No ei lähteneet viimeksikään kävelemään heti, vaan sähköyhtiöstä riippuen siinä vaiheessa kun menneen talven energiakriisi näytti väistämättömältä, ja hinnathan olivat jo kesällä hyvin korkealla.
Aikaa oli kyllä reagoida, eikä esim. Vaasan sähkö minkään lyhyen hintapaineen takia ota nytkään tuotettaan pois myynnistä, ja isompien sähkökriisien todennäköisyys on tosi pieni.
Toisaalta esim. Vaasan Sähkön asiakkaat saivat vaihdella sopimustyyppiä veloituksetta miten lystäsivät viime syksynä ja talvena.
Ei kuvasta mielestäni esim. tätä viestiä:
31.08.2022
Vaasan sähkö on myynyt heinäkuusta asti 30snt toistaiseksi voimassaolevia soppareita (nousi jossain välissä lisää) Nykyisin vissiin vaan pörssisähköä enää. Vaasan sähkö omistaa 40% EPV energia Oy:stä. Vaasan kaupunki omistaa 100% (99,9) Vaasan sähköstä. Vsan sähköllä on soppari EPV:n kanssa sähkönmyynnistä/ostosta tuotantokustannuksilla. EPV energia ei ole voittoa tavoitteleva yhtiö.
Seinäjoen energia myy n. 11snt/kwh Seinäjoen alueella käyttöpaikan omistavalle henkilölle sähköä. Se nousi juuri. Seinäjoen energia omistaa 10% mainitusta EPV energiasta.
Eli, elokuun lopussa heillä uusmyynnissä oli vain pörssisopimus. Miksi sä mainitset sopimustyypin vaihdosta kun se koski vain hyvin pientä osaa, niitä olemassa olevia Vaasan asiakkaita. "Uudet asiakkaat, jotka ovat tehneet Pörssisähkö-sopimuksen 16.8.22 jälkeen, voivat vaihtaa Pörssisähkö-tuotteen nykyasiakkaille myytäviin tuotteisiin, kun sopimus on ollut voimassa 12 kk:n ajan."
Heinäkuussa vielä kovin moni ei hinkunut ottaa 30 sentin sopimuksia, koska ne oli kalliita. Elokuun lopulla kukaan ulkopuolinen ei ottanut Vaasan sähköltä mitään koska heillä oli vain pörssisopimuksia ihan kuten kaikilla muillakin. Pörssihinnathan eivät tuolloin olleet mitään 30 senttiä kuin korkeintaan jonain tunteina.
Se on edelleen fakta että tilanteessa jossa kovin moni haluaa vaihtaa pörssisopimuksesta johonkin parempaan, eli tilanteessa jossa pörssisähkö maksaa paljon, noi paremmat vaihtoehdot eivät ole juurikaan käytettävissä. Ja jos osa noista firmoista viime vuonna jahkaili muutosten kanssa, niin kyllä varmasti tänä talvena reagoivat huomattasti nopeammin.
Syksyllä ja alkutalvesta 2021(!) oli vielä hyvin monella firmalla erilaisia toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia tarjolla, ja hinnat olivat jotain 5-7 senttiä. Osaa noista korotettiin 15 senttiin tai peräti 20 senttiin keväällä-kesällä 2022, mutta tuolloin niitä ei ollut uusille asiakkaille pitkään edes tarjolla.
Nyt tällä hetkellä on tarjolla taas toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia. Mutta kuka niitä ottaa kun ne ovat pörssisopimuksia kalliimpia. Varmaankin tämä pari vuotta sitten alkanut tilanne rauhoittuu tässä. Mutta se on aika väistämätöntä että JOS pörssihinnat nousevat tarpeeksi niin sellaisessa tilanteessa ei ole hyviä vaihtoehtoja enää tarjolla, ne takuulla poistuvat ennen.