Niin tekisin minäkin. Tällä hetkellä markkinoiden epävarmuuden takia futuureihin on leivottu sisään niin suuret riskipreemiot, että erittäin suurella todennäköisyydellä maksat toistaisesti voimassa olevasta kiinteähintaisesta sopimuksesta enemmän kuin pörssihintaisesta sopimuksesta, vaikka et pystyisi merkittävästi edes optimoimaan sähkönkulutustasi.
Jokaisen pitäisi miettiä tällä hetkellä omista lähtökohdista sopivaa sopimustyyppiä:
- Mikäli kovakaan pörssisähkön hinta ei kaada taloutta taikka talvella torppa ei lämpiä pelkällä sähköllä, niin pörssisoppari voi olla nyt siinä mielessä vaihtoehto, että siinä on joitakin mahdollisuuksia vaikuttaa hintaan muutenkin kuin vain kulutusta laskemalla. Riskit ovat kuitenkin suuria ja ei siksi tosiaan kovin suositeltava vaihtoehto niille, joilla homma voi levitä reisille.
- Jos talouden kulutus on suurta, sitä ei voi riittävästi vähentää ja rahaakaan ei ole rajattomasti, harkitsisin vakavasti kalliimmankin kaksivuotisen sopimuksen ottamista, jos siitä voi päästä eroon kohtuullisella sopimussakolla myöhemmin. Olettama tässä toki se, että niistä +30 snt hintaisista laskuista ylipäätään selviää.
- Kvartaalisopimuksia ei taida enää olla laajasti saatavissa ja ne mitä saattaa olla, käsittääkseni ovat loppuvuodelle jossain lähemmäs 50 snt hinnoissa (saa täydentää, mikäli jollakulla on parempaa tietoa). Näissä hyöty olisi määräajattomuus ja käsitys muutaman kuukauden eteenpäin, mitä sähkö maksaa
- Viimeinen vaihtoehto on toimitusvelvolliselta sähköyhtiöltä kysyä sopimusta, mutta kun tämä nousi otsikoihin aiemmin, taisi aika moni yhtiö vaihtaa tämän pörssisopimukseksi, joilla sitä ei jo aiemmin olla, joten tämä ei välttämättä tee enää autuaaksi.
- Mikäli asut Seinäjoella, Kokkolassa taikka jossain muualla, missä on näitä paikallisia yhtiöitä, kannattaa sopimusta tiedustella sieltä, hinnat ovat paljon yleistä markkinahintaa edullisempia, mutta eivät myy näitä oman alueensa ulkopuolelle