Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Jos sähkö maksaa 50 c/kWh, niin kuluttajan kannalta on paljon järkevämpää alkaa katkoa sähköä kuin maksaa huippuhintaa jatkuvasti siitä, ettei sähkö lopu muutamina huippuhetkinä. Peruskuluttaja ei juuri kärsi siitä, että kovimpina piikkeinä on parin tunnin sähkökatkoja. Näitä on kuitenkin vain muutamana päivänä vuodessa. Tuhansien eurojen sähkölasku kyllä haittaa.Kuten jo aiemmin sanoin, niin Suomen talous ei kestä 50snt/kWh hintoja, jos niistä tulisi pysyviä edes pariksi vuodeksi. Enkä kyllä edes näe miksi sellaiseen tilanteeseen meillä jouduttaisiin. Huomennakin pörssisähkö on melkein ilmaista.
Ja tuo 18000kWh vuosikulutus ei ole mitään. Paljon on keskikoon taloja joissa menee tuplat tai enemmän. Eletään mielenkiintoisia aikoja. Nyt ei kannata olla matalapalkkainen, joka ei saa yhteiskunnan tukia ja asuu vanhassa remppaamattomassa omakotitalossa lyhentäen lainaa.Viime aikoina alkanut useammastakin suunnasta jotkut puhua, että jopa nämä 30-50 snt sopparit voivat olla mahdollisia muutaman seuraavan vuoden ajan. En tiedä noin yleensä, mutta jos esim. 18.000 kwh/v taloudessa jouduttaisiin ottamaan vaikka 40 snt soppari kahdeksi vuodeksi, niin se tarkoittaisi pelkän sähkön osalta 7200e vuosikulua ja 600e/kk, josta varmaan talvikuukausina päästäisiin yli tonniin per kk. Tähän kun ynnätään nousevat korot, ruuan hinta, polttoaineet yms., niin alkaa keskituloisillakin perseessä poltella. Sitten kun muistetaan se, että korkea energian hinta säteilee viiveellä laajemminkin talouteen ja kaikkiin prosesseihin, niin aika äkkiä voidaan todeta, että tuollaisilla hintatasoilla ei voida pysyä kovin kauaa. Loppuu porukalta maksukyky. Ja jos tosiaan puhuttaisiin edes parista seuraavasta vuodesta, niin sihen mennessä olisi ihmisiltä ehtinyt jo aika monelta sähkösopimus erääntyä ja iso joukko joutuisi näitä hintoja maksamaan.
Jos sähkö maksaa 50 c/kWh, niin kuluttajan kannalta on paljon järkevämpää alkaa katkoa sähköä kuin maksaa huippuhintaa jatkuvasti siitä, ettei sähkö lopu muutamina huippuhetkinä. Peruskuluttaja ei juuri kärsi siitä, että kovimpina piikkeinä on parin tunnin sähkökatkoja. Näitä on kuitenkin vain muutamana päivänä vuodessa.
Markkinoilla ei muodostu poikkeustilanteissa järkevää hintaa tuotteelle, jota on pakko ostaa.
Ja tuo 18000kWh vuosikulutus ei ole mitään. Paljon on keskikoon taloja joissa menee tuplat tai enemmän. Eletään mielenkiintoisia aikoja. Nyt ei kannata olla matalapalkkainen, joka ei saa yhteiskunnan tukia ja asuu vanhassa remppaamattomassa omakotitalossa lyhentäen lainaa.
Miten vastasin puhuttiin käsittääkseni kiinteästä sopparista, jossa sähkö maksaisi 50snt/kWh. Sellaista ei kestä kuluttujat eikä yritykset. Iskee kyllä melkoinen lama ja porukkaa päätyy kilometritehtaalle tuolla hintatasolla, jos se olisi pysyvä vaikka pari vuotta. En kyllä näe mitenkään realistisena, että hinta tuolle tasolle nousisi. Hetkellisesti sähkö voi toki maksaa suunnilleen mitä vaan, mutta puhun nyt pysyvästä hintatasosta.
Paljon keskikokoisia taloja, joissa menee yli 35 000 kWh/v? Ehkä jossain remppaamattomassa rintamamiestalossa voi tuon verran mennä, jos nyt todellakin puhutaan keskikokoisesta, ei mistää 200m3+ talosta. Ilmalämpöpumppu tai pari ja kulutus tipahtaa ihan mielettömästi tuollaisessa talossa.
Joo, mutta siis nämä kalliit kiinteät sopparit perustuvat markkinahinnoitteluun, joka taas perustuu siihen, että sähköstä voi tulla pulaa skenariossa x ja y ja z. Kuluttaja siis maksaa hirveää ylihintaa kiinteissäkin soppareissa sen vuoksi, että sähköpulan uhatessa parina päivänä vuodessa voisi sähkö loppua ja markkinahinta tietty nousee tolkuttomasti. Siis itse kyllä kannatan kohtuullista hinnoittelua ja sitten jos pulaa on, niin katkotaan ennemmin sähköjä kuin yritetään antaa markkinoiden hinnoitella käyttäjät ulos. Ei meinaan toimi kovin hyvin, kun sähköä on kuluttajan pakko ostaaMiten vastasin puhuttiin käsittääkseni kiinteästä sopparista, jossa sähkö maksaisi 50snt/kWh. Sellaista ei kestä kuluttujat eikä yritykset. Iskee kyllä melkoinen lama ja porukkaa päätyy kilometritehtaalle tuolla hintatasolla, jos se olisi pysyvä vaikka pari vuotta. En kyllä näe mitenkään realistisena, että hinta tuolle tasolle nousisi. Hetkellisesti sähkö voi toki maksaa suunnilleen mitä vaan, mutta puhun nyt pysyvästä hintatasosta.
Kuinka määritellään "keskikoon" talo?Ja tuo 18000kWh vuosikulutus ei ole mitään. Paljon on keskikoon taloja joissa menee tuplat tai enemmän. Eletään mielenkiintoisia aikoja. Nyt ei kannata olla matalapalkkainen, joka ei saa yhteiskunnan tukia ja asuu vanhassa remppaamattomassa omakotitalossa lyhentäen lainaa.
-Riippuu toki asunnosta. Esimerkiksi eräs 150m2 uudehko sähkölämmitteinen ok-talo ilpillä syö 23 000 kWh vuodessa. Kovat ovat ajat ok-taloasujilla.
Kuinka määritellään "keskikoon" talo?
Ei ole mitenkään normaalia että "keskikoon" talossa menee tuo mainitsemasi 18000kWh x 2, puhutaan jo jostain isosta (yli 200m2) ja vanhasta pelkällä suoralla sähkölämmityksellä lämmitettävästä harakanpesästä.
On jokaisen oma valinta missä asuu, joku voisi verrata tätä auton ostoon. Se on voi voi jos auto kuluttaa paljon polttoainetta.
Muutamalla harakanpesään, jonka lämmittäminen maksaa, henkilö tekee itse valinnan ja sitä ei mielestäni pidä tukea yhteiskunnan taholta.
Kerrostalojen lämmityskustannukset nousevat aivan samalla tavalla ja tämä näkyy ennen pitkää vastikkeissa ja sitä myötä vuokrissa. Kaukolämmössä on ilmeisesti aika hurjia nousupaineita ja siitähän ei pääse välttämättä edes (järkevästi) eroon.
Onhan tuo sähkö kallistunut enemmän kuin kukaan osasi arvata (edes iotech ei tiennyt).Me asutaan isossa omakotitalossa. Ja kyllä oli tiedossa, että sähköä menee. Missään vaiheessa, kun oltiin muuttamassa ei laskettua skenaariota, että sähkö muuttuisi 5x kalliimmaksi. Tuskin kukaan muukaan (paitsi iotechin jälkiviisaat)
KHO lopetti sen mahdollisuuden muutama vuosi sitten, kaavamääräyksellä ei voi pakottaa kaukolämpöön enää.Totta tuo. Pidän ongelmallisena sitä, että kaukolämpö on kuntien oma luonnollinen monopoli, josta irroittautuminen on palvelun tarjoajasta riippuen kallista. Kunnat suojelevat tätä rahasampoa esimerkiksi velvoittamalla liittymällä kaukolämpöön uudisrakennusalueilla. Tästä esimerkiksi erään kaupungin kaavoitetut tontit, jossa kapunki velvoittaa liittymään kaukolämpöön.
Vanha sanonta on, että osta silloin kun veri virtaa kadulla. Voi olla, että lähitulevaisuudessa saattaa tulla hyviä ostopaikkoja asunnonhankkijoille, jotka hyötyvät muiden hankalasta tilanteesta ja pakkomyyntiin tulevista taloista.
Kaukolämpö ei ole (ainakaan vielä) kallistunut meidän rivari taloyhtiössä, perusmaksuineen lämmitysenergian hinta on n.8,5c/kWh. Tässä lämmitysmuodossa hintaa nostava tekijä on kova perusmaksu joka juoksee myös kesällä.Kerrostalojen lämmityskustannukset nousevat aivan samalla tavalla ja tämä näkyy ennen pitkää vastikkeissa ja sitä myötä vuokrissa. Kaukolämmössä on ilmeisesti aika hurjia nousupaineita ja siitähän ei pääse välttämättä edes (järkevästi) eroon.
KHO lopetti sen mahdollisuuden muutama vuosi sitten, kaavamääräyksellä ei voi pakottaa kaukolämpöön enää.
Ei se ole ihan sama asia verrata autoon, koska autoilulle on aina enemmän vaihtoehtoja kuin sähkönkäytölle, auto on esim. helpompi ja nopeampi vaihtaa pienempikulutuksiseen kuin päivittää asunto. Lisäksi autoilua voi pakon edessä vähentää todella paljon verrattuna sähkön vähentämiseen. Lisäksi autoilu ei ole koskaan kallistunut lyhyessä ajassa x 10 niin kuin sähkön hinta nyt pahimmillaanKuinka määritellään "keskikoon" talo?
Ei ole mitenkään normaalia että "keskikoon" talossa menee tuo mainitsemasi 18000kWh x 2, puhutaan jo jostain isosta (yli 200m2) ja vanhasta pelkällä suoralla sähkölämmityksellä lämmitettävästä harakanpesästä.
On jokaisen oma valinta missä asuu, joku voisi verrata tätä auton ostoon. Se on voi voi jos auto kuluttaa paljon polttoainetta.
Muutamalla harakanpesään, jonka lämmittäminen maksaa, henkilö tekee itse valinnan ja sitä ei mielestäni pidä tukea yhteiskunnan taholta.
Kuten sanoin, myös sille asumiselle on vaihtoehtoja.Ei se ole ihan sama asia verrata autoon, koska autoilulle on aina enemmän vaihtoehtoja kuin sähkönkäytölle, auto on esim. helpompi ja nopeampi vaihtaa pienempikulutuksiseen kuin päivittää asunto. Lisäksi autoilua voi pakon edessä vähentää todella paljon verrattuna sähkön vähentämiseen. Lisäksi autoilu ei ole koskaan kallistunut lyhyessä ajassa x 10 niin kuin sähkön hinta nyt pahimmillaan
Tämä on melko erikoista.Lisäksi autoilua voi pakon edessä vähentää todella paljon verrattuna sähkön vähentämiseen
Totta kai näin, mutta kaikkeen ei voi eikä kannata varautua, esim. sähkön hinnan kymmenkertaistumiseen ei mielestäni ole järkevää varautua etukäteen. Tai siis mennään jo extremesurvivor-linjalle, jos tavan tallaaja varautuu aina kaikkiin epätodennäköisiin skenarioihin. Toki nyt se näyttäisi toteutuvan.Kuten sanoin, myös sille asumiselle on vaihtoehtoja.
Ei alunperinkään ole pakko ostaa sitä paljon sähköä kuluttavaa asuntoa, voi ostaa jotain muuta. Tästä vertaus autoon...
Ei se hinta ole x 10, korkeintaan x 4. Onhan se paljon, sitä en kiistä.Totta kai näin, mutta kaikkeen ei voi eikä kannata varautua, esim. sähkön hinnan kymmenkertaisyimiseen ei mielestäni ole järkevää varautua etukäteen.
Sähkön käytön voisin vähentää henk.koht. sopimuksen puitteissa hyvin pieneksi, mutta todellisuudessa en, koska vesi ja lämpö tulevat taloyhtiön kautta ja ne nyt ovat pakollisia, vaikka en suoraan niiden ottamasta sähköstä maksakaan. Itse mutuilen, että keskimäärin tilanne on se, että autoilusta voi tinkiä paljon enemmän, yleensä se hankaloittaa elämää, muttei ole katastrofi.Tämä on melko erikoista.
Ajatko kuinka paljon "huviajelua" autolla?
Aika harva voi vähentää autolla ajamista koska ajaa vain pakolliset ajot. Sähkön kulutusta on huomattavasti helpompaa vähentää kuin autolla ajamista, etenkin jos ajot koostuvat työmatkoista/kauppareissuista/lasten kuskaamisesta.
-Sähkön käytön voisin vähentää henk.koht. sopimuksen puitteissa hyvin pieneksi, mutta todellisuudessa en, koska vesi ja lämpö tulevat taloyhtiön kautta ja ne nyt ovat pakollisia, vaikka en suoraan niiden ottamasta sähköstä maksakaan. Itse mutuilen, että keskimäärin tilanne on se, että autoilusta voi tinkiä paljon enemmän, yleensä se hankaloittaa elämää, muttei ole katastrofi.
Niin siis sitä juuri tarkoitin, eli todellista sähkönkäyttöä en voi käytännössä vähentää kuin hyvin vähän. Voin toki neppailla ja sammutella valoja ym., mutta suurin osa sähköstä menee lämpöön ja veteen. Kuluttajan sähkönkäyttöjousto on hyvin vähäistä.Mielenkiintoinen taloyhtiö, eli vesi ja lämmitys toimii sähköllä jonka maksaa taloyhtiö joka sitten perii osakkailta vastikkeen?
Ps. Maksat myös taloyhtiön sähköt, tavalla tai toisella.
Keskustelu alkaa taas rönsyilemään, uskoisin että tuonne mahtuu erilaisia näkökantoja,
Energiakriisi sekä inflaatio 2022 (keskustelua elämisen kustannusten äkillisestä noususta)
Tässä olis tarkoitus nyt keskustella vuoden 2022 "energiakriistsä" ja millä eväillä sitä pitäisi lähteä ratkomaan. Saman syssyyn kuuluu niin sähkön, polttoaineen kuin jopa ruuankin hinta (joka on suoraa seurausta energian kallistumisesta). Sähkön hinta on kolmin/nelinkertaistunut vuoden...bbs.io-tech.fi
Ehkä näin, tämä on kuitenkin foorumin seuratuimpia ketjuja ja uskon että useimpia kiinnostaa nimenomaan hinta,Koko tämä ketju pitäisi poistaa, tai nimetä uudelleen "Hyvät tarjoukset sähkösopimuksista". Nyt keskustelun nimi on sähköenergian hinta.
Ei se hinta ole x 10, korkeintaan x 4. Onhan se paljon, sitä en kiistä.
Ei se hinta ole x 10, korkeintaan x 4. Onhan se paljon, sitä en kiistä.
Tämäpä. Okt:ssä sulla on mahdollisuus puljata todella paljon oman kulutuksen kanssa. Pinotaloissa mennään kolhoosissa ja liian suuressa osassa taloista on sosialistinen kaikki maksaa ei mun tartte säästää mittausperuste. Toki sähkönsä on aina saanut maksaa, mutta yleisestiottaen asunnon ja veden lämmitys jos vastikkeessa näkyvät viiveillä kun niitä ei voida heti nostaa.
Omassa sijoituskämpässä nousee vastike 35% ensi vuoden alusta. Ja sille en voi yhtään mitään omilla teoilla, muutta kuin 'yrittää' siirtää vuokraan.
Eipä tämä ole helppoa aikaa missään asumismuodossa. Sanoisin, että omakotitalossa ehkä helpointa silti kun pystyt omilla teoilla niin paljon vaikuttamaan kaikkiin kustannuksiin.
Tämä juuri. Jos hinnat nousee 40-50snt/kWh tasolle vuodeksikin, tarkoittaa se esim. meidän taloudessa sitä että järkevämpää olisi mennä talveksi vuokralle kerrostaloon jotta saisi edes jotain säästöä aikaan.Viime aikoina alkanut useammastakin suunnasta jotkut puhua, että jopa nämä 30-50 snt sopparit voivat olla mahdollisia muutaman seuraavan vuoden ajan. En tiedä noin yleensä, mutta jos esim. 18.000 kwh/v taloudessa jouduttaisiin ottamaan vaikka 40 snt soppari kahdeksi vuodeksi, niin se tarkoittaisi pelkän sähkön osalta 7200e vuosikulua ja 600e/kk, josta varmaan talvikuukausina päästäisiin yli tonniin per kk. Tähän kun ynnätään nousevat korot, ruuan hinta, polttoaineet yms., niin alkaa keskituloisillakin perseessä poltella. Sitten kun muistetaan se, että korkea energian hinta säteilee viiveellä laajemminkin talouteen ja kaikkiin prosesseihin, niin aika äkkiä voidaan todeta, että tuollaisilla hintatasoilla ei voida pysyä kovin kauaa. Loppuu porukalta maksukyky. Ja jos tosiaan puhuttaisiin edes parista seuraavasta vuodesta, niin sihen mennessä olisi ihmisiltä ehtinyt jo aika monelta sähkösopimus erääntyä ja iso joukko joutuisi näitä hintoja maksamaan.
Ei välttämättä, harvemmassa vanhassa talossa on asuntokohtaisia mittareita.Mutta eikös jokainen pääsääntöisesti maksa as oy:ssa osakekohtaisen mittarin mukaan veden kulutuksesta?
Tämä juuri. Jos hinnat nousee 40-50snt/kWh tasolle vuodeksikin, tarkoittaa se esim. meidän taloudessa sitä että järkevämpää olisi mennä talveksi vuokralle kerrostaloon jotta saisi edes jotain säästöä aikaan.
Sähköä meillä kuluu suht maltillinen 12500kWh/vuosi, mutta siitä käytännössä 10000kWh osuu marraskuu-maaliskuu ajalle lämmityksen myötä.
Ihan hirveästi ei voi asteitakaan enää pudotella (20C huonelämpötila asutuissa huoneissa, 15C muualla) ja toisaalta mitään 40 - 50 000 € ei löydy kyllä lämmitysremonttiinkaan rahaa mistään. Kaikki kodinkoneet on A+++ tasoa, kaikki valot järkevästi mitoitettuja ledejä ja muutoinkin sähkönkulutus on jo optimoitu hyvin pitkälle.
Järjetön tilanne kaikkinensa jos hinnat menee tuolle tasolle, etenkin kun kaikki muut kulut on nousseet mukana, palkkoja lukuunottamatta.
Jep, täysi komp.Tuo 40-50snt/kWh hinta tarkoittaa myös sitä, että öljylämmitys, josta pitäisi päästä asap eroon, näyttääkin yhtäkkiä edulliselta jopa maalämpöön verrattuna. Tämähän ei ole kovin kiva uutinen lämmitysremppoihin lähteneille, joihin myös itse kuulun. Laskin omia yhtälöitä 1,5e/l hinnalla öljylle ja sähkössä skenaarioita 5snt-25snt/kWh hinnoilla. Näillä parametreilla oli vielä ihan kannattavaa, mutta en viitsi edes katsoa miltä yhtälö näyttää 50snt/kWh:lla.
Nyt ollaan onneksi vielä reilu vuosi 4.6snt/kWh hinnoissa määräaikaisen turvin. Kaikki usko ja toivo on siinä, että tämä sekoilu rauhoittuisi kevääseen mennessä, koska pitempiaikaisilla 40snt/kWh hinnoilla ollaan kyllä isoissa ongelmissa melkein kaikkialla. Ainakin pitäisi olla insentiiviä lisätä tuotantoa. Etenkin tuulivoimatuottajat tekevät ihan käsittämättömiä tuloksia näillä hinnoilla.
Tuo 40-50snt/kWh hinta tarkoittaa myös sitä, että öljylämmitys, josta pitäisi päästä asap eroon, näyttääkin yhtäkkiä edulliselta jopa maalämpöön verrattuna.
Dieselin hinta ei ole niin pienen piirin päätettävissä kuin sähkön, joten se ei suoraan seuraa sähkön nykyistä markkinahäiriötä. Valtio voi tietenkin tasoittaa hintaeroa veroilla, jos polttoöljystä tulisikin liian halpaaTarkoittaa myös että dieselaggregaatilla toteutettu yhteistuotanto näyttää edulliselta. Hieman pidemmällä aikavälillä hinnat kai tasaantuu.
Varmaan siks kun voi pyytää, on epävakaa lähes energiakriisi.Täysvesi Kvartaali, Vattenfall. Onko vesivoima sähkön tuottomuotona jotenkin vähemmän altis hinnankorotuspaineille?
Toki jos vettä ei virtaisi samalla teholla yms.. Lähinnä sitä että miksi sähkönhinnat nousevat kaikilla tuotantotavoilla jos kiinteät kulut pysyvät jossain tuotantomuodossa suurin piirtein samoina..
Täysvesi Kvartaali, Vattenfall. Onko vesivoima sähkön tuottomuotona jotenkin vähemmän altis hinnankorotuspaineille?
Toki jos vettä ei virtaisi samalla teholla yms.. Lähinnä sitä että miksi sähkönhinnat nousevat kaikilla tuotantotavoilla jos kiinteät kulut pysyvät jossain tuotantomuodossa suurin piirtein samoina..
Uskoisin, että tuotantotavalla ei ole merkitystä hinnoittelun kannalta. Lähes kaikki yhtiöt myyvät kuluttajasähköä markkinahinnalla, pois lukien joku Seinäjoen Energia ja varmasti muutama muu harvinaisuus.Täysvesi Kvartaali, Vattenfall. Onko vesivoima sähkön tuottomuotona jotenkin vähemmän altis hinnankorotuspaineille?
Toki jos vettä ei virtaisi samalla teholla yms.. Lähinnä sitä että miksi sähkönhinnat nousevat kaikilla tuotantotavoilla jos kiinteät kulut pysyvät jossain tuotantomuodossa suurin piirtein samoina..
Ahtisaarta lainaten...Valitettavasti.Kiitos Renee. Hieman samaa kuin inflaatiossa muutenkin, saatellaan nostella hintoja koska muutkin nostaa vaikka tuotantokustannukset ei muutu.. On ollut rapsakka alku vuosikymmenelle kyllä hyvin monin eri tavoin..