- Liittynyt
- 20.10.2018
- Viestejä
- 2 666
Väittäisin, että ilman toista vuosikymmentä jatkunutta tuulivoiman tukemista ja sähkömarkkinavääristämistä sähkön hinta ei olisi nyt näin korkealla kuin se tänä vuonna on ollut. Meillä olisi perinteistä perusvoimaa ja säätövoimaa enemmän. Verkossa olisi inertiaa ja se olisi stabiilimpikin. Ensimmäinen markkinaehtoinen tuulipuisto valmistui 2019 ja ensimerkit näyttivät reilu vuoden jälkeen, ettei hanke olisikaan kannattava omistajalle. Tuulivoiman markkinaehtoisuudesta ei siis ole vieläkään täyttä varmuutta. Toki nykyiset sähkönhinnat auttavat tässä kannattavuudessakin, jos olosuhteet ovat hyvät. Tuulivoiman aiempien vuosien tariffijärjestelmä, päästökaupat, turpeen alasajo ynnä muut seikat ovat kuitenkin tehneet perinteisestä energiatuotantomuodoista hyvin epävarmoja, eikä uskalleta investoida edes säätövoimaan (säätövoimamarkkinat ovat kyllä kehittymässä, mutta halpaa siitä ei tule). Vesivoimakapasiteettia käytetään kapasiteettiin nähden maltillisesti, jotta voidaan varmentaa verkon tasapaino kaikissa tilanteissa. Tuulivoima tuotanto on ollut äärimmäisen vaihtelevaa, kovalla tuulella (jota on ollut harvoin tänä kesänä), hinta kyllä painuu alas. Nyt on kuitenkin kärsitty epävarmasta tuulituotannosta ja se on osaltaan vaikuttanut korkeisiin hintoihin.Kerrotko tarkemmin noista uusiutuvien haitoista? Ilman niitä energian hinta kun olisi vielä korkeampi.
Uusiutuvat tarvitsevat edelleen vierelleen säätöenergiaa jolla voidaan tasata tuotannon alempia hetkiä.. Vesivoima on hyvä tähän mutta ei riitä. Fossiilisten käyttöä on pakko toistaiseksi jatkaa, fossiiliset toimivat säätönä hyvin kunhan osuus ei ole liian suuri.
Uusiutuvat ovat kuitenkin nopeita rakentaa, mahdollistavat sekä pohjoisen että etelän asukkaille henkilökohtaisen tuotannon järkevällä takaisinmaksulla ja isona plussana tuovat nimenomaan haja-asutusalueiden pikkukunnille huomattavat verotulot ja maanomistajille vuokratulot.
Nykyään uudistuvat rakennetaan lisäksi täysin markkinaehtoisesti ilman yhteiskunnan tukia.. Vaikka Esson baarissa muuta väitetäänkin.
Suomessa perusvoimatuotanto on pääasiassa ydinvoiman lisäksi biovoimaa, ja jälkimmäisen tuotantokustannus kasvaa vuosi vuodelta. Esimerkiksi polttonesteiden hinnannousu vaikuttaa suoraan biokattilan käyttökustannuksiin. Saa nähä kuinka isot käyttökustannukset tulevat olemaan Helsingin Vuosaareen nousevan biokattilan käyttökustannukset. Keskimäärin yli 70 rekkakuormallista polttoainetta vuorokaudessa ja dieselin hinta vain kasvaa kasvamistaan. Turpeen/hiilen käytön (pakollinen) vähentäminen biokattilassa lisää kattilan huoltokustannuksia/lyhentää käyttöikää. Olisi mielenkiintoista kyllä tietää nykyisten biokattiloiden tuotantokustannuksia. Ydinvoimalla päästään parin kympin tuntumaan.