Kallis vuoden mittainen määräaikainen sopimus astui nyt sitten voimaan viime lauantaina. Ei tarvitse enää seurata tuntihintoja, jotka varsinkin arkena olivat naurettavalla tasolla. Noin kuukauden verran menin siis pörssisopimuksella, jonka ehdin solmia uuteen asuntoon huhti-toukokuun vaihteessa muuton toteutuessa vasta (ja sopimuksen alkaessa) touko-kesäkuun vaihteessa. Toukokuun viimeiseltä viikolta laskun keskihinnaksi tuli n. 18,5 snt/kwh ja kesäkuun lasku tullee ensi kuun puolella. Pyrittiin mahdollisuuksien mukaan ajoittamaan kulutusta halvemmille tunneille, mutta nähtäväksi jää, millä keskihinnalla lasku tulee. Todennäköisesti kuitenkin yli 20 snt. Periaatteessa tykkäsin ajatuksesta oman kulutuksen ohjaamisesta edullisemmille tunneille, mutta kun ne edullisemmatkin tunnit saattoivat arkena olla kellonajasta huolimatta yli 20 snt, niin meni vähän mieli koko hommasta. Lisäksi tuo lyhytjänteisyys, mitä tuntihintoihin liittyy (seuraavan vuorokauden tuntihinnat saa tietää vasta klo 14 edeltävänä päivänä), ei oikein ole asia, mihin jaksaisi koko ajan joka päivä kiinnittää niin paljon huomiota. Pörssisoppari oli kuitenkin varsin hyvä sähkösopimusmuoto vielä 2020-2021 kevääseen asti.
Näyttää myös toistaiseksi voimassaolevien sopimusten hinnat olevan noususuunnassa jo monissa yhtiöissä elokuusta lähtien mikä on aika jäätävää ottaen vuodenaika huomioon. Esimerkiksi Tampereen sähkölaitos aikoo nostaa toistaiseksi voimassaolevien hintoja 16,5 sentistä yli 22 senttiin kilowatilta elokuun alusta alkaen. Vattenfall näyttää myös poistaneen kvartaalisopimusmahdollisuuden heidän sivuiltaan tässä viimeisen viikon aikana. Mihinkään kolmen euron kilowattituntihintoihin en usko talvellakaan, johtuen että se näkyy niin vahvasti myös julkisessa taloudessa, että ongelmia tulee isomminkin kuin vain yksittäisten mummojen jäätymisinä, joten niin pahoja piruja on turha maalata. Mutta jos vaikka viime joulukuun hinnat alkavat näkyä jo syksyllä, niin meillä on varmaan silti iso joukko toistaiseksi voimassaolevalla sopimuksella olevia talouksia ja määräaikaisten sopimusten päättäjiä, jotka ovat joka tapauksessa ongelmissa laskujensa kanssa loppuvuodesta, jos hintataso vielä tästä kovasti nousee. Vähän fiilis on, että viime joulukuu meni monella vielä säikähdyksellä, mutta tonnin sähkölasku vaikka lokakuusta lähtien yhdistettynä kallistuneeseen ruokaan, polttoaineeseen, korkoihin yms. alkaa sitten jo ihan toisella tavalla vaikuttaa ihmisten talouden tasapainoon.
Taantumaa kohden tässä ollaan vahvasti menossa, mutta mahdollinen finanssikriisi, kuten 2008, lähti liikkeelle ihan ruohonjuuritason ihmisten taloudenhallinnasta. Harva osasi 2008 tilannetta ennustaa, lukuun ottamatta Michael Burrya ja paria muuta ihmistä, mutta hekin seurasivat tavallisten lainanottajien maksurästejä, jotka alkoivat kasvaa voimakkaasti ja se johti finanssikriisiin. Melkein uskallan väittää, että mikäli taloudessa alkaa näkyä ihmisten maksuvaikeudet laajemminkin, niin ollaan taas tilanteessa, jossa ihan tavan ihmisten kuralla oleva talous saa pelin vihellettyä poikki.