• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Sähköenergian tuotanto, taustatekijät, hintatason määräytyminen, yms yleinen keskustelu aiheesta

Maksumuurin takana enkä pääse lukemaan juttua, mutta näyttäisi olevan edelleen agendalla:

Miksiköhän nettilehden irtonumeron ostaminen on mahdotonta? Juttu jäänee mysteeriksi. Mutta ingressin "Hallituspuolueet sopivat datatalouden tiekartasta" ei kuulosta siltä että asia oikeasti etenee - ainakaan tämän hallituksen aikana.
 
Nyt kun varttimittaus lähenee, niin ovatko vanhemmatkin sähkömittarit niin luotettavia ajan synkronoinnin kanssa että kuluttaja voi luottaa siihen? Meillä on jokin Fortumin siirtoverkon omistuksen aikainen etäluettava 2000-luvun alkupuolelta ja Caruna viivästyttää uusimisia niin monta vuotta kuin on mahdollista.

Kun hinnan määräytyminen on tarkkaa, niin haluaisin olla sentin tarkka kulutuksenkin kanssa. Jos laitan 3x16 A auton latauksen päälle niinä hetkinä kun on halpaa ja älytoiminnon kello synkronoituu NTP:llä tarkalleen niin voinko luottaa siihen että mittari raportoi oikein?
 
Nyt kun varttimittaus lähenee, niin ovatko vanhemmatkin sähkömittarit niin luotettavia ajan synkronoinnin kanssa että kuluttaja voi luottaa siihen? Meillä on jokin Fortumin siirtoverkon omistuksen aikainen etäluettava 2000-luvun alkupuolelta ja Caruna viivästyttää uusimisia niin monta vuotta kuin on mahdollista.

Kun hinnan määräytyminen on tarkkaa, niin haluaisin olla sentin tarkka kulutuksenkin kanssa. Jos laitan 3x16 A auton latauksen päälle niinä hetkinä kun on halpaa ja älytoiminnon kello synkronoituu NTP:llä tarkalleen niin voinko luottaa siihen että mittari raportoi oikein?

Saattaa olla että se sun mittarisi ei edes tue vartin tarkkuutta. Kannattaa olla yhteydessä suoraan Carunaan, he kyllä tietävät minkä mallinen mittari mittauspaikassa on. Tässä suoraan Energiaviraston sivuilta:

Varttimittaukseen siirrytään portaittain
  • Verkkoyhtiöt muuttivat 22.5.2023 kaikki soveltuvat etänä ohjelmoitavissa olevat tuntimittauslaitteistot varttimittaukseen.
  • Loput tuntimittauslaitteistot muutetaan varttimittaukseen korvaamalla vanha mittari uudella etämittauslaitteistolla vuoden 2028 loppuun mennessä. Siirtymäkauden aikana tuntimitattu tieto jaetaan tasasuuruisiin vartin jaksoihin sähkökauppojen selvitystä varten.
  • Verkkoyhtiöt korvaavat kaikki varttimittaukseen vuonna 2023 etäohjelmoidut laitteistot uusilla etämittauslaitteistoilla 4.7.2031 mennessä.

 
Ei todellakaan mitään turvetta, se o ihan järjettömän kallis kun otetaan kaikki huomioon. Järkevinta olisi pitää kaikki nyt olemassa olevat polttolaitokset ja muuttaa fossiilisissa toimivat puupohjaisiin polttoaineisiin. Näin saataisiin paljon huipputehoa, jos nyt tulee joku kova pakkasjakso talvella. Kun tuulivoiman tuotanto & energiavarastot lisääntyy, niin tuulivoima tulee kattamaan entistä isomman osuuden, jolloin nuo puupolttoaineet riittää hyvin huipputuotantoon. Siitä nyt olen samaa mieltä, että politikot on kyllä mestareita tuhlamaan valtion rahat.
Turve on keinotekoisesti tehty poliittisilla päätöksillä kalliimmaksi. Veikkaan että pakon edessä kyllä sitäkin vielä muutetaan.
Polttolaitosten säilyttämisestä olen samaa mieltä (niissä voi polttaamyös turvetta). Valitettavasti Helen luopui hiilestä ja siirtyi sähköön, toivottavasti ne voidaan vielä joskus palauttaa kohtuukuluin polttomaan jotain esim. turve
Et kyllä selkeästi ymmärrä vaikka olisitkin kiinnostunut. Nykyisin uutisoidaan jokainen ydinvoimalan hajoaminen ei niitä ennen uutisoitu, niin monilla on täysin vääristynyt käsitys niiden luotettavuudesta. Jos nyt oikeasti olet kiinnostunut niin katso ne meidän ydinvoimaloiden käyttökertoimet ja palataan sitten asiaan.
Tätä samaa suosittelen Sinullekin. Et näytä haluavan huomata edes "silmiesi" edessä tapahtuvia asioita. OL2 meniturbiinin roottori ja heti kohta taas on korjattavana, kun havaittiin vettä.

Meillä on todella vanhat ydinvoimalat ja OL3:kin jo aika ikäkäs (rakennus) , vaikka vasta otettiin käyttöön.
Miellä on Loviisassa ydinvoimalatt vanhoja. Vaikka tiedänkin siellä henkilökunnan tekevän parhaansa ja uskovan sekä haluavan laitoksen pysyvän kunnossa. Silti sekin on todella vanha ja tulee vielä menemään jostain kohdin rikki.
Se on samaa tyyppiä kuin Kuolassa.

22.5.2023
"Venäjällä Lapin naapurissa olevan Kuolan ydinvoimalan yksi reaktori on hätäpysäytetty eilen sunnuntaina. Asiasta kertoo norjalainen uutissivusto Barents Observer. Sivuston lähteenä on Venäjän ydinvoimahallinto Rosatom."

Lähes kaiken voi aina korjata, mutta se korjaustarve lisääntyy noiden laitosten iän kasvaessa ja nyt nähdään hyvin, miten
vielä näin keväällä vaikuttaa säkön hintaan, kun osa laitoksista on korjattavina. Eikä tuulella saada tehtyä.


Sunnilleen kaikki muodot on turvetta halvempia.
Turpeen hinnan voimme määrätä Suomessa. Ydinvoima, maakaasu jne... hinnan määräävät muut valtiot ja niistä tullaa vielä
kilpailemaan myös maksetun hinnan avulla ja se on se mikä saa minut uskomaan, että meidän on taloudellinen pakko vielä
tuepeen käyttöä lisätä.
Luvitukseen tarjouksiin ym. menee jo se parisen vuotta kuten aikasemmin tässä keskustelussa jo sanottiin. Lämpövarastot on kaikista järkevin kun ne on halpoja rakentaa ja tuulivoiman tuottaa välillä niin paljon ettei kaikkea sähköä voida itse käyttää vaan sitä viedään ulkomaille. Näin saadaan erittäin edullista energiaan kaukolämmön tuotantoon.
Mistä sinä olet päätynyt siihen, että lämpövarastot ovat halpoja rakentaa? entä mistä saat sinne sen halvan energian, kun ne on pakkasilla tyhjennetty?
No ei todellakaan mitään järkeä muutoman työpaikan takia tuhlata järjettömiä määriä rahaa. Halvempi maksaa ihmisille kotona makaamisesta kuin väkisin työllistää niitä turpeella.
Toi taas riippuu aivan miten poliittisesti halutaan toimia. Minä en ajattele asiaa vain lähivuosien ajaksi, aiemminkin on voitu
turvetta hyödyntää ja työpaikkojakin sen johdosta saa, kunhan niin halutaan, kts. alla.

- Suomi oli maailman suurin turpeen tuottaja vuonna 2005. Suomen osuus koko maailman energiaturpeen tuotannosta oli yli 50 %.

- Turvevoimaloita on Suomessa noin 60 ja VTT:n vuonna 2009 julkaiseman selvityksen mukaan turve työllistää Suomessa suoraan ja välillisesti yhteensä
yli 12 000 henkilötyövuoden verran, ja sen vaikutus valtion- ja kuntatalouteen on vuosittain noin 370 miljoonan euron luokkaa.

Perustelu ei vaan kestä päivänvaloa kun katsotaan tilastoja.
Sä kyllä katsot noita pakkastilastoja jotenkin oudosti. Se on mielstäni aivan varmaa, että pakkasia vielä eteläänkin tulee.
Väitetään, että maapallon lämpötila on noussut n.1.5 astetta ja etelässäkin on ollut -39 astetta.
Kyse ei ole uskosta, vaan ihan tilastoista nähtävistä hinnoista. Turve on vaan liian kallista.
Ei se ole, koska sitä vielä käytetään ja kuten sanoin ne muutkin energiat voivat nousta hyvinkin nopeasti, kun "kaikki"
siirtyvät käyttämään LNG-kaasua, ydinvoimaa jne...
Edelleenkään kukaan ei odota mitään vaan kokoajan tehdään. Aurora line valmistuu loppu vuodesta ja energian varastointia rakennetaan kovalla tahdilla.
Kyllä aivan selkeästi odotetaan. Tehdään kyllä mutta aivan liian mittömiä määriä suhteessa tarpeeseen
Torniossa hyvä, mutta siis mitätön 43GW kaasuturbiinilaitos rakenteilla, on ensimmäinen Suomessa ja lienee myös suurin maailmassa. Noita tarvittaisiin 50-100kpl. Toivottavasti tekevät ton niin, että voivat kohtuu kululla siirtyä myöhemmin tarvittaessa polttamaan turvettakin (yms. muita fossiilisia).


Joo kannattaakin mitoittaa tuotanto niin, että riittää varmasti kun kerran 50v tulee se kylmä talvi. :lol: Jota tuskin edes tulee tulevaisuudessa kun talvet lämpenee, sen nyt näkee jokainen kun katsoo vähän tilastoja. Talvien lämepeneminen on ihan fakta ja sen näkee hyvin etelässä jo miten vähän lunta siellä keskimäärin on talvella.
Etelässä on talvi kylmä jo kun on yli -20 astetta ja niitä tulee vielä todella usein, katso vaikka sitä laittamaani tilastoa.
Puun polton järkevyys perustuu siihen, että on uusiutuvaa toisin kuin turve ja sitä tulee teollisuuden sivuvirtoina todella paljon, joten olisi järjetöntä olla sitä hyödyntämättä.
Puuta kannattaa polttaa vain kun se on ns. hukkapuuta, tukkina siitä saadaan parempi hinta. Tämä siis nykypäivä tulevaisuuttahan, emme tiedä
Tämä nyt jo viimeistään osoittaa, että et kyllä ymmärrä tekniikasta yhtään mitään. Ne sähkökattilat on käytännössä isoja lämminvesivaraajia, ei niitä mitenkään helposti voi muuttaa polttamaan puuta. Ainut tapa on rakentaa puutapolttava voimalaitos. Nämä sun heitot on ihan yhtä hyviä kun speden naisen logiikka sketseissä. Hyvät naurut näistä kyllä saa.
kirjoitin JCSH:lle, johon tällä viittasit
"Vähintä mitä nyt pitäisi tehdä, on tehdä noi sähköllä käyvät kaukolämpö "kattilat" /laitokset sellaisiksi, että voidaan nopeasti muuttaa polttokäyttöön"
Tämä taas kertoo sinusta sen, että tarkoituksesi on vain trollata ja yrittää saada toinen näyttämään huonommalta kuin itse luulet? olevasi.

Koska kirjoitin JCSH: seuraavassa viestissä (ennen vastaustasi)tarkennuksen
"
Kyllä kattilat voidaan suunnitella ihan miten halutaan ja kohtuu pienin kustannuksin (suhteessa muihin kuluihin) voidaan niiden käyttövoimaa/ käyttöä muuttaa, kunhan se jo rakennusvaihessa otetaan huomioon. Lisäksi se antaa mahdollisuuden käyttää kulloinkin järkevämmällä hinnalla saatavaa enerkialähdettä. (laitokset kestävät kymmeniä vuosia).

En siis usko, että kaasu tai ydinvoima on aina edes nykyisen hintaista saati onko sitä saatavissakaan."
Eli en sanotut "muuttaa" (jotain vanhaa) vaan tehdä (uutta). Ja luit varmasti ton tarkennuksenikin.
 
Siirtymäkauden aikana tuntimitattu tieto jaetaan tasasuuruisiin vartin jaksoihin sähkökauppojen selvitystä varten.
On muuten Energiavirasto erikoisesti ilmaissut asian. Käsitän tuosta kokonaisuudesta ja asiayhteydestä, että tunnin kulutus jaetaan neljällä kutakin varttihintaa varten, toisin sanoen tunnin kulutus laskutetaan sen sisältämien neljän vartin hintojen keskiarvolla.

Erehdyinkö tai teinkö loogisen virheen? Pakko olla, muutenhan on täysin järjetöntä että puhuvat olemattomista "vartin jaksoista".
 
Kyllä kattilat voidaan suunnitella ihan miten halutaan ja kohtuu pienin kustannuksin (suhteessa muihin kuluihin) voidaan niiden käyttövoimaa/ käyttöä muuttaa, kunhan se jo rakennusvaihessa otetaan huomioon. Lisäksi se antaa mahdollisuuden käyttää kulloinkin järkevämmällä hinnalla saatavaa enerkialähdettä. (laitokset kestävät kymmeniä vuosia).
Siis oikeasti, joku tuollainen sähkökattila toimii täysin eri periaatteilla kuin joku polttokattila. Tuo vähän kuin lähtisi suunnittelemaan mikroaaltouunia sillä periaatteella, että siinä voisi myös polttaa tarvittaessa puita.
 
Siis oikeasti, joku tuollainen sähkökattila toimii täysin eri periaatteilla kuin joku polttokattila. Tuo vähän kuin lähtisi suunnittelemaan mikroaaltouunia sillä periaatteella, että siinä voisi myös polttaa tarvittaessa puita.
Siis oikeasti, sen sähkökattilan alle/ viereen voidaan tehdä varaus tilalle/kattilalle, jossa voidaan mm. puuta/turvetta poltaa. Sekä sijoittelulla ottaa huomioon tarvittavat polttoaineen syötön teon aiheuttamien kulujen minimoiminen.
Samoin lattiaan tarvittavat vahvistukset sekä piipun vaatimat lisätuet, siten ettei niiden takia enää tarvitse rakenteita purkaa
=> Taloudellinen kynnys ottaa uusi enerkia käyttöön alenee.

Siellä on silloin valmiina infraa ja iso osa rakennuksesta ja tarvittavista laitteista (pumput yms.) sekä linjat sähkönsyöttöön.
Toi vaan pitää ottaa jo suunnitteluvaiheessa huomioon. Myös se tilantarpeen lisäys tontilla.

Aikoinaan itselleni naureskeltiin, kun varauduin useamman energiamuodon käyttöön. Kun toi Ukrainan ja Venäjän välisen sodan varjolla tapahtunut hintojen aiheeton nosto ylisuuriksi tapahtui. "Tienasin" moneen kertaan sijoittamani summan, kun ei ollut pakko lämmittää sähköllä.
 
Viimeksi muokattu:
Siis oikeasti, joku tuollainen sähkökattila toimii täysin eri periaatteilla kuin joku polttokattila. Tuo vähän kuin lähtisi suunnittelemaan mikroaaltouunia sillä periaatteella, että siinä voisi myös polttaa tarvittaessa puita.
Suomen energiaverkko on kohtuu helposti tuhottavissa, jos tulee esim sota.
Tällöin isoissa lämpökeskuksissa olisi syytä olla myös varajärjestelmät sähkön lisäksi. Lisäksi varajärjestelmiä voitaisiin hyvinkin käyttää aina talvella, kun sähkö ei riitä.
Jos (isoja) kaukolämpölaitoksia muutetaan pelkälle sähkölle, niin silloin syyllistytään erittäin pahaa lyhytnäköisyyteen ja suureen typeryyteen.

Sähkölämmityksessä on se paha perusvika, että se toimii vain ja ainoastaan, kun on sähköä.
Ja jotta on sitä sähköä, niin erittäin monen ja mutkikkaan muun asian on toimittava.
 
Siis oikeasti, sen sähkökattilan alle viereen/ voidaan tehdä varaus tilalle/kattilalle, jossa voidaan mm. puuta/turvetta poltaa. Sekä sijoittelulla ottaa huomioon tarvittavat polttoaineen syötön teon aiheuttamien kulujen minimoiminen.
Samoin lattiaan tarvittavat vahvistukset sekä piipun vaatimat lisätuet, siten ettei niiden takia enää tarvitse rakenteita purkaa
=> Taloudellinen kynnys ottaa uusi enerkia käyttöön alenee.

Siellä on silloin valmiina infraa ja iso osa rakennuksesta ja tarvittavista laitteista (pumput yms.) sekä linjat sähkönsyöttöön.
Toi vaan pitää ottaa jo suunnitteluvaiheessa huomioon. Myös se tilantarpeen lisäys tontilla.

Aikoinaan itselleni naureskeltiin, kun varauduin useamman energiamuodon käyttöön. Kun toi Ukrainan ja Venäjän välisen sodan varjolla tapahtunut hintojen aiheeton nosto ylisuuriksi tapahtui. "Tienasin" moneen kertaan sijoittamani summan, kun ei ollut pakko lämmittää sähköllä.

Mutta noiden laitosten välillä ei ole juurikaan mitään yhteistä, eli tuolla ei voiteta mitään. Päinvastoin, siinä tuhlataan hemmetisti aikaa ja rahaa rakennelmaan, joka on paska molemmissa käytöissä. Tehdään ylimonimutkainen himmeli, joka on paljon kalliimpi ja monimutkaisempi kuin kaksi erillistä laitosta.
Paljon järkevämpää on rakentaa se sähkökattila laitos omaksi ja sitten se polttolaitos omaksi.
 
Suomen energiaverkko on kohtuu helposti tuhottavissa, jos tulee esim sota.
Tällöin isoissa lämpökeskuksissa olisi syytä olla myös varajärjestelmät sähkön lisäksi. Lisäksi varajärjestelmiä voitaisiin hyvinkin käyttää aina talvella, kun sähkö ei riitä.
Jos (isoja) kaukolämpölaitoksia muutetaan pelkälle sähkölle, niin silloin syyllistytään erittäin pahaa lyhytnäköisyyteen ja suureen typeryyteen.

Sähkölämmityksessä on se paha perusvika, että se toimii vain ja ainoastaan, kun on sähköä.
Ja jotta on sitä sähköä, niin erittäin monen ja mutkikkaan muun asian on toimittava.

Jos halutaan kriisikestävyyttä, niin sitten pitää hajasijoittaa niitä laitoksia. Eli sulla on yhdessä paikassa ne sähkökattilat ja niiden varastomekanismit ja sitten toisissa paikoissa ne polttovoimalat. Tuollaiset keskitetyt laitokset, johon on survottu kaikki tuotanto, ovat juurikin se sodan kannalta huonoja.
 
Mutta noiden laitosten välillä ei ole juurikaan mitään yhteistä, eli tuolla ei voiteta mitään. Päinvastoin, siinä tuhlataan hemmetisti aikaa ja rahaa rakennelmaan, joka on paska molemmissa käytöissä. Tehdään ylimonimutkainen himmeli, joka on paljon kalliimpi ja monimutkaisempi kuin kaksi erillistä laitosta.
Paljon järkevämpää on rakentaa se sähkökattila laitos omaksi ja sitten se polttolaitos omaksi.
Sähkökattila on senverran simppeli pönttö, jotta sen voi rakentaa polttolaitoksen alaosaksi.. Kahdessa eirillisessä laitoksessa ei ole mielekkyyttä. Paitsi jos nuo on niin erillään, että niitä ei esim yhdellä ohjuksella saa molempia mitenkään.. Selkeästi kalliimpi jokatapauksessa, jos pistetään ihan eri rakennuksista alkaen..

Kumpaa sitten halutaan, sen päättänee rakennuttaja. Mutta pelkän sähkön varaan jättäytyminen on hyvin huono idea..
 
Mutta noiden laitosten välillä ei ole juurikaan mitään yhteistä, eli tuolla ei voiteta mitään. Päinvastoin, siinä tuhlataan hemmetisti aikaa ja rahaa rakennelmaan, joka on paska molemmissa käytöissä. Tehdään ylimonimutkainen himmeli, joka on paljon kalliimpi ja monimutkaisempi kuin kaksi erillistä laitosta.
Totta kai sillä voitetaan jos ja KUN energian hinta moninkertaistuu. Eikä se rakennus ole paska, koska se suunnitellaan optimaaliseen käyttöön kullekin energialle. Ja muutetaan tarvittaessa VASTA sitten kun todetaan, energian hinnan muuttuneen siihen kannattavaksi. Voidaan tietysti jo alunperinkin tehdä joissain yksiköissä monikäyttöisiksi, jos se koetaan kannattavaksi joko taloudellisista tai varmuuskäyttösyistä.
Paljon järkevämpää on rakentaa se sähkökattila laitos omaksi ja sitten se polttolaitos omaksi.
Tavallaan ne ovatkin erillisiä laitoksia, koska niitä ei tarvitse välttämättä käyttää samaan aikaan, mutta yhteiskäytettävät osat hyödyntäen.
Tuossa on kuitenkin paljon kuluja, jotka voidaan vältää jos ne tehdään samaan "tilaan" ja oikein suunnitellen. Noista
pakollisista varauksista aiheutuva lisäkulu on mitätön suhteessa laitoksen kokonaishintaan.

Sitten se vasta maksaakin, jos tehdään väkisin jonkun sisään pakolla muutoksia (eikä ole mutua) vs että varaudutaan niihin muutoksiin järkevästi suunnitellen
tai kokonaan kaikki uusiksi.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
275 537
Viestejä
4 745 267
Jäsenet
77 345
Uusin jäsen
Zelfana

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom