Siitä alkaa ainoastaan uusi kehää kiertävä keskustelu: kaikki ratkaisut on vääriä. Ydinvoimaa ei saa tukea koska menisi verorahoja niiltä jotka eivät ydinvoimaa tarvitse. Markkinaehtoisesti ei ole kannattavaa. Sitten jatkoksi parit fantasiat siitä kuinka omakotitaloista pitäisi muuttaa pois jos ei ole varaa lämmittää ja keskiluokka voi muuttaa energiatehokkaasti kommuuneihin asumaan. Itse olen suomalaisen elämäntavan säilyttämisen kannalla, ja se saattaisi vaatia yhden ydinvoimalan lisää meidän sukupolven elinaikana.
Tai ihan vain säädös, jotta sähköverkon paskominen epävakaalla, ennustamattomalla energiantuotannolla on kielletty, siten, että:
1. Kun liität voimalan verkkoon, sen on tuotettava vähintään 90% vuodesta sähköä seuraavin ehdoin, ilman ei ennustettuja katkoksia (Esim säästä riippuva syy);
- Ennustettu katkos: Ilmoitettava kuukausi etukäteen! (Tarvitaan jotta ei tule kuluja esim vakavasta vikaantumisesta). Toki voitaisiin lisätä lisäehto, jotta jos vikaantuminen on pitkä, esim kuukauden, niin siitä ei rangaistaisi, kuin 15 päivää.., vuosittaista 32, 85 päivän katkosbudjetista..
2. Minimituotanto on 20% luvatusta kapasiteetistä, jatkuvasti. Jos voimalan pääjärjestelmä, esim tuuli ei tuota, niin siinä on oltava apujärjestelmä, joka tuottaa tällöin.
3. Tuota minimituotanto prosenttia voitaisiin nostaa vuosittain esim prosentilla, kunnes oltaisiin esim 35-50%:ssa, siihen pitäisi kyllä kyetä, kun ei venytä maksimituottoa älyttömäksi.
------
4. Jos ehdot eivät toteutuisi, voimalan tuotoista kerättäisiin seuraavan vuoden ajan 50% vuodessa rahastoon, jonka rahoilla varajärjestelmä rakennetttaisiin (/ylläpidettäisiin) taio voimalaa korjattaisiin, luotettavuuden parantamiseksi pikkuhiljaa, kun kertymää olisi tarpeeksi..
------------------
Periaatteessa voitaisiin keskustella, pitäisikö pienvoimantuottahjat vapauttaa noista ehdoista, mielestäni ei. Aurinkovoimalan jne tuotannon voi aina käyttää itse, sopivin lisäinvestoinnein.
Joitain lisäehtoja tarvittaisiin tilanteelle, jossa joku haluaa myydä varavoimaa, joka on saatavissa halutessa.. (Epävakaiden tuotantolaitosten omistajat voisivat näin rakentaa ja ylläpitää yhdessä säätövoimaa..) Mutta pääasiassa nuo ylläolevat..
* Varavoimaa/täydentävää voimaa ei saisi tietenkään ilmoittaa "lisäkapasiteettinä", koska se on varalla / täydentämässä ja on jo sisällytetty luvattuun, luotettavaan tuotantoon..!
----------------------------
Tällöin homma tervehtyisi:
Esim tuurivoimantuottajan ei kannattaisi luvata maksimituotoksi mitään, mihin voimala ei yllä ikinä tai yltää jotain MAX 10% ajasta.
Epävakaiden energianmuodon tuottajien kannattaisi rakentaa sitä varavoimaa sinne voimaloiden yhteyteen ja kulut menisivät sinne, minne pitääkin, verkon vakauden parantuessa.
Nykyinen tilanne on täysin älytön: Annetaan paskoa tuotanto siten, että se ei täytä loppukäyttäjien tarpeita! Tälläinen on sekä suoraan vahingollista loppukäyttäjille, aiheuttaa lopulta todellisia vaaratilanteita, huomattavien hankaluuksien lisäksi eikä itseasiassa mitään teollisuuttakaan houkuttele maa, jossa saattaa joutua yllättäin sähkönsäästötalkoisiin ja riski on vain ja ainoastaan kasvamassa kokoajan, eikä homma haluta korjata, kun on "kallista", eikä maksajaa "löydy", vaikka tilanne on melkoisen selkeä..
Nykyinen "sopeudutaan" ei ole missään nimessä kestävä tai järkevä ratkaisu, vaan ongelman lakaisua maton alle ja se taas tulee johtamaan kokoajan kasvaviin hankaluuksiin ja kalleisiin seurauksiin, joiden + tilanteen korjaaminen myöhemmin ei sitten ole ainankaan sen halvempaa..
------------------------------
Hanhikiven voimalan arvioitu hinta googlauksen perusteella oli 7-7.5 miljardin euron välillä, joka oletettavasti olisi riittävän halpa jotta se voisi olla kannattavaa bisnestä pitkällä aikavälillä.
Koko sähkömarkkina on kuin joukko toisiinsa kytkettyjä paineistettuja vesisäiliöitä, jossa vesi virtaa kohti alhaisempaa painetta. Jos meillä olisi Hanhikiven ja/tai venäjän tuonnin takia se pari gigawattia lisää tehoa, tarkoittaisi se että siirtoyhteydet Viroon ja Ruotsiin kääntyisivät pysyvästi viennin suuntaan ja vähintäänkin naapurimaat olisivat tyytyväisiä.
Josta Suomelle olisi tuloja. Nyt on pahasti menoja, kun joudutaan ostamaan energiaa paljon, kun se on kalleilmmillaan, josta vähintäänkin naapurimaat ovat tyytyväisiä!