Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Hinta kulutukselle 2500-5000kWh/v, edustavin (?) kulutusväli. Olisi mielenkiintoista tietää paljonko keskivertoranskalaisella kuluu sähköä vuodessa talon lämmitykseen?Ihan hyvin silti vertaudutaan muuhun Eurooppaan, vaikka keskikastissa ollaan tuoreimpien tilastojen valossa. Suomi ei kuitenkaan ole niin tiheästi asuttu kuin Keski-Eurooppa ja esimerkiksi Norjassa valtio maksaa edelleen mittavia korvauksia korkeista sähkön energiahinnoista (90%, kun hinta menee yli 6snt/kWh) ja näitä korvauksia maksetaan muuallakin.
No kenen muunkaan maksettavaksi se jäisi?Mielenkiinnolla ootan jääkö seuraava voimala sitten suomalaisten maksettavaksi.
No tässä kuva yli 15000kWh/v kulutuksilla, ei oo ihan yhtä nättiä kuvaa tarjolla, mutta Suomen osalta tilanne vielä parempi (noin 17snt/kWh):Hinta kulutukselle 2500-5000kWh/v, edustavin (?) kulutusväli. Olisi mielenkiintoista tietää paljonko keskivertoranskalaisella kuluu sähköä vuodessa talon lämmitykseen?
Sähkölasku halpeni viime vuonna keskimäärin 75 euroa – lisäksi oli kuukauden verran päiviä, jolloin sähkö ei maksanut mitään
Hinnat palasivat viime vuosien kriisejä edeltävälle tasolle.yle.fiHinnat ovat vähän alle EU:n keskiarvon
Suomalaisten sähköstään maksama verollinen kokonaishinta on vähän alle EU:n keskiarvon.
Pelkkä sähkö oli Suomessa viime vuonna Euroopan kolmanneksi halvinta heti Ruotsin ja Norjan jälkeen, näkyy Energiateollisuuden eilen julkistamista tilastoista. Siirtomaksut ja verot pudottavat Suomen lähelle EU-keskiarvoa.
Yllättävän kallista onkin sähkö kun se sieltä pistorasiata tulee loppukäyttäjälle EU tasolla vertaillessa.
Itse näkisin tämän toisin, miksi kukaan enää ostaisi Ranskalaisilta ydinvoimaa, kun sellaista eivät selvästi osaa rakentaa missään järkevässä aikamääreessä tai järkevällä hinnalla? AIkoinaan Ranskalaiset itse sanoivat OL3 hinta-arvioksi 3,2 miljardia. Hinkley Point C osoittaa hyvin, että Ranskalaiset nyt ei vaan yksinertaisesti osaa tehdä ydinvoimaa kaupallisesti kannattavasti. Kaksi OL3 sisar reaktoria maksaa siellä nykyisen arvion mukaan yli 50 miljardia, eli yli 25 miljardia kappale ja kukaan ei vieläkään tiedä milloin ne on valmiit. Rakennettu sielläkin on jo vuosikymmen. Ei kaikilla ydinvoiman rakentaminen näytä olevan noin hankalaa, kun katsoo maailmalla ydinvoima projekteja. Ihme, että Britit edes lähti tuollaisilla ehdoilla tekemään kun OL3 sekoilu oli jo nähty. Kun tänne seuraava ydinvoimala rakennetaan, niin Ranskalaiset voi jättää heti laskuista pois elleivät tee OL3 tyyppistä diiliä, jolloin Ranskalaiset itse maksavat omat sekoilunsa. Etelä-Korea ARP-1400 näyttää ihan lupaavalta hinnan & rakentamisaikataulun osalta kun vertaa Ranskalaisten ERP reaktoreihin. Samaa virhettä kun Britit teki ei ainakaan pidä tehdä, eli tilata Ranskasta ydinvoimaa avoimelle shekkivihkolla veronmaksajien piikkiin.Se ei muuta sitä tosiasiaa, että Olkiluoto on kokonaisuutena ollut katastrofaalinen projekti. Ranskalaiset veronmaksajat on ystävällisesti maksaneet ~10 miljardia suomen kansalle, jotta rojekti saatiin maaliin. Suomen kannalta kiva juttu mutta Isossa kuvassa ongelma on kuitenkin se, että ei mikään firma uskalla lähteä näihin projekteihin markkinavoimien ehdoilla, ilman valtion tukia ja ennalta sovittuja ostodiilejä, koska projektit itsessään on liian riskaabeleja. Jos Fortum saa lobattua seuraavan ydinvoimalan läpi niin ranskalaiset ei enää suostu maksajaksi. Mielenkiinnolla ootan jääkö seuraava voimala sitten suomalaisten maksettavaksi.
Kritiikin pointti on siinä, että jos ydinvoimaprojektit aina viivästyvät ja räjähtävät kustannuksiltaan katastrofaalisella tavalla - ei ole järkevää lähteä Fortumin ja ilmeisesti Mykkäsen ajamaan uuteen, isoon ydinvoimalaan. Pienet ydinvoimalat ovat sitten varmaan asia erikseen.No kenen muunkaan maksettavaksi se jäisi?
Vielä enemmän huolestuisin siitä jos joku muu sitä haluaisi maksaa ja siinä kohti olisi hyvä tietää motiivi moiseen.
Eihän Ranskallakaan ollut tarkoitus jäädä maksajaksi.
Niin - tämä on hyvä pointti. Toivottavasti ongelma oli vain siinä, että Ranskalaiset eivät osaa niitä rakentaa. Jos uuteen ydinvoimalaprojektiin päädytään, toivotaan, että rakentajat osaavat hommansa.Samaa virhettä kun Britit teki ei ainakaan pidä tehdä, eli tilata Ranskasta ydinvoimaa avoimelle shekkivihkolla veronmaksajien piikkiin.
Tällä hetkellä vissiin tuulee niin kovaa, että taajuuskin jo vähän keulii.
Periaatteessa OL3:kin on todiste siitä, että Ranskalaiset osaavat rakentaa ydinvoimalan - huonosti.Toivottavasti ongelma oli vain siinä, että Ranskalaiset eivät osaa niitä rakentaa.
EPR-voimalan design on aivan toivottoman monimutkainen pitkälti siltä ajalta kun saksalaiset olivat mukana projektissa omine näkemyksineen. Monimutkainen voimala on myös kallis rakentaa.Itse näkisin tämän toisin, miksi kukaan enää ostaisi Ranskalaisilta ydinvoimaa, kun sellaista eivät selvästi osaa rakentaa missään järkevässä aikamääreessä tai järkevällä hinnalla? AIkoinaan Ranskalaiset itse sanoivat OL3 hinta-arvioksi 3,2 miljardia. Hinkley Point C osoittaa hyvin, että Ranskalaiset nyt ei vaan yksinertaisesti osaa tehdä ydinvoimaa kaupallisesti kannattavasti.
OL3 ja sen sisarvoimalat ovat todiste siitä, että EPR-design on epäonnistunut - aivan liian monimutkainen. Lisäksi OL3:n rakentamisen alkaessa oli EPR-voimalan design vielä täysin kesken.Periaatteessa OL3:kin on todiste siitä, että Ranskalaiset osaavat rakentaa ydinvoimalan - huonosti.
Taitaahan Areva olla pääosin ranskalaisomistuksessa, mutta on se silti vähän oudosti sanottu, että ranskalaiset eivät osaa rakentaa ydinvoimalaa.Periaatteessa OL3:kin on todiste siitä, että Ranskalaiset osaavat rakentaa ydinvoimalan - huonosti.
Tämän osalta kannattaa huomioida että kyseessä oli about ensimmäinen tuon tyypin reaktori mitä alettiin rakentamaan ja ranskalaisten itsensäkin mukaan se on huomattavan monimutkainen, kallis ja virheherkkä. Jos seuraava voimala rakennetaan, niin luultavasti se tulisi olemaan toisen tyyppinen reaktori. Luultavasti siinä kannattaisi yrittää saada jotain synergiaetuja esim. Ruotsin kanssa.Se ei muuta sitä tosiasiaa, että Olkiluoto on kokonaisuutena ollut katastrofaalinen projekti. Ranskalaiset veronmaksajat on ystävällisesti maksaneet ~10 miljardia suomen kansalle, jotta rojekti saatiin maaliin. Suomen kannalta kiva juttu mutta Isossa kuvassa ongelma on kuitenkin se, että ei mikään firma uskalla lähteä näihin projekteihin markkinavoimien ehdoilla, ilman valtion tukia ja ennalta sovittuja ostodiilejä, koska projektit itsessään on liian riskaabeleja. Jos Fortum saa lobattua seuraavan ydinvoimalan läpi niin ranskalaiset ei enää suostu maksajaksi. Mielenkiinnolla ootan jääkö seuraava voimala sitten suomalaisten maksettavaksi.
Niin - tämä on hyvä pointti. Toivottavasti ongelma oli vain siinä, että Ranskalaiset eivät osaa niitä rakentaa. Jos uuteen ydinvoimalaprojektiin päädytään, toivotaan, että rakentajat osaavat hommansa.
Historia ei ole tae tulevasta. Silloin kun Hinkley Point C alettiin rakentamaan olisi pitänyt kyllä olla jo kaikki ERP protoilut tehty ja homma selvä miten rakennetaan. Hinkley Point C reaktorit taitaa olla numero 4 & 5, joten jos tuossa ajassa ei saa hommaa rullaamaan niin sitten kyllä pidän jo rakentajia kädettöminä. Silti Hinkley Point C homma räjähti ainakin budjetin osalta vielä pahemmin kuin OL3 vaikka samalle tontille rakennetaan kaksi, jolloin pitäisi tulla halvemmaksi kuin yksittäisen reaktorin rakentaminen.OL3 ja sen sisarvoimalat ovat todiste siitä, että EPR-design on epäonnistunut - aivan liian monimutkainen. Lisäksi OL3:n rakentamisen alkaessa oli EPR-voimalan design vielä täysin kesken.
Ranskalaiset ovat sinänsä historiassa olleet erittäinkin hyviä ydinvoimalan rakentajia.