Tuommoiseen varastokäyttöön kävisi muukin kuin kallis litiumi. Ei ole niinkään väliä painolla ym.Ei, mutta alan toimijoilta on valistuneita ennustuksia. Esim. Sodium-akut toimitukset on alkaneet ja niiden pitäisi laskea hinnat puoleen, jopa alle.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Tuommoiseen varastokäyttöön kävisi muukin kuin kallis litiumi. Ei ole niinkään väliä painolla ym.Ei, mutta alan toimijoilta on valistuneita ennustuksia. Esim. Sodium-akut toimitukset on alkaneet ja niiden pitäisi laskea hinnat puoleen, jopa alle.
Sodium = Natrium, näin kun täälä härmässä ollaan...Ei, mutta alan toimijoilta on valistuneita ennustuksia. Esim. Sodium-akut toimitukset on alkaneet ja niiden pitäisi laskea hinnat puoleen, jopa alle.
Niinhan se onSodium = Natrium, näin kun täälä härmässä ollaan...
Vai että onko pysyvä rysyongelma.Estlink 2:een tuli vika, jota nyt selvitellään. Saa nähdä, että onko päivien, viikkojen vai kuukausien ongelma.
Energia | Suomen ja Viron välinen sähköyhteys poikki
Estlink 2 irtosi verkosta puolenpäivän jälkeen.www.hs.fi
Sodiumilla löytyy paremmin ajantasaista infoa...Sodium = Natrium, näin kun täälä härmässä ollaan...
Tassa videossa kaikkien vihaama brosyyrien lukija mies kertoo kuinka co2 akut toimivat. Co2 akun kauneus on siina etta akku on halpa jos silla on antaa paljon tilaa. Kaivos ei ole tarpeellinen koska muovipussi on kovin halpa tehda ja sen ei tarvitse olla edes erityisen tiivis.
Kun olen nähnyt, miten kuplahalleille tahtoo käydä ja kasvihuonelle, runsaslumisempina talvina, niin voi todeta, että ei ole muovipussiuskovainen, jos tuollainen Suomeen pykättäissin ja varasto olisi muovipussi maanpäällä..
Ei tuollainen muovikuori kestä mitään lumikuormaa. Suomessa oltava toisenlaiset rakenteet.Tuossa on kiinteä kuori sen pussin suojana.
Ei tuollainen muovikuori kestä mitään lumikuormaa. Suomessa oltava toisenlaiset rakenteet.
Kyllähän tämä näyttää vahvasti siltä että akut on voittamassa lyhyen 1-3 päivän varastoinnin. Lämpöä voidaan varastoida eri tavoin sitten vähän pidemmäksi aikaa ainakin täällä pohjoisessa.Saksassa kantaverkko-operaattoreille on tullut 161 GW liittymispyyntöjä akkuvarastoilta. Lukua voi verrata esim. nykyiseen akkujen määrään (1,4 GW) tai Saksan sähkönkulutustehoon aatonaattona (~60 GW). Koko 161 GW kapasiteettia ei ole mahdollista rakentaa, esim. lounaissaksalainen kantaverkkoyhtiö arvioi, että heidän verkkoonsa mahtuisi 70-80 % kaikista heidän alueelleen tulleista pyynnöistä (36 GW).
Kun latoo $$$$$$ pöytään, niin saa kyllä.. Kysymys vain kuuluukin: onko kuitenkin maanalainen varasto halvempi, varsinkin, jos tunnelia on jo valmiina massiivinen määrä..No eiköhän siitä ulkokuoresta saada riittävän kestävä Suomenkin olosuhteisiin. Tuskin kuitenkaan se kallein komponentti tuossa rakennelmassa.
Joka tapauksessa se muovipussi romahtaa paivittain. Kyse on enemmanikin siita jaksaako se nousta lumikuorman alta ylos. Tama silla oletuksella ettei sen muovipussin palla ole mitaan kiinteaa rakennelmaa.Kun olen nähnyt, miten kuplahalleille tahtoo käydä ja kasvihuonelle, runsaslumisempina talvina, niin voi todeta, että en ole muovipussiuskovainen,
Tuo nyt likimaarin vastaisi etta Suomeen tulisi 20 GW liittymispyyntoja. Ymmarran jos ei ihan noin vaan mahdu.Saksassa kantaverkko-operaattoreille on tullut 161 GW liittymispyyntöjä akkuvarastoilta.
Tuskin korjaaminen noin kauaa kestää. Nyt vain pohditaan kannattaako korjata, kun joku ryssän alihankkijalaiva katkoo sen viikon päästä uudelleen.
Tarkoittaako tuo että Suomessa tulee olemaan "ylijäämää" sähköstä kun sitä ei voida myydä Viroon? Pörssihinnat halpenee?Oho, Nordpoolissa on ilmoitus, että Estlink 2 saataisiin korjattua vasta elokuun alkuun mennessä.
Nord Pool - UMM Platform
umm.nordpoolgroup.com
Nykytilanteessa Suomen pörssisähkön keskihinta halpenee mutta mahdolliset piikkihinnat kallistuvat. Voittajia ovat siis suomalaiset ja erityisesti kulutusjoustoihin kykenevät, häviäjiä hintapiikeistä panikoivat ja virolaiset.Tarkoittaako tuo että Suomessa tulee olemaan "ylijäämää" sähköstä kun sitä ei voida myydä Viroon? Pörssihinnat halpenee?
Kyllä Suomalaisten sähkölaskut pienee vuositasolla riippumatta sopimustyypistä/kulutusjoustoista, kun tuo siirtolinja ei ole käytössä. Virossa toki hinta tulee nousemaan melko paljon, kun ovat tuoneet sähköä piuha punaisena suurimman osan ajasta, koska Suomessa sähkö on keskimäärin paljon halvempaa kuin Virossa. Katsoo tämän vuoden ajalta, niin Virossa Nordpoolin hinnat on keskimäärin noin tuplat vrt. Suomi. Joulukuun keskiarvo on yli tuplat. Loka & marraskuussa myös melkein tupla hinnat Virossa. Yhtään kuukautta, jolloin kuukauden keskihinta olisi ollut Virossa halvempi ei tänä vuonna ole. Piikkihinnat toki nousee, mutta keskiarvo laskee, joten sähkön kuluttajat voittaa.Nykytilanteessa Suomen pörssisähkön keskihinta halpenee mutta mahdolliset piikkihinnat kallistuvat. Voittajia ovat siis kulutusjoustoihin kykenevät, häviäjiä kulutusjoustoihin kykenemättömät/haluttomat ja virolaiset.
Jos ei korjata niin ryssä siirtyy seuraavaan kriittiseen kaapelikohtaan. Kunnes ne kaikki on pilkottu.Tuskin korjaaminen noin kauaa kestää. Nyt vain pohditaan kannattaako korjata, kun joku ryssän alihankkijalaiva katkoo sen viikon päästä uudelleen.
Oho, Nordpoolissa on ilmoitus, että Estlink 2 saataisiin korjattua vasta elokuun alkuun mennessä.
Nord Pool - UMM Platform
umm.nordpoolgroup.com
Huomaa tässä, ettei sitä saatavilla olevan tiedon perusteella "lanattu uudestaan" vaan hajosi viimeksi paskuuttaan. Nyt se on tahallaan katkaistu. Välitön vaikutus hintaan on molemmilla sama, mutta jälkimmäisen spekulatiivinen vaikutus voi toki olla isompi.Olihan se viimeksikin paskana tänä vuonna tammikuusta syyskuuhun. Ei ollut montaa kuukautta korjattuna ennen kuin se lanattiin uudestaan.
Olen nähnyt 20-30 miljoonan euron arvioita.Mikähän mahtaa olla polttoainekuorman arvo, luulisi että siitä takavarikoimalla saa helposti tuon korjaussumman kasaan?
+ laivan romumetalliarvo. Tuskin sillä kovin paljoa myyntiarvoa lienee. Näissä haltuunotoissa pitää vaan onnistua aika hyvällä prosentilla että pääsee edes tasoihin korjauskulujen kanssa. Tulomenetykset sitten vielä päälle tahoille x.Olen nähnyt 20-30 miljoonan euron arvioita.
Kelluva ongelmajätepesäke, kaikenlisäksi tuuliajoilla.+ laivan romumetalliarvo. Tuskin sillä kovin paljoa myyntiarvoa lienee. Näissä haltuunotoissa pitää vaan onnistua aika hyvällä prosentilla että pääsee edes tasoihin korjauskulujen kanssa. Tulomenetykset sitten vielä päälle tahoille x.
ei se 35 miljoonaa litraa bensaa ole kuin 15 miljoonaa euroa. Laiva on ehka 1-2 miljoonaa.Olen nähnyt 20-30 miljoonan euron arvioita.
Saksassa on käynnissä spekulointi, että kuuden ydinvoimalan purkutyöt peruutettaisiin ja ne käynnistettäisiin uudelleen. Tekniikka & Talouden mukaan maan valtapuolue CDU kannattaa ajatusta. Kuulemma voimaloita purkavat energiayhtiöt eivät halua asiasta keskustella, koska paikoin purkutyöt ovat edenneet niin pitkälle. Jutun mukaan todennäköisempää on, että Saksaan rakennettaisiin uutta ydinvoimaa.Kerrottakoon, että Brokdorfin ydinvoimalan purkutyöt ovat alkaneet Saksassa. Näin ollen kaikki Saksan ydinvoimalat ovat joko purettavana tai purettu. Voimalan omistaja PreussenElektra kaavaili vuosi sitten saitille Euroopan suurinta akkuvarastoa (800 MW/1600MWh), mutta tästä ei löytynyt mitään uutta tietoa.
Olisikin asia noin yksinkertainen käytännön tasolla. Koko vuoden 20% kallein aika pääasiassa sattuu juurikin siihen kun sähköä menee eniten. Meillä optimoidaan automaattisesti ja manuaalisesti, mutta silti tekee tosi tiukkaa päästä edes keskihintaan. Ilmainen sähkö kesällä ei juuri lohduta, kun silloin sitä ei tarvita.Sähkön keskihinta puolittuu, jos jättää sähkön käytön 20% kalleimmista tunneista. Se ei toki lohduta, jos ne on juuri ne tunnit, jolloin tarvitse paljon sähköä lämmittämiseen.
Pääsettekö kk tasolla pörssin keskariin?Olisikin asia noin yksinkertainen käytännön tasolla. Koko vuoden 20% kallein aika pääasiassa sattuu juurikin siihen kun sähköä menee eniten. Meillä optimoidaan automaattisesti ja manuaalisesti, mutta silti tekee tosi tiukkaa päästä edes keskihintaan. Ilmainen sähkö kesällä ei juuri lohduta, kun silloin sitä ei tarvita.
Joku kuukausi alle ja joku yli. Vuositasolla yli. Yksittäiset tuntipiikit on helppo väistellä päivätasolla, mutta esim kalliita tyyniä pakkasjaksoja ei voi. Silloin sähkö on kallista ja samaan aikaan sitä menee paljon. Paljon on tuuripeliä tuurivoiman armoilla mikä on sää ja mikä on sähkön hinta.Pääsettekö kk tasolla pörssin keskariin?
Niinhän minä viestissäni sanoin?Olisikin asia noin yksinkertainen käytännön tasolla. Koko vuoden 20% kallein aika pääasiassa sattuu juurikin siihen kun sähköä menee eniten. Meillä optimoidaan automaattisesti ja manuaalisesti, mutta silti tekee tosi tiukkaa päästä edes keskihintaan. Ilmainen sähkö kesällä ei juuri lohduta, kun silloin sitä ei tarvita.
Kyllä juu. Jos käyttää sähköä muuhun kuin asumiseen sähköllä lämpenevässä talossa(ml erilaiset pumput), niin pääsee kuvaamiisi lukuihin.Niinhän minä viestissäni sanoin?
Pitää huomata, että kyse on vuoden eikä vuorokauden kalleimmista tunneista, mikä tekee niiden väistämisestä vaikeaa tai mahdotonta.Kokonaisuutena energiavuosi 2024 näyttää päättyvän sähkön osalta hyvinkin halpana. Sähkötin – Vuodet
Keskihinta 2024: 4.57c/kWh
Laskin pikaisesti mitä keskihinnaksi tulisi jos jättää kalleimmat tunnit käyttämättä:
Käyttäen vain halvimmat 90% tuntia: 3.04c/kWh
Käyttäen vain halvimmat 80% tuntia: 2.32c/kWh
Käyttäen vain halvimmat 70% tuntia: 1.75c/kWh
Käyttäen vain halvimmat 60% tuntia: 1.29c/kWh
Käyttäen vain halvimmat 50% tuntia: 0.89c/kWh
Käyttäen vain halvimmat 40% tuntia: 0.52c/kWh
Käyttäen vain halvimmat 30% tuntia: 0.19c/kWh
Käyttäen vain halvimmat 20% tuntia: 0.01c/kWh
Käyttäen vain halvimmat 10% tuntia: -0.15c/kWh
Sähkön keskihinta puolittuu, jos jättää sähkön käytön 20% kalleimmista tunneista. Se ei toki lohduta, jos ne on juuri ne tunnit, jolloin tarvitse paljon sähköä lämmittämiseen.
Nämä kaikki hinnat alvittomina, koska alvin vaihto kesken vuoden olisi tehnyt laskemisesta sekavaa.
Realistisempi olisi, jos tuossa olisi vuorokauden kalleimpien tuntien väistely. Ei kukaan voi ajoittaa kaikkea kulutustaan halvoille kuukausille, tammikuussakin on pakko käyttää sähköä maksoi se mitä maksoi.Pitää huomata, että kyse on vuoden eikä vuorokauden kalleimmista tunneista, mikä tekee niiden väistämisestä vaikeaa tai mahdotonta.
Tein tuollaisen pikku laskurin, jolla voi vertailla sähkön hintaohjausta ja kello-ohjausta esim. vesivaraajan lämmityksessä. Voi laskea juuri sitä vuorokauden kalleimpien tuntien väistelyä.Realistisempi olisi, jos tuossa olisi vuorokauden kalleimpien tuntien väistely. Ei kukaan voi ajoittaa kaikkea kulutustaan halvoille kuukausille, tammikuussakin on pakko käyttää sähköä maksoi se mitä maksoi.
Toisissa lähteissä padon tehoksi mainitaan 60 000 MW, joka olisi varmaankin se todennäköisempi luku vuosituotantolukemien kannalta. Intia ei näköjään oikein tykkää että Brahmaputran yläjuoksu padotaan näin...Kiinassa ilmoitettiin hankkeesta rakentaa maailman suurin vesivoimala Yarlung Tsangpo -joelle. Ylen mukaan voimala tuottaisi vuodessa noin 250 TWh sähköä, mikä on kolminkertainen verrattuna nykyiseen maailman suurimpaan vesivoimalaan (Kolmen rotkon pato). Uuden voimalan tehoksi löysin 10 000 MW ja Kolmen rotkon padon voimalan tehoksi 22 500 MW. Joko luvut ovat pielessä tai sitten uutta vesivoimalaa pystytään ajamaan huomattavasti paremmalla käyttöasteella kuin Kolmen rotkon patoa.
Olkoon esimerkkinä vaikka meidän perheen automaation ohjaama lämminvesivaraaja. Varaaja lämpenee n. 2h /vrk vuorokauden halvimpien tuntien aikana. Ei se keskimäärin todellakaan miinusmerkkisellä hinnalla lämpene. Vesi on pakko lämmittää joka päivä, jos aikoo suihkussa käydä.Realistisempi olisi, jos tuossa olisi vuorokauden kalleimpien tuntien väistely. Ei kukaan voi ajoittaa kaikkea kulutustaan halvoille kuukausille, tammikuussakin on pakko käyttää sähköä maksoi se mitä maksoi.