• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Sähköenergian tuotanto, taustatekijät, hintatason määräytyminen, yms yleinen keskustelu aiheesta

Ei TVO:lla ole mikään kiire korjata sitä OL3, nyt tutkitaan ja sitten vähän lisätutkitaan kunnes päästään vielä tutkimaan sitä lisätutkimusta :psmoke:

Tilannehan on se että OL1 & OL2 tuottavat tällä hetkellä enemmän cash moniez konsernin omistamille yhtiöille kuin mitä kolmen voimalan samanaikainen ajo tuottaisi. Ja syy on siinä että jos tuo OL3 pyörisi nyt niin meillä olisi hinnat lähempänä 20c tai jopa alle vs nykyistä 40-60c.
Ei TVO sitä korjaakaan. OL3 on vielä laitostoimittaja Arevan, ja edelleen jokainen viivästyvä päivä, viikko ja kuukausi maksaa kuultujen lisäksi sakkomaksua Arevalle eli siis ranskalaisille veronmaksajille.
 
Ei tuo nyt ihan noin yksi kertaista ole. Eikös se kuitenkin menisi ensin niin, että verkko uhkaa kaatua, niin silloin lähtee teollisuutta irti, varavoimaa (jota ei käytetä kaupalliseen tuotantoon) päälle, kiertävät sähkökatkot käyttöön.
.

Joo, tuskin kantaverkon langat tippuisi punahehkuisena maahan. Mutta pelkkä pörssisähkön raketointi aiheuttaisi isoja ongelmia. En suosittele kenenkään perustamaan mitään facekamppanjaa tällaiseen liittyen tai liittymään sellaiseen. Voi tulla kalliiksi, jos aletaan laskemaan vahingonkorvauksia.
 
Minulla on edullinen 6:senttiä kwh sopimus vielä noin 1,5 vuotta voimassa, mutta lähdin silti hieman leikkaamaan kulutustani. Viime vuonna meni 18000 kwh, mutta pääsen tänä vuonna noin 2000-3000 kwh vähemmälle aika pienillä muutoksilla. Toinen pakastin ja jääkaappi pois päältä, ja hieman optimointia Shellyn ajastettavien pistorasioiden avulla ja autotallin lämpöä pari astetta alaspäin 17 tietämille.

Sinänsä tuon vähennyksen vaikutus minun kukkarolleni on merkityksetön, mutta auttaa nyt teoriassa muita edes hieman.

Katolle tulossa ensi kesänä autonkopaneelit. Vihreää minusta ei saa tekemälläkään, mutta pidän ideologisessa mielessä järkevänä omavaraisuuden lisäämistä myös tällä sektorilla.

Lähinnä tämän viestin idea oli tuoda esille sitä, että kun tilanne on mikä on, pidän omaehtoista sähkön kulutuksen leikkaamista ihan mainostamisen arvoisena juttuna.
 
Milläs ne lämmittäisivät ketkä eivät ole varautuneet maksamaan pörssisähkön hintoja?
Sähköllä. Talvikuukausina ei saa katkaista sähköntoimitusta sähkölämmittäjältä maksamattomien laskujen vuoksi.
Vähän tylympää olisi sitten keväällä toki.
Tässä on nyt omaisuuden uusjako käynnissä. Ei pakko-otettavaksi päätettyä omaisuutta kannata rikkoa, uusi omistaja saisi myydessään heikomman hinnan. :smoke:

Eihän sitä voi käyttää jos siihen ei ole varaa.
Kyllä moni käyttää vaikka tietää siksi joutuvansa vararikkoon. Se on päivien tai viikkojen aikavälillä parempi vaihtoehto kuin hypotermiaan kuoleminen.
 
Eihän sitä voi käyttää jos siihen ei ole varaa.
Tottakai voi. Ja samalla sitten verokortin päivitys ottamaan sähkölasku huomioon ja tarvittaessa myös heti kun saa sen sähkölaskun toimeentulotukihakemus sisään Kelalle. Näin se on nyt rakennettu tämä toimintamalli.
 
Kyllä huomaa jotta sähköä säästellään muuallakin kuin kotitalouksissa. Kävin nimittäin ostoskeskuksessa shoppailemassa ja syömässä tänään. Talvitakkia ei kestänyt syödessä ottaa päältä kun oli sen verran koleaa. Ja aiemmin päivällä käytin autoa ns. marmoritiskin huollossa ja siellä odottelin sisätiloissa kylmissäni. Näkyi se henkilökuntaakin palelevan, kun ei sellaista tavallista kevyttä vaatetusta ollut kellään toimistotyöntekijällä.
Ehkä tähän uuteen normaaliin tottuu vielä.
 
Milläs ne lämmittäisivät ketkä eivät ole varautuneet maksamaan pörssisähkön hintoja?
Sähköllä. Tätä voisi tosiaan nyt kokeilla toimiiko sähkömarkkinat kuten suunniteltu, jos kaikki sähkö ostettaisiin pörssihintaan. Kuten Jan11 sanoikin, sähköjä ei katkaista talvikuukausina edes maksamattomien laskujen takia, ja jos nyt tuollainen hypotettinen viranomaispäätös tehtäisiin, siinä todennäköisesti huomioitaisiin sähkölämmitäjät paremmin kuin nyt yritetään pienenpienellä ALV-helpotuksella ja verovähennyksellä tehdä. Käytännössä, vaikka voi ikävältä jostakin tuntuakkin asian näin ilmaisu: joku muu sen laskun maksaisi kuten tapahtuu nykyisessä tilanteessakin, jos ei ole varautunut maksamaan pörssisähkön hintaa.
 
Ensimmäisen sähköpulasta johtuvan sähkökatkon jälkeen tämä olisi kyllä ihan varteenotettava idea. Kaikki määräaikaiset yms. sopimukset poikki ja kaikki asiakkaat, yksityiset ja yritykset, pörssiähköön.
Mielenkiintoista olisi tietää kuinka paljon lopulta kysyntäjouston & pörssisähkön piiriin olisi lisää tulijoita, kun ottaa pois teollisuuden, jotka ovat suojanneet sähkön hintansa useiksi vuosiksi eteenpäin (ja näin ollen eivät ole kysyntäjouston piirissä) ja teollisuuden, joka tuottaa suoraan/välillisesti oman sähkönsä.
 
Jos sähköä ei kerran ole, niin on ehdottoman väärin kusettaa porukkaa älyttömillä hinnoilla. Kaikki eivät edes kykyne sähkönkulutustaan seuraamaan.
Sähköt vain poikki esim 6 tunniksi alueittain, jotta käypi riittämään sähköt, eikä tuollaista hintakikkailua, joka aiheutta myöhemmin vakavan taloudellisen ongelman rajusti isommassa mittakaavassa.
---------------
Muutenkin jos riittävyysongelmaa alkaa olla jo nyt, niin mekanismia olisi syytä testata lauhalla kelillä, jolloin ongelmat on pieniä VS kun ja jos pakkasta on -5C:n sijasta -35c.

Sähkön alijäämä on kuitenkin kaikkien ongelma ja katkokset härmistävät asian kaikille tasapuolisesti, olipa sopimus ihan, mikä tahansa.

Tietysti jos haluaa välttää katkokset (mahdollisesti osittain), niin itse kukin voi hankkia voimakoneen ja käyttää sitä katkoksen aikana.
 
Jos sähköä ei kerran ole, niin on ehdottoman väärin kusettaa porukkaa älyttömillä hinnoilla. Kaikki eivät edes kykyne sähkönkulutustaan seuraamaan.
Sähköt vain poikki esim 6 tunniksi alueittain, jotta käypi riittämään sähköt, eikä tuollaista hintakikkailua, joka aiheutta myöhemmin vakavan taloudellisen ongelman rajusti isommassa mittakaavassa

Vaikka mulla on itse "kohtuuhintainen" sopimus, kannatan yllä olevaa. Tosin ehkä sillä varauksella että töitö pitäisi pystyä tehdä niin enemmän katkosin kodeista sähköjä.

Tietysti jos haluaa välttää katkokset (mahdollisesti osittain), niin itse kukin voi hankkia voimakoneen ja käyttää sitä katkoksen aikana.

Taitaa olla loppuunmyyty jo. Aika paljon niitä on myös ostettu lähetättäväksi Ukrainaan.
 
Tottakai voi. Ja samalla sitten verokortin päivitys ottamaan sähkölasku huomioon ja tarvittaessa myös heti kun saa sen sähkölaskun toimeentulotukihakemus sisään Kelalle. Näin se on nyt rakennettu tämä toimintamalli.
Verotuksesta ei saa tukea kuin yli 500e osuudelle. Toimeentulotukea ei saa jos on asuntolainaa.
 
Asuntolainaa ei lasketa menoksi. Jos maksat 500e asuntolainaa sulla on 500e millä maksaa sähkölasku. Sama koskee autoa.
Asuntolainan lyhennystä ei lasketa menoksi, kuten Jan11 edellä mainitsikin. Jos kotitalouden talous menee tiukoille, niin kannattanee neuvotella lyhennysvapaata pankin kanssa. Tilanne on todellakin se, että ei voi maksaa itselleen omistusasuntoa yhteiskunnan varoilla.
 
Jep, huonoksi on kyllä tilanne päästetty perusvoiman osalta kulutukseen nähden. Saataisiin nyt tuo OL3 linjoille, kun ei muutakaan ole tulossa tähän hätään.
No onhan se vähän heikko tilanne, kun keli asteen pakkasella ja Suomesta meinaa jo sähkö loppua. Tammikuussa muistellaan kaiholla kuinka sähkö oli 2022 vielä alle euron kWh.

TVO luultavasti tienaa enemmän kun Olkiluoto 3 seisoo ja sähkön hinta pysyy tapissa.
 
TVO luultavasti tienaa enemmän kun Olkiluoto 3 seisoo ja sähkön hinta pysyy tapissa.

Kuten tuolla aiemmin jo todettiin, Areva on se joka nyt päättää sen tahdin millä OL3 tulee linjoille. Ja Arevan kannattaa saada se linjalle mahdollisimman nopeasti.

Lisäksi TVO on Mankala-yritys jonka tarkoitus on tuottaa sähköä omakustannehintaan. Siellä on omistajina tahoja jotka joutuvat nyt maksamaan kallista hintaa sähköstä, sen sijaan että saisivat OL3:sta tuota omakustannehintaista.
 
Kyllä saa, jos muut ehdot täyttyy. Sitä lainanlyhennystä vaan ei oteta huomioon menona kuin ainoastaan korkojen osalta.

Nämä hallituksen toimet auttaa kaikkein parhaiten hieman parempituloisia ja paljon sähköä kuluttavia. Pienituloiset ei tule paljon tukia nostelemaan. Tulee olemaan silmiä avaavaa nähdä ensi keväällä tilastot että miten nämä sähkötuet lopulta jaettiin ja paljonko porukkaa on ulosotossa, kuinka paljon kärsimystä aiheutui ja kiinteistöjä vahingoittui.

Verovähennyksen ansiosta hyvätuloiset voivat ensi kesänäkin matkustaa ulkomaille entiseen tapaan tai ehkä Thaimaa vaihtuu Espanjaan ja lapsilisätkin voi edelleen laittaa lasten osakesäästötileille. Toki maksettavaa heille jää sähkölaskusta, mutta se ei juuri vaikuta elämisen laatuun. Mutta ovathan nämä paljon veroja maksaneetkin, joten kiva saada joskus valtiolta rahaa takaisin.

Sitten on se porukka, joka tekee töitä, mutta tulot ei ole kovinkaan hyvät. Sähkönhinnat yhdessä muun kustannustason nousun myötä pakottavat säästämään kaikessa. Sähkön kulutusta on monella pakko laskea, vaikka se johtaisi jotain 15 asteen lämpötiloihin. Samaan porukkaan kuuluu myös monet eläkeläiset. Näille sähkötuki ei tuo pelastusta. Jos sähkölasku on 800 e/kk, niin tuen määrä on (800 e – 400 e) x 0,6 = 240 e/kk.

Eli pienempituloisten vanhoissa sähkölämmitteisissä taloissa asuvien (näitä on Suomessa paljon) on pakko pudottaa sähkön ja kaiken muun kulutus niin pieneksi, että elämisen laatu heikkenee merkittävästi. Toinen vaihtoehto on maksuhäiriöt, jotka sitten pudottavat nämä lopullisesti sossutuen piiriin ja vuokrataloihin, jotka yhteiskunta maksaa.

Pienituloisten asialla oleva hallitus kurjistaa jälleen pienituloisten työssäkäyvien ja omillaan toimeen tulevien asemaa. Tätähän tämä hallituskausi on jatkuvasti ollutkin.
 
Ensimmäisen sähköpulasta johtuvan sähkökatkon jälkeen tämä olisi kyllä ihan varteenotettava idea. Kaikki määräaikaiset yms. sopimukset poikki ja kaikki asiakkaat, yksityiset ja yritykset, pörssiähköön. Tulisi ainakin todettua ihan käytännön tasolla miten hinta vaikuttaa kulutukseen ja sähkönsäästöhaluihin koko maan mittakaavassa ja samalla seuraavaa talvea ajatellen varsin hyvä testi myös.
Ilmeisesti Suomessa on edelleen aivan liikaa muutaman sentin/kWh sopimuksia ja kiinnostusta sähkön säästämiseen ei sen takia taida löytyä riittävän laajasti?
Eiköhän tuo pörssisähkön valitseminen tai valitsematta jättäminen ole jokaisen oma valinta. Onhan sitä pörssisähköä paljon mainostettu, että se on pitkässä juoksussa halvin vaihtoehto. Ensi talven pörssisähkölämmittäjien kannattaa vaan pidentää tarkasteluväliä.

Vai sanotaanko määräaikaisten sähkösopimusten lisäksi irti kaikki korkosuojaukset ja vaikka vapaaehtoiset vakuutuksetkin. Ajellaan kaikki pelkällä liikennevakuutuksella jatkossa, niin on enempi rahaa ostaa pörssisähköä. Jos ei ole halunnut ottaa pitkää kiinteää hintaa sähkösopimukselleen, vaan säästää viimeiset sentit pörssisähköllä, niin turha siitä muita syyttää.
 
Sähköllä. Talvikuukausina ei saa katkaista sähköntoimitusta sähkölämmittäjältä maksamattomien laskujen vuoksi.
Vähän tylympää olisi sitten keväällä toki.
Sähköllä. Tätä voisi tosiaan nyt kokeilla toimiiko sähkömarkkinat kuten suunniteltu, jos kaikki sähkö ostettaisiin pörssihintaan. Kuten Jan11 sanoikin, sähköjä ei katkaista talvikuukausina edes maksamattomien laskujen takia, ja jos nyt tuollainen hypotettinen viranomaispäätös tehtäisiin, siinä todennäköisesti huomioitaisiin sähkölämmitäjät paremmin kuin nyt yritetään pienenpienellä ALV-helpotuksella ja verovähennyksellä tehdä. Käytännössä, vaikka voi ikävältä jostakin tuntuakkin asian näin ilmaisu: joku muu sen laskun maksaisi kuten tapahtuu nykyisessä tilanteessakin, jos ei ole varautunut maksamaan pörssisähkön hintaa.

Tähän ikävä kyllä on tullut muutos joku n. vuotta sitten. Selviteltiin tätä ja nykyisin sähköt katkeavat myös talvella, jos maksamattomia laskuja on yli 4kk ajalta (Milloin sähköyhtiö voi katkaista sähköntoimituksesi – Kilpailu- ja kuluttajavirasto)

"Jos asuntosi lämmitys on riippuvainen sähköstä, sähköntoimitusta ei saa maksujen laiminlyönnin vuoksi keskeyttää lokakuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana, ennen kuin on kulunut neljä kuukautta laiminlyödyn maksun eräpäivästä."

Eli jos lokakuun lasku jää maksamatta niin helmikuussa katkeaa. Tässä ala toki toivoo todella, että ihmiset pyytävät sitä maksuaikaa eivätkä anna mennä katkaisuun asti. Toki nyt kun on historiallinen markkinatilanne menossa, niin kukaan ei tiedä laittaako sieltä myyjä nyt talven aikana katkaisupyyntöjä verkkoyhtiöille.
 
Tässä ala toki toivoo todella, että ihmiset pyytävät sitä maksuaikaa eivätkä anna mennä katkaisuun asti.

Hyvät ihmiset pyytäkää sitä maksuaikaa jos on tarve! Kaikesta josta maksetaan säännöllisiä maksuja voi pyytää lisää maksuaikaa, on se palveluntarjoajan edun mukaista että löydetään ratkaisu sen sijaan että menee ulosottoon.
 
Ostettu sähkö pitää myös käyttää. Taseselvityksessä tulisi tällaiset temput esille, vaikka niistä ei nyt paljon hyötyä toisi ollenkaan.
Mikäs ongelma tossa sähkön käytössä on, ostat sen omalle myyntiyhtiölesi 4€/kWh ja myyt pois oman myyntiyhtiösi kautta. Sinne se tollanen pieni määrä hukkuu sen valtavan muun myynnin sekaan, jolla se muu 2-6snt tuotantokuluilla oleva energia myydään kalliilla pörssihinnalla.
-Taseeseen tollanen pieni ostos häviää todella helposti, kun vuosi myynti voi olla jopa miljardi euroja.
Se vuoden kokonaistulos ratkaisee.
 
Joo, tuskin kantaverkon langat tippuisi punahehkuisena maahan. Mutta pelkkä pörssisähkön raketointi aiheuttaisi isoja ongelmia. En suosittele kenenkään perustamaan mitään facekamppanjaa tällaiseen liittyen tai liittymään sellaiseen. Voi tulla kalliiksi, jos aletaan laskemaan vahingonkorvauksia.

Ei kait se rikollista ole lain mukaan Suomessa jos joku kehottaa vaikka säästämään sähköä tai kuluttamaan sitä mahdollisimman paljon?
 
Mikäs ongelma tossa sähkön käytössä on, ostat sen omalle myyntiyhtiölesi 4€/kWh ja myyt pois oman myyntiyhtiösi kautta. Sinne se tollanen pieni määrä hukkuu sen valtavan muun myynnin sekaan, jolla se muu 2-6snt tuotantokuluilla oleva energia myydään kalliilla pörssihinnalla.
-Taseeseen tollanen pieni ostos häviää todella helposti, kun vuosi myynti voi olla jopa miljardi euroja.
Se vuoden kokonaistulos ratkaisee.

Voisitko vääntää rautalangasta esimerkkiä?
 
Mielenkiintoista olisi tietää kuinka paljon lopulta kysyntäjouston & pörssisähkön piiriin olisi lisää tulijoita, kun ottaa pois teollisuuden, jotka ovat suojanneet sähkön hintansa useiksi vuosiksi eteenpäin (ja näin ollen eivät ole kysyntäjouston piirissä) ja teollisuuden, joka tuottaa suoraan/välillisesti oman sähkönsä.
Kyllä erittäin mielenkiintoista. Kuukausi takaperin näytti että jonkinlaista säästöä yritetään, mutta into hiipunut nyt. Tämä kuukausia jatkunut sähkönhinnoista ja sähkönsäästämisestä rummuttaminen ei ole tapahtunut ihan puhtaasti median omasta aloitteesta. Aivan liikaa liian halpoja sopimuksia jotka eivät kannusta säästämiseen riittävän suurta sähkön käyttäjämäärää, mahdolliset tuotannon ongelmat jotka tuntuvat realisoituneen lähes kaikki kylmän sään ohella, ja tilanne on mikä on. Yritetty ainakin informoida mitä jokainen voi tehdä ja mitä tapahtuu jos riittävän moni ei tee. Jälkimmäistä päästään maistelemaan toivottavasti piakkoin vielä suht normaalin talvisään vallitessa.

Muistaakseni esimerkiksi Helen taisi kesän lopulla tai alkusyksystä kertoa että heidän asiakkaistaan noin 2/3 on määräaikaisen sopimuksen piirissä ja niistä valtaosa lienee vielä tämän talven sellaisia että sähkön säästämiseen ei ole varsinaista tarvetta ainakaan hinnan takia. Ikävää niille joiden sopimukset on menneet umpeen tässä alkutalven aikana ja tarjotaan vain kalliita sopimuksia.

Jos sähköä ei kerran ole, niin on ehdottoman väärin kusettaa porukkaa älyttömillä hinnoilla. Kaikki eivät edes kykyne sähkönkulutustaan seuraamaan.
Sähköt vain poikki esim 6 tunniksi alueittain, jotta käypi riittämään sähköt, eikä tuollaista hintakikkailua, joka aiheutta myöhemmin vakavan taloudellisen ongelman rajusti isommassa mittakaavassa.
---------------
Muutenkin jos riittävyysongelmaa alkaa olla jo nyt, niin mekanismia olisi syytä testata lauhalla kelillä, jolloin ongelmat on pieniä VS kun ja jos pakkasta on -5C:n sijasta -35c.

Sähkön alijäämä on kuitenkin kaikkien ongelma ja katkokset härmistävät asian kaikille tasapuolisesti, olipa sopimus ihan, mikä tahansa.

Tietysti jos haluaa välttää katkokset (mahdollisesti osittain), niin itse kukin voi hankkia voimakoneen ja käyttää sitä katkoksen aikana.
Tämä vahvasti, toki ennen mitään viranomaismääräyksiä. Tosin, voisi tässä myös lauhemman sään vallitessa kokeilla ihan reilusti kiertävää sähköäkin, eli sähköt muutamaksi tunniksi kerrallan päälle kahdesti vuorokaudessa, ja muuten poikki.

Eiköhän tuo pörssisähkön valitseminen tai valitsematta jättäminen ole jokaisen oma valinta. Onhan sitä pörssisähköä paljon mainostettu, että se on pitkässä juoksussa halvin vaihtoehto. Ensi talven pörssisähkölämmittäjien kannattaa vaan pidentää tarkasteluväliä.

Vai sanotaanko määräaikaisten sähkösopimusten lisäksi irti kaikki korkosuojaukset ja vaikka vapaaehtoiset vakuutuksetkin. Ajellaan kaikki pelkällä liikennevakuutuksella jatkossa, niin on enempi rahaa ostaa pörssisähköä. Jos ei ole halunnut ottaa pitkää kiinteää hintaa sähkösopimukselleen, vaan säästää viimeiset sentit pörssisähköllä, niin turha siitä muita syyttää.
No itseasiassa aivan samoin sähkön käyttäminen on jokaisen oma valinta. Jos riittävän moni valitsee väärin, kaikki sitten vähän kärsii sähkökatkojen tai hinnan, viimekädessä voimassa olevien sopimusten katkaisemisesta ja vähän kalliimpaan sähköön pakolla siirtymisesta. Kyse ei nyt ole varsinaisesti pörssisähköstä ja sähkön hinnasta sinänsä, vaan keinoista millä sähkö saadaan riittämään tämä ja seuraava talvikin. Hinta siinä yhtenä ohjauskeinona joko pehmeästi tai pakolla viimekädessä. Korkosuojaukset tuskin liittyvät sähkönmyyntisopimusten muuttamiseen mitenkään muista listaamistasi asioista puhumattakaan.
 
Viimeksi muokattu:
[
Voisitko vääntää rautalangasta esimerkkiä?
No otetaan yritysmaailmasta. Perustan firman ja sinulla on omasi .Sovin sinun kanssasi, että firmani "Joutilaana netissä" arvo on 500miljoonaa ja sinun firmasi "Sinullakin on aikaa" arvo on vaikka 600miljoonaa. Yhdistämme firmamme ja vaikka nimeksi "Suomen pörssiviisaat" ja jonkun ajan päästä pyrimme pörsiin firmamme arvona toi 1,1miljardia.
Laitamme osake annin ja ostamme omia osakkeita ja hetken päästä ne ovat siinä kurssissa, että firmamme hinnaksi tulee reilusti yli toi 1,1 miljardia. Mutta se todellinen kaupankäynti osakkeilla on hyvin pieni.

Eihän tässä kauan ollut kun jonkun yhtiön arvo oli jotain 7miljardia ja se sitten jossain vaiheessa sieltä tuli alas.

Vähän vastaavalla periaatteella tota sähköpörssinkin voi hintaa nostaa, tosin sielltä on siis toi hintakatto oliko se vielä toi 4€/kWh vai joko se tosta nousi?

OT
Edit @Lämpöpumppu Kun tehdään kauppaa kaupan osapuolet neuvottelevat hinnan keskenään.
Tässä siis firmojen "Joutilaana netissä" ja "Sinullakin on aikaa" omistajat ja tai heidän valtuuttamansa edustajat.
"Meillä on niin paljon osaamista, että tulevaisuuden odotukset pitää ottaa huomioon hintaa määrättäessä".
"Sinullakin on aikaa" osasi paremmemmin perustella hintaansa ja firmani hyväksyi kaupan (yhdistymisen) tolla osakesuhteella ja arvon määrityksellä :)

Pörssissä on sitten vielä säännöt joilla yhtiö voidaan hyväksyä pörssiin. Jolla tota vähän yritetään hillitä.
Mutta esim. Talvivaaralle kävi huonosti. /OT
 
Viimeksi muokattu:
Mikäs ongelma tossa sähkön käytössä on, ostat sen omalle myyntiyhtiölesi 4€/kWh ja myyt pois oman myyntiyhtiösi kautta. Sinne se tollanen pieni määrä hukkuu sen valtavan muun myynnin sekaan, jolla se muu 2-6snt tuotantokuluilla oleva energia myydään kalliilla pörssihinnalla.
-Taseeseen tollanen pieni ostos häviää todella helposti, kun vuosi myynti voi olla jopa miljardi euroja.
Se vuoden kokonaistulos ratkaisee.
Sähkön tukkumarkkinoita valvotaan REMIT-asetuksen mukaan vähän samaan tapaan kuin Finanssivalvonta valvoo pankkeja ja nimenomaan keskitytään markkinamanipulaation valvontaan. Mikä onkin tärkeää, kun johdannaismarkkinat on niin isossa roolissa. Energiayhtiöillä on finanssialan tapaan myös itsellään raportointivelvollisuus, siellä arikseen (valvontajärjestelmä). Kenties hetkellisesti voisi pelata väärin, mutta ennemmin tai myöhemmin varmasti jää kiinni.
 
Sähkön tukkumarkkinoita valvotaan REMIT-asetuksen mukaan vähän samaan tapaan kuin Finanssivalvonta valvoo pankkeja ja nimenomaan keskitytään markkinamanipulaation valvontaan. Mikä onkin tärkeää, kun johdannaismarkkinat on niin isossa roolissa. Energiayhtiöillä on finanssialan tapaan myös itsellään raportointivelvollisuus, siellä arikseen (valvontajärjestelmä). Kenties hetkellisesti voisi pelata väärin, mutta ennemmin tai myöhemmin varmasti jää kiinni.
Eihän tossa tehty mitään väärää. Ostettiin tarpeeseen? ja myytiin, hinta vain oli 4€/kwh. Kuten nyt näemme hintoja voi nostaa ilman, että ne perustuvat todellisiin tuntantokulujen kasvuun. Harmi vaan, että myyntikohde sähkö on aivan välttämätön meille kaikille ja myyjätaho (t) (joka tekee sitä energiaa) on käytännön monopolissa.
Olen siinä uskossa, ettei laki kiellä yrityksiä tekemästä tappiokauppoja.

Toi valvonta on niin jälkijunassa, Energiavirastokaan ei ole saanut päätöstä aikaan vaikka kaikki tiedot korotuksista pitää heille toimittaa etukäteen.
Mielestäno toi 4€/kWh hinta on kohtuuton, harmi vaan ettei toi Energiamarkkinalaki kohtuuttomista hinnoista koske yli 100.000kWh ostajia.
 
Viimeksi muokattu:
En ole ainakaan vielä vakuuttunut paikallisen Prisman sähkösäästötalkoista. Helposti voisi valaistusta vähentää ja ehkä ne 20-30 telkkaria voisi liikkeestä sammuttaa. Ei tarvisi kolmeatoista tuntia putkeen pyöriä päällä. Mainoksia pyörittävät TV muutenkin ärsyttää ja kuin moni tekee päivä aikana TVeen ostopäätökseen katsomalla paria kymmentä tehdasasetuksilla pyörivää ruutua.
 
Kyllä erittäin mielenkiintoista. Kuukausi takaperin näytti että jonkinlaista säästöä yritetään, mutta into hiipunut nyt. Tämä kuukausia jatkunut sähkönhinnoista ja sähkönsäästämisestä rummuttaminen ei ole tapahtunut ihan puhtaasti median omasta aloitteesta. Aivan liikaa liian halpoja sopimuksia jotka eivät kannusta säästämiseen riittävän suurta sähkön käyttäjämäärää, mahdolliset tuotannon ongelmat jotka tuntuvat realisoituneen lähes kaikki kylmän sään ohella, ja tilanne on mikä on. Yritetty ainakin informoida mitä jokainen voi tehdä ja mitä tapahtuu jos riittävän moni ei tee. Jälkimmäistä päästään maistelemaan toivottavasti piakkoin vielä suht normaalin talvisään vallitessa.

Niin, viime vuoden joulukuussa tuli monelle (tutulle) pörssisähkön käyttäjälle aikamoinen yllätys kun sähkölasku 5-8 kertaistu, sitä oma äitimuorikin valitteli kun about 100e sijaan joutui maksamaan 700e laskun. Pistin hänet ottamaan määräaikaisen siinä kohtaa vaikka senkin hinta oli "vain" 3x korkeampi kuin mitä hän normaalisti oli pörssisähköstä maksanut. Olkoonkin että pitkällä aikavälillä se pörssi olisikin ollut halvempi mutta jos oma säästökäyttätyminen on ollut se että tietty määrä yritetään säästää kuukaudessa ja sitten tulee ns. piilon-piilo kuluerä "perustarvikkeesta" niin se säästö on kadonnut kuin tuhka tuuleen.

Nyt hänen ei ole ollut tarvinnut miettiä tälläistä kertaluontoista kuluerää vaan se säästö on sitten tapahtunut jostain muusta vaikka sähköä on kulunut lähes saman verran kuin ennenkin. Ja me lapsetkin lapsenlapsineen pääsemme nauttimaan normaalista joulusta pitkillä sähkö-saunailloilla ja ruualla, kotona pörssin varassa lähes kaikki meistä sisaruksista nykyään kun on.

Itse odotan sitä päivää että yritys jossa olen töissä alkaa säästämään sähköä, vielä ei ole tapahtunut. Kolmen 20k kw/h omakotitalon verran menee sähköä viikonloppusin kun seisotetaan koneita tyhjäkäynnillä vaikka ne voisi sammuttaa, silti tulee halvemmaksi jättää päälle kun käynnisteleminen lisää kuluja tuottamattoman työn lisäksi myös tekijöiden palkan verran.

Liian vähän on kulutusjoustoa tällä hetkellä jos vähintään 2/3 yrityksistä ja 80% yksityisistä on kiinteähintaisen sopimuksen alaisuudessa.
 
[

No otetaan yritysmaailmasta. Perustan firman ja sinulla on omasi .Sovin sinun kanssasi, että firmani "Joutilaana netissä" arvo on 500miljoonaa ja sinun firmasi "Sinullakin on aikaa" arvo on vaikka 600miljoonaa. Yhdistämme firmamme ja vaikka nimeksi "Suomen pörssiviisaat" ja jonkun ajan päästä pyrimme pörsiin firmamme arvona toi 1,1miljardia.
Laitamme osake annin ja ostamme omia osakkeita ja hetken päästä ne ovat siinä kurssissa, että firmamme hinnaksi tulee reilusti yli toi 1,1 miljardia. Mutta se todellinen kaupankäynti osakkeilla on hyvin pieni.

Eihän tässä kauan ollut kun jonkun yhtiön arvo oli jotain 7miljardia ja se sitten jossain vaiheessa sieltä tuli alas.

Vähän vastaavalla periaatteella tota sähköpörssinkin voi hintaa nostaa, tosin sielltä on siis toi hintakatto oliko se vielä toi 4€/kWh vai joko se tosta nousi?
Oletko ikinä perehtynyt yrityksen arvonmääritykseen? Ei niitä arvoja keksitä hatusta.
 
Kannattaa katsoa ne ehdot tosiaan läpi sillä siellä ei suoraan ole missään avointa valtakirjaa muuttaa sitovia sopimuksia niin, että välttyisi tälläisessä teoreettisessa tilanteessa vahingorvausvastuulta.

Jos lähdetään asiaa päiväunien tasolla pohtimaan valtio voisi ilmoittaa, ettei määräaikaisia sähkösopimuksia saa laatia enää määrätystä päivästä eteenpäin. Tämä tosin vaatisi muutoksen voimassaolevaan lainsäädäntöön Sähkömarkkinalaki 588/2013 - Säädökset alkuperäisinä - FINLEX ®. Jos muutos koskisi myös jo laadittuja sopimuksia, sähkönmyyntiyhtiöt voisivat tähän vedoten yksipuolisesti irtisanoa sopimuksia, mutta vahingon kärsijä voi hakea vahingonkorvauksia joko sähkömyyntiyhtiöltä tai vaihtoehtoisesti Suomen valtiolta tuomioistuimesta.

Jos unohdetaan yksityiset sähkönmyynnin asiakkaat, raskassa teollisuudessa nuo määräaikaisten sähkösopimusten yksipuoliset purkautumiset aiheuttaisivat varmasti kymmenien-satojen miljoonien tappiot. Romutuspalkkiokampanjan sekoilussa nähtiin, että valtio joutuu kantamaan vastuunsa ja maksamaan (vahingon)korvaukset juuri kuten on sovittu ja julkisuudessa (virheellisesti) tiedotettu.

Jos noista määräaikaisista sopimuksista pääsisi kätevästi eroon, sähkönmyyntiyhtiöt olisivat jo niitä keinoja menetelleet.
Tuo määräaikaisten kieltäminen voisi olla vaihtoehto, mutta hidas sellainen. Ehkäpä niitä mahdollisia kiertäviä katkoja jaksetaan kuukausi tai parikin pisimmillään jos aivan kaikki menisi ns. metsään.

"93 §
Sopimusehtojen muuttaminen


Jakeluverkonhaltija saa muuttaa liittymissopimuksen ja sähköverkkosopimuksen sekä vähittäismyyjä sähkönmyyntisopimuksen mukaisia hintoja ja muita sopimusehtoja vain:

2) jos muutos perustuu lainsäädännön muuttumiseen tai viranomaisen päätökseen, jota jakeluverkonhaltija tai vähittäismyyjä ei ole voinut ottaa huomioon sopimusta tehtäessä;"

Tämä^^ koskee myös määräaikaisia sopimuksia.


Toki tässä puhutaan viimeisistä perälaudoista ja paljon on sitä ennen ehditty muutakin kokeilla tilanteen parantamiseksi. Kaikki nämä keinot ovat kuitenkin pöydällä kun mahdollista ongelmaa yritetään ratkaista. Vahingonkorvaushakemukselle valtiolta tai sähköyhtiöltä viranomaismääräyksen tai lainmuutoksen takia aiheutuneesta vahingosta voin vain toivotttaa onnea matkaan ja pitkää pinnaa. :thumbsup:
Taitaa se raskaan teollisuuden koneiden sulkeminenkin jotakin kustantaa jos siihen joudutaan sähkökatkojen takia, eikä niitä monesti ajeta alas vain muutamaksi tunniksi jos katkoja on tulossa lisää?
Romutuspalkkiokampanjan käsittely oli kyllä kieltämättä melkoinen farssi tiedottamisenkin osalta ja taitaa siellä olla tiedossa missä kohtaa (kuka) virheen teki.

Liian vähän on kulutusjoustoa tällä hetkellä jos vähintään 2/3 yrityksistä ja 80% yksityisistä on kiinteähintaisen sopimuksen alaisuudessa.
Näin näyttää olevan. Mikähän on ihan viimeisin tilanne näiden lukujen osalta? Liian monelta puuttuu edelleen syy säästää sähköä. Ehkäpä ensiviikolla jo saadaan vähän lisää syitä säästäväisyyteen. Voisi tietysti ilmojen haltijakin vaikkapa jo joulukuun toisella puolikkaallakin vähän auttaa tilannetta. :coffee:
 
Niin, viime vuoden joulukuussa tuli monelle (tutulle) pörssisähkön käyttäjälle aikamoinen yllätys kun sähkölasku 5-8 kertaistu, sitä oma äitimuorikin valitteli kun about 100e sijaan joutui maksamaan 700e laskun. Pistin hänet ottamaan määräaikaisen siinä kohtaa vaikka senkin hinta oli "vain" 3x korkeampi kuin mitä hän normaalisti oli pörssisähköstä maksanut. Olkoonkin että pitkällä aikavälillä se pörssi olisikin ollut halvempi mutta jos oma säästökäyttätyminen on ollut se että tietty määrä yritetään säästää kuukaudessa ja sitten tulee ns. piilon-piilo kuluerä "perustarvikkeesta" niin se säästö on kadonnut kuin tuhka tuuleen.

Nyt hänen ei ole ollut tarvinnut miettiä tälläistä kertaluontoista kuluerää vaan se säästö on sitten tapahtunut jostain muusta vaikka sähköä on kulunut lähes saman verran kuin ennenkin. Ja me lapsetkin lapsenlapsineen pääsemme nauttimaan normaalista joulusta pitkillä sähkö-saunailloilla ja ruualla, kotona pörssin varassa lähes kaikki meistä sisaruksista nykyään kun on.

Itse odotan sitä päivää että yritys jossa olen töissä alkaa säästämään sähköä, vielä ei ole tapahtunut. Kolmen 20k kw/h omakotitalon verran menee sähköä viikonloppusin kun seisotetaan koneita tyhjäkäynnillä vaikka ne voisi sammuttaa, silti tulee halvemmaksi jättää päälle kun käynnisteleminen lisää kuluja tuottamattoman työn lisäksi myös tekijöiden palkan verran.

Liian vähän on kulutusjoustoa tällä hetkellä jos vähintään 2/3 yrityksistä ja 80% yksityisistä on kiinteähintaisen sopimuksen alaisuudessa.
Joo kyllähän vielä sähköä tuhlataan monessa paikassa. Katuvaloja palaa päivällä, yleisissä tiloissa minimi tarpeeseen nähden "liian" lämmintä jne... Yritykset tietysti miettivät niitä kokonaiskulujaan, mutta jos yrityksellesi pystyt perustelemaan, että sammuttamalla koneet säästämme enemmän. Huomioi myös lämmityshyöty tai jäähdytyksen viemä energia.

-Esim. töihin tulee henkilö (t) 2 tuntia? aiemmin joka käynnistää koneet ja vaikka hänelle maksetaan kaksinkertainen palkka (huomioi päälle sotukulut ovat jotain 60-80? %.) homma on kannattavaa. Menet johtajan puheille esim. halukkaan "käynnistäjän" kanssa. Niin luulen, että ainakin kuunnellaan ja toimeen tartutaan, jos sillä säästetään.

Yrittäjät ovat hyvin kustannustietoisia ja tolla saa vielä imagohyödyn firmalle aivan kuten K-kauppiaiden
kylmälaite kamppanjassa kävi.
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoista olisi tietää kuinka paljon lopulta kysyntäjouston & pörssisähkön piiriin olisi lisää tulijoita, kun ottaa pois teollisuuden, jotka ovat suojanneet sähkön hintansa useiksi vuosiksi eteenpäin (ja näin ollen eivät ole kysyntäjouston piirissä) ja teollisuuden, joka tuottaa suoraan/välillisesti oman sähkönsä.

Hintasuojaukset eivät nyt oikeastaan vähennä sähkönsäästön kannustusta ollenkaan.
Tavallisestihan yhtiö maksaa sen pörssihinnan käyttämästään sähköstä joka tapauksessa, ja johdannaisten kautta saa sitten korvauksena suojaustason ja pörssihinnan erotus kertaa suojattu määrä. Jos jättää sähkön käyttämättä ei tarte maksaa pörssiin mitään mutta saa silti sama korvaus.
Eli jos jättää sähköä käyttämättä säästö on sama riippumatta onko hinta suojattu vai ei.
 
Mitenkäs muuten tällaisessa tilanteessa sähkön vienti Viroon vaikuttaa meidän maksamaan pörssisähkön hintaan, kuitenkaan mitään ylituottoa meillä ei tällä hetkellä ole vaan kaikki mitä Ruotsista irtoaa joudutaan ostamaan? Virokin näyttää jonkun verran myyvän sähköä vielä eteenpäin Latvia / Venäjän suuntaan. Onko kyseessä jostain paikallisesta ylituotosta, mitä ei voida omaan verkkoon tuupata vai saadaanko sieltä vaan parempi hinta?
 
Kylläpä täällä ollaan nyt innokkaasti lopettamassa määräaikaisia soppareita. Vähän aikaa sitten sai täällä lukea, että ne on niin paljon kalliimpia, että niissä ei ole järkeä , että pörssillä pärjää paremmin. Nyt, kun hinnat pomppas pörssissä niin ollaan heti niitäki henkilöitä innokkaasti kampittamassa jotka ottaneet pakon edessä kalliin määräaikaisen sopparin suojatakseen edes jotenki omaa talouttaan.
 
Kyseisessä pykälässä puhutaan sopimusehtojen muutoksista, ei sopimuksen yksipuolisesta irtisanomisesta. Lisäksi sähkönmyyntiyhtiön tekemä sopimusmuutos olisi erikseen perusteltava. Jos lainsäädäntö muuttuisi vaikka niin, ettei määräaikaisia sopimuksia enää saisi solmia, en näe mitenkään perusteltuna ulottaa vaikutus jo voimassaoleviin ennen lainsäädäntöä muutettuihin sopimuksiin korvaamatta tästä aiheutuvia vahinkoja.

Mutta ei tästä osaltani enempää, seurailen mielenkiinnolla asian kehittymistä. Minulla on pätevä juristi ja oikeusturvavakuutus käytössä mikäli tilanne tulee ajankohtaiseksi.
Näin puhutaan. Onneksi sellaiselle irtisanomiselle ei ole tarvettakaan, jos 'sopiva työkalu' löytyy tuosta hinnan nostamisesta sopivan korkealle että saadaan riittävän paljon sähkönsäästöön halukkaita lisää. Toki asiakkaalle todennäköisesti tarjottaisiin mahdollisessa hintamuutostilanteessa reilusti hyväntahdoneleenä myös mahdollisuutta purkaa määräaikainen sopimus. Mielenkiintoiset lähikuukaudet tosiaan edessä, ja seuraavana talvena sitten uusintana sama toiseen kertaan. :thumbsup:


Kylläpä täällä ollaan nyt innokkaasti lopettamassa määräaikaisia soppareita. Vähän aikaa sitten sai täällä lukea, että ne on niin paljon kalliimpia, että niissä ei ole järkeä , että pörssillä pärjää paremmin. Nyt, kun hinnat pomppas pörssissä niin ollaan heti niitäki henkilöitä innokkaasti kampittamassa jotka ottaneet pakon edessä kalliin määräaikaisen sopparin suojatakseen edes jotenki omaa talouttaan.
Eipä täällä lopeteta kenenkään sopimuksia. Keskustellaan niistä viimeisistä keinoista mitä on käytössä jos tilanteen kehitys jatkuu samanlaisena eikä aiemmat toimet tuo muutosta parempaan.
Vähän aikaa sitten moni sanoi monenlaista. Kirjoitin tänne toiseen ketjuun heinäkuun alussa, kun joku kysyi tulevan talven määräaikaisten ja toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinta-arviota:

arvioisin että ~50c/kwh voisi olla sellainen matala arvio ja ~1€/kwh sitten korkeammasta päästä (ilman että hintaan aletaan puuttua valtioiden tms. toimesta).

:coffee:
 
Viimeksi muokattu:
Kylläpä täällä ollaan nyt innokkaasti lopettamassa määräaikaisia soppareita. Vähän aikaa sitten sai täällä lukea, että ne on niin paljon kalliimpia, että niissä ei ole järkeä , että pörssillä pärjää paremmin. Nyt, kun hinnat pomppas pörssissä niin ollaan heti niitäki henkilöitä innokkaasti kampittamassa jotka ottaneet pakon edessä kalliin määräaikaisen sopparin suojatakseen edes jotenki omaa talouttaan.
Olihan se vielä syksyllä aika hehkutusta, kuinka pörssisähkö on viisaan valinta ja niiin halpaa. Etenkin kun siirtää kulutusta halvoille tunneille, niin suorastaan lähes ilmaista. Kuukausi mennyt, talvi kolkuttelee, pörssisähkön hinta viisinkertaistunut ja toinen ääni kellossa. Marraskuu, nollakelit, kulutus 10000MW ja Suomessa sähkö loppumassa. Vähän kauhulla odottelen oikeaa talvea, karkaako homma kokonaan hallinnasta.

Maailma teknistyy ja sähköistyy, niin ei sähkön tarve ainakaan vähene, vaikka miten säästetään yksityistalouksissa.
 
Jos sähköä ei kerran ole, niin on ehdottoman väärin kusettaa porukkaa älyttömillä hinnoilla. Kaikki eivät edes kykyne sähkönkulutustaan seuraamaan.
Sähköt vain poikki esim 6 tunniksi alueittain, jotta käypi riittämään sähköt, eikä tuollaista hintakikkailua, joka aiheutta myöhemmin vakavan taloudellisen ongelman rajusti isommassa mittakaavassa.
---------------
Muutenkin jos riittävyysongelmaa alkaa olla jo nyt, niin mekanismia olisi syytä testata lauhalla kelillä, jolloin ongelmat on pieniä VS kun ja jos pakkasta on -5C:n sijasta -35c.

Sähkön alijäämä on kuitenkin kaikkien ongelma ja katkokset härmistävät asian kaikille tasapuolisesti, olipa sopimus ihan, mikä tahansa.

Tietysti jos haluaa välttää katkokset (mahdollisesti osittain), niin itse kukin voi hankkia voimakoneen ja käyttää sitä katkoksen aikana.
Sitten voisi laittaa nuo katkot vain pörssisähkön käyttäjille eikä kaikille kuten esitit. Olen maksanut syksyn ylihintaa juuri siksi että voisi talvella käyttää normaalisti sähköä. Kuusi tuntia olisi muutenkin paljon sellaiselle jolla on suora sähkölämmitys.
 
Onko kukaan havainnut mitään konkreettista sähkönsäästöä? En tiedä että elänkö jonkinlaisessa kuplassa, mutta näyttää siltä että kaikkialla kyllä eletään ja käytetään sähköä ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Oma sähkönkulutus on jo valmiiksi sen verran pientä että sitä on vaikea järkevästi vähentää (kerrostaloyksiö).

Tässä jutussa kyllä pisti silmään tämä surkuhupaisa toteamus
– Ikinä ei saisi kansallista energiahuoltoturvaa rakentaa sen varaan, että toivotaan lämmintä talvea. Nyt Suomessa olemme siinä tilanteessa, Lumme-energian toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen tuskailee.
 
Pörssisähköllä mennään ja kyllähän tämä hintataso alkaa ahdistamaan.

Ihmiset on ihmisiä ja hädän ymmärtää vasta kun se koskettaa itseä. Jos on halpa sähkösoppari alla niin ei siinä kauheasti ole motivaatiota lähteä omasta elintasosta tinkimään (toki löytyy hyväntekijöitäkin, kiitos heille). Mutta kun tilanne on se, että sähköä on rajallinen määrä, ja 20% (pörssisähkön osuus?) kansasta joutuu kantamaan sen kulutusjouston taakan.

Ei kuitenkaan ole oikein, tai yhteiskunnan kannalta järkevää, että osa väestöstä elää konkurssin riskissä. Toki hallitus puuhailee kivoja juttuja, kuten ALV-alennusta. Se tosin vain on hyvin pieni apu ja saattaa joiltain osin myös kannustaa käyttämään lisää.

En tiedä olisiko mahdollista jonkinlaisella viranomaispäätöksellä määrätä väliaikaista "kriisiveroa", esim. 5-10c/kwh, olemassa oleviin sähkönmyyntisopimuksiin välille 1.12 - 31.3.2023. Tulisi motivaatiota säästöön, ja hintataso pysyisi silti hyvin kohtuullisena verrattuna niihin jotka ovat syksystä lähtien tehneet sopimuksia. Nyt tosin alkaa olla liian myöhä, kuten aina.
 
Pörssisähköllä mennään ja kyllähän tämä hintataso alkaa ahdistamaan.

Ihmiset on ihmisiä ja hädän ymmärtää vasta kun se koskettaa itseä. Jos on halpa sähkösoppari alla niin ei siinä kauheasti ole motivaatiota lähteä omasta elintasosta tinkimään (toki löytyy hyväntekijöitäkin, kiitos heille). Mutta kun tilanne on se, että sähköä on rajallinen määrä, ja 20% (pörssisähkön osuus?) kansasta joutuu kantamaan sen kulutusjouston taakan.

Ei kuitenkaan ole oikein, tai yhteiskunnan kannalta järkevää, että osa väestöstä elää konkurssin riskissä. Toki hallitus puuhailee kivoja juttuja, kuten ALV-alennusta. Se tosin vain on hyvin pieni apu ja saattaa joiltain osin myös kannustaa käyttämään lisää.

En tiedä olisiko mahdollista jonkinlaisella viranomaispäätöksellä määrätä väliaikaista "kriisiveroa", esim. 5-10c/kwh, olemassa oleviin sähkönmyyntisopimuksiin välille 1.12 - 31.3.2023. Tulisi motivaatiota säästöön, ja hintataso pysyisi silti hyvin kohtuullisena verrattuna niihin jotka ovat syksystä lähtien tehneet sopimuksia. Nyt tosin alkaa olla liian myöhä, kuten aina.
Täähän se ehkä on ongelmana, että monia ei kiinnosta ennen kuin joutuu avaamaan omaa kukkaroa. Juuri eilen juttelin yhden tuttavan kanssa, joka sanoi että ei kiinnosta miettiä sähkönkulutusta kun sähkö sisältyy vuokraan.

Yksittäisten ihmisten lisäksi mietin, että ainakaam kaupoissa, oppilaitoksissa ja toimistoissa en ole havainnut minkäänlaista muutosta.
 
Täähän se ehkä on ongelmana, että monia ei kiinnosta ennen kuin joutuu avaamaan omaa kukkaroa. Juuri eilen juttelin yhden tuttavan kanssa, joka sanoi että ei kiinnosta miettiä sähkönkulutusta kun sähkö sisältyy vuokraan.

Yksittäisten ihmisten lisäksi mietin, että ainakaam kaupoissa, oppilaitoksissa ja toimistoissa en ole havainnut minkäänlaista muutosta.

Kyllä varsin monessa Prismassa tmv. isossa hypermarketissa oli vaihdettu avoimet kylmähyllyt lasiovelliseen versioon alkusyksyn aikana. Sellon kirjastossa oli lämpötilaa oman hipiäsensorin mukaan laskettu asteella tai kahdella. HOAS sulkee yhteiskäyttöiset saunansa tammi-maaliskuun ajaksi: Hoas sulkee saunansa alkuvuodeksi Näin parina esimerkkinä.
 
Onko kukaan havainnut mitään konkreettista sähkönsäästöä? En tiedä että elänkö jonkinlaisessa kuplassa, mutta näyttää siltä että kaikkialla kyllä eletään ja käytetään sähköä ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Oma sähkönkulutus on jo valmiiksi sen verran pientä että sitä on vaikea järkevästi vähentää (kerrostaloyksiö).
Hirveän helposti ei voi havaita muutoksia kulutustottumuksissa ja säästötoimenpiteissä. Enemmän tuntuu omissa keskusteluissa tulleen vastaan kylmälaitteiden ja valaistuksen säädöt, ei niinkään kodin lämpötilan alentaminen (joka hoituu kuitenkin sähköllä).

Pikainen ei niin tieteellinen tutkimus marraskuun ensimmäisestä täydestä viikosta ma-to 2020-2022 niin on havaittavissa muutoksia illan 22 tunnille saapumisen (kulutus ~21:58 --> 22:12) pykälässä. 2020-->2021 siirtyessä Suomen kokonaiskulutuksen keskiarvossa nousua +17% (+41MW), 2021-->2022 +36% (+100MW) Tämän pohjalta sanoisin, että yötariffille on siirrytty yhä aktiivisemmin tänä vuonna.
 
Jos sähköä ei kerran ole, niin on ehdottoman väärin kusettaa porukkaa älyttömillä hinnoilla.
Erittäin hyvin sanottu. Jos välttämättömyyshyödykkeesä on pulaa, niin pitää rajoittaa sekä saatavuutta että hintaa. Muuten käy niin, että rajalliset resurssit ohjautuvat yhteiskunnan kokonaisedun kannalta heikosti. Poikkeustila on poikkeustila.

Itse asiassa näyttää siltä, että jos OL3 ei käynnisty ja tulee pitkä, tuuleton pakkasjakso, niin sähkö loppuu vaikka siitä maksettaisiin (pörssissä) maksimihintaa, joten hinnoittelun ohjausvaikutus on ylipäätään surkea.

Sähkön kanssa vapaa markkinahinnoittelu toimii ihan yhtä hyvin kuin jos sairaala kysyisi sydäninfarktin saaneelta, että paljonko olet valmis maksamaan, että hoidamme sinut. Jokainen ymmärtää, että vapaat markkinat eivät toimi ihan kaikissa tilanteissa.
 
Viimeksi muokattu:
Kelasta voi hakea sähkötukea jos sähköön menee yli 500e kuussa. Toimeentulotuki auttaa taas muuten.
 
Kylläpä täällä ollaan nyt innokkaasti lopettamassa määräaikaisia soppareita. Vähän aikaa sitten sai täällä lukea, että ne on niin paljon kalliimpia, että niissä ei ole järkeä , että pörssillä pärjää paremmin. Nyt, kun hinnat pomppas pörssissä niin ollaan heti niitäki henkilöitä innokkaasti kampittamassa jotka ottaneet pakon edessä kalliin määräaikaisen sopparin suojatakseen edes jotenki omaa talouttaan.
Kateus on kansantauti, joka vie tuhkatkin pesästä.. Ei siinä mitään muuta syytä ole..
Ei kellekään pitäisi olla yllätys, että pörssisähkö tulee olemaan nyt talvella kallista ja jos näin jatkuu, niin ympärivuorokautisesti joku 30 sentin sopimus voi helposti olla halvempi... Mahdollisesti jopa ympärivuotisena..

Asia on nyt vain niin , että meillä on miltei 5000MW umpisurkeaa sähköntuotantoa, jonka tuotanto heijaa 300---4500 MW:n välillä.
Etupäässä tämä, kelvoton energianlähteemme aiheuttaa nykyisellä järjestelmällä ihan mieletöntä hinnanheiluntaa.

Yleisesti hintoja taas nostaa se, että Euroopassa hölmöiltiin (varsinkin Saksassa) ja luotettiin ihan liikaa Venäläiseen energiaan). Osittain taas saamme kiittää tilanteesta eri maiden vihreitä, jotka ovat kampittaneet mm ydinvoimaa ja edistäneet ydinvoimaloiden sulkemista, markkinoiden samalla käytännössä toimimatonta tuuli ja aurinkovoimaa..
---------
Kun meillä kertran on EU:n laajuiset sähkömarkkinat, niin olisi tärkeää että yhtään ydinvoimalaa ei enää suljettaisi, seuraavaan 25 vuoteen ainanakaan ja huoltoihin panostettaisiin kesäisin kunnolla, jotta kyseiset voimanlähteet olisivat talvella käytettävissä. Jo pysäytetyt tulisi huoltaa nyt seuraavan vuoden aikana, s.e. ne olisivat ensitalvena täydellä teholla käytössä.
-----------------

Mitä taas pörssiin tulee, niin seillä mennään ylös ja alas. On umpityperää, siis toisinsanoen TÄYSIN idioottimaista jättäytyä yhtään ja missään välttämättömyystarvikkeessa jonkun pörssin varaan, jos ei ole valmis järkyttävän suuriin, ennustemattomiin hinnanvaijteluihin.

Keinottelualustana pörssi on ok, sinne voi lykätä ylimääräiset ja toivoa voittoa, mutta välttämättömyystarvikkeen kanssa se on täysi katastrofi.

------------------
Ihmisten jakeluun pitää nyt vain saada menemään, että nykyaikainen yhteiskunta ei kestä liian epävakaata energiajärjestelmää ja kun se vielä yhdistetään "pörssiin", niin kulut, joiden ennustettavuus on erittäin heikkoa aiheuttavat mielettömiä ongelmia, varsinkin pidemmän päälle. Konkkaan menee paljon muutakin, kuin yksityisiä..
 
Viimeksi muokattu:
Pörssisähköllä mennään ja kyllähän tämä hintataso alkaa ahdistamaan.

Ihmiset on ihmisiä ja hädän ymmärtää vasta kun se koskettaa itseä. Jos on halpa sähkösoppari alla niin ei siinä kauheasti ole motivaatiota lähteä omasta elintasosta tinkimään (toki löytyy hyväntekijöitäkin, kiitos heille). Mutta kun tilanne on se, että sähköä on rajallinen määrä, ja 20% (pörssisähkön osuus?) kansasta joutuu kantamaan sen kulutusjouston taakan.

Ei kuitenkaan ole oikein, tai yhteiskunnan kannalta järkevää, että osa väestöstä elää konkurssin riskissä. Toki hallitus puuhailee kivoja juttuja, kuten ALV-alennusta. Se tosin vain on hyvin pieni apu ja saattaa joiltain osin myös kannustaa käyttämään lisää.

En tiedä olisiko mahdollista jonkinlaisella viranomaispäätöksellä määrätä väliaikaista "kriisiveroa", esim. 5-10c/kwh, olemassa oleviin sähkönmyyntisopimuksiin välille 1.12 - 31.3.2023. Tulisi motivaatiota säästöön, ja hintataso pysyisi silti hyvin kohtuullisena verrattuna niihin jotka ovat syksystä lähtien tehneet sopimuksia. Nyt tosin alkaa olla liian myöhä, kuten aina.
Itsellä kevääseen asti 3,99snt soppari, mutta ollaan kesästä asti minimoitu kulutus silti. Iso +300m2 kivitalo maalämmössä, korkein lämpötila 20c, matalin 14c, kylppärissä muutama tunti vuorokaudessa +22c. Nyt nollakelissä mennyt liki 70 kwh per päivä, kulutuksesta vaikuttaisi olevan 3/4 osaa lämmitystä. Ei kovin helposti pysty enää tuota laskemaan, siirtämään kulutusta "halvoille tunneille" (30snt luokkaa tainnut olla nyt pakkasjakson aamuyölläkin). Jos tämä sama meno jatkuu vielä ensi vuonna, otan öljykattilan takaisin käyttöön aika herkästi, onneksi pari kuutiota öljyä vielä pytyssä niin pärjää tarvittaessa ehkä kovimman pakkasjakson yli.

Tämä touhu että kirjaimellisesti perustarviketta kylmässä pohjolassa myydään törkeään riistohintaan, on sanoinkuvaamattoman törkeää ja syyllisiä asiaan on poliitikot. Jos veden hinta vaihtelisi tunnin välein ja hinta korkeimman tuotannon mukaan, ei sekään olisi niin iso ongelma, sitä voisi yöllä laskea itselle talteen. Mutta sähkön hinta ja ulkolämpötila ovat sellaisia että niille ei voi mitään. Vaikka tulisi itselle 1500e sähkölaskuja 3kk, kyllä niistä selvittäisiin mutta kyllä tuo vituttaisi aivan suunnattomasti ja valtio on epäonnistunut 400% ja luottamus olisi 0 mihinkään tai halu maksaa euroakaan veroja. Sääliksi käy niitä pienituloisia jotka tämänkin ideologisen sotkun maksajiksi joutuu.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 248
Viestejä
4 490 997
Jäsenet
74 171
Uusin jäsen
äänihaitta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom