Hesarin pääkirjoitus ruotii energiatilannetta.
- Apua on tullut kuluttajilta, kulutus on laskenut enemmän kuin osattiin arvioida.
- Saksassa kaasuvarastot on täynnä, kaasua varastoituna enemmän kuin koskaan aiemmin, ja kaasulaivat joutuvat jo jäämään merelle odottamaan.
- Sateinen ja lämmin syksy on tehnyt hyvää vesivarastoille, jotka ovat täyttymässä.
”Suomen sähkön saannin kannalta olennaisia tekijöitä ovat sään ohella Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori ja Pohjoismaiden vesivarastot. Olkiluoto kolmosen kanssa on vaikeuksia, mutta onneksi kaksi muuta tekijää ovat suopeita. Sää on lämmin, ja sateet ovat täyttäneet vähissä olleita Norjan vesivarastoja. Pohjoismaissa hintaa nosti alkusyksyllä se, että Etelä-Norjan varastot olivat poikkeuksellisen vähissä. Niiden arvioidaan täyttyvän lähiviikkoina.”
Noihin Hesarin pointteihin kun lisää sen, että talvesta on
ennustettu lämmintä, niin kaikki emmeet on olemassa sille, että selvitään hyvin. Mikä näkyy jo futuurihinnoissakin.
No hyvä, sittenhän pitäisi hintojenkin laskea. Tosin marraskuun alku on ollut ennätyksellisen lämmin.
Talven ennusteita on tässä vaiheessa ja näin isossa maassa, aika turha katsella aikoinaan Karpon ohjelmassa sammakolla ennustajakin osui joskus kohdillee.
No tuonnin varassa on oltu jo vuosikymmeniä, ei siitä mitenkään nopeasti eroon päästä järkevillä kustannuksilla. Itsekin kannatan omavaraisuutta tai vaikka jatkuvaan vientiä, mutta tuotannon on oltava järkihintaista.
Niin on ja nyt poliittiikkojen (Suomen EU:n ja Venäjän) toimesta ollaa idän syynnasta tuonnista luovuttu, joka tekee tilanteen vaikeammaksi. Ei me voida jättää näin tärkeää asiaa pelkästään muiden varaan vaikka se maksaakin.
Niitä sähköä tuottavia voimaloita tyynelläkin tarvitaan vaikka huippupakkasia ei olisikaa
En minä nyt varsinaisesti sitä markkinoi, huomautin taas ettei se energian hinta nyt niin järjettömän kallista ole. Toistaiseksi voimassa oleviin on leivottu sen verran varmuuskertoimia mukaan, ettei energia yhtiö voi hävitä, joten hintakin on sen mukainen. Yksittäisten tuntien 1€/kWh hinnat ei vielä merkitse paljoa, se keskiarvo merkitsee. Esim. viime vuoden tammikuussa keskihinta oli ~13 snt/kWh eli ei siis ollut mahdottoman kallista. Kun se pörssi hinta on nyt melko edullista, niin itse en näe järkeä
Mikäs se hinta oli joulukuussa, jolloin sitä energiaa kului etelässäkin? Monet haluaa vaikka vähän maksaakin siitä hinnan varmuudesta, mutta ryöstäminen on eri asia.
Kyllä korona kävi paljon kalliimmaksi yhteiskunnalle mitä tämä nykyinen energiakriisi näyttäisi käyvän. Futuurien mukaan keväällä pitäisi sähkön hinnan selvästi laskea. Pienituloiset asuvat yleensä vuokralla kerrostalossa ja lämmitys on kaukolämmöllä, joten sillä sähkönhinnalla ei välttämättä ole heille niin suurta merkistystä, jos kaukolämmön hinta ei nouse samassa suhteessa. Sähkön hinta iskee kovimmin suorasähköllä asuviin okt asujiin. Okt:ssa ei yleensä asu ne pienituloisimmat (koska heillä ei ole koskaan ollut varaa hankkia sitä okt).
Puolisoni oli kuulemma lukenut jostain (ei muistanut mistä), että kaukolämpöäkin on tarkoitus nostaa asteittain ensivuonna.
OK taloissa asuvat usein pienyrittäjät, ja kovaa työtä tehneet kansalaiset, jotka ovat pitäneet tätä yhteiskuntaa oikeasti pystyssä (rikkaat kiertävät veroja), monille se talon saaminen on tarkoittanut
12-tuntisia työpäiviä ja muusta leveämmästä elämisestä luopuomista. Keskituloiselle OK-talot ovat aina olleet he***tin kalliitta. Nyt annetaan energiayhtiöiden "pakottaa" heidät myymään talonsa, jonka monet ovat itse omalla työllään jopa tehneet.
Siinä vaiheessa kun aletaan väittämään, että lakia rikotaan, ei sen päättämiseksi todellakaan voida käyttää maalaispoika järkeä. Sille kohtuulliselle hinnalle pitää löytyä joku oikeudessa kestävä määritelmä. Moni varmasti pitää polttoaineiden hintojakin meillä ryöstönä. Oikeudessa se ei vaan riitä.
Kyllä sen lopullisen päätöksenkin pitää tuomarin pystyä tekemään maalaisjärjellä, kun kerran kansanedustajat eivät (tapojensa mukaan) ole siihen kyenneet. Perustelevat päättämättömyyttään sillä, että asiat pitää jättää tilanteessa arvioitavaksi. Ja se ensisijainen arviointi (vaikutuksiltaan nopein) on laissa jätetty Energiavirastolle.
Polttoaineiden hintakin on ryöstöä, Neste tekee hyvää tulosta, mutta korotus ei ole 8-kertainen, kuten tolla aiemmin linkaamallani Sika tilallisella tai 9,14 kertainen kuten meillä.
Sekä en ole löytänyt lakia, jossa vaadittaisiin sen kohtuullisuutta? Kuten sähkämarkkina laissa on määrätty
Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
www.finlex.fi
9 Luku 67§
-Vähittäismyyjän, jolla on huomattava markkinavoima jakeluverkonhaltijan vastuualueella, on toimitettava vastuualueella sähköä kohtuulliseen hintaan kuluttajille sekä muille loppukäyttäjille, joiden käyttöpaikka on varustettu enintään 3 x 63 ampeerin pääsulakkeilla tai joiden sähkönkäyttöpaikkaan ostetaan sähköä enintään 100 000 kilowattituntia vuodessa
Edelleen missään ei ole määritettyä sitä kuten esim. siirrolle on. Ilman tuollaista tuskin haluavat lähteä ihan hatusta vetämään. Näkisin, että tästä pitäisi tehdä poliittinen päätös, että onko se kohtuulinen 2%, 4%, 6%, 8% tai jotain ihan muuta. Sen jälkeen sitten Energiavirasto voi arvioida onko lain kirjainta seurattu vai ei.
Se olisi pitänyt minunkin mielestäni eduskunnan päättää, mutta tossa laissa
"Energiamarkkinavirasto VOI määrätä tässä pykälässä tarkoitetun vähittäismyyjän toimittamaan sähköä 2 momentissa tarkoitetuilla ehdoilla toimitusvelvollisuuden piirissä oleville loppukäyttäjille."
Vastuuta tosta on siirretty laissa selkeästi Energiavirastolle. Minusta kuluttajansuojaviranomaisen pitäisi nostaa joukkokanne, jos ja kun näyttää ettei Energiavirastolla ole halua asiaan puuttua riittävän ajoissa.
No ihan varmasti keskustellaan, mutta eiköhän se jää juuri keskustelun tasolle, eli mitään radikaalia tuskin on tulossa. Palkkaneuvottelut voi toki olla vaikeat, mutta niin on monena muunakin vuonna olleet, joten en näe siinä mitään ihmeellistä.
Joo liitot ovat olleet hampaattomia, muistavat 70-luvun lakkoilun aiheuttaman kovan inflaation.
Mutta nyt sairaanhoitajien aloittaman kovien otteiden (uhkasivat jopa ettei tehohoideta) antama malli ja jo ennen tätä enrgian ylihinnoittelun aiheuttamaa hintapainetta inflaatio oli jo kiintynyt.
Kyllä niiden on vaan pakko pitää jäsentensä puolia, he ovat ainut vastavoima rahan vallalle.
Nyt hinnat ryöstäytyvät käsistä ja meidän kilpailukyky putoaa. Mutta pitää sillä työllä elääkin.
Tässä tilanteessa aivan vastuutonta toimintaa energiayhtiöiltä nostaa energianhintoja reilusti yli todellisten vuosikustannusten ja näin luoda pakollinen tarve nostaa työntekijöiden palkkoja ja ruuan hintaa (vrt linkkaamani possutilan ongelmat). Ja hallituksen ministereitä/kansanedustajia kiinnostaa vain riitelty vähäpätöisimmistä asioista (joista saamelaisetkaan eivät ole yksimiellisiä).