Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Lisäksi näyttää, että ainoa tapa saada edullista energiaa on tehdä sitä itse.Ei yllättävää, että kyseessä on juuri Microsoft. Datakeskukset vaatii valtavasti sähköä ja kovin paljon pienemmillä firmoilla tuskin on rahaa tällaiseen hankkeeseen. Gates itse taitaa edistää jotakin ydinvoima-startuppia omilla rahoillaan. Jos tuo saadaan 1,4 miljardilla eurolla toimintaan 4 vuodessa ja saadaan käyttölupa 80-100 vuodeksi rakennuspäivästä, niin tuohan on halpaa kuin saippua.
Eikös suomessakin teollisuus pitkälti ole ydinvoimalat rakentanut. Eli ei mitenkään uusia asia...Lisäksi näyttää, että ainoa tapa saada edullista energiaa on tehdä sitä itse.
Onhan Olkiluodon ydinvoimalaitoksen omistajan nimikin Teollisuuden Voima OyjEikös suomessakin teollisuus pitkälti ole ydinvoimalat rakentanut. Eli ei mitenkään uusia asia...
Sinänsä tuolla saavutettavissa oleva edullisuus ei ole relevanttia sellaisissa maissa, joissa ei ole hiljattain suljettuja ydinvoimaloita.
Teollisuuden Voima Oyj eli TVO on ydinvoimaa tuottava suomalainen yhtiö. TVO:n omistavat suomalaiset teollisuus- ja voimayhtiöt, joille se tuottaa sähköä omakustannushintaan.
Suomessakin käsittääkseni on joitain sähkö-osuuskuntia, jotka omistavat vaikka jonkin vanhan vesivoimalaitoksen ja myyvät sähköä jäsenilleen omakustannehintaan. Tuota vain on varmaan aika vaikea saada kannattavaksi, jos pitää rakentaa uutta tuotantoa.Lisäksi näyttää, että ainoa tapa saada edullista energiaa on tehdä sitä itse.
Mitenhän Loviisa? Senhän omistaa Fortum, mutta myykö sekin sähköä omakustannehintaan teollisuudelle?
Loviisan voimalat rakensi aikoinaan Fortumin edeltäjä Imatran Voima Oy, joka oli tuohon aikaan 100%:sti Valtion omistama.Ne operoi ihan normaalisti sähkömarkkinoilla, ei mitenkään Mankalana.
Tosin Fortumin voimalat rakennettiin alunperin valtiovetoisesti.
Sähköpörssin rajut hintavaihtelut kertovat Suomen sähköhuollon haavoittuvuudesta – ja energiapolitiikan epäonnistumisesta.
Suomen sähköntuotanto nojaa suurimmaksi osaksi muutaman ison laitoksen ydinvoimaan ja säiden oikuille alttiiseen tuuli- ja aurinkovoimaan, mutta tuotannon – ja hintojen – vaihteluita tasaava fossiilinen säätövoima on suurelta osin poistettu pelistä ilman puhtaampaa uutta säätövoimaa.
Kun säätövoimaa puuttuu ja tuotannon vaihtelut heiluttavat hintoja, kuluttajan kyyti sähkömarkkinoilla on kuin ajelisi kuoppaisella tiellä ilman iskunvaimentimia.
Se teho-omavaraisuus vain vaatii niitä fossiilisia. Mitään realistista vaihtoehtoa niille ei ole. "Puhdas säätövoima" on sanahirviö, joka ei merkitse mitään. Se voisi tarkoittaa lisää vesivoimaa (mitä meille ei siis voi rakentaa) tai lisää biomassan polttoa (poltettava biomassa on ennestäänkin kortilla). Muut vaihtoehdot ovat vielä kauempana realismista.Pääkirjoitus: Sähkösirkus on täällä taas – sähkön hinta heiluu hullun lailla jo ennen talvea
Hinnan sahaaminen kertoo säiden oikuista, sähköhuollon haavoittuvuudesta – ja energiapolitiikan epäonnistumisesta.www.is.fi
Ilta-Sanomien pääkirjoituksessa ei ymmärretä että meillä on asiat erinomaisesti, fossiilinen olisi liian kallista, kysyntä ja tarjonta ohjaa, melkein halvinta sähköä Euroopassa, ollaan sähköomavaraisia (mutta ei teho-omavaraisia) ottakoon kiinteän sopimuksen jos heilunta häiritsee jne jne.
Ilta-Sanomien pääkirjoituksessa ei ymmärretä että meillä on asiat erinomaisesti, fossiilinen olisi liian kallista, kysyntä ja tarjonta ohjaa, melkein halvinta sähköä Euroopassa, ollaan sähköomavaraisia (mutta ei teho-omavaraisia) ottakoon kiinteän sopimuksen jos heilunta häiritsee jne jne.
Näppärästi kyllä kuvataan ongelma mutta ei tarjota mitään ratkaisuja mutta kuin epämääräinen "vaihteluita tasaava fossiilinen säätövoima on suurelta osin poistettu pelistä ilman puhtaampaa uutta säätövoimaa."
Mitähän tämä puhtaampi säätövoima olisi? Kuka sen rakentaisi ja maksaisi? Niinpä. Pääkirjoitus on helppo kirjoittaa, ongelmien ratkaisu paljon vaikeampaa.
Ei vaan kuluttajien on otettava pörssisähkö, jotta sääriippuvaisen tuotannon aikaansaama hintaohjaus toimii.ottakoon kiinteän sopimuksen jos heilunta häiritsee jne jne.
Näin se on juuri meillä Suomessa ellei oteta huomioon kulutuksen roolia. Jossain muualla mahdollisuuksia on esim. vesivoiman valjastamisessa jne.Se teho-omavaraisuus vain vaatii niitä fossiilisia. Mitään realistista vaihtoehtoa niille ei ole.
Ai että, jos meillä olisi OL4, Hanhikivi, 1400MW linja Venäjän kanssa, paljon energiatuontia Venäjältä ja kyseinen maa olisi imperialististen aikomusten sijaan kääntynyt rauhanomaiseksi maaksi. Olisi pullat hyvin uunissa teollisuuden saamikseksi Suomeen ja hinnat aika maltilliset.Asiathan voisi olla nyt melko hyvin ilman Venäjän sotatoimia. Olisi tuontisähkönä halpaa ydinvoimaa lännen lisäksi idästä ja Hanhikivi tutulossa.
Niin kyllä, mutta koska sähköä tuottava teollisuus ei jaa tietoa kuluistaan on alan ulkpuolisten vaikea muuta tehdä kuin tuoda ongelmat esiin.Näppärästi kyllä kuvataan ongelma mutta ei tarjota mitään ratkaisuja kuin epämääräinen "vaihteluita tasaava fossiilinen säätövoima on suurelta osin poistettu pelistä ilman puhtaampaa uutta säätövoimaa."
Mitähän tämä puhtaampi säätövoima olisi? Kuka sen rakentaisi ja maksaisi? Niinpä. Pääkirjoitus on helppo kirjoittaa, ongelmien ratkaisu paljon vaikeampaa.
Jaa mutta eikö se energian hinta ole tullut alas ainakin siitä alkushokista kun halvan energian tulo Venäjältä lakkasi. Silti nämä kiinteähintaiset sopparit ovat pysyneet kalliina (futuureihin nähden vai ovatko nekin taas pompanneet, en tiedä,..)Näin se on juuri meillä Suomessa ellei oteta huomioon kulutuksen roolia. Jossain muualla mahdollisuuksia on esim. vesivoiman valjastamisessa jne.
Ai että, jos meillä olisi OL4, Hanhikivi, 1400MW linja Venäjän kanssa, paljon energiatuontia Venäjältä ja kyseinen maa olisi imperialististen aikomusten sijaan kääntynyt rauhanomaiseksi maaksi. Olisi pullat hyvin uunissa teollisuuden saamikseksi Suomeen ja hinnat aika maltilliset.
On kiinteähintaiset tulleet alaspäin niistä kriisin pahimmista ajoista, jolloin halvin kiinteä soppari oli 17,99 c/kWh 24kk. Sitten oli niitä täysin vastuuttomia 40-60c "tarjouksia".Jaa mutta eikö se energian hinta ole tullut alas ainakin siitä alkushokista kun halvan energian tulo Venäjältä lakkasi. Silti nämä kiinteähintaiset sopparit ovat pysyneet kalliina (futuureihin nähden vai ovatko nekin taas pompanneet, en tiedä,..)
On toki shokkihinnoista tultu alas, mutta silti jääty kriisejä edeltävää aikaa korkeammalle hintatasolle. Samoin inflaatiopaukku nosti kaikkia hintoja kymmeniä prosentteja ja moninkertaisti korot. Sinne on jääty ja se aiheutti ennennäkemättömän ostovoiman laskun. Muualla toki palkatkin nousseet, mutta Suomessa jämähtäneet sijoilleen. Suomen kyllä pudotti polvilleen toivottavasti ei lopullisesti.Jaa mutta eikö se energian hinta ole tullut alas ainakin siitä alkushokista kun halvan energian tulo Venäjältä lakkasi. Silti nämä kiinteähintaiset sopparit ovat pysyneet kalliina (futuureihin nähden vai ovatko nekin taas pompanneet, en tiedä,..)
Niin kyllä, mutta koska sähköä tuottava teollisuus ei jaa tietoa kuluistaan on alan ulkpuolisten vaikea muuta tehdä kuin tuoda ongelmat esiin.
Nyky tilanne vaan on sellainen, että pienkuluttajaa viedään kuin pässiä narusta ja eurot imetään pois ja laitetaan vielä sähköä säästämään (lue: karsimaan elintasostaa/-mukavuudesta),
En tiedä paljonko energian teko milläkin muodolla oikeasti maksaa, johtamisen organisaatiota, voimaloiden henkilökuntien määrää ja muuta rakennetta ja heidän palkkojaan, voimaloiden huoltosopimusten hintoja/ kuinka usein ne tehdään, raaka-aineiden hintoja jne...Kerropa nyt juurta jaksain mitä tietoa sinulla ei ole ja katsotaan voinko valottaa tätä niin mysteeriksi osoittautunutta mustaa laatikkoa. Koska loppuviimein lähes kaikki tieto on jo saatavilla kunhan sitä osaa etsiä ehkä viimeisiä prosentteja lukuunottamatta. Mutta spesifioi mitä et tiedä. Ja ei, tässä ei kelpaa vastaukseksi että kerro kaikki ja julkaisu firman kirjanpitolukemat kymmeneltä viime vuodelta.
Minun mielestäni mikään ei ole juurikaan muuttunut muu kuin että inflaatio on laukannut ja pelikentän säännöt ovat muuttuneet merkittävästi viimeisen neljän vuoden aikana, mutta sulla on lupa olla eri mieltä.
En tiedä paljonko energian teko milläkin muodolla oikeasti maksaa, johtamisen organisaatiota, voimaloiden henkilökuntien määrää ja muuta rakennetta ja heidän palkkojaan, voimaloiden huoltosopimusten hintoja/ kuinka usein ne tehdään, raaka-aineiden hintoja jne...
Älä viitsi kirjoittaa epätotuutta, mutta kerro sinä vastaukset kaikkiin esittämiini kysymyksiin, jos se sulla on tiedossa. Ollenet lukenut, että eds tutkijoille ei kaikkea tietoa jaeta.Sulle on kyllä avattu noita asioita lukemattomia kertoja tässä ketjussa. Joten ihmettelen kyllä vahvasti, että miten et ole muka vieläkään sisäistänyt noita asioita.
Älä viitsi kirjoittaa epätotuutta, mutta kerro sinä vastaukset kaikkiin esittämiini kysymyksiin, jos se sulla on tiedossa. Ollenet lukenut, että eds tutkijoille ei kaikkea tietoa jaeta.
En tiedä paljonko energian teko milläkin muodolla oikeasti maksaa, johtamisen organisaatiota, voimaloiden henkilökuntien määrää ja muuta rakennetta ja heidän palkkojaan, voimaloiden huoltosopimusten hintoja/ kuinka usein ne tehdään, raaka-aineiden hintoja jne...
Laitoin tohon edittiin edelliseen viestiin, että olen arvioinut meiltä viedyn vuosina 2022-2024 n. 8-10miljardia sähköätuottavien yhtiöiden ja kassoihin ja toki myös veroihin. Kun sitä verrataan v.2021 tasoon.
Kyllä inflaatio on laukannut mutta ei sentään satoja prosentteja vai onko palkkasi noussut vuodesta 2021 esim. tässä vain 2-kertaiseksi?
Toi pörssihinnoittelu on ollut suuri muutos ja varsinkin se, että siihen ohjataan kansalaisia enevissä määrin. Ei taida vieläkään? Energiaviraston sahkonhinta.fi
sivuillla olla mahdollista hakea kiinteähintaisia sähkösopimuksia siten, että niissä ei olisi mukana kulutusvaikutuksellisa, pörssisähköön perustuvia, hintoja.
Näilläkin sivuilla on moni kertonut tulleensa harhautuneeksi, kun luullut niitä kiinteähintaiseksi.
Minä koen ton haluna saada tapa, "pakottaa" hinnalla kansalaiset säästämään sähköä. Valitettavasti monet lämmittäjät ovat jo siinä tilanteessa ettei sitä säätövaraa enää ole, ilman asuinmukavuudesta tinkimistä. Ylen sivuilla on ollut esinerkkejä heistä joiden talous ei kestä näin nopeaa muutosta.
Kiitos että vastasit asiallisesti, vaikkakin jätit vastaamatta kaikkiin, vaikka pyysit niitä tarkempia (ohi kirjanpidon) kysymyksiä.Karkealla tasolla:
tuulivoiman "muuttuvat kustannukset" huoltoineen ja muineen (sopimukset ovat todella pitkiä mutta niissä on indeksikorotukset) ovat noin 10€/MWh ja loput kustannukset tulevat rahoituksesta (riippuu koska voimala on rakennettu), mutta jos uutta voimalaa nyt rakentaisi ei sitä alle 30€/MWh pystyyn saataisi. eli karkeasti uusi maatuulivoima on noin 40€/MWh, todennäköisesti hieman enemmänkin. osa olemassaolevista on rakennettu paljon kalliimmalla mutta saavat vielä hetken tukia. markkinaehtoisista iso osa on olleet hieman edullisempia kuin nykyhinnat. merituulivoimaan voikin sitten laskea useita kymppejä hintaa lisää.
teollinen aurinkopuisto on huolloiltaan hieman huokeampi ja siten noin 35-40€/MWh riippuen puiston koosta, mihin se rakennetaan ja niin edelleen
uusi ydinvoimala maksaisi ainakin 100€/MWh, ellei enemmän. OL3 osalta polttoaine lienee noin 5€/MWh ja loput kustannukset tulevat huolloista, palkoista ja rahoituskustannuksista, noin 55-60€/MWh yhteensä. vanhempi ydinvoima on saman hintaista polttoaineen osalta, muut juoksevat kiinteät kulut joku 20-25€/MWh karkeasti
CHP tuotannon hintaa on todella vaikea arvioida, koska se vaihtelee huimasti laitoksesta ja polttoaineesta toiseen, mutta ei sitä varmasti alle 45€/MWh tällä hetkellä jauheta. todennäköisesti se maksaa enemmän keskimäärin
ja sitten se vesivoima. varmastikin halvimmillaan juoksevat kulut hyvänä vesivuonna on jotain 10€/MWh eli se on se lupa painaa rahaa, mutta olen kyllä nähnyt laitoksia jossa kustannukset ovat tuplastikin sen (pieni laitos, vanha laitos, paljon huoltoja jne.)
vertailun vuoksi ne hiililauhteen kustannukset tällä hetkellä olisivat yli 100€/MWh, kaikkinensa
Tämän tarkemmin en koe että voin tai että on edes tarpeen asioista kertoa. Yksittäisten voimaloiden henkilökuntien määrät ja palkat kuitenkin muodostavat nuo kustannukset. Byrokratiasta ketjuissa voisi aina vähän säästää, mutta aika ohuita nuo organisaatiot usein ovat.
Viittaat tässä siihen että 5 vuotta sitten kiinteää sopparia sai vielä 4snt/kWh hintaan ja nyt sama on tuplat? Ei minun palkka ole tuplaantunut samassa ajassa, kelpaisi kyllä. Kannattaa huomata että viittasin jo toimintaympäristön muutokseen että meiltä hävisi paljon tuontia yhdessä yössä ja samaan aikaan on tehty poliittisia päätöksiä jotka ovat jouduttaneet vihersiirtymää. Markkina ei vaan yksinkertaisesti ole samanlainen kuin viisi vuotta sitten.
Ja kertoisitko vielä mikä firma on imaissut tuon 8-10MRD markkinalta koska vuotta 2022 lukuunottamatta ei tämä juuri tuloksissa ole näkynyt eikä edes taseen pullistumisena?
Tämä on energiaviraston munattomuutta. Pörssi on luonteeltaan volatiilein, mutta halvin ja kyllä ihmiset sen ovat hyvin sisäistäneet. Kulutusvaikutus on mielestäni melkoinen savupommi, varmasti joku on sen keksimällä tehnyt hyvä bonukset. Ja kiinteähintaiset on aina hinnoiteltu futuurien perässä. Niissä on hinnoiteltuna näinä aikoina epävarmuudet tulevasta. Ymmärrän että näitä asioita voi olla vaikea ymmärtää.
Kuka pakottaa? Valtio? Sähköyhtiöiden kabaali? Valitettavasti yhtiöt toimivat keskenään hyvin samoilla perusprinsiipeillä niin siellä ei kauheasti ole kenelläkään mahdollisuuksia sooloiluun. Sähkölämmittäjät elivät tässä maassa pitkään kuin heinäpellossa, ei tarvinnut paljon välittää energiatehokkuudesta tai lämmön hinnasta kun se ei maksanut juuri mitään. Tämmöiset heitot että joku "pakottaa" ovat ihan turhanpäiväisiä jos et pysty todistamaan millään tavalla väitteitäsi. Sopivat paremmin sinne ABC:n kahvipöytään kun puidaan nyrkkiä pöydän alla.
Kiitos että vastasit asiallisesti, vaikkakin jätit vastaamatta kaikkiin, vaikka pyysit niitä tarkempia (ohi kirjanpidon) kysymyksiä.
En toki uskonutkaan, että tolla tarkkuudella sulla sellaista olisi edes käytettävissäsi Ainakaan kaikista energiantekolähteistä ja tämä siis sillä oletuksella että olet alalla ja siinä asemassa, että pääset tietoihin käsiksi. En tiedä nimeäsi enkä missä yhtiössä olet ja asemaasi siinä. => Halusi/kykysi kirjoittaa oikeaa tietoa on meillä uskon varassa ilman lähteitä. Luulen kyllä, että olet alalla jollain väliportaan tasolla. Mutta näinhän se täällä menee, uskon varassa ollaan.
Ei noilla tiedoilla vielä voi tarkkoja päätelmiä tehdä.
Johto-organisaatiosta voi päätellä on siellä "ilmaa henkilö määrässä, eli nostettu kuluja kun kerran euroja tulee, kun vaan kehtaa "pyytää ".Olen ollut alalla yli 20 vuotta, sekä itse sähkökaupassa että nykyään tuotantoyhtiössä. Tarkemmin en voi lähteä kertomaan missä yhtiössä ja missä asemassa mutta minulla on ollut vuosien varrella pääsy hyvin moneen tietoon käsiksi ja nykyään teen työkseni voimaloiden investointilaskelmia - muun muassa. Olen tällä hetkellä asiantuntijavakanssilla, mutta olen toiminut myös keskijohdossa ja istunut usean tuotantoyhtiön toimielimissä.
Mitä sinä teet tiedolla johtamisen organisaatioista? Yhtiöillä on toimivat johdot ja hallitukset, ihan julkisia tietoja kaikki. Voimaloiden henkilökuntien määrä löytynee osan kohdalta yrityksien vuosikertomuksista. Palkat sun muut muodostavat kiinteät kustannukset jotka juuri "paljastin", samoin voimaloiden huoltosopimukset ovat osa niitä hintoja. Raaka-aineiden hinnat ovat julkisia tai semijulkisia tietoja. Nuo antamani luvut on kyllä raavittavissa kasaan julkaisuista, toki niissä saattaa olla vanhentunutta tietoa, nuo antamani ovat suhteellisen tuoreita joskin oli pakko pitää ne hieman karkeina etten riko mitään NDA:ta. Noista luvuista voi päätellä että vesivoima ja vanha ydinvoima ovat kannattavia tällä hetkellä, muut tuotantomuodot vain ajoittain.
Paljon "mielenkiintoisempia" tietoja olisi olleet tuotantoyhtiöiden tarjousmatriisit mitä ei siis tutkijoillekaan paljasteta, mutta niihin en ole päässyt koskemaan viimeiseen kymmeneen vuoteen joten voin puhua vain oletuksilla niistä.
Juu, on varmasti piikkejä mutta eiköhän silti edelleen pörssin keskiarvo ole alle kiinteiden. Ja jos viitsii optimoida varmasti voittaa kiinteen. Toki jos tapahtuu jotain täysin yllättävää, tulee ennen näkemättömät pakkaset, ryssä katkoo kaikki siirtopiuhat niin sitten.Sellainen fiilis, että talvella ei ole halpaa pörssisähköä.
Henkilö on hvk:n energia-alan johtava asiantuntija.
About näin.Juu, on varmasti piikkejä mutta eiköhän silti edelleen pörssin keskiarvo ole alle kiinteiden. Ja jos viitsii optimoida varmasti voittaa kiinteen. Toki jos tapahtuu jotain täysin yllättävää, tulee ennen näkemättömät pakkaset, ryssä katkoo kaikki siirtopiuhat niin sitten.
Kyllä inflaatio on laukannut mutta ei sentään satoja prosentteja vai onko palkkasi noussut vuodesta 2021 esim. tässä vain 2-kertaiseksi?
Sähkö on meillä avainasemassa miten me täällä pärjätään talvella pakkasilla, mutta varsinkin kansantaloutemme. Kuten ehkä olet huomannut taloutemme on pahassa kierteessä ja osa siitä johtuu, ettemme uskalla/voi kuluttaa kun sähkönhinnat ovat vieläkin korkeita vs. 2021 ja varsinkin pörssihinnat heiluu järkyttävästi. Sekä pienyrittäjien kyky siirtää nousseet energian hinnat hintoihin on heikentynyt.Inflaatio on laukannut ja valtaosa siitä inflaatiosta on tullut juurikin energianhinnan noususta. Jos katsot suoraan sitä sähkön hintaa, niin näet heti sen koko energian inflaation.
Jos katsot ruuan hintaa, niin se inflaatio on paljon pienempi, koska energian osuus ruuan hinnasta on vain tietty osa.
Venäjän sota Ukrainassa on nostanut sitä energian hintaa.
Jos katsotaan vuoden 2019 hintoja, niin tonni hiiltä maksoi about $65. Nyt se maksaa $135. EU:n päästöoikeuksien hinnat olivat vuonna 2019 siellä jossain 20e paikkeilla. Nyt ne on yli 60e.
Jos vuonna 2019 hiilivoiman polttoainekulut olivat siellä jossain 45e / MWh paikkeilla niin nyt ne ovat siellä reilussa 110e / MWh:ssa.
Eikä tuolta hinnan nousulta ole säästytty edes kotimaisissa polttoaineissa. Jos katsoo energiapuun hintoja Suomessa, niin vuonna 2019 hinnat olivat pystykaupassa about 3,3€ per kuutio ja hankintakaupassa 25€ per kuutio. Nyt vuonna 2024 nuo hinnat ovat about 12€ per kuutio ja 42€ per kuutio.
Johto-organisaatiosta voi päätellä on siellä "ilmaa henkilö määrässä, eli nostettu kuluja kun kerran euroja tulee, kun vaan kehtaa "pyytää ".
Lisäksi onko kytköksiä muihin yhtiöihin, saunakavereita.
Toki tarjoushinnatkin kiinnostavaa tietoa ovat, mutta kulurakenteen selvittäminen johtaa kyllä
siihen tietoon, mitä on mahdollista tarjota ilman tappiota.
Alalla vielä julkiset hinnat mikä helpottaa tota tarjoamista ja meidän pienkuluttajien kannalta vielä
huonoa, että alalla ei ole aina ylituotantokapasiteettia (tuulettomat pakkaspäivät) sekä nyt tuulivoiman tullessa on helppoa pysäyttää niitäkin.
Jolloin saadaan helpommin näyttämään, että kulustus ylittää tarjonnan.
Luin tässä hiljan, että itäsuomessa vesialtaat olivat keväällä? niin täynnä että edellinen oli 40-vuotta sitten, oltiin hyvin tyytyväisiä kun vielä kyettiin tekemään
hyvää yhteistyötä Venäläisten vesiviranomaisten kanssa, jonne ylimärtäinen vesi lasketiiin.
=> Tuli mieleen kysymys miksei kevättalvella/talvella tehty sähköä täysillä vai tehtiinkö? Nythän vesi haaskuun.
Sähkö on meillä avainasemassa miten me täällä pärjätään talvella pakkasilla, mutta varsinkin kansantaloutemme. Kuten ehkä olet huomannut taloutemme on pahassa kierteessä ja osa siitä johtuu, ettemme uskalla/voi kuluttaa kun sähkönhinnat ovat vieläkin korkeita vs. 2021 ja varsinkin pörssihinnat heiluu järkyttävästi. Sekä pienyrittäjien kyky siirtää nousseet energian hinnat hintoihin on heikentynyt.
Mä olen vertaillut bensan hintaa v.2021 lopusta eteenpäin ja vuonna 2021 polttoaina maksoi halvimmillaan (hinnat vaihtelee ostapaikasta riippuen ) n. saman kuin nyt. Pidän kirjaa aina kun ostan bensaa mielellään sitä halvinta.
Venäjän-Ukrainan välisen sodan varjolla ollaa tosiaan hintoja nostettu sekä meidän kannalta huonoilla polittisilla päätöksillä/ niiden tekemättä jättämisellä.
Sä luet kuten haluat lukea, minä katson asioiden koostuvan pienistä palasista ja palkat ovat tässä osa sitä.Tästä huomaa miten iloisen pihalla olet alasta. Energiateollisuudessa palkat ovat hyttysen paskaa verrattuna muihin kustannuksiin, siinä ei paljon tunnu yhden pomon ylimääräinen parin sadan tonnin vuosiliksa kun muut kulut lasketaan sadoissa miljoonissa. Henkilömäärät ovat olleet tiukkoja jo pitkään, ala on ollut kunnon kulukuurilla niin kuin muukin yhteiskunta.
Fortumilla aika kategorisesti kieltäydytään istumasta muiden firmojen porukoiden kanssa edes samaan pöytään jos ei ole etukäteen annettua agendaa. Toki firmojen johdot ovat keskusteluväleissä toistensa kanssa, mutta erittäin vakavasti otetaan kaikki kilpailuoikeudelliset aspektit.
Mutta kun se tarjoaminen ei toimi niin että tarjottaisiin alinta hintaa mikä ei tuota tappiota. Tämäkin sulle on selitetty todella monta kertaa.
Tuulivoiman tuottaja tarjoaa tuotantonsa nollalla - nykyään. Ei enää sillä -500€/MWh hinnalla.
Aurinkotuottaja toimii samoin, nollalla tai isommalle menee kaupaksi.
Ydinvoima tarjotaan todennäköisesti (joudun vähän tässä arvaamaan) joko nollalla tai polttoaineen hinnalla, ei paljon eroa kun polttoaine on kuitenkin suhteellisen halpaa.
CHP tarjotaan polttoaineen hinnalla mitä se mahtaakaan olla.
Eli mikä jää jäljelle? Kyllä, vesivoiman tuottaja yrittää arvata millä hinnalla CHP tuottaja tarjoaa omansa ja pistää vetensä hinnaksi juuri alle sen CHP:n hinnan. Vesivoiman tuottajat koko pohjoismaiden alueella yleensä sanelevat hintatason, toki tuulisina päivinä homma menee heidänkin osalta ns. pipariksi.
Ai että pitäisi olla joka hetki ylituotantokapasiteettia olemassa? Tuulivoimaloita pysäytetään käytännössä silloin kun tarjoushinnat ei ylitä nollaa TAI on niin vahva alassäätö että se on hinnan puolesta kannattavaa (yleensä spothinta on tällöin muutenkin edullinen). Kun näet tuulivoimalan seisomassa niin se on tuulivoiman tuottajalle paska tilanne, noin 99% kerroista.
Itä-Suomen vesivoiman tuotanto on todella pieni osa koko Suomen tuotantoa. Siellä ei montaa megawattia varmastikaan hukkaan ole mennyt.
Henkilö on ollut HVK:ssa, nykyään EPV:ssä ja puhuu omien laitostensa puolesta tuossa tekstissä.Sellainen fiilis, että talvella ei ole halpaa pörssisähköä.
Henkilö on hvk:n energia-alan johtava asiantuntija.
En suosittele jatkamaan keskustelua ko. henkilön kanssa, koska se ei johda mihinkään. Hän näkee energia-alan salaliittoja, kouri-kauppoja, kampaviinerikerhoja, saunakavereita ja herrasjahteja, jotka on raavittu köyhien vanhuksien selkänahasta ja sisälämpötilasta viranomaisten avustuksella. Tasaisin väliajoin tämä vääntö vihjailuineen pulpahtaa pintaan uudestaan ja uudestaan.Tästä huomaa miten iloisen pihalla olet alasta.
Voisit sinäkin lukea viestit mihin vastasin. Rock halusi tarkempia kysymyksiä, ei niinkään kirjanpitotietoja.En suosittele jatkamaan keskustelua ko. henkilön kanssa, koska se ei johda mihinkään. Hän näkee energia-alan salaliittoja, kouri-kauppoja, kampaviinerikerhoja, saunakavereita ja herrasjahteja, jotka on raavittu köyhien vanhuksien selkänahasta ja sisälämpötilasta viranomaisten avustuksella. Tasaisin väliajoin tämä vääntö vihjailuineen pulpahtaa pintaan uudestaan ja uudestaan.
Kertoo tietämättömyydestä, kun kyselee organisaatiokerroksien ja palkkojen perään, huoltosopimuksen hinnoista jne, ihan kuin noista osista asiat selviäisivät. Kannattaisi mieluummin lukea tilinpäätöksiä 2020-2024, jos haluaa johtopäätöksiä vetää, mutta kun sitä kautta ei hartaasti toivottu salaliitto kuitenkaan paljastu. Harmittaa sanoa asia näin suoraan, mutta ketju pyörii paikallaan tämän vääntäjän takia.
Kerropa nyt juurta jaksain mitä tietoa sinulla ei ole ja katsotaan voinko valottaa tätä niin mysteeriksi osoittautunutta mustaa laatikkoa. Koska loppuviimein lähes kaikki tieto on jo saatavilla kunhan sitä osaa etsiä ehkä viimeisiä prosentteja lukuunottamatta. Mutta spesifioi mitä et tiedä. Ja ei, tässä ei kelpaa vastaukseksi että kerro kaikki ja julkaisu firman kirjanpitolukemat kymmeneltä viime vuodelta.
En suosittele jatkamaan keskustelua ko. henkilön kanssa, koska se ei johda mihinkään. Hän näkee energia-alan salaliittoja, kouri-kauppoja, kampaviinerikerhoja, saunakavereita ja herrasjahteja, jotka on raavittu köyhien vanhuksien selkänahasta ja sisälämpötilasta viranomaisten avustuksella. Tasaisin väliajoin tämä vääntö vihjailuineen pulpahtaa pintaan uudestaan ja uudestaan.
Jep toivoisin että modet pistäisivät tämän ammattimaisen trollaajan banaanisaarille. Tätä samaa skeidaa on nyt jauhettu ainakin kaksi vuotta. Jokainen argumentti on faktapohjaisesti tyrmätty useamman vastaväittelijän toimesta. Sen sijaan että niihin faktoihin vastattaisiin jotain niin asiat sopivasti sivuutetaan vastaamatta, siirretään maalitolppaa ja aletaan vänkään jostain toisesta foliohattuteoriasta tai toistetaan samat skeidat kuukauden päästä jotta saadaan uusintakierros jonkun toisen kanssa. Tämä "olet lapsellinen" heitto oli kyllä paras hetkeen kun seuraa kaverin omia raapustuksia. Eri mieltä saa olla perustellusti mutta tämä nyt on vaan puhdasta trollausta.Vahva tämä. Samat harhat, virheet, valheet ja salaliitot toistuvat muutaman sivun välein. Kaikki korjaukset ja faktat unohdetaan ja sitten jatkuu sama omassa päässä luotujen kuvitelmien toistaminen. Rinse and repeat. Ei tuo vie tätä keskustelua yhtään mihinkään kun samoja harhoja pitää jatkuvasti korjata. Kyllä tästä aiheesta pitäisi voida ihan faktojenkin pohjalta keskustella vaikkei asioista samaa mieltä olisikaan.
Oikeastaan sähkön hinta taitaa olla nyt halvempaa kuin vuonna 2021.
Mutta mitä tekemistä sun bensan hinnan seurannalla on tämän keskustelun aiheen kanssa? Ei sillä bensalla sitä sähköä tuoteta.
Lisäksi kyse ei ole siitä, että ”sodan varjolla” nostettaisiin hintoja. Vaan siitä, että kun se Euroopan suurin maakaasun lähde ei enää myy maakaasua Eurooppaan, niin sen seurauksena kaikkien vaihtoehtoisten polttoaineiden hinnat nousee. Kysyntä ja tarjonta jyllää.
Talvella voi olla hyvin vaihtelevan hintaista pörssisähköä. Osaan tehdä tuon saman palikkalaskelman vaikka en ole minkään alan johtava asiantuntija. Tilanne oli kuitenkin viime ja toissa talvena myös potentiaalisesti varsin kusinen.Sellainen fiilis, että talvella ei ole halpaa pörssisähköä.
Henkilö on hvk:n energia-alan johtava asiantuntija.
Sanotaan vaikka näin, että kun on kyse "suppeasta" alakokonaisuudesta, niin eiköhän hemmot toisensa tunne ylifirmojen, se on sitten yksilöstä kiinni
miten muuten toimii. Toki toimitaan aina lain mukaan. Jollain muulla (asfaltti) alalla ovat tosin jääneet kartellista kiinni... en siis väitä muuta.
Ei tietenkään tarjota alintahintaa, mutta sen selvittämisellä ulkopuolinen (ja kilpailijakin jos saisi tiedon) pystyy selvittämään sen katteen ja sitä kautta arvioda onko se yhteiskunnan kannalta tarkastellen järkevän suuruinen. Sähkö on välttämättömyyshyödyke enkä haluaisi, että sillä keinotellaan.
Henkilö on ollut HVK:ssa, nykyään EPV:ssä ja puhuu omien laitostensa puolesta tuossa tekstissä.
En suosittele jatkamaan keskustelua ko. henkilön kanssa, koska se ei johda mihinkään. Hän näkee energia-alan salaliittoja, kouri-kauppoja, kampaviinerikerhoja, saunakavereita ja herrasjahteja, jotka on raavittu köyhien vanhuksien selkänahasta ja sisälämpötilasta viranomaisten avustuksella. Tasaisin väliajoin tämä vääntö vihjailuineen pulpahtaa pintaan uudestaan ja uudestaan.
Kertoo tietämättömyydestä, kun kyselee organisaatiokerroksien ja palkkojen perään, huoltosopimuksen hinnoista jne, ihan kuin noista osista asiat selviäisivät. Kannattaisi mieluummin lukea tilinpäätöksiä 2020-2024, jos haluaa johtopäätöksiä vetää, mutta kun sitä kautta ei hartaasti toivottu salaliitto kuitenkaan paljastu. Harmittaa sanoa asia näin suoraan, mutta ketju pyörii paikallaan tämän vääntäjän takia.
Paljon puhutaan tästä kapasiteettimekanismista/kapasiteettimarkkinasta, mutta ilmeisesti kenelläkään ei oikein ole vielä käsitystä siitä, että minkälainen se tulisi olemaan?Sellainen fiilis, että talvella ei ole halpaa pörssisähköä.
Henkilö on hvk:n energia-alan johtava asiantuntija.
Sinänsä samanlaista sakeutta on nähtävissä esim. asiaan liittyvien uutisten kommenttiosioissa YLE/HS/iltapaskatEn suosittele jatkamaan keskustelua ko. henkilön kanssa, koska se ei johda mihinkään. Hän näkee energia-alan salaliittoja, kouri-kauppoja, kampaviinerikerhoja, saunakavereita ja herrasjahteja, jotka on raavittu köyhien vanhuksien selkänahasta ja sisälämpötilasta viranomaisten avustuksella. Tasaisin väliajoin tämä vääntö vihjailuineen pulpahtaa pintaan uudestaan ja uudestaan.
Kertoo tietämättömyydestä, kun kyselee organisaatiokerroksien ja palkkojen perään, huoltosopimuksen hinnoista jne, ihan kuin noista osista asiat selviäisivät. Kannattaisi mieluummin lukea tilinpäätöksiä 2020-2024, jos haluaa johtopäätöksiä vetää, mutta kun sitä kautta ei hartaasti toivottu salaliitto kuitenkaan paljastu. Harmittaa sanoa asia näin suoraan, mutta ketju pyörii paikallaan tämän vääntäjän takia.
Karkealla tasolla:
tuulivoiman "muuttuvat kustannukset" huoltoineen ja muineen (sopimukset ovat todella pitkiä mutta niissä on indeksikorotukset) ovat noin 10€/MWh ja loput kustannukset tulevat rahoituksesta (riippuu koska voimala on rakennettu), mutta jos uutta voimalaa nyt rakentaisi ei sitä alle 30€/MWh pystyyn saataisi. eli karkeasti uusi maatuulivoima on noin 40€/MWh, todennäköisesti hieman enemmänkin. osa olemassaolevista on rakennettu paljon kalliimmalla mutta saavat vielä hetken tukia. markkinaehtoisista iso osa on olleet hieman edullisempia kuin nykyhinnat. merituulivoimaan voikin sitten laskea useita kymppejä hintaa lisää.
teollinen aurinkopuisto on huolloiltaan hieman huokeampi ja siten noin 35-40€/MWh riippuen puiston koosta, mihin se rakennetaan ja niin edelleen
uusi ydinvoimala maksaisi ainakin 100€/MWh, ellei enemmän. OL3 osalta polttoaine lienee noin 5€/MWh ja loput kustannukset tulevat huolloista, palkoista ja rahoituskustannuksista, noin 55-60€/MWh yhteensä.
vanhempi ydinvoima on saman hintaista polttoaineen osalta, muut juoksevat kiinteät kulut joku 20-25€/MWh karkeasti
Tuulivoiman kanssa on kaksi eri asiaa: Rakennuskustannukset ja odotettu tuotto. Tuulivoima on perustanut laskelmansa PPA-sopimuksiin ja niiden kautta saatavaan takuuhintaan. Nyt kuitenkin tuulivoiman hintaeroosio on ollut erityisesti Suomessa aivan jäätävällä tasolla ja pörssihinnalla tuulivoima ei ole enää mitenkään kannattavaa. Jossain vaiheessa myös PPA-sopimusten tekeminen loppuu, sillä se ostajataho maksaisi sähköstä enemmän kuin sen arvo on.
Etelä-Korealaiset rakentavat uutta ydinvoimaa edelleen aivan järkevään hintaan. Esimerkiksi UAE:hen valmistunut neljän yksikön voimala maksoi noin 7,2 Mrd eur per voimala (1400 MW). Rakennusaika 8 vuotta per yksikkö.
TVO:n tilinpäätöksestä voi laskea hyvin tarkkaan "vanhan" ydinvoiman KOKONAISkulut TVO:n omistajille. Siitä on aikaa kun tuon viimeksi laskin, mutta alle 25 €/MWh tuo kustannus joka tapauksessa oli.
UAE:ssa työvoima on himpun verran halvempaa kuin Suomessa. Joku voisi puhua orjista. Kalpeakin arvio Suomen hinnasta vastaavalle voimalalle olisi joku 10-11Mrd.
Noiden tuulivoima-mankaloiden omistajilla luulisi olevan kova motivaatio rakentaa ja kehittää joustavaa kulutusta. Kuinkahan moni sähkökattilan rakentanut energia-yhtiö omistaa myös mankala-tuulivoimaa...Kannattaa huomata että läheskään kaikkea tuulivoimaa ei myydä PPA:lla vaan ne ovat osa Mankala-ketjuja eli menevät ihan "käyttöön". Ja kyllä, profiilitappio tuulivoimalla vuonna 2023 jotain 35% luokkaa mikä on ihan hirveä lukema.
Tsekissä luvattiin korealainen atomivoimala kuitenkin 8Mrd hintaan. Työvoima lienee täsmälleen samaa itäeurooppalaista porukkaa kuin suomenkin voimaloita rakentaisi. 2036 pitäsi olla valmista, eli varmaan 2040 tiedetään kuinka lähelle osui.UAE:ssa työvoima on himpun verran halvempaa kuin Suomessa. Joku voisi puhua orjista. Kalpeakin arvio Suomen hinnasta vastaavalle voimalalle olisi joku 10-11Mrd.