Edelleen samaa mieltä, että kovin kannattava pakotettu kapasiteettiohjaus ei ole, mutta uskon siitä hyötyä saatavan, koska 1) trendi menee kohti voimakkaampia vaihteluja ja 2) hintakäyrä ei ole lineaarinen, jolloin pienikin tuotannon lisäys estää hinnan jyrkän kasvun tietyissä tilanteissa (kylmät jaksot ja isojen yksiköiden seisokit).Mikä olisi tuo mekanismi millä se laskisi sitä pörssin keskihintaa?
Meillä on tällä hetkellä erittäin halvat keskihinnat, koska meillä on yhdistelmä vanhoja vesi- ja ydinvoimaloita ja sitten paljon tuulivoimaa. On aika vaikea nähdä tilannetta, missä jollain 1c / kWh kapasiteettimaksulla edes saataisiin mitään uusia voimaloita, saati sitten sellainen vaikutus, että keskihinnat laskisivat.
Jos tuotanto-kulutusvoluumit jäätyisivät nykytilaan, niin en kaipailisin kapasiteettimarkkinaa. Kun katsoo 2030-luvulle, väitän sen hyödyttävän Suomea (vaikka markkinatkin asiaa ratkovat jossain määrin). Fingrid arvelee sähköpulatuntien (laskennallisen määrän) kasvavan 0,2h-->19h normaalina vuotena ja jos OL3 on pois pelistä sekä on hyvin kylmä talvi, tuntimäärä voi olla jopa 149. Minusta tarvetta on löytää joustoja ja kapasiteettia. Signaali on selvä.