Niin valtion pitäisi nostaa/periä Windfall veroa, ettei sitä jaettavaa jää niin paljon (jos kerran hintoja ei saa alemmas) ja sitten sillä vaikka tukea Fortumia (jos suoraan voimalaa valtion 100% omistukseen ei saada aikaiseksi), pääasia että voimala saataisiin tehtyä.
Täysin pörssin sääntöjen mukaista kehittää yhtiön sähköntuotantoa, tarvitaan vain se valtion ohjaus.
Mutta ei se ole noin yksinkertaista.
Oletetaan, että valtio laittaisi vanhalle tuotannolle tuon sun haluaman windfall veron, ja sillä rahalla maksaisi tarpeeksi syöttötariffia uudelle ydinvoimalalle, jotta siitä tulisi kannattava. Mitä tuosta seuraisi?
No, ensinnäkin sähkön hinta laskisi aika reippaasti valtaosan ajan vuodesta. Mikä voisi kuulostaa kivalta nopeasti, mutta tuossa on aika helvetisti ongelmia.
Ensinnäkin, me ei todellakaan tarvita lisää sähköä, ainakaan nykyisellään, valtaosan ajan vuodesta. Tuollainen valtion rakentama markkinahäirikkö ydinvoimala puskisi sähköä 24/7/350 verkkoon. Lopputuloksena on se, että ajatus kaupallisesti kannattavasta tuotannon lisärakentamisesta katoaisi vielä kauemmas horisonttiin. Kun se ei ole kannattavaa nyt, niin se ei todellakaan ole kannattavaa tuon häirikön kanssa.
Niin ja mitäs tapahtuu sille sun windfall verolle? Ylläri ylläri, kun tuollainen markkinahäirikkö polkee ne hinnat alas, niin eipä olekaan enää niitä windfall tuloja mitä verottaa. Tai ainakin ne vähenee reippaasti. Mutta ehkä se yksi voimala vielä voidaan kattaa.
Mutta sitten apajalle tulee Bezos, Nadella ja pari ruotsalaista teräspamppua. "Hei, liki ilmaista sähköä veronmaksajien piikkiin, laitetaas pystyyn pari datakeskusta ja vihreän teräksen tuotantolaitosta". Ok, hyvä juttu Suomen valtiolle, kun saadaan investointeja. Mutta sinne meni ne 1200 MW ydinsähköä, mistäs nyt saadaan lisää? Uusi tuotanto ei vieläkään ole yhtään sen kannattavampaa.
Ei muuta kuin lisää windfall veroja ja toinen ydinvoimala pystyyn verorahoilla. Ai niin juu, mutta kun me jo paskottiin ne windfall tulot sillä ekalla laitoksella, niin mistäs me nyt sitten saadaan tälle toiselle laitokselle rahat? No sieltä työssäkäyvän veronmaksajan kukkarolta tietenkin.
Ei sinänsä, etteikö valtio voisi ottaa roolia tuossa sähkön tuotannon kehittämisessä. Mutta se vastaus on pikkasen monimutkaisempi, kuin että verotetaan vanhoja laitoksia, jotta voidaan rakentaa uusia, muuten tappiota tekeviä, laitoksia puskemaan halpaa sähköä markkinoilla 24/7/350 ja ajamaan sitä markkinaehtoista tuotantoa vielä kauemmas.