• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Sähköenergian tuotanto, taustatekijät, hintatason määräytyminen, yms yleinen keskustelu aiheesta

Huolesi on kyllä aiheellinen, mutta eikös tuo ole helpottava tilanne? Jos ruotsalaisilla kestää perse tuota niin Suomessakin pitäisi tällöin sähkön olla enintään samoissa. Eikö?
Ei koska meidän sähkön saanti vähenee. Sama kuin, että viemme Viroon. Ja Ruotsakaiset saavat nostettua sähkönsä hintaa.
 
Mistä saisi nätisti Suomen aluehinnan tuntisarjat mahdollisimman pitkältä ajanjaksolta? Voisin tehdä jaottelun eri hintaryhmiin niin kesä- kuin talvikaudelle, kun keskustelussa tuntuu 5.1. klo 07-23 saavan minusta hieman liian suuren painoarvon.

Muutenkin keskustelu menee aika reikäpäiseen suuntaan, kun ollaan vaatimassa Fingridin varavoimakoneita spot-markkinalle, turvetta pitäisi alkaa työntämään kattiloihin, Venäjällä ei ole ollut merkitystä sähkön hintaan, sähköpörssi on kabinettipeliä tai vähintään rikki jne. Ei hyvänen aika, mitä kirjoitusta.

Kyllä, sähkön hintavolatiliteetti on suurempi kuin koskaan. Kyllä, hinnat ovat olleet korkeammalla kuin koskaan. Kun sähkön hinta nousi itänaapurin siviilientappajan tekojen myötä ja yksi reaktorihanke meni samalla mönkään, niin sormella osoittelijoita eli jälkiviisaita on siitä lähtien piisannut, mutta jostain syystä kumman vähän siihen oleellisimpaan eli Venäjän suuntaan.

Opittavaa energiakriisistä toki on. Jonkinlainen kapasiteettimarkkina on tarpeen, jolla taloudellisesti ratkaistaisiin riittävä tuotanto leikkaamaan huippukuormatuntien liian korkeat hinnat. Joustojakin on syytä lisätä. Ei minusta vanhusten pidä värjötellä pimeässä ja kylmässä, kun samaan aikaan pidetään iso määrä ei-niin-tärkeää kulutusta päällä (esim. turha valaistus ja lämmitys/kylmä julkisen ja yrityssektorin osalta).

Katse pitää olla eteenpäin, mutta muistaa kuitenkin lähtökohta. Se ei todellakaan ole huono, kun verrataan muihin valtioihin Euroopassa. Vaikka minulla on pörssisähkö, niin talvikauden keskihintani on ollut alle 8c. Pidän sitä ihan hyvänä ja kesäkauden jälkeen hinta lienee lähempänä 6c. Itse en kuvittele, että palattaisiin enää 4-5c hintoihin.

Tuossa muuten joitain ajatuksia, miten sähkötehon riittävyyden parantamista voisi lähestyä: AFRYn selvitys: Haasteellisina säävuosina Suomen sähkötehon riittävyys voi olla koetuksella 2020-luvun lopussa
 
Ehkä aurinkopaneeleilla ja akuilla on funktio niille jotka haluavat vetää 10c/kWh kiinteällä läpi vuoden ja kesällä sitten saa hyvät säästöt ja talvella menee kiinteällä ennalta tiedossa olevalla hinnalla.
 
Ehkä aurinkopaneeleilla ja akuilla on funktio niille jotka haluavat vetää 10c/kWh kiinteällä läpi vuoden ja kesällä sitten saa hyvät säästöt ja talvella menee kiinteällä ennalta tiedossa olevalla hinnalla.

Kesäksi nyt kantsii muutenkin ottaa pörssi vaikkei olis paneelejakaan.
 
Hiilidioksidi on erittäin tärkeä kasveille... Aikaisempi tuomiopäivänjulistus koski otsonikatoa.

Jep. Sitä ennen 70-luvulla se oli ydinsota, sitten tuli happosateet. Nuoriso ei ymmärrä että koko CO2 (pitoisuus 0,04% ilmasta) on ihan täysi tämän ajan kusetus. Suora jatkumo kaikille doomsday ennustuksille. Follow the money ja viherkommarien agendaa.

Sähkön tuotantoon sijoittavan firman henkilönä vastaan että akkuihin. Joo, ne eivät varsinaisesti tuota uutta sähköä vaan siirtävät sähkön käyttöä piikkitunneilta pois, lopputuloksena pienemmät piikit. Ne ovat tällä hetkellä ainoa teknologia mikä edes teoriatasolla on kannattava ja antaa turvaa sähkön loppumiselta kylmänä talvipäivänä. Olen tässä viimeisen 6kk aikana tehnyt niin monta investointilaskelmaa että pahaa tekee. Tuulivoimakehittäjät yrittävät epätoivon vimmalla myydä raakileprojektejaan jotka eivät ole millään tasolla kannattavia. Aurinkovoimala investoinneista sentään muutama etenee. Ongelma on siinä että pitkän ajan futuurit ja tämän hetken investointikustannukset eivät ole millään tasolla pari.

Kansalainen rock taasen toivoo että valtio puuttuu asiaan tavalla tai toisella ja tukee joko sähkön tuotantoinvestointeja jotka nimenomaan tuovat tukea huippukuormatilanteisiin ja osaltaan rauhoittavat ongelmatilanteiden hintatilanteita. Se millä tekniikalla tämä tapahtuisi olisi melkoisen irrelevanttia, ehkä helpoin ja nopein olisi pistää niitä kaasuturbiineja muutamia riviin vaikka se hinta olisikin suolainen. Valtiolla tuohon nyt periaatteessa olisi varaa, joskin en jaksa uskoa että nykyhallitus lähtee tällä tavoin sotkemaan markkinaa.

Yksikään aurinkovoimala ei vissiin edisty ilman mittavia tukiaisia? Tuulivoimalabuumi on vissiin nähty ja ensimmäiset syöttötariffivoimalat menettivät tukensa viime vuonna. Kuka niitä mahtaa huoltaa kun tuotto lienee negatiivinen vanhan tekniikan ja huoltotarpeen vuoksi? Onko tietoa?


Päästökauppa nykyimuodossaan tulee aiheuttamaan sen, että jossain vaiheessa energian hinta lähtee täysin käsistä. Mutta mitäpä tuosta, kunhan saa kuvitella maailman pelastuvan (ei se pelastu).

Tämä tapahtunee vain mallimaa Suomessa osana Eurooppaa.

Yksityishenkilönä pitäisi investoida aurinkopaneeleihin, akkujärjestelmään sekä korkean hyötysuhteen tulisijaan.

Aurinkopaneeleista on saanut parhaimman tuoton kun niitä ei ole hankkinut (ml. 2022 vuosi). Hinta on tippunut enemmän kuin sähköautoissa. Sama kehitys näköjään menossa kotiakuissa...

Esim: Onnisen tukussa (ALV 0%):
PV PANEELI LONGI HI-MO5 MONO 405W MUSTA
Tuotekoodi
CPV661
Keskusvarastossa
9668kpl
Hinta
65,00

kp
 
Eipä tuolla säästä juuri mitään ellei ole älytön peruskulutus.
Jos on hyvän hinnan pitkä sopimus joka menee seuraavan talven yli niin tietty sillä mennään, mutta jos ei ole niin toistaiseksi voimassa oleva (joista pörssisähkö on halvin) mahdollistaa sen että voi tarttua hyvään kiinteään sopimukseen kun sellainen tulee vastaan.
 
Asiaton käytös - Käytä kuvia, videoita ja linkkejä ainoastaan tukemaan asiaasi ja avaa niiden sisältö oleellisilta osin muille keskustelijoille.
Se on kaksinkertaistunut 0.02% tuohon 0,04%. Ilmaston lampeneminen on kiihtynyt yli 3 kertaiseksi.

Huomaat sitten vanhempana kuinka suurta *askaa meille syötetään. Tämänkin sekopään lätkämailateoriaa naurettiin aikoinaan maha kippurassa, mutta hölmöille sekin meni täydestä. Nyt tietty ollaan saman MT-potilaan mielestä pulassa kun Hirosiman atomipommeja räjähtelee satoja tuhansia joka päivä. Tälläisten hullujen ulostulojen perusteella sitten tehdään suuria energiapoliittisia linjanvetoja tässä maailmassa.

 
Liittyykö ilmastonmuutospropaganda energiantuotantoon? Onhan sillä perusteltu lauhdevoiman alasajoa, mutta toisaalta olen näkevinäni että ketjussa on enemmän keskitytty ydinvoimaan, tuulivoimaan ja vesivoimaan.
 
Onhan taalla paljon keskustelijoita jotka uskovat etta nykyinen kallis energia Suomessa johtuu vain ja ainoastaan ilmastotoimista. Tama on sitten viela pieni sivu twisti jossa kiistetaan koko ilmaston muutos.
 
Venäjä on selkeä suurin syy viimeisten parin vuoden energian karanneisiin hintoihin. Ilmastotoimet toki vaikuttavat siihen ettei fossiilisilla kannata tuottaa perusvoimaa ja tilapäiskäytössä fossiilisten kannattavuus kärsii kanssa. Mutta sillä että ilmastotoimia järjestään peruttaisiin ja alettaisiin tuottaa kvihiilellä tms. merkittävä osa Suomen sähköstä on aika turha haihatella ja jos/kun tuontienergiaa käytetään niin mieluummin sitten Ruotsin vesivoimaa.
 
Yksikään aurinkovoimala ei vissiin edisty ilman mittavia tukiaisia?

Olisi niitä rakennettu ilmankin tukiaisia, mutta kun EU kerran maksaa niin tyhmähän pitää olla jos ei raha kelpaa.

Tuulivoimalabuumi on vissiin nähty ja ensimmäiset syöttötariffivoimalat menettivät tukensa viime vuonna. Kuka niitä mahtaa huoltaa kun tuotto lienee negatiivinen vanhan tekniikan ja huoltotarpeen vuoksi? Onko tietoa?

Buumi laantui koska rahoituksen hinta moninkertaistui ja itse voimaloiden hinnat nousivat radikaalisti. Lisäksi jokainen uusi voimala kannibalisoi hieman edellisten tuottoja, aiheuttaen syvempiä dippejä sähkön hintaan kun tuulee kovaa. Tuen piiristä tipahtaneet voimalat on edelleen samojen omistajien omistuksessa, tuotot ovat toki paljon pienemmät, mutta yleensä lainat on maksettu tuon 12-15 vuoden aikana joten riittää että tuotot ylittävät huoltokustannukset. Lisäksi uutena ilmiönä on tullut myyntiin olemassa olevia puistoja joissa on jäljellä tukea 2-3 vuotta, yrittävät löytää jonkun hölmön ostamaan ne.
 
Liittyykö ilmastonmuutospropaganda energiantuotantoon? Onhan sillä perusteltu lauhdevoiman alasajoa, mutta toisaalta olen näkevinäni että ketjussa on enemmän keskitytty ydinvoimaan, tuulivoimaan ja vesivoimaan.

Lähinnä kai siltä kannalta, että säätövoima on ollut ensisijaisesti fossiilisilla ja sitä on ajettu alas. Ydinvoimasta puhutaan koska se on käytännössä ainoa ei-fossiilinen tuotantotapa mikä ei riipu sääolosuhteista, mikä ei tuota pelättyä hiilidioksidipäästöjä ja mikä ei vaadi tuottamaansa energiamäärään nähden tolkutonta maapinta-alaa. Tuulivoimasta puhutaan koska poliitikot ovat puffanneet sitä tulevaisuuden pelastajana välittämättä säätövoimasta. Vesivoimasta puhutaan säätövoimana, koska se ei tuota hiilidioksidipäästöjä, mutta sitä meille ei käytännössä voida rakentaa. Tästä päästään oikeastaan siihen, että jos ratkaisuja tehdään ilastonmuutoksen perusteella ja sen seurauksena ei voida rakentaa säätövoimaa ja siten järjestelmä muuttuu hinnan ja pidemmän päälle myös toimivuuden kannalta epävakaaksi, niin vähän hankalampi kansalainen tulee helposti kysyneeksi että mitäs tällä kaikella kärsimyksellä ja vaivalla saavutettiin - se on kysymys mihin ilmastonmuutospropaganda ei kykene antamaan oikeastaan mitään järkevää ratkaisua. Ja kun elämä menee tarpeeksi paskamaiseksi ja kalliiksi niin halukkuus osallistua siihen maailman"pelastus"operaatioon voi käydä aika ohueksi.
 
Onhan taalla paljon keskustelijoita jotka uskovat etta nykyinen kallis energia Suomessa johtuu vain ja ainoastaan ilmastotoimista. Tama on sitten viela pieni sivu twisti jossa kiistetaan koko ilmaston muutos.

No ei se vain ja ainoastaan, mutta kyllähän päästökaupalla on erittäin suuri vaikutus siihen, että fossiilisilla polttoaineilla toimivat voimalat eivät ole enää kovin kannattavia. Itse polttoaineen hintahan ei sinänsä ole kasvanut juurikaan, mutta kun päästöoikeuden hinta on n. kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa, on polttoaineen kokonaiskustannus kuitenkin muuttanut homman kannattamattomaksi. Mikä on toki koko päästökauppajärjestelmän pointtikin.

Ja nyt ennen kuin kukaan alkaa änkyttämään ilmastodenialistiksi, niin en todellakaan ole. Kaikki muut ilmastotoimet on ihan piiperrystä sen rinnalla, että saadaan oikeasti sen ripuloivan norsun perse umpeen, eli lakataan polttamasta niitä dinonpieruja.
 
mutta kyllähän päästökaupalla on erittäin suuri vaikutus siihen, että fossiilisilla polttoaineilla toimivat voimalat eivät ole enää kovin kannattavia.
En tieda mutta taalla on kerrottu etta ne paatettiin sulkea jo silloin kun ei ollut mitaan paastokauppaa.
 
No ei se vain ja ainoastaan, mutta kyllähän päästökaupalla on erittäin suuri vaikutus siihen, että fossiilisilla polttoaineilla toimivat voimalat eivät ole enää kovin kannattavia. Itse polttoaineen hintahan ei sinänsä ole kasvanut juurikaan, mutta kun päästöoikeuden hinta on n. kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa, on polttoaineen kokonaiskustannus kuitenkin muuttanut homman kannattamattomaksi. Mikä on toki koko päästökauppajärjestelmän pointtikin.
Eikös Inkoot sun muut hiililauhdevoimalat pistetty nurin, kun päästöoikeuden hinta oli huomattavasti pienempi? Sinänsä samaa mieltä, että hiilivoiman tulevaisuus ei kovin ruusuiselta näyttänyt vaikkapa vuonna 2010 mm. päästökaupan takia. Silti väittäisin isomman syyn olleen käyttöaste. Halvemmat tuotantomuodot + tuonti kattoivat Suomen tarpeen mukavasti.
 
Halvemmat tuotantomuodot + tuonti kattoivat Suomen tarpeen mukavasti.
Siitä huolimatta koko talvi puhuttu, että emme tule tulevaisuudessa pärjäämään pelkällä tuulivoimalla ja Ruotsin tuonnilla. Aurora-letkun 800MW on käytännössä jo korvamerkitty pelkille rakenteilla ja suunnittelilla oleville muutamille datakeskuksille. Tuulivoimaa ei kukaan enää halua rakentaa, koska hinta painuu miinukselle heti kun sattuu tuulemaan ja myllyihin saisi kierroksia lähellekään sen mitä esitteessä luvataan. Tyhjäkäynnillä vielä jättää jotain pennosia / kWh. Kyllähän naapurimaat varmasti kiitollisina ottaisivat ilmaista tuulisähköä Suomesta ja sitten myisivät hyvällä hinnalla Suomeen kun tuuli tyyntyy. Suomi on vähän sen kairattavan asemassa bisnes kuin bisnes.

Suomi on nyt "omavarainen" sähkön suhteen. Kuinka isolla eurosummalla Suomi vie ja kuinka isolla summalla tuo sähköä vuodessa? Veikkaan vaihtotaseen olevan aika vahvasti miinuksella. Suomi nyt tuottaa sähköä enemmän kuin kuluttaa, joten tällä pitäisi teoriassa tienata?
 
Viimeksi muokattu:
Siitä huolimatta koko talvi puhuttu, että emme tule tulevaisuudessa pärjäämään pelkällä tuulivoimalla ja Ruotsin tuonnilla.

Suomi on nyt "omavarainen" sähkön suhteen. Kuinka isolla eurosummalla Suomi vie ja kuinka isolla summalla tuo sähköä vuodessa? Veikkaan vaihtotaseen olevan aika vahvasti miinuksella.
Ota huomioon, että Inkoon piiput menivät nurin, kun oli tiedossa kolmen reaktorin rakennus Suomeen.

Huhtikuussa taidamme saada tiedot, kun Tilastokeskus ne tarjoaa. Minäkin luulen vaihtotaseen olevan euroissa negatiivinen, vaikka olisi megawateissa positiivinen. Toki kantaverkkoyhtiöt käärivät ne isot eurot hintaerojen suhteen.
 

En nyt arvannut että noinkin avoimesta asiasta täytyy alkaa etsimään nippukaupalla lähteitä... mutta tässä esim.




Huomaa esim. tuossa vihreiden pamfletissa ei ole sanaakaan säätövoimasta.

Tässä vähän kootummin:


Kovin vähän tuossakaan on mainittu säätövoimasta mitään.
 
Kovin vähän tuossakaan on mainittu säätövoimasta mitään.
No jos tuulivoiman kapasiteettinyt vaikka kymmenkertaistettaisiin, niin emme tarvitsisi kovinkaan paljo lisää säätövoimaa, jollei kulutus kasva räjähdysmäisessti. Lopputulema olisi se, että pörssisähkön kuukauden keskihinta olisi miinuksella suunnilleen 9/12kk/v.
 
Huomaa esim. tuossa vihreiden pamfletissa ei ole sanaakaan säätövoimasta.
Onko se jotain syötävää? Sähköhän tulee cityvihreälle pistorasiasta, ja tietysti vihreä sähkö, ydinvoimasähköstähän voisi tulla säteilyä kotiin.

Kyllähän tästä on ainakin pari vuosikymmentä ollut hirveä pakotus. "Uusiutuvaa" on hypetetty ja ihmiset on saatu kauan sitten aivopestyä sekä lauhdevoimaa että ydinvoimaa vastaan. Harvoin tuotannosta on voinut järkevästi keskustella muiden kuin insinööriväen kanssa. Ihmisillä on vahva tunne ja sehän riittää. Jotkut eivät ymmärrä mitä on perusvoima ja säätövoima, toiset väistelevät vaikeita aiheita. Toissa vuosikymmenellä esiintyi myös sellaista epärehellistä optimismia jossa niitä energiavarastojen tai "jotain fuusiovoimaa" saadaan ihan kohta, eihän niitä tuuli- ja aurinkovoimaloitalaan vielä juurikaan ollut. Tärkeintä oli panostaa maksimit "uusiutuviin" sillä kulman takaa tulisi jotain, joka ratkaisisi kaikki muut pikku ongelmat kuten "säätövoiman" jonka konseptia ei edes haluttu ymmärtää.
 
Liittyykö ilmastonmuutospropaganda energiantuotantoon? Onhan sillä perusteltu lauhdevoiman alasajoa, mutta toisaalta olen näkevinäni että ketjussa on enemmän keskitytty ydinvoimaan, tuulivoimaan ja vesivoimaan.

Liittyy. Vain ja ainostaan ilmaston lämpeneminen (ei toteutunut), muutettiin propaganda siis sään äärilmiö-bullshitiksi on syy miksi homma on *erseellään eri Euroopan maissa.

Onhan taalla paljon keskustelijoita jotka uskovat etta nykyinen kallis energia Suomessa johtuu vain ja ainoastaan ilmastotoimista. Tama on sitten viela pieni sivu twisti jossa kiistetaan koko ilmaston muutos.

Näinhän siinä kävi. Päästöoikeudet annettiin aikoinaan ilmaiseksi ja sitten kannatti romuttaa mm. Inkoo, koska tyhjästä sai tasetta viivan alle myymällä päästöoikeudet pois ja boonusta johtajien tilille.


Yleissivistys (voi zeesus sentään).

En tieda mutta taalla on kerrottu etta ne paatettiin sulkea jo silloin kun ei ollut mitaan paastokauppaa.

Ei pidä paikkaansa. Helppo todentaa 10s googlauksella.

Eikös Inkoot sun muut hiililauhdevoimalat pistetty nurin, kun päästöoikeuden hinta oli huomattavasti pienempi? Sinänsä samaa mieltä, että hiilivoiman tulevaisuus ei kovin ruusuiselta näyttänyt vaikkapa vuonna 2010 mm. päästökaupan takia. Silti väittäisin isomman syyn olleen käyttöaste. Halvemmat tuotantomuodot + tuonti kattoivat Suomen tarpeen mukavasti.

Niin. Rajojen ulkopuolelta tuleva sähkö oli vihreiden mielestä täysin CO2 vapaata. Tämä aiheutti mm. sen että laskentatapa nosti päästöissä esim. turpeen CO2 osuuden suureksi joka vauhditti sen demonisoimista. Samaa kusetusta kuin esim. palmuöljyjätteen ilmestyminen "taikaiskusta ja CO2 vapaasti" Suomen satamaan pelastamaan ilmaston. Hiiltä voidaan polttaa rajattomasti Saksassa mutta ei Suomessa -> ilmasto pelastuu.

Mikään tässä viherhölmölandiassa ei kestä edes yläastetasoista tarkastelua ilman että alkaa BS käryämään.
 
En nyt arvannut että noinkin avoimesta asiasta täytyy alkaa etsimään nippukaupalla lähteitä... mutta tässä esim.
Lahteesi kun luki niin ei siina mistaan pelastamisesta puhuttu vaan siita etta tuulivoimaa tulisi olla enemman. Onneksi sita enemman niin ei ollat samassa tilanteessa baltian maiden kanssa joissa sahkon hinta on 2-3 kertainen suomeen verrattuna..
 
Tuhannella syklillä ja yksinkertaistuksen vuoksi oletetulla 100% kokonaishyötysuhteella hintaeron pitäisi olla 20 senttiä, jotta kannattaisi pumpata. Jos säännöllinen hintavaihtelu on noin suuri, keskihinta on niin korkea että tulee halvimmaksi vetää alaleuka pään yli. Tähän joku tulee sanomaan että akusto voi kestää enemmän syklejä, johon vastaan että sehän on minun repliikkini. Niitä syklejä ei tule sitä tuhattakaan ennen kuin akusto happanee vanhuuttaan, ellei akustoa hinkata alle kannattavuusrajan olevalla hintaerolla ennenaikaiseen loppuun.

Tämä tuntuu välillä huvittavalta keskustelulta, välillä hintavaihtelua ei ole edes sen vertaa että akusto kannattaisi ja välillä sitä on niin paljon ja se on niin järkyttävän suurta että tarvitaan nopeasti lisää ydinvoimaloita tasaamaan hintavaihteluja.
 
Liittyy. Vain ja ainostaan ilmaston lämpeneminen (ei toteutunut), muutettiin propaganda siis sään äärilmiö-bullshitiksi on syy miksi homma on *erseellään eri Euroopan maissa.

Sä nyt elät jossain täysin eri todellisuudessa kuin loput maailmasta. Meillä oli juuri mittaushistorian lämpimin vuosi ja lämpötilojen trendi jatkaa nousuaan.

Mutta kerta tämä ketju ei ole ilmastonmuutos ketju, niin totean vain, että jos henkilö ei vieläkään usko, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on totta, niin kyseisen henkilön kuva maailmasta on niin irrallaan todellisuudesta, että on täysin turha toivoa mitään rakentavaa keskustelua.
 
Suomen osalta pirukaan ei tiedä, mitä ilmastonmuutos edes tarkoittaa. Viimeisin visio taitaa olla se, että kylmät ja runsaslumiset talvet yleistyvät. Muutama vuosi sitten piti tulla lauhaa ja lumetonta. Millainen sää sinä talvena sattuukaan olemaan, niin Suomessa se on ilmastomuutoksen seurausta.

Etelämpänä lämpenee sitten. Se on kyllä faktaa.
 
Itse polttoaineen hintahan ei sinänsä ole kasvanut juurikaan,

Inkoon hiilivoimalat suljettiin vuonna 2016, silloin päästöoikeudet maksoi jotain 5€/t, eli ei mitään. Fossiilivoima oli vaan liian kallis.

Kivihiilen hinta on sen jälkeen noussut, esimerkiksi 2020 - 2024 hinnan nousu ollut yli 100%.

Jos fossiilivoima ei ollut kannattavaa vaikka päästöoikeudet sai ilmaiseksi ja hiili maksoi alle puolet nykyisestä, niin ei se tulisi kannattavaksi tänään vaikka päästö oikeudet olisivat edelleenkin ilmaisia.

Kaasun hinta verrattuna vuoteen 2020 on noussut noin 500%.

Sitä ei vaan huomaa miten polttoaineet kallistuu, bensa pumpulla kun suurin osa hinnasta on veroja.
 
Lahteesi kun luki niin ei siina mistaan pelastamisesta puhuttu vaan siita etta tuulivoimaa tulisi olla enemman. Onneksi sita enemman niin ei ollat samassa tilanteessa baltian maiden kanssa joissa sahkon hinta on 2-3 kertainen suomeen verrattuna..

Jos tuulivoimarakentamisen motivaationa on ilmastonmuutoksen rajoittaminen (mikä noissa on mainittu aika monta kertaa), mitä perustellaan ihan yleisesti ylevillä elinolosuhteiden katoamisen estämisellä, niin yleisilmaisuna maailman pelastaminen on kyllä ihan perusteltu.

Edelleen, jos sattumavoimaa lisätään entisestään, niin ilman säätövoimaa se alkaa muodostua riskiksi myös sähköverkon vakaudelle. Ei ainoastaan kuluttajan lompakolle kun hintaheilunta kasvaa nykyisestä päättömyydestä vielä entisestään.
 
1706452014814.png

Suomella on tuulivoimaa. Baltialla on fossiilivoimaa. Ne ovat todella harvoja paivia kun meilla on kalliimpaa kuin balttiassa mutta siina on myos paljon kiitoksena Ruotsista tuotu sahko. Ruotsin ja Venajan tuonnin kanssa mikaan muu kuin tuuli ei voi kilpailla.
 
Virossa on kallista sähköä , yhteys poikki ja kolmatta päivää huomenna
pörssi mateleen 2c hinnoissa Tammikuuussa. Mahtaako asioilla olla yhteyttä?
 
Kylla se raha noihin tuli sielta joka halusi tehda voittoa. Ei taida Vihreilla olla yhtaan omaa tuulivoimalaa.

Huoh... alkuperäisessä kommentissani oli näin: "Tuulivoimasta puhutaan koska poliitikot ovat puffanneet sitä tulevaisuuden pelastajana..." Ja nyt yhtäkkiä alat höpisemään jotain ihan muusta.
 
Virossa on kallista sähköä , yhteys poikki ja kolmatta päivää huomenna
pörssi mateleen 2c hinnoissa Tammikuuussa. Mahtaako asioilla olla yhteyttä?
Hitosti tuulta, kohtuu lämmin keli ja Estlink 2 poikki, jolloin sähköä ei saada normaalia määrää Viroon ulostettua. Eli pelkkä Viron yhteys poikki ei ole vastaus, vaan kokonaisuus.
 

Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa uskoo, että myös kuluttajat voivat saada eteensä varttisopimuksia.

”Periaatteessa kyllä, koska siinä vaiheessa, kun pörssin vuorokausimarkkinoilla siirrytään varttiin, niin on kai ihan johdonmukaista, että kuluttajallekin tulee sitten varttihinta.

Eli siis tuleeko vaiko ei kuluttajille vartin välein vaihtuva hinta?
 
Kylla se raha noihin tuli sielta joka halusi tehda voittoa. Ei taida Vihreilla olla yhtaan omaa tuulivoimalaa.
Tähänhän se homma tiivistyy - poliitikkojen puhe ei ole tuulivoiman rakentamiseen vaikuttanut mitenkään muuten kuin rakentamisen esteitä poistamalla. Mutta kun narulla ei voi työntää, niin kaikki ilman subventiota rakennetut voimalat (koko viimeisten vuosien kapasiteetin moninkertaistuminen) on melkolailla poliitikoista riippumatonta.
 
Päätetäänkö tuo varttihinta samalla tavalla edellisenä päivänä? Melkoiset ennustajan lahjat saa pörssissä olla, jos tietää seuraavan päivän kulutuksen vartin tarkkuudella. Tuulivoiman mukaan säätymistä on jossain ollut perusteena.
 
Päätetäänkö tuo varttihinta samalla tavalla edellisenä päivänä? Melkoiset ennustajan lahjat saa pörssissä olla, jos tietää seuraavan päivän kulutuksen vartin tarkkuudella. Tuulivoiman mukaan säätymistä on jossain ollut perusteena.

Tuolla on tarkoitus vain lypsää lisää rahaa kuluttajalta. Tuntihinnoittelussa on paljon helpompi optimoida kulutusta. Sama homma aurinkopaneelien kanssa tuntinetotuksesta kun siirrytään varttinetotukseen.
 
Nyt kun hinta menee miinuksen puolelle, heti tippuu valtava määrä tuotantoa pois kun tunti vaihtuu. Vartin jaksoilla tuo tapahtuisi sitten asteittain neljä kertaa tunnissa.
 
Eli siis tuleeko vaiko ei kuluttajille vartin välein vaihtuva hinta?

Aivan varmasti tulee jossain vaiheessa. Varttimittaus auttaa sähkön tuottajia ja myyjiä ns. ramppitilanteissa missä kulutus ja/tai tuotanto nousevat tai laskevat kiivaasti ja sitä myötä hinnat heilahtelevat niin DA kuin ID markkinoilla. Säätösähkökustannuksien pitäisi kohdistua paremmin. Piikeistä tulee lyhyempiä ja kustannukset ainakin teoriassa pienenevät. Pörssisähkön kuluttajille ilman automatiikkaa tämä tuo omia haasteitaan, mutta jos automatiikka on hallussa niin teoriatasolla tämä on myös kuluttajien etu.
 
Aika veikeä homma. 5.1. pompautti futuureja 2 vuotta eteenpäin. Kauppalehden mukaan johtuu yksinomaan tammikuun 2023 säästä.

1706507240185.png


”Sään perässä on menty”, vahvistaa energiayhtiö Väreen salkunhoitaja Santeri Viljakainen Kauppalehdelle.

Viljakainen sanoo, että kaikissa Pohjoismaissa sää on ollut kylmä, minkä lisäksi lähiaikojen ennusteet ovat pysyneet kylmänä. Polttoaineiden hinta on laskenut, eli sähköfutuurien hinnannousu johtuu yksinomaan säästä.

Suomi erikoistapaus
Suomen sähkömarkkinassa on Viljakaisen mukaan erikoislaatuinen piirre, joka on eriyttänyt Suomen hinnat muista Pohjoismaista.

Nimittäin Suomen sähköntuotanto ei riitä kattamaan kylmästä säästä johtuvaa korkeaa kulutusta. Esimerkiksi perjantaina Ruotsista tuotiin sähköä siirtokapasiteetin täydeltä, ja Virostakin tuotiin lähes kaikki mitä voitiin.

”Siitä huolimatta Suomi oli lähes tehopulassa ja sähkön hinta korkea”, Viljakainen sanoo.

Vastaavia tilanteita voi talven aikana tulla lisää. Se tarkoittaa Viljakaisen mukaan sitä, että kahden euron kilowattitunnin hintoja saatetaan äärikylmillä säillä nähdä säännöllisesti.


Yksi mahdollinen vaaran paikka on maaliskuun alussa. Silloin Olkiluoto 3:ssa on vuosihuolto, ja ydinvoimala on pois pelistä.

”Jos silloin sattuu pitkää pakkasjaksoa, voi tulla hankala tilanne”, Viljakainen sanoo.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 396
Viestejä
4 489 757
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom