Jos kokeilisit syyttaa tasta Putinia etka porssia. Jos olisi ollut 2023 samanlainen talvi kuin 2024 on ollut niin meilta olisi loppunut sahkot ihan oikeasti joinain paivina. Leuto talvi pelasti.
Tällä ei kyllä ole Putinin kanssa mitään muuta tekemistä kuin, että emme tuo enää sähköä Venäjältä Fin Grid alkoi vähentää tuontia ja Venäjä vasta sitten.
Ongelmien perimmäinen syy on tehdyt ja tekemättä jätetyt poliittiset päätökset. Sähköpörssi on tehty energiayhtiöiden etujen pohjalta, eikä siinä ole kuluttajalla käytännössä kuin maksajan rooli.
Televisiossa näkyy usein kaivosmiehiä, usein Alaskassa mutta myös muualla silloin kuin kullan hinta on korkealla. Usein ne kamppailee olosuhteita vastaan ja pääse juuri ja juuri plussan puolelle. Vaikka kulta on kallis, sen hinta ei suinkaan seuraa tuotantokustannuksia, koska suurin osa kullasta kaivetaan maasta paljon helpommalla kuin TVn sankarit.
Kulta on välttämättömyyshyödyke Intiassa sekä muissa Aasian maissa, sekä korkean teknologian perusta länsimaissa. Ilman sitä meillä ei olisi kännyköitä, tietokoneita, eikö tuulivoimaloita. Tai no olisihan ne olemassa, olisi vain paljon tehottomampia ja kalliimpia kuin nyt.
Kun kysyntä kasvaa, halvat tuottajat saavat enemmän voittoa, ja mahdollisuuksia avautuu uusille tuottajille jotka sitten kamppailee elannosta kaukana erämaassa.
Niin kuin kultakaivosten kanssa, sähkön tuotannossa on jo kaikki halvat ja hyvät paikat käytössä. Jäljellä on vain hankalat ja kalliit paikat. Kertomalla yrittäjille että jos ne onnistuu ja joskus tulevaisuudessa ovatkin halvin tuotanto, niille maksetaan sitten vain kulut + 25% vaikka muut saavat tuplasti enemmän, se ei oikein kannusta uusien mahdollisuuksien etsimisessä.
Kultaa kyllä tarvitaan, mutta luin jostain että vain 5% siitä käytetään teollisuuteen. Lähinnä se on sijoitus rahan arvon laskua vastaan. Suomessa kaivettavan kullan hyöty
valuu sitten isolta osin ulkomaille, meidän huonon kaivoslain takia. Mutta toinen ketju.
Sähkö on välttämättömyyshyödyke, ja meidän on vaan siihen sijoitettava, mielluummin ennen kuin annetaan sen ikävien seurausten yllättää.
Eilen tuli taas yksi Eestilink2 pois käytöstä (virosta tuli 130MW teholla Suomeen katkaisuhetkellä, uutisten mukaanV syytä ei eilen vielä tehty. Toi ei meitä haittaa juurikaan, koska vähentää sitä Ruotsista saatavan sähkön vientiä. Mutta jos tollanen käy Ruotsin ja Suomen välillä haitta meille on iso.
Sähkön tuotantoon sijoittavan firman henkilönä vastaan että akkuihin. Joo, ne eivät varsinaisesti tuota uutta sähköä vaan siirtävät sähkön käyttöä piikkitunneilta pois, lopputuloksena pienemmät piikit. Ne ovat tällä hetkellä ainoa teknologia mikä edes teoriatasolla on kannattava ja antaa turvaa sähkön loppumiselta kylmänä talvipäivänä. Olen tässä viimeisen 6kk aikana tehnyt niin monta investointilaskelmaa että pahaa tekee. Tuulivoimakehittäjät yrittävät epätoivon vimmalla myydä raakileprojektejaan jotka eivät ole millään tasolla kannattavia. Aurinkovoimala investoinneista sentään muutama etenee. Ongelma on siinä että pitkän ajan futuurit ja tämän hetken investointikustannukset eivät ole millään tasolla pari.
Kansalainen rock taasen toivoo että valtio puuttuu asiaan tavalla tai toisella ja tukee joko sähkön tuotantoinvestointeja jotka nimenomaan tuovat tukea huippukuormatilanteisiin ja osaltaan rauhoittavat ongelmatilanteiden hintatilanteita. Se millä tekniikalla tämä tapahtuisi olisi melkoisen irrelevanttia, ehkä helpoin ja nopein olisi pistää niitä kaasuturbiineja muutamia riviin vaikka se hinta olisikin suolainen. Valtiolla tuohon nyt periaatteessa olisi varaa, joskin en jaksa uskoa että nykyhallitus lähtee tällä tavoin sotkemaan markkinaa.
Tykkäsin tässä siitä, että jaoit Firman ja henkilökohtaisen hyödyn/"kannan" erikseen. Mulla on aikalailla nollaluotto hallitukseen, että saisivat mitään isoa energian lisäystä
aikaiseksi, edes päätöksen tekona. Toivottavasti olen väärässä. Poliittisella päätöksellä olisi mahdollista ottaa käyttöön tarvittaessa hintaa leikkaamaan
FinGrid:n säätövoimaakin, taitaa ola reily 900MW + vajaa 300MW joka poistuu myöhemmin.
Kaipa se menee niin, että jotain kunnon katkoksia pitää tulla... ennen ripeitä päätöksiä.
Se mitä tästä keskustelusta puuttuu on keskustelu kotiakuista.
Luulen että niistä tulee tulevaisuudessa olemaan suht iso apu tässä kulutusjoustossa, eteenkin näissä muutamien päivien pakkasjaksojen yli.
Yksityishenkilöille akut tulee kannattavammaksi nopeammin, koska niillä yksityishenkilö säästää sekä siirtokuluissa että tuotantokuluissa. Jos akku paritetaan vielä 5-6kW aurinkojärjestelmän kanssa päästään vielä nopeamminkin tilanteeseen jolloin se on yksityishenkilölle kannattavaa ostaa kotiin 50-100 kWh akku.
Olen itse tehnyt vähän alustavia laskelmia, ja karkeasti noin 300 euron kWh kustannuksella asennettuna rupee akku olemaan kannattavaa jos sen voi ladata aurinkokennoilla.
Kyllä noi akut tulee, jos ne saadaan kannattaviksi. Niihin kyllä liittyy paloriski sekä niiden sijoittamisesta aihetuvien kulujen hintaa nostavat tekijät ja käyttöikä
sekä akkumatetiaalien riittävyys, jos kunnolla yleistyisi => nostaisi hintaa.
Samaa mieltä, tosin liikaan optimismiin ei ole heti syytä. Teknisen tilan tarve vieläpä paloturvallisesti toteutettuna on kuitenkin merkittävä ja investoinnissa ei päästä pelkillä laite- ja asennuskuluilla jotka nekin ovat varsin kauniit. Pitää myös rempata tai rakennusvaiheessa satsata.
Kotiakuilla voidaan tietysti osana suurempaa järjestelyä syöttää verkkoon päin siinä missä paneeleillakin, mutta sitäkin ennen ja perusominaisuutena ne parantavat yksittäisen kuluttajan joustokykyä. Jos tähän jälkimmäiseen olisi kovasti investointihalua, ainakin isot varaajat olisivat suosittuja. Meilläkin on ostamisen sijaan sellainen suht äskettäin purettu pois.
Veikkaan, että noita varaajia ei enää kovin moni pura, jos vaan tilaa riittää sen säilyttämiseen, niiden lisäeristämien saattais olla hyvä monelle.
Vesi on siitä hyvä, että siinä voi varastoida monenlaista energiaa.
Päästökauppa nykyimuodossaan tulee aiheuttamaan sen, että jossain vaiheessa energian hinta lähtee täysin käsistä. Mutta mitäpä tuosta, kunhan saa kuvitella maailman pelastuvan (ei se pelastu).
Niin, kyllähän Suomi tohon on jo satsannut. Jotenkin vaan meidän poliittinen johto uskoo, että mallimaana vaikutamme. Ainakin taloutemme heikkenee.
Takka sentää on saatu tehdä, niitä harvoja tehokkaita millä voi lämmittää kun sähköt on poikki ja saa vielä tunnelman kaupanpäälliseksi.
Ja tietenkin kiertoilma takka. voi saada energian paremmin talteen ja hyötykäyttöön.
Kerrostaloissa aika harvinainen nykyään.