Noin 1000 mw tipahti eillisestä. Onko se sitten hyvä säätelykeino? Tai riittävä.Kun lähestytään sitä sähköpulaa, niin hinnat nousevat korkealle. Joka taaskin sitten vähentää reippaasti sitä kulutusta
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 16:40 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>
Noin 1000 mw tipahti eillisestä. Onko se sitten hyvä säätelykeino? Tai riittävä.Kun lähestytään sitä sähköpulaa, niin hinnat nousevat korkealle. Joka taaskin sitten vähentää reippaasti sitä kulutusta
Pitäisikö samalla ajatuksella myös kaukolämpö laittaa pörssiin. Silloin myös se toimisi kuten kuuluukin ja kun kulutus kasvaa kovaksi niin hinta nousee ja tasaa kulutusta eikö vain. Tällöin tietysti talonyhtiöt laskevat lämpöjään jotta ei tule isoja laskuja tai oikein kovana piikkinä laittaa poikki kokonaan. Kyllä asukkaat sen ymmärtää eikä taloonkaan tule ongelmia, eihän.Ei markkinaa tarvitse korjata mitenkään. Pörssi toimii kuten sen pitää. Hinnan kuuluu olla korkea kun kysyntä on paljon kovempaa kuin tarjonta. Ja hinnan kuuluu olla negatiivinen kun tarjontaa on ns. liikaa. Sitä 4e kattoa ehkä pitää nostaa, mutta muutoin itse mekanismissa ei ole mitään vikaa.
Ja miten näitä kohtuuttomia hintoja ei tapahtuisi? Vähentämällä kulutusta, lisäämällä tuotantoa, toivomalla parempia kelejä , parantamalla siirtoyhteyksiä, muuttamalla kulutusta paremmin mukautuvaksi, lisäämällä sähkön varastointia, lisäämällä sähkön myyntiä pörssin kautta ja vähemmän pitkiä kiinteitä sopimuksia jotka eivät jousta jne. Onhan niitä keinoja vaikka kuinka ja nämä hinnat automaattisesti ovat porkkana ryhtyä toimenpitäisiin. Tai ei yksi päivä vielä mitään aiheita, mutta jos näitä tulee säännöllisesti.
Noinhan sen kuuluisi toimia. Energiaa se on samalla tavalla kuin sähkökin. Nytkin juuri lämmitysenergia oli kaatamaisillaan koko sähköverkon.Pitäisikö samalla ajatuksella myös kaukolämpö laittaa pörssiin. Silloin myös se toimisi kuten kuuluukin ja kun kulutus kasvaa kovaksi niin hinta nousee ja tasaa kulutusta eikö vain. Tällöin tietysti talonyhtiöt laskevat lämpöjään jotta ei tule isoja laskuja tai oikein kovana piikkinä laittaa poikki kokonaan. Kyllä asukkaat sen ymmärtää eikä taloonkaan tule ongelmia, eihän.
Ei se nyt näin menisi, kriittiset kohteet eli suuri teollisuus saisi ensin lämpölupauksen kiinteään hintaan ja sen jälkeen kotitaloudet tappelisivat lopuista tarjouskilpailulla sen hetkisen markkinatilanteen mukaan.Pitäisikö samalla ajatuksella myös kaukolämpö laittaa pörssiin. Silloin myös se toimisi kuten kuuluukin ja kun kulutus kasvaa kovaksi niin hinta nousee ja tasaa kulutusta eikö vain. Tällöin tietysti talonyhtiöt laskevat lämpöjään jotta ei tule isoja laskuja tai oikein kovana piikkinä laittaa poikki kokonaan. Kyllä asukkaat sen ymmärtää eikä taloonkaan tule ongelmia, eihän.
Pitäisikö samalla ajatuksella myös kaukolämpö laittaa pörssiin
Noinhan sen kuuluisi toimia.
Helsingillä on lämpöä tuottavia öljykattiloita ympäri kaupunkia, muistaakseni noin 2000 MW teholla. Näille on luvitettu tietty käyttöaika vuodessa ja tälle vuodelle aika on kolminkertaistettu. Kevyttä ja raskasta polttoöljyä palaa. En nyt löytänyt lähdettä tähän. Sain tämän tietooni kun asun lähellä Munkkisaaren voimalaa ja näistä pitää ilmoittaa lähistön asukkaille. Helen tästä ei sivuillaan kerro jostain syystä, onko joku muu törmännyt tähän?
Eiköhän nykyajan ympäristötietoisuuskulttuurissa pidetä tärkeimpänä vastuullisuutena ettei vaan yhtään liikaa polteta öljyä. Tälle hyvesignaloinnille täysin alisteista on, jos nyt tulee jotain lämmitysongelmia tai kohtuuttomia kuluja.Yleensä näitä lämpökeskuksia käytetään kovilla pakkasilla ja vikatilanteissa niin erikoista et niiden käyttöä olisi jotenkin rajoitettu? Olisikohan kyseessä ollut "arvioitu käyttöaika" tms.
V*tut muistan nuoruudessa oli paljon enemmän prkl nykyään jotain leuhtokelejä. Tää on taas vihreiden/punasten/kok sontaa mitä jauhetaan kun ei propellit pyöri. Etenkin huvittavaa kun ympäristö- ja ilmastoministeri oli kommentoimassa iltasanomien artikkelissa eikä energia ministeri että tuotanto riittää*.Nyt on kylmempää kuin normaalisti.
Ja huomenna paukkuu ennätykset kun kaikki on tänään siirtänyt saunomiset, pyykinpesut jne seuraavaan päivään.Noin 1000 mw tipahti eillisestä. Onko se sitten hyvä säätelykeino? Tai riittävä.
Ei tuollainen ulosanti muutu siistimmäksi vaikka vitut kirjoittaisi muotoon letut. Takavuosien lämpötiloista on olemassa tilastoja, ei niitä tarvitse nuoruusmuistoilla lähteistää. Normaalia kylmempi on normaalia kylmempi vaikka 1987, 1999, 2007 tai 2012 on tiettyinä viikkoina myös ollut normaalia kylmempää.V*tut muistan nuoruudessa oli paljon enemmän prkl nykyään jotain leuhtokelejä. Tää on taas vihreiden/punasten/kok sontaa mitä jauhetaan kun ei propellit pyöri. Etenkin huvittavaa kun ympäristö- ja ilmastoministeri oli kommentoimassa iltasanomien artikkelissa eikä energia ministeri että tuotanto riittää*.
Suomessa täytyy kestää -40C vähintään tuotannot ylhäällä muuten on jotain Afrikan kusilaitoksia
Ja huomenna paukkuu ennätykset kun kaikki on tänään siirtänyt saunomiset, pyykinpesut jne seuraavaan päivään.
V*tut muistan nuoruudessa oli paljon enemmän prkl nykyään jotain leuhtokelejä.
V*tut muistan nuoruudessa oli paljon enemmän prkl nykyään jotain leuhtokelejä. Tää on taas vihreiden/punasten/kok sontaa mitä jauhetaan kun ei propellit pyöri.
Tässä on yksi epäkohta.Minusta isompi ongelma on se, että pörssissä ostotarjoukset tekee taho, joka ei viime kädessä maksa sitä sähköä. Jostain syystä nämä ostajat selvästi aliarvioivat asiakkaidensa kulutusjoustohalukkuuden.
Nythän nähtiin, että kun hinta pompsahti torstaipäivän 40 c tasolta perjantaipäivän 150 c tasolle, valtakunnan sähkön kysyntä laski n. 15 GW:stä 14 GW:hen. Käyttäjien kulutusjoustohalu siis aliarvioitiin pörssissä, eli ostajat tekivät asiakkaidensa (=sähkön käyttäjien) puolesta liian kovia ostotarjouksia. Itse antaisin potkut meklarille, joka onnistuu noin huonosti pörssissä.
Kyllä, koska paljon vesivoimaa ja vähän kulutusta. Siirtolinjoja vaikea rakentaa koska vaikea maasto.Pohjois-Norjassa ilmeisesti lähes poikkeuksetta halpaa, vai onko?
Tämä johtuu just sitä, että se pörssi ei toimi koska se EI OLE OIKEA PÖRSSI. Siellä tehdään kauppaa huomiselle ennusteiden ja arvausten perusteella huomisesta tarjonnasta tai kulutuksesta, ei reaaliajassa. Toki normaalisti tässä ei ole ongelmaa, mutta ongelmatilanteissa se ei vain toimi.Käsittämätöntä, ruotsissa ihan eri hintaista sähköä ja jokainen linja siirtää vain 50% kapasiteetista. Sieltähän pitäisi ostaa halpaa sähköä se reipas 1000MWh ja jättää sisämarkkinan kallissähkö käyttämättä - sammuttakoon vaikka ydinvoimalan en halua heiltä ostaa sikahintaista vaan halpaa ruotsista kun kerran siirtokapaa on... Kyllä tuo pörssin hinnanmuodostusmekanismi on rikki kuten aiemmin yllä jo jonkin proffan suulla lausuttu.
Millä tavalla tuo (tai joku muu) tarkoittaa, että se ei ole oikea pörssi? Minulla on sellainen käsitys että yleisesti ottaen kaikissa pörsseissä kauppoja tehdään "arvausten" eli kauppaosapuolten näkemysten perusteella.Tämä johtuu just sitä, että se pörssi ei toimi koska se EI OLE OIKEA PÖRSSI. Siellä tehdään kauppaa huomiselle ennusteiden ja arvausten perusteella huomisesta tarjonnasta tai kulutuksesta
Pitäisi päästä lähemmäs reaaliaikaista hinnoittelua. Vuorokausi etukäteen on liikaa. Ehkä tähän tulee parannusta, ainakin ollaan pian siirtymässä tuntihinnoittelusta varttihinnoitteluun.Tässä on yksi epäkohta.
Toinen epäkohta on tuo, että kun se spot-sähkön kulutusennuste on yläkanttiin ohi, niin lasketaan tuontia sen sijaan että laskettaisiin hintaa. Juuri nyt Fingridiltä jää massiiviset pullonkaulatuotot saamatta, Pohjois-ruotsalaisilta vesivoimaloilta jää halpaa sähköä tuottamatta ja vastaavasti Suomalaiset maksavat sähköstään paljon enemmän kuin oikeasti pitäisi.
Tämän korjaaminen ei vaan ole ihan kauhean triviaalia. Tai en ainakaan itse keksi ihan suoraan että miten homman saisi korjattua. Tosin olettaisin, että spot-sähköä asiakkaille välittävät firmat tekevät tänään isosti tappiota kun ne ovat ostaneet sähköä pahimmillaan 2e/kWh hinnalla ja nyt joutuvat myymään käyttämättä jäävän intradayllä halvemmalla -> kannustin ennusteiden parantamiseen on aika iso.
Tarkoitan, että se on johdannaispörssi futuureille. Pitäisi olla reaaliaikainen, eli hinta määräytyisi seuraavalle tunnille tms. Ei huomiselle tunnille.Millä tavalla tuo (tai joku muu) tarkoittaa, että se ei ole oikea pörssi? Minulla on sellainen käsitys että yleisesti ottaen kaikissa pörsseissä kauppoja tehdään "arvausten" eli kauppaosapuolten näkemysten perusteella.
No pörssejähän on kaksi, tuo päivän etukäteen, jossa hinnat päätetään 11-35 tuntia etukäteen ja päivänsisäinen. Tuo etukäteispörssi on selkeästi hyödyllinen, koska kaikkia voimaloita ei ole kannattavaa tai välttämättä edes mahdollista ajaa ylös/alas reaaliaikaisesti, joten kun tiedetään paljonko seuraavana päivänä tarvitaan sähköä niin pystytään suunnittelemaan käyttöönotot yms. järjkevästi.Pitäisi päästä lähemmäs reaaliaikaista hinnoittelua. Vuorokausi etukäteen on liikaa. Ehkä tähän tulee parannusta, ainakin ollaan pian siirtymässä tuntihinnoittelusta varttihinnoitteluun.
Kyllä niillä on ihan kiinteät rajat, paljonko Helen voi öljyä käyttää, siis aikaraja. Sain siitä sähköpostin ja liitteenä oli AVIn lupa pidentää aikoja kolminkertaiseksi. Lisäksi vielä raja muutettiin viiden vuoden liukuvaksi, joten lauhan talven aikoja voi siirtää seuraavaksi vuosiksi. Koetan hakea, jos löydän luvan jostain tai AVIn sivuilta.Yleensä näitä lämpökeskuksia käytetään kovilla pakkasilla ja vikatilanteissa niin erikoista et niiden käyttöä olisi jotenkin rajoitettu? Olisikohan kyseessä ollut "arvioitu käyttöaika" tms.
Ja huomenna paukkuu ennätykset kun kaikki on tänään siirtänyt saunomiset, pyykinpesut jne seuraavaan päivään.
No lohdutuksena sitten ma 15.1. Pakkanen kiristyy pariin kymppiin ja tuuli tyyntyy.Joko ensiviikolla taas hämmästellään kun onpi halpaa pörssisähköä tarjolla. Forecan sähkönhintapuntari ennustaa ke-to yölle parhaimmillaan 6200MW teholla tuulivoimaa.
Sähkön hintapuntari
Katso miten sääolosuhteiden ennustetaan vaikuttavan pörssisähkön tuntihintoihin 10 päivää eteenpäin.www.foreca.fi
No pörssejähän on kaksi, tuo päivän etukäteen, jossa hinnat päätetään 11-35 tuntia etukäteen ja päivänsisäinen. Tuo etukäteispörssi on selkeästi hyödyllinen, koska kaikkia voimaloita ei ole kannattavaa tai välttämättä edes mahdollista ajaa ylös/alas reaaliaikaisesti, joten kun tiedetään paljonko seuraavana päivänä tarvitaan sähköä niin pystytään suunnittelemaan käyttöönotot yms. järjkevästi.
Sitä voi tietysti pohtia, mikä näiden suhde pitäisi olla ja pitäisikö kuluttajan voida valita edellispäivän pörssin asemesta päivänsisäinen hinnoittelu perusteeksi. Isommat toimijat (eli suoraan pörssissä kauppaa käyvät) ilmeisesti voivatkin tasapainoilla noiden välillä.
Sinänsähän jo nyt joku sähkönmyyjä voisi tarjota kuluttajalle sopimusta jossa kuluttaja ilmoittaisi etukäteen paljonko on valmis milläkin tunnilla ostamaan mihinkin hintaan ja jos kulutus poikkeaisi siitä niin hinnoiteltaisiin päivänsisäisesti.
Joo no siis kannattaa huomioida että tässä tulisi kuluttajalle mahdollisuus myös tienata päivänsisäisellä.Intraday heittelee vielä radikaalimmin kuin day-ahead, joten tuo tuskin on mitenkään kuluttajille järkevä paikka. Yleensä nuo heittelyt taitavat vielä olla ylöspäin (laitos vikaantuu ja tarvitaan korvaava sähkö nopeasti kalliilla).
Joo siis ehdottomasti olen samaa mieltä että markkinoilla olisi tilaa uusille tuoteinnovaatioille. Ilmeisesti sähkönmyyntifirman perustaminen on suht helppoa (kun näitä parin hemmon firmoja kerran on) joten ei muuta kuin firma pystyyn ja tarjoamaan.Kuluttajille tuntuisi järkevämmäksi sellaiset vaihtoehdot, jotka seuraavat sitä pörssin hintaa mutta rajoitettuna. Esimerkiksi pörssisähkö + tavallista pörssisähköä isompi marginaali, mutta minimihinta on vaikkapa 2c / kWh ja maksimi hinta 50c / kWh. Tuo pitäisi sen kulutusjouston insentiivin, mutta kuluttaja välttäisi tälläiset 2e / kWh piikit.
En oikein usko että vuorokausi on etukäteen on oikeasti liikaa. Nyt ollaan vaan ekaa kertaa näissä tilanteissa missä ollaan, niin porukan sähkömarkkinamallit ovat vielä aika raakileita.Pitäisi päästä lähemmäs reaaliaikaista hinnoittelua. Vuorokausi etukäteen on liikaa. Ehkä tähän tulee parannusta, ainakin ollaan pian siirtymässä tuntihinnoittelusta varttihinnoitteluun.
Toki hinnanmuodostusmalli voisi olla tuo, mutta tuo ei välttämättä silti laskisi hintaa, koska se vaan tekisi kaupankäynnistä hankalampaa ja poistaisi läpinäkyvyyttä.Eikös tuota pörssi hinnoittelua saada mitenkään sellaiseksi että mentäisiin sähköntuotannon hinnan keskiarvon mukaa, eikä vaan pelkästää kalleimman tuotannon mukaan?
Ei, seurauksena sähköverkko olisi todella lähellä kaatumista tälläisinä päivinä kun jengillä ei olisi kannustinta vähentää kulutusta.Eikös tuota pörssi hinnoittelua saada mitenkään sellaiseksi että mentäisiin sähköntuotannon hinnan keskiarvon mukaa, eikä vaan pelkästää kalleimman tuotannon mukaan?
Minun mittapuulla hyvin harvoin tapahtuva ilmiö on epänormaali tilanne. Tällaisia pakkasjaksoja on tapahtunut tilastollisesti kerran 10 vuodessa joten pidän tätä siis epänormaalina. En myöskään tunne olevani psykoosissa. Jotta joutava tennisottelu päättyisi, kertoisitko pidätkö tätä pakkasjaksoa normaalina sähköjärjestelmän kannalta ja mihin perustuen? Haluan ymmärtää.Ilmastonmuutos peruttu? Ääri-ilmiöt lisääntyy? Normaali poikkeama? Tuntuu, että säässä on nykypäivän psykooseissa aina jotain "epänormaalia" menossa jossain päin maailmaa. Tai oisko ihan normaalia planeetan säävaihtelua, jota joku apina larppaa ymmärtävänsä.
Hyppään väliin. Eräs ongelma on se, että hintarajaa pidetään korkeana kulutuksen pudotuksen takia, ei tuotantokustannuksien. Epäilen, että suuren osan tämän päivän hinnoista on määritellyt teollisuuden alasajot, joka ei ole halpaa hommaa. Ovat myyneet aiemmin sopimansa energian mieluummin pörssiin kuin rallatelleet sorveja ja koneita. Normaalisti nämä eivät saa tarjouksiaan läpi, mutta tässä niukassa tilanteessa kaupat tuli.No ehdota sinä nohevana miten tätä pörssiä korjattaisiin ettei näitä kohtuuttomia tilanteita tapahtuisi kun sähköä kuitenkin koko ajan tarvitaan. Onko se öyhöttämistä jos ei niele näitä sikamaisia hintoja, ei kai siinä sitten
Kannatan HK1 rakentamista, mutta windfall-veron sijaan tai lisäksi voisi harkita kapasiteettimarkkinan kautta tehtävää rahoittamista.Nostetaan Windfall veroa isommaksi => kikkailun tulos valtiolle. Eurot talteen ja tehdään uusi ydinvoimala Hanhikiven paikalle.
Fingrig pyytää meitä kansalaisia säästämään ja jos ei tehoa, katkoo virtoja alueittain vaikka tunniksi kerrallaan.
Tämä johtuu just sitä, että se pörssi ei toimi koska se EI OLE OIKEA PÖRSSI.
Tämä toimisi tehokkaasti minusta vain silloin, jos kuluttajat sitoutuisivat siihen reaaliaikaisemmin. Määräaikaisen sopimuksen omaava maksaa mielenrauhasta ja käyttää ansaitusti sähköä niin kuin haluaa. Jokin insentiivi pitäisi rakentaa. Se voisi olla myyjän oikeus kuormanohjaukseen jollain pelisäännöillä. Silloin asiakkaan tulisi saada siitä jotain hyötyä.Pitäisi päästä lähemmäs reaaliaikaista hinnoittelua. Vuorokausi etukäteen on liikaa.
Ne keskiarvohinnat ei tosin olisi 0-5snt/kWh jos tuo muutos tehtäisiin, koska nykyiset halvat nostaisivat pyyntihintaansa.edit: kyllähän tässä nyt on useampaan otteeseen nähty, että esim. 20snt/kWh on niin halpaa, ettei ketään kiinnosta _oikeasti_ säästää -> jos vedetään vaan jollain 0-5snt/kWh keskiarvohinnalla (joka muodostuu tuosta ydinvoiman / tuulivoiman / kaukolämmön yhteistuonnon / teollisuuden yhteistuotannon / vesivoiman marginaaliskustannuksesta), niin kaikki tuotanto on myyty kauan ennen kuin kenelläkään on kannustinta vähentää kulutusta.
Kyllä ne metsän puut jo nyt käsittääkseni on pörssissä.Mehän tienataan tällä! Siinä on metän omistaja ihmeissään, kun pöllit myyty moneen kertaan, ennen kuin sahaa edes käynnistelty...
Ikävä olla tosikko mutta me ollaan jo eellä. Melkein kaikki puut on myyty ja usein osittain maksettu ennen kuin yhtäkään kaadetaan. Joskus on mennyt parikin vuotta ennen kuin vaivautuvat hakemaan suhdannehintaan aikanaan ostamansa tavaran.Siinä on metän omistaja ihmeissään, kun pöllit myyty moneen kertaan, ennen kuin sahaa edes käynnistelty...
Lisäksi: HK1 jollain ilveellä maaliin, SMR kehitykseen vauhtia ja akkuja sekä joustoratkaisuja vikkelästi.
Kannatan HK1 rakentamista, mutta windfall-veron sijaan tai lisäksi voisi harkita kapasiteettimarkkinan kautta tehtävää rahoittamista.
Hyppään väliin. Eräs ongelma on se, että hintarajaa pidetään korkeana kulutuksen pudotuksen takia, ei tuotantokustannuksien. Epäilen, että suuren osan tämän päivän hinnoista on määritellyt teollisuuden alasajot, joka ei ole halpaa hommaa. Ovat myyneet aiemmin sopimansa energian mieluummin pörssiin kuin rallatelleet sorveja ja koneita. Normaalisti nämä eivät saa tarjouksiaan läpi, mutta tässä niukassa tilanteessa kaupat tuli.
Toi pörssihinnoittelu ei vaan toimi aitona kilpailuna, kun sama laitos ostaa ja myy sekä tulee käytännön monopoli muutaman yhtiön kesken. Windfall veroa vaan lisää, jotta ton ryöstöhinnoittelun hyöty saadaan valtiolle ja sillä sitten kerätään rahoitusta uuteen voimalaan. Kun se menee valtiolle tarve pelaamiselle noilla järjettömillä (suhteessa todellisiin kuluihin) hinnoilla vähennee.Ei, seurauksena sähköverkko olisi todella lähellä kaatumista tälläisinä päivinä kun jengillä ei olisi kannustinta vähentää kulutusta.
edit: kyllähän tässä nyt on useampaan otteeseen nähty, että esim. 20snt/kWh on niin halpaa, ettei ketään kiinnosta _oikeasti_ säästää -> jos vedetään vaan jollain 0-5snt/kWh keskiarvohinnalla (joka muodostuu tuosta ydinvoiman / tuulivoiman / kaukolämmön yhteistuonnon / teollisuuden yhteistuotannon / vesivoiman marginaaliskustannuksesta), niin kaikki tuotanto on myyty kauan ennen kuin kenelläkään on kannustinta vähentää kulutusta.
Voitko avata mitä tarkoitat tuolla että "kannattaa pitää kiinni."?en vieläkään usko että takaisin "normaaleihin" alle 5 snt/kWh ja 0€/kk sopimuksiin päästäisiin, joten ne joilla niitä vielä on kannattaa pitää kiinni.
Miten sen nyt ottaa. Yhtä lailla tuotantokin määrää, koska kummankin käyrän muoto vaikuttaa leikkauspisteeseen. Pointtini oli, että mikä tuotanto määräsi rajapisteen ja veikkaan sen olleen monen tunnin osalta teollisuuden alasajo.Kun katsoo pörssin tarjontakäyriä, niin tuotantopuoli on lähes pystysuora viiva joidenkin satasien jälkeen. Kulutus puoli siis käytännössä on määrännyt tämän päivän hinnat.
Niin no tehtaan alasajohan voi olla joko myynti- tai ostolaidalla riippuen siitä onko tehtaalla kahdenvälinen sopimus tuottajan kanssa (myyntilaita) vai ostaako pörssistä (ostolaita). Ei tässä nyt ole ollenkaan relevanttia lopputuloksen kannalta kummalla puolella se on. Olet oikeassa että ihan tuolla loppupäässä myyntilaidalla tuskin muuta merkittävää on - ehkä joku dieselgeneraattori voisi olla myös. (tyyliin "jos nyt yli 2300e/MWh hinta menee niin kannattaa lähettää ukko käynnistämään se")Miten sen nyt ottaa. Yhtä lailla tuotantokin määrää, koska kummankin käyrän muoto vaikuttaa leikkauspisteeseen. Pointtini oli, että mikä tuotanto määräsi rajapisteen ja veikkaan sen olleen monen tunnin osalta teollisuuden alasajo.
Ja sitten on kansalaisia, jotka ehdon tahdoin haluaa maailman palavan tai vähintään provosoivat.Olen aivan varma, että säätämiseen löytyy kiinnostusta viimeistään sen jälkeen kun Fingrid pudottaa alueita esim. tunniksi kerrallaan. Ja asiallisin perustein pelkkä pyyntö riittää suurimmalle osaa kansalaisista.
... ja hinta on nyt 217,99 snt/kWh, tulee nousemaan 235,10snt /kWh tuossa 19 pintaan kun olen saunassa...
Ja sitten on kansalaisia, jotka ehdon tahdoin haluaa maailman palavan tai vähintään provosoivat.
En ajatellutkaan, että Fennovoima sitä voimalaa rakentaisi. Kyllä pohjoisessa kannattaisi yksi reaktori olla, jos mietitään vetyä ja puhtaan teräksen valmistusta. Pelkän tuulivoiman ja länsinaapurin tuonnin varaan ei kannata hommaa jättää.
Varmaan jokainen 2023 sopimuksen tehneenä olisi varmasti innoissaan "pitänyt kiinni" vanhasta 5c sopimuksesta. Mutta kun se maailma ei oikein toimi noin.Voitko avata mitä tarkoitat tuolla että "kannattaa pitää kiinni."?
Tulee mieleen vanha vitsi: "-Pidetäänkö teillä mattoja lattialla? -Joo. -Meillä ne pysyy pitämättäkin."
Vai tarkoitatko että jos on 5 sentin sopimus, niin ei kannata muuttaa.
No mutta toihan on sentään ihan kohtuullista Tanelilta että lämmittää saunan illan halvimmalla tunnilla (18-19) vaikka itse maksaakin kiinteää hintaa.Ja sitten on kansalaisia, jotka ehdon tahdoin haluaa maailman palavan tai vähintään provosoivat.
No mut sitä mä just tarkoitin, että mitä tuo edes tarkoittaa - miten kannattaa tehdä jotain mitä ei voi tehdä? Menee samaan kategoriaan että "Kannattaa voittaa lotossa", paitsi että tuo on helpompaa kuin päättyvästä 5c sähkösopimuksesta kiinni pitäminen.Varmaan jokainen 2023 sopimuksen tehneenä olisi varmasti innoissaan "pitänyt kiinni" vanhasta 5c sopimuksesta. Mutta kun se maailma ei oikein toimi noin.
Miten se tasapainottaa ja ohjaa kulutusta jos valtaosa tuotannosta ja hinnoista on sovittu jo vuosi sitten? Hän nimenomaan mainitsi ettei tarvittavaa joustoa tämän takia tule.
onko tietoo miksi pohjois ruotsista tulee tällä hetkellä tosi vähän sähköä?
Käyttäjien kulutusjoustohalu siis aliarvioitiin pörssissä, eli ostajat tekivät asiakkaidensa (=sähkön käyttäjien) puolesta liian kovia ostotarjouksia. Itse antaisin potkut meklarille, joka onnistuu noin huonosti pörssissä.
Näkeekö mistään kuinka suuri osa sähkönkulutuksesta ja tuotannosta menee pörssin läpi?
Juuri nyt Fingridiltä jää massiiviset pullonkaulatuotot saamatta, Pohjois-ruotsalaisilta vesivoimaloilta jää halpaa sähköä tuottamatta ja vastaavasti Suomalaiset maksavat sähköstään paljon enemmän kuin oikeasti pitäisi.
Tämän korjaaminen ei vaan ole ihan kauhean triviaalia. Tai en ainakaan itse keksi ihan suoraan että miten homman saisi korjattua. Tosin olettaisin, että spot-sähköä asiakkaille välittävät firmat tekevät tänään isosti tappiota kun ne ovat ostaneet sähköä pahimmillaan 2e/kWh hinnalla ja nyt joutuvat myymään käyttämättä jäävän intradayllä halvemmalla -> kannustin ennusteiden parantamiseen on aika iso.
Eikös tuota pörssi hinnoittelua saada mitenkään sellaiseksi että mentäisiin sähköntuotannon hinnan keskiarvon mukaa, eikä vaan pelkästää kalleimman tuotannon mukaan?
Silloin päästäisiin näistä hintapiikeistä eroon.