Nukleaaripäivitys:
- Cattenom 1, 1300 MW - startannut 26.10
- Golfech 1, 1300 MW - arvioitu startti näinä päivinä
Lisää reaktoreita korjauksessa (lähteet
World-nuclear ja
Energygraph):
- Belleville 1, 1310 MW - pysäytetty heinäkuun alussa ja arvioitu restart 31.12->
Slovenia:
Murheita Krškon ydinvoimalassa, joka tuottaa n. 25 % Slovenian ja 15 % Kroatian sähköstä. Nuppineulan kokoinen reikä putkessa.
Uus startti tämän viikon lopussa.
Tšekki:
ČEZ halajaa Dukovanyyn uuden reaktorin ja on pyytänyt ei-sitovia tarjouksia. Saadut tarjoukset: EDF:n EPR1200, Westinghousen AP1000 sekä Korea Hydro & Nuclear Powerin APR1000. Dukovanyssä on jo neljä VVER-440:aa ja Temelinissä kaksi VVER-1000:aa.
Unkari: Paksissa on neljä 475 MW VVER-440:aa. Nyt
ollaan rakentamassa kaksi VVER-1200:aa ja päästy yhteisymmärrykseen rakennusaikataulusta, jota ei vielä saatu julkisuuteen. Vaikka reaktoritoimittaja on venäläinen, Unkarin ulkoministeri puhuu kansainvälisestä projektista, sillä projektissa on mukana firmoja Yhdysvalloista, Saksasta, Ranskasta, Ruotsista ja Itävallasta.
Kanada:
Bruce Power halajaa Ontarioon 4800 MW lisää nukleaarikapasiteettia. Firmalla on jo kahdeksan kotimaista Candu-reaktoria, jotka tuottavat 30 % Ontarion sähköstä.
Pyydettiin nukleaaripäivitystä, joten sellainen tehtäköön. Selvyyden nimissä totean, etten ota katsaukseen mukaan muutaman päivän murheita täällä Pohjolassa, koska media uutisoi niistä mielestäni riittävän hyvin. Keskityn mieluummin "mielenkiintoisiin uutisiin maailmalta, joista voisi uutisoida enemmänkin".
-----------------------
Ranskan korroosiomurheet (lähteet
World-nuclear ja
Energygraph):
- Golfech 1, 1300 MW - piti jo startata, mutta startti siirtynyt 13.12->
- Belleville 1, 1310 MW - pysäytetty heinäkuun alussa ja arvioitu restart 31.12->
Slovenia:
Murheita Krškon ydinvoimalassa, joka tuottaa n. 25 % Slovenian ja 15 % Kroatian sähköstä. Nuppineulan kokoinen reikä putkessa ->
startannut 18.11
Jatketaan Sloveniassa: Yli 65 % slovenialaisista
kannattaa "ydinvoimaa, uutta suurta reaktoria Krškoon sekä tutkimusta SMR-reaktoreista".
Puola: Korealaisille reaktoreille
vihreää valoa periaatepäätöksen merkeissä. Suunnittelevat kahta APR1400:sta osapuilleen Berliinin ja Varsovan puoliväliin ja tavoitteena startti vuoteen 2035 mennessä. Ehkä jopa mielenkiintoisempi uutinen on aivan jutun loppupuolella: puolalaiselle kuparin- ja hopeantuottaja KGHM Polska Miedź SA:lle on annettu lupa rakentaa kuusi NuScale VOYGR-reaktoria, kokonaistuotanto 462 MW. Puolaa voinee luonnehtia Euroopan ydinvoimamyönteisimmäksi maaksi tällä hetkellä, erittäin mielenkiintoista seurata miten projektit etenevät.
Japani: Monjussa oli "fast breeder" tyyppinen koereaktori, kooltaan 280 MW ja se avattiin vuonna 1994. Heti alussa tuli ongelmia, joiden jälkeen restart viivästyi aina vuoteen 2010. Tuolloin kuitenkin polttoaineen lataussysteemit tipahtivat reaktoriin ja vaikka homma saatiin lopulta teknisesti pelittämään, Japanin viranomaiset saivat tästä leikistä tarpeekseen ja reaktorin ylle vedettiin henkselit. Nyt viranomaiset
ovat valinneet Mitsubishin rakentamaan uuden tutkimusreaktorin samalle saitille.
Amerikan ihmemaa: Aikoinaan Westinghouse oli suorastaan Amerikan kruununjalokivi, joka onnistui rakentamaan maailman ensimmäisen painevesireaktorin kaupalliseen käyttöön. Kuitenkin Westinghouse teki kunnon jenkkityyliin konkurssin vuonna 2017 ja vuotta myöhemmin se päätyi Brookfield Business Partnersin omistukseen. Nyt
tiedotettiin, että kanadalainen uraanintuottaja Cameco on ostanut 49 % osuuden Westinghousesta. Camecon leirissä tunnelma on katossa ja sitä kuvaavat parhaiten lainaukset "exciting business prospects" sekä "undeniable and positive momentum for nuclear energy around the world".
Hetki vielä Jenkeissä: Idahon
SMR-projektille henkselit ylle.
Lopuksi Afrikan mantereelle:
Koebergissä Etelä-Afrikassa sijaitsee maanosan ainoa toiminnassa oleva ydinvoimala, jossa kaksi reaktoria. Ykkösreaktorin turbiini alkoi olla finaalissa, mutta maan sähköverkon tilanne oli niin huono, että seisokki siirrettiin vuodelta 2021 viime vuoden joulukuulle. Puolessa vuodessa piti olla valmista, mutta eihän se mennyt niin kuin Strömsössä. Reilu viikko sitten reaktori palasi verkkoon ja kohta aletaan puuhastella samaa hommaa kakkosreaktorissa.