- Liittynyt
- 03.04.2017
- Viestejä
- 6 526
Sulla on ihmeellinen tulkinta historiasta, ennen meillä meni hyvin. Nyt kun on annettu markkinavoimien jyllätä, valtion velka on räjähtänyt käsiin.No tätä on kokeiltu nyt useaan otteeseen viimeisen reilun 100 vuoden aikana ja joka kerta ollaan nähty, että on kansalaisten kannalta parempi, että annetaan niiden markkinoiden tehdä juttunsa (toki valtion sääntelyn ja valvonnan alaisuudessa).
Lisäksi sähkontuotanto on aikalailla täydellinen tuote markkinakilpailuun. Sulla on kaikki potentiaaliset asiakkaat kattava jakeluverkosta, jota kuka tahansa pystyy käyttämään tuotantonsa myyntiin. Tuote on kuluttajan kannalta identtinen tuottajasta riippumatta, joten ainoa asia, millä tuottajat voivat kilpailla on hinta. Hinta, joka määräytyy pörssissä, joka yhdistää kaikki sähkön tuottajat ja kuluttajat. Pörssi varmistaa, että se joka tuottaa sähköä halvimmalla, saa ensimmäisenä tuotteensa myytyä.
Taaskin tuo valitus siitä miten ”rahat menee ulkomaille”, no ne investoinnitkin ovat tulleet ulkomailta. Sähköntuotanto on kuitenkin yksi asia, joka vetää Suomeen niitä paljon tarvittuja investointeja. Joiden seurauksena kuluttajat saavat sitä halpaa sähköä.
Eli sähköntuotanto on aikalailla täydellinen asia jättää markkinatalouden vastuulle.
Fotumin hoito karkasi täysin lapasesta, kun se päästettiin pörssiin ja valtion valvontaa hoitavat tahot sanoivat " emme voi tehdä mitään, koska ytiö on pörssissä vaikka enemmistö valtiolla" On se vaan kumma, että Tuppuraiselle vielä kannatusta jatkokaudelle riitti.No se Fortumi oli juurikin sitä valtiojohtoista osaamista.
Ei silloin eikä jälkeen päin katsottunut ole kyllä esitetty väitteitä että olisi mennyt paremmin valtio-omisteisena saati että valtio-omisteisen hinta olisi ollut sen arvoista.
Verkkopysy pystyssä, jota osittain voi kiittää maamme energia politiikkaa. Voidaan toki syyttää venäjäriippuvuutta, josta voidaan syyttää valtio/poliittista toimintaa, mutta tuskin ilman sitäkään oltaisiin oltu ilman venäjä riippuvuutta. Venäjäriippuvuudesta huolimatta voi myös ajatella että politiikassa on ollut riittävästi pyrkimyksiä sitä rajoittaa, jonka ansiosta siitä päästiin näin hyvin irti. Moni muu maa oli paljon pahemmin siinä loukussa.
Ilman hintaohjausta meillä olisi ollut tarve rajoittaa sähkön käyttö paljon kovemmin toimin.
Hinnanmuodostumisessa oli toki rakenteellisia ongelmia , josta seurasi haittansa. mutta se ei tarkoita sitä että ongelma johtu markkinaehtoisuudesta, vaan ehkä juuri päinvastoin.
Siinä hassattiin jotain 8 miljardia valtion (vai menikö enemmän) varoja Saksalaisille, eikä edes osattu ottaa niitä vesivoimaloita Fortumille (vaikka sitä markkinoitiin Uniberiin sijoitettaessa). Todella hyvä esimerkki siitä miksi noin tärkeää yhtiötä ei pitäisi päästää pörsiin. Toinen oli Venäjälle sijottaminen, vaikka monet varoittivat riskeistä.
Minä sanoinkin, että ne Sähköllä tehtävät eurot pitää sijoittaa Suomeen sen taloutta parantamaan, ei muihin maihin.
Toki nyt sitten jää nähtäväksi, miten toi "vihreään sähköön" sijoittaminen menee, onko ne panostukset oikeasti kannattavia.
Nyt nähtiin hyvin, että vain Ylen mukaan muistaakseni n. 14% pörssisähkön käyttäjillä saatiin, homman älyttömyys jo osin esiin.
Ainakin nämä kolme seikkaa pelastivat Suomen pelätyltä sähkömarkkinoiden kaaokselta
Suomen sähkömarkkinoilla tehtiin perjantaina ennätyksiä. Taustalla on Norjasta Suomeen myyty ”haamusähkö”.
yle.fi