• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Sähköenergian tuotanto, taustatekijät, hintatason määräytyminen, yms yleinen keskustelu aiheesta

Halusin vain tuoda mielipiteeni esiin niitä vastaan joiden mielestä pörssisähkösopimukset on täysin riskittömiä vaihtoehtoja. Tässä tilanteessa toki ottaisin sellaisen itsekin, mutta varsinkaan omakotitalossa asuvana en uskaltaisi talvea mennä ilman kiinteää sopimusta.

Todennäköisyys Venäjän operaatioihin on korkeahko ja sitä suuremmaksi se muuttuu, mitä enemmän sota menee ns. perseelleen. Resursseja tai kyvykkyyttä nämä ei juurikaan vaadi, periaatteessa noiden sabotointi onnistuu ihan yksittäiseltä kalastusalukseltakin.



Itse sodasta on ajantasaista keskustelua täällä, jotta en sotke tätä offtopicilla: Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Aina voi toki ummistaa silmänsä ja todeta, että mitään riskiä ei ole ja nauttia niistä todella edullisista pörssitunneista nyt kesällä välittömättä siitä mikä katastrofi iskee, jos jotain ikävää tapahtuu ja määräaikainen sopimus ei suojaa talven korkeampaa kulutusta.

Jos Venäjä hyökkää Suomeen, todennäköisesti sähköytiöt saa poikkeuslailla katkasta määräaikaiset, jotta vältytään konkursseilta. Jos sähköä edes saa.
 
Se on varmaankin tuo riskin suuruus, minkä tässä itse kukin arvioi eri tavalla. Jokainen sitten toimii sen oman riskiarvionsa mukaan, ja ymmärrän kyllä oikein hyvin, että sähkölämmmittäjiä houkuttelee kiinteän sopimuksen tuoma ennustettavuus. Ymmärtänet kuitenkin, että edustat toista ääripäätä katastrofiajattelullasi.
Se on myös tuon tuottopotentiaalin suuruus (suhteessa riskiin) mitä ihmiset arvioivat eri tavalla. Aika ääriajattelua molemmissa leireissä.
 
Eurooppa on käytännössä sodassa, ei virallisesti mutta teknisesti.

No ei käytännössä olla sodassa, Ukraina on. Aivan kuten jenkitkään eivät ole puten kanssa sodassa, vaikka putte sellaista väittää. Kuten sanoin, jos sota tänne oikeasti laajenisi eikä vain kuvitelmissa, niin noilla määräaikaisilla ei olisi mitään merkitystä.

Jos luet vielä viestini toiseen kertaan niin huomaat, että puhuin mm. Venäjän suorittamasta iskusta tietoliikenne tai energiainfrastruktuuriin. Nämä voivat sijaita myös kansainvälisillä vesillä ja sota ei teknisesti laajene, mutta aiheuttaisi massiivisia ongelmia talouteen ja sähkömarkkinoille. Kaasuputkihan räjäytettiin ja maailmansota ei syttynyt. Kukaan ei edes virallisesti tiedä kenen tekosia se oli.

Ymmärsin kyllä jo ensimmäisellä kerralla. Jonkun tietoliikenne kaapelin katkaiseminen ei kyllä saa mitään viime vuoden tapaista paniikkia markkinoilla aikaan. Jos alkavat enemmän kaapeleita katkomaan niin syyllinen on kyllä kaikille aika selvä ilman suurempia tutkimisia ja johtaisi kyllä reaktioon. Jos katkaisevat vaikka tuon Viroon menevän merikaapelin, niin meillähän sähkön hinnan pitäisi laskea, koska viemme melkein jatkuvasti piuhat punaisina sähköä Viroon, milloinkahan sieltä on viimeksi meille tuotu sähköä? Ruotsiin menevien kaapelin sabotointi huomaamatta olisi melkoisen hankalaa kun katsot missä nuo kaapelit sijaitsevat. Toisaalta Viro tuskin olisi asiasta hiljaa, jos menisivät sinne menevän merikaapelin katkaisemaan. Saksa nyt oli alussa ihan puten talutusnuorassa, ja kesti todella pitkän, että suistuivat edes antamaan aseapua Ukrainalle. Muutenkin tuntuvat edelleen jarruttavan kokoajan Ukrainan tukemista, joten ei sinällään heidän reaktionsa yllättynyt.


Suosittelen perehtymään Lumme-energian talouslukuihin, niistä voit päätellä kuinka hyvin ne riskit on ennen sotaa osattu ennustaa vai olisko sittenkin satunnainen foorumilainen tunnistanut ne kyseistä yhtiötä paremmin?

Jälkiviisaus se paras viisaus, vai osasitko itse muka tämän sodan alkamisen ennustaa? Ihan joutavaa jälkiviisastelua.

Edit: ei täällä kukaan kait ole pitänyt pörssisähköä täysin riskittömänä. Ainahan siihen liittyy riskejä. Toisaalta ei ne määräaikaisetkaan täysin riskittömiä ole, firma voi tehdä konkan kuten on nähty.
 
No ei käytännössä olla sodassa, Ukraina on. Aivan kuten jenkitkään eivät ole puten kanssa sodassa, vaikka putte sellaista väittää. Kuten sanoin, jos sota tänne oikeasti laajenisi eikä vain kuvitelmissa, niin noilla määräaikaisilla ei olisi mitään merkitystä.
Olen samaa mieltä. Jos sota eskaloituisi jollain tapaa meilläkin (tai meteoriitti tippuisi Helsinkiin) ja/tai Venäjä onnistuisi sabotaasilla aiheuttamaan pitkäkestoisia ja laajamittaisia jakeluhäiriötä, on ihan toissijaista millainen sopimus ja miltä yhtiöltä missäkin torpassa on.
 
Jos kaapeli Viroon katkastaisiin niin eikö se vaikuta Keski-Euroopan sähkön ja kaasun hintaan ja sitä myöten meilläkin pörssisähkön hinta nousee vaikka sähköä on yllinkyllin? Vai miten se menee?
 
Edit: ei täällä kukaan kait ole pitänyt pörssisähköä täysin riskittömänä. Ainahan siihen liittyy riskejä. Toisaalta ei ne määräaikaisetkaan täysin riskittömiä ole, firma voi tehdä konkan kuten on nähty.
Niinpä. Riskipreemiostahan määräaikaisissa kiinteähintaisissa sopimuksissa maksetaan. Pörssisähkössä kannat riskin itse, ja koko tässä keskustelussahan on pohjimmiltaan kyse siitä, minkä suuruisen riskipreemion kukin keskustelija katso itselleen kohtuulliseksi ja maksamisen arvoiseksi.

Jos kaapeli Viroon katkastaisiin niin eikö se vaikuta Keski-Euroopan sähkön ja kaasun hintaan ja sitä myöten meilläkin pörssisähkön hinta nousee vaikka sähköä on yllinkyllin? Vai miten se menee?
Tämä minuakin kiinnostelisi. Joko me kohta ollaan omavaraisia, ja sittenkö muiden hinnat muualla ei enää meitä heilauta?
 
Jos kaapeli Viroon katkastaisiin niin eikö se vaikuta Keski-Euroopan sähkön ja kaasun hintaan ja sitä myöten meilläkin pörssisähkön hinta nousee vaikka sähköä on yllinkyllin? Vai miten se menee?

Se valitettavasti vaikuttaa kyllä meihin, koko EU:n alueeseen.
Vaikka meillä olisi itsellä sähkön ylituotantoa silti se vaikuttaisi. Koska siinä on pelko efektiä, eli sota voi laajentua.
Eli pelätään sitä että jotain muutakin tehdään, entä jos Suomen (tai muun EU:n) alueella katkaistaan jotain muitakin juttuja? Tehdään jotain räjäytyksiä? Ehkä nettikaapeli vedetään poikki? Ehkä ydinvoimalaa sabotoidaan tms.

Kaikki pelot eivät ole järkeviä mutta ne heijastuvat. Samaten kun Jenkeissä kaatui muutama pankki EU:n alueella pankeilla alkoi tulla vaikeuksia. Vaikka Suomessa pankit ovat hyvinkin omavaraisia se heijastuu myös Suomen pankkeihin jos vaikka Italiassa niitä menisi nurin. Vaikka "teoriassa" sen ei pitäisi vaikuttaa.

EU:n alueella on tullut nyt ennätysmäärä viljaa Ukrainasta, sen ansiosta osa naapurimaista on alkanut valittaa ja tahtoo että sitä ei tehtäisi. Silti suomessa viljan hinta sekä viljatuotteiden on pikemminkin kallistunut. Eli se pelko että Ukrainasta ei ehkä tuoda mitään tuotteita kohta, eikä myöskään Venäjältä vaikuttaa hintoihin, myös niiden tuotteiden joita tuodaan (naapurimaiden mukaan jopa) liikaakin.


+

"
Euroopan unionin jäsenmaat Puola ja Unkari ilmoittivat lauantaina kieltävänsä ukrainalaisten maataloustuotteiden tuonnin toistaiseksi.

Kielto koskee viljaa, maitotuotteita, sokeria, hedelmiä, vihanneksia ja lihatuotteita. Kiellon on tarkoitus olla voimassa kesäkuun loppuun.

"

Toisaalta sitten taas:

"
Jos viljanvienti Ukrainasta keskeytyy, seurauksena on todennäköisesti globaali ruoanhinnan nousu, nälänhädän paheneminen maailman köyhimmissä maissa lähinnä Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä sekä sadon jääminen Ukrainan pelloille.
"

Joten itse ainakaan en pistäisi vastaan jos tuotteet tarkastetaan ja osa tuodaan Suomeen myyntiin, halvempaan hintaan toki mutta eipä esim. Suomalainen maissi nyt niin yleistä ole että tuskin maanviljelijät siitä alkaisivat valittamaan..
 
Jälkiviisastelua? Itse sanoit, että Lumme-Energialla on päteviä asiointuntijoita arvioimaan riskejä. Historian valossa näin ei kuitenkaan ole ollut ja yhtiö on myynyt määräaikaisia sähkösopimuksia valtavilla tappiolla. Millä tavalla Lumme-energian tekemät tappiot mielestäsi liittyvät sotaan, sillä tappiot on kirjattu taseeseen 2021, sota kun alkoi 24. helmikuuta 2022.

En lukenut juttua tarkemmin, niin oletin siinä puhuttavan viime vuodesta. Osasitko itse tuon 2021 hintapiikin ennustaa? Kukahan osasi sen ennakkoon ennustaa? Aivan ei tainnut tällä foorumillakaan sitä ihmiset osata ennustaa. Eli jälkiviisastelua. Jälkeenpäin on hyvä heittää ettei ne tiedä mitään. Kannattaa myös muistaa, että tuo Lumme on käsittääkseni lähinnä pelkkä myyntiyhtiö. Itse Suur-Savon Sähkö Oy tekee joka vuosi tasaisesti voittoa liikevaihdosta (ainakin vuodet 2018-2021).
 
Itse sanoit, että Lumme-Energialla on päteviä asiointuntijoita arvioimaan riskejä. Historian valossa näin ei kuitenkaan ole ollut

Noh, sanotaan että viisaampia kuin esim. Fortumissa mikä on hieman isomman luokan yhtiö ja sen tiedot 2022 olivat luokkaa:
"
Vertailukelpoinen käyttökate (EBITDA) oli 895 (673) miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 744 (519) miljoonaa euroa. Liikevoitto oli -653 (547) miljoonaa euroa.
"

Eli jos Pohjoismaiden kolmanneksi suurin sähköntuottaja ja suurin sähkönmyyjä (sekä Suomen suurin sähköyhtiö) on tehnyt noin rökälemäisiä tappioita voidaan varmaan myöntää että esim. Lumpeen tappiot ovat huomattavasti hyväksyttävämpiä ja "pätevämmin arvioituja".

Jos halutaan katsoa sitten voittajia ja sen perusteella valita mistä yhtiöstä kannattaa valita se sopimus niin sanoisin että kolmikko:
"
Kuopion Energian liikevoitto kasvoi lähes 60 prosenttia 30,7 miljoonaan euroon. Savon Voiman liikevoitto liki kaksinkertaistui nousten 97,9 prosenttia 48,1 miljoonaan euroon. Pohjois-Karjalan Sähköllä tulos parani suhteellisesti eniten, sillä liikevoitto kasvoi 147 prosenttia 18,8 miljoonaan euroon. Toisin sanoen kolmikko kokosi noin 514 miljoonan euron liikevaihdolla 97,6 miljoonaa euroa liikevoittoa.
"


Mistä voidaan katsoa että Pohjois-Karjalan sähkö tarjoaa seuraavaa 24kk sopimusta:
"
Kuukausimaksu 4.50 €/kk
Energiamaksu 11.38 snt/kWh

Arvioitu vuosikustannus 509.20 €/vuosi

Arvioitu keskihinta 12.73 snt/kWh

Sopimuksen kuvaus

Sopimustyyppi (2 vuotinen)Määräaikainen

Mahdollisuus muuttaa hintaa Hinta ei muutu sopimuskauden aikana

Sopimuksen päättymispäivä Sopimuskauden keston mukaan

Laskutusvaihtoehdot Ei määritetty

Myös nykyisille asiakkaille Kyllä
Tuote / hinta tarjolla (asti) 30.6.2023

Toimitusvelvollisuustuote Ei


"

Toki tuo "Suur-Savon Sähkön tilinpäätöksessä. Yritys osti vuosi sitten aprillipäivänä 170 000 asiakkaan Loiste Sähkönmyynti Oy:n ja yhdisti sen omaan 140 000 asiakkaan sähkönmyyntiyhtiöönsä Lumme Energiaan. Kesken yhdistämisprojektin sähkön markkinahinnat yllättivät sähkönmyyntiyhtiön ja tappiota tuli 46 miljoonaa euroa. Koko konsernin liiketappioksi tuli 32,4 miljoonaa euroa. Tosin sen estämättä yhtiö jakaa omistajilleen yli 7,5 miljoonaa euroa osinkoa." kauppa oli vähempi fiksu, mutta jakoi se silti yli tuon 7,5 mijoonaa euroa osinkoa.
 
Ei halvat, mutta normaalit. Viime vuosi oli poikkeuksellinen ja tilanne energiamarkkinoilla on tasapainottunut huomattavasti siitä. Odotusarvo on lähempänä normaalitasoa kuin viime vuoden poikkeustasoa.
7pv keskihinta alle 1.5snt. Ollaan kyllä selvästi ”normaalin” alapuolella.
 
Nyt on OL2 vielä huollossa. Eikös sen pitänyt näinä päivinä käynnistyä? Ei löytynyt TVO:lta tietoja, miten huolto on sujunut.
Käynnistyiskö just huomiseksi kun huomenna on niin edullista sähköä?
 
Nyt on OL2 vielä huollossa. Eikös sen pitänyt näinä päivinä käynnistyä? Ei löytynyt TVO:lta tietoja, miten huolto on sujunut.
Käynnistyiskö just huomiseksi kun huomenna on niin edullista sähköä?
Siirtynyt hieman. Nyt näyttää että starttaa 18.5 klo 8
Huomisen keskihinta 0.06c/kWh, päivän ylin 0.43c, alin negatiivinen, eli -0.25c/kWh. Melkein jo pääsee siihen, että sähkönmyyntiyhtiö maksaa siitä että käytät sähköä :P Tietysti siirtomaksut päälle, joten ei sitä sähköä kuitenkaan ylenmäärin kannata käyttää. Sähköauton ajattelin huomenna kuitenkin ladata poikkeuksellisesti akun 100%.
 
Nyt on OL2 vielä huollossa. Eikös sen pitänyt näinä päivinä käynnistyä? Ei löytynyt TVO:lta tietoja, miten huolto on sujunut.
Käynnistyiskö just huomiseksi kun huomenna on niin edullista sähköä?

Huomenna tuulivoima tuottaa keskimäärin ~2000 MW, joten se lienee syy halpaan hintaan. Kun OL2 vielä torstaina starttailee, niin veikkailisin sähkön hinnan asettuvan aika mukavan halvaksi kesän aikana vrt. viime kesä. LO2 vuosihuolto on 20.8.-6.9. ja LO 19.9.-27.9. Eli useamman kuukauden pitäisi olla kaikki ydinvoimalat tuottamassa sähköä kun OL2 starttaa. Nyt näyttäisi, että tämän kuukauden keskihinta saattaisi painua alle 5snt/kWh (nyt 5.2snt/kWh).
 
Huomenna tuulivoima tuottaa keskimäärin ~2000 MW, joten se lienee syy halpaan hintaan. Kun OL2 vielä torstaina starttailee, niin veikkailisin sähkön hinnan asettuvan aika mukavan halvaksi kesän aikana vrt. viime kesä. LO2 vuosihuolto on 20.8.-6.9. ja LO 19.9.-27.9. Eli useamman kuukauden pitäisi olla kaikki ydinvoimalat tuottamassa sähköä kun OL2 starttaa. Nyt näyttäisi, että tämän kuukauden keskihinta saattaisi painua alle 5snt/kWh (nyt 5.2snt/kWh).
Lähinnä syy on siinä että vesivoima ei pysty tällähetkellä joustamaan alaspäin sen paremmin kuin tuulivoima, ~2000MW tulee yötäpäivää. Täällä pohjoisessa kun on kevättulvat parhaillaan. Muuten OL3 pudotti tehot 1000MW:iin puolen yön jälkeen, taisivat säätää sieltä alaspäin kun mitään testiä ei ole ilmoitettu eikä tuo ole vikatilannekkaan(UMM:ssa ei mitään).
 
Huomenna tuulivoima tuottaa keskimäärin ~2000 MW, joten se lienee syy halpaan hintaan. Kun OL2 vielä torstaina starttailee, niin veikkailisin sähkön hinnan asettuvan aika mukavan halvaksi kesän aikana vrt. viime kesä. LO2 vuosihuolto on 20.8.-6.9. ja LO 19.9.-27.9. Eli useamman kuukauden pitäisi olla kaikki ydinvoimalat tuottamassa sähköä kun OL2 starttaa. Nyt näyttäisi, että tämän kuukauden keskihinta saattaisi painua alle 5snt/kWh (nyt 5.2snt/kWh).

Juu, kesällä (kesä-elokuun loppu) kannattaa ottaa se 6kk seuraava määräaikainen sopimus vaikka marraskuun alusta => ja katsoa sitten uutta sopimusta seuraavan vuoden toukokuu - elokuu välillä rauhassa (mennen kesän vaikka pörssisähköllä)
 
Jos kaapeli Viroon katkastaisiin niin eikö se vaikuta Keski-Euroopan sähkön ja kaasun hintaan ja sitä myöten meilläkin pörssisähkön hinta nousee vaikka sähköä on yllinkyllin? Vai miten se menee?

Sähkön hinta Suomessa heiluisi enemmän ympäri vuoden.

Vuositasolla sähkö olisi halvempi, koska yleensä sähkö on Virossa kalliimpi.

Paukkupakkasilla sähkö olisi kalliimpi, koska Suomessa ei ole enää juuri tuotantoa varalla ollenkaan, mutta Virossa sitä on paljon.
 
Suomessa ei siis sähkö kallistuisi jos ei voitais sitä viedä ja sitä olisi meillä yllinkyllin, mutta Keski-Euroopassa pula?
 
Lähinnä syy on siinä että vesivoima ei pysty tällähetkellä joustamaan alaspäin sen paremmin kuin tuulivoima, ~2000MW tulee yötäpäivää. Täällä pohjoisessa kun on kevättulvat parhaillaan. Muuten OL3 pudotti tehot 1000MW:iin puolen yön jälkeen, taisivat säätää sieltä alaspäin kun mitään testiä ei ole ilmoitettu eikä tuo ole vikatilannekkaan(UMM:ssa ei mitään).

No kyllähän tuulivoima voisi säätää alas pysäyttämällä voimaloita kuten kovalla tuulella tehdään. Tosin tuuli ei maksa mitään, niin taitaa olla kannattavampaa ajaa tuulivoimaloita niin kauan kun sähköstä maksetaan, sitten jos hinta menisi reilummin negatiiviseksi useiden tuntien ajaksi olisi varmaan kannattavaa pysäyttää tuulivoimaloita (pörssiin myytävän sähkön osalta). Sama tilanne taitaa olla vesivoimalla, ohijuoksuttamalla voitaisiin laskea tehoa, mutta järkevämpi ajaa voimalan läpi vesi kun ei maksa mitään. Tosin kummallakin voi olla PPA-sopimuksia, joten pörssihinnalla ei välttämättä ole heille niin suurta merkitystä. Ydinvoimallalla tilanne on toinen polttoaine & sen lataaminen reaktoriin maksaa ja vaatii huoltoseisokin. Lisäksi OL3 on käsittääkseni ainut ydinvoimala Suomessa, jota voidaan säätää.
 
Iha mukavasti ollu viime öinä miinuksella spot hinta, ens yönnä taitaa tulla uusi ennätys?
IMG_2278.png
 
Noihin negatiivisiin hintoihin on vissiin lisätty negatiivinen ALV :D. Veroton minimi näyttää olevan -0.336snt/kWh
 
OL3 laitettu "säästöliekille" liian halpojen hintojen takia. Ilmeisesti keväiset tulvat syynä... Missä järjestyksessä noita ajellaan alas / pienemmälle tuotannolle tämmöisessä tilanteessa? Tuulimyllyt ilmeisesti jauhaa aina maksimit?

"Tavallisesti Suomessa on säädetty sähköntuotannon määrää lisäämällä tai vähentämällä vesivoiman tuotantoa. Nyt kuitenkin vesivoiman vähentäminen on ollut vaikeaa Pohjois-Suomen tulvien takia.

Ydinvoiman tuotannon leikkaaminen liian halvan sähkön hinnan takia on erittäin harvinaista, mutta aivan ensimmäisestä kerrasta ei ole kyse.

– Ydinvoimalaitoksia on hinnan takia joskus aikaisemminkin muutamia kertoja hieman säädetty, mutta lähtökohtaisestihan ydinvoima on perusvoimaa ja sillä tuotetaan sähköä pääosin täydellä teholla ympäri vuorokauden ja vuoden, Aho sanoo."


 
OL3 laitettu "säästöliekille" liian halpojen hintojen takia. Ilmeisesti keväiset tulvat syynä... Missä järjestyksessä noita ajellaan alas / pienemmälle tuotannolle tämmöisessä tilanteessa? Tuulimyllyt ilmeisesti jauhaa aina maksimit?

"Tavallisesti Suomessa on säädetty sähköntuotannon määrää lisäämällä tai vähentämällä vesivoiman tuotantoa. Nyt kuitenkin vesivoiman vähentäminen on ollut vaikeaa Pohjois-Suomen tulvien takia.

Ydinvoiman tuotannon leikkaaminen liian halvan sähkön hinnan takia on erittäin harvinaista, mutta aivan ensimmäisestä kerrasta ei ole kyse.

– Ydinvoimalaitoksia on hinnan takia joskus aikaisemminkin muutamia kertoja hieman säädetty, mutta lähtökohtaisestihan ydinvoima on perusvoimaa ja sillä tuotetaan sähköä pääosin täydellä teholla ympäri vuorokauden ja vuoden, Aho sanoo."


Paljonhan kolmosmyllylle on tullut hintaa valmistumisen viivästymisen vuoksi jos ajatellaan, että olisi jauhanut koko sen ajan sähköä. :think:
 
Mitenköhän PPA ja muut ”takuu ydinsähkö” sopparit? Jos jatkossa aletaan enemmänkin leikkaamaan ydinsähkön tuotantoa.
 
Miten sähkön hinta voi olla liian halpaa, että OL3 tehoja supistetaan? Myisivät edes ulkomaille tai antaisivat vaikka suomalaisille saunomiseen.
Monta saunakertaa jää suomalaisella välistä kun sähkö ei ole halpaa.

Miten tämä vaikuttaa sähkön hintaan jos OL ei toimikaan jatkossa aina täydellä teholla?
Lainaus oikeaan ketjuun. Tuossakin uutisessa se sanottiin, keväiset tulvat. Ilmeisesti ohijuoksuksetkaan ei riitä, vaan pitää ajaa myllyjen läpi ja tuottaa sähköä. Sitten kun on liikaa tuottoa, niin hinta negatiiviinen jolloin täytyy maksaa tuotetusta sähköstä. Näin olen ymmärtänyt. Sitä en osaa sanoa jarrutellaanko tuulimyllyjä tässä tilanteessa.

Ja mitä tulee ulkomaille myyntiin, niin juuri nyt tuodaan ja viedään aikalailla yhtäpaljon. Olisiko sitten myös ruotsissa liikaa tuottoa kun sieltä tuodaan ja viroon päin viedään.

En ymmärrä kyllä mitä ajat takaa tällä: "Miten tämä vaikuttaa sähkön hintaan jos OL ei toimikaan jatkossa aina täydellä teholla?"
Nythän ajettu vajaa tuotolla koska liikaa sähköä tyrkyllä. Miksei sitten muka toimisi täydellä teholla kun sähköstä pulaa?

1684336963429.png
 
Nyt kysyy kylla aika kovaa pokkaa yritykselta alkaa rakentamaan seuraavaa ydinvoimalaa. OL3 takaisinmaksuaikakin alkaa kovin pitenemään jos alkaa tulla vuosittain parikin kuukautta kun porssihintojen keskiarvo liikkuu alle 2 sentissa. Tuulivoimaa on tulossa rutosti lisaa ja yhteydet paranevat Ruotsiin.
 
Nyt kysyy kylla aika kovaa pokkaa yritykselta alkaa rakentamaan seuraavaa ydinvoimalaa. OL3 takaisinmaksuaikakin alkaa kovin pitenemään jos alkaa tulla vuosittain parikin kuukautta kun porssihintojen keskiarvo liikkuu alle 2 sentissa. Tuulivoimaa on tulossa rutosti lisaa ja yhteydet paranevat Ruotsiin.
TVO voi pistää ydinsähköä myyntiin 4-5c/kWh 2v määräaikaisena tai yrityksille vielä pidempinä soppareina. Veikkaan että kauppa käy. Ei ole pakko myydä pörssissä.
 
TVO voi pistää ydinsähköä myyntiin 4-5c/kWh 2v määräaikaisena tai yrityksille vielä pidempinä soppareina. Veikkaan että kauppa käy. Ei ole pakko myydä pörssissä.
Tarkoitatko että myisi sähköpörssin ohitse? Tuskin nyt sentään... Eli voisi laittaa, mutta ei laita koska paremmat tuotot tulee pörssistä.
 
TVO voi pistää ydinsähköä myyntiin 4-5c/kWh 2v määräaikaisena tai yrityksille vielä pidempinä soppareina. Veikkaan että kauppa käy. Ei ole pakko myydä pörssissä.

Sitten vielä kun TVO jostain kaivaisi sen toiset 4-5c/kWh jotta sen OL4:n rakentaminen olisi kannattavaa.
 
Paljonhan kolmosmyllylle on tullut hintaa valmistumisen viivästymisen vuoksi jos ajatellaan, että olisi jauhanut koko sen ajan sähköä. :think:

OL3:n hinta oli 5,5 miljardia ja Areva hyvitti muutaman sata miljoonaa hyvityksiä myöhästymisestä. Korkokulut ja menetetty tuotto ovat varmasti jonkin verran enemmän kuin Arevan hyvitys mutta joka tapauksessa TVO sai voimalan poskettoman halvalla. Tämän hetken hinnaksi OL3 tasoiselle voimalalle on arvioitu 16 miljardia, Hinkley Point C on tuplakokoinen ja sen arvio on n. 38 miljardia.

edit: lisätty tarkennettu tieto Hinkleystä
 
Viimeksi muokattu:
OL3:n hinta oli 5,5 miljardia ja Areva hyvitti muutaman sata miljoonaa hyvityksiä myöhästymisestä. Korkokulut ja menetetty tuotto ovat varmasti jonkin verran enemmän kuin Arevan hyvitys mutta joka tapauksessa TVO sai voimalan poskettoman halvalla. Tämän hetken hinnaksi OL3 tasoiselle voimalalle on arvioitu 27 miljardia.
Aika reippaasti enemmän tuo nykyhetken hinta-arvio, mihinhän mahtaa perustua. Jos nyt alettaisiin rakentamaan ja kestäisi yhtä pitkään? :think:
 
Eikös pörssi ole normaaliaikoina ollut juurikin halvin tapa ostaa sähköä?

Jaa-a. Omalla kohdalla ollut näin silloin joskus "normaaliaikoina":
Syksyllä tuota tutkin ja omalta osalta vain vuonna 2020 pörssisähkö olisi ollut halvempi. Ei kyllä mitään mahdottomia hintaeroja ole ollut silloin ns. normiaikana, eli vuodet 2019-2020. Tietysti optimoimalla sähkönkäyttöä halvemmille tunneille olisi varmaan pörssisähkö tullut halvemmaksi.
Mutta sitten nämä 2021 ja 2022 pörssisähkön älyttömät hinnat kyllä olisi syönyt kaikki säästetyt eurot ja paaaljon enemmän.

"Elokuun 2022 loppuun mennessä tuntipörssisähkö olisi maksanut n. 10 000kwh kulutuksella 1360€. Kiinteällä määräaikaisella 406€.

3 aiempaa vuotta:
2021, pörssisähkö olisi ollut 1260€, määräaikaisella maksoi 660€.
2020, pörssisähkö olisi ollut 460€, määräaikaisella maksoi 633€.
2019, pörssisähkö olisi ollut 698€, määräaikaisella maksoi 603€

Eli ainoastaan 2020 pörssisähkö olisi ollut edukkaampi, ja sekin vuositasolla vain roposia. Kiinteän määräaikasen sähkön hinta ollut 3.9 - 4.06c/kWh"
 
Aika reippaasti enemmän tuo nykyhetken hinta-arvio, mihinhän mahtaa perustua. Jos nyt alettaisiin rakentamaan ja kestäisi yhtä pitkään? :think:

No OL3 oli proto ja sen vuoksi alun perin alihinnoiteltu ja laitosta uudelleensuunniteltiin rakennusaikana.

MIT:n mukaan viimeisen 50 vuoden aikana ydinvoiman rakennuskustannukset ovat nousseet odotettua enemmän eikä "massatuotannosta" ole ollut apua
contrary to expectations, building subsequent plants based on an existing design actually costs more, not less, than building the initial plant
 
Vähän vaihdellut, mutta pääasiassa keskihinnat on olleet korkeampia kuin määräaikaisissa. Etenkin jos kulutus painottuu talviaikaan.
Pörssisähkö on keskimäärin aina halvin. Määräaikaisiin on leivottu sisään myös pörssisähkön riskit ja jostain se kate tulee myös myyjälle.
Esim. tällä hetkellä 7vrk keskihinta pörssisähköllä on 1,1c/kWh ja joku maksaa silti 15c/kWh? Keskihinta on aina kovempi määräaikaisissa, mainitsemasi talviaika on se missä ero tehdään...
 
Pörssisähkö on keskimäärin aina halvin. Määräaikaisiin on leivottu sisään myös pörssisähkön riskit ja jostain se kate tulee myös myyjälle.
Esim. tällä hetkellä 7vrk keskihinta pörssisähköllä on 1,1c/kWh ja joku maksaa silti 15c/kWh? Keskihinta on aina kovempi määräaikaisissa, mainitsemasi talviaika on se missä ero tehdään...
Varmaan sitte koko vuosi 1,1c.

Määräaikaisia sai parhaimmillaan 3,99snt/kwh.

Tuon alle ei pörssi ole kai päässyt kuin koronan takia 2020?

Sitten jos talvikuukausina kulutuksesi on 3× niin kiinteän hinnan etu kasvaa.

Toki nyt kun tuotanto lisääntyy ja siirtolinjaakin enemmän Ruotsiin niin tilanne voi muuttua, mutta joku kyseli lähinnä hintojen historiaa tuossa ylempänä..
 
Määräaikaisia sai parhaimmillaan 3,99snt/kwh.
Ja pörssisähköä saa nyt vuonna 2023 halvemmalla, puhut varmaan jostain pari vuotta vanhoista määräaikaisista tuolla 3,99snt/kWh hinnalla? Vai ihanko äskettäin löysit tuohon hintaan?
Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta aika turhaa julistaa määräaikaisten sopimusten "halpaa" hintaa. Sähkö ostetaan aina pörssistä ja ei myyjä sitä sinulle keskihintaa halvemmalla myy.
Varsinkin jos talo ei lämpene sähköllä, niin kaikki muu kuin pörssisähkö on hölmöyttä ellei sattunut hyvä tuuri määräaikaisissa.
Sekin aika alkaa jo monella tulla umpeen vaikka olisi ollut parin vuoden soppari ja määräaikaisten 3,99 hinnat ovat historiaa...

Sitten vaan niitä joka keväisiä polttopuita tekemään jota eivät kuulemma maksa mitään...
 
Määräaikainen on ehkä entistä kalliimpi tulevaisuudessa, koska ne jotka hyötyvät eniten pörssisähköstä siirtyy sen käyttäjiksi ensin. Jäljelle jäävät määräaikaisten sopimuksen käyttäjät ovat entistä kalliimpia myyntiyhtiölle, eli hinta pitää olla korkeampi.
 
Miten sähkön hinta voi olla liian halpaa, että OL3 tehoja supistetaan? Myisivät edes ulkomaille tai antaisivat vaikka suomalaisille saunomiseen.

Nyt kävi niin että OL3 tarjosi sähköä hintaan ~0 snt/kWh, ja sillä hinnalla jäi tuotantoa myymättä. Eli tehoja piti vähentää. Ne laitokset jotka eivät voi vähentää tehoja joutui antamaan rahaa kaupan päälle kun ne möi sähköä.

Myös OL1 vähensi tehoja.
 
Pohjois-Ruotsissa ja tottakai Pohjois-Suomessa tulvii ja on runsasta ylituotantoa. Kun samalla on hyvät tuulisuudet niin jotenkin systeemiä täytyy tasopainottaa ja loogista on ottaa ydinsähkön määrää alaspäin. TVO sentään on tarjonnut 0€/MWh:lla, olisin kuvitellut että siellä olisi raja-arvona edes polttoaineen hinta + verkkomaksut mikä on noin 0,6snt/kWh. Ei tätä "riemua" kuitenkaan kestä kuin siihen asti että tulvat päättyvät kesäkuun alkupuolella, sitten palataan normaaliin kesähintoihin. Mutta jos haluaa oikein kunnon naurunaiheet niin tässähän niitä riittää:


Ilmeisesti konseptina markkinatalous on vieras. Kommenttipuolella onkin sitten sellaista kansam sywät riwit settiä ettei tahdo tuolilla pysyä noita lukiessa.
 
Vähän kun joudutaan ajamaan vesivoimaa kovemmin niin hinta tippuu nolliin. Alle 7vuoden päästä Fingridin arvion mukaan aurinkovoimakapaa on 7000-8000MW. Ei varmaan kauheen kalliita kesäpäiviä ole tulossa, jos vain keli on kohdillaan.
 
Ja pörssisähköä saa nyt vuonna 2023 halvemmalla, puhut varmaan jostain pari vuotta vanhoista määräaikaisista tuolla 3,99snt/kWh hinnalla? Vai ihanko äskettäin löysit tuohon hintaan?

Sitten vaan niitä joka keväisiä polttopuita tekemään jota eivät kuulemma maksa mitään...

Ihan vastasin kysymykseen:
Eikös pörssi ole normaaliaikoina ollut halvin tapa ostaa sähköä?
"Ollut" on tietääkseni mennyt aikamuoto.

Ja joo polttopuita tuli tehtyä. Maksoi jonkun muutaman litran bensaa ja teräöljyä.
 
Ja Olkiluoto 2:n paluuta huollosta on taas siirretty. nyt ois huomenna klo 13. Jos hinta pysyy alhaalla siirtävät varmaan taas.
 
Ja pörssisähköä saa nyt vuonna 2023 halvemmalla, puhut varmaan jostain pari vuotta vanhoista määräaikaisista tuolla 3,99snt/kWh hinnalla? Vai ihanko äskettäin löysit tuohon hintaan?
Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta aika turhaa julistaa määräaikaisten sopimusten "halpaa" hintaa. Sähkö ostetaan aina pörssistä ja ei myyjä sitä sinulle keskihintaa halvemmalla myy.
Varsinkin jos talo ei lämpene sähköllä, niin kaikki muu kuin pörssisähkö on hölmöyttä ellei sattunut hyvä tuuri määräaikaisissa.
Sekin aika alkaa jo monella tulla umpeen vaikka olisi ollut parin vuoden soppari ja määräaikaisten 3,99 hinnat ovat historiaa...

Sitten vaan niitä joka keväisiä polttopuita tekemään jota eivät kuulemma maksa mitään...
Olen muuten kanssasi samaa mieltä, mutta miksi ajattelet, että pörssisähkö ei olisi hyvä valinta, jos talo lämpenee sähköllä? Suuren sähkönkulutuksen vuoksihan juuri silloin hyötyy maksimaalisesti määräaikaisia halvemmasta sähköstä, ja toisaalta mahdollisesti kalliin pörssisähkön aikaan voi lämmittää esim. puulla tai vaikkapa laskea tilapäisesti sisälämpötilaa. Minusta pörssisähkö on nimenomaan sähköllä lämmittäjän valinta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 378
Viestejä
4 493 505
Jäsenet
74 122
Uusin jäsen
Elmeri Hannukainen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom