Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>
Kai nyt jo suomessakin pakkaset on hellittäneet ja veden virtaus altaisiin alkaa olemaan huipussaan.Itseasiassa OL1 ja OL2 ovat menossa vuosihuoltoon
Ainankin Itäsuomessa on satanut todella vähän ja lumetkin ovat lähinnä haihtuneet, joten jos muualla on sama, niin vesikertymä voi jäädä vähäiseksi ja jos kesä on vielä kuiva, niin voi tulla ruuantuotannossa ryppyjä..Kai nyt jo suomessakin pakkaset on hellittäneet ja veden virtaus altaisiin alkaa olemaan huipussaan.
Oulu-Kuopio-Joensuu linjan pohjoispuolella on runsaasti lunta edelleen, Kainuussa ja Lapissa paikoin vajaa metri, muualla 60-80cm. Nämä sulaa toukokuun puolella, varsinkin kun nyt sääennusteissa luvattiin kylmää loppukuuksi. Kemijoen vesistössä on vesivoimaa 1200MW ja Oulujoen vesistössä 600MW eli pääosa vesisähköstä tuotetaan pohjoisessa.Ainankin Itäsuomessa on satanut todella vähän ja lumetkin ovat lähinnä haihtuneet, joten jos muualla on sama, niin vesikertymä voi jäädä vähäiseksi ja jos kesä on vielä kuiva, niin voi tulla ruuantuotannossa ryppyjä..
Suomalainen maatalous ei perustu keinokastelualtaisiin. Tuotanto riippuu siis kasvukauden sateista. Jokien vesitase ja sulamisvesi siis joko ei vaikuta tai vaikuttaa tulvien kautta haitallisesti keväällä.Ainankin Itäsuomessa on satanut todella vähän ja lumetkin ovat lähinnä haihtuneet, joten jos muualla on sama, niin vesikertymä voi jäädä vähäiseksi ja jos kesä on vielä kuiva, niin voi tulla ruuantuotannossa ryppyjä..
Jos lumet häipyy siten, että ne lähinnä höyrystyvät, niin maaperään ei tule vettä. Ja jos siitä jatkuu alkukesä vielä kuivana, niiin kasvu on monessa paikassa olematonta.. Tämä on ihan nähty juttu.Suomalainen maatalous ei perustu keinokastelualtaisiin. Tuotanto riippuu siis kasvukauden sateista. Jokien vesitase ja sulamisvesi siis joko ei vaikuta tai vaikuttaa tulvien kautta haitallisesti keväällä.
Minun ei tarvitse kysyä kaverilta. Vaikka kevätmuokkauksen tai kylvön aikana on niitä viivyttävää liiallista kosteutta, voi sato jäädä kurjaksi kuivuuden ollessa rajoittava tekijä. Kesän sademäärä ja ajoitus ratkaisee.Jos lumet häipyy siten, että ne lähinnä höyrystyvät, niin maaperään ei tule vettä. Ja jos siitä jatkuu alkukesä vielä kuivana, niiin kasvu on monessa paikassa olematonta.. Tämä on ihan nähty juttu.
---------------------
Toki kyselin tuossa vkl kaverilta, joka asuu alueella, jossa usein tulvii, jotta mites tänävuonna on ollut, niin kuulemma toistaiseksi ei mitään tulviin viittaavaa vielä.
Toki patojen vesitasot tiedetään sitten vasta loppukesästä / alkutalvesta. Vettä tosin onneksi voidaan jonkunverran varastoida, toisin kuin tuulta tai aurinkoa..
Olomuodon muutosta suoraan kiinteästä kaasumaiseksi kutsutaan sublimoitumiseksi. Jos ilmankosteus on alhainen, niin silloin kiinteä vesi voi sublimoitua vesihöyryksi, vaikka lämpötila olisi pakkasen puolella. Tämän vuoksi esim. pyykki kuivuu ulkona pakkasessakin. Eli kun lämpötila on normaalipaineessa pakkasen puolella, niin vesi esiintyy joko kiinteänä tai kaasuna. Joskus myös ylijäähtyneenä nesteenä. Toki lumen höyrystymistä tapahtuu vielä enemmän lämpötilan ollessa plussan puolella. Silloinkin osa suoraan kiinteästä kaasuksi ja osa kiinteästä nesteen kautta kaasuksi.Miten lumet oikeen höyrystyy? Joku 1000 astetta lämmintä ulkona niin ei ehdi muuttua vedeksi?
Jos lumet häipyy siten, että ne lähinnä höyrystyvät, niin maaperään ei tule vettä. Ja jos siitä jatkuu alkukesä vielä kuivana, niiin kasvu on monessa paikassa olematonta.. Tämä on ihan nähty juttu.
---------------------
Toki kyselin tuossa vkl kaverilta, joka asuu alueella, jossa usein tulvii, jotta mites tänävuonna on ollut, niin kuulemma toistaiseksi ei mitään tulviin viittaavaa vielä.
Toki patojen vesitasot tiedetään sitten vasta loppukesästä / alkutalvesta. Vettä tosin onneksi voidaan jonkunverran varastoida, toisin kuin tuulta tai aurinkoa..
Joo ja pitää muistaa että ainakin osassa suomea lunta jo suli talven aikana pariin otteeseenEi ne lumet häivy lähinnä hyödystymällä. Ihan perus fysiikkaa osa subliminoituu ja osaa sulaa vedeksi, ihan kuten joka vuosi. Se, että tulvii ei ole mikään hyvä tai tavoiteltava asia. Tämän kevään hidas lumien sulaminen on ollut hyvä asia, tulvii vähemmän kun vesi ehtii ojien, jokien ja kaupunki alueilla sadevesiviemäreiden kautta virrata pois. Liian märät pellot viivästyttävät kevättöiden tekoa pelloilla. Sadot tarvitsevat kesällä sadetta, ei mutaisi peltoja keväällä.
"Vaikka moni haikaileekin nopean sulamisen perään, Myllyniemi pitää yöpakkasta hyvänä.
– Tilanne on oikeastaan aika optimaalinen. Kun on aurinkoisia päiviä ja yöpakkasta, niin lumi sulaa rauhallisesti. Se hillitsee kevättulvia." Miksi lumi ei aina sula, vaikka lämpötila huitelee 10 plusasteen tienoilla? Nämä kuusi asiaa vaikuttavat lumen sulamisnopeuteen
Kyllä se lumikerros ohenee kokoajan ja melko vauhdikkaasti. Tosin tuotos menee tällaisella kuivalla säällä melko suureltaosin taivaalle. Jos taas tulee matalapaine ja vesisade, niin myös silloin lumi hupenee todella kovalla vahdilla, ja lopputulos menee maahan.Ei ne lumet häivy lähinnä hyödystymällä. Ihan perus fysiikkaa osa subliminoituu ja osaa sulaa vedeksi, ihan kuten joka vuosi. Se, että tulvii ei ole mikään hyvä tai tavoiteltava asia. Tämän kevään hidas lumien sulaminen on ollut hyvä asia, tulvii vähemmän kun vesi ehtii ojien, jokien ja kaupunki alueilla sadevesiviemäreiden kautta virrata pois. Liian märät pellot viivästyttävät kevättöiden tekoa pelloilla. Sadot tarvitsevat kesällä sadetta, ei mutaisi peltoja keväällä.
"Vaikka moni haikaileekin nopean sulamisen perään, Myllyniemi pitää yöpakkasta hyvänä.
– Tilanne on oikeastaan aika optimaalinen. Kun on aurinkoisia päiviä ja yöpakkasta, niin lumi sulaa rauhallisesti. Se hillitsee kevättulvia." Miksi lumi ei aina sula, vaikka lämpötila huitelee 10 plusasteen tienoilla? Nämä kuusi asiaa vaikuttavat lumen sulamisnopeuteen
...Tosin tuotos menee tällaisella kuivalla säällä melko suurelta osin taivaalle.
Kyllä se lumikerros ohenee kokoajan ja melko vauhdikkaasti. Tosin tuotos menee tällaisella kuivalla säällä melko suureltaosin taivaalle. Jos taas tulee matalapaine ja vesisade, niin myös silloin lumi hupenee todella kovalla vahdilla, ja lopputulos menee maahan.
Vedenpinnat ja vesivarastojen määrät ovat vaihdelleet vuosittain. Asiaa pystyy seuraamaan esim Pielisjoen yleisestä pinnan korkeudesta ja Puruveden / Saimaan rannoilta jne jne...(siis itäsuomessa) Toki muualla tilanne voi olla jonkinverran eri. Alkukesästä näkee yleiset suuntaviivat.
Onhan noita säitä ollut kymmenien vuosien aikana erilaisia näin keväällä ja sitten tietyissä vakiopaikoissa ihan erilaisia virtaamia, jopa hyvin vähäisiä, vaikka lunta on ollut talvella paljonkin ja itse paikat ovat olennaisilta osin säilyneet samana.. Ihmiset ei oikein osaa hahmottaa, miten hyvin kuivalla kelillä lähtee vettä ilmaan lumesta, se kun peittää maat ja järvet jokakohdasta, niin pinta-alaa on paljon..Toki kuivalla säällä haihtuminen on voimakkaampaa, mutta onko sulla tälle väittämälle jotakin "kättä pitempää" tarjolla, vai ihanko fiiliksellä vedät?
Vanhaa perustusta ei voi tuulivoimalasta käyttää uudelleen. Ne hapristuu siinä missä torni ja lavatkin.Äkkiseltään kyllä tuntuisi siltä, että uuden voimalan teko vanhoille perustuksille ja infraan kannattaisi päivityksenä. Tai sitten laittaa vain uuden nupin vanhaan torniin. Onhan maailma retrofittejä täynnä kaikista mahdollisista asioista. Ainoa jos tuulivoima tulee jossakin vaiheessa kannattamattomaksi, niin sitten toinen juttu.
Aurinkovoimasta saisi hyvin tehoa jos talot suunniteltaisiin niin että katolle asennettavista kennousta saisi tehoa ulos talvellakin.Onhan noita säitä ollut kymmenien vuosien aikana erilaisia näin keväällä ja sitten tietyissä vakiopaikoissa ihan erilaisia virtaamia, jopa hyvin vähäisiä, vaikka lunta on ollut talvella paljonkin ja itse paikat ovat olennaisilta osin säilyneet samana.. Ihmiset ei oikein osaa hahmottaa, miten hyvin kuivalla kelillä lähtee vettä ilmaan lumesta, se kun peittää maat ja järvet jokakohdasta, niin pinta-alaa on paljon..
Tutkimususkovaiset voivat luntata tuolta. Asia on juurikin, kuten olen havainnut; Jos säät ovat sopivat, niin suurin osa lumesta voi sublimoitua taivalle,
Vuoristossa tehdyssä tutkimuksessa määrä vaihteli 0,1-90%:n välillä. Toki se ei ole yhtäjyrkkää täällä VS vuoristo, mutta erot voivat olla vesikertymien suhteen täälläkin huimat!
Eli kevätsäät voivat helposti vaikuttaa suuresti, paljonko vesivoimaa on käytettävissä..
Frontiers | The Importance of Snow Sublimation on a Himalayan Glacier (frontiersin.org)
------------------------------------
Toki aurinkovoiman hyvä puoli on se, että sen avulla voidaan säästää hieman sitten vesivoimaa talven varalle (Kun on tällainen päivällä aurinkoinen sää). Meidän vain pitäisi padota loputkin mahdolliset paikat ja isontaa olemassaolevia patoaltaita, jos aiomme leikkiä tuurivoiman kanssa enenevässämäärin..
Tiedeuskovaiset? Mitä ne ovat? Sellaisia, jotka uskovat tieteellisen tutkimuksen tuottavan luotettavampia tuloksia kuin mutu?Onhan noita säitä ollut kymmenien vuosien aikana erilaisia näin keväällä ja sitten tietyissä vakiopaikoissa ihan erilaisia virtaamia, jopa hyvin vähäisiä, vaikka lunta on ollut talvella paljonkin ja itse paikat ovat olennaisilta osin säilyneet samana.. Ihmiset ei oikein osaa hahmottaa, miten hyvin kuivalla kelillä lähtee vettä ilmaan lumesta, se kun peittää maat ja järvet jokakohdasta, niin pinta-alaa on paljon..
Tutkimususkovaiset voivat luntata tuolta. Asia on juurikin, kuten olen havainnut; Jos säät ovat sopivat, niin suurin osa lumesta voi sublimoitua taivalle,
Vuoristossa tehdyssä tutkimuksessa määrä vaihteli 0,1-90%:n välillä. Toki se ei ole yhtäjyrkkää täällä VS vuoristo, mutta erot voivat olla vesikertymien suhteen täälläkin huimat!
Eli kevätsäät voivat helposti vaikuttaa suuresti, paljonko vesivoimaa on käytettävissä..
Frontiers | The Importance of Snow Sublimation on a Himalayan Glacier (frontiersin.org)
------------------------------------
Toki aurinkovoiman hyvä puoli on se, että sen avulla voidaan säästää hieman sitten vesivoimaa talven varalle (Kun on tällainen päivällä aurinkoinen sää). Meidän vain pitäisi padota loputkin mahdolliset paikat ja isontaa olemassaolevia patoaltaita, jos aiomme leikkiä tuurivoiman kanssa enenevässämäärin..
Yleensä tiedeuskovaisilla tarkoitetaan sellaisia, jotka uskovat tieteen ratkaisevan kaikki ihmiskunnan ongelmat.Tiedeuskovaiset?
No niinpä oli "tutkimususkovainen" tosiaan. Tunnetusti kokemusperäiset ja erityisesti omaan päättelyyn perustuvat uskomukset ovat erittäin epäluotettavia.Yleensä tiedeuskovaisilla tarkoitetaan sellaisia, jotka uskovat tieteen ratkaisevan kaikki ihmiskunnan ongelmat.
Sinänsä lainaamassasi viestissä puhuttiin tutkimususkovaisista, joiden veikkaan asiayhteydessä tarkoittavan sellaisia, jotka eivät usko mitä muut keskustelija sanovat, ellei ole tarjota linkkiä tutkimukseen.
Ihmisillä saattaa olla kokemusperäistä tai omaan päättelyyn perustuvaa tietoa ilmankin, että he olisivat lukeneet tutkimuksen aiheesta. Toki he saattavat olla väärässäkin. Se, että asiasta ei ole antaa tutkimusta ei toki tarkoita että ihminen olisi väärässä. Se on sitten toinen asia jos löytyy tutkimus, joka osoittaa ihmisen olevan väärässä.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2018.00108/fullTutkimususkovaiset voivat luntata tuolta. Asia on juurikin, kuten olen havainnut; Jos säät ovat sopivat, niin suurin osa lumesta voi sublimoitua taivalle,
Vuoristossa tehdyssä tutkimuksessa määrä vaihteli 0,1-90%:n välillä. Toki se ei ole yhtäjyrkkää täällä VS vuoristo, mutta erot voivat olla vesikertymien suhteen täälläkin huimat!
Eli kevätsäät voivat helposti vaikuttaa suuresti, paljonko vesivoimaa on käytettävissä..
Frontiers | The Importance of Snow Sublimation on a Himalayan Glacier (frontiersin.org)
Toki aurinkovoiman hyvä puoli on se, että sen avulla voidaan säästää hieman sitten vesivoimaa talven varalle (Kun on tällainen päivällä aurinkoinen sää). Meidän vain pitäisi padota loputkin mahdolliset paikat ja isontaa olemassaolevia patoaltaita, jos aiomme leikkiä tuurivoiman kanssa enenevässämäärin..
Onhan noita säitä ollut kymmenien vuosien aikana erilaisia näin keväällä ja sitten tietyissä vakiopaikoissa ihan erilaisia virtaamia, jopa hyvin vähäisiä, vaikka lunta on ollut talvella paljonkin ja itse paikat ovat olennaisilta osin säilyneet samana.. Ihmiset ei oikein osaa hahmottaa, miten hyvin kuivalla kelillä lähtee vettä ilmaan lumesta, se kun peittää maat ja järvet jokakohdasta, niin pinta-alaa on paljon..
Tutkimususkovaiset voivat luntata tuolta. Asia on juurikin, kuten olen havainnut; Jos säät ovat sopivat, niin suurin osa lumesta voi sublimoitua taivalle,
Vuoristossa tehdyssä tutkimuksessa määrä vaihteli 0,1-90%:n välillä. Toki se ei ole yhtäjyrkkää täällä VS vuoristo, mutta erot voivat olla vesikertymien suhteen täälläkin huimat!
Eli kevätsäät voivat helposti vaikuttaa suuresti, paljonko vesivoimaa on käytettävissä..
Frontiers | The Importance of Snow Sublimation on a Himalayan Glacier (frontiersin.org)
Valitettavasti kennoista ei saa juurikaan tehoa talvella, vaikka niissä ei olisi päällä lunta tai jäätä.Aurinkovoimasta saisi hyvin tehoa jos talot suunniteltaisiin niin että katolle asennettavista kennousta saisi tehoa ulos talvellakin.
Samat ilmiöt ja samat perusasiat. Sori nyt vain mutta vänkäyksesi meni nyt ihan kiville ja se on nyt ihan havaintojen lisäksi myös tutkimuksellakin todistettu!! Mutta saat tietysti luulla aivan, mitä haluat, Suomessa on luulemisen vapaus. Ja koska ei kuulu ketjuun, niin en vastaa tähän aiheeseen. Joten naamikset nyt ihan vain sinnesuuntaan..The Importance of Snow Sublimation on a Himalayan Glacier
Alat jostain himalajan olosuhteista vetämään johtopäätöksiä tänne. Olosuhteet on niin erilaiset, että tuo ei nyt todellakaan todista mitään veden sublimoitumisesta Suomessa. Vaihteluväli on myös sellainen, että jokainen voi siitä valita haihtuuko sitä lunta vai ei. Omien kokemusten perusteella sanoisin, että suurinosa ei todellakaan ole sublimoitunut suoraan taivaalle tänä keväänä. Tämän nyt huomaa jokainen, joka sattuu ulkona liikkumaan
Suomessa ei enää ole jokia joita kannattaisi padota sähköntuotantoon. Patoaltaiden isontamisessa en myöskään näe järkeä. Kyllä meidän pitää muita energiavarastoja tänne rakentaa.
No, vuodenvaihteessakin saa Helsingissä 60% kesän säteilytehosta, jos paneeli on kohtisuorassa aurinkoon.Valitettavasti kennoista ei saa juurikaan tehoa talvella, vaikka niissä ei olisi päällä lunta tai jäätä.
Talvella:
1.Maapallo on kääntynyt siten, että aurinko joutuu paistamaan todella paksun ilmamassan läpi. Siksi maahan ei tule juurikaan tehoa. Se, että ihmissilmä sanoo "ompa kirkas aurinko" on täysin toimimaton W/m2 mittari.
Pinta-alan lisäksi tarvitaan tietysti myös korkeuseroa kahden altaan välille. Sen lisäksi ilman sopivia luonnonmuotoja rakentaminen on kallista ja jos vielä joudutaan vaikkapa muuttamaan ihmismassoja pois altaiden tieltä, on helposti ymmärrettävissä että innostus nykysuomessa ei ole valtavan suurta.Vesi on oikein hyvä tapa varastoida sähköä ja Suomessa on pinta-alaa, jota voi täyttää lisävedellä.. Lisäksi vihreät ovat estäneet usemmankin paikan hyödyntämisen, joten paikkojakin on vielä jäljellä, joihin voisi tehdä ihan uusia patoja ym.
Samat ilmiöt ja samat perusasiat. Sori nyt vain mutta vänkäyksesi meni nyt ihan kiville ja se on nyt ihan havaintojen lisäksi myös tutkimuksellakin todistettu!! Mutta saat tietysti luulla aivan, mitä haluat, Suomessa on luulemisen vapaus. Ja koska ei kuulu ketjuun, niin en vastaa tähän aiheeseen. Joten naamikset nyt ihan vain sinnesuuntaan..
Vesi on oikein hyvä tapa varastoida sähköä ja Suomessa on pinta-alaa, jota voi täyttää lisävedellä.. Lisäksi vihreät ovat estäneet usemmankin paikan hyödyntämisen, joten paikkojakin on vielä jäljellä, joihin voisi tehdä ihan uusia patoja ym.
Ai talon betoniperustukset pitää uusia 30 vuoden välein?Vanhaa perustusta ei voi tuulivoimalasta käyttää uudelleen. Ne hapristuu siinä missä torni ja lavatkin.
Ottamatta kantaa alkuperäiseen väitteeseen, niin tuo ei ole ihan validi analogia. Talon betoniperustukset on mm. paljon vähemmän "säiden armoilla", kun tuulivoimaloiden perustukset.Ai talon betoniperustukset pitää uusia 30 vuoden välein?
Ai talon betoniperustukset pitää uusia 30 vuoden välein?
Tekisivät pumppuvoimaa niihin pariin paikkaan missä se olisi mahdollista(~90m putouskorkeus), toisessa on jo voimalaitos olemassa. Vahinko luonnolle jäisi vähäiseksi. Niistä saisi päivän huippukulutustunneille apuja.Pitää olla korkeuseroa, että saadaan sillä vesivoimalla tuotantoa. Kaikki järkevät joet on jo padottu vesivoimaa varten. Isoja maa-alueita ei nyt vaan ole mitään järkeä alkaa vedellä täyttämään. Kollaanallaskin olisi tuottanut todella vähän sähköä, taisi suunniteltu teho olla 32MW ja keskiteho 8MW. Kyllä tässä muita ratkaisuja on kehitettävä. Vaikka se hiekka-akku kaukolämmön tuotantoon sekä teollisuuden käyttöön. Teollisuus tarvitsee paljon lämpöä moniin prosesseihin ja siihen hiekka-akkuun voisi sitä lämpöä varastoida.
Ketkä?Tekisivät
Fortum ensimmäisessä ja toisessa Pohjolan voima.Ketkä?
Niillä vastuu yrityksenä tuottaa osakkeen omistajille voittoa.Fortum ensimmäisessä ja toisessa Pohjolan voima.
Tulevalla tuulivoimakapalla ja hintavaihteluilla pumppuvoima ei ole voitollista? Kannattavampaa se on kuin isot investoinnit vähäisiin vesivoimalisäyksiin mitä tuossa yllä mainittiin.Niillä vastuu yrityksenä tuottaa osakkeen omistajille voittoa.
Todennakoisesti ei Suomessa.Tulevalla tuulivoimakapalla ja hintavaihteluilla pumppuvoima ei ole voitollista?
Samat ilmiöt ja samat perusasiat. Sori nyt vain mutta vänkäyksesi meni nyt ihan kiville ja se on nyt ihan havaintojen lisäksi myös tutkimuksellakin todistettu!! Mutta saat tietysti luulla aivan, mitä haluat, Suomessa on luulemisen vapaus. Ja koska ei kuulu ketjuun, niin en vastaa tähän aiheeseen. Joten naamikset nyt ihan vain sinnesuuntaan..
Vesi on oikein hyvä tapa varastoida sähköä ja Suomessa on pinta-alaa, jota voi täyttää lisävedellä.. Lisäksi vihreät ovat estäneet usemmankin paikan hyödyntämisen, joten paikkojakin on vielä jäljellä, joihin voisi tehdä ihan uusia patoja ym.
Vesi on oikein hyvä tapa varastoida sähköä ja Suomessa on pinta-alaa, jota voi täyttää lisävedellä.. Lisäksi vihreät ovat estäneet usemmankin paikan hyödyntämisen, joten paikkojakin on vielä jäljellä, joihin voisi tehdä ihan uusia patoja ym.
Itse ajattelin että talvea varten pitäisi laittaa paneelit vaakatasoon seinälle...
Rakennuslupaa varten oli kuitenkin helpompi osoittaa että kesäkäyttöä varten katolle tulevat paneelit eivät heijasta valoa naaporille päin..
Tekisivät pumppuvoimaa niihin pariin paikkaan missä se olisi mahdollista(~90m putouskorkeus), toisessa on jo voimalaitos olemassa. Vahinko luonnolle jäisi vähäiseksi. Niistä saisi päivän huippukulutustunneille apuja.
Pelästykyhän kaivurikuski?Fingridin mukaan Suomen ja Ruotsin välinen Fenno-Skan 2 -tasasähköyhteys tippui pois käytöstä keskiviikkona aamupäivällä Rauman sähköasemalla. Sähköyhteyden maakaapeli vaurioitui kaivaustöiden yhteydessä.
Fingrid kertoo selvittävänsä viankorjauksen aikataulua. Siirtoyhteyden kapasiteetti on Fingridin mukaan rajoitettu puoleen yöhön asti.
Nyt ne rikkoo jo tahallaan kaapeleita jotta saisivat sähkönhinnan ylös.
Väität että sähköaseman kaapeleista ei tiedetä sentin tarkkuudella missä menee?Ota pätkä kaapelia mukaan kun käyt marjastamassa. Jos eksyt, kaiva se maan alle ja odota. Kohta kaivinkone tulee ja rikkoo. Valokaapelit toimii parhaiten kaivinkoneiden houkuttumina.
Mielenkiintoista muuten että aluksi ilmoitettiin että molemmat kaapelit pitää laittaa kylmäksi korjausta varten, ja sen jälkeen kun huomisen spot huutokauppa oli käyty ilmoitettiin että voidaan kyllä ajaa toisella kaapelilla vaikka rikkinäisiä korjataan. Eli huomenna Fi-SE3 välissä kulkee sitten vain intra-day ja säätö/tasesähköä.
Ei ole Olkiluodon kokeesta kysymys vaan Fingridin touhuista, jossa testataan Olkiluodon toimintaa, kun kantaverkossa tapahtuu.Olkiluoto 3 testit ei olekaan ohi. Laitos tiputetaan noin puolelle teholle ensi viikon torstaina 9 tunniksi testiä varten.
Nord Pool - REMIT UMM (nordpoolgroup.com)
Vaikka tiedettäisiin sentin tarkkuudella, niin voi olla uuno konekuski, uuno kaapelin sijaintitiedon merkitsijä, virhe dokumentoinnissa tai vikaa kaapelitutkassa.Väität että sähköaseman kaapeleista ei tiedetä sentin tarkkuudella missä menee?
Eri asia jos kaivettaisiin jossain tienposkessa.