Päästökauppa ohjaa pois, mutta samaan aikaan aiemmat syöttötariffit ja verotuet on hidastaneet poistumista. Päästöoikeuksien hinnan viime vuosina raketoidesssa markkinoilla niiden vaikutus kasvoi.Tilastojen valossa turpeen hinnan kehitys kulkee käsikaupassa päästöoikeuskauppakiristysten kanssa. En nyt jaksanut etsiä 2019 eteenpäin sisältävää tietoa, mutta tosiaan hintaahan ohjataan maan sisäisillä päätöksillä ja EU tasolla. Tämä on fakta (toki turpeellahan pääasiallisesti ajellaan lämpöä).
katso liitettä 1016906katso liitettä 1016907
Päästökauppa on jo nostanut turpeen hintaa ja ohjaa sen käyttöä
Päästökauppa määrittää päästöille hinnat ja ajaa fossiilisten ja turpeen käytön alas Päästöoikeuksien hinnat ovat viisinkertaistuneet kahdessa vuo...www.epressi.com
Tätähän tavoiteltiin poliittisella ohjauksella, kiristetään kustannustasoa jotta ohjataan sen käytöstä poistumiseen.
Odotan mielenkiinnolla (ja kauhulla) mihin suuntaan hinnat jatkavat kehittymistään kun "vihreän siirtymän" jatkot tässä tilanteessa jatkuvat, lisää kiristyvää päästökauppaa jne. Odotan suurta menestystä, varsinkin näin epävakaina aikoina.
Turve on kuitenkin polttoaineena pahimmasta päästä, jopa kivihiiltä pahempi, joten vaikka se on massana lähes ilmaista, niin kyllä on hyvä, että sen polttaminen on käytännössä lopussa.
Samaan aikaan mun mielestä tämä uusi HVK:n varastointi on ihan hyvä asia. Jos kriisitilanne menisi pidemmälle kuin sähkön hintakriisiin, eli lämpö- ja yhteistuotantolaitoksilta alkaisi oikeasti polttoaine kokonaan loppua, on hyvä olla edes jotakin polttoainetta. Ja silloin turvekin on huomattavasti perustellumpaa (joskin muutoin edelleen yhtä ikävää) käyttää.
Mutta kauanko turvetta voi varastoida aumoissa? Jos turpeen huoltovarmuusvarastointi edellyttää sen kiertoa eli käyttöä, tulee varastointitarvetta ja määrää kyllä nopeasti kriisin jälkeen arvioida uudelleen. Sen sijaan jos se säilyy käyttökelpoisena vuosikymmeniä, niin sehän on sitten aivan loistava huoltovarmuustekijä.