- Liittynyt
- 16.10.2016
- Viestejä
- 17 636
Ihan sama jotkut päästöt kun meillä on pahempi ongelma käsillä.
No siinä vaiheessa kun ne uudet turvevoimalat saataisiin tulille, ongelma on jo korjattu paljon paremmilla keinoilla.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Ihan sama jotkut päästöt kun meillä on pahempi ongelma käsillä.
Puunpoltosta tulee hiukkaspäästöjä. Tosin sähkö ei riitä jos puuta ei poltettaisi.4% on turpeen osuus, joten täysin marginaalissa jo. Turve ei ole uusiutuva kuten puu, joten en näe miksi puun poltto kiellettäisiin.
Energiakriisi tulee jatkumaan vuosia.No siinä vaiheessa kun ne uudet turvevoimalat saataisiin tulille, ongelma on jo korjattu paljon paremmilla keinoilla.
Kiinassa on n. 1,4miljardia ihmistä ja yksi ihminen tuottaa sellaiset 547kg hiilidioksidia vuodessa, metaanista nyt vielä puhumattakaan. Niin miten paljon se Suomessa käytetyn turpeen polton hiilidioksidipäästöt olivatkaan? Turpeen poltossa on myös se etu kun se poltetaan puuhakkeen kanssa estää se korroosiota.Turpeesta keskustelu on täysin turhaa, koska se aiheuttaa niin massiiviset hiilidioksidipäästöt. Sen polttaminen on ilmaston kannalta helvetin typerää, ja onneksi päästökaupan seurauksena myös tulevaisuudessa kannattamatonta.
Kiinassa on n. 1,4miljardia ihmistä ja yksi ihminen tuottaa sellaiset 547kg hiilidioksidia vuodessa, metaanista nyt vielä puhumattakaan. Niin miten paljon se Suomessa käytetyn turpeen polton hiilidioksidipäästöt olivatkaan?
Jeesustelu ei vie myöskään asiaa eteenpäin, vaan tulisi myös tiedostaa maantieteellinen sijainti ja elämisen ehdot arktisella seudulla.Jälleen kerran, ilmastonmuutoksen isoa ongelmaa ei tulla ratkaisemaan siten, että pilkotaan ongelma erittäin pieniin osiin ja sitten ilmoitetaan, että koska kaikki osat ovat niin pieniä, yhtäkään niistä ei tarvitse hoitaa.
Meille kuuluu se meidän oma osuus, ja se pitää hoitaa. Ja päästöoikeudet ovat EU-tason asia, ja EU:n osuus päästöistä on jo sitten ihan kokonaisuudenkin kannalta merkittävä.
En ihan lähivuosina usko tota. Tänä vuonna valtio varmuusvarastoi turvetta reilu 2terawatin verran eli pelkästäänTurpeesta keskustelu on täysin turhaa, koska se aiheuttaa niin massiiviset hiilidioksidipäästöt. Sen polttaminen on ilmaston kannalta helvetin typerää, ja onneksi päästökaupan seurauksena myös tulevaisuudessa kannattamatonta.
En ihan lähivuosina usko tota. Tänä vuonna valtio varmuusvarastoi turvetta reilu 2terawatin verran eli pelkästään
sillä voidaan tuottaa n.700MW teholla 24 tuntia vuorokaudessa 4KK ajan. Ei kerro, että siitä oltaisiin luopumassa ja Persut ovat turpeen kannalla ja kepu, joten eiköhän muutkin sen käytön salli Suomea työllistävänä.
Sekä sen päästöt tuskin ovat suuremmat mitä mitä Virosta tuotavan sähkön teossa käytettävässä palavassa kivessä on. Vuonna 2000 luvulla energiaturvetta on maksimissaan tehty 35 terawatin verran. Eli meillä on vielä
hyvä mahdollisuus sen käyttöä lisätä ja osaamistakin onneksi vielä löytyy.
Hölmöä tuoda Virosta kun on omaakin energiaa.
Jep ja näistä se 8% on käytössä.
Puunpoltosta tulee hiukkaspäästöjä. Tosin sähkö ei riitä jos puuta ei poltettaisi.
En ihan lähivuosina usko tota. Tänä vuonna valtio varmuusvarastoi turvetta reilu 2terawatin verran eli pelkästään
sillä voidaan tuottaa n.700MW teholla 24 tuntia vuorokaudessa 4KK ajan. Ei kerro, että siitä oltaisiin luopumassa ja Persut ovat turpeen kannalla ja kepu, joten eiköhän muutkin sen käytön salli Suomea työllistävänä.
Sekä sen päästöt tuskin ovat suuremmat mitä mitä Virosta tuotavan sähkön teossa käytettävässä palavassa kivessä on. Vuonna 2000 luvulla energiaturvetta on maksimissaan tehty 35 terawatin verran. Eli meillä on vielä
hyvä mahdollisuus sen käyttöä lisätä ja osaamistakin onneksi vielä löytyy.
Hölmöä tuoda Virosta kun on omaakin energiaa.
Niin tuodaan, mutta se tehdään sillä sillä "pahalla saastuttajalla ja se siis käy mutta turve ei".Turpeella tuotetaan pääasiassa lämpöä. Virosta tuodaan sähköä, ei lämpöä. Virosta tuotavaa sähköä ei voida korvata turpeella.
Niin tuodaan, mutta se tehdään sillä sillä "pahalla saastuttajalla ja se siis käy mutta turve ei".
Me voitaisiin korvata tänne tuotava kivihiilikin turpeella niinden hiilidioksidipäästöillä ei ole isoa eroakaan.
Suomessa me vielä saadaan monessa paikassa sen turvesähkön "sivutuotteena" tuleva lämpökin talteen, jolloin sen hyötysuhde ollee 90-95%.
Eihän tässä kukaan uusia turvelaitoksia pyytänyt rakentamaan. Vaan otetaan kaikki laitokset käyttöön. Jos ja kun niitä alhaalla on..? Ei itellä ainakaan kestä kukkaro jos tätä samaa jatkuu joka talvi. Epäilen et monella muulla kansalaisella sama tilanne. Eikä kaiketi kaikkia voi ajaa edes sossun luukulle! Myydäkään ei voi kun kukaan ei mitään pysty ostamaan, paitsi sitä sähköä.
Eli kusessa ollaan. Jos kaikki laitokset käytössä jo tai ainakin olevinaanEi niitä turvelaitoksia ole poissa käytöstä juuri ollenkaan. Niitä on muutettu käyttämään muita polttoaineita, ja ne mitä on vielä on turvekäyttöisiä ovat kyllä käytössä. Toki kerta ne ovat kaikki yhteistuotantolaitoksia, niin ne käynnistetään sitten, kun niiden tuottamaa lämpöä tarvitaan.
Eli kusessa ollaan. Jos kaikki laitokset käytössä jo tai ainakin olevinaan
Sitten vaan äkkiä 20xmäärä tuulivoimaa et saataisiin ens talvena vähän sähköä lisää, jostain luin et Oisko ens talvena taas sitten lämmöstä ongelma juuri tämän turpeen vähyyden takia kun sitä niin ajettiin alas vähä liian nopeaa.No näyttäisi, että parhaillaan kaukolämmön yhteistuotanto tuottaa about 2000 MW sähköä. Maksimi on lähempänä 3000 MW:ia, joten kyllä sieltä vielä saadaan lisää sähköä jos ilmat alkaa kylmenemään.
Mistä tuo 2 TWh on peräisin? Tietääkseni HVK: varatojen suuruudet eivät ole julkista tietoa.En ihan lähivuosina usko tota. Tänä vuonna valtio varmuusvarastoi turvetta reilu 2terawatin verran eli pelkästään
Kyllä HVK itse jo kesällä julkaisi tuon tavoiteluvun, mutta se on eri asia, miten sitten on onnistunut.Mistä tuo 2 TWh on peräisin? Tietääkseni HVK: varatojen suuruudet eivät ole julkista tietoa.
Milläs tuulella noi tuulivoimalat pyörivät joko riittää 4m/s?.
Entä kun tuulimyllyn lavat ovat jäässä tarvitaanko silloin jo 8m/s? tuuli.
Kuinkas iso toi 70m pitkillä lavoilla olevan tuulimyllyn konehuone on? 2.5m*2,5* 6m?
Miten ton konehuonee lämmitys hoidetaan.
Paljonkos toi laitos kuluttaa sähköä kun se on pysäytetty? Entä siinä vaiheessa kun sitä jarrutetaan, tollanen 3*70m lavoitus vaatinee melkoisen jarrutusenergian. Myrskyllähän ne on pakko pysäyttää, miten se käytännössä tehdään. Onko siellä joku hydraulijärjestelmä ja "jarrukengät/kytkinlevy".
Mikäs on syynä, että 0€/MWh kannattaa tarjota, eikös se laitos kulukkaan kun mylly pyörii?
Totta on että ei vettä rajattomasti ole. Jokia pitää lisäksi jäädyttää juuri nyt. Se tehdään rajoittamalla jokien virtausta. Jos jääkantta ei jokeen saada voi jäätyminen lähteä pohjasta käsin aiheuttaen isoja ongelmia talvella.Viime viikon vesitilanne oli että Suomesta löytyi 3386GWh energiaa. Nyt pakkasen jälkeen tulee lisää vettä kai vasta kun lumet sulaa? Jos ajatellaan että se pitäisi riittää vielä 20 viikkoa, keskimääräinen jatkuva tuotanto saisi olla noin 1000 MW.
Selittänee kai miksi vesivoiman tehot tippuu koko ajan vaikka hinnat nousee.
Eikös tuulivoimaloita omista mm. ikea ja s-ryhmä Suomessa joten eiköhän ainakin heillä ole intresseissä painaa hinta niin alas kuin mahdollista, vaikka negatiiviseksi koska he myös toisessa päässä käyttävät sähköä? Eli tapahtuu rahan siirto oikeasta taskusta vasempaan.Kutakuinkin 4m/s on riittävä. Kannattaa muistaa että näillä nykykorkeuksiin yltävillä voimaloilla se tuulisuus on vähän erilainen kuin maanpinnalla jolloin tuo 4m/s (ja yli) taso saavutetaan vähän useammin kuin pienemmillä voimaloilla. Mutta tyven on tyven.
Tuulta ei tarvita juuri enempää kuin kesälläkään mutta jäätäminen kyllä laskee hieman tuotantomäärää ja lisää rasitusta tuulivoimalan osille. Tosin Suomessa on osa tuulivoimaloiden lavoista lämmitetty juurikin jäätämisen estämiseksi.
Suurin piirtein tuon kokoisia nasellit ovat, taitaa olla ulkomitatkin kasvaneet hieman viime aikoina.
Ei tarvitse erillistä lämmitystä, hukkalämpöä syntyy runsaasti ja kesäisin nasellit ovat melkoisia pätsejä.
Ihan superteknisiä tietoja ei minulla ole (en ole insinööri enkä kiinnostunut noiden laitteiden tekniikasta), mutta kulutus jarrutuksessa on maltillista, mutta ei missään tapauksessa mitätöntä. Jarruttaessa siivet käännetään ensin tuulen myötäisiksi ja vasta sitten aloitetaan voimakkaampi jarrutus. Yleensä kunnon myrskyn lähestyessä laitokset ajetaan kiinni mieluummin hyvissä ajoin kuin riskeerataan mitään. Jos oikein muistan niin 25m/s on se raja millä laitos pitää pysäyttää.
Laitos kyllä kuluu kun se on toiminnassa, mutta on teknisesti ja taloudellisesti ongelmallisempaa laskea joku taso (esim. 4€/MWh) missä break even tapahtuisi joten ainakin yrityksessä missä olen töissä käytetään tuota yksinkertaisempaa nollarajaa. Myös tuo nollaraja käytännössä aiheuttaa sen että harvemmin alueen sähkön hinta dippaa alle sen nollan kun osa toimijoista oikeasti pysäyttää voimalat jos spot-hinta laskee alle nollan. Mutta tiedän kyllä toimijoita jotka käyttävät rajahintana muutakin kuin nollaa. Yleensä ottaen on parempi saada ajosta jotain kuin ei mitään ja toisaalta ylimääräinen vatkaaminen ja jarruttelu on haitallisempaa laitokselle kuin normaali pyöriminen.
Kyllähän veteen satanut lumi sulaa vedeksi, vaikka pakkasta olisikin(niin kauan kun ei ole jäässä).Viime viikon vesitilanne oli että Suomesta löytyi 3386GWh energiaa. Nyt pakkasen jälkeen tulee lisää vettä kai vasta kun lumet sulaa? Jos ajatellaan että se pitäisi riittää vielä 20 viikkoa, keskimääräinen jatkuva tuotanto saisi olla noin 1000 MW.
Selittänee kai miksi vesivoiman tehot tippuu koko ajan vaikka hinnat nousee.
Kiinteistöt ja energia omissa yhtiöissä ja mahdollisimman korkeiksi kulut kohdeyritykselle niin mimimoidaan verot?Eikös tuulivoimaloita omista mm. ikea ja s-ryhmä Suomessa joten eiköhän ainakin heillä ole intresseissä painaa hinta niin alas kuin mahdollista, vaikka negatiiviseksi koska he myös toisessa päässä käyttävät sähköä? Eli tapahtuu rahan siirto oikeasta taskusta vasempaan.
Paljonkos noi lavat vievät energiaa, jos ne lämmitetään?Tuulta ei tarvita juuri enempää kuin kesälläkään mutta jäätäminen kyllä laskee hieman tuotantomäärää ja lisää rasitusta tuulivoimalan osille. Tosin Suomessa on osa tuulivoimaloiden lavoista lämmitetty juurikin jäätämisen estämiseksi.
No tota ei usko erkkikään , ettei niitä tarvitseisi lämmittää kovilla pakkasilla, kun ovat pysähtyneenäSuurin piirtein tuon kokoisia nasellit ovat, taitaa olla ulkomitatkin kasvaneet hieman viime aikoina.
Ei tarvitse erillistä lämmitystä, hukkalämpöä syntyy runsaasti ja kesäisin nasellit ovat melkoisia pätsejä.
Olis mielenkiintois tietää miten toi jarrutus hoidetaan. Joku sähkömagneetti? tosta tuuleesta muistelenIhan superteknisiä tietoja ei minulla ole (en ole insinööri enkä kiinnostunut noiden laitteiden tekniikasta), mutta kulutus jarrutuksessa on maltillista, mutta ei missään tapauksessa mitätöntä. Jarruttaessa siivet käännetään ensin tuulen myötäisiksi ja vasta sitten aloitetaan voimakkaampi jarrutus. Yleensä kunnon myrskyn lähestyessä laitokset ajetaan kiinni mieluummin hyvissä ajoin kuin riskeerataan mitään. Jos oikein muistan niin 25m/s on se raja millä laitos pitää pysäyttää.
Joo olen nyt sen verran seurannut reaaliaikaista hinnanmuodostusta, että voi hyvin päätellä tuulivoimaloitakin laitettavan pysähdyksiin korkeamman hinnan ylläpitämiseksi. Varsinkin yhtiöillä, jotka saavat sitä tulonmuodostusta muistakin energialähteistä homman hyöty korostuu.Laitos kyllä kuluu kun se on toiminnassa, mutta on teknisesti ja taloudellisesti ongelmallisempaa laskea joku taso (esim. 4€/MWh) missä break even tapahtuisi joten ainakin yrityksessä missä olen töissä käytetään tuota yksinkertaisempaa nollarajaa. Myös tuo nollaraja käytännössä aiheuttaa sen että harvemmin alueen sähkön hinta dippaa alle sen nollan kun osa toimijoista oikeasti pysäyttää voimalat jos spot-hinta laskee alle nollan. Mutta tiedän kyllä toimijoita jotka käyttävät rajahintana muutakin kuin nollaa. Yleensä ottaen on parempi saada ajosta jotain kuin ei mitään ja toisaalta ylimääräinen vatkaaminen ja jarruttelu on haitallisempaa laitokselle kuin normaali pyöriminen.
Tieto löytyi jostain lehdestä. Turpeen varastointi tehtiin nyt ensimmäistä kertaa, joten se lienee syynä julkistukseen. Kertoo hyvin Turpeen merkityksestä talven pakkasilla. Uusia monienergiakäyttövoimaloita varmasti tehdään. Uskon, että turve on yksi käyttövoimalähde niitä suunnitellessa, muiden energialähteiden ohella. Juuri Eduskunnassa Harkimo kertoin, että tuomme ulkomailta 10 miljardia enemmän kuin mitä viemme.Mistä tuo 2 TWh on peräisin? Tietääkseni HVK: varatojen suuruudet eivät ole julkista tietoa.
Eiköhän ne osta itse oman sähkönsä ns. Mankala-sähkö? Elleivät sitten tuota tuhansien MW teholla.Eikös tuulivoimaloita omista mm. ikea ja s-ryhmä Suomessa joten eiköhän ainakin heillä ole intresseissä painaa hinta niin alas kuin mahdollista, vaikka negatiiviseksi koska he myös toisessa päässä käyttävät sähköä? Eli tapahtuu rahan siirto oikeasta taskusta vasempaan.
Niin tuodaan, mutta se tehdään sillä sillä "pahalla saastuttajalla ja se siis käy mutta turve ei".
Me voitaisiin korvata tänne tuotava kivihiilikin turpeella niinden hiilidioksidipäästöillä ei ole isoa eroakaan.
Suomessa me vielä saadaan monessa paikassa sen turvesähkön "sivutuotteena" tuleva lämpökin talteen, jolloin sen hyötysuhde ollee 90-95%.
Näinhän se oli. Nykyisillä sähkönhinta olla se on toisinpäin. Tosin hitaasti nämä kunnalliset kaukolämpölaitokset reagoivat tällaisiin muutoksiin. Todennäköiset ovat varanneet polttoainetta vain lämmitykseen, kuten aina ennenkin, joten ei ole polttoainetta tehdä pelkästään sähköä. Osa voimalaitoksissa ei edes pysty tuottamaan vain sähköä.Kaukolämmon ja sähkön yhteistuotannossa sähkö on se sivutuote.
Mikään aineen palamiseen ja/tai höyrynpaineeseen perustuva sähköntuotantotapa ei pysty tuottamaan vain sähköä.Näinhän se oli. Nykyisillä sähkönhinta olla se on toisinpäin. Tosin hitaasti nämä kunnalliset kaukolämpölaitokset reagoivat tällaisiin muutoksiin. Todennäköiset ovat varanneet polttoainetta vain lämmitykseen, kuten aina ennenkin, joten ei ole polttoainetta tehdä pelkästään sähköä. Osa voimalaitoksissa ei edes pysty tuottamaan vain sähköä.
Meri-Porin hiilivoimala noin esimerkiksi.Mikään aineen palamiseen ja/tai höyrynpaineeseen perustuva sähköntuotantotapa ei pysty tuottamaan vain sähköä.
Eiköhän tossa tarkoitettu, että Meri-Porikin tuottaa lämpöä sivutuotteenaan, mutta sitä ei oteta talteen vaan sillä jäähdytysenergialla lämmitetään merivettä. Meri-Pori ollee optimoitu sähköntuottoon, joten sitä "hukkalömpöä"Meri-Porin hiilivoimala noin esimerkiksi.
Meri-Pori on kyllä optimoitu sähköntuotantoon, mutta hukkalämpöä tulee juurikin sen takia älyttömästi. Yli 700MW menee lämpöä mereen.Eiköhän tossa tarkoitettu, että Meri-Porikin tuottaa lämpöä sivutuotteenaan, mutta sitä ei oteta talteen vaan sillä jäähdytysenergialla lämmitetään merivettä. Meri-Pori ollee optimoitu sähköntuottoon, joten sitä "hukkalömpöä"
ei tule niin paljon, mutta kuitenkin merkittävä määrä. Lämmittänevät omat rakennuksensa kuitenkin sillä?
Meri-Pori on kyllä optimoitu sähköntuotantoon, mutta hukkalämpöä tulee juurikin sen takia älyttömästi. Yli 700MW menee lämpöä mereen.
Ei ihan. Olkiluoto 3:n reaktorin lämpöteho on 4300MW, ja tuosta saadaan 1600MW sähköksi ja 2700MW lämpötehoa menee mereen. Yleisesti sama periaate kaikissa lauhdevoimalaitoksissa. Sähkötehoa saadaan enemmän, kun höyry voi paisua mahdollisimman kylmään lämpötilaan. Olkiluoto 3:n tapauksessakin se 2700MW lämpöteho on alle 20 asteista höyryä, mikä tulee matalapaineturbiinista lauhduttimeen. Sillä ei paljoa kaukolämpöä tehtäisi.Sama periaate on ydinvoimalaitoksissakin. OL3 toimiessaan pukkaa mereen 4300 MW.
Kuva on TM 22B/2022 digilehdestä.
Ja ydinvoiman käytössä kaukolämpönä lienee se ongelma, että lämpötehoa tulee järkyttävät määrät ja se voimala on rakennettu ydinpelon vuoksi kauas massiivisesta kaukolämmön tarpeesta.Ei ihan. Olkiluoto 3:n reaktorin lämpöteho on 4300MW, ja tuosta saadaan 1600MW sähköksi ja 2700MW lämpötehoa menee mereen. Yleisesti sama periaate kaikissa lauhdevoimalaitoksissa. Sähkötehoa saadaan enemmän, kun höyry voi paisua mahdollisimman kylmään lämpötilaan. Olkiluoto 3:n tapauksessakin se 2700MW lämpöteho on alle 20 asteista höyryä, mikä tulee matalapaineturbiinista lauhduttimeen. Sillä ei paljoa kaukolämpöä tehtäisi.
Yhteistuotannossa paisunta turbiinissa loppuu jo reilusti aiemmin, jolloin saadaan enemmän kaukolämpötehoa. Sähkötehoa taas ei saada niin paljoa kun paisunta jää "vajaaksi". Polttoaineesta toki saadaan enemmän irti yhteistuotannossa. Ydinvoiman kohdalla polttoainekulut tosin ovat niin marginaaliset, ettei sillä ole vaikutusta tehdäänkö pelkkää sähköä vai yhteistuotantoa.
Jep. Teoriassa mahdollista, mutta. Putken vedon hinta on suurempi ongelma kuin lämpöhäviö. Loviisan ja Helsingin välistä kaukolämmön siirtoa on siis tarkasteltu muutama vuosi sitten. Ei nähty taloudellisesti järkevänä silloin, muutoin kyllä.Ja ydinvoiman käytössä kaukolämpönä lienee se ongelma, että lämpötehoa tulee järkyttävät määrät ja se voimala on rakennettu ydinpelon vuoksi kauas massiivisesta kaukolämmön tarpeesta.
Paljonkos noi lavat vievät energiaa, jos ne lämmitetään?
No tota ei usko erkkikään , ettei niitä tarvitseisi lämmittää kovilla pakkasilla, kun ovat pysähtyneenä
kun ei tuule. Vuorokaudessa öljyt yms. jo todella kohmeessa.
Käytön tuoman lämmön kyllä uskon.
Olis mielenkiintois tietää miten toi jarrutus hoidetaan. Joku sähkömagneetti?
Joo olen nyt sen verran seurannut reaaliaikaista hinnanmuodostusta, että voi hyvin päätellä tuulivoimaloitakin laitettavan pysähdyksiin korkeamman hinnan ylläpitämiseksi. Varsinkin yhtiöillä, jotka saavat sitä tulonmuodostusta muistakin energialähteistä homman hyöty korostuu.
Kaukolämpöhän olisi järkevä ottaa ydinvoimalassa matalapaineturbiinin väliotolla, jolloin kaukolämpötehon määrää pystyisi säätelemään kyllä yksinkertaisesti väliottojärjestelmän säätöventtiilin avulla ja loput höyrystä virtaisi aina merivesilauhduttimeen saakka. Turbiinin hyötysuhde vaihtelisi tosin tässä jonkun verran vaihtelevan sähkötehon lisäksi, sillä turbiinivaiheet suunnitellaan aina tietylle höyryvirtaukselle. Massiivisissa EPR-kokoluokan voimalaitoksissa tuo ei kuitenkaan olisi suurempi ongelma, sillä laitos on joka tapauksessa sähköteholtaan liian suuri Suomen sähköverkkoon.Ja ydinvoiman käytössä kaukolämpönä lienee se ongelma, että lämpötehoa tulee järkyttävät määrät ja se voimala on rakennettu ydinpelon vuoksi kauas massiivisesta kaukolämmön tarpeesta.
Eli jos tuotetaan 3000MW lämmitystarve n.10MW (3,3promillea) siipien lämmitykseenSähkövastuksethan niissä on, mutta suuressa kuvassa kulutus ei ole merkittävä. Varmaankin joitain promilleja laitoksen tuotannosta talviaikaan. Kuten jo aiemmin totesin, en ole insinööri eikä tämän luokan detaljit ole kiinnostavia.
Joo uskon tuon jäähdytystarpeen se on selvää, että lämpöä muodostuu kun noi pyörii. Mutta se mikä on myös kiinnostaa on se aika kun tuulimyllyt ovat pakkasella pysähtyneenä ja niiden silloin tarvitsema lämmitystarve. Sitten kun ne pyörii ne tekenevät ovat lämmityksensä ns. hukkalämpönä.Olen käynyt kahdessa eri nasellissa, tosin molemmat käynnit olivat kesäaikaan. Ja keskustellut nasellitehtaalla sekä insinöörien ja suunnittelijoiden kanssa, mutta keskustelut eivät missään vaiheessa sivunneet nasellin lämmitystä. Paljon isompi huoli heillä tuntui olevan jäähdytyksestä. Voi tietysti olla että tietyt komponentit pyritään pitämään tasaisessa toimintaympäristössä riippumatta siitä onko ulkona +30 tai -30. Tavalla tai toisella tuo on ratkaistu koska en ole kuullut kertaakaan että konehuone olisi ollut jäässä, mutta olen kyllä kuullut useista vaihteistoremonteista jotka on jouduttu tekemään ylikuumenimisen takia. Itseasiassa -30 taitaa olla alin lämpötila missä valmistajat takaavat toiminnan.
Et satu tietämään linkkiä?Nykyisin on aerodynaamiset jarrut sekä mekaaniset jarrut varalla. Interwebseistä löytyy kyllä tarkemmin näistäkin tietoa jos kinostaa.
Joo en mäkään mihinkään salaliittoteorioihin usko. Mutta se on loogisesti ajatellen täysin varmaa, että hintojaOlen itse ollut mukana tässä markkinassa lähes siitä lähtien kun Suomi liittyi mukaan Nordpooliin ja voin melkoisella luottamuksella kertoa että on vain muutama niin iso toimija joka voisi
A) vaikuttaa varmuudella markkinahintoihin
B) tekisi niin
Ja ne toimijat eivät varmasti laittaisi tuulivoimaloita pysähdyksiin vaan käyttäisivät kombinaatiota fossiilisesta tuotannosta sekä vesivoimasta saavuttaakseen tämän lopputuloksen. Yksittäisillä hinta-alueilla, varsinkin Tanskassa, sama saattaisi olla mahdollista tehdä tuulivoimankin avulla mutta en näe tätä muuna kuin salaliittoteoriana. Lisäksi kaikkia yhtiöitä seurataan EU:n taholta markkinamanipulaation osalta ja riskit kiinni jäämisestä ja sakoista on niin iso että nuo isot yhtiöt joilla siihen teknisesti mahdollisuus oliskin ovat jo aikaa sitten rakentaneet yhtiöiden sisälle Chinese wallit pitääkseen homman sisäsiistinä.
Eivät kulut ole lähellekään nousseet samassa suhteessa vuoden aikana kuin hinnat.
Sitä on vaikeaa sanoa miten mikin voimala optimoi (ja missä maassa) tuotantoaan.
Futuureilla keinotteluhan on pörssissä hyvin tunnettu ilmiö.
Lintilä valtitti ettei kukaan halua sijoittaa uusiin voimaloihin 7-8miljardia, joten ei voi tehdä mitäänkö?
Lintiläkin jo totesi reilusti, että ei tää tähän talveen ratkea => 2-3vuotta ja valtiolla on voimalarahat kasassa.
En usko, että tolla on mitään tai ainakaan oleellista vaikutusta hintaan. Saisivat vaan parempaa katetta.Sehän on nyt aivan selvää että sähkön hinnalla ei ole mitään tekemistä tuotannon hinnan kanssa. Tuotettu melkein täysillä kaikki järkevästi saatavilla tuotannolla koko ajan viimeiset muutamat viikot, ja siitä vähäisestä energiasta sähkön kuluttajat tappelevat nyrkein ja hampain ja hinta nousee.
Ne yhtiöt jotka myyvät suoraan kuluttajille omakustannushintaan tai muuten kohtuullisemmalla hinnalla aiheuttaa sen että markkinoilla onkin tarjolla vähemmän sähköä, ja muille hinta sitten nousee. Että vähän kaksipiippuinen juttu tuo, jos myy rajatulle asiakaskunnalle kohtuullisella katteella sähköä välttyy julkisen keskustelun kiskonta/kartellisyytöksiltä, mutta tosiasia on että kaikille muille sähkö kallistuu kun se halpa sähkö myydään ensin pois.
Joo määräaikaiset ja kiinteät sitovat hinnan, mutta eivät ainakaan toistaiseksi ole onnistuneet tekemäänMääräaikaisilla ja kiinteähintaisilla sopimuksilla sama vaikutus sähkön spot hintaan.
Valitettavasti noinhan se näyttää menevän. Mutta valta on eduskunnalla sekä meillä on Hanhikivessä toi valitusrumpa jo käyty. Siiehn meillä on rahoitus (jos niin halutaan) kuten ed. viestissä esitin. Homma vaan pitää saada liikkeelle eikä jatkaa tätä vitkuttelua. Ei tää ongelma ole ratkaistu ensi eikä seuraavanakaan talvena. Ja noi meidän nyt käynnissä olevat ydinvoimalta ovat jo 70-luvulla tehtyjä, ei ne ikuisesti toimi.Toisaalta on valtava määrä joka haluaisi sijoittaa uusin voimaloihin muutama miljoonaa, ja niitä jotka ovat valmiita ostamaan osa uudesta tuotannosta kiinteään hintaan (PPA). Luvitusprosessit kestävät aina vähintään neljä vuotta, niin tähän hätään ei saada mitään aikaiseksi. Nämä prosessit menevät aina vaan vaikeammaksi ja kohta kai mahdotonta rakentaa yhtään mitään. Aina löytyy joku vastustaja jolla mökki viiden kilometrin päässä joka ostaa netistä liito-oravan papanoita ja heittää kaavailtu alueelle ja projekti viivästyy pari vuotta kun pitää selvittää missä ne oravat piileskelee.
Jos vaan halutaan, niin aivan varmasti ennenkuin tönö on edes vesikatossa. 1970-luvulla Kekkonen ja sen aikuiset patruunat asian ymmärsivät. Nyt ei vaan meinaa mitenkään onnistua. Rahat hassataan aivan muuhun.No sitten rahat kasassa ennen rakennuslupaa
Onko kukaan vilkaissut, mihin suuntaan sähkö liikkuu Keski-Euroopan ja Baltia/Ruotsi välillä? Voisiko tällä olla vaikutusta?Sanoisin että Ihmeen vähän hinnat liikkuu vaikka:
OL1 tehot tippuu
OL2 tehot tippuu
OL3 edelleen pysähdyksissä (1600MW)
RB4 edelleen rikki (1100MW?)
Oskarshamn sammuu korjauksia varten (1400MW)
Ja kolmaskin reaktori ongelmissa Ruotsissa, menee puoliteholle.
Ja korvikehiilellä Meri-Pori ei vieläkään toimi täydellä teholla.
Vähän yllättynyt että hinta ei nouse enemmän, mutta kai se kaasun ansiosta että 40-60 senttiin tulee eräänlainen hintakatto. Tai sitten kulutusta vähennetään kun hinnat nousee..
Onko kukaan vilkaissut, mihin suuntaan sähkö liikkuu Keski-Euroopan ja Baltia/Ruotsi välillä? Voisiko tällä olla vaikutusta?
Joo en mäkään mihinkään salaliittoteorioihin usko. Mutta se on loogisesti ajatellen täysin varmaa, että hintoja muokatataan. Eivät kulut ole lähellekään nousseet samassa suhteessa vuoden aikana kuin hinnat.
Sitä on vaikeaa sanoa miten mikin voimala optimoi (ja missä maassa) tuotantoaan.
Nyt on eduskunnassa kysely ja valtionvarainministeri Saarikko juuri myönsi että valtio tarvitsee rahaa ja siksi on hyvä, että valtio perii ensivuonna voitoista ton uuden veron. Eli eduskunnassakin tiedetään tämä rahastus.