- Liittynyt
- 08.04.2022
- Viestejä
- 1 371
Siis tuosta on ilmeisesti tulossa sellainen, joka vain suoraan lämmittää kaukolämpöverkon vettä eikä tuota sähköä. Saa korjata jos olen väärässä.Mitä nyt yritätä sanoa? Teinkö virheen?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Siis tuosta on ilmeisesti tulossa sellainen, joka vain suoraan lämmittää kaukolämpöverkon vettä eikä tuota sähköä. Saa korjata jos olen väärässä.Mitä nyt yritätä sanoa? Teinkö virheen?
Sama toisinpäin: Jos sinulla on piha täynnä halvalla ennen hintapiikkiä ostettua hiiltä, niin tuskin jätät voimalaa ajamatta, jos saat muutoihin hyvän katteen. Jokainen ajotunti kuitenkin auttaa saamaan kasaan vuoden kiinteät kulut.Lauhdevoimaa ajetaan muuttuvan kustannuksen (polttoaine + päästöoikeus + verkkomaksut) hintaa vasten eikä ajopäätöstä tehdessä katsota kasassa olevan hiilen hintaa vaan kulloinkin voimassa olevaa markkinahintaa. Muuten voisi tulla tilanne että kasaan olisi tilattu kallista hiiltä ja hinta ei nousisi seuraavan vuoden aikana kertaakaan riittävän korkealle että kasassa olevan hiilen ajaminen "kannattaisi" ja laitos siten seisoisi tyhjän panttina. Lisäksi laskennassa huomioidaan käynnistyskustannukset eli jos näyttää siltä että yöllä ajosta tulee jonkin verran persnettoa niin laitosta ei sammuteta yön ajaksi vaan jatketaan ajoa seuraavan päivän (toivottavasti) kalliille tunneille. Ja mitä tulee hiilivoimalan kasan hallintaan niin sitä tilataan käytännössä tasaisin väliajoin sen verran että syksyn alkaessa on kasassa hiiltä koko seuraavaa "ajokautta" varten. Lisäksi on optio suojata hiilen hintaa finanssituotteilla jos näyttää siltä että hiilen hinta muodostaisi liian ison riskin maatessaan kasassa. Näin ollen se polttoainevaraston hallinta on yksi monimutkaisimmista jutuista mikä koko sähkön tuotantobisneksessä on jos ei mennä itse ydinfysiikkaan.
Sama toisinpäin: Jos sinulla on piha täynnä halvalla ennen hintapiikkiä ostettua hiiltä, niin tuskin jätät voimalaa ajamatta, jos saat muutoihin hyvän katteen. Jokainen ajotunti kuitenkin auttaa saamaan kasaan vuoden kiinteät kulut.
Jos sinulla on voimala, jonka perimmäinen tarkoitus on tuottaa sähköä, voi olla hieman selittämistä Energiavirastolle, jos olet myynyt pihan tyhjäksi ja joudut jättäytymään pörssistä ulos koska ei ole millä ajaa ko. voimalaa.Jos sulla on piha täynnä hiiltä, jonka voit joko myydä eteenpäin hinnalla 350e / tonni tai muuttaa sähköksi ja saada siitä 150e / tonni, niin mitäs luulet kumman voittoa tavoitteleva yritys valkkaa?
Jos sinulla on voimala, jonka perimmäinen tarkoitus on tuottaa sähköä, voi olla hieman selittämistä Energiavirastolle, jos olet myynyt pihan tyhjäksi ja joudut jättäytymään pörssistä ulos koska ei ole millä ajaa ko. voimalaa.
Nyt on ollut kuivaa, joten minkähänlaisessa iskussa vesivoima on talvea varten? Tuon puolesta pitää kai toivoa, että tulee sateinen syksy.
Okei, ehkä olen sitten väärässä. Tuossa vasta kun kävin eräilemässä lapissa, niin tuli vastaan paljon kuivuneita puroja ja lampia, ja maa vaikutti muutenkin aika kuivalta.Pohjoismainen hydrologinen tilanne on vahvistunut normaalitason yläpuolelle viimeisen muutaman viikon aikana, tätä on avittanut verrattaen sateinen kesä moneen aikaisempaan kesään nähden.
Sama toisinpäin: Jos sinulla on piha täynnä halvalla ennen hintapiikkiä ostettua hiiltä, niin tuskin jätät voimalaa ajamatta, jos saat muutoihin hyvän katteen. Jokainen ajotunti kuitenkin auttaa saamaan kasaan vuoden kiinteät kulut.
Okei, ehkä olen sitten väärässä. Tuossa vasta kun kävin eräilemässä lapissa, niin tuli vastaan paljon kuivuneita puroja ja lampia, ja maa vaikutti muutenkin aika kuivalta.
Omassa sähkölämmitteisessä asunnossa saattaisi pörssisähkökin olla ihan ok vaihtoehto. Varaaja lämpenee verkkoyhtiön yösähköllä 22-07, jolloin pörssisähkö on usein myös halpaa. Erityisesti näin lämmityskauden ulkopuolella tuo varaaja muodostaa todella merkittävän osan sähkön kulutuksesta. Näkee laskusta jossa tuo yösähkö on eritelty. Ja kyllä myös lämmityskaudellakin sitä sähköä kuluu yöaikaan paljon, koska pakkasilla kämppää pitää tietysti lämmittää yölläkin. Myös kylpyhuoneen lattialämmityksen saa kytkettyä yöohjaukselle sähkötaulusta. Jonkin verran voisi myös auttaa jos korvaisi kaikki patterit öljytäytteisillä, jotka varaavat itsessään hieman lämpöä. Nykyään on myynnissä tuollaisia öljytäytteisiä "älypattereita", joita on mahdollista ohjata pörssihinnan mukaan. Tosin ovat sen verran kalliita, että ROI voi jäädä aika heikoksi.Nykyään tahtoo tarkoittaa kaikkia sähköllä lämmittäjiä ja tulevaisuudessa yhä enenevässä määrin. Suora sähkö, ilppi, vilppi, maalämpö. Isot varaajat ovat mennyttä maailmaa halvan yösähkön ajoilta.
ehkä isoja vesivaraajia aletaan taas tehdä? Mene ja tiedä.
Eikä edes 50 senttiä, sillä maksimi 49,36snt/kwh klo 20-21.Ei mennyt euro rikki
Jos tämä pörssihinnan heilunta vain lisääntyy, niin silloin tietenkin tällaiset investoinnit alkaa tulla entistä kannattavimmiksi. Varmaan tuon lämminvesivaraajan ja kylppärin lattialämmityksenkin saisi jollekkin pörssiohjaukselle.Omassa sähkölämmitteisessä asunnossa saattaisi pörssisähkökin olla ihan ok vaihtoehto. Varaaja lämpenee verkkoyhtiön yösähköllä 22-07, jolloin pörssisähkö on usein myös halpaa. Erityisesti näin lämmityskauden ulkopuolella tuo varaaja muodostaa todella merkittävän osan sähkön kulutuksesta. Näkee laskusta jossa tuo yösähkö on eritelty. Ja kyllä myös lämmityskaudellakin sitä sähköä kuluu yöaikaan paljon, koska pakkasilla kämppää pitää tietysti lämmittää yölläkin. Myös kylpyhuoneen lattialämmityksen saa kytkettyä yöohjaukselle sähkötaulusta. Jonkin verran voisi myös auttaa jos korvaisi kaikki patterit öljytäytteisillä, jotka varaavat itsessään hieman lämpöä. Nykyään on myynnissä tuollaisia öljytäytteisiä "älypattereita", joita on mahdollista ohjata pörssihinnan mukaan. Tosin ovat sen verran kalliita, että ROI voi jäädä aika heikoksi.
Se yöohjaus on vain ohjaus. Itse siirron hintaan sillä ei ole vaikutusta - yösiirron aika alkaa tasan klo 22:00 riippumatta em. ohjauksesta. Voit käyttää verkkoyhtiön ohjausta tai olla käyttämättä. Itse ohjaan kaikkea Pörssäri-palvelulla tuntihintojen mukaan ja myös yösiirto on osa laskentaa, jolla päätetään millä tunneilla lämmitetään.Jos tämä pörssihinnan heilunta vain lisääntyy, niin silloin tietenkin tällaiset investoinnit alkaa tulla entistä kannattavimmiksi. Varmaan tuon lämminvesivaraajan ja kylppärin lattialämmityksenkin saisi jollekkin pörssiohjaukselle.
Sitäkin mietin tuossa yhteen väliin, että kun jo nykyään on olemassa tuo verkkoyhtiön yösähkö, niin olisikohan tuollainen pörssihinnan mukaan ohjaus toisaalta toteutettavissa myös verkkoyhtiön puolesta palveluna? En tiedä miten tuo yöohjaus tarkalleen toimii, joten voin olla väärässä, mutta käsittääkseni sen ohjaus tapahtuu verkkoyhtiön puolelta. Ainakin tuossa yöohjauksen kytkeytymisessä päällä kello 22 on satunnainen viive. Varmaankin sen takia, että jos kaikkialla tuo yöohjaus kytkeytyisi päälle täsmälleen samaan aikaan, niin se aiheuttaisi ihan älyttömän kuormituspiikin verkossa.
Loviisan reaktoreihin tehdään automaatiopäivitys
KARI IKÄVALKO
10:47•Päivitetty 11:24
Kuuntele juttu0:37
Fortum uusii Loviisan ydinvoimaloiden turbiinien suojaus- ja säätöjärjestelmät.
Automaatiouudistushankkeen tarkoitus on varmistaa järjestelmien toimivuus useiksi vuosikymmeniksi. Reaktoreiden käyttölupaa jatkettiin reilu vuosi sitten ja niillä on tarkoitus tuottaa sähköä vuoteen 2050 saakka.
1970-luvun alussa rakennettujen voimaloiden suojaus- ja säätöjärjestelmät on tarkoitus uusia vaiheittain vuosien 2026 ja 2028 vuosihuoltojen aikana.
Kulutusvaikutus. Ja tiesittekö että PKS tyyppisten hinta kiinnitykset pidemmälle ajalle ovat henkilökohtaisesti hinnoiteltuja? Aiempi käyttäytyminen esimerkiksi "pula" tilanteessa alentaa tai nostaa tarjottuja hintoja. Kuluttaja ei vielä kanna kaikki riskit, vaan sähköyhtiö lyö vetoa että käyttäydyt samalla tavalla tulevaisuudessakin, ja ottaa siinä riskin.
Siirto menee tosiaan yötariffilla 22-07, lähinnä mietin energian hintaa. Ainakin minulla tuo yötariffi on noin sentin matalampi kuin päivä, joten mitään valtavan suuria säästöjä pelkästään sillä ei saa aikaan.Se yöohjaus on vain ohjaus. Itse siirron hintaan sillä ei ole vaikutusta - yösiirron aika alkaa tasan klo 22:00 riippumatta em. ohjauksesta. Voit käyttää verkkoyhtiön ohjausta tai olla käyttämättä. Itse ohjaan kaikkea Pörssäri-palvelulla tuntihintojen mukaan ja myös yösiirto on osa laskentaa, jolla päätetään millä tunneilla lämmitetään.
Mutta se mikä halutaan viedä pois täältä on jokin jalostettu tuote, eikä pelkkä raaka-aine vain jotta muut voivat jalostaa jotain arvokkaampaa siitä.Jep, mutta siirtämällä sähkö sähkönä saadaan efektiivisesti siirrettyä sama energia kolmasosalla siirtokapasiteetista.
Vety tai sähkö, molemmat ovat hyvin perustason kamaa.Mutta se mikä halutaan viedä pois täältä on jokin jalostettu tuote, eikä pelkkä raaka-aine vain jotta muut voivat jalostaa jotain arvokkaampaa siitä.
No itse asiassa se on käytännössä ihan täsmälleen sama asia. Eli jos ottaisit kulutusvaikutussopparin (esim. 8,1 snt/kWh) ja virittäisit kämppäsi kuluttamaan sähköä 20kW aina paitsi tietyn pörssihinnan X ylittyessä "kulutusjoutaisit" nollille, niin silloinhan maksaisit sähköenergiasta ihan saman kuin tehdas joka ostaisi sähköä 8,1snt/kWh kiinteällä hinnalla 20kW kulutukseen ja osallistuisi day-ahead pörssiin strategialla että sen saman X ylittyessä kulutusjoustetaan 20kW.Kulutusvaikutus ei kyllä ole ihan sama asia. Kulutusvaikutuksella voit vähän pienentää tappioita, mutta ei sillä tienaamaan pääse.
Sillä onko toimenpiteet kuukauden alussa vai lopussa ei ole mitään merkitystä lopputuloksen kannalta.Ja voi olla hyvin niinkin, että päivän sisällä tehdyt kulutusjoustot eivät lopulta auta kuukauden lopussa määrättyyn kulutusvaikutuksen saamiseen edes negatiiviseksi.
Omassa sähkölämmitteisessä asunnossa saattaisi pörssisähkökin olla ihan ok vaihtoehto. Varaaja lämpenee verkkoyhtiön yösähköllä 22-07, jolloin pörssisähkö on usein myös halpaa. Erityisesti näin lämmityskauden ulkopuolella tuo varaaja muodostaa todella merkittävän osan sähkön kulutuksesta. Näkee laskusta jossa tuo yösähkö on eritelty. Ja kyllä myös lämmityskaudellakin sitä sähköä kuluu yöaikaan paljon, koska pakkasilla kämppää pitää tietysti lämmittää yölläkin. Myös kylpyhuoneen lattialämmityksen saa kytkettyä yöohjaukselle sähkötaulusta. Jonkin verran voisi myös auttaa jos korvaisi kaikki patterit öljytäytteisillä, jotka varaavat itsessään hieman lämpöä. Nykyään on myynnissä tuollaisia öljytäytteisiä "älypattereita", joita on mahdollista ohjata pörssihinnan mukaan. Tosin ovat sen verran kalliita, että ROI voi jäädä aika heikoksi.
Toisaalta sitten taas jos tällaiset 1-2 euron piikit alkaa yleistyä, niin on myös aika suuri riski että jää ns. musta pekka käteen. Riittäisi varmaan muutama päivä jotain 30 asteen pakkasia ja tuollaisia hintoja, ja kaikki pörssisopimuksella saavutetut säästöt olisi syöty pois.
Pörssilläkään ei tietenkään ole mikään pakko kytätä hintoja. Mutta tunnen ihmisiä joilla on pörssisähkösopimus, ja sitten jatkuvasti mietitään, että milloin voidaan ladata autoa, milloin voidaan pestä pyykkiä jne. En tiedä, että onko se sitten yhteiskunnallisesta ja kansantaloudellisesta näkökulmasta mikään kovin positiivinen asia, jos ihmisten aika ja energia kuluu aiempaa suuremmissa määrin tällaisten ns. perustarpeiden miettimiseen, sen sijaan että tekisivät jotain muuta. Aiemmin sähköä on kuitenkin vain käytetty tarpeen mukaan sen kummemmin miettimättä.
Pitää varmaan harkita kun nykyinen kiinteä sopimus loppuu ensi vuonna. Ainakin toistaiseksi mennään ilman tuollaista automatiikkaa.Jos nykyiset patterit toimii, niin paljon järkevämpi vaan laittaa ne pörssiohjaukselle (siis jos haluaa pörssisähkön). Monissa taloissa on jo valmiiksi kotona/poissa kytkin, joten sähkötaulusta löytyy tarvittavat johdotukset, joten sinne vaan esim. shelly ohjaamaan kontaktoria. Kannattaa samalla kyllä laittaa LVV, lattialämmitykselle ym. pörssiohjaus. Samoin kannattaa se mahdollinen sähköauton lataus myös automatisoida, niin ei tarvitse itse kytätä.
Kulutusvaikutus ei kyllä ole ihan sama asia. Kulutusvaikutuksella voit vähän pienentää tappioita, mutta ei sillä tienaamaan pääse.
Jos meinaa pörssillä mennä talven niin kannattaisi olla puulämmitystä varalla jos sattuu käymään samoin kuin viime talvena, täällä oli viikon keskilämpö -31.Pitää varmaan harkita kun nykyinen kiinteä sopimus loppuu ensi vuonna. Ainakin toistaiseksi mennään ilman tuollaista automatiikkaa.
Energiatehokkuusinvestoinnit ovat yleensä siitä hyviä, että niistä on odotettavissa aina vähintään jotain hyvää takaisin.Jos tämä pörssihinnan heilunta vain lisääntyy, niin silloin tietenkin tällaiset investoinnit alkaa tulla entistä kannattavimmiksi.
Sitäkin mietin tuossa yhteen väliin, että kun jo nykyään on olemassa tuo verkkoyhtiön yösähkö, niin olisikohan tuollainen pörssihinnan mukaan ohjaus toisaalta toteutettavissa myös verkkoyhtiön puolesta palveluna?
Kenen yösähkön ohjauksesta puhut?Itse ohjaus lähtee ~tunnin sisällä päälle satunnaisuuden mukaan, jotta verkko ei notkahda yhtä aikaa käynnistyvistä kuormista.
Taitaa olla aika normaali käytäntö, että näissä verkkoyhtiöiden yöohjauksissa on satunnainen viive tuon kuormituspiikin välttämiseksi. Esim. omalla verkkoyhtiöllä juurikin kello 22 + satunnainen viive. Yötariffi on kiinteästi kello 22-07.Kenen yösähkön ohjauksesta puhut?
Ite vaihdoin aikasähköstä yleissähköön, kun sillä hävisi yli 100€ vuodessa,vaikka kovasti yritin optimoida. Siirtoyhtiölle ilmeisesti helvetin kallista tuo aikaohjauksen ylläpito, kun perusmaksu nousee ainakin 50%.Perinteinen yösähkön aikaohjaus kuormille on klo 22-07. Juuri noiden tuntien sisällä siirto on edullisempaa. Itse ohjaus lähtee ~tunnin sisällä päälle satunnaisuuden mukaan, jotta verkko ei notkahda yhtä aikaa käynnistyvistä kuormista.
Ite vaihdoin aikasähköstä yleissähköön, kun sillä hävisi yli 100€ vuodessa,vaikka kovasti yritin optimoida. Siirtoyhtiölle ilmeisesti helvetin kallista tuo aikaohjauksen ylläpito, kun perusmaksu nousee ainakin 50%.
Kaikkien niiden sähkönkäyttäjien, joiden sähkömittarin kuomanohjausrele on yhdistetty joihinkin kuormiin ja ohjaus on päällä.Kenen yösähkön ohjauksesta puhut?
Aikasähkö taitaa euromielessä toimia vain paljon kuluttavilla eli sähkölämmittäjillä.Ite vaihdoin aikasähköstä yleissähköön, kun sillä hävisi yli 100€ vuodessa,vaikka kovasti yritin optimoida. Siirtoyhtiölle ilmeisesti helvetin kallista tuo aikaohjauksen ylläpito, kun perusmaksu nousee ainakin 50%.
Ja ev lataajalle, jos kotona lataileeKaikkien niiden sähkönkäyttäjien, joiden sähkömittarin kuomanohjausrele on yhdistetty joihinkin kuormiin ja ohjaus on päällä.
Aikasähkö taitaa euromielessä toimia vain paljon kuluttavilla eli sähkölämmittäjillä.
Ei mennyt euro rikki
Mistä tämä nyt sitten johtui ettei euron raja paukkunutkaan, vedettiin kulutusarvioita alaspäin tai jotain?Eikä edes 50 senttiä, sillä maksimi 49,36snt/kwh klo 20-21.
Keskihinta vuorokaudelle 14,02 snt/kwh, joten kriisit peruttu ja voidaan odotella rauhassa perjantaita.
Riippuu tariffista, esimerkki:Ja ev lataajalle, jos kotona latailee
Alvillinen hinta melkein 60c. Onhan tuo korkea ja ei varmaan olisi paljon euroon tarvittu.Mistä tämä nyt sitten johtui ettei euron raja paukkunutkaan, vedettiin kulutusarvioita alaspäin tai jotain?
Riippuu paljon mistä sähö tulee. Yleissiirto 9,11€/kk+4,35c/kWh ja aikasiirto 19,23€+4,35 (päivä) / 1,94(yö).Ite vaihdoin aikasähköstä yleissähköön, kun sillä hävisi yli 100€ vuodessa,vaikka kovasti yritin optimoida. Siirtoyhtiölle ilmeisesti helvetin kallista tuo aikaohjauksen ylläpito, kun perusmaksu nousee ainakin 50%.
Mulla 35x3 45€/kk ja siirto 2,63Riippuu paljon mistä sähö tulee. Yleissiirto 9,11€/kk+4,35c/kWh ja aikasiirto 19,23€+4,35 (päivä) / 1,94(yö).
Näillä luvuilla tuolla vielä voi päästä säästön puolelle.
Edit. Ja lisätään tähän, että kokkolan energia kyseessä.
Tuo pörssihintahan ilmeisesti lähtee nousemaan todella nopeasti, kun päästään siihen tilanteeseen, että tuotanto ja tuonti ei enää riitä tyydyttämään kysyntää ja jotkin teollisuuslaitokset alkaa myymään omaa sähköään eteenpäin yms. Ja ilmeisesti on myös olemassa jotain varavoimadieseleitä tms., jotka myyvät sähköä verkkoon kovilla hinnoilla, mutta noiden määrä kai on kokonaiskuvassa aika pieni.Alvillinen hinta melkein 60c. Onhan tuo korkea ja ei varmaan olisi paljon euroon tarvittu.
Minusta tätäkin harmillisempaa on se, että Venäjä aloitti sodan länttä vastaan ja aiheutti energian hintoihin valtavan piikin.Sinänsä harmi, että se Hanhikiven ydinvoimalahanke meni kiville. Se yksinään varmaan olisi riittänyt turvaamaan riittävän sähköntuotannon aika pitkäksi aikaa. 1200 MW lisää säävarmaa tuotantoa, ja mitään tällaisia älyttömiä hintapiikkejä tuskin olisi.
No ei se kyllä olisi välttämättä ollut huono lisä Suomen sähköntuotantoon, vaikkei Ukrainan sotaa olisi koskaan tapahtunutkaan. Oltaisiin vähemmän riippuvaisia tuonnista. Se että olisiko sitä kannattanut alun perinkään lähteä tilaamaan Venäjältä on vähän tietenkin yksi kysymys, mutta tuollainen voimalaitos nyt noin yleisellä tasolla olisi ollut mielestäni ihan hyvä.Minusta tätäkin harmillisempaa on se, että Venäjä aloitti sodan länttä vastaan ja aiheutti energian hintoihin valtavan piikin.
Tulkintakysymys. Itse pidän hyvänä sitä että projekti meni puihin koska toimittajana venäjä. Miksi ryssät eivät olisi jättäneet voimalaan jotain takaporttia jolla sen saa ajettua alas halutessaan? Venäjän ainoa funktio on aiheuttaa harmia muille.Ei voida syyttää Venäjää kaikista omista hölmöilyistä energiapoliitikassa tai muillakaan yhteiskunnan osa-alueille.
No juurihan minä tuossa viestissäni sanoin, ettei sitä ehkä olisi pitänyt tilata alun perinkään Venäjältä, mutta että joku tuon kaltainen voimalaitos olisi ollut hyvä lisä Suomen sähköntuotantoon. Kannattaa harrastaa vähän luetunymmärtämistä.Tulkintakysymys. Itse pidän hyvänä sitä että projekti meni puihin koska toimittajana venäjä. Miksi ryssät eivät olisi jättäneet voimalaan jotain takaporttia jolla sen saa ajettua alas halutessaan? Venäjän ainoa funktio on aiheuttaa harmia muille.
Mikähän pointti tämänkin asian toistamisessa nyt taas on? Tuntuu että sulla ja muutamalla muulla käyttäjällä ei ole juuri mitään muuta inputtia tähän ketjuun.Itse toisaalta näin Euroopan halvimman sähkön kuluttajana en näe mitään ongelmaa nykytilanteessa kun toistaiseksi ei ole sähkö loppunut kesken vielä kertaakaan eikä ole näyttöä siitä että näin tulisi käymään siten että jouduttaisiin katkomaan sähköä loppukäyttäjiltä.
Oma näkemys on tottakai että haluan mahdollisimman halpaa sähköä. Jos joku sähkölämmittäjä tuskailee isossa omakotitalossaan kulujen kanssa niin mua ei voisi vähempää kiinnostaa mikään mekanismi joka alentaa hänen elinkustannuksia mikäli se tarkoittaa sentinkin korotusta omiin veroihini tai kuluihini.Mikähän pointti tämänkin asian toistamisessa nyt taas on? Tuntuu että sulla ja muutamalla muulla käyttäjällä ei ole juuri mitään muuta inputtia tähän ketjuun.
Vakaa sähköverkko ja sähköntuotanto voi kyllä sinänsä hyödyttää koko yhteiskuntaa. Nythän meillä tuetaan valtavissa määrin esim. teollisuuden sähkönkulutusta. Miten tämä näkemyksesi mukaan istuu tähän markkinaehtoisuuteen?Oma näkemys on tottakai että haluan mahdollisimman halpaa sähköä. Jos joku sähkölämmittäjä tuskailee isossa omakotitalossaan kulujen kanssa niin mua ei voisi vähempää kiinnostaa mikään mekanismi joka alentaa hänen elinkustannuksia mikäli se tarkoittaa sentinkin korotusta omiin veroihini tai kuluihini.
Voi olla että löytyy joku markkinaehtoinen ratkaisu, mutta itse en usko sellaisen olemassaoloon ennenkö sellaisen näen joten nykytila on tällöin paras mahdollinen kompromissi.
Vakaa sähköverkko ja sähköntuotanto voi kyllä sinänsä hyödyttää koko yhteiskuntaa. Nythän meillä tuetaan valtavissa määrin esim. teollisuuden sähkönkulutusta. Miten tämä näkemyksesi mukaan istuu tähän markkinaehtoisuuteen?
Tämä iso huonosti eristetty omakotitalo alkaa kyllä myös olla aika väsynyt olkiukko.
Tuo menee kyllä jo vähän olkiukkoiluksi. Suomen sähkönkulutus on noin 80 terawattituntia vuodessa. 5 c/kWh lisää tarkoittaisi 4 miljardia euroa vuodessa.Vakaasta sähköverkosta olen samaa mieltä, ja sehän meillä on jo. Toisaalta se että sähkön keskihintaa pakotettaisiin ylöspäin mekanismilla joka parantaisi omavaraisuutta ei tunnu hyödylliseltä. Mitä hyötyä kansalaisille on vaikka 5-10 senttiä korkeammasta keskimääräisestä sähkön hinnasta?
Lainataan joko koko lause / selttävä kappale tai sitten ei tarvitse alkaa vääntämään ollenkaan TULIKO SELVÄKSI!Tarkoitatko huonoilla järjestelmillä nyt siis sellaisia sähkönkuluttajien järjestelmiä, jotka ei edes yritä reagoida tarjontatilanteeseen?
Tuurivoiman ongelma on se, että se tekee sähkönhinnasta sitä huonommin ennustettavissa olevan, mitä suurempi osa tuotetaan sillä. Ja jos sen osuus kulutuksesta nousee tarpeeksi ylös, niin äärettömien hintojen lisäksi joudutaan säännöstelemään, eli sähköjä aluettain pois jossain vaiheessa.
Aurinkovoima on siinä mielessä parempi vihtoehto, että siitä tiedetään ainankin:
- Kun aurinko ei ole näkyvissä -> ei tuota mitään.
- Kun on talvi ja edes osa kennostosta lumen peitossa, niin ei tuota mitään, jos kennoja on sarjassa (vaikka aurinko paistaisi).
- Vaikka aurinko paistaisi talvella ja vaikka kenno olisi lumeton, niin silti ei tuota, kuin huonosti, johtuen siitä, että auringon valo on maapallon asennon takia tehotonta meillä talvella..
Tuurivoimalat saattavat tuottaa 90% nimellistehostaan muutamien päivien päästä tai hyytyä koko maassa s.e. saadaan joku 1-5% nimellistehoa, useamman viikon ajan ja tämä ei ole mitenkään etukäteen ennustettavissa. Tämän takia tuurivoiman tuottajille pitäisi asettaa velvoite minimituotannosta, joka voisi olla esim 33% ilmoitetusta maksimikapasiteetistä. Jos jäisi alle, niin reippaat saknktiot, jolloin ei kannattaisi olla huolehtimatta varavoimasta. Ja jos on liian kallista, niin silloin tuurivoima on vain kertakaikkisen toimimaton vaihtoehto.
En näe ollenkaan reiluna sitä, että jotkut tekevät huonon, epäluotettavan järjestelmän, jonka vioista joutuu sitten käyttäjät hintapiikkien takia ongelmiin.
Mikä tahansa tuotanto, joka toimi näin:
Ja tuottaa välttämätöntä hyödykettä, joka tuotantokatkos talvella on paha ongelma, on mielestäni todella huono, ellei jopa miltei kelvoton.
Samaa mieltä. Aina alkaa kinaaminen uudestaan:On kyllä vähän rasittavaa miten tämä ketju menee aina näistä samoista asioista jankkaamiseksi. Tällä hetkellä tämä sähköjärjestelmä toimii ihan hyvin, mutta tulevaisuus näyttää että mihin suuntaan mennään.
On niitä tiukkoja paikkoja ollut ennenkin, pörssisähkö on tuonut nämä vain läpinäkyvämmäksi. Minusta emme ole kuitenkaan toistaiseksi oltu tiheään sähkön riittävyyden kanssa ongelmissa. Aika paljon on työkalupakissa käsittääkseni keinoja ennen sähköpulaan joutumista. Se on kuitenkin selvä, että tiukempaa tekee jatkossa olosuhteiden osuessa kohdilleen.Ny ollaan jo aika tiheään sellaisessa tilanteessa, jossa on todella lähellä, että joudutaan käynnistämään varavoimaloita, ja vaikuttaa siltä että tuo on vain lisääntymään päin.
On kyllä vähän rasittavaa miten tämä ketju menee aina näistä samoista asioista jankkaamiseksi. Tällä hetkellä tämä sähköjärjestelmä toimii ihan hyvin, mutta tulevaisuus näyttää että mihin suuntaan mennään. Tässä on kuitenkin meneillään jotain kehityssuuntia, jotka voivat viedä sähköverkkoa tulevaisuudessa epävakaampaan suuntaan. On esimerkiksi viitteitä siitä, että kaukolämmön tuotantokin saattaa olla siirtymässä enemmän sähkökattiloiden käyttöön. Tuolla on vähän niinkuin kaksinkertainen vaikutus sähköverkkoon: se lisää kulutusta ja toisaalta samalla myös vähentää tuotantoa, jos CHP laitoksia ajetaan alas. Voi tietenkin olla mahdollista, että siinä siirrytään enemmän ydinvoiman suuntaan, kuten ilmeisesti Helenillä on suunnitelmissa. Tuo kuitenkin voi myös vähentää sähkön tuotantoa, koska tarkoituksena on ilmeisesti vain lämmittää sitä kaukolämpöverkon vettä suoraan ilman että samalla tuotetaan sähköä.
Kuten sanoin, toistaiseksi tämä toimii ihan hyvin. Mutta nähtäväksi jää, että mihin suuntaan mennään. Tämä sähköjärjestelmä nyt on sellaista yhteiskunnan perusinfraa, että kyllä se voi viimekädessä olla valtion syytä varmistaa, että se toimii, jos markkinat eivät siihen pysty. Nyt ollaan jo aika tiheään sellaisessa tilanteessa, jossa on todella lähellä, että joudutaan käynnistämään varavoimaloita, ja vaikuttaa siltä että tuo on vain lisääntymään päin.