• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Sähköenergian tuotanto, taustatekijät, hintatason määräytyminen, yms yleinen keskustelu aiheesta

Liittynyt
14.07.2022
Viestejä
316
Nukleaaripäivitys:

Ranskan korroosiomurheet (lähteet World-nuclear ja Energygraph):

- Golfech 1, 1300 MW - piti jo startata, mutta startti siirtynyt 13.12-> Startti siirtynyt 19.2.->
- Belleville 1, 1310 MW - pysäytetty heinäkuun alussa ja arvioitu restart 31.12->

Nukleaarihuuma kiihtyy entisestään Puolassa! Vihreää valoa periaatepäätöksen merkeissä. Orlen Synthos Green Energy (jonka takana ovat Orlen, osapuilleen puolalainen versio Nesteestä sekä Synthos Green Energy, suuren kemianteollisuuden yhtiön "puhtaan energian tytäryhtiö") aikoo rakentaa kuudelle paikkakunnalle yhteensä 24 GE Hitachin BWRX-300-reaktoria. Toistan: 24 reaktoria eli 7200 MW sähkötehoa! Jutun kartan mukaan sijoituspaikkakunnista tunnetuimpia lienevät Krakova (Nowa Hutan kaupunginosa) sekä Ostroleka, jossa sijaitsee Stora Enson tehdas. Krakovassa ilmanlaatu oli alkukuussa samalla tasolla Delhin ja Kolkatan tasolla, joten polttamatta tuotettua sähköä ja lämpöä kaivataan alueella kipeästi.

Suomi-kytkös Puolan uutisiin: Fortum tiedotti vuonna 2020 jeesanneensa Synthosia SMR-kaavailujen alkuvaiheessa, joten siellä varmasti seurataan erittäin suurella mielenkiinnolla Puolan kuvioita.

Alankomaat: Korealaiset reaktorit kiinnostavat Borsselessa. Korea Hydro & Nuclear Power aloittaa esiselvityksen kahden uuden reaktorin rakentamisesta. Tuloksia olisi tulossa syksyllä 2024 ja hallituksen mukaan vastaavat diilit Westinghousen ja EDF:n kanssa "julkistetaan pian". Tavoitteena vuoteen 2035 mennessä kaksi 1000-1650 MW reaktoria, jotka tuottavat 9-13 % Alankomaiden tarvitsemasta sähköstä.

Britannia: Olkiluoto-tyyppisen voimalan reaktorirakennuksen katto nostettiin paikoilleen. Arvioitu reaktorin valmistumisaika: Kesäkuu 2027. Myös toinen reaktori rakenteilla.
[OFFTOPIC]
Kiinan jättipatoon liittyen keskusteltiin siitä, onko parempi jättää vesivoimalat rakentamatta, koska muut ympäristöhaitat saattavat kumota hyödyn puhtaasta energiasta. Tähän keskusteluun liittyen kannustan kiinnostuneita lukemaan Planetary boundaries -konseptista: vaikka CO2 saataisiin kuriin, on konseptin takana olevien tutkijoiden mielestä ihmiskunnalla vielä hurjasti tehtävää muilla saroilla (mm. maan- ja vedenkäyttö), jottei sössitä tätä palloa elinkelvottomaksi.
[/OFFTOPIC]

Nukleaaripäivitys:

Lähteideni (World-nuclear ja Energygraph) mukaan enää yksi ranskalaisreaktori on alhaalla korroosiomurheiden vuoksi! Belleville 1, 1310 MW on startannut vuodenvaihteessa, joten korjauksessa on enää Golfech 1, 1300 MW, jonka pitäisi startata 19.2 12.1.

Kuitenkin EDF ilmoitti, että korroosiomurheiden vuoksi vuosien 2024 ja 2025 huoltoseisakit saattavat pidentyä 30 päivällä. Syynäyksen alla olevien reaktoreiden listassa näyttää olevan n. 10 reaktoria kummallekin vuodelle.

Jatketaan Ranskassa vanhemmalla uutisella, joka tuli vastaan sattumalta. EDF nimittäin suunnittelee Penlyyn kahta EPR2-reaktoria. EPR2:n kerrotaan olevan kehitysversio OL3-tyyppisestä EPR:stä, jossa teho on sama, mutta siinä käytetään enemmän tehdasvalmisteisia osia ja reaktorirakennuksesta on saatu yksinkertaisempi. Tämän arvioidaan nopeuttavan rakennusprosessia. Penlyn lisäksi EPR2-reaktoreita halutaan rakennettavan kahdelle muulle paikkakunnalle, kumpaankin kaksi kappaletta.

Ranska ja Ruotsi tiivistävät yhteistyötään atomivoiman saralla. Käytännön esimerkeiksi mainitaan mm. kokemukset uuden ydinvoiman rahoittamisessa, reaktorien huoltamisessa ja olemassaolevien reaktoreiden tehonkorotuksissa. Jutun lopussa muistutetaan, että Ruotsi aikoo rakentaa ainakin kaksi suurta reaktoria vuoteen 2035 mennessä ja jopa 10 reaktoria vuoteen 2045 mennessä.

Viro: Ydinvoima kiinnostaa, mutta tuntuu, että kukaan ei tiedä, miten lähteä liikkeelle, koska maassa ei ole moisesta kokemuksia. Onneksi kv. ydinenergiajärjestö IAEA:lla on roadmappi ydinenergian tulokkaille, jonka pohjalta käynnistettiin 2,5-vuotinen tutkimus. Tulos: Ydinvoiman tulokasmaalle starttaus on hidasta ja vie ainakin 9-11 vuotta, ennen kuin ensimmäinen reaktori voidaan liittää verkkoon. Ensin pitäisi tehdä päätös ydinvoiman käytöstä ja sitten pitäisi luoda asiasta lainsäädäntö, kehittää ydinvoimaosaamista ja valita sopiva paikka. SMR-reaktorit todettiin Virolle sopivimmaksi vaihtoehdoksi ja raportissa pyöriteltiin mahdollisuutta rakentaa 4 SMR:ää, yht. 1200 MW sähkötehoa.

Etelä-Korea: Ydinvoimalla menee edelleen lujaa. Maan 28. reaktori kytkettiin verkkoon 21.12 Shin Hanulissa. Rakennusaikataulusta:
- Shin Hanul 1, rakennustyöt starttasivat 7/2012 (maatyöt 2 kk aiemmin), reaktori verkossa 9.6.2023, tuotantokäyttö 7.12.2023
- Shin Hanul 2, rakennustyöt starttasivat 6/2013, reaktori verkossa 21.12.2023, tuotantokäyttö H1/2024
Tulevaisuuden suunnitelmista:
- Saeuliin rakenteilla kaksi reaktoria, yht. teho 2800 MW
- Shin Hanuliin suunnitteilla kaksi reaktoria, yht. teho 2800 MW
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
5 388
Kuinka paljon noissa kapasiteeteissa on löysää, ts. varmuuskerrointa?

Kun tuolta pohjoisesta Ruotsista tänne suuntaan ois kapa 1200MW, niin reilu kymmenen pinnaa enemmän sieltä tulee melkein koko ajan, mitä välillä seuraillut.
Silloin kun OL3 2021 loppuvuodesta tippui yllättäen verkosta niin muistelisin, että olisi hetkellisesti tuotu ~2GW. Virallisestihan kapa on 1.5GW, mutta 300MW on varattu OL3 tippumista varten siirtolinjasta.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 183
Se on kyllä kohtuullisen energiatehokasta (luokkaa 70-80% hyötysuhde), mutta kuten sanoin niin sellaisen rakentaminen on liian kallista, jos ei ole olemassa olevaa "perusrakennetta", jota voi hyödyntää. Eli siis esimerkiksi luonnon muovaama alue tai jollekin toiselle turhaksi jäänyt kaivos.

Jos jonnekin pohjanmaan lakeuksille haluaisi 3,9 MWh pumppuvoimalan ja voisi käyttää olemassa olevaa vesistöä ala-altaana, niin 20m pudotuskorkeudella pitäisi rakentaa 20m korkeudelle vesiallas, jossa olisi 0,1 miljardia kuutiota vettä. Eli 10 metrin paksuinen ja 10 neliökilometrin kokoinen vesipatja. Tai 100 metrin paksuinen vesipatja (pudotuskorkeuskin olis sitten keskimäärin 70m) ja 0,3 neliökilometrin pinta-ala.

Luultavasti tuollaisen rakentamista halvemmaksi tulisi hommata Teslalta yksi Megapack.
Altaita pitää olla 2 kpl. Toinen ylhäällä ja toinen alhaalla, jotta siitä saadaan se vesi sinne ylös.

Kavokset ei oikein toimi, kun ne täyttyy vedenmukana kaikenlaisella paskalla, jota on kallista ja hankalaa sitten saada sieltä pois..
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 694
Altaita pitää olla 2 kpl. Toinen ylhäällä ja toinen alhaalla, jotta siitä saadaan se vesi sinne ylös.
Sehän riippuu aivan voimalan asettelusta. Alempi allas voi olla tavallisen voimalaitoksen alapuolinen vesistön osa joka ei vaatisi mitään lisää pumppuvoimalan rakentamista varten, jos mittakaava kohtaa.
Kavokset ei oikein toimi, kun ne täyttyy vedenmukana kaikenlaisella paskalla, jota on kallista ja hankalaa sitten saada sieltä pois..
Näin voisin myös mutuilla, mutta uskallan mutuilla lisäksi että on aivan tapauskohtaista onko tämä ongelma lainkaan.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 183
Sehän riippuu aivan voimalan asettelusta. Alempi allas voi olla tavallisen voimalaitoksen alapuolinen vesistön osa joka ei vaatisi mitään lisää pumppuvoimalan rakentamista varten, jos mittakaava kohtaa.

Näin voisin myös mutuilla, mutta uskallan mutuilla lisäksi että on aivan tapauskohtaista onko tämä ongelma lainkaan.
Tuo veden määrä on senverran valtava, jotta jos siellä alapäässä ei ole meri tai joku !ISO! vesistö, niin eipä se vesi riitä siellä alhaalla.

JA kun vettä käydään siirtelemään vauhdikkaasti edestakaisin johonkin kaivokseen, niin on sanomattakin täysin selvää, että mukana tulee kaikenlaista orgaanista ja epäorgaanista, joka sakkautuu sinne alas. Oma kysymyksensä on sitten myöskin se, aiheuttaako maaperän vakauden kanssa ongelmia..

Lisäksi virtaus ja paineenvaihtelut rapauttavat tunneleita ja sieltä romahtelee kaikenlkaista. En näe, että joku kaivoskikkailu olisi yhtään pidemmänpäälle toimiva ratkaisu..
 
Liittynyt
15.02.2021
Viestejä
1 166
Suomi näyttää pörssissä seurailevan Baltian hintatasoa, kun muut Pohjoismaat ja Eurooppa nauttivat puolet halvemmista hinnoista. Onko tämä ollut trendi pidempäänkin?
Yleisesti jos Suomessa on paljon halpaa sähköä tarjolla, viedään Balttiaan täydellä kapasiteetilla jolloin ollaan hinnoissa erillään. Kun halvan sähkön riittävyys laskee Suomessa, tuonti kasvaa Ruotsista kunnes linjat ovat täydessä käytössä, sen jälkeen Suomen ja Ruotsin hinnat menevät eriksi, kun halvan sähkön riittävyys laskee siitä alemmaksi , vienti Balttiaan vähenee ja hinnat taaaantuvat.

On jäänyt kokonaan huomaamatta, että siirtokapasiteetiltaan sinänsä vaatimaton Estlink 1 on vikaantunut myöhään eilen:
Ja tän aamun hintapiikki johtuu siitä että tuonti balttiasta oli tapissa. Balttiassa oli yli puolet halvempaa.


Tuntuu aika monella unohtuvan että kuulutaan NordPooliin ja meidän hinnat määrittelee pitkälti Saksan ja muiden hienojen kehitysmaiden hiili/kaasuvoimaloiden käynnistykset eikä Suomen sisäiset markkinat.
Tällä hetkellä ei vaikuttaisi meille juurikaan vaikka Saksan tuotanto ajettaisiin kokonaan alas.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 823
3 viikkoa tulee olemaan ainakin niin kylmä ettei siinä edes pieni tuuli autta
Kyllä toi kuukausi ennuste
On suunnan aika hyvin näyttänyt
Ensi viikolle lupailtu suojakeliä. Tässä nähtiin, että se +5 vrk tekee kovin vaikeaa ennustaa ja kuukausiennusteet ovat vähän sitä ja tätä.

"Tammikuun toinen viikko on tämän kuukausiennusteen mukaan Suomessa enimmäkseen 0–3 astetta tavallista kylmempi"
@Dieselman ansiokkaasti kritisoi pakkasilla pelottelua, koska tammikuun toista viikkoa ei ennustettu kovin paljon tavanomaista kylmemmäksi kuukausiennusteessa. Nyt tuo viikko on nykyisen ennusteen valossa lämmin. Sää on jopa plussalla tiistaista lähtien.

Silti, ensi viikkoon on matkaa ja säät voivat vaihdella.
 
Liittynyt
15.02.2021
Viestejä
1 166
Ja kannattaa pitää mielessä että vaikka joku ennuste Joulukuussa sanoisi että Tammikuusta tulee tavanomaista kylmempi, riittää että ensimmäinen viikko on kylmä ja muut tavanomaisia...
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
38
Fingrid tahtoisi että kuluttajat rajoittasivat tänään sähkön käyttöä pois aamun ja illan huipputunneilta, esimerkiksi tänään klo 10:een saakka ja klo 17-22.

Ok. Sähkölämmitteisssä talossa lämmöt pois kun tulen töistä kotiin ja istutaan pimeässä kylmässä talossa kynttilän valossa karvalakki päässä odottaen että voi valmistaa ruokaa sitten kympin jälkeen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 062
Ok. Sähkölämmitteisssä talossa lämmöt pois kun tulen töistä kotiin ja istutaan pimeässä kylmässä talossa kynttilän valossa karvalakki päässä odottaen että voi valmistaa ruokaa sitten kympin jälkeen.
Tai sitten ihan vaan tekee sen mikä mahdollistaa silti normaalin elämisen. Ei kukaan tule ketään pakottamaan tekemään yhtään mitään. Mutta jos on mahdollisuus hiukan tinkiä kulutuksesta, niin nyt on hyvä se tehdä. Ilman, että heittäytyy foorumilla marttyyriksi.

Onneksi nytkin tuulivoima tuottaa yhden OL3:n verran sähköä tarpeisiimme eli 1000-2000 MW teholla.

Tässä vielä linkki Fingridin tiedotteeseen:

 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
704
Fingrid tahtoisi että kuluttajat rajoittasivat tänään sähkön käyttöä pois aamun ja illan huipputunneilta, esimerkiksi tänään klo 10:een saakka ja klo 17-22.

Ok. Sähkölämmitteisssä talossa lämmöt pois kun tulen töistä kotiin ja istutaan pimeässä kylmässä talossa kynttilän valossa karvalakki päässä odottaen että voi valmistaa ruokaa sitten kympin jälkeen.
Ei, vaan se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ei alettaisi ajamaan uunin pyrolyysiä, lämmittämään sähkösaunaa ja pestäisi lakanoita ko. ajankohtana ellei ole aivan pakko. Ihmeellistä tahallaan väärin ymmärtämistä. Lämmitys on perusasia, toki siinä voi sen verran miettiä tarviiko esim asunnossa pitää suorasähköllä +24 sisälämpöä kaikissa huoneissa jne.
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 444
Fingrid tahtoisi että kuluttajat rajoittasivat tänään sähkön käyttöä pois aamun ja illan huipputunneilta, esimerkiksi tänään klo 10:een saakka ja klo 17-22.

Ok. Sähkölämmitteisssä talossa lämmöt pois kun tulen töistä kotiin ja istutaan pimeässä kylmässä talossa kynttilän valossa karvalakki päässä odottaen että voi valmistaa ruokaa sitten kympin jälkeen.
Jos olis jotain sähköpulaa, niin teollisuutta kiinni, siinä se. Ei kuluttajien kannata alkaa pelleillä. Huvittavaa tämä sähköbisnes nykyään. Ihan kuin sähkö olisi joku uusi keksintö.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 823
Fingrid tahtoisi että kuluttajat rajoittasivat tänään sähkön käyttöä pois aamun ja illan huipputunneilta, esimerkiksi tänään klo 10:een saakka ja klo 17-22.

Ok. Sähkölämmitteisssä talossa lämmöt pois kun tulen töistä kotiin ja istutaan pimeässä kylmässä talossa kynttilän valossa karvalakki päässä odottaen että voi valmistaa ruokaa sitten kympin jälkeen.
Tuota Fingridin kehotusta voi lukea kuin piru raamattua ja huutaa, miten sähköjärjestelmä on laitettu vihkoon ja nyt siitä kärsin. Tai sitten voi toimia kuin järkevä ihminen ja vähentää sellaista sähkön käyttöä, joka ei ole tarpeellista.

On syytä muistaa, että eilen käytettiin Suomessa sähköä enemmän kuin koskaan ennen. Ja ilman Venäjän tuontia.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 195
Tai sitten ihan vaan tekee sen mikä mahdollistaa silti normaalin elämisen. Ei kukaan tule ketään pakottamaan tekemään yhtään mitään. Mutta jos on mahdollisuus hiukan tinkiä kulutuksesta, niin nyt on hyvä se tehdä. Ilman, että heittäytyy foorumilla marttyyriksi.

Onneksi nytkin tuulivoima tuottaa yhden OL3:n verran sähköä tarpeisiimme eli 1000-2000 MW teholla.

Tässä vielä linkki Fingridin tiedotteeseen:

Oltaisiinkohan jo ongelmissa jos tuulet olisi nollassa ja lämpötilat samat kuin nyt?

Tiedotteessa lukee "Viimeisen vuorokauden aikana yksittäisten sähkön tuotantolaitosten käytettävyydessä on ollut haasteita", mitähän nämä haasteet on? Meri-Pori ainakin nollatuotannolla?
 
Liittynyt
16.08.2018
Viestejä
1 459
42MW puskee aurinkoenergiaa tällä hetkellä. Kymmenkertaistamalla paneelimäärä saisi 420MW joka olisi ihan hyvä määrä tammikuun neljännelle, päivän ollessa rapiat vartin pidempi kuin talvipäivänseisauksessa. Tammikuun lopulla voisi saada kirkkaana päivänä jo ihan hyvin tuotantoa aurinkoenergiallakin ja kesällä voisi tehdä sitten sitä vetyä jos vain olisi sille varastotilaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 062
Oltaisiinkohan jo ongelmissa jos tuulet olisi nollassa ja lämpötilat samat kuin nyt?
Joo. Ja oltaisiin ongelmissa jos meillä ei olisi tuulivoimalaitoksia. Tai jos OL3 tai muut yksiköt eivät toimisi. Tai jos ei saataisi tuotua sähköä naapurimaista. Paljon jossittelua mahdollisista ongelmista.
 
Liittynyt
16.08.2018
Viestejä
1 459
Joo. Ja oltaisiin ongelmissa jos meillä ei olisi tuulivoimalaitoksia. Tai jos OL3 tai muut yksiköt eivät toimisi. Tai jos ei saataisi tuotua sähköä naapurimaista. Paljon jossittelua mahdollisista ongelmista.
Kyllä, mutta jossain vaiheessa yksi isompi lenkki pettää. No onneksi pian tulee viikonloppu ja sitten lauhtuu. Ensi vuonna lisää siirtokapaa Ruotsiin.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 195
Joo. Ja oltaisiin ongelmissa jos meillä ei olisi tuulivoimalaitoksia. Tai jos OL3 tai muut yksiköt eivät toimisi. Tai jos ei saataisi tuotua sähköä naapurimaista. Paljon jossittelua mahdollisista ongelmista.
Viestini ei ollut tarkoitettu kannanotoksi tuulivoimaa vastaan, kunhan tuli mieleen, ei kai meidän leveyspiirillä tällainen säätilanne mitenkään mahdoton olisi?
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 823
Oltaisiinkohan jo ongelmissa jos tuulet olisi nollassa ja lämpötilat samat kuin nyt?

Tiedotteessa lukee "Viimeisen vuorokauden aikana yksittäisten sähkön tuotantolaitosten käytettävyydessä on ollut haasteita", mitähän nämä haasteet on? Meri-Pori ainakin nollatuotannolla?
Suomen maksimituotanto ilman tuulivoimaa on noin 12 400 MW ja tuontikapasiteetti 3400 MW eli yhteensä 15 800 MW. Kulutus on eilisestä lähtien seilannut 14500 - 15000 MW välillä. Suurimmat yksiköt ovat OL3 1600 MW ja Ruotsin AC yhteys 1200-1500 MW.

Yhdenkin isomman yksikön häiriön myötä rima alkaisi heilumaan, jos ei tuulisi. Tämä siksi, että meiltä puuttuu kapaa jonkin verran (mm. Meri-Pori).
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
38
Ei, vaan se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ei alettaisi ajamaan uunin pyrolyysiä, lämmittämään sähkösaunaa ja pestäisi lakanoita ko. ajankohtana ellei ole aivan pakko. Ihmeellistä tahallaan väärin ymmärtämistä. Lämmitys on perusasia, toki siinä voi sen verran miettiä tarviiko esim asunnossa pitää suorasähköllä +24 sisälämpöä kaikissa huoneissa jne.
Aiemmin kun ollaan kerrottu mitä se kuluttajien sähkön säästäminen voisi olla niin ollaan listattu tämän tyylisiä asioita.


"Sähkönkäyttäjät ovat avainasemassa sähkön hinnan nousun rajoittamisessa kulutusta vähentämällä.

– Jos kaikki suomalaiset osallistuvat sähkön säästöön, ei hinnannousun torjuminen ole ollenkaan mahdoton tehtävä, Juha Keski-Karhu toteaa.

Pienetkin muutokset kulutuskäyttäytymisessä tuovat säästöä ja samalla vältetään riski hinnan nousemisesta kattohintaan. Energiayhtiö Väreen mukaan jokaisen suomalaisen tulisi vähentää sähkönkäyttöä keskimäärin noin 130 wattia esimerkiksi kylpyhuoneiden lattialämmityksen tai auton lämmittämisen vähentämisellä, tai vaikka kahvin keittämättä jättämisellä kulutushuipputuntien aikana saadaan tämän kokoluokan säästöjä.

Myös viihde-elektroniikan käyttöä voi vähentää ja kylmälaitteita säätää hieman pienemmälle."


Lähde viime vuodelta:


Eli tänään auton voi ihan hyvin käynnistää kylmänä ilman lohkolämmitystä, olla tekemättä ruokaa tai keittämättä kahvia tai teetä tai olla katsomatta televisiota. Kännykkää saa räplätä mutta sitä ei saa ladata.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 062
Kyllä, mutta jossain vaiheessa yksi isompi lenkki pettää. No onneksi pian tulee viikonloppu ja sitten lauhtuu. Ensi vuonna lisää siirtokapaa Ruotsiin.
Pörssin nerokkuus on siinä, että hinta sitten vaan nousee ja tiputtaa kulutusta asteittain pois. Eli jokunen tehdas ajetaan alas ja muille riittää sähköä esim. lämmitykseen. Hinnassa toki näkyy mutta ei siitä mitään katastrofia pääse syntymään. Varmasti voi osua kohdalle se, että ei tuule ja samalla joku isompi mylly on alhalla ja siirtoyhteyksissä ongelmaa ja pakkasta ainakin -20. Ei mikään mahdoton yhteensattuma.
 
Liittynyt
16.08.2018
Viestejä
1 459
Pörssin nerokkuus on siinä, että hinta sitten vaan nousee ja tiputtaa kulutusta asteittain pois. Eli jokunen tehdas ajetaan alas ja muille riittää sähköä esim. lämmitykseen. Hinnassa toki näkyy mutta ei siitä mitään katastrofia pääse syntymään. Varmasti voi osua kohdalle se, että ei tuule ja samalla joku isompi mylly on alhalla ja siirtoyhteyksissä ongelmaa ja pakkasta ainakin -20. Ei mikään mahdoton yhteensattuma.
Ainoa vaan, että sähköpörssi toimii vuorokauden etuajassa. Eli se ei siis oikeasti toimi, jos tulee päivän sisällä yllättävä tilanne. Hinnat ovat eiliseltä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 062
Ainoa vaan, että sähköpörssi toimii vuorokauden etuajassa. Eli se ei siis oikeasti toimi, jos tulee päivän sisällä yllättävä tilanne.
No sää ei ainakaan sellainen ole, ei lämpötilan eikä tuuliolosuhteiden osalta. Ja jos joku OL3 laukeaa, niin sitä vartenhan on jo kuormat, jotka samalla sekunnilla tippuvat. Eli ei siihenkään mitään pörssiä tarvita. Pörssi toimii ohjaamaan kulutuksen ja tuotannon joustoja. Enkä nyt heti keksi miksi se päivän viive olisi siinä joku ongelma. Ja onhan siellä se intraday-markkina myös.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
704
Aiemmin kun ollaan kerrottu mitä se kuluttajien sähkön säästäminen voisi olla niin ollaan listattu tämän tyylisiä asioita.


"Sähkönkäyttäjät ovat avainasemassa sähkön hinnan nousun rajoittamisessa kulutusta vähentämällä.

– Jos kaikki suomalaiset osallistuvat sähkön säästöön, ei hinnannousun torjuminen ole ollenkaan mahdoton tehtävä, Juha Keski-Karhu toteaa.

Pienetkin muutokset kulutuskäyttäytymisessä tuovat säästöä ja samalla vältetään riski hinnan nousemisesta kattohintaan. Energiayhtiö Väreen mukaan jokaisen suomalaisen tulisi vähentää sähkönkäyttöä keskimäärin noin 130 wattia esimerkiksi kylpyhuoneiden lattialämmityksen tai auton lämmittämisen vähentämisellä, tai vaikka kahvin keittämättä jättämisellä kulutushuipputuntien aikana saadaan tämän kokoluokan säästöjä.

Myös viihde-elektroniikan käyttöä voi vähentää ja kylmälaitteita säätää hieman pienemmälle."


Lähde viime vuodelta:


Eli tänään auton voi ihan hyvin käynnistää kylmänä ilman lohkolämmitystä, olla tekemättä ruokaa tai keittämättä kahvia tai teetä tai olla katsomatta televisiota. Kännykkää saa räplätä mutta sitä ei saa ladata.
Luetko nyt ajatuksella noita juttuja mitä lainaat? Puhe oli auton lämmittämisen VÄHENTÄMISESTÄ, eli voit vaikka hehkuttaa lohkolämmitintä 3h sijaan 2h tai näppästä sisätilanlämppäristä naksulla alemmas tehoa. Ruokaa on pakko tehdä ja siitä nyt ei ole puhetta tuossakaan lainauksessa. Kahvin ja teen keittäminen vie suhteellisen vähän energiaa, mutta voipihan sitäkin ajoittaa piikkituntien ulkopuolelle, eli viivästää/aikaistaa tunnilla tai kahdella. Ja mikäli se kahvi on pakko saada ko. ajankohtaan niin sittenhän se vaan keitetään. Eikä tarvitse sähkölämmitteistä taloa kylmäksi laittaa ja valojakaan sulkea niistä tiloista joissa itse oleskelet.
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 444
Kuluttajilla ei ole juuri kulutusjoustoa alaspäin, tämän meille kertoi sähköyhtiön pamppu, eli esim. sähkön hinta ei käytännössä vaikuta kotitalouskäyttäjien kulutukseen juurikaan. Kuluttajilta löytyy kyllä kulutusjoustoa ylöspäin, se nähtiin silloin kun sähkön käytöstä maksettiin.

Jos sähkö alkaa loppua, niin sitten teollisuutta kiinni, se on ainoa toimiva ja järkevä ratkaisu.

Sähköpörssillä hinnoitellaan ns. ylijäämäsähkö ja pidetään katteet kunnossa, mitään sähköpulaa ei hinnoittelulla ratkaista.
 
Liittynyt
16.08.2018
Viestejä
1 459
No sää ei ainakaan sellainen ole, ei lämpötilan eikä tuuliolosuhteiden osalta. Ja jos joku OL3 laukeaa, niin sitä vartenhan on jo kuormat, jotka samalla sekunnilla tippuvat. Eli ei siihenkään mitään pörssiä tarvita. Pörssi toimii ohjaamaan kulutuksen ja tuotannon joustoja. Enkä nyt heti keksi miksi se päivän viive olisi siinä joku ongelma. Ja onhan siellä se intraday-markkina myös.
Esim. jos viime viikolta katsoo, niin tuulivoimaennuste poikkeaa toteutuneesta monessa kohtaa merkittävästi. Esim. 28.12. klo 12:00 toteutunut 710MW ja ennuste 1369MW. Toteutunut siis noin puolet mitä ennustettiin. Tuo ei ole mitenkään poikkeuksellista että alle 24h ennuste on täysin pielessä. Eli sää voi hyvinkin olla epävarma. Nythän tilanne on se, että tarvitaan maksimikapasiteetti sekä tuotannossa että siirtoyhteyksissä sekä 1,5MW tuulivoimaa jos pakkasta on -25 etelässä arkipäivänä. Mikään ei saa mennä pieleen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 062
Esim. 28.12. klo 12:00 toteutunut 710MW ja ennuste 1369MW
Nyt tulkitset mielestäni väärin. Se ennusta tuona hetkenä on ennuste 29.12. kello 12:00:lle. Ennuste näkyy siis 24h aiemmin kuin toteuma. Toteuma tuolle ennusteelle näkyy 29.12. kello 12:00 kohdalta ja oli 1561 MW. Eli 14% suurempi. Ei siis ollut "täysin pielessä" vaan hiukan konservatiivinen.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 815
Tai sitten ihan vaan tekee sen mikä mahdollistaa silti normaalin elämisen. Ei kukaan tule ketään pakottamaan tekemään yhtään mitään. Mutta jos on mahdollisuus hiukan tinkiä kulutuksesta, niin nyt on hyvä se tehdä. Ilman, että heittäytyy foorumilla marttyyriksi.

Onneksi nytkin tuulivoima tuottaa yhden OL3:n verran sähköä tarpeisiimme eli 1000-2000 MW teholla.

Tässä vielä linkki Fingridin tiedotteeseen:

Nii.. jos miljoona säästää ihan vähänkin niin tuleehan siitä iso säästö kokonaisuudessa.

42MW puskee aurinkoenergiaa tällä hetkellä. Kymmenkertaistamalla paneelimäärä saisi 420MW joka olisi ihan hyvä määrä tammikuun neljännelle, päivän ollessa rapiat vartin pidempi kuin talvipäivänseisauksessa. Tammikuun lopulla voisi saada kirkkaana päivänä jo ihan hyvin tuotantoa aurinkoenergiallakin ja kesällä voisi tehdä sitten sitä vetyä jos vain olisi sille varastotilaa.
Oisko aurinkovoimaloihin hyvä laittaa jotain sulatusjärjestelmiä millä saisi välillä lumet puhtaaksi, jos sähkönhinta olisi nollassa ? :)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 062
Eli tänään auton voi ihan hyvin käynnistää kylmänä ilman lohkolämmitystä, olla tekemättä ruokaa tai keittämättä kahvia tai teetä tai olla katsomatta televisiota. Kännykkää saa räplätä mutta sitä ei saa ladata.
Mitä ihmettä tää marttyyripelleily oikein on? Jos tarvitset lohkolämmitintä, niin käytä sitä. Jos voit jättää reissut myöhemmäksi niin tee niin. Kukaan ei ole pyytänyt olemaan tekemättä ruokaa tai olemaan katsomatta televisiota. Vähän nyt "valoja päälle" noissa jutuissa (pun intended).
 
Liittynyt
29.06.2017
Viestejä
897
Nyt tulkitset mielestäni väärin. Se ennusta tuona hetkenä on ennuste 29.12. kello 12:00:lle. Ennuste näkyy siis 24h aiemmin kuin toteuma. Toteuma tuolle ennusteelle näkyy 29.12. kello 12:00 kohdalta ja oli 1561 MW. Eli 14% suurempi. Ei siis ollut "täysin pielessä" vaan hiukan konservatiivinen.
Minusta vahvasti tuntuu siltä, että se olet sinä, joka tulkitsee väärin.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 815
Pörssin nerokkuus on siinä, että hinta sitten vaan nousee ja tiputtaa kulutusta asteittain pois. Eli jokunen tehdas ajetaan alas ja muille riittää sähköä esim. lämmitykseen. Hinnassa toki näkyy mutta ei siitä mitään katastrofia pääse syntymään. Varmasti voi osua kohdalle se, että ei tuule ja samalla joku isompi mylly on alhalla ja siirtoyhteyksissä ongelmaa ja pakkasta ainakin -20. Ei mikään mahdoton yhteensattuma.
Jos tehtailla on niitä pitkiä 5-10v sopimuksia, niin turha varmaan tiputtaa hinnan takia tuotantoa alas?
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 540
Jos tehtailla on niitä pitkiä 5-10v sopimuksia, niin turha varmaan tiputtaa hinnan takia tuotantoa alas?
No jos tehtaalla on pitkä sopimus niin sittenhän voi tiputtaa tuotantoa ja myydä sen säästyneen sopimuksen puitteissa halvalla ostetun sähkön hyvällä hinnalla.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 823
Nythän tilanne on se, että tarvitaan maksimikapasiteetti sekä tuotannossa että siirtoyhteyksissä sekä 1,5MW tuulivoimaa jos pakkasta on -25 etelässä arkipäivänä. Mikään ei saa mennä pieleen.
Suomen maksimikapa 12,4 GW, siirtoyhteyksien maksimi 3,4 GW ja tuulivoima 1,5 GW tekee yhteensä 17,3 GW. Eli varaa olisi ~2000 MW.

Tällä hetkellä tuotantoa puuttuu (muuta kuin tuulivoimaa) reipas 2000 MW. Tuosta puuttuvasta (poltto)tuotannosta karkeasti puolet on pois suunnitellusti ja puolet suunnittelemattomasti.

Korjaan siis lauseesi: "Nythän tilanne on se, että tarvitaan kaikki juuri nyt käytettävissä oleva maksimikapasiteetti sekä 1,5 GW tuulivoimaa."

Jos kaikki kapasiteetti olisi käytettävissä ja kaikki siirtoyhteydet maksimissa, pärjättäisiin juuri ja juuri ilman tuulivoimaa. Joku saattaisi sanoa, että onneksi on tuulivoimaa paikkaamassa markkinoilta poissaolevaa polttotuotantoa.
 
Liittynyt
16.08.2018
Viestejä
1 459
Nyt tulkitset mielestäni väärin. Se ennusta tuona hetkenä on ennuste 29.12. kello 12:00:lle. Ennuste näkyy siis 24h aiemmin kuin toteuma. Toteuma tuolle ennusteelle näkyy 29.12. kello 12:00 kohdalta ja oli 1561 MW. Eli 14% suurempi. Ei siis ollut "täysin pielessä" vaan hiukan konservatiivinen.
Katsoin oikein. Ennuste seuraavalle vuorokaudelle on annettu edellisenä päivänä ja se oli tuo 1369 ja toteutunut rapiat puolet tuosta. Tuo ei ole mitenkään poikkeuksellista. Ihme että jaksat jankkaa tuosta vaikka käyrät ovat kaikkien nähtävillä.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 183
Pörssin nerokkuus on siinä, että hinta sitten vaan nousee ja tiputtaa kulutusta asteittain pois. Eli jokunen tehdas ajetaan alas ja muille riittää sähköä esim. lämmitykseen. Hinnassa toki näkyy mutta ei siitä mitään katastrofia pääse syntymään. Varmasti voi osua kohdalle se, että ei tuule ja samalla joku isompi mylly on alhalla ja siirtoyhteyksissä ongelmaa ja pakkasta ainakin -20. Ei mikään mahdoton yhteensattuma.
Jos tehtaat joutuvat seisomaan useamminkin, niin tehdas siirtyy jonnekin, jossa ongelmaa ei ole ihan muutamassa vuodessa, pahimmillaan..
Se, jos sähkön säästämiseksi joudutaan sulkemaan tuotantoa on aina huomattava riski Suomen muutenkin kehnolle valtiontaloudelle..

Suomeen pitäsi rakentaa lisää jatkuvaan tuotantoon pystyviä laitoksia ensialkuun jotain parin OL3:n verran..
 
  • Tykkää
Reactions: B12
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 815
Suomen maksimituotanto ilman tuulivoimaa on noin 12 400 MW ja tuontikapasiteetti 3400 MW eli yhteensä 15 800 MW. Kulutus on eilisestä lähtien seilannut 14500 - 15000 MW välillä. Suurimmat yksiköt ovat OL3 1600 MW ja Ruotsin AC yhteys 1200-1500 MW.

Yhdenkin isomman yksikön häiriön myötä rima alkaisi heilumaan, jos ei tuulisi. Tämä siksi, että meiltä puuttuu kapaa jonkin verran (mm. Meri-Pori).
Mikä tässä Meri-Porissa ny mättää? Kohta on kaikki päivät kun olis tarvittu ja hinta korkea ohi ja sitten voidaan Meri-Pori laittaa tuotantoon :) ja kohta sitten hätävaraksi.

Katsoin oikein. Ennuste seuraavalle vuorokaudelle on annettu edellisenä päivänä ja se oli tuo 1369 ja toteutunut rapiat puolet tuosta. Tuo ei ole mitenkään poikkeuksellista. Ihme että jaksat jankkaa tuosta vaikka käyrät ovat kaikkien nähtävillä.
Tolla on joku älytön tarve hehkuttaa tuulivoimaa ja puolustella sen heikkouksia.

(ei nyt sillä että se turhaa olisi, mutta muutakin vakaata tuotantoa voisi tässä vielä olla se ainakin 1000-2000MW)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 062
Katsoin oikein. Ennuste seuraavalle vuorokaudelle on annettu edellisenä päivänä ja se oli tuo 1369 ja toteutunut rapiat puolet tuosta. Tuo ei ole mitenkään poikkeuksellista. Ihme että jaksat jankkaa tuosta vaikka käyrät ovat kaikkien nähtävillä.
Kyllä sä nyt vaan olet katsonut väärin. Ennustekäyrä jonka aikaleima on 28.12. klo 12:00 on ennuste 24h päähän. Ja se oli 1360 MW ja toteuma 29.12.klo 12:00 oli 1561 MW. Eli et sä kyllä ole tuota oikein katsonut. Sä olet vertaillut ennustetta edellisen päivän (28.12. klo 12:00) toteumaan, joka oli 710MW. Sä siis vertaat virheellisesti seuraavan päivän ennustetta tämän päivän toteumaan, joten ei ihme että heittää.

28.12. klo 12:00 -hetken ennuste taas löytyy aikaleimasta 27.12. klo 12:00 ja se oli 455 MW. Toteuma 28.12. oli tuo 710 MW. Siinäkin ennustettiin alakanttiin. En ihmettelisi jos ennusteet ovat aina konservatiivisia.

Katso vaikka tämän päivän tilannetta. Tämän päivän ennustekäyrää pitää verrata huomiseen toteumakäyrään. Et voi vertailla saman hetken ennuste- ja toteumakäyrää.


Tolla on joku älytön tarve hehkuttaa tuulivoimaa ja puolustella sen heikkouksia.
Ai mulla? Ei, vaan korjata muiden virheet. Tässäkin ennusteita ja toteumia on verrattu väärin.

EDIT: Olin väärässä ja ennustekäyrä on piirretty 24h päähän ennusteen antamishetkestä. Eli ennustetta ja toteumaa voi verrata samalla aikaleimalla.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 823
Siinäkin ennustettiin alakanttiin. En ihmettelisi jos ennusteet ovat aina konservatiivisia.
On tuulivoimaennuste mennyt yli 1500MW yläkanttiin viime vuoden aikana, joten en usko niiden kovin konservatiivisia olevan.

Mikä tässä Meri-Porissa ny mättää? Kohta on kaikki päivät kun olis tarvittu ja hinta korkea ohi ja sitten voidaan Meri-Pori laittaa tuotantoon :) ja kohta sitten hätävaraksi.
1704368960426.png
 
Liittynyt
16.08.2018
Viestejä
1 459
Kyllä sä nyt vaan olet katsonut väärin. Ennustekäyrä jonka aikaleima on 28.12. klo 12:00 on ennuste 24h päähän. Ja se oli 1360 MW ja toteuma 29.12.klo 12:00 oli 1561 MW. Eli et sä kyllä ole tuota oikein katsonut. Sä olet vertaillut ennustetta edellisen päivän (28.12. klo 12:00) toteumaan, joka oli 710MW. Sä siis vertaat virheellisesti seuraavan päivän ennustetta tämän päivän toteumaan, joten ei ihme että heittää.

28.12. klo 12:00 -hetken ennuste taas löytyy aikaleimasta 27.12. klo 12:00 ja se oli 455 MW. Toteuma 28.12. oli tuo 710 MW. Siinäkin ennustettiin alakanttiin. En ihmettelisi jos ennusteet ovat aina konservatiivisia.

Katso vaikka tämän päivän tilannetta. Tämän päivän ennustekäyrää pitää verrata huomiseen toteumakäyrään. Et voi vertailla saman hetken ennuste- ja toteumakäyrää.



Ai mulla? Ei, vaan korjata muiden virheet. Tässäkin ennusteita ja toteumia on verrattu väärin.
Sun on siis täysin mahdoton myötää olleesi väärässä. Tietenkin se ennustekäyrä on sille samalle ajan hetkelle kuin missä se toteutunut määrä on kun katsotaan samaa pistettä x-akselilla. Esim. siellä on nyt ennuste huomiselle klo 12:00 1768MW ja toteutunut tulee siihen sitten vasta huomenna kun tiedetään mitä saatiin.


Viime kuussa ennuste meni aivan totaalisesti pieleen esim. 9.12. 20:00. Toteutunut oli 852MW ja ennuste 2296MW.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 062
Sun on siis täysin mahdoton myötää olleesi väärässä.
No nyt kyllä myönnän olleeni väärässä. Mä todella käsitin että tuo ennustekäyrä on piirretty niin, että tämän hetken arvo on ennuste huomiselle. Mutta ei se taida niin ollakaan. Vaan tämän hetken arvo on eilen annettu tämän hetken ennuste. Eli jos näin on niin sitten olet täysin oikeassa ja saman aikaleiman käyriä voi verrata.

My bad.
 
Liittynyt
29.01.2020
Viestejä
228
Taitaa olla nyt sitten ensimmäinen kerta kun päivän keskihinta on yli euron. Onneksi vuos sitten Tammikuu ei ollut tälläinen.
 
Liittynyt
16.08.2018
Viestejä
1 459
Pitää hakea toinen setti halkoja illaksi. Aamulla paloi jo puolitoista pesällistä. Olen laskenut, että nää puuhommat ei ole taloudellisesti kannattavaa toimintaa jos tuntipalkkaa laskee kun on maalämpö, mutta näillä hinnoilla alkaa pientenkin risujenkin poltto jo kannattaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 062
Onneksi kyseessä parin päivän tilanne eli vaikutus vuosihintaan jää aika pieneksi. Sähkölämmittäjien onneksi yöhinnat eivät ole lainkaan noin pahat.
 

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 784
Jaha, huomenna päivän korkein pörssihinta 2,35 e/kWh kello 19.00.
Onneksi kyseessä parin päivän tilanne eli vaikutus vuosihintaan jää aika pieneksi. Sähkölämmittäjien onneksi yöhinnat eivät ole lainkaan noin pahat.
No onneksi meillä on tuulivoimaa. Näin käy kun ollut normaalit rapsakkaat tammikuun pakkaset neljä päivää ja tuulivoimakin tuottaa hyvin. Mitenhän sitten jos olisi kuukausi pakkasta ja tyyntä?
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
245 325
Viestejä
4 279 984
Jäsenet
71 653
Uusin jäsen
Aluciar

Hinta.fi

Ylös Bottom