Maastossa sen keulan tarkoitus on syödä ne töyssyt pois. Halvemmissa keuloissa saatetaan se töyssy syödä, mutta se voi palautua liian nopeasti tai jäädä keinumaan. Kumpikaan ei välttämättä ole ongelma jos ajat jalkakäytävän kantin yli, mutta jos polulla on useita juuria ja kiviä peräkkäin ja vauhtia paljon niin huono keula voi olla jopa vaarallinen. Ite ajan mielummin maastossakin ilman joustoa kuin huonolla keulalla (nyt maastopyörässä Fox 36 Factory, ollut n. 15 eri keulaa vuosien varrella).Olen Kundinhon kanssa samaa mieltä, itsellä Tunturi E290 ja keulana Judy Silver. Omiin sekalaisiin ajeluihin tämä keula on oikein hyvin riittänyt, polkujakin kohtuu määrin, ei kuitenkaan mitään kannokkoja ja kivikkoja.
Tällaiset suosittelut tahtoo ajautua yläkanttiin ja sellaisiksi, että ammattilaiset ja tosi harrastajat suosittelevat välineitä, joiden ominaisuuksiin suurimmalla osalla pyöräilijöitä ei ole tarvetta. Sama juttu on vaikka autopuolella, suositellaan Bemaria ja tiukkaa alustaa, kun perhelliselle parempi ratkaisu on vaikka tuikitavallinen Toyota. Joo, itselläkin on ollut BMW, ja siihen valitsin tiukan alustan![]()
Tohon aikaisempaan ilma vs coil keskusteluun huomautuksena, että ilma ei todellakaan ole pitkäikäisempi kuin kierrejousi. Ilmakeulassakin on jousi, se on vain ”ilmajousi” jonka toimivuus on hyvin pitkälti riippuvainen tiivisteiden kunnosta. Ilmakeulan etuna on paino ja jo mainittu säädettävyys, eli voit iskaripumpulla itse säätää keulan juuri omalle painolle sopivaksi. Huonona puolena taas sitä tosiaan voi joutua pumppailemaan (vähintään kevään / talven välillä), huoltamaan useammin jne. Kun puhutaan sähköpyöristä jotka muutenkin painavat sairaan paljon, selvittäisin sopiiko sen kierrejousellisen mukana tuleva jousi omalle painolle ja jos sopii menisin sillä (tai mielummin ilman joustoa jos se on hinnat alkaen malli).