Säästäminen ja sijoittaminen (osakkeet, rahastot, ETF:t...)

Liittynyt
16.07.2020
Viestejä
1 631
Osaisko joku neuvoa miten täytän Interactive brokers sijotukseni verottajalle. Löysin tälläsen lapun kun fx income worksheet 2022. onko se oikea mistä täytän tiedot?

Hämmentää hieman kanssa kun tossa lapussa vasemmalla puolella on jotain osakkeen ostoa ja myyntiä mutta ei ole mitään summia. kun taas oikealla puolella niitä summia sentään on.

Tallensin verosta noita 9a lappuja täytettäväksi. Hämmentävää miten kivikautista tämä osake verotuksen täyttäminen on.
Osinkoihin taisi olla paras ajaa itse se Performance & Reports \ Statements \ Default Statements \ Activity rapsa Annual asetuksella. Sieltä saa tarvittavat vuositiedot osingoista ja vastaavista sekä niiden veroista. Muistaakseni siinä valmiissa osinkojen verorapsassa oli jotain pielessä ainakin edellisenä vuonna. Nyt en ole vielä katsonut.
Edit: Tänä vuonna näyttääkin olevan toisten päin, Tax report oikein ja tuo activity statement pielessä osinkojen osalta. No, eipä siinä, jostain kuitenkin löytyy...

Kauppojen osalta onkin vähän hankalampaa, kun IB ei noita laske oikein. Itsellä on tuolla Statementsin alla Custom Statements kohdassa oma rapsa pelkällä Trades osiolla, jossa on sitten valittuna täpät niin, että rapsa ei piilota myyntien ostoerien tietoja. Tuosta saa ostoerien dollarihinnat, mitkä pitää itse muuttaa euroiksi ostopäivän kurssilla. IB laskee nuo summat väärin, koska käyttää sekä myynti- että ostopäivälle myyntipäivän kurssia. Ja lisäsuolana, jos kyseessä on pääomanpalautuksia jakava firma, niin ostohinta pitää kaivaa vielä syvempää, kun tuossakin rapsassa muistaakseni on nuo pääomanpalautukset vähennetty näytetystä ostohinnasta. Tuohon löytyy työkaluja autommattiseen laskemiseen, täälläkin aina välillä mainittu, mikä on ainut järkevä tapa, jos noita kauppoja on enemmän.

Itse raportoinnin teen samaan tapaan kuin @muronsyöjä Omaverossa eli IB:n osingot maakönttinä osinko-osakkeet listattuna. Ja kun noita myyntejä ei paljon ole täälläkään, niin napsuttelen ne samaan tapaan käsin yksitellen sinne Omaveroon.

Mitään 9a lappuja en kyllä ole lähtenyt täyttelemään, se olisi tosiaan kivikautista :)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
120
Eihän toi kerro mitään. Toi voi olla prosentin tai 50% tappiolla.

Kyllä esim. mun salkku esim heittelee ton verran päivässä jos pörssissä on yhtään enemmän liikettä. Tai tänään pelkästään mun Nordeat tuli enemmän kuin ton verran alas…

Eli ainoastaan prosenteilla kannattaa verrata.
Euroilla mä laskuni maksan enkä prosenteilla.
 
Liittynyt
31.05.2017
Viestejä
4 377
Epäonnistumista kun puhutaan, niin mulla Tecnotree näyttää -4531€. Onks muilla hyviä turskalappuja?
Itsellä ehdottomasti ennen teknokuplan puhkeamista kesätyörahoilla ostetut JOT Automationit/Elektrobitit. Vuosia oli 95-99 % miinuksella. Myöhemmin Bittiumina korjasi. Huvittava oli lukea miten pörssirakettina otsikoissa hehkutettiin, kun itse oli "enää" 60 % pakkasella.
 
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
1 142
Mutta ei se että joku on -4500 kerro oikein mitään, jos ei tiedä ostohintaa.
Eipä sekään mitään vielä kerro vaikka tietäisit ostohinnan, toisella on 10k€ edestä ja toisella 1M€ edestä samalla ostohinnalla, niin tappion määrä on aika eri jos puhutaan vain euroista.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 661
Euroilla mä laskuni maksan enkä prosenteilla.
Joo, mutta kun puhutaan epäonnistumisen suuruudesta, niin ei ne eurot kerro mitään. Tai siis onko sun mielestä sijoittaja, joka teki miljoonalla eurolla 1100 euron tappion epäonnistunut sijoituspäätöksessään enemmän kuin toinen sijoittaja, joka teki 1000 euron sijoituksella 1000 euron tappion eli menetti kaiken koska firma meni nurin? Toinen menetti 100%, toinen menetti 0,1% joka luultavasti on pelkkää kohinaa päivävaihtelussa. Kukaan ei varmaan ole eri mieltä siitä, millä laskut maksetaan, mutta ei siitä puhuttu.

(Ja saa ne eurotkin kertoa, mutta ainakin prosentit.)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
07.07.2017
Viestejä
2 488
Isoin epäonnistuminen on ollut varmaankin se, että aikoinaan sijoitin Seligsonin Pharokseen sen sijaan että olisi laittanut samat rahat kiinni esim Top 25 Brandsiin tai johonkin S&P500 indeksirahastoon. Todennäköisesti tuossa on tullut eniten takkiin vaikka Pharos olikin todella vakaa ja sekin meni lähinnä vain ylöspäin.

Isoin turska prosentuaalisesti tullut tehtyä clean energy rahastolla mikä nyt vain vahvistaa sitä, että erikoisrahastoihin sijoittaminen vertautuu ihan osakepoimintaan jollain tasolla.
 
Liittynyt
31.05.2017
Viestejä
4 377
Isoin epäonnistuminen on ollut varmaankin se, että aikoinaan sijoitin Seligsonin Pharokseen sen sijaan että olisi laittanut samat rahat kiinni esim Top 25 Brandsiin tai johonkin S&P500 indeksirahastoon. Todennäköisesti tuossa on tullut eniten takkiin vaikka Pharos olikin todella vakaa ja sekin meni lähinnä vain ylöspäin.

Isoin turska prosentuaalisesti tullut tehtyä clean energy rahastolla mikä nyt vain vahvistaa sitä, että erikoisrahastoihin sijoittaminen vertautuu ihan osakepoimintaan jollain tasolla.
Itsekin pistänyt muutamat erät Pharosiin enkä osaa tuota oikein virheenä pitää laitoin aikanaan, kun ajatuksena oli, että saatan tarvita sijoitusasuntoihin omarahoitusosuutta, mutta en tarvinnut, joten jäivät sinne. Tokihan ne rahat olisi tuottaneet paremmin muualla, mutta toisaalta olisivat kyykänneet vähemmän, jos markkinat olisivat yleisesti laskeneet tänä aikana. Menee vähän tähän jälkiviisauskategoriaan, jota yritän itse olla harrastamatta. Päätökset tehdään päätöshetken tiedoilla ja spekseillä ja se, että jälkikäteen joku osoittautuu paremmaksi vaihtoehdoksi, ei minua harmita.
 
Liittynyt
09.11.2020
Viestejä
626
Vaffa komppi tuohon viimeiseen lauseeseen.

Oletusarvoilla ja todennäköisyyksillä sijoittamisessakin pelataan, samaan tapaan kuin esim. pokerin pelaamisessakin.

Päätöksentekohetkellä saatavissa olevan parhaan tiedon valossa pyritään valitsemaan se oletusarvoisesti kannattavin vaihtoehto. Toki oman riskinsietokyvyn ja sijoitushorisontin mukaisesti.

Ei ole hyötyä olla turhan tulosorientoitunut.
 
Liittynyt
07.07.2017
Viestejä
2 488
Sama täällä mutta nythän tässä juuri sitä taaksepäin ennustamista piti harrastaa kun mokia kaivellaan.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 778
Itseruoskintayhdistyksestä päivää! Täällä on sen verran mukava aihe, että on ehdottomasti osallistuttava.

Suurin jossittelu-tappio eurollisesti oli ison määrän myynti Nordeaa joskus 2012 lopussa reilulla seiskalla. Oli ostettu finanssikriisistä halvalla. Tiesin, että kurssi todennäköisesti nousee ja nallen salonkivaunussa kannattaisi olla, mutta tunne vei ja lainoja tuli lyhennettyä. Heti tuon jälkeen alkoi kunnon nousu. Kaksi vuotta myöhemmin lappu oli 12 euroa. Myynti siis liian aikaisin.

Viimeisen kolmen vuoden osalta isoin hylsy on Koneen osakkeiden ostaminen 2021-2022 vuodenvaihteessa, kun ajattelin osakkeen olevan pohjalla. No, ei ollut. Nyt kurssi hieman toipunut pohjista, mutta -21% on taulussa.

Viimeisen kolmen vuoden paras osuma on taas Nesteen ostaminen alle 28 euron korodipistä. Osui lankulle nuo ostokset. Parhaimmillaan reippaasti yli 100% plussalla ja nyt noin 60%.

Aika defensiivinen olen sijoitusstrategialtani eli en paljon kasvuyrityksistä, vivuista sun muista perusta.
 
Liittynyt
18.02.2017
Viestejä
2 272
Itellä pummit liittyy nuoruuteen ja osaamattomuuteen. Olin mukana Nokiassa 2011 ja Lehto Groupissa kouluaikoina, kun muutenkin oli vain vähän aikaa seurata ja perehtyä asioihin. Jos ne rahat olisi mennyt silloin indeksiin, niin taloudellinen tilanne olisi aivan eri, todennäköisesti noin 30 000e enemmän olisi, ehkä 40k.. Prosentteja en muista, mutta varmaan joku 50% Lehdossa ainakin takkiin ja Nokiassa joku 25%.
Toinen pummi on omistusasunnon lykkäämisen hankinta sillä verukkeella, että yrittää säästää varainsiirtoveron säätön isompaan kämppään ja isompaan lainaan. Elämä ei mennyt kuten suunniteltu, joten "hävisin" kyseisen varainsiirtoveroedun.
Lisää pummeja lienee nykyiset sijoituslainat, joista yksikään ei ole kiinteä. Onneksi on kolme asuntoa sentään vuokralla.

Tarkemmin kun miettii, niin eipä ole kovin häävisti mennyt!

Toki osakesalkku ja talouspuolis sinänsä nykyään ihan ok hapessa ja jos vaan malttaisin tuon yhden sijoitusasunnon myydä omakustannehintaan tai muutaman tonnin tappiolla, niin olisi taas pelimerkkejä katsella elämää. Harmi, etten osaa myydä kun siinäkin hyvä vuokralainen.

Onnistumisia: OmaSp, Pepsi, Nordea osittain tosin edelleen sitä salkussa ja suunta epävarma..

Parhaat tulot tulleet sijoitusasunnoista, muut isossa kuvassa aika meh. Tästäkään vuodesta ei liene kummoista tulossa, sillä täystyöllisyydestä tulokset tuskin paranee (USA).

Nyt tarkoitus olla ostelematta mitään lisää nykyhinnoilla, mutta ainakin UPM ja Nordea menee tankkaukseen jos mahdollisuus tulee, samoin OmaSp:n ostan takaisin jos vaan on rahaa enää jäljellä.
--
Tälle vuodelle odotan taas nolla tulosta tai tappiollista tulosta. Korkoihin menee varmaan vuositasolla useampi tonni, jotka syönee asuntotuotot veks.
--
Onneksi työrintamalla tilanne vakaa ja voi jonkin verran vaikuttaa omiin tuloihin.
 
Liittynyt
09.11.2020
Viestejä
626
Sama täällä mutta nythän tässä juuri sitä taaksepäin ennustamista piti harrastaa kun mokia kaivellaan.
Ajatuskulkua tehtyjen päätösten takana on totta kai hyvä ruotia ja mahdollisia virhepäätelmiä ja aukkoja pyrkiä paikantamaan ja välttää samojen virheiden tekemistä jatkossa.

Mutta se kannattaa tehdä lopputuloksesta piittaamatta, koska huonot päätöksetkin tuottavat toisinaan hyvän lopputuloksen ja toisin päin hyvät päätökset huonon lopputuloksen.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
242
Oma historia on sellainen, että liian usein tulee kotiutettua voitot liian myöhään, samoin katkaistua tappiot liian myöhään. Ensimmäiseen syynä on ollut se, että uskoo jonkun jatkavan ikuista nousua ja jälkimmäisen se, että uskoo kurssin vielä nousevan.

Sinällään kummassakaan ei ole vikaa, jos samoille rahoille ei ole mitään (oletettavasti) parempaa sijoituskohdetta, mutta usein sellaisia olisi ollut omassakin mielessä.

Ja kuriositeettinä kuva, vaikka tuntuu että sijoitukset edenneet aika kehnosti, niin kun ottaa pidemmän aikajakson, niin ihan ok:lta näyttää.
 

Liitteet

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
120
Joo, mutta kun puhutaan epäonnistumisen suuruudesta, niin ei ne eurot kerro mitään. Tai siis onko sun mielestä sijoittaja, joka teki miljoonalla eurolla 1100 euron tappion epäonnistunut sijoituspäätöksessään enemmän kuin toinen sijoittaja, joka teki 1000 euron sijoituksella 1000 euron tappion eli menetti kaiken koska firma meni nurin? Toinen menetti 100%, toinen menetti 0,1% joka luultavasti on pelkkää kohinaa päivävaihtelussa. Kukaan ei varmaan ole eri mieltä siitä, millä laskut maksetaan, mutta ei siitä puhuttu.

(Ja saa ne eurotkin kertoa, mutta ainakin prosentit.)
Okei, sit mun vastaus on yks toinen sijoitus, -100%. Se on hyvä et tästä sai enemmän irti.
 

lelfonso

Tukijäsen
Liittynyt
27.07.2018
Viestejä
732
Vähän offtopiccia mutta näin pikkusijoittajana kun olen puhunut kavereille ja vanhemmille siitä että olen laittanut rahaa osakkeisiin ja niistä tulee kivasti karkkirahoja osinkoina niin ensimmäinen reaktio yleensä on että "eiks niistä joudu maksamaan aika paljon veroa?" tai "mitä järkeä kun niistä joutuu maksamaan verot" ja naurua päälle. Jotenkin joillain tuntuu olevan vaikea ymmärtää että sillä verolla ei ole mitään merkitystä koska se raha on ns. "ilmaista tuloa" joka on kuitenkin kotiinpäin vaikka kuinka maksaisi veroja. Sitten kun vääntää rautalangasta että jos mulla on 10 000e osakkeissa ja saan siitä vaikka 400e osinkoja vuodessa ja maksan siitä 25% veroja niin mulle jää silti 300e siitä näppiin vuodessa. Paljoko sulla jää kun pidät samaa summaa tyhjänpanttia tilillä? Sitten alkaa osalla vähän raksuttaa ja osa ei tajua vieläkään..
Eihän sun tartte ilmoittaa kuin tulonhankintavähennykset (vaikka puhelin/netti/lehtikulut) pääomatuloista, niin tuollaiset ykkössataset jää reilusti vähennyksien alle.

Sen jälkeen kun verojen maksamista vältellään, alkaa kahisevimmatkin tuulipuvut kiinnostua asiasta :D
 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
2 077
Okei, sit mun vastaus on yks toinen sijoitus, -100%. Se on hyvä et tästä sai enemmän irti.
Voi sun kanssas!

Ensin kerrot oleellisen asian, eli kohteen nimen (Tecnotree), mutta sen lisäksi vain epäoleelliset eurot ilman prosentteja.

Muiden kyseltyä prosenttien perään, ilmoitatkin ne, mutta tällä kerralla et kerrokaan kohteen nimeä, vaan vain: "yks toinen sijoitus". Lypsämiseksi menee.


Itselläni pahin prosentteina on ollut Talvivaaran konkka. Osuus salkusta oli promilleja, ja ~puolet sain pelastettua ennen kurssin romahdusta, mutta loput menivät nollaan. Tappiot sai sentään myöhemmin vähennettyä muista voitoista, eli oisko se sitten noin -70 %.

Nykysalkun heikoimmat prosenttien mukaan:

Nokian Renkaat -60,60 %. Omasta mielestäni olin ostanut suht pohjilta, kuten kuvasta näkyy. Olin ostanut lappuja aluksi parilla ostolla sen verran, että netto-osingoilla saa aina uusittua kesä- ja talvirenkaat autoon. Myöhemmin ongin vielä kolme satsia koronakuopasta. Sota veti silti ronskit miinukset tauluun.

YIT -54,67 %.

Kamux -30,42 %. Annista ostaen halusin nähdä, kusettaako autokauppias aasiakkaan lisäksi omistajaa. Mitään en näe, kun silmiä kirvelee.

Fortum -5,95 %. Näitä tuli hommattua sen verran, että netto-osingoilla saa sähkön, siirron ja sähköverot maksettua. Tämä on toiminut yli 10 vuotta ja toimii vielä ainakin nykyisen määräaikaisen loppuun elokuuhun asti. On siinä ollut vähän pelivaraakin, joten eiköhän kesällä taas saa sovittua määräaikaisen sopivan edullisesti, jotta homma jatkuu. Siirto ja verot ovat kuitenkin se suurin osa, ja ne eivät ole paljon nousseet.

IT-kuplan jälkimainingeista mukaan tarttui Carnegie Medical -rahastoa. Se tuli myytyä yli 10 v sitten kokonaan pois ja tappiota tuli ~10 %.

Eivät nuo heikoiten menestyneet silti kokonaisuudessa juuri näy. Talvivaaran konkan ja noiden neljän muun miinuksella olevan sekä Medicalin tappion yhteisvaikutus parin salkun yhteispottiin on -2,44 %.

Vastapainoksi voi vilkuilla onnistumisia. Suurin onnistuminen on Nesteen +1 705,42 % (kh. 2,42 €). Hyviä kotimaisia ovat olleet myös UPM, Elisa, Nordea, Remedy (anti) ja Titanium (anti) tarjoten kolminumeroisia vihertäviä. Nokia on kautta aikojen tuonut paljon hyvää osinkojen ja myyntivoittojen myötä. Nykysalkussa tosin ovat vain 20,01 % plussalla, koska edulliset 0,09 €/kpl ostetut on kokonaan myyty pois jo v. 2007 ~21-22 €/kpl, eli olisiko tuo ollut noin +24 000 % myyntihetkellä. Sijoitusaikakin oli pitkähkö 17-18 vuotta, mutta silti erittäin harvinaista herkkua.
 

Liitteet

  • Tykkää
Reactions: ebu
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 805
Eihän sun tartte ilmoittaa kuin tulonhankintavähennykset (vaikka puhelin/netti/lehtikulut) pääomatuloista, niin tuollaiset ykkössataset jää reilusti vähennyksien alle.

Sen jälkeen kun verojen maksamista vältellään, alkaa kahisevimmatkin tuulipuvut kiinnostua asiasta :D
Eipä tässä voi muuta vähentää kun pienimmän työhuone vähennyksen. Nettiäkään ei voi koska puoliso vähentää sen omassaan koska tekee etätöitä enkä jaksa muutaman euron takia alkaa kikkailemaan.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
120
Voi sun kanssas!

Ensin kerrot oleellisen asian, eli kohteen nimen (Tecnotree), mutta sen lisäksi vain epäoleelliset eurot ilman prosentteja.

Muiden kyseltyä prosenttien perään, ilmoitatkin ne, mutta tällä kerralla et kerrokaan kohteen nimeä, vaan vain: "yks toinen sijoitus". Lypsämiseksi menee.
Pointtina tässä olikin se, että jos puhutaan joko prosenteista tai euroista, absoluuttinen luku (=€) on parempi. Näkee suoraan, että lähti esim. keskivertosuomalaisen vuosipalkka kävelemään. -100% ei taas kerro mitään. Oliko betsi 1% vai 50% salkusta? Mikä oli salkun osuus nettovarallisuudesta? Missä elämänvaiheessa ihminen on?

Jos 17v menettää 100% sijoituksen arvosta, joka oli 50% salkusta, joka oli 70% nettovarallisuudesta, mutta nettovarallisuus kymmenkertaistuu yhden kesän kesäduuneilla, niin oliko kyseessä loppupeleissä hirveä epäonnistuminen? Rasvataanko köyttä jo?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 661
Pointtina tässä olikin se, että jos puhutaan joko prosenteista tai euroista, absoluuttinen luku (=€) on parempi. Näkee suoraan, että lähti esim. keskivertosuomalaisen vuosipalkka kävelemään. -100% ei taas kerro mitään. Oliko betsi 1% vai 50% salkusta? Mikä oli salkun osuus nettovarallisuudesta? Missä elämänvaiheessa ihminen on?

Jos 17v menettää 100% sijoituksen arvosta, joka oli 50% salkusta, joka oli 70% nettovarallisuudesta, mutta nettovarallisuus kymmenkertaistuu yhden kesän kesäduuneilla, niin oliko kyseessä loppupeleissä hirveä epäonnistuminen? Rasvataanko köyttä jo?
Eli yhä edelleen: sun mielestä se 1100e epäonnistuminen on isompi moka kun miljoonan sijoittanut tekee sen vs. jos tonnin sijoittanut häviää koko tonnin? Sun mielestä se 0,1% pääomastaan menettänyt teki tuossa suuremman sijoitusvirheen kuin 100% menettänyt? Eihän tossa ole kyllä mitään järkeä. Köyttä ei tarvitse rasvata kummankaan kohdalla, mutta se opiskelija on kovaa vauhtia tekemässä hallaa omalle sijoittamiselleen jos ei muuta strategiaansa.

Tässä EI puhutt siitä, mikä on sen tappion vaikutus jonkun elämään, vaan siitä, millainen se sijoituspäätös oli. Ja siinä vain suhteellisella muutoksella on mitään merkitystä. Musta sä olet ihan yksikäsitteisesti väärässä. Euromäärä ei kerro yhtään mitään siitä, oliko sijoituspäätös onnistuminen vai epäonnistuminen. Se on nice-to-know, mutta sillä ei sijoituspäätöksen osumatarkkuutta voi arvioida. Prosenteilla voi paljon paremmin.

Eli ketään ei kiinnosta sun 4500e Tecnotreen tappio. Se voi yhdelle tarkoittaa taskunpohjan hiluja jotka ei näy kuin pyöristysvirheenä ja toiselle se on enemmän kuin monen kuukauden nettopalkka. Prosentti kertoisi, millaisen mokan teit.

EDIT: Ja tarkennuksena, ei mua kiinnosta oikeastaan yhtään milään kenenkään muun tekemä kauppa. Mutta silti niistä suhteellisista muutoksesta saa paljon enemmän irti kuin että "Moi, tuli X euroa takkiin tänään oskkeesta Y".
 
Viimeksi muokattu:

lelfonso

Tukijäsen
Liittynyt
27.07.2018
Viestejä
732
Eipä tässä voi muuta vähentää kun pienimmän työhuone vähennyksen. Nettiäkään ei voi koska puoliso vähentää sen omassaan koska tekee etätöitä enkä jaksa muutaman euron takia alkaa kikkailemaan.
Kai sulla omassa puhelimessa on joku liittymä ja siinä netti? Sen voi vähentää.
 

lelfonso

Tukijäsen
Liittynyt
27.07.2018
Viestejä
732
Eikai sitä verottajalle tarvitse eritellä. Minä pidän ainakin puhelimella niin sms-viestein, puheluin kuin 4G-liittymän tuoman yhteyden avulla huolta sijoitussalkustani. :smoke:
 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
2 077
Pointtina tässä olikin se, että jos puhutaan joko prosenteista tai euroista, absoluuttinen luku (=€) on parempi. Näkee suoraan, että lähti esim. keskivertosuomalaisen vuosipalkka kävelemään. -100% ei taas kerro mitään. Oliko betsi 1% vai 50% salkusta? Mikä oli salkun osuus nettovarallisuudesta? Missä elämänvaiheessa ihminen on?

Jos 17v menettää 100% sijoituksen arvosta, joka oli 50% salkusta, joka oli 70% nettovarallisuudesta, mutta nettovarallisuus kymmenkertaistuu yhden kesän kesäduuneilla, niin oliko kyseessä loppupeleissä hirveä epäonnistuminen? Rasvataanko köyttä jo?
Puheena oli epäonnistumiset ja turskalaput.

Parhaiten epäonnistumisen tasosta kertoo prosentit, koska ne ovat yhteismitallisia pien- ja suursijoittajalle turskan tason hahmottamisessa. Konkka on molemmille samat -100 % (tai noin -70 % tappioiden hyödyntämisen jälkeen). Jos siis vain toinen luku ilmoitetaan, niin ehdottomasti prosentit.

Tuon lisäksi ihmisiä kiinnostaa turskalapun nimi (samaistuminen). Noiden kahden oleellisimman tiedon päälle voi halutessaan antaa tarkempia tietoja: sijoitusaika, osingot, ajoissa kotiuttamiset, osuus salkusta/nettovarallisuudesta, tappio euroina jne.

Pelkkä tappio euroina ei kerro mitään, jos ei tunne sijoittajaa perinpohjaisesti. Eurojen kirpaisuvaikutuksen välittäminen muille keskustelijoille vaatisi niin paljon oman taloustilanteen avaamista, että harva siihen haluaa lähteä. Et sinäkään lähtenyt, vaan heitit ilmoille euromäärän, joka ei kerro juuri mitään. Se kertoo vain, että lappusi/salkkusi on ennen pudotusta ollut vähintään 4,5 k€. Siinä kaikki informaatio. Muiden pitäisi vain arvailla onko kyse:

A) Kokematon sijoittaja hermoilee -20 % tilannetta, kun se on ekaa kertaa parin palkan verran.

B) Lähes läpikypsä rapu kertoo tilannekatsausta -75 % kohdalla toivoen vertaistukea muilta saman kattilan tyypeiltä.

C) Tylsistynyt vanhempi kettu yrittää jekuttaa muita kertomalla pelkkinä euroina siitä kun 45 k€:n Nordeapotista irtosi viime perjantaina osinko.


Esim. samat kaksi tapausta ilmoitettuna euroina/prosentteina ja suluissa tuntemattoman kanssakeskustelijan reaktio.

Euroina:
A:n sijoituskohde on miinuksella 2 k€ (Vai niin, vaikea ottaa kantaa/sanoa mitään/verrata mihinkään.)

B:n sijoituskohde on miinuksella 40 k€ (Vai niin, vaikea ottaa kantaa/sanoa mitään/verrata mihinkään.)


Samat prosentteina:
A:n sijoituskohde on -100 % (Aijai, meni ihan konkkaan asti. Kunnon turskalappu. Otan osaa.)

B:n sijoituskohde on -9,7 % (Eihän tuo ole mikään turskalappu, vaan perusmeininkiä.)


A oli sijoittanut 2 k€.

B oli sijoittanut yrityksensä myynnistä saamiaan rahoja viime torstaina 414 k€ Nordeaan. Sijoituksen arvo on tällä hetkellä 374 k€ ja arvonlaskussa oli enimmäkseen kyse 32 k€:n osingon irtoamisesta. Loput 8 k€ on samaa luokkaa kuin päivävaihtelu, ~2 %. Isomman salkun omistaja halusi vaan tulla pullistelemaan "keskiverto vuosipalkan" lähtemisestä kävelemään. Prosentit paljastivat heti, ettei ollutkaan kyse lapun turskaantumisesta.

Kandee jatkossa kertoa ne muille keskustelijoille jotain kertovat prosentit.
 
Liittynyt
22.06.2019
Viestejä
71
Jos on kaksi tiliä samassa pankissa

Tili A, saldo 10e
Tili B, saldo 0e

Ja teen tilisiirrot

A -> B 10e
B -> muu tili 10e

ja näiden tilisiirtojen eräpäivä on sama, lähteekö maksu tililtä B normaalisti s.e. tili ei ylity?
S-Pankin asiakaspalvelun mukaan toistuvat tilisiirrot ajetaan yöajon aikana ja mikäli tilillä ei ole saldoa, maksua ei toteuteta, mutta yritetään uudelleen seuraavana yönä. Tilin ylitystä ei siis pitäisi tapahtua, mutta ei ole myöskään varmaa lähteekö jälkimmäinen maksu ajallaan. Noh, ehkä jätän muutamia välipäiviä em. tilisiirtojen väliin niin ehtii varmasti siirtyä.
 

Clarenz

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 694
Mitäs tuo Mandatumin irtoaminen Samposta käytännössä tarkoittaa omistajalle? Salkkuun ilmestyy kasa Mandatumin osakkeita, jotka on osa nykyisistä Sampon osakkeiden arvosta ja vastaavasti Sampon osakkeet laskee saman verran? Miten näette tämän vaikutuksen kokonaisarvoon: nousee, laskee vai pysyy noin samana?

muokataas:
”Sammon osakkeenomistajat saisivat jakautumisvastikkeena jokaista omistamaansa Sampo Oyj:n A- tai B-osaketta kohden yhden uuden Mandatum Oyj:n osakkeen. Mandatum Oyj perustettaisiin jakautumisen täytäntöönpanopäivänä, jonka odotetaan olevan 1.10.2023. Mandatumilla olisi vain yksi osakesarja. Mandatumin osakkeet on tarkoitus ottaa kaupankäynnin kohteeksi Nasdaq Helsingin pörssilistalle.”

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 661
Mitäs tuo Mandatumin irtoaminen Samposta käytännössä tarkoittaa omistajalle? Salkkuun ilmestyy kasa Mandatumin osakkeita, jotka on osa nykyisistä Sampon osakkeiden arvosta ja vastaavasti Sampon osakkeet laskee saman verran? Miten näette tämän vaikutuksen kokonaisarvoon: nousee, laskee vai pysyy noin samana?
Täällä hyvää infoa jakautumisesta eli Sampin Q&A aiheeseen liittyen. Tiivistettynä: ei aiheuta veroseuraamuksia tai kuluja. Ja noin keskimäärin yhteenlaskettu arvo on jakautumisen jälkeen sama kuin arvo ennen jakautumista. Toki ne arvot lähtevät siitä saman tien omiin suuntiinsa.

 

Clarenz

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 694
Täällä hyvää infoa jakautumisesta eli Sampin Q&A aiheeseen liittyen. Tiivistettynä: ei aiheuta veroseuraamuksia tai kuluja. Ja noin keskimäärin yhteenlaskettu arvo on jakautumisen jälkeen sama kuin arvo ennen jakautumista. Toki ne arvot lähtevät siitä saman tien omiin suuntiinsa.

Ja yleinen konsensus näyttäisi olevan, että tämä jakautuminen on huono juttu (osake vajaan 2% luisussa)
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 200
Onko täällä Nordic Lights osakkeiden omistajia? Oletteko ajatellut myydä kaikki omat osuudet pois vai kannattaako jäädä odottamaan mitä tapahtuu joukkomyynnin jälkeen?
 
Liittynyt
17.10.2019
Viestejä
37
Osinkoihin taisi olla paras ajaa itse se Performance & Reports \ Statements \ Default Statements \ Activity rapsa Annual asetuksella. Sieltä saa tarvittavat vuositiedot osingoista ja vastaavista sekä niiden veroista. Muistaakseni siinä valmiissa osinkojen verorapsassa oli jotain pielessä ainakin edellisenä vuonna. Nyt en ole vielä katsonut.
Edit: Tänä vuonna näyttääkin olevan toisten päin, Tax report oikein ja tuo activity statement pielessä osinkojen osalta. No, eipä siinä, jostain kuitenkin löytyy...

Kauppojen osalta onkin vähän hankalampaa, kun IB ei noita laske oikein. Itsellä on tuolla Statementsin alla Custom Statements kohdassa oma rapsa pelkällä Trades osiolla, jossa on sitten valittuna täpät niin, että rapsa ei piilota myyntien ostoerien tietoja. Tuosta saa ostoerien dollarihinnat, mitkä pitää itse muuttaa euroiksi ostopäivän kurssilla. IB laskee nuo summat väärin, koska käyttää sekä myynti- että ostopäivälle myyntipäivän kurssia. Ja lisäsuolana, jos kyseessä on pääomanpalautuksia jakava firma, niin ostohinta pitää kaivaa vielä syvempää, kun tuossakin rapsassa muistaakseni on nuo pääomanpalautukset vähennetty näytetystä ostohinnasta. Tuohon löytyy työkaluja autommattiseen laskemiseen, täälläkin aina välillä mainittu, mikä on ainut järkevä tapa, jos noita kauppoja on enemmän.

Itse raportoinnin teen samaan tapaan kuin @muronsyöjä Omaverossa eli IB:n osingot maakönttinä osinko-osakkeet listattuna. Ja kun noita myyntejä ei paljon ole täälläkään, niin napsuttelen ne samaan tapaan käsin yksitellen sinne Omaveroon.

Mitään 9a lappuja en kyllä ole lähtenyt täyttelemään, se olisi tosiaan kivikautista :)

Okei. kiitos paljon tästä erittäin kattavasta viestistä. Osingot on aivan pennikauppaa joten ne ei ole ongelma. Enemmän noin ostot ja myynnit itsellä.

Ensimmäinen kerta kun teen näitä niin hieman kuumotusta tuntemattomasta. Okei pitää koittaa löytää toi laskemis työkalu.


e.
Olen kyllä aivan pihalla noista. Koitin noilla neuvoilla tehdä statementtia mutta tuli vain yheltä kuukaudelta tyhjää.

Sit löysin statementin missä oli jotain tietoja mutta sielläkin oli noin 300€ euron heitto liikaa tappioo mielestäni.

ehkä mun kaltaisilta retardeilta pitäisi kieltää osake kaupat..
 
Viimeksi muokattu:

__7

Liittynyt
28.11.2017
Viestejä
43
Sampo laskenee osien summansa verran erkaantumisesta.

Erkaantumisen jälkeen pitäisi busineksen olevan instituutioita varten selkeämpi ja varmempi - Sen myötä sitten arvostuskertoimen hiukan kohenevan.

Mandatum hankkinee sen erkaantumisen jälkeen arvonsa roimalla heilunnalla johonkin. Tulevan johdon strategia antanee ensimmäisen suunnan ja sitten useampi vuosi katsellaan strategian käyntiin lähtemistä.

Itse veikkaan Mandatumista semi-aggressiivista kasvajaa ja vauhti sen mukaista.

Kuten Sammossa normaalisti, niin ei kannata odottaa hirveitä liikkeitä. Mamdatum antanee heiluntaa senkin edestä. Varovaisempi ottaa liikkeensä ajan kanssa, kuten itse. Erkaantuminen antaa osansa vakautta ja heiluntaa, nyt vain eri riveillä. Se sopinee ja tuonee optioita tulevaisuuteen.
 
Liittynyt
15.04.2020
Viestejä
1 140
Osaako joku sanoa tai pistää linkkiä että miten verotetaan osakeyhtiön sijoituksia? Googlella oli vähän vaikea löytää infoa aiheesta.

Myyntivoitto ja osingot erityisesti kiinnostaisivat. Verosopimukset toimivat varmaankin samalla tavalla kuin yksityishenkilöidenkin osalta.
 
Liittynyt
26.06.2017
Viestejä
1 601
Osaako joku sanoa tai pistää linkkiä että miten verotetaan osakeyhtiön sijoituksia? Googlella oli vähän vaikea löytää infoa aiheesta.

Myyntivoitto ja osingot erityisesti kiinnostaisivat. Verosopimukset toimivat varmaankin samalla tavalla kuin yksityishenkilöidenkin osalta.
Mitä tarkalleen ottaen tarkoitat? Jos sinulla on osakeyhtiö joka sijoittaa niin miten osinkojen verotus? Luulisi googlella löytyvän.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 007
Ei kai osingoista makseta sinänsä veroa. Yritys maksaa yritysveroa tekemästään voitosta, joten se riippuu ihan yrityksen muusta liiketoiminnasta, että minkä verran menee yritysverotuksen läpi?
 
Liittynyt
25.08.2020
Viestejä
467
Osaako joku sanoa tai pistää linkkiä että miten verotetaan osakeyhtiön sijoituksia? Googlella oli vähän vaikea löytää infoa aiheesta.

Myyntivoitto ja osingot erityisesti kiinnostaisivat. Verosopimukset toimivat varmaankin samalla tavalla kuin yksityishenkilöidenkin osalta.
Myyntivoitot, tappiot ja osingot lasketaan yhteen. Tämän jälkeen tilikauden voitoista maksetaan 20% yhteisövero. Esimerkiksi Nordnet ei pidätä yritykseltä veroja myyntivoitoista tai osingoista. Laittamalla ennakkoverot nollaan voi verotusta siirtää seuraavan vuoden loppupuolelle saakka, toki tällaisesta verovälttelystä pitää maksaa muutaman prosentin veronkorotus.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 722
Myyntivoitot, tappiot ja osingot lasketaan yhteen.
Vain jos osakkeet on kirjanpidossa vaihto-omaisuutena, johon on taas omat (tulkinnalliset) kriteerinsä jonka jälkeen ne eivät ole vaihto-omaisuutta vaan muuta omaisuutta. Lyhyesti vaihto-omaisuuden pitää kiertää tai ainakin sen on tarkoitus kiertää, toisin sanoen jos istut kaikkien osakkeiden päällä vaikkapa 3v niin ei eivät ole vaihto vaan muuta omaisuutta. Muun omaisuuden tapauksessa tappiot ovat vähennettävissä vain myyntivoitoista, osingot menevät aina verolle.

Esimerkki: tappio 1000e, voitto 500, osinko 500e.
Vaihto-omaisuus: 1000-(500+500) = 0e verotettavaa tuloa
Muu omaisuus: 500 tappiota jää jemmaan 5 vuodeks odottamaan myyntivoittoja, verottaja haluaa osingoista 20% yhteisöveroa.
 
Liittynyt
15.04.2020
Viestejä
1 140
Mitä tarkalleen ottaen tarkoitat? Jos sinulla on osakeyhtiö joka sijoittaa niin miten osinkojen verotus? Luulisi googlella löytyvän.
En vain löytänyt järkeviä hakukriteerejä, kun jokainen hakutulos koski myyntivoittojen ja osinkojen kohtelua henkilöverotuksessa.

@Takaisku ja @jinx1980 avasivat asiaa kiitettävästi.

Eli sillä ei ole merkitystä että ostanko firmalle kasvu- vai tuottopohjaisia instrumentteja, joten voin jatkaa firman kassan sijoittamista ja pääoman kasvattamista samaan malliin kun olen tehnytkin.
 
Liittynyt
16.07.2020
Viestejä
1 631
Okei. kiitos paljon tästä erittäin kattavasta viestistä. Osingot on aivan pennikauppaa joten ne ei ole ongelma. Enemmän noin ostot ja myynnit itsellä.

Ensimmäinen kerta kun teen näitä niin hieman kuumotusta tuntemattomasta. Okei pitää koittaa löytää toi laskemis työkalu.


e.
Olen kyllä aivan pihalla noista. Koitin noilla neuvoilla tehdä statementtia mutta tuli vain yheltä kuukaudelta tyhjää.

Sit löysin statementin missä oli jotain tietoja mutta sielläkin oli noin 300€ euron heitto liikaa tappioo mielestäni.

ehkä mun kaltaisilta retardeilta pitäisi kieltää osake kaupat..
Itse en ole tosiaan kokeillut, mutta tässä on ainakin yksi työkalu mikä täällä on joskus linkattu: IBKR Report Parser
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
215
Jos on OP:n asiakas niin ja joutilasta murokäteistä 10.000€ tai enemmän niin parhaan ns. riskittömän koron saa OP:n Kasvutuottotilillä. Korko on tällöin 3kk Euribor - 0,9% eli tällä hetkellä 2,14%. 50.000€ ja isommille summille korko on vielä parempi eli 3kk Euribor - 0,5% eli 2,54%. Hyöty on, että tämän päälle kerryttää bonuksiakin. Ilmaisia nostoja voi tehdä 4x/vuosi, mutta homman voi kiertää lopettamalla tilin ja tekemällä uuden.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 661
Nordnetilta tulossa sijoitusvakuutus. Valitettavasti tuon hallinnointipalkkiota ei ole vielä kerrottu:

Sijoitusvakuutus mahdollistaa sijoituskohteiden vaihtamisen ilman välittömiä veroseuraamuksia ja edullisin välityspalkkioin – rahastojen tapauksessa kokonaan ilman lunastus- ja merkintäpalkkioita.
 
Liittynyt
19.06.2018
Viestejä
644
Jos on OP:n asiakas niin ja joutilasta murokäteistä 10.000€ tai enemmän niin parhaan ns. riskittömän koron saa OP:n Kasvutuottotilillä. Korko on tällöin 3kk Euribor - 0,9% eli tällä hetkellä 2,14%. 50.000€ ja isommille summille korko on vielä parempi eli 3kk Euribor - 0,5% eli 2,54%. Hyöty on, että tämän päälle kerryttää bonuksiakin. Ilmaisia nostoja voi tehdä 4x/vuosi, mutta homman voi kiertää lopettamalla tilin ja tekemällä uuden.
Osaatko sanoa onko tuossa mitään muita rajoituksia? Siis talletusaika tai lasketaanko korko jollekin alimmalle summalle tilillä tai jotain muuta vastaavaa? Varmasti löytyy OP:ltakin tiedot mutta kysyn ensin täältä. On nimittäin joku aika sitten tullut laitettua Norwegianille rahaa mutta toisaalta vois olla helpompi jos raha oliskin OP:lla niin sillä tuo kiinnostaa, näillä summilla jos korko on 1,75% tai 2,14% niin ei toki vielä kovin montaa tuhatta tee vuodessa eroa :)
 
Liittynyt
21.12.2016
Viestejä
464
Nordnetilta tulossa sijoitusvakuutus. Valitettavasti tuon hallinnointipalkkiota ei ole vielä kerrottu:
Toivotaan, että saataisiin vähän kilpailua näihin tuotteisiin. Sijoitusvakuutuksethan ovat olleet pitkälti isompien kivijalkapankkien valikoimissa ja yleensä melko kalliita kuluiltaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 438
Osaatko sanoa onko tuossa mitään muita rajoituksia? Siis talletusaika tai lasketaanko korko jollekin alimmalle summalle tilillä tai jotain muuta vastaavaa? Varmasti löytyy OP:ltakin tiedot mutta kysyn ensin täältä. On nimittäin joku aika sitten tullut laitettua Norwegianille rahaa mutta toisaalta vois olla helpompi jos raha oliskin OP:lla niin sillä tuo kiinnostaa, näillä summilla jos korko on 1,75% tai 2,14% niin ei toki vielä kovin montaa tuhatta tee vuodessa eroa :)
Korko maksetaan saavutetun korkoportaan korkoprosentin perusteella koko talletukselle. Korko maksetaan tilille seuraavan kalenterivuoden alussa.

Tilin korko lasketaan jokaisen päivän saldolle erikseen.




Voi kyllä harkita svea:sta siirtoa OP kun on muutenkin tilit siellä. Tosin pian svea nokittelee kuitenkin :hmm: e: Mutta varmaan tulee laahaamaan perässä, jos nostavat 2% niin 3kk eb on taas jo noussut ja op:llä parempi. Niilläkin joku marginaali tuossa on joten eiköhän tollanen mikä seuraa autom. 3kk eb on kannattavampi käyttää.
 

Rantakemisti

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 266
Korko maksetaan saavutetun korkoportaan korkoprosentin perusteella koko talletukselle. Korko maksetaan tilille seuraavan kalenterivuoden alussa.

Tilin korko lasketaan jokaisen päivän saldolle erikseen.




Voi kyllä harkita svea:sta siirtoa OP kun on muutenkin tilit siellä. Tosin pian svea nokittelee kuitenkin :hmm: e: Mutta varmaan tulee laahaamaan perässä, jos nostavat 2% niin 3kk eb on taas jo noussut ja op:llä parempi. Niilläkin joku marginaali tuossa on joten eiköhän tollanen mikä seuraa autom. 3kk eb on kannattavampi käyttää.
Ja koska kyseessä on 3 kk Euribor niin korko tarkistetaan kolmen kuukauden välein alkaen avauspäivästä. Valitettavasti OP:n tilitiedoista ei voi itse tarkistaa tämän hetkistä korkoa eli siitä pitää itse pitää kirjaa tai sitten kysyä aspasta.

OP Bonuksia maksetaan tänä vuonna heidän laskurin mukaan ~0,33 % verran. Esimerkiksi pelkästään 10 000 euron talletukselle maksetaan 32,50 euroa bonuksia.
 
Liittynyt
07.07.2017
Viestejä
2 488
Ja koska kyseessä on 3 kk Euribor niin korko tarkistetaan kolmen kuukauden välein alkaen avauspäivästä. Valitettavasti OP:n tilitiedoista ei voi itse tarkistaa tämän hetkistä korkoa eli siitä pitää itse pitää kirjaa tai sitten kysyä aspasta.

OP Bonuksia maksetaan tänä vuonna heidän laskurin mukaan ~0,33 % verran. Esimerkiksi pelkästään 10 000 euron talletukselle maksetaan 32,50 euroa bonuksia.
Tässä on lisäksi epäselvää se, että kun avaat tilin ja laitat sinne rahat sisään samana päivänä, mikä on sen ensimmäisen 3kk korko.

En saanut tähän vastausta kysymällä viestillä. En millään jaksaisi soittaa ja jonottaa aspaan...
 
Liittynyt
23.01.2020
Viestejä
156
Tässä on lisäksi epäselvää se, että kun avaat tilin ja laitat sinne rahat sisään samana päivänä, mikä on sen ensimmäisen 3kk korko.

En saanut tähän vastausta kysymällä viestillä. En millään jaksaisi soittaa ja jonottaa aspaan...
Näytti oleva edellispäivän noteeraus. Näkee kun klikkaa avaa tili ja kirjautuu sisään.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 512
Viestejä
4 193 386
Jäsenet
70 746
Uusin jäsen
vateezz

Hinta.fi

Ylös Bottom