Tuolta löytyy erikseen lahjana ja perintönsä saatujen verotus, menee eri tavalla lahjassa ja perinnössä, kohta 6 on perintö ja kohta 7 lahja: Arvopaperien luovutusten verotusMutta jos ylempää olevaa tulkitsin oikein kuolinpesältä ei mene myyntivoittoveroa jos rahastoja ei lunasteta vaan siirretään suoraan perilliselle?
Perillinen maksaa sitten perintöveron perinnön arvon mukaan (joka on pienempi kuin myyntivoittovero) jos myy alle vuoden sisällä. Ja jos myy yli vuoden sisällä joutuu maksamaan myyntivoittoveroa vain peruskirjan arvoon tulleesta noususta.
Eli kuolinpesän ei kannata missään nimessä muuttaa rahastoja rahaksi.
Perintövero menee joka tapauksesssa kuolinpäivän arvojen mukaan, siihen ei voi vaikuttaa sillä kuka myy, vai myykö kukaan.
Samoin jos myyntihinta on sama niin myyntivoittoa syntyy lähtökohtaisesti saman verran myi sitten pesä- tai perillinen, hankintamenoksi katsotaan perintöverotuksen arvo, jos siis osake myydään piakkoin kuoleman jälkeen ja nuun merkittävää arvonmuutosta ei ole ollut. että käytettäisiin hankinta-meno olettamaa.
Eli riippuu ihan casestä mikä kannattaa, onko joko pesällä tai perillisellä luovutustappiota käytettäväksi, onko muita pääomatuloja, jotka vaikuttaisivat veroprosenttiin tai joiden veroprosenttiin vaikutetaan, halutaanko osakkeet pitää vai realisoida jne.
Vuoden sisällä myynnit liittyy sitten lahjana (ei perintönä) saatuihin osakkeisiin, niiden hankintahinnaksi katsotaan lahjanantajan hankintahinta jos myyt vuoden sisällä, ja lahjoitushetken arvo jos myyt yli vuoden päästä.