Robotti-imurit

@Juha Uotila Voi olla näinkin, en ota kantaa maksulliseen versioon, ihmettelen vaan silti miksi se on noin ilmaisversiossa.

Aivan sama tilanne olis jos Xiaomia olis kritisoitu jostain asiasta mitä muutkin vehkeet tekee, mutta arvostelussa se olis mainittu negatiivisena asiana vain Xiaomin kohdalla. Pointti ymmärretty?

Aina tietysti harmillista ettei se oma suosikki voita ;)

Osuit asian ytimeen, neatofanboy repi pelihousunsa kun katto että oma vehje ei voittanukkaan. Mitähän väliä mulle sillä on mikä sen testin voitti. Omistan Neaton ja Samsungin vehkeitä ja kerron täällä niistä mahdollisimman rehellisesti, niin hyvistä kun huonoista puolista. Ja vioista, niiden aiheuttajista ja mahdollisista korjauksista. Ilmeisesti olen silti onnistunu saamaan ainakin joidenkin silmissä jonkun fanboy leiman. Erikoista kuitenkin että en kehu/suosittele omistamaani Samsung Powerbot VR7000:sta, vaikka oma laite/paras laite ja samsungia löytyy kotoa puhelimista telkkarin kautta mikroon ja jääkaappiin.

Ilmeisesti pitäis omistaa TM testivoittajakin ja sitten vasta erehtyä kritisoimaan testin tyylistä. Korjataan tämäkin asia jossain vaiheessa ja hankitaan Xiaomi testiin, onko puolueellisuus sitten jo niin vahvana ettei sekään auta, who knows.

Esim. Tämäntyylisessä edellisen generaation Xiaomin ja Connectedin vertailusta mulla ei oo mitään urputtamista, vaikka lopputulos onkin se että Xiaomia suosittelevat ja kehuvat mm. hintaeron, hyvien, vähintään Neaton kanssa samalla tasolla olevien ominaisuuksien ja siivoustehon ansiosta: Xiaomi Robot Vacuum vs Neato BotVac Connected: Which Is Better?

Ajatelkaa mitä ajattelette, mutta aiemmat kommentit/epäilykset Xiaomin softasta ei oo mitään kilpailevan robotin omistajan mustamaalausta kilpailevasta tuotteesta, vaan aitoa huolta tietoturvasta.



Esim. Kohta 24:14. Miks sinne on tommonen verkkoliikenteen haistelukomento jätetty, kun muuten on kuitenkin tulpattu portteja jne? En ole siis mikään verkkoexpertti, jos sille joku pätevä syy löytyy niin ok, nuo hakkerit ei vaan osanneet sitä kertoa. Voi olla että muistakin vehkeistä tommonen löytyy, tiedä näistä.

Sori offtopic. Jos joku sitä lietsoo, niin joku siihen lähtee.

@Pastori82

Oon testannu pistää telakkaa sängyn ja sohvan alle. Osaa sinnekkin, robotilla pitää vaan olla jonkun verran tilaa siinä ympärillään, kun tekee sen käännöksen peruutusta varten. Ja pitää ottaa huomioon että sohvanjalat on sen verran paksut että lidar ne näkee, muuten voi mennä vähä "käsikopeloksi" robotilla se telakkaan pääsy sille näkymättömien esteiden takia. Pitää ottaa huomioon että robottihan ei aja telakkaan joka kerta samaa reittiä/samasta kulmasta.

Jos se telakka on keskellä sängynpäätyä, tai selkeesti sohvan jalkojen välissä se, niin ei ongelmia.

Testaamalla selviää parhaiten. Itse suosin helpompaa paikkaa robotille pölysäiliön tyhjäämisen takia, koska vähä ikävä sängyn alta onkia sitä roboa jos se ei suostu lähtemään liikkeelle kun pölysäiliön timerissa tulee aika täyteen. Toki tähän voi käyttää niksinä esim. sitä, että starttaa sovelluksesta robotin ennenkun timerissa on aika täysi, sit pistää pauselle kun robotti on tullu piilostaan, tyhjää pölysäiliön ja jatkaa imurointia -> timer nollattu. En ole kokeillu mitä tapahtuu jos timer on esim. 90min, robotti valittaa että tyhjää pölysäiliö -> nosta asetuksista timerin aika 150min -> lähteekö robotti imuroimaan?
 
Viimeksi muokattu:
Tänne tuli myös Gigantin alesta Neato D5 ja ensikokemukset on varsin positiiviset. Hirvittävän määrän pölyä keräsi ihan ensimmäisillä testauskerroilla. Ja emännän hiuksia hämmentävän paljon. Ilmeisesti niitä ei perinteinen imuri ole oikein matoista irrottanut. Mattojen hapsuihin jää kiinni, mutta niiden lyhentäminen näyttää auttavan riittävästi. Harmittavasti olkkarin sohvan alle ei ihan mahdu kulkemaan. Pitääköhän hankkia korkeammat jalat sohvaan? ;)
 
Tännekkin tuli neato D5 eilen. Tässä nyt eka testailu menossa. Siivosi vain yhden huoneen ja meni telkkaan. Näenkö jostain aikooko vielä jatkaa siivousta? Appissa lukee vain ready to clean :/
 
Tännekkin tuli neato D5 eilen. Tässä nyt eka testailu menossa. Siivosi vain yhden huoneen ja meni telkkaan. Näenkö jostain aikooko vielä jatkaa siivousta? Appissa lukee vain ready to clean :/
Ei se sit kyllä enään jatka. Latasitko koneen ennen alotusta?
 
Itelläkin eilen kun pohjia yritin opettaa niin jätti kolme huonetta pois. Tosin tein virheen ku siirsin tavaroita pois tieltä ja laitoin kesken kaiken ne paikalleen. Tais hämmentyä siitä. Nyt uusintakierros menossa.
 
Ei se sit kyllä enään jatka. Latasitko koneen ennen alotusta?
Juu akku oli täysi. Karttaan näkyi tulleen palloja käytävään kohdalle, jossa kävin katsomassa menoa. Taisi luulla ettei siitä pääse ajamaan. Nyt uus kierros menossa ja tuli jo kyseisen kohdan yli.
 
Täällä D5:n ensimmäinen testiajo tyssäsi n. puolen tunnin kohdalla, kun robotti yhtäkkiä pysähtyi ja merkkivalo alkoi palaa punaisena. Ohjekirjan perusteella kyseessä oli joko robotin puhdistustarve tai navigointiongelma. No, olihan se pölyisen näköinen joten imuroin sen, tarkistin ulkoiset sensorit, tyhjensin säiliön, ja irrotin kissankarvat harjoista, tsekkasin että lidar pääsee pyörimään jne. Ei vaikutusta.

Boottasin, ja nyt punainen merkkivalo vilkkuu, ja Neaton app sanoo "Neato having trouble: Put me down on the floor". Neaton ohjesivun perusteella vika olisi ehkä jossain renkaiden rajakytkimissä. Yritin buuttailla uudestaan, rämpytellä renkaita ylösalas, siirtää telakkaan, ei vaikutusta. Taitaa mennä palautukseen tämä vehje.
 
Neatothan on tunnettuja valmistusvioistaan ja eri toten siitä, ettei kestä edes takuuaikaa.
 
Siivotessa ei pitäisi muutella asuntoa, koska Neato rakentaa/täydentää karttaansa ajellessaan huonetta pitkin. Jos esim. Jossain oviaukossa on kesken siivouksen este ja neato sen kerkeää karttaansa merkkaamaan, niin on suuri mahdollisuus että se ei sinne enää uudestaan yritä vaikka este poistuiskin. En tiedä miten softa on toteutettu, mut siitä se ei välitä jos esim. kissa tai ihminen pysyy liikkeessä ja kävelee robotin ohi kesken siivouksen. Ongelmia tulee ainoastaan jos este on tietyn aikaa paikoillaan robotin näkökentässä.

Toinen käytös mitä neato alkaa harrastamaan jos kesken siivouksen esimerkiksi muuttaa sohvan paikkaa on se, että robotti luulee että edessä ei ole mitään, vaikka siihen on just siirretty sohva eteen. Robotti yrittää sillon päästä puskurituntumalla esteestä ohi. Liittyy siihen miten robotin slam-algoritmi on toteutettu.

@khul2

Naksahtaako kumpikin renkaan kytkin kun niitä renkaita painelee? Jos naksahtaa, niin tuohon oli muistaakseni yksi resettijippo mitä voi kokeilla jos sen jostain löydän. Liittyi johonkin bootin aikaiseen softabugiin mm. renkaiden kytkimen muuttuvan asennon kanssa joka on neatolla jo tiedossa.

Edit: Löyty, jos kumpikin kytkin naksahtaa niin kokeile tätä:

Sammuta robotti. Robottia edestäpäin katsottaessa paina ja pidä oikeaa puskurin kytkintä pohjassa ja pistä robotti boottaamaan -> pitäs tulla "my bumper is stuck/clear my path" virhe -> vapauta kytkin.

Paina ja pidä painettuna samaa kytkintä ja pistä robotti imuroimaan -> pitäs tulla sama virhe -> vapauta kytkin. Tämän jälkeen kokeile lähteekö se imuroimaan.

Ideana on siis kuitata softabugi, joka aiheuttaa virheviestin joka ei jostain syystä resetoidu.

Saman asian varmaan ajais aiemmin mainittu factory reset, mutta tällä tyylillä tehtynä ei tarvi koko vehjettä resetoida.

@masaf2

Jep, ikävän paljon on neaton lyhyehkön historian aikana ollu robottien kanssa laatuongelmia, vaikka ovatkin huomattavasti parantaneet viimeisimmissä malleissa.

Ekoissa XV sarjalaisissa kuoli emolevyltä yksi konkka, eikä prossu heränny enää lepotilasta. XV sarjassa lidarin virransyöttö oli toteutettu slip ring tyylisellä toteutuksella, joka ajan mittaan kului -> lidar jäi ilman virtaa. Lidarin pyörintänopeusanturi oli vain yhdellä anturilla -> herkkä lialle. Ekoissa XV sarjalaisissa renkaiden jousituksen kiinnitys katkesi helposti, tekivät järeämmän kiinnityksen seuraaviin XV malleihin.

Botvaceissa ei oo ollu kondensaattoriongelmaa, korvasivat kriittisiä normielkoja parempilaatusilla "solid capeilla". Lidarin virransyöttöä paransivat myös, Ekoista botvaceista lähtien virransyöttö on toteutettu induktiivisesti -> ei kuluvia osia. Nopeusanturi on kahdella optisella sensorilla.

Ekat Botvacit oli paketoitu virheellisesti -> etupuskurin kytkimet oli jumissa heti paketista otettaessa. Korjaus oli helppo tehdä ilman takuunmenetystä pelkän puskurin irrottamalla (klipseillä), mut kaikki ei tietenkään siihen ruvennu. Neato toimitti uudet laitteet tilalle. 1 gen Botvacin pääharjan laakeripää keräs hanakasti hiuksia ympärilleen ja ilman säännöllistä puhdistusta laakeri teki hiusten kanssa niin paljon lämpöä että laakerin kiinnitys suli. Neato toimitti uuden laitteen tilalle ja vanhan sai pitää (näin ainakin mulla). Jo saman sukupolven Connected mallin pääharjaan, harjasuojukseen ja robotin runkoon tehtiin muutoksia. Esim. koko pääharjan laakerointi uusittiin -> ei ongelmaa. Sama laakerointi otettiin käyttöön "facelift" mallin D-sarjalaisissa (D85 jne).

1 gen Botvac Connectin suurimpana ongelmana on ollu Error 3000, eli lidarvika. Aiheuttajana joku viallinen erä lidaria pyörittävässä moottorissa, joka on 1 gen Connectedissa erilainen kun "ei wifi" malleissa. -> Neato pidensi takuuta ja vaihto vialliset laitteet uusiin. Myös wifi- yhteyden pätkimisiä oli jonkun verran, mut niissä vika oli softassa. Uusin 2.2.0 päivitys korjas ne.
1gen Botvaceissa, 1gen Botvac Connectedissa ja Botvac"faceliftissä", eli esim. D85 ja muissa "ei-wifi" malleissa pölysäiliön alla oleva päävirtakytkin likaantui joillain käyttäjillä helposti ja aiheutti robotin ollessa telakassa turhan "Please remove my dirtbin and press switch down to ON". Tälle samalle virheviestille on toinenkin aiheuttaja, eli jos akku alkaa olla sökö, niin robotti ilmoittelee tätä. Kytkimen naksuttelu on-off-on yleensä putsas kytkintä sen verran että ongelma poistui, puhdistus on toinen vaihtoehto. Tämän kytkimen Neato poisti kokonaan uusimmasta D-sarjasta, eli D3-D7.

Uusissa D-sarjalaisissa on ollu joillain ongelmaa tuon pölysäiliön tunnistimen kanssa, eli jää pohjaan. Se kyllä alkaa pelata kun sitä käyttää ja aavistuksen verran voitelee. Näissä on vieläkin joissain ollu lidarin kanssa ongelmaa, mut ongelma ei oo yleisimmin ollu moottoripohjainen, vaan sensorin linssin tarkennus, eli sen huomaa jo heti ekalla ajolla -> robotti puolisokea. Linssin tarkennus on ilmeisesti joko tehtaalta jo pielessä, tai sit kuljetuksen aikana tapahtuu jotain. Helppo vika korjata, lidarin suojus klipseillä pois, neljä ristipääruuvia auki, että lidarin kannen saa irti, laserin ja sensorin suojaputket pois ja sit kääntää linssin tarkennusta jompaan kumpaan suuntaan ja testailee välissä vaikka neatocontrollissa. Tätä en tietenkään kannusta takuuaikana tekemään, vaan jos takuun jälkeen sattuu jotain vastaavaa, niin tätä kannattaa sit kokeilla.

Näitä oon jonkun verran purkanu ihan mielenkiinnosta ja joissain on ollu vikana se, että jostain syystä lidaria pyörittävän moottorin akselin ympärille pääsee kertymään hiuksia -> lidar ei pyöri sitä vaadittavaa 5hz. Eli pitäkää huoli mm. robottia putsatessa, että ei paineilmalla suhautella turhaan lidarin suuntaan ja pitäkää robotti puhtaana. Eli lidarin putsaus paineilmalla ainoastaan laserin/sensorin linssin puhdistusta varten, ei turhaan.

Edit: Lisätty yks mieleen juolahtanu juttu 1 gen Botvacista.
 
Viimeksi muokattu:
Kuullostaa siltä, että neato on hyvin hoitanu reklamaatiot. Mitä arvostan suuresti. Siitä firman hyvyys punnitaan miten hoitavat ongelma tilanteet.
 
@Pastori82

Jep. Toki ihmisillä on varmasti huonojakin kokemuksia, ketjussa taisikin aikaisemmin olla keskustelua esim. Clas Ohlsonilta ostettujen neatojen huoltopolitiikasta ja huollon hitaudesta, jonka takia näitä ei kannata ainakaan sieltä ostaa.

Itse otin tuossa harjapään sulamistilanteessa yhteyttä suoraan Neato Roboticsin asiakaspalveluun ja sieltä kysyivät kuvat, sarjanumeron ja (HobbyHallin) kuitin. Sanoin vielä että en välttämättä tarvitse kuin uuden harjan ja harjan suojuksen. Seuraavassa vastauksessa tuli yhteystietokysely ja vastaus että rahtiyhtiö tuo kotiovelle viikon päästä tuliterän vehkeen kaikkine tarvikkeineen ja vanhan robotin voi pitää, tai pistää vaikka elektroniikkakierrätykseen. Itse korjasin vanhan robotin ja lahjoitin sen vanhemmille.

Kaikissa vehkeissä osaa olla vikoja. Kuka muistaa mitä vikoja roombissa oli sillon kun kyseessä oli suht tuore laite/yhtiö? Tai Samsungin naviboteissa, joissa suunnitteluvirheen takia emolevylle kertyi huomattava määrä pölyä, joka ajan mittaan aiheutti oikosulun ja grillasi emolevyn korjauskelvottomaksi?

Ulkomaisia robotiikkafoorumeita kun seuraa, niin siellä on ihan samantyylisiä esim. lidar ongelmia Xiaomin vehkeissä, kuin neatoissa. Niihinkin löytyy jo korjaukset venäläisten foorumeilta. Siitä mulla ei ole tietoa miten yleisiä ongelmat on myytyihin määriin nähden.

Täytyy kuitenkin muistaa että Neato oli ensimmäinen valmistaja joka pystyi hilaamaan normaalisti järjettömän kalliin lidar tekniikan hinnan niin alas, että pystyi valmistamaan sillä tekniikalla toteutetun robotti-imurin. Ja ensimmäinen Neaton imuri (XV) tuli markkinoille muistaakseni 2010 ja kolmas tai neljäs sukupolvi Neaton imureissa vasta menossa, eli suhteellisen tuore tapaus kun vertaa esim.Roombaan. Kehitys on silti ollu nopeeta verrattuna siihen miten nää vehkeet polki paikallaan ennenkun kunnon navigointia käyttävät laitteet tuli markkinoille.

Miks kiinasta saa samalla tekniikalla olevaa vehjettä halvemmalla? Ikävän suurella todennäköisyydellä samasta syystä kun lähes aina. Joku pulju käyttää hirveet rahat tekniikan ja softan kehittämiseen, joku kopioi ne ja tekee oman tuotteen. Säästetyn rahan voi käyttää sitten vaikka tuotteen paranteluun.

Pistän kohta kuvia tuosta renkaan jousituksen kytkimestä. Ei sillä että sitä suosittelisin sitä takuuaikana korjaamaan, vaan jos jollain tässä ketjussa on takuu loppunu ja tulee ongelmia.
 
Viimeksi muokattu:
Noniin, oma D85 purettu, renkaat ja kytkinten sijainti on ihan sama uudemmissa malleissa.

Kytkin on kytketty NO malliksi, eli johtaa läpi vasta sitten kun robotti nostetaan ilmaan. Eli jos se ei naksahda kun sitä painaa niin vois olla että siellä on jotain likaa välissä mikä sitä painaa. Tai sitten kytkimessä rikkinäinen jousi -> takuuseen.

Kytkin auki (rengas ajoasennossa ylhäällä):



Kytkin kiinni (rengas alhaalla):



Kytkimen sijainti robotin alta katsottaessa ilman rengasta (tuo metallilätkä):



Näkymä robottia purkamatta:



Yli jos on jaksamista, niin tuonne renkaan vaihteiston juureen ja robotin alakuoren väliin vois kokeilla suhautella paineilmaa.

On kyllä aika pieni väli minne lian pitäis päästä. Veikkaisin että se on se softabugi tai viallinen kytkin. Mut onpahan tämäkin nyt dokumentoitu. Suht huoletta voi paineilmaa käyttää, robotin emolevy on aivan robotin etureunassa ja lidarikin on suojassa imumoottorin ja ajomoottoreiden koteloinnin päällä.

Edit: Korjattu typoja.

Lisätään nyt samaan könttään etupuskurin irrotus esimerkiksi puskurin kytkinten puhdistusta varten esim.takuuajan jälkeen:

Eli akku, sivuharja, pääharjan suojus ja pääharja irti.

Sitten tällaisella otteella puskurin sivusta kiinni ja vedetään/väännetään puskuria samalla sivusta ja edestä poispäin robotista. Puskurissa on muovihampaat mitkä menee robotin kuorten loviin ja pitää puskurin paikoillaan:



Puskuri irti toiselta puolelta:



Toistetaan sama toiselta puolelta:



Ja vedetään puskuria eteenpäin jolloin se lähtee irti.

Kuvassa jousitettu kytkin. Kytkimen yläpuolella näkyy robotin emolevy. Näitä kytkimiä on etupuskurissa neljä kappaletta. Kovimmalla rasituksella on oikea ja oikea etukytkin, koska robotti etenee huoneen reunoja pitkin aina oikea puoli seinään päin.



Jousi ja jousen hattu lähtee irti nykäisemällä tai jos on tiukassa, niin vähän kiertämällä. Kytkimen keltaisen paininosan (vanhemmissa malleissa muistaakseni musta tai sininen) ja kytkimen metallisen rungon väliin voi suihkutella paineilmaa tai sähköä johtamatonta Kontakt PRF puhdistussprayta (numeroa en muista, ruskee purkki). Tai jotain muuta normaalia sähköä johtamatonta kontaktisprayta. Itse oon todennu ylivoimasesti parhaimmaks aineeks tuon Kontakt PRF:n. Voitelee, "kuplii" kytkimien/potikoiden sisässä ja ilmeisesti senkin takia irrottaa lian paremmin kun esim. CRC:n "kuiva" kontaktispray. Tärkeintä on ettei sinne mene sumuttelemaan mitään sähköä johtavaa, kun emolevy on noin lähellä.

Kontaktisprayta -> kytkimen klikkailua -> Kontaktisprayta -> kytkimen klikkailua -> paineilmaa -> etupuskuri takas kiinni ja kovaa ajoa.

Kytkimen toimimattomuuden näkee jos robotti alkaa Tokyo Drift tyyliin driftailemaan huoneen reunoja vasten, vaikka puskuri selkeesti painautuu kiinni.

Mut vähä offtopic tämäkin, nämä jipot on lähinnä paljon ajettujen vehkeiden perushuoltoa varten.
 
Viimeksi muokattu:
Liekkö tossa edes koko testi joka varmaan löytyy lehdestä tai jos on TM-tunnukset.

Aina tietysti harmillista ettei se oma suosikki voita ;)

Juuri luin tuon "testin" lehdestä. IO-techin kokeilussa-artikkelitkin on perusteellisimpia kuin tuo testi oli. Ei tässä hullua hurskaammaksi testin perusteella tullut muuten kuin, että ilmeisesti kaikki laitteet on jo ihan ok imureita ja osaa navigoida järjestelmällisesti.

Ottamatta siis kantaa tuloksiin, mutta kiinnostaisi robotti-imurin hankinta ja ei noita testituloksia oikein perusteltu kunnolla, niin vaikea sitä on päätellä yhtään mitään.
 
Juuri luin tuon "testin" lehdestä. IO-techin kokeilussa-artikkelitkin on perusteellisimpia kuin tuo testi oli. Ei tässä hullua hurskaammaksi testin perusteella tullut muuten kuin, että ilmeisesti kaikki laitteet on jo ihan ok imureita ja osaa navigoida järjestelmällisesti.

Ottamatta siis kantaa tuloksiin, mutta kiinnostaisi robotti-imurin hankinta ja ei noita testituloksia oikein perusteltu kunnolla, niin vaikea sitä on päätellä yhtään mitään.
Jaha, olisi kuvitellut että lehdessä olisi ollut "kattavampi" testi. Kyllähän noita "perusteluja" olisi kiva olla niille johtopäätöksille, muuten ne jää lähinnä vain toteamuksiksi.

Varmastikkaan kovin pahasti ei metsään mene hankkii sitten Botvac D5:n tai Xiaomin Roborock 2:n. Ominaisuudet aika pitkälti samat, toisessa on jotain mitä toisessa ei ole (tai vasta tulossa jne). Ja tietenkin se oman kämpän "rakenne" yms. Paras tapa tietysti kokeilla on hakea vehje jostain liikkeestä jolla on hyvä palautusoikeus ja aika (gigantti/power/verkkokauppa.com tarjoavat 30-60 päivää palautusoikeutta) ja sitten vaan testata.
 
Jaha, olisi kuvitellut että lehdessä olisi ollut "kattavampi" testi. Kyllähän noita "perusteluja" olisi kiva olla niille johtopäätöksille, muuten ne jää lähinnä vain toteamuksiksi.

Varmastikkaan kovin pahasti ei metsään mene hankkii sitten Botvac D5:n tai Xiaomin Roborock 2:n. Ominaisuudet aika pitkälti samat, toisessa on jotain mitä toisessa ei ole (tai vasta tulossa jne). Ja tietenkin se oman kämpän "rakenne" yms. Paras tapa tietysti kokeilla on hakea vehje jostain liikkeestä jolla on hyvä palautusoikeus ja aika (gigantti/power/verkkokauppa.com tarjoavat 30-60 päivää palautusoikeutta) ja sitten vaan testata.

Joo, takana on ne ajat, kun testit oli toistakymmentä sivua pitkiä ja sisälsi taulukoittain mittaustuloksia. :(

Xiaomi kiinnostaisi testimenestyksen ja hinnan puolesta, mutta sen verran foliohattu, että arveluttaa antaa Kiinalaiselle firmalle tieto oman kodin pohjapiirrustuksesta.
 
Itse katselin youtubesta hulluna videoita ja ulkolaisia testejä. Todella paljon oli vaihtelua mikä on paras.
 
@HiTec

Huomasin että D5:sta meni akku tyhjäksi kun irrotin telakan virtajohdon seinästä pariksi päiväksi. Imuri on ollut paikoillaan koko ajan. Eli jos telakan ottaa pois töpselistä, niin imuri tyhjentää akkunsa parissa päivässä vaikka ei liikkuisi ollenkaan. Onko tämä normaalia?

Pitääkö imuri aina sammuttaa pitämällä nappulaa + oikeaa puskuria 10 sec pohjassa aina sähköjen irrottamisen jälkeen jotta ei tyhjenisi?

Xiaomi kiinnostaisi testimenestyksen ja hinnan puolesta, mutta sen verran foliohattu, että arveluttaa antaa Kiinalaiselle firmalle tieto oman kodin pohjapiirrustuksesta.

Tämän takia itse päädyin Neatoon vaikka Xiaomi vaikutti muuten paremmalta. Xiaomin laitteita kun omistan enemmänkin ja tiedät että keskustelevat kiinaan jonka johdosta olen vaihtanut firmiksia noihin Xiaomin laitteisiin (puhelimet, rannekellot). Esim joissain GPS hyödyntävissä peleissäkin Xiaomin puhelimet saavat bannia GPS spooffauksesta originaali firmiksillä (Ingress, Pokemon Go).
 
Viimeksi muokattu:
@Pastori82 Moni kritisoi noita joidenkin revikoiden perus riisi- ja jauhotestejä, kun ne ei oikein vastaa oikeeta käyttöä. Oikeeseen käyttöön kuuluis perus huonepöly, sekalaiset roskat, erilaisiin mattoihin tiukkaan painunu eläinkarva jne. Mut pikatestinä sellasta on hankalampi toteuttaa siten että tiedettäis että huone on yhtä sotkuinen jokasen robotin kohdalla ja voitaisiin vertailukelpoisesti punnita säiliöön kertyny lika. Siihen vielä erilaiset asunnot erilaisine haasteineen, arvostelijan mieltymykset jne, niin hankalaks menee ja eroja testien välille tulee varmasti.

@Leatherman

On normaalia. En ulkoa muista logattua virrankulutusta "lepotilassa" mut se oli jotain sataa milliampeeria/tunti. Pitäis kaivella koneelta logit. Robotin prosessori, Texas Instrumentsin fBGA koteloitu joku ARMv(X) (en muista versiota, mallinumero SN15095260BZCZ) kuluttaa oman osansa, ainakin jotkin robotin sensorit, miinus lidar on koko ajan päällä, verkkoyhteys jne syö osansa.

Robotti pitäis sammuttaa lyhyttä säilytystä (eli ei telakassa) varten siitä päänapista 10sek painamalla. Puskuria ei tarvi pitää pohjassa, se on ainoastaan wifi verkkoon ekaa kertaa yhdistettäessä paritusmoodin käynnistämistä varten.

Pidempää säilytystä varten pitäis akku ladata täyteen, sit virta pois ja alakannen alta voi akun vielä varuilta kytkeä irti, ei tosin pakollista, mutta näin itse tekisin.

Normaalissa käytössä robottia kannattaa aina pitää laturissa, se latausautomatiikka kyllä hoitaa hommat niin ettei akku kyrvähdä/kulu.

Itsellä on tossa yhdessä Botvac Connectedissa vielä alkuperänen litiumakku, jossa laskurin mukaan yli 800 lataus/purkusykliä. Aivan käyttökelpoinen vieläkin.

Näitä litiumakkujahan ei pitäis ikinä käyttää aivan tyhjiin. Tosin robotissa on kyllä alijännitesuojauskin, eli vaikka se menis esim. Leathermanin tapauksessa tyhjiin niin ei se siitä itseensä ota.
 
Viimeksi muokattu:
Varmastikkaan kovin pahasti ei metsään mene hankkii sitten Botvac D5:n tai Xiaomin Roborock 2:n.

Itse ainakin antaisin aika suurtakin painoarvoa esim. moppaustoiminolle, olipa kyse mistä merkistä ja mallista tahanasa. Uskoisin että harvassa on ne lattiat ja kodit joita ei ikinä tarvitse moppailla.

ps. Kenties paras videorevikka Roborock 2:sta:

 
Itse ainakin antaisin aika suurtakin painoarvoa esim. moppaustoiminolle, olipa kyse mistä merkistä ja mallista tahanasa. Uskoisin että harvassa on ne lattiat ja kodit joita ei ikinä tarvitse moppailla.
No jaa. Meillä ainakin huomannut, että kun Roomba vetäisee lattiat sen pari kertaa viikossa, niin tosi vähän enää mopilla irtoaa mitään vaikka moppausväli venyisi johonkin kahteen kuukauteen. Elukoita meillä tosin ei ole.

Miten tuo moppitoiminto edes käytännössä toimii? Eikö se kaikki moppiin kertynyt moska leviä matoille jos niitä ei ensin kerää pois?
 
Miten nämä, esimerkiksi tuo Xiaomi tai Botvac, selviää tai ymmärtää kaksikerroksista asuntoa? Voiko sen viedä välillä yläkertaan siivoamaan vaikka telakka on alakerrassa?
 
Miten nämä, esimerkiksi tuo Xiaomi tai Botvac, selviää tai ymmärtää kaksikerroksista asuntoa? Voiko sen viedä välillä yläkertaan siivoamaan vaikka telakka on alakerrassa?
Xiaomi ei ainakaan tue useampaa kerrosta. Robon voi siis kyllä viedä toiseen kerrokseen mutta se joutuu tekemään sitten aina kartan uudestaan
 
Itse sain nyt siivottua koko alakerran ensimmäisen kerran Roborock 2:lla ja varsin hyvinhän se siivoaa. Tänään vois laitella jälleen menemään ja katsoa osaako se parantaa pathfindingia nyt kun isompi alue on tiedossa. Jotain ongelmia sillä on tuossa reitin päättämisessä kun yritin laittaa sen tekemään keittiöön zoned cleaningia niin hoiti puolet alueesta ja yritti lähteä toiseen reunaan kiertäen 5 metrin kautta ruokaryhmän alta josta sillä ei ole pääsyä, vaikka tuolle ei mitään järkevää syytä ollut.

Alakerta on hieman hankalasti järjestely nyt kun siellä on laatikoita ja romua siellä täällä menossa kirpputorille niin ei pysty kovinkaan suorakulmaisia alueita määrittämään. 64m2 alaan näytti tuolla ensimmäisellä kerralla menneen 82 minuuttia
 
Xiaomi ei ainakaan tue useampaa kerrosta. Robon voi siis kyllä viedä toiseen kerrokseen mutta se joutuu tekemään sitten aina kartan uudestaan

Jos Botvacin käynnistää irti lataustelakasta, se siivoaa välittämättä tallennetuista pohjapiirustuksista. Palaa sitten aloituspisteeseensä, kun tulkitsee siivonneensa koko lattian.

Botvacille voi myös opettaa useamman kerroksen pohjapiirustuksen. Noiden hyödyntäminen (esim. No-Go Linet) vaatii kuitenkin, että liikkeellelähtö tapahtuu lataustelakasta, jonka pitää olla joka kerroksessa aina samassa paikassa. Eli telakkaakin pitää tällöin kuskata kerrosten välillä tai hankkia useampi telakka.
 
Jos roborockin kantaa yläkertaan ja laittaa siivoamaan, se ilmeisesti poistaa jo määritetyn alakertan kartan zoneineen? Jos näin on, saisivat kyllä tehdä featuren että vanha kartta säilytetään vaikka hetkellisesti laitetta käytetään muualla jossa se ei lähde liikkeelle telakasta. Tunnistaako tuo roborock muuten ne magneettinauhat (mukana kun ei tullut)? Silloin voisi laitetta käyttää välillä yläkerrassakin, alakerrassa on muutama no-go zone johtojen vuoksi jotka voisi hoitaa magneetillakin.
 
Jos roborockin kantaa yläkertaan ja laittaa siivoamaan, se ilmeisesti poistaa jo määritetyn alakertan kartan zoneineen? Jos näin on, saisivat kyllä tehdä featuren että vanha kartta säilytetään vaikka hetkellisesti laitetta käytetään muualla jossa se ei lähde liikkeelle telakasta. Tunnistaako tuo roborock muuten ne magneettinauhat (mukana kun ei tullut)? Silloin voisi laitetta käyttää välillä yläkerrassakin, alakerrassa on muutama no-go zone johtojen vuoksi jotka voisi hoitaa magneetillakin.
Mi Homeen tuli jokunen viikko sitten päivitys jolla pystyy noita no-go zoneja määrittämään suoraan softalla. Tietääkseni tunnistaa myös nuo magneettinauhat.

Mutta tosiaan se pohjapiirrustus poistuu kun robo huomaa että nyt on "tuntematon" alue ja mappaa sitten sen alueen. Sama homma kun siirrät takaisin alakertaan.
 
Mun kokemuksella en näe oikein isoa eroa Roborockin 2:n tallennetun pohjan vs että laite tekee uuden pohjapiirroksen välillä. Meillä on kaksi kerrosta ja kun laitan sen pörisemään ylös ja se tekee uuden pohjapiirroksen yläkerrasta. Ja sitten kun palautan sen alas, niin laite tekee uuden piirroksen alakerrasta. Siivousaikoja en ole verrannut valmis pohja/uusi pohja (ei isoa eroa?). En siis koe asiaa mitenkään ongelmaksi.
 
Mun kokemuksella en näe oikein isoa eroa Roborockin 2:n tallennetun pohjan vs että laite tekee uuden pohjapiirroksen välillä. Meillä on kaksi kerrosta ja kun laitan sen pörisemään ylös ja se tekee uuden pohjapiirroksen yläkerrasta. Ja sitten kun palautan sen alas, niin laite tekee uuden piirroksen alakerrasta. Siivousaikoja en ole verrannut valmis pohja/uusi pohja (ei isoa eroa?). En siis koe asiaa mitenkään ongelmaksi.

Jep, itsellekään tuolla vanhan pohjan käytöllä ei olisi oikein muuta merkitystä kuin ne softalla määritetyt no-go zonet. Kärkkäiseltä näyttäisi saavan ainakin magneettiteippiä 6 euroa 3 metrin rulla, voisi hakea testiin toimiiko tuollainen Xiaomin kanssa.

EDIT: Näytti toimivan tuollanen perusteippi virtuaalisena seinänä: Tarmo magneettinauha teipillä 3m x 2,5cm

EDIT2: Toimi avoimessa tilassa mutta ei toiminu enää tv-tason alla joten en suosittele
 
Viimeksi muokattu:
Itel kans nyt ollu muutamia päiviä d5, testailut meni nätisti läpi ja ei valittamista, nyt kun ensimmäistä päivää se on oman onnensa nojassa, niin "stuck".. jänskättää, et mihinköhän on jäänyt jumittelemaan, kartasta toki näkyy paikka, mutta ei "pitäisi" olla mitään suoranaista syytä sillä kohtaa..

d5 ei taida piirtää niitä jälkii miten se on ajellu ympyrää vaan pelkän pohjapiirrustuksen kämpästä kun siivous valmis? Ois ihan mielenkiintoista nähdä veteleekö joka kerta samanlailla.. testien perusteella ainakin surffailee kämpän huoneet samassa järkässä läpi.
 
Joskus noissa siivousreiteissä on pieniä variaatioita varsinkin jos ajaa ilman opetettua pohjaa, mut pääosin ainakin Botvac vetää samalla kaavalla joka kerta. Ainakin meikäläisen kämpässä telakkaan paluureitti eroaa ajojen välillä aika paljon. Joskus ajaa lyhintä reittiä, joskus tekee jonkun maisemalenkin eri kautta.

@kiivi3 Joo ei piirrä reittiä. Saa nähdä päivittävätkö softaa siten että näkyis reittikin. Jossain olin näkevinäni mm.tuosta asiasta palautetta Neatolle, johon vastasivat välittävänsä asian kehityspuolelle.

Neaton lähestymistapa firman ekan robotin kohdallahan oli aikalailla startup tyylinen. XV sarjalaisista Neato julkaisi virallisen "Neato Programmers Guiden", joka suurelta osin (Get-komennot) toimii vielä Botvaciaenkin kanssa, vaikka käyttis vaihtui Linuxista QNX:ään.

Neato Programming Guide • Robot Reviews

Robottia myytiin kehittyneeseen tekniikkaan nähden suhteellisen edullisesti ja softaa ja robottia kehitettiin aktiivisesti eteenpäin/paremmaksi käyttäjiltä saadun palautteen mukaan (tätä tekee tietenkin enemmän tai vähemmän jokainen firma, mutta tässä tapauksessa se oli laajuudessaan silmiinpistävän avointa).

Botvaceista eteenpäin Neato ei enää julkaissu päivitettyä ohjelmointiopasta, joilla vois esim. ekojen Botvacien akun päivittää helposti NiMH -> Lithium. Ensimmäisistä Connected malleista lähtien ja osittain niiden hakkerointiyritysten pohjalta Neato päätti julkaista "Neato Developer Networkin", johon jokainen voi kirjautua omilla Neaton tunnuksillaan. Sen kummemmin mulla tuosta ei oo tietoo kun ei ole ohjelmointiosaamista, mutta kyseessä on ymmärtääkseni vaativampien käyttäjien älykodin laitteiden integroinnin helpottaminen Neaton vehkeiden osalta.

Neato Developer Network |

@Leatherman Käsillä oli tuo kaverilta lainasta saatu Botvac D85:n, joten tsekkasin sen virrankulutuksen lepotilassa (näyttö tosin oli päällä). 230-250mAh tuntumassa pyöri muutaman minuutin loggauksen aikana. Pitää vielä tsekata uudemman Connected mallin logit kunhan pääsee toiselle koneelle, mut muistelisin että aika samoja lukemia ne oli.

Botvac D85 "siivoustehospeksit":

Pääharja: 1200rpm (sama kun esim. D5 Turbo mode)
Sivuharja: 1500rpm (sama kun esim. D5 Eco/Turbo mode)
Imuteho: 65% (sama kun Connectedit, poislukien D7 jossa turbo modessa imutehoa enemmän. D3:sta ei kokemusta, arvostelujen perusteella joko pääharjan tai imumoottorin nopeutta on rampautettu vrt. D5,6,7)

GetVersion log:

Koodi:
GetVersion
Component,Major,Minor,Build,Aux
BaseID,0.0,0.0,0,0,
BatteryType,1,NIMH_10CELL,
BlowerType,1,BLOWER_ORIG,
Bootloader Version,22009,,
BrushMotorType,1,BRUSH_MOTOR_ORIG,
BrushSpeed,1200,,
ChassisRev,1,,
DropSensorType,1,DROP_SENSOR_ORIG,
LCD Panel,137,240,124,
LDS CPU,FXXXXx/c001,,
LDS Serial,XXXXXXXXXXXX-XXXXXXX,,
LDS Software,V2.6.15295,0000000000,
Locale,1,LOCALE_USA,
MagSensorType,1,MAG_SENSOR_ORIG,
MainBoard Serial Number,XXXXXXXXXXXXXXXXXXX,
MainBoard Version,0,,
Model,BotVacBasic,905-0285,
QAState,QA_STATE_APPROVED
Serial Number,XXXXXXXXXXXXXXXXX,P
SideBrushPower,1500,,
SideBrushType,2,SIDE_BRUSH_VORWERK_REV1,
Software,1,2,1
UI Board Hardware,0,0,
UI Board Software,1,3,
VacuumPwr,65,,
WallSensorType,1,WALL_SENSOR_ORIG,
WheelPodType,1,WHEEL_POD_ORIG,
================================================



Offtopic: Sain btw. vihdoin ja viimein D5:n eMMC:n datasheetin ja pinoutin. Vaikeeks on nykyisellään menny näiden saanti. Kingstonin edustaja väitti että jos piiri on valmistettu Taiwanissa, niin heillä ei oo Euroopassa mitään datasheetiä antaa.

No taiwanissahan se on valmistettu, niinkun ilmeisesti suurin osa muistipiireistä. Kysyin sitten vähän puolipiruillen että mites näitä käyttäviä vehkeitä pystyy muualla kun aasian suunnalla kukaan suunnittelemaan tai korjaamaan jos datasheetiä, tai edes pinoutia ei ole olevinaan saatavilla? Kysyin lisäksi että valmistetaanko näitä piirejä sitten euroopassakin ja jos valmistetaan niin missä?

Vastausviesti oli sanalla sanoen erikoinen, sen enempää avaamatta asiaa. Mutta löytyhän se datasheet kuitenkin sieltä. Mitähän top secret dataa tuokin on. fBGA 153 muistipiireissä on kuitenkin vaan muutama mahdollinen eri variaatio pinouteissa, joten olis se reverse engineeringillä löytyny kuitenkin.

Kysyin Xiaomin kanssa enemmän pelanneelta Dennis Gieseltä liittyiskö porukkaan tutkimaan modausmahdollisuuksia (pääharjan nopeuden/imutehon parannukset jne). Vastaili jo että oli joskus Vorwerk VR200:sta tutkinu, mutta oli onnistunu särkemään emolevyn korjauskelvottomaan kuntoon ennenkuin pääsi softasta selville. Itsellä on rautapuolen osaaminen, yhdellä toisen foorumin venäläisellä on BGA-vehkeet ja kaks D5:sta ja Giesellä softapuolen osaaminen.
 
Viimeksi muokattu:
Jos Botvacin käynnistää irti lataustelakasta, se siivoaa välittämättä tallennetuista pohjapiirustuksista. Palaa sitten aloituspisteeseensä, kun tulkitsee siivonneensa koko lattian.

Botvacille voi myös opettaa useamman kerroksen pohjapiirustuksen. Noiden hyödyntäminen (esim. No-Go Linet) vaatii kuitenkin, että liikkeellelähtö tapahtuu lataustelakasta, jonka pitää olla joka kerroksessa aina samassa paikassa. Eli telakkaakin pitää tällöin kuskata kerrosten välillä tai hankkia useampi telakka.
Järjetön rajoitus softassa. Miksei se hetken ajeltuaan tunnistaisi tallennettua pohjapiirustusta ja ottaisi sitten no-go linet käyttöön? Miksi tähän on telakka otettu sekoittaan pakkaa? En siis kysy sinulta vaan yleisesti ottaen horisen.

Uusi telakka maksaa halvimmillaan 65 €, mikä ei ole vähän. Ja sen lisäksi haluaisin säilyttää lataustelakat sohvan tai sängyn alla, jotta eivät olisi tiellä. Sit jos haluaa pohjapiirustuksen käyttöön, pitäisi ryömiä sängyn alle viemään robo telakkaan, koska eihä se löytäisi muuten telakkaankaan, jos se on kantaen siirretty kerroksesta toiseen.
 
Kokemuksia iLife A4S? Kattelin pikasesti netistä ja tuo hyppäs silmille.

Minulla tuo on toiminut pari vuotta ja suosittelisin sitä kokemukseni perusteella. Vanhemmillenikin hankin samanlaisen vuosi sitten.

Vertailussa aiempiin Neato XV15 ja Neato Signature Pro, iLife A4S:stä löytyy seuraavat plussat ja miinukset:
+paljon hiljaisempi
+matalampi
+sivuharjat
-suunnistaa selvästi huonommin (ei joskus löydä edes takaisin telakkaan)
-eri viikonpäiville ei voi laittaa eri ohjelmointia
-pölysäiliö on pienempi ja sieltä tippuu helpommin tavaraa ulos

Tärkeimpinä plussina pidän alempaa hintaa ja sitä, että vehje ei ole vielä hajonnut. Neatoja taisi ehtiä hajota neljä, tosin ostin jotkut käytettyinä.
 
@sonof

Ominaisuus ei voi toimia ehdottamallasi tyylillä, koska jos no-go rajoja on tarkoitus käyttää, robotille on oltava siivouksen ensimmäisistä sekunneista lähtien selvää ajetaanko muistissa olevan pohjan mukaan vai ei ja mitä pohjapiirrosta käytetään jos käytetään. Robotti tekee päätöksen pohjapiirroksesta ainakin omissa testeissä n. 5-10 sekunnin lidarin pyörimisen jälkeen, kun on ajanut pois telakasta. Testasin eri skenaarioita; telakassa/ei telakassa, robottia käännetty 180 astetta ilman telakkaa, telakan paikkaa siirtämällä.

Ilman telakkaa sovellus ilmoittaa että robotti ei telakassa, floor plan ei käytettävissä. Valintoina peruuta siivous, tai siivoa ilman floor plania/no-go rajoja. Jos jatkat siivousta ilman floor plania, robotti kääntelee itseään edes takas, määritelläkseen oman asentonsa/sijaintinsa ympäristöönsä nähden.

Telakka väärässä paikassa: Heti telakasta ajon jälkeen, robotin ollessa paikallaan ja skannatessaan ympäristöä: No floor plan match found. Valintoina peruuta, luo floor plan, tai aja ilman floor plania/no-go rajoja.

Sillä ei ole aikaa arpoa käytetäänkö pohjapiirrosta ja jos käytetään niin mitä niistä.

Muuten on riskinä se, että lähellä starttipaikkaa olevat no-go rajat ei toimi, kun robotti yrittää vielä päätellä mitä tässä pitäisi tehdä.

Virallinen neaton sivuilta löytyvä selitys on, että telakan heijaste tarjoaa jonkun luotetun kiintopisteen robotille johon se floorplan ajossa vertaa ympäristöään.

Supported Neato Botvacs utilize the Charging Base as a centralized home location; enabling your Neato to determine it's location on maps, floor plans and where "Virtual No-Go Lines" have been placed.

Toteutustavassa on varmaan ajateltu myös sitä, että telakasta lähtö softasta/aikataulusta käynnistettäessä kertoo robotille suoraan että jos pohjat on tallennettuina, niin niitä käytetään.

Miksi valintaa ei sitten ole sovelluksessa (Clean with floor plan/Clean without floor plan)? Onko kyse SLAM:n, robotin asentotunnistamisen jne rajoitteista? Vai halutaanko lisätä irtolatureiden myyntiä? (Jenkeissä $39,99).

Neaton selitys telakan tarpeelle floor plan ajossa voi perustua siihen että SLAM ei ole niin yksinkertainen kuin voisi kuvitella. Robotin sijainti ympäristössä perustuu todennäköisyyksien laskentaan. Monet SLAM vehkeet käyttää majakoita, jotka on niille niitä ainoita tuttuja/luotettuja kiintopisteitä ympäristössä.

Jos on pakko joku majakka olla robotin pohjapiirrosajolle, niin sen vois mun mielestä toteuttaa jollain halvalla erikoistarralla tai muulla vastaavalla, josta lidar saa oikeanlaisen heijasteen takas.

Vai riittäiskö kuitenkin jos poistais siivouksen alussa muuttujia esim. sillä että sovelluksessa olis valinnat sille millä tavalla ajetaan? Ja sitten robotti startattaisiin samalta paikalta kun opetusajossa. Ei voi tietää.

Näitä ideoita kannattaa silti ehdottaa neatolle, kyllä ne siellä pohtii ja testaa mikä on toteutettavissa.

Miten Xiaomissa on toteutettu opitun pohjan ajo, tarvitseeko laturia? Jos Xiaomiin tulee jossain vaiheessa useamman pohjapiirroksen tuki, on mielenkiintoista nähdä minkälaiseen ratkaisuun ovat päätyneet.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: JwL
Kiitos kattavasta analyysistä. Itse näkisin kuitenkin, että robo voisi lähteä liikkeelle ilman telakkaa ja ilmoittaa, että no floor plan in use unless one detected later. Tällöin olisi käyttäjän vastuulla, mikäli floor planin käyttämättömyys aiheuttaisi ongelmia. Ja varmaan myös osaisi telakan tunnistaa ajaessaan sen ohi, vaikka se olisi siirretty minne tahansa. Tällöin vaan merkkaisi sen sitten muistiin myöhempää telakoitumista varten.

Edit: Niin ja siis kun olisi hetken skannaillut ja verrannut skannausta tallennettuihin floor planeihin niin osaisi sen jälkeen ottaa sen käyttöön no-go asetuksineen. Ei kai se sen kummempaa pitäisi olla? Käyttäjän ei tällöin tietysti kannattaisi laittaa roboa lähtemään heti koirankupin vierestä minimoidakseen riskin no-go alueelle menemisestä ennen kuin floor plan on havaittu.
 
Telakanhan se tunnistaa jo, jos robotti startataan muualta kun telakasta ja telakka on samassa kerroksessa missä robotti siivoaa. Taisi vaan muistaakseni vaatia kolme ohiajoa telakasta siivouksen aikana, että ajaa telakkaan siivouksen päätyttyä.

Ainakin meikäläisestä tuntuu, että ehdottamasi pohjapiirroksen tunnistus myöhemmässä siivouksen vaiheessa vaatii jo kalliimpaa tekniikkaa, hemmetin paljon monimutkaisempien SLAM algoritmien käyttöä ja enemmän prosessointitehoa. Yksi rajoittava tekijä pohjapiirroksen tunnistamiselle ja sen vertailulle on robotin LIDAR, joka näkee optimitilanteessa ilman ulkoisia häiriötekijöitä muistaakseni maksimissaan viisi metriä ympärilleen. Omissa testeissä ja monella eri neatolla, normaalissa huonevalaistuksessa, luotettava näkökyky oli vähän reilun 3 metrin luokkaa.

mm. Tästä syystä ja paikannuksen/siivoustarkkuuden parantamiseksi ja helpottamiseksi robotti lohkoo pohjapiirroksen useaan pienempään alueeseen, siivoaa yhden kerrallaan ennenkun siirtyy seuraavaan lohkoon.

Eli robotin pitäis varsinkin isommissa tiloissa huonejärjestyksestä riippuen ajella aika paljon ympäriinsä ennenkuin sillä olis mahdollisuus luotettavasti tunnistaa pohjapiirrosta. Tässä vaiheessa tulee jo se riski, että kaataa lemmikkien juoma/ruokakupit, linkoaa niiden sisällön pitkin kämppää ja lopulta polttaa itsensä. Sit robotti haukutaan pystyyn netissä kun näin kävi eikä navigointi toimi luotettavasti.

Jos robotille on mahdollisuus antaa jokin helpotus joka parantaa jonkin ominaisuuden toimintavarmuutta esim. just telakan heijasteen avulla, niin sitä varmasti käytetään. Ainakin ominaisuuden ollessa uusi. Kuka tietää saako ne hierottua tulevaisuudessa softaa tälle nykyraudalle siten, että telakkaa ei tarvita pohjapiirrosajossa ja julkaistua sitten päivityksen. Jos näin on niin hieno homma.

Vaikka joku ominaisuus vois tuntuakin meistä ajatuksena helpolta/yksinkertaiselta, niin sen toteutus voi olla kaukana yksinkertaisesta.

Jos mielenkiintoa riittää, niin kannattaa perehtyä erilaisiin SLAM tekniikoihin. Tässä yksi linkki josta homman monimutkaisuus ja epävarmuustekijät jollain tavalla ilmenee:

Uudelleenohjausilmoitus

Vaatii jo varmaan jonkun insinöörin tutkinnon että noista ymmärtää puoliakaan, ainakaan itselle ei sano mitään muut kun nuo välissä olevat normaalit lauseet.
 
Viimeksi muokattu:
Fyi iRobot 605 on Clasulla 151€ clubikoodila myymälästä noudettuna. Ihan hyvä seniori-imuri. :)
 
Niinkun @Pastori82 jo totesikin, niin:

Zone cleaning is now available for your Botvac D7

FAQ:

https://support.neatorobotics.com/hc/en ... 0011035793

Hieno nähdä että ominaisuus on noinkin laajasti käyttäjän konfiguroitavissa. Zone Clean pelaa myös ajastuspohjaisena ja "alialueet", joita itsekin ehdotin google playn kautta neatolle on tuettuna. Eli jos tulee sotkua tiettyyn kohtaan kämppää, niin ei välttämättä tarvii kantaa tai ajaa manuaalisti robottia pelipaikoille ja suorittaa imurointia spot cleanilla ja kantaa/ajaa robottia takas telakkaan. No-go rajat ja quick boost lataus Zone Cleaningin kanssa normaalisti.

Tuo pienempien alialueiden tuki tekee myös (omasta mielestä vähän hankalilla kontrolleilla toteutetun) manuaaliajon käytännössä täysin turhaksi, kun karttaan voi suoraan piirtää imuroitavan alueen.

D3:n No-Go line päivitys on näköjään kans porrastetusti lähteny jakeluun.

Jos ei sohvalta jaksa nousta ja D3/5:lla haluaa pienemmän alueen imuroinnin suorittaa, niin no go viivojen kanssa jos jaksaa veivata niin homma hoituu piirtämällä karttaan robotille kapea käytävä imuroitavalle alueelle. Ei kyllä kovinkaan näppärää tai nopeeta.
 
Viimeksi muokattu:
Täytyy huomenna testata. Laitoin eteisen omaan ja keittiöön oman alueen. Silloin ku oli kivituhkalla piha niin eteistä sai imuroida kokoajan.
 
Ekan generaation Xiaomi Mi Robot Vacuum on itselläni toiminut paremmin kuin Neato Botvac Connected D5. Neato on tarvinnut useammin apua tai jäänyt useammin jumiin yms. Tai pimputellut jotain ääntä itsekseen ja muuta, jotka ovat saaneet ärsyyntymään. Tykkään Xiaomin äänenvoimakkuudensäädöstä ja siitä, että se ei piippaa aina kun sen esim. nostaa lattialta ylös. Ja sen mitä se ääntelee, se sanoo sen selkeällä englanninkielellä.

Xiaomi on nopeampi ajamaan, mutta silti hidastaessaan huomattavasti hellempi listoille, seinille ja muille esteille. Neato hakkauttaa itseään enemmän esteisiin jostain syystä.

Imutehon vertailusta en osaa sanoa mitään, mutta molemmat kerää kyllä astian täyteen lähes aina ajaessaan. Xiaomi menee ketterämmin kahden listan yli, mitkä ovat olleet tiellä. Maton karvoihin jumitusta en ole perinpohjin testannut vielä, mutta Xiaomi ei ole jäänyt vielä kertaakaan jumiin niissäkään matoissa, joista yhteen Neato jäi jumiin.

Ja yksi merkittävä etu Xiaomille on reaaliaikainen kartan muodostumisen ja kuljetun reitin seuraaminen. Ja siivouksen päättymisen jälkeen on mukava nähdä reitti, mitä Xiaomi on ajanut. Sen lisäksi kiva lelu on manuaalinen robon ohjaaminen, jota olen tosin käyttänyt vasta koiran härnäämiseen.

Xiaomi imuroi saman 40m2 alueen 35 minuuttiin kun Neato käytti 44 minuuttia. Tosin Xiaomin ajon aikana oli enemmän esteitä eikä se siksi ajanut aivan yhtä montaa neliötä. Xiaomi tosin laskee väärin siivotun alueen koon ilmoittaen tässä tapauksessa, että se olisi ollut vain 10m2. Kyllä se koko alueen silti kävi läpi, mutta ei vaan laske sitä hyvin.
 
Viimeksi muokattu:
Jos sais tallennettuu samalle pohjalle useamman no-go kartan, niin olisi helposti toteutettavissa tiettyjen alueiden puhdistus tyyliin ”normi siivous” mikä ois vaikka oletuksena ka sit vaikka manuaalisesti ”kulkuväylät” tms mikä ajais ne yleisesti likaa keräävät paikat.

Edittiä: nyt neato d5:saa testissä no-go rajat ku sai ajettuu sen spessusiivouksen et pääs noita tekemään.
 
Mahtaakohan tuo juuri ostamani Neato D5 olla kuollut jo syntyessään?
Ei meinaa löydä setupissa wifiverkkoja ollenkaan, ei omia eikä naapurin. Kokeiltu kahdella eri puhelimella, omalla verkolla (2.4ghz löytyy) ja puhelimen hotspotilla.
Neato kyllä tekee oman verkkonsa johon puhelin yhdistää ja puhelin saa yhteyden neatoon mutta valikosa johon pitäisi verkot tulla näkyviin ilmoittaa vain että ei löytänyt yhtään verkkoa.
Manuaalisesti 2.4ghz verkkoon yhdistäessä ajaa setuppia 3min jonka jälkeen ilmoittaa että ei saanut yhteyttä verkkoon.
 
@Dindu Nuffin

Kokeilitko robottia eri paikassa huonetta? Itse huomasin että robotin parituksessa oli samantyylistä hankaluutta kun oli toinen Connected ihan vieressä ja telkkari + kotiteatteri samassa köntässä. Robottia kun siirsi pari metriä niin meni ekalla yrittämällä. Tämä tosin 4.0 firmiksellä. Pitäs kokeilla toistaa kyseinen tilanne.

Onko robottia ja Neaton sovellusta koitettu käynnistellä uudestaan? Robotin paritusmoodin (virtakytkin ja vasen puskurin sivukytkin) käynnistyessä kannattaa odotella ihan rauhassa minuutti, se ei heti starttaa yhteysvalmiiks vaikka valo vilkkuu.

Mitä meinaat tuolla viimeisellä lauseella? Pääsetkö siis missään vaiheessa siihen loppuruutuun jossa on mm. Registering robot to Neato Servers? Vai mitä se tuon kolmen minuutin aikana tekee?

Tuossa vielä viralliset troubleshootit ja verkkovaatimukset jos et ole kerenny jo tutustumaan:

Step by Step Instructions for Connecting your Robot to Wi-Fi
 
Viimeksi muokattu:
@Dindu Nuffin

Kokeilitko robottia eri paikassa huonetta? Itse huomasin että robotin parituksessa oli samantyylistä hankaluutta kun oli toinen Connected ihan vieressä ja telkkari + kotiteatteri samassa köntässä. Robottia kun siirsi pari metriä niin meni ekalla yrittämällä. Tämä tosin 4.0 firmiksellä. Pitäs kokeilla toistaa kyseinen tilanne.

Onko robottia ja Neaton sovellusta koitettu käynnistellä uudestaan? Robotin paritusmoodin (virtakytkin ja vasen puskurin sivukytkin) käynnistyessä kannattaa odotella ihan rauhassa minuutti, se ei heti starttaa yhteysvalmiiks vaikka valo vilkkuu.

Mitä meinaat tuolla viimeisellä lauseella? Pääsetkö siis missään vaiheessa siihen loppuruutuun jossa on mm. Registering robot to Neato Servers? Vai mitä se tuon kolmen minuutin aikana tekee?

Tuossa vielä viralliset troubleshootit ja verkkovaatimukset jos et ole kerenny jo tutustumaan:

Step by Step Instructions for Connecting your Robot to Wi-Fi

Näköjään auttoi tuo paikan vaihtaminen, enpä älynnyt että kyseessä oli huono signaali kun kuitenkin routteri on viereisessä huoneessa ja puhelimissa täydet palkit.

Kiitos avusta!
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 471
Viestejä
4 497 533
Jäsenet
74 212
Uusin jäsen
floppana

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom