Noniin, nyt on takana kesän neljäs viikonloppu vaeltamassa ja kyllähän tässä nälkä kasvaa syödessä, juhannuksena olisi tarkoitus mennä kolmen tai neljän yön lenkille ja jatkaa samalla tahdilla jatkossakin. Samalla tekisi mieli vähän päivittää varusteita, tähän mennessä menty sillä mitä on löytynyt.
Ultralight kiinnostaa...
Haastavan tapauksesta tekee mielestäni aloittelija ja "joustava budjetti". Jos mennään tiukalla/"rahaa on" budgetilla, niin on helpompi suositella kuin epämääräisellä "parhaalla hinta-laadulla", joka on jokaisen tapauksessa eri.
Kuitenkin yleisesti "ultralight" maksaa, monesti paljon, ja lisäksi karsii AINA jostain muusta (kestävyys, käytettävyys, mukavuus jne.). Jos ei ole erityistä syytä (esim. yli 10 päivän yksinvaellukset), niin unohda tai ota korkeintaan "lite"-tuotteita, joilla kompromissit ovat pienempiä.
Retki (kuten mikä tahansa teltta) menee nätillä kelillä. Jos sataa ja tuulee kovaa, niin sitten voi olla ankeaa. Oman Retki-teltta kokemuksen perusteella tuossa saattaa olla myös joitain "mielenkiintoisia" ratkaisuja, jotka on jo jossain parinsadan teltassa toteutettu normaalifiksusti. Kannattanee seurailla ja kun itselle mieluisa tulee vastaan/aleen, niin painaa ostonappia. Ensin täytyy tietenkin määrittää kriteerit mm. tunneli vs kupoli, painoluokka, lämpivyys/tuuletettavuus, absidin koko jos ollenkaan, makuutilan mitat ja korkeus (pitääkö sisällä mahtua istumaan) jne.
Makuupussissa tulee nopeasti kylmä, kun lämmöt laskee ns. limit lämmön alle. Retkipeittoa en ole kokeillut, mutta kylmällä esim. makuupussi huppu on kyllä tärkeä lämmittävä tekijä - sanoisin, että "peitto" on varmaan mukavampi, makuupussi sitten muuten parempi. "Tekeekö halvemmilla mitään"-heittoon voisin vastata, että omat makuupussit eivät ole koskaan maksaneet yli 150 euroa (joskin kalleimpien alepussien "normihinnat" ovat ollet lähemmäs 300€) ja niillä on nukuttu niin kesäisin ulkomaan vuorilla, kuin Suomen talvessa 30 asteen pakkasessa. Ja jos/kun retkiolosuhteet vaihtelevat, niin hommaisin mieluummin 2 "hyvää" pussia eri lämpöihin/säihin kuin yhden "erinomaisen". Ja vaikka hifistelijät untuvan nimeen vannovatkin, niin omasta mielestä sen isoimmat hyödyt lienevät äärikylmissä oloissa, joihin ei normaali retkeilijä päädy.
Kuten edellä kirjoitettiinkin,niin rinkkana 58 litraa on pienehkö, jos haluaa kaiken sisään. Jos makuualustaa ja/tai -pussia ja/tai telttaa kantaa remmeissä, niin riittää toki komeasti.Se vähän isompi rinkka ei kuitenkaa yleensä juuri enempää paina ja menee sitten pidemmilläkin reissuilla sama. Rinkkaa en ostaisi kokeilematta tai ainakin kävisin jossain liikkeessä testaamassa useita malleja, jotta saisi käsityksen mitä haluaa ja mikä todennäköisemmin sopii itselle.
Etelästä ei ole kokemuksia kuin parin päivän matkoilta, jolloin juomavesi nyt vaan on kannettu mukana ja ruokavedet otettu luonnosta. Pohjoisempana vettä on aina saatavilla, ei sitä litraa enempää juuri missään välissä tarvi mukana pitää.
Pidemmillä vaelluksilla kaikki ruoka paitsi leipä+levite on olleet kuivatuotteita, valmiissa retkiruuissa on paras hyöty/paino-suhde, mutta onhan ne kalliita, jos ei rahaa ole.
Ruokavesi tosiaan luonnosta, klooritableteilla uskallan hyvin juodakin, mutta maun vuoksi pyrin välttämään.
Ruoka kuivana ja sitten tuolla luonnonvedellä kostuttaa. Esimerkiksi tuosta tonnikalasta lähtee painosta varmaan 90% kun kuivaa, joskin ko. tavara sitten kuivana toki haisee aika huolella useammankin pakastepussin lävitse
.
Itse olen hieman eri mieltä noista valmisretkiruoista. Niissä on pääsääntöisesti säälittävän vähän kaloreita (500-600), jolloin vähääkään pidemmällä/rankemmalla niitä täytyisi syödä se 3-5kpl/päivä, muiden ruokien lisäksi. Itsellä usein lounaaksi tuollainen valmispussi, kun saa nopeasti ja sitten päivälliseksi illlalla leirissä omat kuivaukset.