Radioharrastus: LA-puhelimet, PMR446-puhelimet, amatöörilaitteet, radioskannerit yms.

Jos meinaat kovaan työkäyttöön PMR446 niin esim. Vertex VX-241, WOUXUN KG-819 tai ICOM F29SR
 
Viimeksi muokattu:
joo, mulla on toi Vertex VX-146 ja on tosi jämäkkä laite. Vertex VX-241 mallista ei ole kokemusta, mutta luultavasti on yhtä hyvä.
 
Viimeksi muokattu:
Sain joululahjaksi YAESU VX-110 käsikapulan.

Onko kenelläkään kokemuksia laitteesta?

vx110cargparez_z.jpg
 
@tyson

Kaverilta löytyisi juuri se TECSUN PL-660 ylimääräisenä.

Vakio teleskooppiantenni pitäisi vaihtaa, mutta kauppaan kuuluun noin 10 metrinen lanka-antenni, jonka voi laittaa vaikka kotona seinälle.

Hintapyyntö: 50€ sisältää postikulut (nouto myös käy).
Sijainti: Helsinki (Itä-Helsinki)
 
Onkos kukaan löytänyt mitään kiinaversioita noista skannereista? Olisi ihan kätevä tuollainen erillinen laite vs softaradio, mutta ei ihan satasta viitsisi iskeä pöytään, kun ei sieltä kuitenkaan kovin paljoa mitään mielenkiintoista kuunneltavaa löydä. En ainakaan itse löytänyt mitään järkevää Aliexpressistä tai ebaysta, mutta voi olla, että en osaa etsiä oikeilla sanoilla.

Esim. joku tuollainen Unidenin kaltainen laite, joka skannailee 90-180 kanavaa/s: Radioskannerit Uniden - www.RXTX-TUOTE.fi
 
Onkos kukaan löytänyt mitään kiinaversioita noista skannereista? Olisi ihan kätevä tuollainen erillinen laite vs softaradio, mutta ei ihan satasta viitsisi iskeä pöytään, kun ei sieltä kuitenkaan kovin paljoa mitään mielenkiintoista kuunneltavaa löydä. En ainakaan itse löytänyt mitään järkevää Aliexpressistä tai ebaysta, mutta voi olla, että en osaa etsiä oikeilla sanoilla.

Esim. joku tuollainen Unidenin kaltainen laite, joka skannailee 90-180 kanavaa/s: Radioskannerit Uniden - www.RXTX-TUOTE.fi
Ei ole vastaan sattunut, kun itekkin olen Uniden Bearcat UBC144XLT:lle etsiskellyt seuraajaa isommalla taajuusalueella.
 
Onko tuolle jotain järjellistä syytä miksi noissa skannereissa on noin reikäinen taajuuskaista?
 
Jos joku etsii softaradiota (Rtl-sdr tikkua), niin voin suositella rtl-sdr.comin v3 tikkua.

Hintaa (24€) saman verran kuin sillä kahden antenniliittimen boksilla (Tässäkin tikussa myös 100khz-30MHz HF moodi), mutta huomattavasti laadukkaampi ja pienempi.

Tulee vielä (lelumainen, mutta toimiva) dipoliantenni, johon kaksi eripituista antenniparia.

Ensimmäinen tikku, jonka mukana tulleella antennilla olen onnistunut selvästi kuulemaan Helsinki-Vantaan ATIS-lähetyksen.
 
Tietääkö joku mikä tällainen ruudulle ilmestyvä kuusinumeroinen/kirjaiminen numerosarja on (ks. kuva)? Näkyy siis tallennetun kanavanimen tilalla. Jonkin aikaa kun pappojen pulinoita toistimella kuuntelin, niin noita taisi pari kolme erilaista näkyä. Joku "caller-id" vai mikä? Radiopuhelimen käyttöohje ei mainitse asiasta mitään, mikä ei tosin ole ihme koska ohje on melko kiinalainen. Noita silloin tällöin näkyy, niin vähän kiinnostaisi mikä niiden tarkoitus on.
 

Liitteet

  • 20171231.png
    20171231.png
    1,8 MB · Luettu: 153
@Arttuh tänne kuuluu kanssa Helsinki-Vantaan ATIS softaradioon sekä myös Malmin, vaikka siellä ei ole käsittääkseni enää lennonjohtotornissa tms. mitään toimintaa. Täytyisi vielä hommata ilmailutaajuuksille ihan ikioma antenni, jotta saisi kaiken kunnolla irti.

@CrFr Mikä radio kyseessä?

Laitoin juuri tilaukseen 158cm pituisen dualband antennin mankkujalkaa varten. Nykyinen ~35cm pituinen liian lyhyt.

Dual Band Antenna SG7900 Mobile Antenna 144/430Mhz SG-7900 SWTG | eBay

RXTX-TUOTE myy myös samaa antennia "hieman" kalliimmalla hinnalla :D

Loppuun vielä jäniskevennys: Pilailijat soittavat N.W.A:n Fuck Tha Police -biisiä yhä uudelleen ja uudelleen uusi-seelantilaisen poliisiradion aalloilla - Rumba.fi
 
@living_death

Tuo vaikuttaa melko todennäköiseltä. Aika usein tuntuvat jutustelevan autolaitteilla, joten sijaintitieto kuulostaisi järkevältä. En kyllä keksi miten tuo kuuden merkin sarja kääntyisi sijainniksi. Melko varmasti rimpsu on hexadesimaali, koska en muista nähneeni koskaan F:ää korkeampia aakkosia. Tuo screenshotin B32352 kääntyisi desimaalimuotoon 11739986, mutta en kyllä keksi miten tuosta saisi mitään sijaintia irti. HEX to ASCII antaa ³#R, joten silläkään ei aukea. On tietysti mahdollista, että puhelimessa on joku muu käyttötarkoitus tuolle datalle, ja sijaintitieto leikkaantuu kesken tms.
 
Radioamatöörikurssi alkaa Helsingissä 14.2.2018 klo 18:00

Edellisessä Skrolli-lehdessä oli mahtava artikkeli digitalisoituvasta radioamatööriharrasteesta. Asiaan sopii hyvin ja tervetuloa mukaan:

Monen vuoden odotuksen jälkeen järjestetään nyt myös Helsingin keskustan kupeessa radioamatöörien perusluokan kurssi. Kurssin järjestää Helsingin Aikuisopisto Töölön Tullinpuomissa. Kurssi kestää seitsemän viikkoa ja sisältää tutkinnon. Kurssille voi ilmoittautua Helsingin Aikuisopiston sivujen kautta osoitteessa www.helao.fi.

Kaikille kurssille ilmoittautuneille toimitetaan ilmainen, räätälöity koulutusmateriaali. Kurssista löytyy myös Facebook tapahtumasivu otsikolla "Radioamatöörikurssi Helsingissä"


Kevään radioamatöörikurssit alkavat Lahdessa

Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; järjestää keväällä kolme radioamatöörikurssia:
- Tiistaina 6.2.2018 klo 18:00 alkaa kevään iltakurssi jatkuen 27.3.2018 saakka.
- Maanantaina 26.2.2018 klo 10:00 alkaa talvilomaviikon peruskurssi jatkuen saman viikon perjantaihin saakka.
- Tiistaina 3.4.2018 klo 18:00 alkaa yleisluokan T2-kurssi jatkuen toukokuulle.

Kaikkien kurssien esitteet ja opetussuunnitelmat sekä kaikki opetusmateriaali löytyy kerhon kotisivulta www.oh3ac.fi/ra-kurssi

Kursseille voi ilmoittautua myös MPK:n koulutuskalenterin kautta

DMR-esitelmä Lahdessa ma 29.1.2018 klo 18:00


Veijo, OH3NFC; tulee ma 29.1.2018 klo 18:00-19:30 Radiomäelle kertomaan DMR-radioista ja tekniikasta sekä openSpotista yksinkertaisesti mutta ymmärrettävästi. Internetin kautta yhdistettynä DMR mahdollistaa laadukkaat yhteydet ympäri maailmaa mutta myös paikalliset kanavat. DMR-kanaville pääset myös kotoasi, vaikka lähellä ei olisi yhtään toistinta!

Tilaisuus on kaikille avoin!

Meri-VHF-kurssi Lahdessa alkaa la 27.1.2018

Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; järjestää radioamatööreille räätälöidun Meri-VHF- eli rannikkolaivurin kurssin neljänä lauantaina alkaen 27.1.2018 klo 12:00. Kurssin opettajana toimii Oiva, OH2NSM.

Kurssiesite ja opetusmateriaali löytyy kerhon kotisivulta www.oh3ac.fi/ra-kurssi. Kurssille voi ilmoittautua myös MPK:n koulutuskalenterin kautta.
 

Liitteet

  • Kurssiesite_kevat_2018_Helao.jpg
    Kurssiesite_kevat_2018_Helao.jpg
    451,1 KB · Luettu: 37
@OH2BU

Minulla on K ja T1 moduulit maksettuina, mutta pitäisi vaan jaksaa harjoitella lisää ja mennä suorittamaan pätevyystutkinto.

Täältä muuten löytyy lista paikallisista pätevyystutkijoista: SRAL – Pätevyystutkijat

Seuraavana projektina olisi radioamatööriliikenteen DMR-lähetteen purkaminen. Pitäisi kuulemma onnistua helposti softaradiolla.
 
Tule kurssille niin pääset varmasti läpi .....

Jari, OH2BU



@OH2BU

Minulla on K ja T1 moduulit maksettuina, mutta pitäisi vaan jaksaa harjoitella lisää ja mennä suorittamaan pätevyystutkinto.

Täältä muuten löytyy lista paikallisista pätevyystutkijoista: SRAL – Pätevyystutkijat

Seuraavana projektina olisi radioamatööriliikenteen DMR-lähetteen purkaminen. Pitäisi kuulemma onnistua helposti softaradiolla.
 
Onkos tuollaisesta FM suotimesta (suodattimesta? suodin?) mitään hyötyä täällä suomessa? Jenkeissä tuntuvat jokaiselle rtl-sdr:n käyttäjälle sellaista suosittelevan, mutta onkohan niillä sitten moninkertaiset lähetystehot.

Mitään valmista suodinta en löytänyt täältä, joten ajattelin jos itse sellasen rakentaisi.. mutta onko järkeä? Enimmäkseen tarkoitus kuunnella PMR446.

E: niin ja onko suositusta antennille? Ajattelin näillä värkätä "ground plane" antennin, ~16cm pätkiä 2mm kuparilangasta (riittääkö 2mm pitämään kuparin muodossaan parvekeolosuhteissa :D?)

Runkoliittimiä sitten lisää tarpeen mukaan jos eri taajuuksille pitää tuunailla antenneja. Luin myös että RG58 ei mitään parasta, mutta 2 metrillä noin 0.68dB häviö (@400MHz) ei varmaan vaikuta paskaakaan. Metriinkin voisi pudottaa.

 
Viimeksi muokattu:
Onpa kuparilangalla hintaa. Kaiholla muistelen 80-lukua, kun tuli vedeltyä 700 m - 1 km beverageantenneja Lapissa 0,8 mm langalla. Hyvin kuuluivat jenkit, alaskalaiset ja havaijilaiset MW-asemat tuolloin :)
 
Ostin 1.6mm kuparilankaa. Antennin sain tehtyä n. 16cm karvoilla, vaan ei kuulu kaverin PMR446 sitten ollenkaan. Kokeilin nooelec sdr:ää rapin perässä parvekkeella, ja huomasin että usbitikun runko on jännitteellinen. Googlasin niin rapi ei sitten maadoita itseään muualta kuin hdmi + joku muu, eli ei ole maadoitettu. Vaikuttaakohan?

Toisaalta laitoin koneeseen kiinni ja ei sisälläkään näy mitään elonmerkkejä kaverin puhelimesta (ja ei ole enää jännitteinen rungosta tikku), kun taas oma radiopuhelin kuulee jotain staattista + välillä call tonen saa läpi.
 
Pystyykös näillä rtl-sdr tikuilla sitten myös kattomaan tavallisia dvb-t kanaviakin ja löytyskös semmosta versiota jossa myös t2-kanaville tuki?
 
@JiP kaipa niillä pystyy ainakin analogisia lähetyksiä katsomaan?

tv#
Aa niin nämäkö ei sitten perustukaan suoraan noihin digi-tv tikkuhin jos ei kerran 8 MHz taajuuskaistaakaan ole.. tosin noista kiinankaupoista näyttää löytyvän noita tavallisia digi-tv tikkuja joissa mainittu kans tuo sdr että toimiikohan ne sitten suoraan noitten sdr ohjelmien kanssa? Kiinnostas vaan kokeilla näitä sdr juttuja ja ajatellu tommosen t2 tikunkin ostoa niin aattelin jos sais samassa molemmat.

Edit: siis 8 MHz kanavanleveyttä tarkotin
 
Viimeksi muokattu:
@JiP en osaa vastata tuohon, kun softaradiolen vaan tietokoneen kautta.

Odottelen tässä parhaillaan jos ysiltä alkaisi perinteinen perjantairinkula länkyssä :D

26907493_10156143508699295_1840057640347145515_n.jpg
 
Tein kupariputkesta paremman antennin tuollle 446 MHz:lle, ja väsäsin yksinkertaisen "botin" välittämään kuulemaansa SDRSharpista teamspeak 3:seen. Puhelimesta auki ts3 ja korvanapit kiinni, radiopuhelin käteen ja pienelle kävelylle.

1.29km matkan sain kuulumaan tuollaisella 15v vanhalla pmr446-puhelimella. Ihan toimiva antenni mielestäni :D
45 asteen kulmat ei ole ihan 45 astetta mutta en ole jaksanut vielä vääntää kuntoon.

E: Tuohon aikaisempaan postaukseeni kun ei kuulunut mikään, oli ongelmana väärin konffattu softa. Gaini oli nollassa, eli hukkui häiriön sekaan kaikki.
 
Eilen tuli haettua Postista uusi antenni Diamong SG7900 Super Gainer softaradio-, sekä käsikapulakäyttöön.

Kuuluvuus parani huomattavasti, ja varsinkin lähistöllä olevat työmiesten käyttämät PMR446-radiopuhelimet alkoivat kuulumaan kunnolla, ja Helsinki-Vantaan lentoasemalta saapuvat lähetteet voimistuivat huomattavasti.

Seuraavaksi täytyy testailla miten softaradiopuolella kuuluu ilmailutaajuudet, ja löytyykö jotain muutakin uutta mitä aiemmalla antennilla ei saanut kuuluviin :)

45 asteen kulmassa viipottaa LA-puhelimen "puluntappaja" antenni.

IMG_20180131_110705.jpg
 
@jkaart tommoinen arviolta 6-7cm leveä magneettijalka UHF-liittimellä, johon on helppo vaihtaa tarvittaessa eri antenneja.
 
Living, miten olet toteuttanut läpiviennin antennipiuhalle tosta ikkunalaudalta sisälle?
 
@Cobolt

Tiivisteiden välistä menee.
IMG_20180201_153525.jpg


Tässä kuvassa näkyvät vielä ikkunalaudalla olevat magneettijalka-antennit.
IMG_20180201_153540.jpg
 
Ajattelinkin, että io-techistä löytyy varmasti lanka radioharrastukseen liittyen. Hienoa että löytyy, ja että harrastus on ainakin jossain muodossa voimissaan.

Olen itse harrastanut pienimuotoista dx-kuuntelua ICOM IC-R5:llä, tosin pääosin vain paikallisia PMR ja lennonjohtotaajuuksia paremman antennin puuttuessa. Lankadipolin rakennus kyseiselle laitteelle on seuraavana edessä.

Saksasta on ensi viikolle saapumassa NooElecin RTL-SDR, jonka myötä harrastus nousee (ainakin itselleni) seuraavalle tasolle.

Tarkoituksena on ollut hankkia luvat, mutta tällä hetkellä kiinnostus keskittyy lähinnä spektrin tarkasteluun, joka konkretisoituu SDR:n saavuttua.
 
Tässä oiva esimerkki amatööriharrastajan saavutuksesta. Itsekin aikoinaan satelliitteja bonganneena. Harmi, kun jutussa ei kerrota millaista radiolaitteistoa kaveri käytti.

Tähdet ja avaruus: Tähtiharrastaja löysi menetetyksi luullun Nasan satelliitin
Yksi vastaavanlainen tulee mieleen: jenkeissä yksi iso EME-kelpoinen radioamatööriasema resetoi pyynnöstä jonkun satelliitin. Taisi olla 64 isoa yagi-antennia tuolla asemalla käytössä tuolloin. Jari -2BU muistanee tapauksen paremmin?
 
RTL-SDR saapui ja ensimmäiset kuuntelut on nyt suoritettu. Aalloilla on elämää.

Käyttöliittymänä Gqrx 2.10, jonka toiminta on hyvin suoraviivaista ja itseään selittävää.
 

Liitteet

  • Screenshot_20180205_122747.png
    Screenshot_20180205_122747.png
    1,3 MB · Luettu: 125
Mitenkäs tuo Baofeng GT-5TP saadaan ohjelmoitua? Chirpin kanssa ongelmia. Radio did not respond. Kokeilen nyt toisella koneella jos omat usbiportit kusis, kun hieman epäilen sellaistakin..

muoks: pienikin kosketus tuohon ohjelmointiporttiin kuulokeliitännässä saa näytön vilkkumaan baofengissä. kosketushäikkä, piuha paskana?
muoks2: toisessa radiossa en saa kyllä tuota näyttöä vilkkumaan hipaisulla mutta en myöskään chirppiä toimimaan. UV-82HP valittuna radioksi (UV-82HP/82DX/82HX (3 power levels) Also includes the GT-5TP)
 
Viimeksi muokattu:
@bindi mulla ainakin pitää olla "Model" kohdassa valittuna UV-82HP että toimii.

Muista sitten myös laittaa aina volume täysille kun alat ohjelmoimaan kanavia kapulaan.
 

Liitteet

  • com-port.png
    com-port.png
    3,4 KB · Luettu: 28
Ilmeisesti kiinakaapelille pitää olla ajuriversio 3.2.0.0 eikä mikään muu, kokeillaas sillä. Ja joo volume on ollut täysillä.

Nyt päästiin tälläiseen viestiin kuin incorrect model..

muoks: ja toi incorrect model löytyy googlella, https://chirp.danplanet.com/issues/5241 täältä ratkaisu (I edited line 290 in uv5r_test_fix_for_HN5RV_firmware.py:)
muoks2: tuolla toimii, nyt lataa.
 
Viimeksi muokattu:
Pari kertaa olen pelastanut tilanteen asentamalla Win_Driver_Prolific_3_2_0_0.exe ajurit ja buuttaamalla koneen.
 
Noniin nyt kun tämä toimii, niin tarkotus olisi aluksi ohjelmoida PMR-kanavat. Laitetaanko narrow vai wide fm?
jos oikein ymmärsin niin normi kapulat käyttäisivät narrowia eli ne ei ymmärtäisi baofengistä tulevaa höpötystä?
 
Yleensä NFM kaikkiin mitä tallentelet. Ota vaikka tästä mallia. Itse laitan aina myös kanavanumerot näkyville.

pmr.PNG
 
Voiko tuota lähetystehoa muuttaa ohjelmoidulle kanavalle lennosta?
Voi vaihtaa kun painelee oikealla alhaalla olevaa #-näppäintä. Löytyy vaihtoehdot H, M ja L.

Chirpistä voit säätää aloitusnäyttöön myös oman nimen kohdasta: Settings -> Other Settings -> Power-On Message 1: tähän oma nimi

Ja Basic Setting kohdasta kannattaa laittaa Display Mode (A) tai Display Mode (B) kohtaan Name, jottei näytöllä vilistä pelkkiä taajuuksia.
 
Joo name on jo käytössä. Tässä toisessa kapulassa on jotain vialla kyllä, pitää pitää tietyssä asennossa ohjelmointikaapelia (tai tiukasti kiinni) ja vähäkin heilahtaa niin radiolta lukeminen keskeytyy.. palautetta myyjälle, toivottavasti saa uuden ja lyhyessä ajassa tai jotain.
 
@bindi mulla teki samaa viimeisimmän kerran kun ohjelmoin.

Ohjelmointikaapeli ei meinannut millään mennä pohjaan asti ja kun sain sen voimalla sisään, joudun painamaan kaapelista tiukasti kiinni ja samassa asennossa koko ohjelmoinnin ajan.
 
Eli vika saattaakin olla kaapelissa eikä puhelimessa, jos tiukka sovite on. Sehän helpottaa asiaa (eli ei ole mitään rautaa rikki puhelimesta siis :D).

edit: entä pystyykö muokkaamaan jo tallennetun kanavan tietoja? näköjään en "kuitannut" high->low asetusta PMR16:lle ja se ohjelmoitui molempiin high-teholle, ja en jaksaisi taistella ton ohjelmointikaapelin kanssa
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
258 389
Viestejä
4 489 658
Jäsenet
74 150
Uusin jäsen
JM11

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom