Kellään kokemuksia miltä leffat ja sarjat näyttää näillä 240/360hz 1440p 27" oled näytöillä? Ilmeisesti esimerkiksi netflix ei anna valita 4k resoa käsin , joten toistaa vain 1080p kuvaa? Vaikka on komeat värit ja kontrastia löytyy niin voisiko joku 4k ips paneeli olla parempi tähän käyttötarkoitukseen?
Hyvältä näyttää. (Asus PG27AQDM)
Kiitos kaikkien rakastaman DRM:n, Netflixistä on hankalaa, mutta ei mahdotonta, saada 4K HDR / 1440p HDR kuvaa 1440p HDR näytölle.
Tarvitset seuraavat:
- Netflix 4K HDR:ää tukeva tilaus, eli käytännössä Perhe plani
- HDCP 2.2:sta tukeva laiteketju (näyttö, toistin, jne)
- HEVC koodekkituki asennettuna Microsoft Storesta UWP sovelluksille, mikäli haluat käyttää Storen Netflix sovellusta. Muistaakseni MS Edgellä tämä toimii ilman tuota kodekkia.
Windowsilla 4K HDR matskua pystyy toistamaan Netflixistä joko Microsoft Storen Netflix sovelluksella, tai Edge selaimella. Ennen muinoin piti leikkiä custom resoilla, että sai 4K:n toistumaan 1440p näytöissä. Tästä sitten kehityttiin eteenpäin ja 4K toisto / downsamplaus toimi normaalisti jonkin aikaa myös tuolla Storen Netflix sovelluksella, kunnes Microsoft kaikessa neroudessaan rikkoi tämän Win 10 Creators Updatessa niin, että piti ostaa kaupasta HEVC-videolaajennukset 1€ hintaan, mutta käyttäjäraivon jälkeen muuttivat tämän ilmaiseksi ainakin Windows 11:sta.
Suurin sudenkuoppa tässä koko hommassa on HDCP 2.2 tuki, sillä JOKAISEN toistoketjun laitteen
pitää tukea sitä, jotta Netflix suostuu toistamaan materiaalia yli 1080p:llä. Tämä tarkoittaa, että mikäli koneessasi on kiinni vaikka kakkosnäyttö, joka ei tue HDCP 2.2:sta, on videon resoluutio rajoitettu 1080p:hen, ja täten myös HDR ei toimi.
Sudenkuoppa numero kaksi on fullscreen + HDR + tekstitykset, jotka joillain kokoonpanoilla (mukaan lukien meikäläisen) yhdistelmänä laittavat koko videon stutteroimaan niin, että se on katselukelvoton. Tämä liittyy 'Exclusive fullscreen' toimintoon, ja tämän saa korjattua avaamalla mikä tahansa sovellus joka piirtää muiden sovellusten päälle eli on aina päällimmäisenä. Helpointa tämä on siis toteuttaa avaamalla Windowsin suurennuslasi tai Task Manager ("Aina päällimmäisenä" valittuna asetuksista) ja siirtää se ruudun kulmaan niin että vain pari pikseliä on näkyvissä. Tästä löytyy Redditistä paljon keskustelua, tämä ongelma on ollut Windowsissa nyt rapiat viisi vuotta.
Eli tässä meikäläisen rumba, että saan Netflixistä sellaista kuvaa ulos näytölle, mitä haluan:
1) Windowsista HDR päälle
2) 2. näyttö, joka ei tue HDCP 2.2 -> Ei käytössä
3) Netflix appi auki
4) Suurennuslasi auki ja sen ikkuna siirrettynä kulmaan
Onneksi löytyy StreamDeck ja DisplayFusion, joilla saan tämän koko setin tapahtumaan yhdestä nappulasta...
Netflixin sovelluksesta saa tarkistettua videon toistoformaatin näppäinyhdistelmällä Ctrl + Shift + Alt + D. Edgessä sama näppäinyhdistelmä, mutta ei toimi koko näytön tilassa. Jos resoluutio ja formaatti ei ole sitä mitä pitäisi, ihan ensimmäisenä kannattaa Edgessä tarkistaa HDCP tuki kirjoittamalla osoiteriville
edge://gpu
ja etsimällä "HDCP 2.2 Support" ja "HEVC - 4K Support", joiden arvojen pitää molempien olla "true", että Edge toistaisi 4K HDR matskua Netflixistä.
Ei ole helppoa rehellisesti maksaa mediasisällöstä...
PS. Muistakaa ladata Windowsin HDR kalibrointisovellus Storesta ja suorittaa se kerran valiten näytön mitattujen kirkkausarvojen mukaan valinnat. Toki sen testikuvankin mukaan voi mennä, mutta esim. koko näytön "full frame" kirkkaus ei pidä kyllä paikaansa kun viitekuva ok mutta kirkkaus ~900 nitiä jota ei eihan koko näytön kuvalla kyllä vedetä. Näytön olisi hyvä olla HGiG tilassa kalibrointia tehdessä, mikäli sellainen HDR moodi siitä löytyy. Itsellä parani HDR tilan kirkkaus tämän jälkeen huomattavasti.
PSS. Tällä
Asuksen PG27AQDM näytöllä, muistakaa päivittää viimeisimpään firmisversioon ja
OTTAKAA SCREEN SAVER ASETUS POIS KÄYTÖSTÄ näytön OSD:ssä, mikäli HDR tila ei vaikuta tarpeeksi kirkaalta. Tämä toiminto on kuvailtu että se "laskee näytön kirkkautta automaattisesti, mikäli kuvassa ei havaita muutoksia". Tämä pitää kyllä paikkansa, mutta tästä puuttuu erittäin tärkeä maininta, että kun tämä on päällä, on näytön kokonaiskirkkautta rajoitettu huomattavasti. Verratkaa huvikseen HDR:n kirkkautta tämä päällä ja pois päältä. Toki tämä vaikuttaa varmasti näyttöpaneelin käyttöikään ja kiinnipalamiseen, mutta mikäli tältä näytöltä haluaa oikeasti kirkasta HDR kuvaa, tämä asetus kannattaa poistaa käytöstä, ja tietysti System Setting -> Power Setting -> Standard Mode. Sitten vielä ASUS Cinema HDR tila päälle niin kyllä kelpaa tapittaa leffoja ja sarjoja.