• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Poliittiset lakot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja sonof
  • Aloitettu Aloitettu
Sen jälkeen alkaa epädemokraattiset hallitusneuvottelut (esim. eri hallituskokoonpanoista ei äänestetä), missä puolue voi antaa periksi juuri niissä asioissa, mitkä ovat itselle olleet tärkeitä ja lopulta kaikki ovat pettyneitä ja de facto vaihtoehtoja oli vain yksi, mikä on tää vuoskymmenten täysin surkee politiikkatuotos. Toisinsanoen sillä miten äänestää ei ole mitään merkitystä, koska hallitusneuvottelu tuottaa aina sen yhden vaihtoehdon kun kynnyskysymykset puolueittain pysyvät vakioina. Suhteellisen vaalitavan vuoksi ihmiset eivät edes tosiasiassa tiedä keitä ehdokkaita äänestävät. sillä on aika iso ero jos äänestää elina lepomäkeä ja sillä äänellä pääsee joku "kirsi piha" eduskuntaan.
Kaikesta tästä huolimatta Suomen kaltaiset parlamentaariset demokratiat päätyvät sinne top 5 joukkoon listauksissa joissa mitataan demokratian toteutumista maiden joukossa.

Lisää pettymystä tuo se, että pressanvaaleilla ei voi vaikuttaa käytännössä mihinkään, koska vallan kolmijako on romutettu, ja äänestetään+pidetään kauhea hulabaloo täysin yhdentekevästä asiasta.

Kenen pettymystä tämä tarkalleen ottaen lisää? Minusta se, ettei maassa ole jotain diktaattoritason hallitsijaa on vain ja ainoastaan hyvä asia.

Siihen, miksi usassa on kaks surkeeta ehdokasta tai suomessa 10 surkeeta, ei ole systeemivastausta.

Todellisuudessa Suomessa oli kourallinen ehdokkaita joista lähes jokainen olisi ollut ihan kelpo presidentti.
 
Eli siis saa järjestäytyä ja järjestää poliittisia ja muita lakkoja mistä tahansa aiheesta kunhan vaan lakko suoritetaan vapaa-ajalla ja järjestäytyminen+koordinointi asian ympärillä kielletään. Tää taitaa olla sellasta kansandemokratiaa.

Mitä sä nyt oikein taas selität? Ei olla kieltämässä järjestäytymistä. Ei olla kieltämässä koordinointia. Ollaan vain rajoittamassa lakkojen kesto 24 tuntiin. Vapaa-ajalla saa osoittaa mieltään sen 24 tunnin jälkeen ja AY saa masinoida miekkareita miten haluaa.

Mitä demokratiaa on siinä, että petteri orpo jonka edustaman puolueen 80% äänestäneistä rankkasi huonommaksi kuin jonkun muun, on portinvartijana siinä kuka saa olla hallituksessa ja kuka ei? Oikeasti oletettavasti itse kansasta jopa suurempi osa, koska äänestäminen on biasoitunut otos eikä edusta kansaa kovinkaan hyvin.

Edelleen nää ihan demokraattiseksi mainostetut prosessit kannattaisi perata ensin läpi jos todella täällä on joain demokratiavajetta. Kansalaistoiminta ei ole demokraattista eikä sen välttämättä edes tarvitse olla, mutta kansalaistoiminta kuuluu vapaaseen demokratiaan.

Mitähän ihmettä sä nyt oikein satuilet. Orpo ei ole portinvartija, Orpo ei päätä kuka saa olla hallituksessa. Et näköjään ymmärrä, miten hallitus muodostuu ja kuka päättää lait. Eduskunta valitsee pääministerin. Eduskunta säätää kaikki lait. Kun kohta säädetään laki, jossa Jarkko Elorannan itkupotkut rajoitetaan 24 tuntiin, on sen takana kansan valitseman eduskunnan enemmistö. Kokoomus ei päätä mitään eikä Orpo eikä mikään yksittäinen puolue.

Meillä on nyt hallitus, jonka päätöksiä haluaa kannattaa kansan valitseman eduskunnan enemmistö. Se on demokratiaa. Ei ahtaajien 4 viikon viennin paskominen Elorannan päätöksestä.
 
Meillä on nyt hallitus, jonka päätöksiä haluaa kannattaa kansan valitseman eduskunnan enemmistö.
Tokihan vaikkapa vihreisiin kallellaan oleva kokkari ei välttämättä oleta äänestävänsä kok-persu hallitusta. Tokihan jotain merkkejä voi lukea ennen vaaleja, mutta ihan täyttä varmuutta siitä minkälainen hallitus minkäkinlaisessa äänestystilanteessa muodostuu ei ole. Onhan se enemmän demokraattista, kuin pienen sak piirin muodostama lakko. On kai maita missä koalitiot on tiedossa jo ennakkoon
 
Mitä sä nyt oikein taas selität? Ei olla kieltämässä järjestäytymistä. Ei olla kieltämässä koordinointia. Ollaan vain rajoittamassa lakkojen kesto 24 tuntiin. Vapaa-ajalla saa osoittaa mieltään sen 24 tunnin jälkeen ja AY saa masinoida miekkareita miten haluaa
Tuo 24h tuntia yks ja sama. Samalla olisivat voineet kieltää kokonaan koska 24h on todella lyhyt aika. Tietysti se koskee yhtä asiaa ja asioita voi olla monia. Olisiko nyt voinut jokaista hallituksen kohtaa vastaan voinut järjestää erillisen 24h poliittisen lakon?
 
No voi sen noinkin ajatella mutta isommassa kuvassa mitä enemmän lapsiperheitä kuritetaan myös tällä tavalla niin kohta niitä lapsia ei haluta tehdä. Taitaa ollaki jo menossa siihe suuntaan tämäkin niin sitten tämä maa vasta kusessa on tulevaisuutta ajatelle jos lisääntyminen loppuu.
Ei minunkaan töissä aikoinaan tuota ollut mutta nykyisin on ja pidän sitä kyllä hyvänä kehityksenä.
Valtion tehtävä on maksaa lapsista saikuttelun, eikä työnantajan.
 
Tokihan vaikkapa vihreisiin kallellaan oleva kokkari ei välttämättä oleta äänestävänsä kok-persu hallitusta.

Ei ehkä. Mutta se oleellinen asia on se, että äänestetään niitä jotka viime kädessä päättävät, hyväksytäänkö laki vai ei. Ja siihen nykyinen hallitus on saanut selkeän enemmistön.

Tuo 24h tuntia yks ja sama. Samalla olisivat voineet kieltää kokonaan koska 24h on todella lyhyt aika. Tietysti se koskee yhtä asiaa ja asioita voi olla monia. Olisiko nyt voinut jokaista hallituksen kohtaa vastaan voinut järjestää erillisen 24h poliittisen lakon?

Oikeusaste sen sitten päättää. Mutta kyllä tuossa laissa nimenomaan pyritään rajaamaan sellaiset lakot yhteensä 24 tuntiin, joissa tosiasiallisesti vastustetaan samaa asiaa. En osaa sanoa, millä tarkkuudella tuo tarkastelu "samasta asiasta" käytännössä tehdään, mutta nyt kun lakkoillaan vähintään 28 päivää, niin uskon että laki olisi tätä lakkoa rajoittanut.

Ja lain tarkoitus on nimenomaan se, että se AY:n valta paskoa talous poliittisin syin kutistuu pois. Ehdottoman hyvä asia, josta tulee olemaan Suomelle paljon hyötyä.
 
Ja lain tarkoitus on nimenomaan se, että se AY:n valta paskoa talous poliittisin syin kutistuu pois. Ehdottoman hyvä asia, josta tulee olemaan Suomelle paljon hyötyä
Onko niitä poliittisia lakkoja niin paljon ollut? En nyt äkkiseltään netistä löytänyt dataa puhelimella. Tämän hetkinen tilanne tietysti vetää käppyrän nousuun. Siitä voidaan aina kinastella kenen vika.
 
Onko niitä poliittisia lakkoja niin paljon ollut? En nyt äkkiseltään netistä löytänyt dataa puhelimella. Tämän hetkinen tilanne tietysti vetää käppyrän nousuun. Siitä voidaan aina kinastella kenen vika.
Kyllähän tuo tulee siivoamaan myös laittomia lakkoja joita taasen on reilusti koska sanktiot mitättömät. Poliittiset lakot ei ehkä ole hirveän yleisiä, mutta ihan hyvä jos kentästä tulee ennustettavampaa eikä koska vaan voi olla riskiä siitä, että satamat suljetaan.
 
Onko niitä poliittisia lakkoja niin paljon ollut? En nyt äkkiseltään netistä löytänyt dataa puhelimella. Tämän hetkinen tilanne tietysti vetää käppyrän nousuun. Siitä voidaan aina kinastella kenen vika.

Oleellista on, että tulisiko niitä olemaan paljon? Mä veikkaan, että Suomen nykyinen taloudellinen tilanne on niin huono, että joudumme tekemään vielä monta päätöstä, joita Jarkko Eloranta haluaa lähteä kaatamaan lakoilla. 2vk päästä tulee luultavasti jo seuraava setti asioita, jotka eivät SAK:ta miellytä. Joka kerta kun Suomi tekee päätöksiä, jotka parantavat kustannuskilpailukykyä ja lisäävät investointien kannattavuutta tai leikkaavat tulonsiirtoja, ovat potentiaalisia syitä SAK:lle pysäyttää vienti. Ja näitä tulee vielä paljon lisää. Siksi tähän pitää puuttua nyt eikä vasta sitten kun maksimaalinen tuho on aiheutettu. En ihmettele jos hallitus kiirehtii lakiesitystä. Samaan syssyyn pitäisi tuoda myös tukilakkojen rajoittaminen ja moninkertaistaa sanktiot laittomista lakoista.

Viimeksi SAK lakkoili poliittisin syin Sipilän hallituksen aikana, silloin kun Suomen velkasuhde saatiin edes hetkeksi laskuun.
 
Jos poliittisia lakkoja rajoitetaan 24h, eikö olisi käytännössä ihan sama kieltää ne kokonaan?

Jos kuukauden kestäneet lakot ei lakkoilijoille ole tuoneet mitään tuloksia niin 24h lakot ei tuo mitään muuta kuin turhia kuluja...
 
Viimeksi SAK lakkoili poliittisin syin Sipilän hallituksen aikana, silloin kun Suomen velkasuhde saatiin edes hetkeksi laskuun.
Ja sen hallituksen jälkiä siivoillaan vielä tänä päivänäkin mm. koulutuksen paskomisen ja taksiuudistuksen muodossa. Ammattikoulut varsinkin tuhottiin isosti, nykyään yritykset ei uskalla palkata vasta valmistuneita amislaisia, kun ei tiedä osaako kaveri edes lukea saati sitten oman ammattinsa perusteita.
Ehkä liittojen olisi pitänyt vähän enemmän vastustaa niitä muutoksia eikä edes lähteä koko kiky-pelleilyyn mukaan. Siitäkään ei suomen kilpailukyky hyötynyt yhtään mitään, vaikka työnantajajärjestöt huusivat joka tuutista kuinka nämä toimet on välttämättömiä suomen tulevaisuuden kannalta. Tai no maksoi isot yritykset sen verran enemmän osinkoja mitä kikyllä ”säästettiin”, sen sijaan että oltaisiin esimerkiksi investoitu ja parannettu sitä kilpailukykyä. Malliesimerkki siitä miksi EK:n ja muiden vastaavia puheista pitää suodattaa aina rankasti pois, koska ei siellä ajatella suomen parasta sitäkään vähää mitä SAK:n konttorilla. Lyhytnäköistä pikavoittojen hakemista siellä harrastatetaan isoille firmoille, eikä mitään Suomen tulevaisuuden pelastamista.
 
Ehkä liittojen olisi pitänyt vähän enemmän vastustaa niitä muutoksia

Sitähän liitot tekevät koko ajan. Vasemmisto ja liitot eivät tajua, että me olemme jatkuvasti rakentaneet tänne kaikkea kivaa toimivaa juttua kestämättömästi velaksi. Kukaan ei väitä, etteikö velanoton katkaiseminen aiheuta ongelmia. Totta helvetissä aiheuttaa. Se heikentää palveluiden tasoa, se laskee BKT:tä, se vähentää tulonsiirtoja jne. Mutta se kaikki on tehtävä, jotta korttitalo ei tulevaisuudessa romahda vielä paljon vakavammin seurauksin.

SAK ja vasemmisto kyllä osaavat vastustaa kaikkea, mutta ne eivät osaa ehdottaa kestävää ratkaisu jatkuvasti kasvavaan velanottoon. Hitto, en ole varma osaako nykyhallituskaan, mutta vähin mitä nyt on tehtävä on miljardiluokan lisäsäästöt ja mahdolliset veronkorotukset. Eikä se, että jälleen annetaan persettä SAK:n pomoille kaikessa mahdollisessa.
 
Viimeksi muokattu:
Koulutussäästöt meni kyllä monella tapaa vihkoon. Toki leikata pitää mutta ei ole hyvä tämä amis ja amk alennustila. Taksien kanssa vähän sama juttu, mutta Sipilä sentään yritti jotenkin hillitä valtion kulujen karkaamista.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Amiksen ja AMK:n ongelmat ovat vähän sen sorttisia, ettei ne ratkea rahalla. Siinä on kysymys paljon perustavanlaatuisemmasta ongelmasta. Joskus kun Suomen koulutustasoa lähdettiin nostamaan, korkeakouluilla oli pulaa vähän kaikesta, minkä takia ei ollut mahdollisuutta tehdä niin paljon käytännön kokeiluja. Joten silloin panostettiin hyvin paljon teoreettiseen oppimiseen, matematiikkaan yms. jolloin kehittyi taito suunnitella enemmän etukäteen ennen kun ideoita vietiin käytäntöön. Nyt meillä on vähän sellainen tilanne, että esim. amis on eräänlainen puolivirallinen päivähoitopaikka missä ei vaadita hirveästi mitään ja opetuksen taso on matala. Jos siihen vain heitetään rahaa päälle niin eihän se perusongelma siitä muutu miksikään. Mutta toisaalta niiden leikkausten taakse on hirveän helppo piilottaa systeemitason ongelmia.
 
Oleellista on, että tulisiko niitä olemaan paljon?
Tämän perusteella voidaan olettaa että "duunarin" työmarkkina ehdot tulevat heikkenemään vielä enemmän tulevaisuudessa. Tuleeko työaikalaki muutoksia hallituksen puolesta vielä?

Saattaahan se katkeamistapiste vielä löytyä että tuolla poliittisen lakkojen lailla ei ole mitään merkitystä vaan työntekijät menevät lakkoon siitä huolimatta.
 
Onhan se ihan mielenkiintoista nähdä missä kohtaa täällä menee työläisten kuppi nurin lopullisesti keski-euroopan tyyliin ja seurauksena autot palaa kaduilla malliin ranskalaiset lakot.
 
Eiko nama nykyiset saastot ole tyossakayville kovinkin maltillisia? Tyottomilta ja tuensaajilta tassa eniten otetaan. Ja niista ei ole kylla pelkoa etta lahtisivat kaduille mellakoimaan.
 
Onhan se ihan mielenkiintoista nähdä missä kohtaa täällä menee työläisten kuppi nurin lopullisesti keski-euroopan tyyliin ja seurauksena autot palaa kaduilla malliin ranskalaiset lakot.
Sisällissota käytiin yli 100 vuotta sitten. Ei näy tuollaista toimintaa nykytulevaisuudessa. Muutama vasemmistoliiton elokapinasoturi voi istua Mannerheimintiellä vähän aikaa.
Poliittisessa lakossa voi tulevaisuudessa olla omalla vapaa-ajallaan. Hyvä näin.
 
Amiksen ja AMK:n ongelmat ovat vähän sen sorttisia, ettei ne ratkea rahalla. Siinä on kysymys paljon perustavanlaatuisemmasta ongelmasta. Joskus kun Suomen koulutustasoa lähdettiin nostamaan, korkeakouluilla oli pulaa vähän kaikesta, minkä takia ei ollut mahdollisuutta tehdä niin paljon käytännön kokeiluja. Joten silloin panostettiin hyvin paljon teoreettiseen oppimiseen, matematiikkaan yms. jolloin kehittyi taito suunnitella enemmän etukäteen ennen kun ideoita vietiin käytäntöön. Nyt meillä on vähän sellainen tilanne, että esim. amis on eräänlainen puolivirallinen päivähoitopaikka missä ei vaadita hirveästi mitään ja opetuksen taso on matala. Jos siihen vain heitetään rahaa päälle niin eihän se perusongelma siitä muutu miksikään. Mutta toisaalta niiden leikkausten taakse on hirveän helppo piilottaa systeemitason ongelmia.

Taustalla on minusta se ajatuksen muutos, että ennen se tutkinto haettiin ja haettiin osaaminen, että sai töitä ja, että sai elämänlaadun hyväksi. Nyt koetaan, ettei tuo ole välttämätöntä, ilman kunnollista työtä ja koulutusta saa silti riittävästi. Asenteet ovat muuttuneet.
 
Sisällissota käytiin yli 100 vuotta sitten. Ei näy tuollaista toimintaa nykytulevaisuudessa. Muutama vasemmistoliiton elokapinasoturi voi istua Mannerheimintiellä vähän aikaa.
Poliittisessa lakossa voi tulevaisuudessa olla omalla vapaa-ajallaan. Hyvä näin.

Miten voi olla lakossa vapaa-ajalla? Tekemällä töitä vapaan sijasta? :D
 
Teille, joiden mielestä hallituksen työelämätoimet nauttivat kansan enemmistön tahtoa, jota ei pitäisi rikkoa. Muistutuksena jo nyt, että jos seuraava hallitus on demarihallitus esim. taas Marinin toimesta, ei sitten vastusteta sitä, kun se on demokraattisesti valittu ja noudattaa kansan tahtoa. Viime kerralla tuntui menevän kuppi nurin suunnilleen joka kerta, kun pääministeri söi vaikka valtion toimesta kustannettua aamupalaa (ilman Marinin osallisuutta päätökseen). Nyt sitten tällä kertaa demokraattisesti valittu hallitus onkin työrauhan ansainnut :)
 
Miten voi olla lakossa vapaa-ajalla? Tekemällä töitä vapaan sijasta? :D
Tavoite on, että poliittinen lakko on 24 tuntia pisimmillään. Sitten voi olla poliittisessa lakossa olemalla pois töistä vaikka kuukauden.
Eloranta varmaan antaa ohjeet vapun jälkeen. Oletan siis, että tämä meneillään oleva hulluus lopetetaan mahdollisimman pian.
 
Teille, joiden mielestä hallituksen työelämätoimet nauttivat kansan enemmistön tahtoa, jota ei pitäisi rikkoa. Muistutuksena jo nyt, että jos seuraava hallitus on demarihallitus esim. taas Marinin toimesta, ei sitten vastusteta sitä, kun se on demokraattisesti valittu ja noudattaa kansan tahtoa. Viime kerralla tuntui menevän kuppi nurin suunnilleen joka kerta, kun pääministeri söi vaikka valtion toimesta kustannettua aamupalaa (ilman Marinin osallisuutta päätökseen). Nyt sitten tällä kertaa demokraattisesti valittu hallitus onkin työrauhan ansainnut :)
No kyllähän se vitutti, kun valtiontaloutta ajettiin täysillä päin seinää, mutta estikö yritykset esim. Työntekijöitä tekemästä töitään kostoksi huonoista poliittisista päätöksistä?
 
Teille, joiden mielestä hallituksen työelämätoimet nauttivat kansan enemmistön tahtoa, jota ei pitäisi rikkoa. Muistutuksena jo nyt, että jos seuraava hallitus on demarihallitus esim. taas Marinin toimesta, ei sitten vastusteta sitä, kun se on demokraattisesti valittu ja noudattaa kansan tahtoa. Viime kerralla tuntui menevän kuppi nurin suunnilleen joka kerta, kun pääministeri söi vaikka valtion toimesta kustannettua aamupalaa (ilman Marinin osallisuutta päätökseen). Nyt sitten tällä kertaa demokraattisesti valittu hallitus onkin työrauhan ansainnut :)
Rinteen ja Marinin hallitusta vastaan ei lakkoiltu. Myöskään ei ollut työsulkuja. Demarien johtaman tuhon annettiin vaan tapahtua, koska vaaleissa oli valittu vappusataset maan johtoon.
 
No kyllähän se vitutti, kun valtiontaloutta ajettiin täysillä päin seinää, mutta estikö yritykset esim. Työntekijöitä tekemästä töitään kostoksi huonoista poliittisista päätöksistä?
Ei estänyt koska ilmeisesti joku teki rahaa silloinkin. Mutta onko yritykset loppujen lopuksi edes huolissaan valtion taloudesta sen enempää kuin työntekijätkään?



Sisällissota käytiin yli 100 vuotta sitten. Ei näy tuollaista toimintaa nykytulevaisuudessa. Muutama vasemmistoliiton elokapinasoturi voi istua Mannerheimintiellä vähän aikaa.
Sellaista toimintaa on ollut menneisyydessä, mikään ei estä sellaista toimintaa tulevaisuudessa. Ei siihen tarvita kuin tuloerojen kasvu liian suureksi.
 
Ei estänyt koska ilmeisesti joku teki rahaa silloinkin. Mutta onko yritykset loppujen lopuksi edes huolissaan valtion taloudesta sen enempää kuin työntekijätkään?




Sellaista toimintaa on ollut menneisyydessä, mikään ei estä sellaista toimintaa tulevaisuudessa. Ei siihen tarvita kuin tuloerojen kasvu liian suureksi.
Sanna maksoi yrittäjät hiljaisiksi kuudella (?) Koronatukikierroksella ja muilla lainarahan jakamisilla.

Toivottavasti päästäisi taas tilanteeseen jossa punaiset lyötäisi uudelleen maahan tuhoamasta yhteiskuntaa. I have a dream.
 
Toivottavasti päästäisi taas tilanteeseen jossa punaiset lyötäisi uudelleen maahan tuhoamasta yhteiskuntaa. I have a dream.
Itse en ainakaan toivo, että tilanne eskaloituu koskaan enää vastaavaan tilanteeseen, mutta jokaisella saa tietty olla omat fantasiansa. Se kuinka terveitä ne ovat onkin sitten eri asia. Ehkä kannattaisi miettiä sekunti ennen kun painaa enteriä ja kertoo toivovansa päästä teurastamaan eri mieltä olevia.
 
Sanna maksoi yrittäjät hiljaisiksi kuudella (?) Koronatukikierroksella ja muilla lainarahan jakamisilla.

Toivottavasti päästäisi taas tilanteeseen jossa punaiset lyötäisi uudelleen maahan tuhoamasta yhteiskuntaa. I have a dream.
Punainen raha kelpasi ja taidettiin vähän jopa ruinata.
 
Mitä sä nyt oikein taas selität? Ei olla kieltämässä järjestäytymistä. Ei olla kieltämässä koordinointia. Ollaan vain rajoittamassa lakkojen kesto 24 tuntiin. Vapaa-ajalla saa osoittaa mieltään sen 24 tunnin jälkeen ja AY saa masinoida miekkareita miten haluaa.
No nyt taas sanot ettei olla kieltämässä järjestäytymistä tai koordinointia, mutta seuraavassa "ollaan vain" kerrot miten tätä asiaa rajoitetaan. Eli ollaan rajoittamassa järjestäytymistä ja koordinointia. Mikä ihme tässä on että asian ympärillä pitää kierrellä niinkuin joku trump ja esittää musta valkosena. Jos kannattaa noiden em. asioiden rajoitusta niin sillon kannattaa. Ei sitä tartte muuksi selitellä...ja sillon kannattaa sekin hyväksyä, että on viemässä noiden despoottimaiden suuntaan tätä järjestelmää ja tunnistaa sen riskit, vaikkei itse despoottijärjestelmää kannattaisikaan.

Mitähän ihmettä sä nyt oikein satuilet. Orpo ei ole portinvartija, Orpo ei päätä kuka saa olla hallituksessa. Et näköjään ymmärrä, miten hallitus muodostuu ja kuka päättää lait. Eduskunta valitsee pääministerin. Eduskunta säätää kaikki lait. Kun kohta säädetään laki, jossa Jarkko Elorannan itkupotkut rajoitetaan 24 tuntiin, on sen takana kansan valitseman eduskunnan enemmistö. Kokoomus ei päätä mitään eikä Orpo eikä mikään yksittäinen puolue.

Meillä on nyt hallitus, jonka päätöksiä haluaa kannattaa kansan valitseman eduskunnan enemmistö. Se on demokratiaa. Ei ahtaajien 4 viikon viennin paskominen Elorannan päätöksestä.
Orpo oli suurimman puolueen edustajana hallitustunnustelija eli portinvartija sille kenen kanssa neuvotteluja käy tai ei käy. Tässä ei ole mitään demokraattista, sillä mahdollisia hallituskokoonpanoja ja heidän ajamiaan asioita ei ole äänestetty missään. Suomessa mahdollisia enemmistöhallituskokoonpanoja on lukematon määrä ja mikään demokraattinen prosessi ei niitä muodosta.

Näitä on lisäksi melko turhaa rinnastaa johonkin lakkoiluun, koska kyseessä ei ole mikään demokraattinen valintaprosessi (minkä pitäisi olla demokraattinen) vaan kansalaistoiminta (minkä ei tarvitse olla demokraattista).
 
Viimeksi muokattu:
Kenen pettymystä tämä tarkalleen ottaen lisää? Minusta se, ettei maassa ole jotain diktaattoritason hallitsijaa on vain ja ainoastaan hyvä asia.
Suomessa ei ole vallan kolmijakoa, mikä on yksinomaan huono asia. Tänkin asian poistaminen on ollut yksi niiden 80 luvulta lähteneiden surkeiden jatkuvien uudistusten jatkumoa. Mitään kekkosdiktatuuria ei tarvita, mutta tämä toinen ääripää on aivan yhtä huono. Hallitus ja eduskunta ei ole tilivelvollinen minnekkään.
 
Itse en ainakaan toivo, että tilanne eskaloituu koskaan enää vastaavaan tilanteeseen, mutta jokaisella saa tietty olla omat fantasiansa. Se kuinka terveitä ne ovat onkin sitten eri asia. Ehkä kannattaisi miettiä sekunti ennen kun painaa enteriä ja kertoo toivovansa päästä teurastamaan eri mieltä olevia.
näitä outoja fantasioita tuntuu olevan nykyisin. Juuri joku sivu sitten joku fantasioi siitä, että suomi kokisi jonkun täysromahduksen. Nyt ollaan tappamassa eri mielisiä. Voi vaan näistä ihmetellä, kuten jostain vasemmistovallankumouksellisistakin, että kenen etua tuollaiset ajatukset pyrkivät ajamaan. Eivät ainakaan suomalaisten etua.
 
Suomessa ei ole vallan kolmijakoa, mikä on yksinomaan huono asia. Tänkin asian poistaminen on ollut yksi niiden 80 luvulta lähteneiden surkeiden jatkuvien uudistusten jatkumoa. Mitään kekkosdiktatuuria ei tarvita, mutta tämä toinen ääripää on aivan yhtä huono. Hallitus ja eduskunta ei ole tilivelvollinen minnekkään.

Eduskunnalla on rajallinen toimikausi, minkä jälkeen kansalaiset sitten äänestävät uudet naamat jos vanhat eivät miellytä. Siinä välissä hallitus ja eduskunta toimivat sen mandaatin puitteissa, mikä niillä lain mukaan on. Jos niin ei olisi, miksi me sitten edes haaskaamme rahaa eduskunnan pyörittämiseen? Vallan kolmijako-oppi tarkoittaa lähinnä sitä, että lakien säätäminen, toimeenpaneminen ja tuomiovalta on erotettu toisistaan. Ei sitä että eduskunnan ulkopuolella pitää olla joku etujärjestö, keneltä pitää erikseen ruinata suostumus jos aikoo säätää lakeja ja tehdä päätöksiä. Jos joku sellainen jarru halutaan, niin silloin olisi parempi mennä Sveitsin kaltaiseen suoraan demokratiaan. Korporativismi on Suomessa ollut perinteisesti jo valmiiksi liian voimakasta.
 
Amiksen ja AMK:n ongelmat ovat vähän sen sorttisia, ettei ne ratkea rahalla. Siinä on kysymys paljon perustavanlaatuisemmasta ongelmasta. Joskus kun Suomen koulutustasoa lähdettiin nostamaan, korkeakouluilla oli pulaa vähän kaikesta, minkä takia ei ollut mahdollisuutta tehdä niin paljon käytännön kokeiluja. Joten silloin panostettiin hyvin paljon teoreettiseen oppimiseen, matematiikkaan yms. jolloin kehittyi taito suunnitella enemmän etukäteen ennen kun ideoita vietiin käytäntöön. Nyt meillä on vähän sellainen tilanne, että esim. amis on eräänlainen puolivirallinen päivähoitopaikka missä ei vaadita hirveästi mitään ja opetuksen taso on matala. Jos siihen vain heitetään rahaa päälle niin eihän se perusongelma siitä muutu miksikään. Mutta toisaalta niiden leikkausten taakse on hirveän helppo piilottaa systeemitason ongelmia.
Luisutaan taas vähä offtopic, mutta.
Monissa paikoissa sitä opetusta ei yksinkertaisesti ole. Perhetutun lapsen kanssa juttelin ja hän puhui, ettei koulussa(amiksessa) ole lähitunteja kun muutamana päivänä viikossa ja silloinkaan ei välttämättä koko päivää. Loppuaika sitten pitäisi etänä opiskella itsekseen. Varmasti joo säästetään ihan tosi paljon, mutta paha on opetella itsekseen ammatteja missä pitäisi käsillä tehdä jotain ja käyttää työkaluja tai laitteita mitä harvalla kotona on... Ylipäätään jos jollekin 15v jonneille sanotaan että opiskele itsekseen niin tietäähän sen kaikki, että se aika kotona menee johkin ihan muuhun kun opiskelemiseen.

Enkä epäile tätä yhtään. Vanhassa työpaikassa meillä oli joka vuosi ammattikoululta harjoittelijoita ja tason laskemisen näki todella selkeästi ihan muutamassa vuodessa. Aikaisemmin harjoittelun jälkeen oli kesätyöpaikka ja mahdollisesti myös vakkaripaikka tarjolla suht varmasti. Loppuvaiheessa kun siellä olin, niin materiaali mitä sinne tuli oli kyllä niin käsittämätöntä jätettä kun vain voi olla. Paras oli sähköasentaja, joka oli toisen vuoden käynyt amiksessa ja ei osannut kaapelia kuoria tai tiennyt mikä on pääteholkki johtimeen. Vaikea arvata oliko tällaisille kesätöitä tai mitään muutakaan töitä tarjolla. Nykyään vastuu kouluttamisesta on siirretty suurinpiirtein kokonaan yrityksille, koska amiksessa resursseja ei ole.
 
Tämän perusteella voidaan olettaa että "duunarin" työmarkkina ehdot tulevat heikkenemään vielä enemmän tulevaisuudessa. Tuleeko työaikalaki muutoksia hallituksen puolesta vielä?

En mä tiedä. Lähinnä ajattelen säästöjä tulonsiirtoihin, joita SAK sitten alkaisi vastustaa lakoilla. Sunnuntailisä voisi olla asia, jonka lainsäädäntöön kosketaan ja joka voisi olla jälleen "lakkoilemisen arvoinen" asia. Mutta ei tästä ole mitään päätöstä hallitusohjelmassa. En usko mihinkään kovin isoon muutokseen.

Saattaahan se katkeamistapiste vielä löytyä että tuolla poliittisen lakkojen lailla ei ole mitään merkitystä vaan työntekijät menevät lakkoon siitä huolimatta.

No ei varmasti käy noin. Duunari lakkoilee kun SAK käskee ja lopettaa lakkoilun kun SAK sen lopettaa. Eloranta on jo todennut että lakot päättyvät viimeistään lainsäädäntömuutokseen. Laittomista lakoista ollaan säätämässä (pieni) henkilökohtainen sanktio. Palkanmaksukin loppuu samalla sekunnilla.
 
No nyt taas sanot ettei olla kieltämässä järjestäytymistä tai koordinointia, mutta seuraavassa "ollaan vain" kerrot miten tätä asiaa rajoitetaan. Eli ollaan rajoittamassa järjestäytymistä ja koordinointia.

Pitää toistaa näköjään samat asiat: ei olle kieltämässä järjestäytymistä eli oikeutta kuulua AY-liikkeeseen ja perustaa AY-littoja. Ei olla kieltämässä koordinointia, eli oikeutta AY-liitolle päättää työtaistelutoimista tai vaikka mielenosoituksista. Ollaan vain lyhentämässä poliittisten lakkojen kesto 24 tuntiin per asia. En näe näissä mitään ristiriitaa, enkä tajua miksi tuohon nyt tartuit kiinni. Jatkossakin saa perustaa liiton ja järjestää poliittisen lakon.

Orpo oli suurimman puolueen edustajana hallitustunnustelija eli portinvartija sille kenen kanssa neuvotteluja käy tai ei käy.

Eduskuntaryhmät saavat valita tunnustelijaksi kenet haluavat. Ja jos kaikki muut puolueet paitsi Kokoomus päättäisivät muodostaa hallituksen, ei Orpolla, Kokoomuksella tai kellään muullakaan olisi siihen mitään sanomista vastaan. Eduskunta päättäisi tällöin pääministerin, joka olisi vaikkapa Antti Lindtman joka kokoaisi hallituksen jossa Kokoomus ei ole mukana.

Yhä edelleen, suurimmasta puolueesta ei tarvitse tulla hallituspuoluetta tai PM-puoluetta ja tämä kaikki on vapaasti eduskunnan päätettävissä.
 
Joo mutta tuossa ei tulisi lakkoavustustakaan eikä mitään muutakaan. Luultavasti vaikuttaa lakkoiluhaluihin.
Lakko avustuksesta päättää liitot. Hehän varmaan saisivat antaa sen vaikka laittomaan lakkoon jos haluaisivat tai ainakin siihen asti kunnes lakko todettaisiin laittomaksi jossain oikeusasteessa.
 
Lakko avustuksesta päättää liitot. Hehän varmaan saisivat antaa sen vaikka laittomaan lakkoon jos haluaisivat tai ainakin siihen asti kunnes lakko todettaisiin laittomaksi jossain oikeusasteessa.

No juu. Tulepa pingaamaan kun meillä on tilanne, jossa liitto sanoo ettei mennä (laittomaan) lakkoon, yksittäiset duunarit päättävät jäädä pois töistä ja sitten näille maksetaan lakkoavustuksia. En ehkä pidättelisi hengitystä eikä tuo ole nyt millään tavalla relevantti asia. Eloranta sanoi että lakot päättyvät kun lakimuutos astuu voimaan.
 
No juu. Tulepa pingaamaan kun meillä on tilanne, jossa liitto sanoo ettei mennä (laittomaan) lakkoon, yksittäiset duunarit päättävät jäädä pois töistä ja sitten näille maksetaan lakkoavustuksia. En ehkä pidättelisi hengitystä eikä tuo ole nyt millään tavalla relevantti asia. Eloranta sanoi että lakot päättyvät kun lakimuutos astuu voimaan.


Tässä nyt tapahtuu niin montaa lakimuutosta, osaa ei ole vielä koeponnistettu oikeusasteessa. Niin en ihmettelisi jos rajat etsitään itse kunkin puolelta. Eloranta sanoo mitä SAK hallitus sanoo, joka kostuu eri liittojen edustuksista. AKT tai Teollisuusliitto ei varmaan tarvitse SAK siihen jos he päättävät jatkaa vielä lakkoja lakimuutoksen jälkeen. Epätodennäkköistä, mutta mahdollista.
 
Tässä nyt tapahtuu niin montaa lakimuutosta, osaa ei ole vielä koeponnistettu oikeusasteessa. Niin en ihmettelisi jos rajat etsitään itse kunkin puolelta. Eloranta sanoo mitä SAK hallitus sanoo, joka kostuu eri liittojen edustuksista. AKT tai Teollisuusliitto ei varmaan tarvitse SAK siihen jos he päättävät jatkaa vielä lakkoja lakimuutoksen jälkeen. Epätodennäkköistä, mutta mahdollista.
Lakiinhan oli tarkoitus saada mukaan henkilökohtaisia sanktioita lakkolaisille. Muistaakseni on puhuttu 200€/pv. Joutuu liitto korottamaan korvauksiaan aika paljon että työntekijät saavat sakkonsa maksettua
 
Lakiinhan oli tarkoitus saada mukaan henkilökohtaisia sanktioita lakkolaisille. Muistaakseni on puhuttu 200€/pv. Joutuu liitto korottamaan korvauksiaan aika paljon että työntekijät saavat sakkonsa maksettua
Tuo henkilökohtainen sako on ok, jos kynnys sille asetetaan tasoon olisi pitänyt ymmärtää. Ei tavallinen työntekiä aina tiedä miten nämä menee ja luottaa liittoon. Ja laittoman lakon järjestämisestä voisi liitolle antaa isot sakot. He tietävät(tai ainakin pitäistietää), milloin lakko on laiton ja milloin ei. Niin ja sakkoja voisi antaa myös niille liiton pomoille, jos olivat sitä laitonta lakkoa järjestämässä.

Jos verrataan mafiaan(kuten monet vertaavat), niin sielläkin halutaan ne pomot vastuuseen, eikä sen rivijäsenen rankaisu ole se ykkösasia.
 
Tuo henkilökohtainen sako on ok, jos kynnys sille asetetaan tasoon olisi pitänyt ymmärtää. Ei tavallinen työntekiä aina tiedä miten nämä menee ja luottaa liittoon. Ja laittoman lakon järjestämisestä voisi liitolle antaa isot sakot. He tietävät(tai ainakin pitäistietää), milloin lakko on laiton ja milloin ei. Niin ja sakkoja voisi antaa myös niille liiton pomoille, jos olivat sitä laitonta lakkoa järjestämässä.

Jos verrataan mafiaan(kuten monet vertaavat), niin sielläkin halutaan ne pomot vastuuseen, eikä sen rivijäsenen rankaisu ole se ykkösasia.
Liitto saa rangaistuksensa kun jäsenet kaikkoaa, ellei liitto osaa tiedottaa jäseniään.
 
Lakiinhan oli tarkoitus saada mukaan henkilökohtaisia sanktioita lakkolaisille. Muistaakseni on puhuttu 200€/pv. Joutuu liitto korottamaan korvauksiaan aika paljon että työntekijät saavat sakkonsa maksettua
Ei ole per päivä. Ja tämä 200€ tulee sen jälkeen jos työntekijä jatkaa laitonta lakkoa työnantajan varoituksen jälkeen.

Kannattaa edelleen lukea niitä virallisia dokkareita


Vahva suositus lukea ammattiliittojen kommentteja laista. Eika hiljaista nääs.
 
Liitto saa rangaistuksensa kun jäsenet kaikkoaa, ellei liitto osaa tiedottaa jäseniään.
Itse pelkään tällä olevan pelotevaikutuksia eikä välttämättä uskalleta osallistua edes lailliseen lakkoon tuon sakon pelossa. Siksi raja siihen että olisi pitänyt ymmärtää.
 
Suuri ongelma siinä, että pienipalkkaisia töitä halveksitaan on siinä, että monet kiittämättömät ihmiset kuvittelevat, että heillä on oikeus loisia tekemättä mitään muiden kustantamina, he ovat uhreja jolle yhteiskunta ei ole antanut hyväpalkkaista työtä jonka he ihmisoikeutena kuvittelevat ansaitsevansa. Ja sitten tuloloukkujen takia se pienipalkkainen työ ei nosta käteen jäävää rahaa tarpeeksi, kun tuet vähenee töihin mennessä.

Eiköhän jokaiselle ole selvää, että ansiosidonnaista, työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavan on oltava työmarkkinoiden käytettävissä, eli he eivät voi vain loisia, vaan työtarjouksien työpaikkoja on haettava sekä mentävä TE-toimiston osoittamille kursseille. Vain toimeentulotuelle itsensä pysäköinyt voi toimia niin, että istuu tietokoneella päivät pitkät ja nostaa tukia rauhassa. Tällöinkin leikkuri voi viuhua, eli -20% tai -40% leikkaus passiiviselle toimeentulotukilaiselle.

Pienipalkkaisia töitä arvostettaisiin enemmän, mikäli kuvaamaasi efektiä tapahtuisi vähemmän, eli tuet kevenisivät hitaammin palkan noustessa ylöspäin. Eli tehtäisiin päinvastaisia muutoksia asumistukeen kuin mitä ollaan nyt tekemässä. Yhteiskunta siis kannustaisi tällöin tekemään myös pienipalkkaista työtä, kun sulta ei heti lähde tuet alta.

Kannatatko siis Orpon hallituksen suojaosuuksien poistoa niin asumistuessa kuin työttömyysturvassa sekä sitä, että asumistuki heikkenee kaikilta ja tulot vaikuttavat aiempaa enemmän negatiivisesti asumistuen määrään? Vai voisitko tukea sitä ideaa, että tuet eivät heti lähtisi alta pienipalkkaisessa työssä, jolloin työn valitsevalle tulee selvää buustia ostovoimaansa?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 858
Viestejä
4 584 226
Jäsenet
75 511
Uusin jäsen
SleepyLion

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom