Se nyt sitten on vähän epäselvää, että missä määrin Pohjois-Korea on tosiaan *itse* noita ohjuksia kehittelemässä...
Vaikka eletäänkin 2010-lukua, niin ei kai mannertenvälisten ohjusten kehittäminen silti mitään ihan lastenleikkiä saati halpaa ole, tai muutenhan "kaikki" niitä tekisi.
Miksi "kaikki" niitä tekisi?
"kaikilla" on paljon parempaakin käyttöä rahoilleen kun kehitellä turhia ohjuksia
Ilman ydinkärkeä mannertenvälinen ohjus on vain
erittäin kallis keino toimittaa ~1000 kiloa räjähdettä maapallon toiselle puolelle.
Ja suurimmalla osalla maailman maista ei ole mitään intressejä kyetä toimittamaan ~1000 kiloa räjähdettä maailman toiselle puolelle, hyvin kalliilla hinnalla. Se, minkä takia suurimmalla maailman maista on armeija on, että voidaan puolustautua sen
naapurivaltion hyökkäykseltä tai hyökätä itse sinne naapurimaahan. Ja tässä se mannertenvälinen ohjus on käytännössä täysin turha.
Siihen, että naapurimaan pääkaupunkiin voidaan toimittaa ~500kg räjähdettä riittää joku lyhyen matkan ballistinen ohjus(joka tulee jo yli kymmenisen kertaa halvemmaksi kuin mannertenvälinen ohjus). Ja niitä onkin aika monilla mailla.
Tässähän nyt ei muutamaan vuoteen ole amerikkalaisilla oikein ollut käyttökelpoista avaruusrakettiakaan sen jälkeen kun sukkulaohjelma lopetettiin...
Amerikkalaisilla on ollut koko tämän ajan runsaasti käyttökelpoisia avaruusraketteja, esimerkiksi seuraavista rakettiperheistä
* Antares
* Atlas V
* Delta II
* Delta IV
* Falcon 9
* Minotaur
* Pegasus
Ainoat, mikä amerikkalaisilta on puuttunut, on ollut
* miehistökapseli
* raketti, jonka turvallisuus-/luotettavuusominiasuudet on sillä tasolla, että hyvin korkeiden turvallisyysmääräysten mukaan sinne saa laittaa ihmisiä kyytiin (mikään ei
oikeasti estäisi sen kapselin lennättämistä puolella n. puolella edellämainituista raketeista, ei vaan haluta riskeerata mitään ja byrokratia on tiukka).
Ja sillä miehistökapselilla taas ei ole MITÄÄN tekemistä minkään ballististen ohjusten hinnan kanssa.
Ja ryssienkin raketit kosahtaa välillä taivaan tuuliin, eli varsin hazardia puuhaa yhä edelleen.
Sojuz-raketti on aina ollut hyvin luotettava matalalle kiertoradalle pääsemisessä. Niiden ylävaiheet (joilla lastina oleva sateliitti nostetaan matalalta paljon korkeammalle kiertoradalle) on sitten ollut ongelmallisia.
Pointti oli, että Pohjois-Korea varmasti onnistuu tavoitteissaan, mutta jossei ne saa reippaasti apua ulkopuolelta, niin hyvin kalliiksi toi ohjelma kaikkinensa tulee.
SpaceXn Falcon 9n ensimmäisen version tuotekehitysbudjetti oli 500 miljoonan luokkaa. (toki NASAn arvioiden mukaan sen tuotekehityksen olisi pitänyt maksaa nelisen kertaa enemmän, jos siihen olisi käytetty heidän byrokraattisia ja jähmeitä toimintatapojaan).
Tämä summa on pientä verrattuna siihen, paljon Suomi on esimerkiksi antanut tukiaisia kreikalle