Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Liittynyt
21.07.2021
Viestejä
204
Laitappa vähän kuvia tuosta ritilästä käytössä!
Eipä tuosta oo hyötyä kuin niille jotka ei osaa pizzoja paistella. Facebookin jenkkiryhmissä näitä peukalo keskellä kämmentä Kareneja on paljon.

Jos noin muuten osaa paistaa, niin toi on täysin turha kapistus, kun pizza on sen 90sec uunissa
 
  • Tykkää
Reactions: pig
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 932
Eipä tuosta oo hyötyä kuin niille jotka ei osaa pizzoja paistella. Facebookin jenkkiryhmissä näitä peukalo keskellä kämmentä Kareneja on paljon.

Jos noin muuten osaa paistaa, niin toi on täysin turha kapistus, kun pizza on sen 90sec uunissa
Niin paitsi jos teet muitakin kuin napolilaisia pizzoja jotka ovat kauemmin uunissa ja lämpötilat on tarkempia ettei pala.

Ja jos on joku laite mikä helpottaa paistamista ja tekemistä ja lopputulos on hyvä ja maukas ja säästää hermoja niin miksi sellaista ei voisi käyttää?

Jotenkin ihmeellistä että joidenkin mielestä kaikki elämää helpottavat asiat pitäisi kieltää koska ne helpottavat elämää. Ritilä helpottaa ja säästää hermoja eikä sellaista ole pakko käyttää mutta itse en näe mitään syytä olla käyttämättä jos sama lopputulos tulee helpommalla.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
919
Tossa on se etu, että herkästi kuumassa uunissa kiekon toinen puoli ja pohja alkaa palamaan ennenkuin toinen reuna on edes alkanut kypsyä ja sitten yrität lapion kanssa sitä irroittaa ja kääntää ja se tarttuu kiinni tai tulee reikä ja kaikki päin helvettiä. Tästä vaiheesta pääsee ritilällä eroon eikä vaikuta juuri lopputulokseen mutta helpottaa paistamista.
Miten tollainen tilanne edes syntyy, että toinen puoli alkaa palamaan ja toinen on "raaka", jonka jälkeen sen saa vielä tarttumaan johonkin kuumaan pizzakiveen kiinni?
Mulla tulee mieleen, että sulla on liikaa täytteitä/nestettä pohjalla ja pohja vettyy, joilloin noita kiviin tarttumisia voi tapahtua. Vaihtoehtoisesti pizzakivi ei ole tarpeeksi kuuma. Toisaalta toi pohjan palaminen ei tue tuota pizzakivi-teoriaa.
Ei pizzan tarvii kovinkaan kauaa olla kivellä, kun sen voi jo kääntää. En mä oo tainnut saada ikinä mitään reikää aikaiseksi pizzaan sen jälkeen, kun sen on uuniin tyrkännyt. Liikkeet pitää olla nopeita.

Mun vinkki amatöörinä on hommata se bambulapio, tehdä pizza suoraan siihen päälle ja sillä laittaa pizza uuniin. Ei tarvitse kuin kevyesti hieroa vehnäjauhoa pintaan enne lätyn laittamista lapiolle, ehkä heilautus-pari lapion päällä täytteiden laiton jälkeen (jotta näkee sen liukuvan siinä hyvin) ja kerta toisensa jälkeen pizza uuniin nätisti nopealla ranneliikkeellä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 932
Miten tollainen tilanne edes syntyy, että toinen puoli alkaa palamaan ja toinen on "raaka", jonka jälkeen sen saa vielä tarttumaan johonkin kuumaan pizzakiveen kiinni?
Mulla tulee mieleen, että sulla on liikaa täytteitä/nestettä pohjalla ja pohja vettyy, joilloin noita kiviin tarttumisia voi tapahtua. Vaihtoehtoisesti pizzakivi ei ole tarpeeksi kuuma. Toisaalta toi pohjan palaminen ei tue tuota pizzakivi-teoriaa.
Ei pizzan tarvii kovinkaan kauaa olla kivellä, kun sen voi jo kääntää. En mä oo tainnut saada ikinä mitään reikää aikaiseksi pizzaan sen jälkeen, kun sen on uuniin tyrkännyt. Liikkeet pitää olla nopeita.

Mun vinkki amatöörinä on hommata se bambulapio, tehdä pizza suoraan siihen päälle ja sillä laittaa pizza uuniin. Ei tarvitse kuin kevyesti hieroa vehnäjauhoa pintaan enne lätyn laittamista lapiolle, ehkä heilautus-pari lapion päällä täytteiden laiton jälkeen (jotta näkee sen liukuvan siinä hyvin) ja kerta toisensa jälkeen pizza uuniin nätisti nopealla ranneliikkeellä.
Pizzauuneissa on eroja. Omassa pitää jatkuvasti pyöritellä koska uunin takaosa on kuumempi kuin etuosa ja siinä vaiheessa kun takaosa alkaa jo palamaan on etuosa vielä suht raaka eikä lapiota välttämättä saa liian löysän kiekon alle joka aiheuttaa ongelmia ja kiirettä.
Kun tuota ritilää käyttää niin kiekon voi kaikessa rauhassa kasata ritilän päällä eikä tarvii pelätä vettymisiä tai repämiä. Myös uuniin laitto on helpompaa eikä tarvitse pelätä että kiekko ei irtoa laudasta tai siihen tulee reikä kun sitä tuoreeltaan kääntelee. Ritilän kanssa ei tarvitse hosua ja kun kiekko on ottanut vähän kiinteyttä niin sitten pois verkolta ja kiven päälle ja jatkaa vanhaan malliin ja lopputulos on varma ja hyvä.

Mikään näistä ei toki ole ongelma jos on hyvät laitteet ja osaa pizzoja tehdä ja paistaa. Itsellä ei kumpikaan ole kovin hyvä joten mielelläni käytän apuja missä pystyn. Ihan vaan jos joku muu kenen taitotason on samaa luokkaa itseni kanssa haluua vähän hommaa helpottaa. En näe syytä hakata päätä seinään jos homman voi tehdä helpommin kun taidot ei riitä.
 
Liittynyt
12.11.2020
Viestejä
289
Tuli korkattua pizzakausi ja tällä kertaa kokeilin roman style pohjaa ja se osoittautui oikein hyväksi jos yritetään apinoidan karvaranteiden kiekkoja. Ja pizzauuni löytyy. Tänä vuonna uutuutena kokeilin tälläista pizzaritilää:
Aivan loistava keksintö! Tuota kun käyttää niin ei tarvitse hosua täytteiden kanssa eikä pelätä että uuniin laitto menee vituiks. Taikina ritilän päälle ja täytteet ja ritilöineen uuniin. Hetken kun paistellut ja käännelty niin pois uunista, lapiolla takaisin uuniin ilman ritilää ja pyörittelee niin saa juuri sopivan pohjan eikä tarvii pelkää esim palamista.

"Halkaisija 33 cm, paksuus 0,4 mm. Max. lämpötila 280 astetta. Käsinpesu."

Eikö tuo sula uuniin koko ritilä? :oops:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 932
"Halkaisija 33 cm, paksuus 0,4 mm. Max. lämpötila 280 astetta. Käsinpesu."

Eikö tuo sula uuniin koko ritilä? :oops:
Ei se niin helposti sula. Itse ainakin uskalsin laittaa ja hyvin toimi. Onhan siinä ilmaa ja pizza päällä niin ei se niin nopeasti sula. Eikä tota tuntutolkulla uunissa pidetäkkään.
 
Liittynyt
12.11.2020
Viestejä
289
Ei se niin helposti sula. Itse ainakin uskalsin laittaa ja hyvin toimi. Onhan siinä ilmaa ja pizza päällä niin ei se niin nopeasti sula. Eikä tota tuntutolkulla uunissa pidetäkkään.
Ei tietenkään tuntikausia pidetä. Mietin vain kun eikö noiden uunien lämpötila saata olla 400 astetta ja ylikin? Siinä on kuitenkin aika iso ero 280 asteeseen.

Enkä epäile toimivuutta, lähinnä otin tuon vain esiin siksi että kannattaa huomioida tuo max lämpötila, jos tuollaisen hankintaa miettii.
 
Liittynyt
21.07.2021
Viestejä
204
Onhan ne lämmöt siinä 450-500c.

Toi video oli just sellasta tumpelointia mitä jenkkiläisten Koda ryhmässä Karenit harrastaa. Sitten ne ostaa ton lisäks vielä sen "telaketju" lapion ja ihmettelee miksi muovit sulaa.
 
  • Tykkää
Reactions: pig
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 932
Jos ei osaa tai ei ole viimesenpäälle laitteita niin ei ole mitään vääräää tai hävettävää jos käyttää ritilää. Kyllä se aina sen vitutuksen voittaa että kiekot hajoo uuniin tai palaa karrelle tai muuta mukavaa.

Jos osaa ja on vehkeet niin kukaan ei pakota noita käyttämään mutta ei se ole syykään syyllistää tai haukkua niiden käyttäjiä. Pääasia että pizzoista tulee hyviä ja on itse tyytyväinen.

Siks toisekseen, esim roman style ja vaikka new york style pizzat paistetaan kauemmin ja alhaisemmassa (n.300c) lämmossä. Kaikki pizzat ei ole niitä napoli pizzoja.
 
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
919
Ei näissä hommissa tarvii olla mitään viimeisen päälle laitteita, tai pakollisia biscotto-kiviä.
Hyvin pärjää markettivehkeillä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
909
Mulla on käytössä niinkin epäortodoksinen tapa että nostan ”kaulitun” taikinan leivipaperin päälle ennen täytteitä ja leikkaan suht tarkasti leivinpaperin pohjan reunoja myöten. Pizza menee paistoon tuon leivinpaperin kanssa. Pohjasta tulee rapea ja pizzan käsittely on todella helppoa liukkaan paperin ansiota. Lisäksi noita pohjia on helppo pinota jos pizzoja on useampi - esim pari viikkoa sitten tuli paistettua pizzat 13hengen mökkiporukalle niin että jokainen sai kasata oman lättynsä. Pohjat tehtiin yhteen pinoon ja siitä aina 3-4 pohjaa oli täytettävänä kun yksi kypsyi grillissä pizzakiven päällä.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
3 379
Karu 16 haussa ratkaisu ettei valokate ottais niin paljoa lämpöä.
Eikös tämä Sadehattu Europlast 100 mm olis kaikinpuolin aika loistava ratkaisu tohon vai missaanko jotain?
Kipinäsuoja olisi ja lämpö leviäisi hyvin, ainoa mikä vähän mietityttää on toi tiiviste, että kestääkö se…
 

SweeneyTodd

Smooth Operator
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 844
Karu 16 haussa ratkaisu ettei valokate ottais niin paljoa lämpöä.
Eikös tämä Sadehattu Europlast 100 mm olis kaikinpuolin aika loistava ratkaisu tohon vai missaanko jotain?
Kipinäsuoja olisi ja lämpö leviäisi hyvin, ainoa mikä vähän mietityttää on toi tiiviste, että kestääkö se…
Ilmastointiputkiin tarkoitettu. Ei tosiaan tiiviste varmaankaan kestä lämpöä. Jos sen poistaa ja pistää jotain palokuitua tiivisteeksi?
 

ssg

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 945
Onko vinkkejä mitkä jauhot kestävät enemmän hydraatiota? Siirryin 70% taikinoihin tuossa vähän aikaa sitten. Nämä toimivat kivasti kun pizzan voi viskoa uuniin ja Karu 16 liekin voi pitää täysillä ilman että taikina palaa. Voi polttaa päälliset vaikka aivan mustaksi jos siltä tuntuu ilman että taikina palaa.

Nyt viimeeksi käytin noita Pirkan heikompia jauhoja, ne eivät kyllä pysyneet yhtään kasassa noin isolla vesimäärällä. Pizzoista tuli kyllä ihan hyviä loppupeleissä, mutta taikinan käsittely oli hankalaa ja pallot lässähtivät kunnon pannukakuiksi kohotuksen aikana.
 
Liittynyt
06.02.2018
Viestejä
287
Onko vinkkejä mitkä jauhot kestävät enemmän hydraatiota? Siirryin 70% taikinoihin tuossa vähän aikaa sitten. Nämä toimivat kivasti kun pizzan voi viskoa uuniin ja Karu 16 liekin voi pitää täysillä ilman että taikina palaa. Voi polttaa päälliset vaikka aivan mustaksi jos siltä tuntuu ilman että taikina palaa.

Nyt viimeeksi käytin noita Pirkan heikompia jauhoja, ne eivät kyllä pysyneet yhtään kasassa noin isolla vesimäärällä. Pizzoista tuli kyllä ihan hyviä loppupeleissä, mutta taikinan käsittely oli hankalaa ja pallot lässähtivät kunnon pannukakuiksi kohotuksen aikana.
Osta Pirkan erittäin vahvoja? En tiedä saako Caputon Cuocoja muuta kuin netistä tilaamalla, kuten monia muita hyviä Caputon jauhoja. Hungry Chefin jauhot taisi myös olla suht vahvoja. Et puhunut mitään kohotusajoista, sekin vaikuttaa jauhojen kestoon, ei niinkään vesimääärä. Toki jauhojen vedensiitomiskyky helpottaa käsittelyä korkeilla hydraatioilla.
 
Liittynyt
26.01.2019
Viestejä
51
Olen miettinyt sähköpizzauunia talveksi sisäkäyttöön. Esim. Cozze Electric 13 sähköpizzauuni - Grillit | K-Citymarket.fi
Tietysti nämä on tarkoitettu "vain ulkokäyttöön". Näissä riskit taitaa olla rasvapaloissa jos kippaa pekoni-salami-öljypizzan väärinpäin kivelle? Mitä mieltä olette onko typerää tuollaisella alkaa käristää sisällä?

Onhan noita sisäkäyttöönkin tarkoitettuja, mutta hinnat on aika kovia. Esim oonin versio taisi olla jotain 800e kun cozze on 230e
 
Liittynyt
06.02.2018
Viestejä
287
Olen miettinyt sähköpizzauunia talveksi sisäkäyttöön. Esim. Cozze Electric 13 sähköpizzauuni - Grillit | K-Citymarket.fi
Tietysti nämä on tarkoitettu "vain ulkokäyttöön". Näissä riskit taitaa olla rasvapaloissa jos kippaa pekoni-salami-öljypizzan väärinpäin kivelle? Mitä mieltä olette onko typerää tuollaisella alkaa käristää sisällä?

Onhan noita sisäkäyttöönkin tarkoitettuja, mutta hinnat on aika kovia. Esim oonin versio taisi olla jotain 800e kun cozze on 230e
En rasvapaloon usko, jos ei rasvaa päädy jotenkin vastuksilla. Käry mahtaa olla tosin aikamoinen kämpässä, kun juustot vetäiset kivelle. Luulen, että suurin syy, että esim. Cozzea ei ole tarkoitettu sisäkäyttöön hyväksytty, ettei noita ole eristetty sen kummemmin ja ulkopinta kuumenee ja lämmittää myös ympäristöä. Kun taas noita sisäkäyttöön tarkoitettuja voi käyttää vaikka keittiön tasolla siinä missä esim. mikroa. Pikaisella googletuksella alla noita halpiksia on myös mainittu sisäkäyttöön, en sitten tiedä onko sen paremmin eristetty vai toivotaanko vain parasta.
Itse paistan ympäri vuoden kerran viikkoon ulkona.


 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
85
Olen miettinyt sähköpizzauunia talveksi sisäkäyttöön. Esim. Cozze Electric 13 sähköpizzauuni - Grillit | K-Citymarket.fi
Tietysti nämä on tarkoitettu "vain ulkokäyttöön". Näissä riskit taitaa olla rasvapaloissa jos kippaa pekoni-salami-öljypizzan väärinpäin kivelle? Mitä mieltä olette onko typerää tuollaisella alkaa käristää sisällä?

Onhan noita sisäkäyttöönkin tarkoitettuja, mutta hinnat on aika kovia. Esim oonin versio taisi olla jotain 800e kun cozze on 230e
Mulla on tuo ollut nyt vuoden. Naurettavan hyvä hinta/laatusuhde. Tehoja löytyy ja sähkön helppoutta ei kukaan voi kieltää. Voin varauksessa suositella jokaiselle joka miettii uunin ostoa ja arvostaa hintaa ja helppoutta. Mutta vain ulkokäyttöön.

Ostin itse tuon sillä ajatuksella, että kyllähän sitä nyt voi sisälläkin käyttää ja niin varmasti voikin. Todellisuudessa tuosta puuttuu kunnon ovi/luukku mikä pitäisi lämmöt/käryt sisällä ja AINA siellä jokin vähän käryää, että ei kiinnosta niitä saada sisälle. Toki jos tuon pistää tehokkaan liesituulettimen alle ja ei lisälämpö sisälle haittaa niin varmaan se onnistuu sisälläkin. Itse olen paistellut mieluummin ulkona, talvellakin. Ovi tuossa siis on sellainen ohut metallin palanen mikä tulee tuohon suuaukkoon eikä se ole mitenkään tiivis tai mitään.
 
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
919
Olen miettinyt sähköpizzauunia talveksi sisäkäyttöön. Esim. Cozze Electric 13 sähköpizzauuni - Grillit | K-Citymarket.fi
Tietysti nämä on tarkoitettu "vain ulkokäyttöön". Näissä riskit taitaa olla rasvapaloissa jos kippaa pekoni-salami-öljypizzan väärinpäin kivelle? Mitä mieltä olette onko typerää tuollaisella alkaa käristää sisällä?

Onhan noita sisäkäyttöönkin tarkoitettuja, mutta hinnat on aika kovia. Esim oonin versio taisi olla jotain 800e kun cozze on 230e
Kyllä mä paistelen Ooni Kodalla sisällä talven. Jää sekin hukkalämpö tönöä lämmittämään.
 
Liittynyt
06.02.2018
Viestejä
287
Harrastaminen on kivaa ja maukasta. Emäntä se vaan laittaa kampoihin ja rajoittaa harrastamisen määrää. :D

Harrastaminen on kivaa ja pizzataikina (68%, poolish, 48h CT) onnistui jälleen loistavasti. Emännälle maistuu myös pizza, toista kertaa tällä lomaviikolla pizzauuni lämpiää.
IMG_0761.jpeg
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
249 026
Viestejä
4 349 249
Jäsenet
72 302
Uusin jäsen
miszeri

Hinta.fi

Ylös Bottom