Suomen talouskehitys on lähes maailman heikointa, väittivät talousvaikuttajat – vaan onko sittenkään?
Laskelma, jonka mukaan Suomen talouden kasvu oli vuosina 2008–2019 lähes maailman heikointa, korostaa finanssikriisin jälkeistä vaisua talouskehitystä. Johtopäätösten tekeminen talouden tilasta vaatii tarkemman tarkastelun siitä, mitä lukujen takana on. Tilanne ei näytä yhtä hälyttävältä, jos tarkasteltua ajanjaksoa hiukankin muutetaan.
Roger Wessman12.4.2021 7:55
Kuva:
Petra Wessman (
CC BY-SA 2.0)
Sixten Korkman nosti
kolumnissaan Helsingin Sanomissa vajaa kuukausi sitten esiin toisen kokeneen talousvaikuttajan Johnny Åkerholmin
Vasabladetissaesittämän havainnon, jonka mukaan Suomen talouskasvu oli lähes maailman heikointa vuosina 2008–2019. Suomi oli kaikkiaan 141 maan vertailussa sijalla 134.
Jotta havainnon perusteella voisi tehdä järkeviä johtopäätöksiä, on syytä arvioida tarkemmin, mitä lukujen takana on. 141 maan seikkaperäinen tarkasteleminen on haastavaa, mutta Eurostatin tietokannasta saa helposti vertailukelpoisen havaintoaineiston eurooppalaisista maista.
Tässäkin suppeammassa tarkastelujoukossa Suomi erottautuu surkealla talouskehityksellä. Ainoastaan Kroatian, Italian ja Kreikan talouskasvu oli hitaampaa kuin Suomen.
Huomionarvoista kuviossa on, että kärkijoukossa on lähinnä EU:n uusia jäsenmaita. Ykkösenä tosin on Irlanti, jonka bruttokansantuotteen kasvulukemia on pönkittänyt verosyistä Irlantiin kirjatut monikansallisten yhtiöiden toiminnot. Myös toinen veroparatiisi Luxemburg sekoittaa uusien jäsenmaiden kärkijoukkoa.
On vaikea pitää kovin huolestuttavana sitä, että Suomen talous ei ole kasvanut EU:n uusien jäsenmaiden tahdissa tai että globaalissa tarkastelussa Suomi on jäänyt kehittyvien maiden vauhdista. Kehittyvillä talouksilla on luontevasti paremmat mahdollisuudet kasvaa ripeästi kuin kehittyneillä mailla, koska ne voivat kohentaa talouttaan ottamalla käyttöön kehittyneiden maiden toimintamalleja ja teknologiaa. Kehittyneillä mailla on vastaavasti haastavampaa parantaa jo varsin hyvin toimivaa talouttaan.
Vuosituhannen vaihteen jälkeen globalisaatio on levittänyt vaurautta ripeästi köyhempiin maihin. Kehittyneet maat ovat jääneet kansainvälisissä kasvuvertailuissa heikoimmille sijoille.
Oleellisempaa on vertailla Suomea muihin vastaavan kehitystason maihin. Kun poistaa lisäksi veroparatiisimaat, joiden bruttokansantuoteluvut ovat arveluttavia, saa suppeamman vertailujoukon länsieurooppalaisia maita. Tässäkin joukossa Suomi erottuu Espanjan ja Italian kanssa selvästi heikomman kasvun maina. Naapurimaamme Ruotsi taas erottuu Sveitsin kanssa erityisen vahvan talouskasvun maina.
Ajanjakso huolellisesti valittu
On kuitenkin syytä kysyä, miksi juuri nämä yksitoista vuotta ovat oikea tarkasteluajanjakso? Onko ajanjakso kenties tarkoituksenmukaisesti valittu näyttämään haluttua lopputulemaa?
Jos siirretään tarkasteluajanjaksoa pelkästään vuodella ja tarkastellaan viimeisimmän yhdentoista vuoden kasvua, Suomi nousee jo keskikastiin. Silloinkin kasvu on ollut heikompaa kuin Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa, mutta Espanjaan ja Italiaan on selvä pesäero.
Syy dramaattiseen muutokseen on, että finanssikriisin jälkeinen talouden romahdus vuonna 2009 jää pois ja tilalle tulee koronapandemiavuosi 2020. Suomen suhdanneherkkä vientiteollisuus pärjäsi erityisen huonosti globaalissa syvässä taantumassa vuonna 2009, kun taas Suomen talous on tähän asti selviytynyt pandemiasta poikkeuksellisen pienin vaurioin.
Finanssikriisin jälkeen Suomen taloudella oli edelleen useita erityisen haastavia vuosia, kun Nokian matkapuhelintuotantoa ajettiin alas ja Venäjän-vienti romahti öljyn hinnan romahduksen ja talouspakotteiden myötä 2014–2015. Tämän jälkeen Suomen talouskehitys on itse asiassa ollut vankempaa kuin useimmissa vertailumaissa.
Viimeisten viiden vuoden aikana ainoastaan Tanskan talous on kasvanut ripeämmin kuin Suomen – jopa Ruotsi on jäänyt jälkeen.
Viimeisen viiden vuoden vertailuissa pandemia painaa paljon. Pandemiaa voi kuitenkin pitää vain tilapäisenä häiriönä, joka ei kerro talouden pitkäaikaisesta kehityksestä.
Pandemiaa edeltävinä vuosinakin Suomen talous kasvoi ripeämmin kuin useimmissa vertailumaissa. Ruotsi jäi jälkeen hiuksenhienosti, Saksa huomattavasti selkeämmin.
Åkerholmin valitseman 11 vuoden ajanjakson (2008–2019) puolesta puhuu se, että se kattaa kokonaisen suhdannesyklin suhdannehuipusta suhdannehuippuun. Lyhyemmillä tarkastelunajanjaksoilla talouden suhdanteiden erilainen ajoittuminen voi vaikuttaa vertailuun.
Esimerkiksi Espanjan talous kasvoi erityisen vahvasti vuosina 2015–2019, kun maan talous vihdoin toipui kiinteistökuplan puhkeamisen jälkeisestä pitkittyneestä lamasta. Tämä ei kuitenkaan kerro paljoakaan maan talouden kasvuedellytyksistä pitkällä tähtäimellä.
Samoin Suomen talouden suhteellisen vahva kasvu vuoden 2015 jälkeen voidaan selittää sillä, että talous toipui osittain edeltävien vuoden poikkeuksellisen jyrkän laskun jälkeen. Pidempi ajanjakso, joka kattaa sekä suhdannenousun että edeltävän suhdannelaskun, antaa paremman kuvan siitä, millaisella trendiuralla Suomen talous on.
Kyseistä 11 vuoden ajanjaksoa synkentää kuitenkin edelleen Nokian matkapuhelintoimintojen romahdus. Telelaitetuotanto kattoi parhaimmillaan lähes viisi prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta, ja tämä pyyhkäistiin pois vain muutamassa vuodessa.
Vaihtoehtoisen kuvan Suomen talouden menestyksestä saa tarkastelemalla esimerkiksi 20 vuoden jaksoa alkaen euroajan alusta vuonna 1999. Tähän aikaan sisältyy sekä Nokian nousu että lasku.
Pitkäaikaisessa vertailussa Suomi pärjää jotenkuten. Ruotsi ja Sveitsi ovat kasvaneet euroaikana selvästi Suomea ripeämmin. Tanska ja erityisesti Saksa ovat kuitenkin jääneet jälkeen Suomen kasvusta. Italia on tälläkin ajanjaksolla jumbosijalla aivan omassa luokassaan.
Suomi nousisi vertailujokossa nelossijalle, jos tarkastelun otettaisiin mukaan vuosi 2020, jolloin pandemia lamautti monen vertailumaan talouden paljon jyrkemmin kuin Suomen. Pandemian hellittäessä pahiten kärsineiden maiden taloudet todennäköisesti toipuvat nopeasti, joten tarkastelun päättäminen vuoteen 2020 olisi harhaanjohtavaa.
Toisaalta ei ole perusteltua täysin sivuttaakaan pandemiavuotta, joka on nostanut esiin pohjoismaisten yhteiskuntien vahvuuksia. Kaikki Pohjoismaat ovat pystyneet hallitsemaan pandemiaa suhteellisen pienillä taloudellisilla vaurioilla, mikä voi kertoa kansalaisten luottamuksesta viranomaisiin ja kuuliaisuudesta ohjeiden noudattamisessa.
Pandemiavuoden kehityksellä voi olla pidempiakaisiakin vaikutuksia. Pandemia voi jättää syviä
arpia pahemmin kärsineissä maissa, jolloin syntynyt kuilu ei täysin kuroudu umpeen.
Väestökehitys jarruttanut Suomen kasvua
Johnny Åkerholmin huolenaihe oli, että heikko talouskasvu kertoo siitä, ettei Suomessa panosteta innovatiiviseen, korkean jalostusarvon tuotantoon. Työeläkevakuuttajat Telan johtava ekonomisti Risto Vaittinen sen sijaan nimeää Talouselämän
Tebatti-artikkelissaan väestön ikääntymisen Suomen heikon talouskasvun selittäjäksi.
Väestökehitys näyttääkin olevan pääselitys sille, miksi Suomen talouskasvu on pitkällä aikavälillä ollut esimerkiksi muita Pohjoismaita heikompi.
Työikäisen väestön määrä on kasvanut Suomessa paljon vaisummin kuin useimmissa vertailumaissa. 20–64-vuotiaiden määrä on pysynyt Suomessa lähes muuttumattomana vuodesta 1999, kun samaan aikaan Ruotsissa vastaavaan ikäryhmään kuuluvien määrä on kasvanut 12 prosenttia. Vertailumaista kehitys on ollut synkempi ainostaan Saksassa, jossa työikäinen väestö on supistunut.
Suhteutettuna työikäiseen väestöön Suomen bruttokansantuote on viimeisen parin vuosikymmenen aikana kehittynyt lähes yhtä hyvin kuin Ruotsin. Tällä mittarilla Suomi ja Ruotsi ovat tämän vuosituhannen taloudelliset menestystarinat kehittyneiden Euroopan maiden joukossa. Saksakin on pärjännyt erittäin hyvin, kun maan erityisen epäsuotuisa väestökehitys otetaan huomioon.
Italian heikko talouskehitys selittyy myös osittain epäsuotuisalla väestönkehityksellä. Italia on kuitenkin edelleen vertailun viimeisellä sijalla, vaikka bruttokansantuotteen kehitys suhteutetaan työikäisen väestön määrään.
Åkerholmin tarkastelemalla ajanjaksolla vuosina 2008–2019 Suomen työikäisen väestön kehitys näyttää vielä synkemmältä. Sodan jälkeisten suurten ikäluokkien ikääntyessä työikäinen väestö on supistunut.
Työikäisen väestön määrä on tippunut tällä ajanjaksolla yhtä paljon myös Espanjassa. Siellä heikkoa väestökehitystä selittää osittain massatyöttömyyden aiheuttama maastamuutto. Tämä on muistutus siitä, että syy-yhteys talouskasvun ja väestökehityksen välillä voi toimia molempiin suuntiin.
Vuosina 2008–2019 väestönkehitys ei yksin selitä Suomen heikkoa kehitystä, vaikka se selittääkin esimerkiksi yli puolet erosta Suomen ja Ruotsin talouksien kasvussa. Suomen talouskasvu on tänä aikana ollut vaisua suhteutettuna työikäiseen väestöönkin.
Tuottavuuskasvun heikkous tilapäistä?
Se, kuinka paljon bruttokansantuotetta työikäinen väestö tuottaa, voi vaihdella kahdesta syystä: työllisyysasteesta ja tuottavuudesta. Mitä suurempi osa työikäisestä väestöstä on työllistetty ja mitä enemmän keskimääräinen työntekijä tuottaa, sitä suurempi on bruttokansantuote.
Åkerholmin huoli heikosta tuottavuuskehityksestä saa tukea, kun erittelee tarkemmin, miksi Suomen talouden kehitys on vuosina 2008–2019 ollut suhteellisen heikkoa myös väestökehitykseen suhteutettuna. Tuotanto työntekijää kohden on kehittynyt heikommin ainoastaan Italiassa. Kuilu Italiaan on tosin merkittävä – siellä tuottavuus on jopa supistunut.
Paljon puhuttu työllisyysaste on sen sijaan kehittynyt Suomessa suhteellisen hyvin. Työllisyysaste ei tosin ole noussut läheskään yhtä jyrkästi kuin Saksassa mutta kuitenkin hivenen ripeämmin kuin Ruotsissa.
Suomen poikkeuksellisen heikko tuottavuuskasvu ajoittuu selvästi 2008 finansikriisin jälkeiseen viisivuotiskauteen. Viime vuosina Suomen tuottavuuden kasvu on ollut vertailumaiden vahvimpia.
Työllisyysasteen nousussakin Suomi on viime vuosina yltänyt parhaimpien joukkoon, joskaan ei läheskään Espanjan tasolle. Työllisyyskehityksessä suhdanteilla on iso merkitys. Espanjan on ollut suhteellisen helppo nostaa työllisyysastetta, kun työllistettäviä työttömiä on ollut paljon. Saksassa työllisyysastetta on ollut vaikeaa enää kohentaa, kun työttömyys on jo laskenut hyvin alhaiselle tasolle.
Pidemmällä 20 vuoden tarkastelujaksolla Suomen tuottavuuskehitys näyttää myös erittäin hyvältä. Tuotanto työntekijää kohden on noussut neljänneksellä – käytännössä yhtä paljon kuin kärkisijaa pitävällä Tanskalla. Ruotsi täydentää Pohjoismaiden hyvää kehitystä, kun taas Saksa jää kauas jälkeen.
Saksan talouden hyvä kehitys viimeisen parin vuosikymmenen aikana perustuu lähinnä erittäin hyvään työllisyyskehitykseen. Ruotsi sen sijaan on vain piirun verran Suomea edellä työllisyyden parantamisessa, vaikka maan rakenteellisia työmarkkinauudistuksia pidetään usein esimerkillisinä, kun taas Suomessa ei ole saatu vastaavia aikaan.
Mielenkiintoista on, että Italiassakin työllisyysaste on parantunut runsaasti vuosituhannen vaihteesta. Maan huolenaiheena on, että tuotanto työntekijä kohden on laskenut, mikä on pitänyt maan kasvuvertailun häntäpäässä riippumatta valitusta ajanjaksosta. Tämä ei ehkä ole yllättävä maassa, jossa esimerkiksi cittaslow-liike on nostanut taloudellisen tehottomuuden yhteiskuntafilosofiaksi.
Toteutuneiden kasvulukujen perusteella on vielä vaikea olla kovin huolissaan siitä, että Suomen talouden tuottavuuskehitys olisi kansainvälisessä vertailussa erityisen heikolla uralla.
Suomen tuottavuuskehitys oli erittäin heikkoa finanssikriisin jälkeisinä vuosina, kun Nokian menestystarina romahti. Sitä edelsi kuitenkin erittäin vahva tuottavuuskehitys vuosina, jolloin Nokia valloitti maailmaa, joten kahdenkymmenen vuoden tarkasteluajanjaksolla Suomi on edelleen vertailun kärkiluokkaa.
Viime vuosien kehitys antaa toivetta uskoa, että Suomen poikkeuksellisen heikko tuottavuuskehitys oli vain tilapäinen häiriö.
Suomen epäsuotuisa väestökehitys on sen sijaan perustellumpi syy olettaa Suomen talouskasvun pysyvän esimerkiksi muita Pohjoismaita hitaampana.