Suonpää: Jarmo ja miehiä sortavat parisuhdemarkkinat
Miehet luovat kysynnän, naiset tarjonnan, uskoo pastori Jarmo. Jotkut seikat eivät kuitenkaan kerro naisten nirsoudesta vaan rakenteellisesta epätasa-arvosta.
- 27.09.2017 16:40
- Samuli Suonpää
Muutama päivä sitten kuuntelin jälleen, Luoja ties kuinka monetta kertaa, monologin miesten huonosta asemasta parisuhdemarkkinoilla. Tällä kertaa äänessä oli eräs Jarmo, mutta yhtä hyvin hän olisi voinut olla Jorma, Joonas tai vaikka Jali, sillä näitä parisuhdeoikeudenmukaisuudesta huolta kantavia jarmoja on jokainen ikäluokka täynnä.
Jankutus alkoi, kuten nämä jankutukset useimmiten alkavat, oikeudenmukaisuuskysymyksestä. On epäoikeudenmukaista, että miehet eivät saa seksiä. Näissä monologeissa, sillä keskusteluahan tuosta poraamisesta ei yleensä synny, parisuhteet muodostuvat markkinatalouden pelisäännöin. Kysyntä on tässä mallissa aina miehillä, tarjonta naisilla, ja koska miehet eivät saa riittävästi, naisissa on jotakin vikaa. Taas miehiä sorretaan.
Huojuvaksi rakennelmaksi evoluutiopsykologian yleistysten päälle kasattu parisuhteiden markkina-arvoteoria on enemmänkin baarianekdootti kuin teoria. Jarmojen parisuhdemarkkinoilla miehet ostavat lähtökohtaisesti seksiä ja haluavat kauniin nuoren naisen, naiset puolestaan satsaavat kauneuteensa saadakseen menestyneen ja varakkaan miehen eli turvallisuutta. Nyt kun Jarmolla ei ole rinnallaan kaunista morsianta, on syy naisten.
Ei Jarmo kokonaan väärässä ole. Esimerkiksi hänen huomionsa siitä, että ”naiset naivat ylöspäin, miehet alaspäin”, oli ihan tarkkanäköinen. Naisilla on parisuhteissa keskimäärin huonommat tulot kuin miehillä ja valtaosassa parisuhteista miehen sosiaalinen asema tosiaan on korkeampi kuin naisen. Mikään muu ei toki olisi mahdollistakaan niin kauan, kun naisten tulot ylipäänsä ovat miesten tuloja alhaisemmat ja johtajanpaikat menevät lähtökohtaisesti miehille niin kirkossa kuin yhteiskunnassa muutenkin. Ei se naisten nirsoudesta kerro, vaan rakenteellisesta epätasa-arvosta. Jarmon orastava feminismi se tässä vasta etsii muotoaan.
Mies haluaa seksiä, nainen jotakin muuta, mutta ei selvästikään Jarmoa.
Pahimmin tämä epäoikeudenmukaisuus korostuu yöelämässä, vakuutti Jarmo ja kertoi, miten usein hän joutuu lähtemään yökerhosta kotiin tyhjin, mutta onneksi käyttökelpoisin käsin. Jarmon peliliike yökerhossa on tarjota naiselle drinkki ja ehdottaa seuraavaa kotonaan. Yllättävän huonosti kuulemma lähtevät mukaan. Yritin ehdottaa Jarmolle, että tuossa ei varsinaisesti ole kyse drinkin tarjoamisesta vaan maksutapahtumasta ja että osa naisista, ehkä ihan ymmärrettävästikin, pitää ajatusta jokseenkin loukkaavana. Jarmon mielestä tänä kuitenkin kertoo siitä valtavasta biologisesta erosta miesten ja naisten välillä. Mies haluaa seksiä, nainen jotakin muuta, mutta ei selvästikään Jarmoa.
Helppohan se Jarmon onkin olla valmiina seksiin heti ensi kohtaamisella, miehille kun on koko heidän elämänsä ajan kerrottu, että menestyvä sankari kaappaa naaraan mukaansa, tiesi se nainen sitä haluavansa tai ei. Näille Jarmon tavoittelemille naisille taas ovat heidän isänsä, oman elämänsä jarmoja ehkä hekin, opettaneet päinvastaista. Naisen ei kuulu suostua – sillä halustahan ei naisella saa olla kyse – seksiin ensimmäisellä tapaamisella. Jarmon mielestä oli silti ihan hyvä, että naisia on kasvatettu näin, sillä ei hänkään pappina haluaisi parisuhdetta sellaisen naisen kanssa, jolla on ollut monia kumppaneita. Pastori Jarmo haluaisi olla naiselle se ensimmäinen jarmo.
Yritin lopuksi tarjota Jarmolle sitäkin selitystä, että ehkäpä jotkut naisista saattavat pitää häntä hiukan päällekäyvänä. Osa naisista, näin luulen, saattaa vierastaa tai hiukan pelätäkin miestä, joka ilmestyy tyhjästä kertomaan, että on naisen velvollisuus antaa hänelle seksiä. Väärässä olin, tiesi Jarmo. Naiset nimenomaan haluavat pahan pojan ja Jarmokin, drinkkilaseineen ja seksiehdotuksineen, on pikemminkin liian kiltti ja kiltit miehet jäävät ilman. Jarmo pelkää, että ajautuu ”kaverivyöhykkeelle”, eli nainen pitää häntä ystävänä. Se olisi kamalaa. Ystävyys on miesten kesken ihan terve asia, sillä ystävyys on yhteenkuuluvuutta ilman seksiä. Naisen kanssa Jarmo ei halua ystävystyä, nimenomaan tästä samasta syystä. Miksi satsata naiseen, kysyi Jarmo, jos ei ole varma, johtaako se parisuhteeseen eli seksiin? Se vaihtoehto, että ihmiset ensin tutustuisivat ja ystävystyisivät, on ilmeisesti kokonaan poissuljettu, kun ihmissuhteita käsitellään markkinahyödykkeinä.
Kun Jarmo nousi junasta, hän kysyi, onko minulla tarjota hänelle mitään vinkkejä. Ehdotin, ettei ainakaan ihan kaikille kailottaisi olevansa pappi. En tiedä, onko siitä parisuhdemarkkinoilla apua. Mutta ainakin minua, seurakuntalaista, hävettää vähän vähemmän.