Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ei, koska Daikinissa kenno kelluu vapaasti eikä tarvi erillistä vastusta.Olisiko kuitenkin pohjan sulanapitovastus tuo 50W?
Se kyllä taitaa olla ainakin jossain malleissa aina päällä, niin tuo aina välillä vähän hämää. Laitan panokset sille kuitenkin, ilman mitään sen suurempaa tietoa.
Ei, koska Daikinissa kenno kelluu vapaasti eikä tarvi erillistä vastusta.
Toikin vaatii sitten sen, että virrat palautetaan päälle joku puoli tuntia ennen kun ite ilppi käynnistetään. Eli ei voi vaan katkoa virtoja ja laittaa takas päälle, tuskin siinä on älyä joka odottaa että kompura on lämmin ennenkuin yrittää sitä pyörittää.Esim. Daikinissa on jotain lämmitystä tms. mitä se käyttää aina välillä päällä kun ulkona on kylmä ja kompura ei käy. Pumpun kulutus silloin noin 50W kun pelkän sisäyksikön puhallus vie vajaa 20W. Luulen, että se kierrättää ja pitää nesteitä lämpöisempänä siinä vaiheessa. En ihmettelisi, vaikka se hyödyntäisi tuota jotenkin myös kylmällä käynnistettäessä.
Juu, hallitusti ilpit pitää sammuttaa eli kakesta ensin virrat pois ja töpseli pois seinästä / sulake pois vasta kun ulkoyksikön ropeli pysähtyy.
Mä olen päätellyt että siellä on paine-eromittari jolla se tutkii kennon jäätämistä.
Siinä kennon alla ei ole mitään peltiä. Sulatusvedet tippuu suoraan maahan, tai paljuun kuten omassa tapauksessa.Mutta se ulkoyksikön pohja vaatii, ettei se jäädy tukkoon?
Siinä kennon alla ei ole mitään peltiä. Sulatusvedet tippuu suoraan maahan, tai paljuun kuten omassa tapauksessa.
Kuvassa Daikin ulkoyksikkö alapuolelta.Siinä kennon alla ei ole mitään peltiä. Sulatusvedet tippuu suoraan maahan, tai paljuun kuten omassa tapauksessa.
Jep, eli vedet tulee sujuvasti tuosta ilman, että tarvii erillistä sulatusta. Lähinnä maatelineeseen jää välillä jääpuikkoa jos on kylmempää.Kuvassa Daikin ulkoyksikkö alapuolelta.
Eihän tuolla ole merkitystä, jos se mittaa koneen ulkopuolista painetta.Eli tuon putken olis hyvä olla melko lähellä tai melkein kiinni kennossa?
Omasta näyttää kiinike hajonneen ja tuo letku viitisen senttiä irti kennosta
Täällä asennettiin edelliskesänä Panasonic TZ35 ja hyvin pelannut pari kesää. Omasta mielestä oli halpa ja hyväMikä pumppu on hinta/laatu-suhteeltaan paras viilennystä varten? Onko markkinalla suuria eroja?
Näitä on tarjottu tähän mennessä:
Toshiba SeiyaPlus 13
Samsung Cebu 9
Samsung Wind-free comfort 9
Mikä pumppu on hinta/laatu-suhteeltaan paras viilennystä varten? Onko markkinalla suuria eroja?
Näitä on tarjottu tähän mennessä:
Toshiba SeiyaPlus 13
Samsung Cebu 9
Samsung Wind-free comfort 9
Itselläni hieman samanlainen tilanne (tosin ei 105m2 vaan hieman alle 100m2) ja maalämpö valmistui 2022 kesäksi.
Käytössä täällä gree bora 35-a/w mistä ainakin mainoksissa todetaan seuraavaa:
"
"
Käyttötarkoitus Vain jäähdytys Mitat ja tehot Sisäyksikkö
Mitat (k x l x s) mm 250x773x185
Paino kg 8,5
Äänenpaine (min-max) dB(A) 28 – 42
Ilmavirta (min-max) m³/h 300, 430, 500, 550
Ulkoyksikkö
Mitat, k x l x s mm 596x842x320
Paino kg 31
Äänenpaine (jäähd. / lämm.) dB(A) 52
Sulakekoko 10ASuositeltavat kohteet Kerrostalo, Omakotitalo, Rivitalo, Toimisto Kohteen pinta-ala 10-60m², 60-120m², 120-160m²
Tuotteen esite:
Käyttö ja asennusohje:
Pienillä sivuhuomioilla oikein hyvä ja riittävä omaan käyttööni.
Sivuhuomioita:
Paikat kuten: WC, Kodinhoitohuone, Pesuhuone, Sauna, Tuulikaappi, Vaatehuone, Terassi, Ulkovarasto jne. eivät kuulu paikkoihin mitä viilennän (osa varmaan itsestään selviä asioita).
Suurin ero tuli siitä että ensimmäisenä päivänä käyttöönotossa ilman kosteus tippui reippaasti (useampi ämpärillinen vettä mikä näkyi ulkoyksikön alla, suosittelen 5 tai 10l ämpäriä). Sen jälkeen joku +23/24C pyyntinä riitti oikein hyvin saamaan aikaan viileän tunteen. Jos pyyntinä oli joku +22C tjsp. tuli helposti kylmä olo. Tämä siis Pirkanmaan kohdalla missä ulkona saattoi olla helposti noin +28C astetta ja tarkeni oikein hyvin pelkissä shorteissa / polvihousuissa.
Ensimmäisen noin puolen päivän jälkeen harvempi (vesi)ämpärin tyhjennyskerta riittää. Otaksuen että ovia ja ikkunoita ei pidä auki ja suoralla auringonpaisteella pitää myös verhoja kiinni (niin ainakin itse tein).
Itse en nyt ihan 100% miettinyt esim. ympäristöystävällisyyttä (tämä oli tuote mitä suositeltiin firman puolesta joka myös asensi maalämmön) mutta ilmeisesti sekin on kunnossa:
"
Boran invertteritekniikka mahdollistaa hyvän energiatehokkuuden ja hiljaisen käyntiäänen. Erinomainen energiatehokkuus (A++, SEER 6,1) takaa energiapihin viilennyksen.
Ympäristöystävällisen R32-kylmäaineen kasvihuonepäästöt ja ympäristön kuormitus on kolme kertaa pienempi verrattuna perinteiseen R410A-kylmäaineeseen. Ympäristöystävällinen R32-kylmäaine on myös tehokkaampi, jolloin kylmäainetta tarvitaan lämpöpumpussa vähemmän.
"
Yksi tärkeimpiä asioita muistaa on kuitenkin että tämä on tarkoitettu viilennykseen ainostaan. Tällä VOI myös lämmittää mutta se ei ole erityisen energiatehokasta ja taisi olla +5C alle kun ulkona tippuu lämpö käyttö olisi suositeltavaa lopettaa. (Jäähdytys +5 - +43C ulkolämpötilassa). Suositus taisi olla 10A sulake mikä voi teoriassa myös aiheuttaa ongelmia (tuskin mutta onhan Suomessa kämppiä mitkä on rakennettu ennen 1918 sotiakin ja sähköt vasta myöhemmin mahdollisen sisävessan ja juoksevan veden kanssa kikkailtu toimimaan).
Mitsulla on nykyään.Osaako muuten joku suoralta kädeltä vastata milllä merkeillä löytyy tuo ns. takkatoiminto featurena nykyään? Mökille täytyisi uusia molemmat pumput ja tuosta olisi oletettavasti hyötyä? Nykyisissä vuoden 2008 Mitsuissa ei moista ominaisuutta ole.
Toshiban takkatoimintoa on kovasti kehuttu. Itsellä on ihan uusi Daikin Perfera ja siinäkin se on, mutta en ole testannut enkä tarvinnut, ei ole takkaa samassa huoneessa missä ilppi on.Osaako muuten joku suoralta kädeltä vastata milllä merkeillä löytyy tuo ns. takkatoiminto featurena nykyään? Mökille täytyisi uusia molemmat pumput ja tuosta olisi oletettavasti hyötyä? Nykyisissä vuoden 2008 Mitsuissa ei moista ominaisuutta ole.
Multin huono puoli on se että pohjoiseen tarkoitettuja malleja ei ole kuin n. 1kpl markkinoilla.onko kokemuksia ilpistä kahdella sisäyksiköllä?
Ajatuksena ois laittaa autotalliin pumppu. tallin yhteydessä on varasto,joka on erotettu väliseinällä tallista.
tilojen koot ja sitä myöten lämmitystarvi on vähän eri, joten onnistuuko kahden yksikön systeemillä lämmittää tilat? kykekeenkö kumpikin sisäyksikkö pitämään oman tilansa
säädetyssä arvossa itsenäisesti, jos esim varastoa pitää viileämpänä mitä tallia. vai onko toinen yksiköistä enempi master ja toinen seuraa sen toimintaa?
Ok. onnistuiskohan väliseinää reijittää sen verran että lämpö pääsisi jakautumaan tallin ja varaston välilläMultin huono puoli on se että pohjoiseen tarkoitettuja malleja ei ole kuin n. 1kpl markkinoilla.
Tallin + varaston lämmityksessä ongelmaksi tulee helposti myös se että tila on liian pieni. Et tietenkään maininnut mitään koosta, mutta esim tuollainen 20m2 tila on jo ilpolle vähän ongelmallinen kun se lämpenee niin nopeasti, jolloin kone alkaa köymään lyhyttä sykliä.
Toshibassa se on ainakin idioottivarmasti toimiva. Mitsujen Circulator-toiminnosta on ristiriitaista tietoa, että puhaltaako manuaalinopeudella vai sääteleekö kone. Daikinissa on tuollainen adaptiivinen, jolla ei tee oikein mitään minun mielestäni.Osaako muuten joku suoralta kädeltä vastata milllä merkeillä löytyy tuo ns. takkatoiminto featurena nykyään? Mökille täytyisi uusia molemmat pumput ja tuosta olisi oletettavasti hyötyä? Nykyisissä vuoden 2008 Mitsuissa ei moista ominaisuutta ole.
Mä mietin itselleni jos laittaisi sisäyksikön väliseinään niin että ottaa ilman tallista ja puhaltaa sen varastoon. Sitten väliseinään vastakkaiseen reunaan alas reilu reikä, mutta eipä tuo ole mihinkään edennyt.Ok. onnistuiskohan väliseinää reijittää sen verran että lämpö pääsisi jakautumaan tallin ja varaston välillä![]()
Paljon niissä on lämmitettävää alaa?onko kokemuksia ilpistä kahdella sisäyksiköllä?
Ajatuksena ois laittaa autotalliin pumppu. tallin yhteydessä on varasto,joka on erotettu väliseinällä tallista.
tilojen koot ja sitä myöten lämmitystarvi on vähän eri, joten onnistuuko kahden yksikön systeemillä lämmittää tilat? kykekeenkö kumpikin sisäyksikkö pitämään oman tilansa
säädetyssä arvossa itsenäisesti, jos esim varastoa pitää viileämpänä mitä tallia. vai onko toinen yksiköistä enempi master ja toinen seuraa sen toimintaa?
Ok. onnistuiskohan väliseinää reijittää sen verran että lämpö pääsisi jakautumaan tallin ja varaston välillä![]()
En tiedä onko paras viilennykseen (ei varmasti ole, mutta oli hyvä hinta/laatusuhde asennettuna), et esim. kertonut viilennettävän tilan kokoa, mutta itse kirjoitin näin:
Ilmalämpöpumput on kehittinyt jonkunverran viimesen 10v aikana. toki perustekniikka ja toimintaperiaate on sama. Nykyään on vaan enemmän kaikkia ns. hienouksia niinkuin takkatoiminto,etähallinta yms.
Pumpun käyttöikä on yleensä noin 10-15v ja vanha peruskorjattu laite voi toimia vielä toiset 5-10v. eli käytettyä hyvin huollettuna voi harkita jos budjetti on tiukka.
Mitä merkkeihin tulee. niin edelleen siellä kylmäainepiirissä on ihan samat komponentit. Eli valmistajat käyttää samoja bulkki osia ja mikään ei muutu kuin merkki ulkokuorissa. toki on laatu ja kokoonpano eroja yms.
Pumpun asennuspaikka ratkaisee todella paljon. toki ilma leviää hyvin jos sisäyks puhaltaa hyvin. mutta tässä pitää muistaa se, että kuuma ilma menee ylös ja kylmä alas.
Asennuksen laatuun pitää kiinnittää huomiota toiseksi eniten. jos pumppu asennetaan huonosti tai ammattitaidottomasti. niin ongelmia tulee.
Joko ILP vuotaa pikkuhiljaa kylmäaineet pihalle tai pahimmassa tapauksessa kesällä viilennyskäytössä kondessivedet nousee sisäyksikölle ja vuotaa pitkin seiniä. Tai talon rakenteisiin riippuen mistä kondessiletku/putki menee ulos.
Lämmityskäytössä pumppu laskee vettä alleen jolloin suositeltavaa on että ulkoyksikkö on tarpeeksi korkealla (50-100cm alla tilaa) ja alla on vielä tarvittaessa vaikka tavallinen 100l laastipalju josta jäätynyt vesi on helppo poistaa talvella.
Tarjouksia kannattaa ottaa useammasta firmasta ja vertailla. perus pumppu asennus menee yhdessä päivässä. aikaa kuluu noin 4-10 tuntia perusasennuksessa ihan riippuen kokonais putkimatkasta ja kohteesta.
Jos kyseessä on hankala kohde tai multikone(useampi sisäyksikkö) aikaa voi mennä 2-3 pv.
Kohteessa pitää myös huomioida sähköt eli otetaanko virta sisä tai ulkoyksikölle töpselistä vai pitääkö syöttö ottaa keskukselta. (vaatii sähkömiehen)
Jos sisäyksikön asennuspaikka on korkealla (toinen,kolmas kerros yms), ulkopuolella tarvitsee yleensä nosturin. (riipuu ihan kohteesta)
Betoniseinät ja paksut tiilitalot vaativat timanttiporauksen erikseen.
Nämä kaikki on hyvä sopia myyjän kanssa etukäteen ettei tule yllätyksiä.
ILP on hyvä sijoitus ja normi sähkön hinnoilla(2019-2021) laite vie vain noin 0.5-1.00E päivässä sähköä vaikka se olisi päällä 24/7. Eli kyseessä on hyvin halpaa lämpöä tai kylmää.
Malli | Jäähdytysteho kW | Ulkoyksikkö dB(A) | Sisäyksikkö dB(A) | Ulkoyksikön koko mm l, k, s | Muuta | Hinta | Linkki |
Jäähdytyslaite Panasonic TZ35WKE | 0,85-3,90 | 48 | 42/30/20 | 780x542x289 | Wifi-etäohjaus | 889 | Jäähdytyslaite Panasonic TZ35WKE sisä- ja ulkoyksikkö |
Samsung Cebu 9 | 0,9–3,4 | 46 | 37/19 | 660x475x242 | Wifi-etäohjaus | 800 | https://combicool.fi/media/pdf/ef/45/29/SENA_Cebu.pdf |
Samsung Wind-free comfort 9 | 0,9–3,4 | 45 | 37/19 | 660x475x242 | Wifi-etäohjaus. Puhalluksen ohjaus pysty- ja sivuttaissuuntaan. | 1100 | Samsung WindFree Comfort AR09 -ilmalämpöpumppu asennettuna 1 899,00 |
Toshiba SeiyaPlus 13 | 1.20 - 3.60 | 48/43 | 41/20 | 530x660x240 | 1240 | https://www.toshibasuomi.fi/wp-content/uploads/2022/12/SEIYA-esite-Suomi-web.pdf | |
GREE Bora 35 | 0,9 - 3,6 | 51 | 41/26 | 550x732x330 | Wifi-etäohjaus | 740 | Gree Bora 35 asennettuna verkkokaupasta alkaen 1600,00 |
MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-HR35 | 0,9 - 3,4 | 51 | 46/38/31/22 | 538x699x249 | 1089 | Viilentävä ilmalämpöpumppu Mitsubishi Electric MSZ-HR35 |
Se on taottava kun rauta on kuumaAsennushinnat on karanneet käsistä, 860e on helvetisti perusasennuksesta.
Kuinka paljon pumpun hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota tuohon puhallukseen? Esim. Samsung Wind-free mainitaan myös sivuttaisuuntainen puhallus, muissa ei.
Meillä on talo selkeästi kahtia jaettu pohjaltaan ja yksi pumppu ei mitenkään saisi kaikkia huoneita lämmitettyä, laittoi sen mihin tahansa. Täysin selkeä laittaa toinen pumppu toiseen päähän taloa ja toinen toiseen. Neliötkin tulevat aika sweet spottiin / pumppu.Missä kohtaa taloon kannattaa hankkia toinen lämpöpumppu? Meillä on kesäpaikka joka on ollut nyt tyhjillään ja olisi hyvä pitää peruslämpöä päällä. ILPin etäohjaus on myös tässä näppärä.
Olohuoneessa on jo nyt lämpöpumppu, mutta miettisin että laittaisi toisen vastakkaiselle puolelle taloa, koska nykyisellään tuo yksi ILP ei jaksa puskea lämpöä talon toiseen päähän (olohuone -> keittiö -> eteinen). Eteinen olisi sikälikin tärkeä pitää jokseenkin lämpimänä koska siellä on pesuhuone ja WC.
Daikinilla on ainakin multi split malli ,jonka sisäyksiköt toimii itsenäisestionko kokemuksia ilpistä kahdella sisäyksiköllä?
Ajatuksena ois laittaa autotalliin pumppu. tallin yhteydessä on varasto,joka on erotettu väliseinällä tallista.
tilojen koot ja sitä myöten lämmitystarvi on vähän eri, joten onnistuuko kahden yksikön systeemillä lämmittää tilat? kykekeenkö kumpikin sisäyksikkö pitämään oman tilansa
säädetyssä arvossa itsenäisesti, jos esim varastoa pitää viileämpänä mitä tallia. vai onko toinen yksiköistä enempi master ja toinen seuraa sen toimintaa?
ILP:n asennus huomenna maanantaina ja aloinkin tässä nyt sitten miettimään kuinka paljon säästöä tuolla nyt käytännössä tuleekaan, tietäjät voi korjailla aukkoja?
Suorasähkölämmitteinen talo ja mulla ei ole kuin 2 patteria päällä talvisin koko talossa ja ne on poikien huoneissa. Talossa lattialämmitys keittiössä, vessassa ja kylppärissä. Talvikuukausina joulu-tammi on kulutus ollu ~60kWh päivässä. Sisälämpötila aika tarkkaan pyörii 21-22c välissä kokoajan. Tokihan isoin syöppö on tuo lattialämmitys ja lämminvesivaraaja, mutta eihän tuo ILP nyt niiden kulutukseen mitään vaikuta.
Tokihan se sitten levittää lämpöä tasaisesti joka paikkaan, tälläkin viikolla joka päivä tulet ollu saunassa.
Ehlkä mie en nyt vaan hoksaa jotain? Ei nyt varsinaisesti mikään ostokrapula iskeny, aloin vain miettimään asiaa. Tokihan sitten kesällä tuosta on hyötyä kun iskee helteet
E: Alunperin oli viime tiistaille sovittu asennus, mutta oli kuulemma niin mahoton kiire ettei kerenny.
Me kärvisteltiin joulukuu puulämmityksellä, kun ei pidetty sähköpattereita päällä ollenkaan. Sähköä kului 50% vähemmän kuin vuotta aikaisemmin jolloin ei tarvinnut säästellä. Tosin nyt oli poreallaskin säästöliekillä.ILP:n asennus huomenna maanantaina ja aloinkin tässä nyt sitten miettimään kuinka paljon säästöä tuolla nyt käytännössä tuleekaan, tietäjät voi korjailla aukkoja?
Meillä ainakin lattiat lämpeni ulkoseinien vierestä 1-2 astetta. Laattalattiaa ei ole kuin eteisessä ja pesuhuoneessa. Eteisen lattialämpö ei ole päällä, mattoja vaan laattalattioille niin saa nekin sammuttaa kokonaanNiin eli tuo myös tavallaan lämmittäisi lattian pintojakin? Lähinnä meinasin sitä, että olisi miellyttävän lämpöinen. Tuommonen kylmä laattalattia ei mitenkään hirveän miellyttävä ole![]()
Ihan mukavasti tullut kulutus alas.
Toki kannattaa tuossa ottaa huomioon suht leuto tammikuu. Täälläkin 2022 oli 1705kwh ja 2023 meni 1150kwh. Eli noin 30% vähemmän. Takkaa kyllä lämmitetty joka päivä käytännössä. Niin on kyllä aikaisempinakin vuosina, mutta nyt ehkä hitusen enemmän.
Niin eli tuo myös tavallaan lämmittäisi lattian pintojakin? Lähinnä meinasin sitä, että olisi miellyttävän lämpöinen. Tuommonen kylmä laattalattia ei mitenkään hirveän miellyttävä ole![]()