Minun työni on hyvin vaativaa ja sitä ei pysty tekemään kuin kourallinen ihmisiä koko suomessa. Yksikään työtön ei siihen kykene. Toisekseen, työskentelen yksityisellä sektorilla.
Tämä (ja kaikki muu surkea yleistys viestissäsi) kertoo siitä, että olet A. täysi mulkku, joka ajattelee olevansa ainutlaatuinen lumihiutale jolle ei koskaan voi tapahtua mitään; lisäksi sinulta puuttuu myös empatian puute B. Kirjoitat viestejäsi avohoitopotilaana kuten joku täällä uumoili.
---
Mutta asiaan. Wahlross (
Wahlroos tylynä: Valtava määrä työtä tulee poistumaan) ja Sipilä (
Pääministeri Sipilä HS:n haastattelussa: Suomalaiset tarvitsevat uudenlaisen sosiaaliturvan – ”Toimeentulo on pystyttävä rakentamaan monesta eri työtehtävästä”) ovat muun muassa puhuneet siitä, miten tulevaisuudessa työ vähenee (ajatukset nyt tuskin ovat alun perin heidän omiaan) ja työelämä pirstaloituu. Suurin (ja oikeastaan) ainut syy on robotisaato, joka pikku hiljaa nakertaa työpaikkoja laidasta laitaan.
Vastauksena on työn jakaminen mahdollisuuksien rajoissa; ajatus siitä, että kukaan ei ole korvaamaton ja 20h~30h työviikko on normaali. Näin etenkin tuottavissa töissä, joilla saadaan luotua kansantaloudelle lisäarvoa viennin muodossa. Samalla nämä "oikeissa" töissä työnsyrjässä olevat saavat korkeamman elintason ja enemmän vapaa-aikaa, mutta eivät koe, että kannattelevat tätä yhteiskuntaa yksinään.
Toinen ääripää on calebinkin esiintuomat entrylevel hommat, kuten roskien siivous, ruohonleikkuu, lumen luonti, vanhuksille juttelu, yms. hommat, joiden pelkistetyimpien työvaiheiden perehdytys onnistuu vartissa ja joissa on myös valinnanvaraa omien mieltymysten mukaan. Nämä hoitaa julkinen sektori (kunnat), ja jokaiselle (ainakin kokoaika)työttömälle annetaan esimerkiksi velvoite tehdä yksi päivä viikossa kyseistä työtä työttömyysturvaa/perustuloa vastaan; tai poistetaan koko turvat ja annetaan perustuloa vastaava määrä rahaa palkkana, täyttäkää aukot itse.
On totta, että tässä mallissa näiden matalapalkka-alojen työntekijät potkittaisiin nykyisestä palkallisesta työstä (2k€/kk?) pois, mutta siirtymäajaksi voitaisiin kehittää malli, jossa kyseiset työntekijät siirretään "työnjohtajiksi" kun hommat jo osaavat. Osa kouluttautuu muihin hommiin, osa eläköityy, osa kuolee. Siirtymäajan jälkeen "parempi palkkaus" loppuu.
Mallin hyötynä on se, että yhteiskunnan kokonaisverotarve yhteisien palveluiden pyörittämiseen laskee ja esim. vanhuksien hoidon taso nousee (ja voimme itsekin ajatella että meitäkin hoidetaan hyvin vanhana; vasta-argumenttina tietysti että miksi näihin tehtäviin ei palkata nyt vain porukkaa mutta niin, mistäs se raha taijotaan? Ja vaikka taijottaisiinkin, mistä se tukityöllistymisraha taijotaan kaikille 500 000 työttömälle?). Miinuksena yksilöllisen tason kärsimys siitä, jos olet nyt 30v ja kunnalla töissä puutarhurina, mutta en tiedä onko sekään reilua, että tulevaisuudessa jokaista kokoaikaista matalapalkkahommaakin on hakemassa kymmeniä/satoja nälkiintyneitä työttömiä. Säästetyt rahat voidaan käyttää paremman elintason turvaamiseen niille, jotka eivät tämän pakollisen "taksvärkkipäivän" lisäksi löydä minitöitä muualta; ei kuitenkaan niin, että sillä elää herroiksi. Yläpäässä olevat vielä tuottavan työn tekijät saavat lyhyemmän työviikon ja enemmän vapaa-aikaa, eikä heille tule epäreilu olo nykyisestä tilanteessa (tilanteesta, joka tulee nykyisellä kehityksellä koko ajan vääristymään lisää, eli: täysiaikaista työtä tekevien työmäärä kasvaa, tekijät vähenee ja palkka nousee, ja alimmalla portaalla työttömien määrä kasvaa).
Voi kuulostaa rajulta ehdotukselta, mutta itse toivon että tämän suuntaiseksi se tulevaisuudessa menee ainakin niissä valtioissa, joissa on ennestään ajatus hyvinvointivaltiosta ja tietynlaisesta yhteenkuuluvuudesta. Jokainen tekee jotain, ja sillä saa tietyn peruselintason. Jäljellä olevia palkallisia minitöitä tekemällä elintasonsa saa nostettua nykyiseen alempaan keskiluokkaan, ja kouluttautumalla ja osaamisella keskiluokkaan/ylempään keskiluokkaan (ilmainen opiskelu, mutta opiskelupaikkojen sääntelyä lisättävä sillä poikkeuksella, että tekniikan aloilla voi olla pientä ylitarjonta). Jos lahjoja, koulutusta ja taitoa on paljon (nykyinen palkka >10k€/kk) niin sitten rikkaisiin.
Vaikka vihervasemmistoa olenkin, niin kyllä minuakin aavistukseen ärsyttää (sosiaaliporno)uutiset, joissa kampaajaksi kouluttautunut yh-äiti valittaa kun kaikesta on tiukkaa, mutta silti asutaan 80m2 kerrostalossa kasvukeskuksessa niin, että auto löytyy ja kotieläimiä vinopino; päälle vielä ehkäpä tupakkaa. Tai teinit, joiden "ura" on olla äiti. Sitten 30v~40v paistatelleen lehdessä sille kiitosta, että on kasvattanut veronmaksajia.