Joo mulla on DIY systeemi ja ei ole Balboan eikä Geckon komponentteja. Suodatin ja KV pumppu erillinen pakettinsa ja lämmitin erillinen Pahlenin 9kw lämmitin. Silleenhän se tosiaan pitää saada toimimaan, että lämmittimelle määritän haluamani lämpötilan ja aina kun lämmitin käynnistyy niin silloin myös kv pumppu ja suodatus menee päälle. Sitten kun lämmitin ei ole käynnissä niin oletuksena suodatus ja kv pumppu ei ole myöskään toiminnassa, mutta halutessani ne pitäisi voida pakottaa päälle ettei käy niin, että todella lämpinä aikoina kesällä lämmitystarve on niin vähäinen, että suodatuskaan ei pyöri riittävän usein.
Vihdoin ja viimein aparaatit kytketty, palju täytetty ja tehty vähän lämmitystestejä ym excel käppyrän piirtelyä. Jos numerot ei kiinnosta niin älä lue tämän pidemmälle. Itseäni kiinnostaa.
Ensinnä kiinnosti se, miten hyvin mulla riittää lämminvesivaraajassa kapasiteetti ja maalämpöpumpussa hönkä tuottaa valmiiksi lämmintä vettä paljuun kun alan täyttämään sitä ihan tyhjästä täyteen noin +32c vedellä (arvelin, että se olisi näillä helteillä sopiva paljun veden lämpötila)
Alkutilanteessa 0min oli kvv varaajassa veden lämpötila +54,8c ja varaaja oli poissa päältä.
Ensimmäisen 30min aikana sain paljuun loroteltua noin 30cm vettä ja varaajassa veden lämpötila ehti laskea +51,1c asteeseen. Paljun istuimet ovat juurikin noin 30cm korkeat ja sen jälkeen vesitilavuus kasvaa ja paljun täyttyminen ”hidastuu” kun sitä mitataan veden pinnan korkeutena paljun pohjalta.
45min kohdalla kvv varaajassa veden lämpötila kävi alimmalla tasollaan noin +45c korvilla jolloin maalämpöpumppu alkoi tuottaa lisää lämmintä vettä. Vettä oli paljussa tuossa kohtaa noin 35cm.
80min kohdalla kvv varaajassa veden lämpötila oli noussut +47,1c asteeseen ja paljussa oli vettä 46cm. Tässä kohtaa tuli pieni tauko kun vaihdoin puutarhaletkun toisenlaiseen jonka kuvittelin pystyvän laskemaan nopeammin vettä.
90min kohdalla kvv varaajassa veden lämpötila oli ehtinyt nousta +49,4c asteeseen ja paljussa oli vettä 50cm. Vähän tämän jälkeen maalämpöpumppu lakkasi lämmittämästä kvv varaajaa.
110min kohdalla pistin hanat kiinni. Kvv varaajassa veden lämpötila oli +46,6c ja paljussa oli vettä noin 62cm. Paljua tyypättyäni totesin, että noin 80cm vettä paljussa on passeli määrä jotta hartiatkin menee veden alle joten täyttöaika tyhjästä täyteen kestää noin 2h 20min. Positiivista oli huomata, että voin lasetella paljun täyteen suoraan lämmintä +32c vettä ilman että lämmin vesi loppuu. Toki tilanne on aivan eri jos ulkona on pakkasta. Maalämpöpumppu ei ehdi lämmittää vettä niin tiuhaan koska sen pitää pitää myös kämppä lämpimänä. Ehkä kokeilen sitäkin joskus.
Summa summarum tuona noin 2h aikana kun vettä lorottelin mulla meni sähköä noin 7kwh ja kun vähentelen siitä normaalin kulutuksen niin veden lämmitykseen on mennyt jotain välillä 3-4kwh.
Seuraavana päivänä laskin paljuun kylmää vettä lisää, jotta sain veden pintaa vähän ylemmäs ja sitä oli melkein 70cm ja päätin kokeilla kauan kestää lämmittää sitä tuolla 9kw lämmittimellä ja paljon menee virtasta. Paljun tilavuudeksi ilmoitettiin 1900L ja jos se on piripintaan niin paljussa oli nyt ehkä 1400-1500L vettä.
Laitoin kannen paikalleen, ulkona oli noin +27,5c lämmintä ja aurinko paistoi osittain mustaan kanteen varmasti auttaen lämmitystä hiukkapikkasen. Veden lämpötila oli alkuhetkellä +25,1c mitattuna noin 30cm korkeudelta paljun pohjasta mitattuna. Lämmittimen termostaattiin pyöräytin pyynniksi +40c.
Lämpötilan nousu ja sähkönkulutus oli vähemmän yllättäen luotisuora viiva ja tein mittaukset noin 7min välein kun tuo mun digitaalimittari päivittää itsensä juuri 7min välein. Mittausten välillä sähköä kului noin 1,1-1,2kw ja lämpötila nousi +0,8c. 75min annoin lämmittimen pöhistä ja suodatin + 250W pumppu oli tietenkin myös päällä.
75min aikana veden lämpötila nousi alun +25,1c asteesta mukavaan +33,3c asteeseen ja sähköä kului 11,95kwh. Jännää. Päätin käyttää seuraavat tunnit, ehkä jopa vuorokauden kesälomastani nyt johonkin ihan muuhun. Se nyt on selvää, että maalämpöpumpulla tuotetun lämpimän veden laskeminen tulee halvemmaksi kuin tuolla sähkölämmittimellä veden lämmittäminen, mutta tietenkin se normaalitilanne on vain pitää se vesi halutun lämpöisenä tuolla lämmittimellä eikä lämmittää jättimäistä vesimassaa kymmeniä asteita kertalaakista.
Kunhan tässä keräilen taas innostusta niin mittailen myös sen ylläpitokulutuksen.