Paljonko syöt kasviksia päivässä?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mikkos
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 154
Ihan uteliaisuudesta kyselen kun uudet suositukset on julkaistu, mutta paljonko oikesti täällä ihmiset syö kasviksia? Olis ihan mielenkiintoista tietää ja verrata omaa kasvisten syöntiä muihin tavallisiin tekkiläisiin.

Erotellaan lisukkeet (peruna, riisi jne) erikseen ja ns. tuorekasvikset erikseen. Välipalat sun muut voi myös erotella.
 
Aamulla puuroon pieni kourallinen marjoja, lounaalla lautanen yli puolilleen salaattia (kurkku, tomaatti, paprika, salaatinlehdet), illalla 3 hedelmää (persimon, banaani, mandariini, appelsiini, jne). Ei varmaan tule 800 grammaa.
 
Kurkku viikossa noin. Eli 300g.
Eipä se paljoa päivässä siis ole.
Alle suosituksen.

Edit. Torstai hernekeitto, sehän unehtui tyystin.
 
Viimeksi muokattu:
Aamulla puolikas banaani. Päivällä keitetty peruna 1-2 kpl, joskus keitettyä porkkanaa. Kurkkua ja suolakurkkua satunnaisesti. Harvoin hapankaalia, toisinaan viipalepunajuuria. Klementiinejä kausittain.

Siis kaikkiaan erittäin vähän kasviksia suosituksiin nähden.
 
Jaa mutta en sitten laittanut omaani aloitukseen :btooth:

Omalla kohdalla menee sekasalaattia (salaattu, kurkku, tomaatti, punasipuli, paprika, marinoidut valkosipulit, oliivit täytteellä, salaattijuusto/feta) vaihtelevalla kokoonpanolla. Annos n.250g riippuen mitä siihen laittaa ja tulee kyllä syötyä 3-4 kertaa viikossa arkisin ruuan yhteydessä. Viikonloppusiin sitten jotain höyrytettyjä parsakaaleja, ruusukaaleja tai uunijuureksia joku 100-200g/päivä. Perjantaisin tulee popsittua koiralenkillä aina 250g rasia kirsikkatomaatteja.
Kesällä sitten tomaatteja runsaasti kun kasvaa omasta takaa ja muutenkin paljon salaatteja grilliruuan kylkeen.

Hedelmiä tulee aika harvakseltaan syötyä kun en ole makean ystävä, mutta mandariineja ja sitruksia ja ananasta tulee jonni verra syötyä, kesällä enemmän.
 
Ite syön noita kasvispusseja pari päivässä + jotain mitä niissä ei yleensä ole (kurkkua, tomaattia) eli varmaan vähän alle puol kiloa päivässä kasviksien osuus. Vähän laiska kokki. Tuohon kun lisätään marjat ja hedelmät niin helposti kilo tulee yhteensä täyteen. Aamupirtelössä (kiinteä ruoka kun ei aamulla maita) menee jo iso satsi marjoja ja hedelmiä. Kyllähän jotain kreikkalaista salaattia tai kanasalaattia vois upottaa aika isonkin määrän.
 
Jääkapissa aina heti syötäviä kasviksia tyyliin porkkana, vihreitä "lehtiä"(pinaatti, varsikaali,...), parsakaali, makeat kirsikkatomaatit, selleri jne. Pakasteina jotain vihreitä papuja. Joka ruuan kylkeen kasvikset niin päivän kokonaissaldo about 600g 250g vihreät pakastepavut ja loput tuoreista. Valmiiksisyötävät voi napostella ruokaa laittaessa raakana, nälkä on hyvä mauste. Tärkeätä ollut, että löytää hyvältä maistuvat valmiiksi pestyt annoskokoon pakatut vihanneksen. Osa parsakaalista maukasta, osa kitkerää ja pahaa.

Mun käsityksen mukaan uusin data on sitä mieltä, että marjoilla saa samat hyödyt kuin kasviksilla. Marjoissa toki enemmän kaloreita mikä voi olla ongelma painonhallinnan suhteen.

Usein jotain allaolevan kaltaista jos malttaa jättää kasvisten syönnin ruokailun eikä ruuanlaiton yhteyteen.
1734008439609.png

1734008595658.png

1734008567106.png



Jos on tarve tehdä erittäin maukkaita kasviksia niin sous vide on osottautunut ihmevehkeeksi siinä miten saa kasvikset maukkaaksi. Air fryer tekee pakastepavuista ihmeellisen hyvää.
 
Itse syön n. 500g kasviksia päivässä, jotta pääsisin suosituksiin. Se tulee lähinnä kurkusta ja tomaatista joita syön kolmella aterialla päivässä. Työpäivinä usein syön myös lounaaksi valmissalaatin jolloin kasvisten osuus hiukan kasvaa.

Pidän kurkusta ja tomaatista koska ovat vähäkalorisia ja maistuvat sellaisenaan. Tosin ne ovat paljolti pelkkää vettä joten en ole ihan varma kelpaavatko ne sellaisenaan tuohon suositukseen.
 
Aika reippaasti tulee syötyä kasviksia ilman että erityisesti ajattelen asiaa. En ole verrannut näihin uusiin "kohuttuihin" suosituksiin, mutta oletan että ne täyttyvät.

Käytännössä 1 omena/banaani päivittäin. Marjoja ja/tai kasviksia joka aterialla noin 200-400g, eli ehkä jotain 800-1200g hieman päivästä riippuen. Marjoista menee mustikoita ja puolukoita käytännössä joka päivä aamulla ja illalla kaurapuuron tai proteiinijauheen kanssa, varsinkin kesällä, kun marjoja saa ilman pakastamista. Aterioilla on aika usein lisukkeena joku 50-100g vaaleaa pastaa tai riisiä, mutta perunoita tulee syötyä harvemmin. Muut kasvikset aterioilla ovat ensisijaisesti miniluumutomaatteja, kurkkua, porkkanaa, parsaa, sieniä, pähkinöitä ja salaattia. Vuodenajasta ja kauppojen tarjonnasta riippuen sitten kaikenlaista muutakin, mutta nuo ovat päivittäistä peruskamaa. Tummaa leipää menee 1-2 siivua per päivä (+päällä pari siivua paheksuttua leikkelettä).

Proteiinit kertyvät noiden ohella pääasiassa jauhelihasta, kanafileestä, kalasta, raejuustosta ja tarvittaessa täydennettynä proteiinijauheesta. Pihvejäkin menee, mutta puoliksi tiedostamatta oikeastaan kaiken punaisen lihan syönti on viime vuosina selvästi vähentynyt.
 
En syö toistaiseksi yhtään. Aina ajoittain (ehkä joka toinen tai kolmas vuosi) sorrun testaamaan ja sisällytämään ruokavalioon. Aina silloin huomaan ruokahäviikin kasvaneen lähes äärettömiin (Ison pakastimen johdosta mitään ei juuri koskaan lennä roskiin).

Hedelmät ja vihanneksen olen korvannut multitabsilla. Kesäisin toisinaan herkuttelen paikallisia vattuja, mustikoita ja metsämansikoita... keväisin saatan maistaa nokkosta ja syksyllä sienestän.
 
Ainoa vihreä omalla lautasella on marsipaanikuorrute, perusperunaa ja hedelmiä + marjoja harvakseltaan.
 
Pari puolen litran smoothieta tulee vedettyä päivittäin missä runsaasti marjoja, hedelmiä, pinaattia, parsakaalia jne.

Muuten sitten perus tomaattia, kurkkua ja lehtisalaattia lautasella tai leivän välissä. Omenaa, banaania ja satsumia välipalana tai esimerkiksi ennen urheilua.
 
Töissä syödessä otan salaattilautasellisen mahdollisimman kukkuralleen. Vähän salaattia (tummimpia osia lehdistä koska ne vaaleat on pelkkää vettä, pitää olla klorofylliä), ripaus kurkkua, reilusti tomaattia ja sitten sipulia, kaalia tai mitä nyt sattuu olemaan lisäksi. Auringonkukansiemeniä pari teelusikallista päälle.

Kotona syödessä esiin yksi Taika-kulho. Siihen vihersalaattia tai jääsalaattia, pieni pätkä kurkkua, ehkä kolmannes suippopaprikaa, puolikas tomaatti ja pieni punasipuli tai puolikas isommasta. Kulho on tässä kohtaa reunaan asti tai vähän yli täysi. Auringonkukansiementä pussista sekaan.

Illalla yleensä kaksi hedelmää, sitrus ja omena. Nyt on ollut todella hyviä ja mehukkaita ahvenanmaalaisia omenoita paikallisessa Prismassa. Loppukesällä tulee haettua kulho omenoita pihapuusta eikä kaupan omenaa lainkaan.

Pitää kyllä punnita määrät jonain päivänä, ei oikein tarkkaa tietoa. Varmaan joku puolisen kiloa tulee päivää kohti.
 
Arkipäivänä varmaan reilu kilo. Saan päivän hiilihydraatit kasviksista ja hedelmistä. Nollakalorista lisäkuitua purkista.

Opiskelijalounaalla on helppo täyttää lautanen vihreällä, koska ruoka ei muutenkaan ole mitään kurmetta.

Itse suosin nopeasti syötäviä kasviksia, kuten porkkanoita ja paprikoita. Niitä voi vetää huikopalana kitusiin nopsaan, ja pitävät todella hyvin nälän poissa.
 
S-mobiilista katsottuna viimeisen 12kk aikana ollaan ostettu reilu 256kg kasviksia, joka tekee noin 700g per päivä. Eli 350g per lärvi jos molemmat söisi tasan puolet. Tuohon päälle sitten vielä töistä ostetut lounaat muutama per viikko. Ja pakastimesta marjaa/hilloja/sieniä sun muuta mitkä ei näy kauppalaskulla.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 752
Viestejä
4 564 647
Jäsenet
75 015
Uusin jäsen
Dani.kaipanen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom