Tämä teksti liippaa kyllä läheltä omaa ajatusmaailmaa yleensäkin säästämiseen liitten, eli käytetään sitä rahaa fiksusti parantamaan omaa sen hetkistä elämänlaatua.
Olen nyt pitkään miettinyt tätä ETF-säästämistä, tavoitteena siis säästää se 20-30v ja käyttötarkoitus rahalle olisi se, että pystyisi 40-50 vuotiaana hyvin mielin helläämään työntekoa (esim. 3 työpäivää viikossa töitä) ja täten keskittyä sitten kaikkeen muuhun.
Suora osakkeisiin sijoittaminen kiinnostaisi myös, mutta tätä varten täytyy lukea kirjallisuutta aiheeseen liittyen (otan suosituksia vastaan), eli nyt tavoitteena tällä ETF-säästämisellä päästä liikenteeseen.
Suunnitelmani on seuraava:
- KK-säästö 500€/kk (ainakin tässä vaiheessa)
- Salkkuun tulisi täällä ja muuallakin paljon suositeltua yksinkertaista settiä EUNL + IS3N jaolla 80/20 joka lukemani perusteella kattaa aika globaalisti markkinat.
Kysymyksiä:
- Onko KK-säästöön menevä summa liian paljon kun se jaetaan "vain" kahden ETF:n kesken?
- Laitanko alkuun jonkun könttäsumman näihin vai aloitanko vain suoraan kk-säästöllä?
- Onko jotain mitä kannattaisi vielä tässä vaiheessa huomioida?
Kiitos jos viitsitte tähän kommentoida niin pistän sitten oman sijoitus-urani käyntiin (Nordnettiin tunnuksenkin jo tein
)
Tämän filosofian mukaan kun sijoitat, niin 20-30 vuodessa ei kovin paljon metsään voi mennä:
1. Develop a workable plan
2. Invest early and often
3. Never bear too much or too little risk
4. Never try to time the market
5. Use index funds when possible
6. Keep costs low
7. Diversify
8. Minimize taxes
9. Keep it simple
10. Stay the course
Viimeisin kohta on haastavin, ja sen noudattamista koetellaan varsinkin nykyisessä markkinatilanteessa, kun monen salkku on ottanut osumaa. Aiheesta lisää:
Getting started - Bogleheads
Insinöörijärjellä loogisinta on sijoittaa globaalin markkina-arvon mukaan kustannukset minimoiden. Optimaalisin ratkaisu tähän olisi yksi ainut kustannustehokas ETF tai rahasto. Tähän sopivaa tuotetta ei kuitenkaan ole suomalaisille tarjolla. Paras vaihtoehtoinen ratkaisu on ETF-kombo EUNL + IS3N + IUSN (kehittyneet large/mid-cap + kehittyvät all-cap + kehittyneet small-cap). Viimeisen voinee jättää halutessaan pois, kun sitä ei Nordnetin kuukausisäästöön saa ja TER on myös melko korkea (0,35 %).
Viestistäsi päätellen olet kahdenkymmenen alkupuolella eli sijoitusmaailmassa hyvin nuori. Loistavaa sinulle! Nuorena on hyvä muistaa, että kannattaa keskittyä sijoitettavien summien maksimointiin (eli säästämiseen) sijoitussuunnitelman pienten nyanssien hiomisen sijaan.
Onko KK-säästöön menevä summa liian paljon kun se jaetaan "vain" kahden ETF:n kesken
En ihan ymmärtänyt, miksi se olisi "liian paljon". Joka tapauksessa sijoituskohteiden vähyys on plussaa, koska se tekee sijoittamisesta vaivattomampaa, kun säätötarvetta on vähemmän. Kuten sanoin, optimaalisin ratkaisu olisi yksi ainut kustannustehokas maailma-ETF (kehittyneet + kehittyvät maat), mutta sellaista ei ole tarjolla.
Laitanko alkuun jonkun könttäsumman näihin vai aloitanko vain suoraan kk-säästöllä
Hyvä kysymys, tästä kiistellään paljon. Könttäsumma on pitkässä juoksussa tutkitusti parempi noin 2/3 todennäköisyydellä. Toisaalta laskumarkkinassa kannattaa ajallinen hajautus. Itse laittaisin pienen könttäsumman heti (tai vaikka kolmena peräkkäisenä kuukautena). Jos on kyse jostain isommasta summasta (suurehko perintö vaikkapa), niin laittaisin puolet heti ja loput 1-2 vuoden aikana kuukausittain.
Onko jotain mitä kannattaisi vielä tässä vaiheessa huomioida?
Kannattaa panostaa psykologiseen puoleen. Vaikka kuinka sijoitukset sulisivat, niin siihen ei saa reagoida tunteella. Varallisuudellasi nyt tai muutaman vuoden päästä ei ole väliä, vaan sillä, mitä varallisuutesi on vuosikymmenien päästä. Syljet vaan kylmän tunteettomasti rahaa markkinoille tasaisen tappavaan tahtiin. Ja alkuvaiheessa säästämisen maksimointi on tärkeämpää kuin yksityiskohtien hiominen.
EDIT: Hätäkassa korkotilillä kannattaa olla myös. Sen suuruuden osaat itse arvioida paremmin. Varmaan joku 3-10k keskivertosuomalaiselle.
EDIT2: Mahdollinen asuntosäästötili on tietenkin vielä erikseen. Asuntorahoja ei pörssiin laiteta.