Tämä tässä, sekä lisäksi kannattaa vahvasti harkita hiivan vaihtamista erillismyynnissä oleviin tunnettuihin hiivoihin, joilla voi vaikuttaa hyvinkin paljon lopputulokseen. Samoin humalan lisäämistä kannattaa harkita joko keittämällä tai kuivahumaloimalla.Varsin laadukasta olutta voi saada myös uutteilla, se lisättävä sokeri kannattaa vaan unohtaa täysin niistä resepteistä, se kuuluu kiljuun.
http://www.kaunishumala.fi/nain-teet-kotona-olutta-ilman-valineita/Mitkä suunilleen on aloituskustannukset, kun -mitään- ei ole valmiina olemassa?
Niinno ennen kuin ostelemaan mitään Grainfathereita tai vastaavia panokoneita, niin suosittelen aloittamaan ihan käsityönä vaikka niistä uutteista. Aloituskustannukset siinä satasen paikkeilla. Puolen litran pullot suosittelen juomaan tyhjiksi itse, niin säästää kai siinäkin tai ainakin saa hyvän syyn juoda.Mitkä suunilleen on aloituskustannukset, kun -mitään- ei ole valmiina olemassa?
Kai sitä joskus voisi postata kuvaa panokoneesta^tm. Toki rakennustyö on tehty suuurelta osin panokaverini toimesta, vaikka kunnian siitä mieluusti ottaisinkin.Niinno ennen kuin ostelemaan mitään Grainfathereita tai vastaavia panokoneita, niin suosittelen aloittamaan ihan käsityönä vaikka niistä uutteista. Aloituskustannukset siinä satasen paikkeilla. Puolen litran pullot suosittelen juomaan tyhjiksi itse, niin säästää kai siinäkin tai ainakin saa hyvän syyn juoda.
Käymisastia ja starttipaketti 80e
Festival-olutuutteet
e. Ossid voisi kyllä laittaa tähän etusivulle vähän malliksi minne se mopo saattaa karata ts. laitteistostaan, mutta myöskin ehdottomasti pullotetuista tuotteista (etiketit!) ja lasiin kaadettuna...
Eipä se sokerikaan ihan aina väärin ole, kuuluu olennaisesti joihinkin tyyleihinVarsin laadukasta olutta voi saada myös uutteilla, se lisättävä sokeri kannattaa vaan unohtaa täysin niistä resepteistä, se kuuluu kiljuun.
Omasta mielestäni melko minimaaliset hajuhaitat. Jos pöntön nyt laittaa pieneen vaatehuoneeseen käymään niin kyllä sen huomaa sinne mennessä, mutta en näkisi, että se esim. sieltä olkkarin nurkasta pystyisi kovinkaan pahaa hellasäröä aiheuttamaan. Käymislämpötilat olen hoitanut siten, että wehnää käytetään OKT:n teknisessä tilassa, jonka lämpötila on säädetty sille sopivaksi 22C - 23C (haen yleensä enemmän banaani/hedelmä flavoreita). IPAt tulee sitten käytettyä autotallin puolella, jonka lämpötila on niille sopiva (17C -19C). Lagereita varten tarvisi melkein tehdä vanhasta jääkaapista STC-1000p kontrolloitu kylmäkaappi.Minkälaisia hajuhaittoja tästä hommasta on tiedossa? Ts. Onko hellasäröä luvassa vain pitääkö homma jotenkin erottaa olkkarin nurkasta kauemmas.
Miten säätelette käymislämpötilaa ja kun puhutte lämpimästä ja kylmästä, niin mistä asteista puhutaan?
Varsinkin noissa melkon 30L pöntöissä saattaa kansi tosiaankin falskata. FastFermentin kanssa en ole ongelmaa huomannut.Välillä on ainakin itsellä tullut aika voimakas humalan tuoksu pöntöstä pihalle. Tosin käymisastian kansi ei ole luotettavimmasta päästä, joten voi olla ihan vaan siitäkin kiinni, että kaikki paine ei ole välttämättä mennyt vesilukon kautta pihalle.
FastFerment on lattiapinta-alaltaan pienempi kuin normi 30L pönttö. Vähän korkeampi tosin...Täällä Brewfermin 30l pöntöt, mutta pääosin samaa kamaahan ne on. Käsittääkseni noissa sammion mallisissa ei ole mitenkään poikkeuksellista tuo kannen vuotaminen. FastFerment kiinnostaisi kyllä muuten esim. hiivankeruun sun muun osalta, mutta toistaiseksi se vie liikaa tilaa.
Ei muuten ole hetkeen särkenyt päätä yhtä paljon kun ekaa satsia keitellessä hellalla, kun kymppilitraisella kattilalla piti keittää erissä kolmisen tuntia ja liesituulettimen sijaan on vaan tuollainen rasvansuodatin hellan päällä. Koko kämpässä ihan pirunmoinen katku, liesituulettimen lasi tippui haihtunutta ja taas kontaktista tiivistynyttä vettä ja keittiön ikkunat ihan huurussa. Siitä tuli kyllä vähän palautetta puolisoltaSuurimmat haju"haitat" liittyy mielestäni keittovaiheen humalalisäyksiin ja itse panopäivään.
Ai perkeleEi muuten ole hetkeen särkenyt päätä yhtä paljon kun ekaa satsia keitellessä hellalla, kun kymppilitraisella kattilalla piti keittää erissä kolmisen tuntia ja liesituulettimen sijaan on vaan tuollainen rasvansuodatin hellan päällä. Koko kämpässä ihan pirunmoinen katku, liesituulettimen lasi tippui haihtunutta ja taas kontaktista tiivistynyttä vettä ja keittiön ikkunat ihan huurussa. Siitä tuli kyllä vähän palautetta puolisolta
Käymislämpötiloihin vielä halpana vinkkinä, että jos ei saa sovitettua huoneenlämpöä sopivaksi, niin useimpien ale-hiivojen kanssa pääsee sopivaan lämpötilaan kun laittaa käymispöntön halkaisijaltaan isompaan astiaan (esim. laastipalju), jonka pohjalle muutama sentti vettä ja käärii pöntön ympärille pyyhkeen. Tuolla pääsee yleensä ~3-4 astetta alle huoneenlämmön ja kiivaimman pääkäymisen aikana veden sekaan voi vielä heitellä kylmäkalleja.Kyllähän panotouhuihin kannattaa varata joku muu paikka kuin asunto, jos mitenkään mahdollista.
Autotalli tai muu lämmin varasto. Vielä kun sovittaa huoneenlämmön ~16-18 niin ei tarvitse edes erillistä käymiskammiota.
Käymistankin tekee muuten erihelppolla vanhasta arkkupakastimesta tai jääkaapista, johon STC-1000 tms ohjaamaan.
Huoneenlämmössä (~21*C) olueen tulee epäpuhtauksia käymisessä, koska kovimman käymisen aikaan oluen lämpötila voi olla jopa 3-5 astetta huoneenlämpöä korkeampi.
Ale-oluille itse käytän 16-19*C, lagereille 8-12*C.
Vehnäoluet, belgit ja kumppanit taas tulevat normaalissa huoneenlämmössä mainiosti.
Hiivalla voi pelata vähän, mutta ei loputtomasti.
Mangrove Jack's uutepakkauksista olen kuullut hyvää.Kiinnostaisi itsekin kokeilla kyseistä harrastusta. Onko kenelläkään kokemusta uutteista tehdyistä vehnäoluista? Olen silmäillyt noita Cooper'sin ja Brewfermin vaihtoehtoja ja tuumin onko noista mihinkään, vai olisikl vielä jotain muita parempia vaihtoehtoja? Uutteen lisäksi kannattaa varmaan hommata spraymaltaita, sekä sokeri pois tai hyvin vähän?
No ei ole hinnalla pilattu. Toki aika alkeellinen laitos mutta voisihan tuo toimia hyvänä aihionaNyt ollaan askeleen lähempänä oikeita panohommia kun juuri tilasin tämän mööpelin.http://www.ebay.de/itm/MAISCHEEIMER...367409?hash=item4d4e6ed231:g:FZ0AAOSw44BYEiQs
Tuossa on kotiolut foorumin juttujen mukaan jos jonkinlaista virittelyä mutta eiköhän sillä jotenkin alkuun päästä.
Sanoisin että tuosta jää kirjaimellisesti paska maku suuhun ja koko hieno harrastus saattaa tyssätä tuohon. Tuossa ajassa et hyvää olutta saa.Onko tästä mitään kokemuksia? http://www.mulletoi.com/shop/baila_baila/bileiden_buustaajat/prod__19587_kotipanimo-lager
Mä tuun kylään.Melko tarkasti Stadin Panimon American Lagerin ja Sessio IPA:n välistä (aromi kuin lager, mutta vahvempi humalan maku). Aivan loistava.
Grainfather-veljellä on komia käymispytty. Mistä moisen kahvasit?Grainfatherista saa kyllä oikein tehtynä mukavan kirkasta vierrettä.
Periaatteessa niin kirkasta, että hyväksyisin lopputuotteenakin.
BrewUK:sta tilailin, pari kun punta on heikko.Grainfather-veljellä on komia käymispytty. Mistä moisen kahvasit?
Noh, itselläkin ovat vasta unelma, johon ei liika rahaa saati sitä tilaa nyt ole.Oispa tiloja tollaselle laitteistolle
Missään nimessä ei kannata edes harkita alle 20l kattilaa jos ei halua turhautua. 50l kattilakaan ei juuri vaadi lisätyötä vs 10l.Viikonloppuna olisi edessä jouluoluiden pullotus. Olisikohan 9. satsi mitä olen olutta pannut. Välineenä 10l Braumeister. Jos tuota joku harkitsee, niin suosittelen hommaamaan kerralla 20l mallin. Tuo 10l versio on kätevä käsitellä, mutta käytännössä samalla vaivalla saa tuplamäärän tavaraa tuolla 20 litraisella. Tähän mennessä olen tehnyt vain Braumeisterin resepteillä poislukien tuo jouluolut, jonka sovelsin muutamasta muusta reseptistä. Hyvää on tullut. Hiivan kanssa on vaan vähän säätöä, kun sitä on tullut laitettua ehkä hiukan liikaa. No, tekemällä oppii. Ennen tuon laitteen ostoa en ollut pannut olutta ikinä. Hauska harrastus, mutta melkoisen aikaa vievä.
Hiivaa liikaa? Montako pakettia olet sitten laittanut 10l satsiin? Yleensä alihiivaus on huomattavasti yleisempi ongelma kotipanimoissa. Esim. omiin noin 15l eriin tulee lähes aina keiteltyä litran startteri, että saa hiivauksen oikealle hehtaarille.Viikonloppuna olisi edessä jouluoluiden pullotus. Olisikohan 9. satsi mitä olen olutta pannut. Välineenä 10l Braumeister. Jos tuota joku harkitsee, niin suosittelen hommaamaan kerralla 20l mallin. Tuo 10l versio on kätevä käsitellä, mutta käytännössä samalla vaivalla saa tuplamäärän tavaraa tuolla 20 litraisella. Tähän mennessä olen tehnyt vain Braumeisterin resepteillä poislukien tuo jouluolut, jonka sovelsin muutamasta muusta reseptistä. Hyvää on tullut. Hiivan kanssa on vaan vähän säätöä, kun sitä on tullut laitettua ehkä hiukan liikaa. No, tekemällä oppii. Ennen tuon laitteen ostoa en ollut pannut olutta ikinä. Hauska harrastus, mutta melkoisen aikaa vievä.
Kokolailla samoilla linjoilla. Tuohon kun vielä yhdistää sen FastFermentin, niin käymisastioiden kanssa puljaaminen vähenee huomattavasti.Ostin Grainfatherin ns pystymetsästä ja olen ollut todella tyytyväinen. Se, että homma hoituu yhdellä vehkeellä ja peseminen käy helposti olivat ratkaisevat tekivät, vaikka kattilaviritelmillä olisi päässyt paljon halvemmalla.
Toi Kojashin käyttämä olis kyllä tosi pro. FastFermentin puolesta puhui helppo ja nopea saatavuus sekä puolta halvempi hinta.Fastfermentti olisikin seuraavaksi kiikarissa, tai sitten tuo Kojashin suosittelema -> https://www.brewuk.co.uk/brew-bucket-brewmaster.html