Aivan mielenkiinnosta kokeilin mikä on himmein valon taso mitä oledista irtoaa. No, se näyttää tältä:
(Valotukset 30s, f/1.4 ja ISO1600; pimeää on.)
Neljäsosaruudun täyttävä RGB(1,1,1). Kolme kuvaa joiden välillä TV:n (B1) algoritmit himmentää kuvaa. Laitoin valikosta käsin OLED-valoa pienemmälle mutta lopulta koko kuva katosi näkyviltä.
Viereiset nestekidenäytöt piti peittää kankaalla etteivät niiden "mustaa" näyttävät ruudut olisi sokaisseet pimeään tottuneita silmiä. Silmälle tuo valaistun alueen reuna näytti epäterävältä ja ruutu oli täynnä näennäistä kohinaa. Kumpikaan näistä ei ole siis ruudun olemassaolevia ominaisuuksia vaan enemmänkin ihmissilmän puutteita.
Kuvista erottuvan pystyviivoituksen näki sivusilmällä jos katsoi läheltä kuvaa, mutta n. metrin päästä sekin katosi. Silmälle kuva oli harmaa ja näytön vähäisessä valossa tarkasteltavat esineet myös värittömiä, ts. käytössä oli skotooppinen näkö. Tästä johtuen se kohta johon katseensa kohdisti oli aina epäterävä (siellä on vain väriä näkeviä soluja ja ne eivät toimi näin pimeässä). Samalla pystyi demoamaan Purkinjen ilmiötä: punainen esine näin vähäisessä valossa ei eroa mustasta esineestä.
Olisi ihan mielenkiintoista koittaa samaa nestekide-FALD-telkulla jossa olisi tuhansia yksittäin himmennettäviä taustavaloja. Pikseliskaalan pystyraidoituksen pitäisi ainakin kadota, mutta tuleeko muita epätasaisuuksia esim. taustavalon ledien kesken?