Tartutaan nyt tähän ja Tuokkosen offtopic-provoiluun, mutta pakko kyllä sanoa että ite sijotin kaltaistenne puheiden takia 60-90e De Buyerin (?) klassikkohiiliteräspannuun.
Yhen lauantai-illan kattelin youtubesta rasvanpolttovideoita, kun halusin omaan pannuuni priiman rasvapolton, että ihastuisin kerrasta ko. hökötykseen. Noh, yhden sunnuntain sitten käytin rasvanpoltteluun videoiden mukaisesti kuumentaen pannun liedellä sipaisten talouspaperilla minimaalisen kerroksen silavaa, antaen lämmetä savuamispisteeseen ja kokonaan jäähdyttäen ja toistaen. Varmaan joku 10-15 rundia tein sitä (ja varmaan kymmenisen tuntia), joka käsitykseni mukaan on vähän eksessiivistä, mutta "enempi parempi", kuten videot kertoivat. Noh, iha järkyttävältähän uus pannu alko rasvanpolton myötä näyttämään, mutta uskoin tutoriaalien sanomisia, että niin kuuluu olla ja että hyvä nonsticki tulee, mitä rumemmaks vetää.
Seuraavana aamuna sitten munat pannuun kevyellä rasvalla (varmuuden vuoks) ja eikös ne perkeleet hirttäneet oitis kiinni. Käristyneet munat vittuun pannusta, nopea tiskaus kuumalla vedellä, niinku ohje on ja uusi yritys runsaalla rasvalla. Kiinni leipo. Alko vituttaa koko helvetin ostos samoin tein. Seuraavana päivänä vielä uusi yritys maltillisemmalla lämmöllä broilerinfileille runsaalla öljyllä, mutta kiinnihä ne paskat tarttu. Alko kanssa näkymään halkeilua kiinni palaneessa rasvassa tuossa vaiheessa ja tiesin, että koko vitun pannu pitäis saippuarautavillatiskaamalla resettaa ja vetää täysin uudet rasvanpoltot. Siitä päivästä asti pannu on ollu jossai kaapin pohjilla ja mieluummi käytän astalona kuin ruoanlaittovälineenä.
Ihan vaan tälleen kommenttina niille, jotka tulee huutelemaan pannun "helppoudesta" (josta nyt muutenkin oon eri mieltä vs. nonstick arkikäytössä). Rasvapolton onnistuminen ei oo mikään itsestäänselvyys ja ratkaisee merkittävästi pannun tulevaisuuden ja helvetin helposti myös pilaa sen - eikä se todella ole mitään helppoa vaikka kuinka siihen valmistautuisi, kokemusta on. Varmasti joltain mummolta perityllä perintökapistuksella alkaa pintaa olemaan "suoraan pakasta", mutta en kyllä ite suosittele kotitalouksiin tollasta kaupasta todellakaan varauksetta saatika "helppoina" tekeleinä.
Ja ne jotka tulee huomauttelemaan rasvanpolton tekemisestä uunissa mieluummi, niin tuo paska ei sinne mahtunut.
Vaikka pinnoitetut pannut alkavatkin vituttamaan kerran vuodessa, niin ei ne vitutuskäyrällä ole päässeet lähellekään niitä leveleitä, mitä toi vajaan huntin hiiliteräspannu on saanut aikaan.
Muutenkin ihmetyttää ihmiset, jotka tulee Toyota-ketjuun huutelemaan, että kyllä se Mazda olla pitää - en ymmärrä