Muutoksen hitaus nykymaailmassa [oli "Maailma 1998-2008 vs 2008-2018"]

Liittynyt
09.10.2018
Viestejä
2 339
Onko kenenkään muun mielestä maailma muuttunut melko vähän viimeisen 10 vuoden aikana kuin sitä edeltävän 10 vuoden aikana? Esimerkiksi musiikki, elokuvat, muoti, autot, tietokoneet?

Esimerkkejä:

Minulla on 10 vuotta vanha kakkostietokone, joka on nettisurffailuun ihan riittävä. Mutta jos vuonna 2008 olisin yrittänyt käyttää vuoden 1998 tietokonetta, se olisi ollut toivottoman hidas.

Minulla on muutamia noin 10 vuotta vanhoja takkeja ja farkkuja, jotka ovat melko hyvin tämän päivän muodin mukaisia. Mutta jos olisin pitänyt vuoden 1998 vaatteita vuonna 2008, olisin näyttänyt huvittavalta.

Vuoden 2008 autot näyttävät huomattavasti modernimmilta kuin vuoden 1998 autot, mutta vuosien 2008-2018 välillä ulkonäkö on muuttunut paljon vähemmän.

Elokuvien erikoistehosteet näyttävät melkein yhtä hyviltä vuoden 2008 elokuvissa kuin vuoden 2018 elokuvissa, mutta vuoden 1998 elokuvien erikoistehosteet ovat heikkoja verrattuna vuoteen 2008.

En osaisi tunnistaa, onko jokin minulle ennestään tuntematon musiikkikappale vuodelta 2008 vai 2018. Sen sijaan osaisin melko varmasti sanoa, onko jokin kappale vuodelta 1998 vai 2008.

Rakennukset vuodelta 2008 näyttävät jokseenkin samoilta kuin vuodelta 2018, mutta vuonna 1998 rakennetun erottaa kyllä.

Urheiluvarusteet (jääkiekkomailat, sukset, jne) olivat melko samanlaisia 10 vuotta sitten, mutta vuonna 1998 ne olivat hyvin erilaisia (esim. jääkiekkomailat puuta).
 

TSN

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
492
En tiedä minkä ikäinen olet, mutta vanhemmiten aika vain tuntuu menevän nopeammin eteenpäin. Kyllä se kehitys menee tasaista tahtia eteenpäin. Ei maailma ole mihinkään pysähtymässä. Ihan samanlaisen ketjun joku olisi voinut tehdä 2008 ja vertaillut sitä edeltäviä vuosia.
 
Liittynyt
09.10.2018
Viestejä
2 339
En tiedä minkä ikäinen olet, mutta vanhemmiten aika vain tuntuu menevän nopeammin eteenpäin. Kyllä se kehitys menee tasaista tahtia eteenpäin. Ei maailma ole mihinkään pysähtymässä. Ihan samanlaisen ketjun joku olisi voinut tehdä 2008 ja vertaillut sitä edeltäviä vuosia.
Kolmekymppinen olen. Aika tuntuu kyllä kuluvan nopeammin kuin nuorempana, mutta sillä ei välttämättä ole tekemistä tämän asian kanssa. Ei maailman muuttuminen ole mielestäni hidastunut joka asiassa, sillä jotkut asiat ovat menneet huimasti eteenpäin 10 vuodessa.

Esimerkkinä vaikka kännykät ja suoratoistopalvelut.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 658
Kyllä se vanhempana aika tuntuu menevän tuplanopeudella nuoruuteen verrattuna. Muistan vielä elävästi kun menin armeijaan ja siitä on sentään parikymmentä vuotta. Ku vertaa aikaa ennen ja jälkeen armeijan niin tää sen jälkeinen parikymmentävuotta on kyllä menny hujauksessa.
Tokihan mitä enemmän ikää tulee niin RAM muistista alkaa karsiutua sitä ja tätä pois eikä muista kuin niitä olennaisia tapahtumia niin aika varmasti tuntuu menevän nopeasti.

Mutta aikakin on niin suhteellinen käsite. 5min hammaslääkärissä tuntuu ikuisuudelta mutta 5min jotain *krhöm* "mukavempaa" tuntuu sujahtavan hetkessä.
 
Liittynyt
05.03.2017
Viestejä
489
Aivan totta tuo PC maailman kehityksen "hidastuminen". Okei, juu, tapahtuu kehitystä, uudet prosessorit ovat tehokkaampia ja erityisesti siellä grafiikkakorttirintamalla tapahtuu paljon. Tehokas grafiikkakortti maksaa enemmän kuin koko muu kone.

Mutta näitä tehoja ei kaikki tarvitse. Ikivanhalla koneella katsoo YouTubea 1080p tarkkuudella, kirjoittaa sujuvasti Wordilla ja surffaa netissä.

Minä ostin kalliin tietokoneen vuonna 1993 ja vuonna 1995 oli turha edes haaveilla Windows 95:sta siihen asennettavaksi. Koneen elinkaari oli pari vuotta.

Vuonna 1998 ostettua Win98 konetta kellotin tappiinsa, päivitin muistin ja kiintolevyjen osalta ahkerasti ja pääsin sillä reilusti 2000-luvun puolelle ja Windows XP toimi ilman mitään ongelmia.

Edelleen hengissä oleva 2006 vuosimallin Core 2 Duo läppäri tuli alunperin XP:llä asennettuna ja se on ehtinyt käydä läpi kaikki Windowsit sen jälkeen (Vista, 7, 8, 8.1, 10) ja sillä pystyy tekemään kaikkea peruskäyttöä oikein hyvin. Muistin olen siihen tuplannut jälkeenpäin ja SSD laitettu sisään. Se jopa käynnistyy nopeasti.


______________


Muotia en ole ikinä seurannut. Farkut, collagepaita ja kangastakki (talvella toppatakki), sillä olen mennyt koko ikäni.

______________


Nykymusiikki on aivan perseestä (muutama poikkeusta lukuunottamatta). Ennemmin kuuntelen lopun ikääni vanhoja klassikkoja.


______________


Elokuvien tehosteet juurikin vastaa tietokoneiden kehitystä. 90-luvulla piti tehdä jumalattomasti töitä että saatiin edes etäisesti uskottavaa grafiikkaa isolle kankaalle. Nykyään kuolleita näyttelijöitä renderöidään leffoihin.

______________


Autot ovat kehittyneet tasaisesti. 1998 kalliimmissa autoissa oli ilmastointiautomatiikka, 2008 tavisautoissakin manuaali-ilmastointi, nykyään kaikissa 2-vyöhyke automaatti-ilmastointi. Vasta viime vuosina on tullut isoja näyttöjä (GPS ja sellaiset) tavisautojen matkustamoon, mutta toki niitä jossain edustus Bemarissa oli jo 90-luvulla.

Autojen ulkonäkö on aina mennyt laidasta laitaan. Muodokkaita "moderneja" autoja on aina osattu muotoilla, mutta on niitä laatikoitakin tehty. Miettii jotain 2018 vuosimallin Skodaa, joka taitaa olla Suomen ostetuin auto, niin onhan tuo niin ruma laatikko että harva 90-luvun auto oli noin mauttomasti muotoiltu. Mitä noiden valojenkin muotoilija on miettinyt?




90-luvun tylsin tavisauto (Suomen myydyin auto) oli jotain B-Vectran tapaista, joka on ihan nätti ja linjakas ilman mitään tyhmiä ylilyöntejä:

 
Liittynyt
03.05.2018
Viestejä
4
Tuo nopeuden tuntemus liittyy aivojen tapaan suodattaa turhia muistoja - arjen ja kokemusten muuttuessa tutuiksi ja tasaisiksi (vakituinen työ, avioliitto, pysyvä koti vs. uusia asioita, kokemuksia, kaupunkeja, ihmisiä, epävarmuutta jne.), ei tästä kaikesta jää muistikuvaa samalla tavalla kuin nuorena, kun moni asia oli uusi ja jännittävä - lähinnä koska päivät ovat niin toisiaan muistuttavia, tiedostitte tätä tai ette.

Asian hyvä puoli on se, että jos teette jotain uutta ja jännittävää, jää tämä muistiin yhtä hyvin kuin nuorenakin.

Ja itse maailmaan liittyen - internet muutti maailmaa paljon 2000-luvun alussa, mutta siinä missä nykyään esim. etsitään asia X googlella sekunnissa, pystyttiin sama tekemään 90-luvulla puhelinsoittojen, kirjaston, tuotekatalogien ja lehtimainosten, puhelinluettelon yms. avulla yhtä hyvin, mutta hitaammin. Periaatteessa pyöritään samojen asioiden äärellä, mutta tehokkaammin. Yksi nykyajan ironia on tosin se, että tiedonhakutaidot ja lähdekriittisyys saattavat olla vieras käsite monelle nuorelle, löytyi taskusta sitten miten paljon mahdollisuuksia tahansa...
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 276
Olisi hirveä ajatus palata 20 vuotta taaksepäin käyttämään jotain nuhaisia ja kehittymättömiä tietokoneita.
Varmaankin sellainen 2000-luvun kone toimii vieläkin selain käytössä ihan hyvin. 2010-luvun kone toimii ihan hyvänä pelikoneena vieläkin, jos on hyvät komponentit valinnut. Tuskin uusimmat pelikonsolitkaan pärjäävät?

Kuitenkin nykyään ihmetyttää nämä tonnin näytönohjaimet, kun pärjäisi heikommallakin?
Tonnilla saisi rakennettua jo ihan pätevän koneen. Siis onko joku tietty peli mikä vaatii paljon näytönohjaimelta?


Tuo on kyllä hurja juttu, kun puhelinluettelot poistuivat kokonaan. Ajatuksena ihan vammaista selailla puhelinluetteloa ja käydä läpi ensin sisällysluetteloa yms.


Räppi tulee vituttamaan alusta loppuun asti.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
4 250
Aiemmin jokin vaihtoehtokulutturi nousi massojen suosioon. Esim musiikista puhuttaessa seiskytluvulla oli punkkia ja progea, joista pop imi vaikutteita, kasarilla nousi metalli sekä hard rock ja toisaalta syntikan käyttö, ysärillä oli omat hommansa (grunge ja sitten toisaalta eurodance) jne. 2000-luvulla sen sijaan on siirrytty siihen, että massamusiikki ei nouse vaihtoehtokulttuureista, vaan massoille tuotetaan teollisesti trendejä. En toki väitä, etteikö jo 70-luvulla olisi ollut suuria levylafkoja, jotka toimivat hittitehtaina, mutta meno on mennyt kokoajan teollisempaan ja laskelmoivampaan suuntaan orgaanisen kasvun sijaan.
Sama ilmiö muun viihteen saralla havaittavissa: uutta "Terminatoria" tai "Alienia" ei tule, vaan tulee nimeomaan Terminator 6 ja Alienin 4:n spin-offin spin-off

Tonnilla saisi rakennettua jo ihan pätevän koneen. Siis onko joku tietty peli mikä vaatii paljon näytönohjaimelta?
Noin teoriassa 4k resoluutio vaatii neljä kertaa enemmän tehoa kuin 1080p kuva. Eli jopa sillä vähän päälle satasen näyttiksellä pelailee ihan kivasti 1080p näytöllä, mutta high-end näyttö vaati kyllä kovasti rautaa rajalle. Sillä satasen näyttiksellä saa konsolimaisen kokemuksen, joka useimille on ihan hyvä ja riittävät
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
270
Olisi hirveä ajatus palata 20 vuotta taaksepäin käyttämään jotain nuhaisia ja kehittymättömiä tietokoneita.
Kaikki on suhteellista paitsi aatelisarvo. 200MHz Pentium, 64MB muistia ja joku RIVA TNT riittivät aivan hyvin Win98:lle ja sen aikaisille peleille. Käyttökokemus oli ihan samaa luokkaa kuin nykypäivän 4GHz:n koneella ja Win10:llä.
 
Liittynyt
16.11.2016
Viestejä
492
Kaikki on suhteellista paitsi aatelisarvo. 200MHz Pentium, 64MB muistia ja joku RIVA TNT riittivät aivan hyvin Win95:lle ja sen aikaisille peleille. Käyttökokemus oli ihan samaa luokkaa kuin nykypäivän 4GHz:n koneella ja Win10:llä.
Juuri näin. Ja hyötyohjelmapuolelta jollain Word 6:lla saa kirjoitettua aivan samanlaisen eepoksen kuin O365:lla, sama excelöinnessä ym.

Mutta sovelluskehitystyökaluissa on tapahtunut paljon kehitystä, ainakin jos vertaa VS6:ta, jolla urani aloitin, nykyiseen Visual Studioon. Frameworkit nousee pystyyn kirjaimellisesti nappia painamalla :love:
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 276
Kaikki on suhteellista paitsi aatelisarvo. 200MHz Pentium, 64MB muistia ja joku RIVA TNT riittivät aivan hyvin Win98:lle ja sen aikaisille peleille. Käyttökokemus oli ihan samaa luokkaa kuin nykypäivän 4GHz:n koneella ja Win10:llä.
Tarkoitan aikakoneella siirtymistä tuohon aikaan. Moninpelit ei ollut kaksia silloin. Jonkinlaisia laatikon sisällä hyppimisiä ja toisten ampumista(unreal tournament).
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
270
Ja hyötyohjelmapuolelta jollain Word 6:lla saa kirjoitettua aivan samanlaisen eepoksen kuin O365:lla, sama excelöinnessä ym.
Ihan totta. Vaikka myöhempiä versioita onkin pakosta joutunut käyttämään, MSOffice 4.2:n jälkeen ei normikäyttäjälle ole tullut oikeastaan mitään varsinaisia "must have" -toiminnallisuuksia.
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
4 250
Kaikki on suhteellista paitsi aatelisarvo. 200MHz Pentium, 64MB muistia ja joku RIVA TNT riittivät aivan hyvin Win98:lle ja sen aikaisille peleille. Käyttökokemus oli ihan samaa luokkaa kuin nykypäivän 4GHz:n koneella ja Win10:llä.
Joo ei.

Windows boottaa nykyään jonkun 10sek, unesta herää muutamassa sekunnissa ja tämä sisältää sitten ties mitä steameja sun muita. Win 98 boottasi hyvässä lykyssä jonkun 30sek, jos oli yhtään mitään muuta kuin pakolliset prosessit päällä. Lisäksi ikkunoiden hallinta on jonkun sata kertaa tehokkaampaa nykyään kuin silloin, jostain ajureiden asenteluista sun muista puhumattakaan.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 020
Juuri näin. Ja hyötyohjelmapuolelta jollain Word 6:lla saa kirjoitettua aivan samanlaisen eepoksen kuin O365:lla, sama excelöinnessä ym.

Mutta sovelluskehitystyökaluissa on tapahtunut paljon kehitystä, ainakin jos vertaa VS6:ta, jolla urani aloitin, nykyiseen Visual Studioon. Frameworkit nousee pystyyn kirjaimellisesti nappia painamalla :love:
Tämä. Office 97 (jonka asennus ainakin opiskelijaversiossa tapahtui noin 40 levykkeeltä...) käynnistyy nopeammin tuollaisella 90 MHz yksiydin-Pentiumilla Windows 95 -kannettavassa kuin mitä Office 365 käynnistyy “7-sukupolven Core-lippulaivaneliydinprosessorilla” Windows 10:ssä. Myönnettäköön toki uudessa versiossa olevan joitain ihan hyödyllisiäkin ominaisuuksi, mutta perustasolla ero on häviävän pieni.

Sen sijaan jos Borlandin C++ työkaluilla tuossa samaisessa Windows 95 -koneessa meni ja teki vahingossa sopivasti ikuiseen kiireiseen silmukkaan jäävän ohjelman, niin edessä oli koko koneen väkivaltainen uudelleenkäynnistys. (Puhumattakaan että olisi jotain tulkattuja kieliä ja kivoja helppokäyttöisiä tapoja laatia graafisia käyttöliittymiä.) Oppipahan silloin pikkuisena äärimmäisen systemaattisen tavan välttää tietyt bugityypit...
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
270
Tarkoitan aikakoneella siirtymistä tuohon aikaan. Moninpelit ei ollut kaksia silloin. Jonkinlaisia laatikon sisällä hyppimisiä ja toisten ampumista(unreal tournament).
Ah, siis tyyliin "jos siirtyisin ajassa taaksepäin tietäen mitä nyt tiedän". Vuonna -93 Doom1 tiputti leuat sellaiseen malliin, mitä mikään muu peli ei sen jälkeen ole pystynyt toistamaan.
 
Liittynyt
16.11.2016
Viestejä
492
Ah, siis tyyliin "jos siirtyisin ajassa taaksepäin tietäen mitä nyt tiedän". Vuonna -93 Doom1 tiputti leuat sellaiseen malliin, mitä mikään muu peli ei sen jälkeen ole pystynyt toistamaan.
Täällä kolvailtiin kaverin kanssa nollamodeemikaapeli sähkölabrassa, että päästiin pelaamaan kyseistä peliä deathmatchina.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
270
Täällä kolvailtiin kaverin kanssa nollamodeemikaapeli sähkölabrassa, että päästiin pelaamaan kyseistä peliä deathmatchina.
Heh, ja me "lainattiin" sieltä täältä kieppi koaksiaalikaapelia, 4kpl 3com:in 3c509-verkkokortteja ja BNC-T-liittimet + terminaattorit, jotta saatiin kaverin opiskelijakämpällä 4 koneen verkossa sama aikaiseksi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 276
Ah, siis tyyliin "jos siirtyisin ajassa taaksepäin tietäen mitä nyt tiedän". Vuonna -93 Doom1 tiputti leuat sellaiseen malliin, mitä mikään muu peli ei sen jälkeen ole pystynyt toistamaan.
Hieman leuka lipsahti paikoiltaan tässä hetki sitten, kun pelailin vieläpä moninpelinä Ark: Survival Evolvedia tai se tapahtui jo Far Cry Primalin kanssa. Tämä näyttäisi olevan jatkoa.

Duke Nukem 3D, kun tuli PS1:seen joskus 90-luvulla niin ostohousut oli niin herkät, että piti toinen ps1 palauttaa takaisin. Nettiliike teki virheen lähettäessään pelin ekana niin ei muuta kuin Prismaan hakemaan heikommin varusteltu PS1:nen.:facepalm:

PC:llä Close Combat sarja sai kusihunajaisen tunnelman, kun hieman testailin Mustan Pörssin koneella. Nykyään ja pidemmän aikaan tuollaisen pelattavuus on liian kankeaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 276
Joo ei.

Windows boottaa nykyään jonkun 10sek, unesta herää muutamassa sekunnissa ja tämä sisältää sitten ties mitä steameja sun muita. Win 98 boottasi hyvässä lykyssä jonkun 30sek, jos oli yhtään mitään muuta kuin pakolliset prosessit päällä. Lisäksi ikkunoiden hallinta on jonkun sata kertaa tehokkaampaa nykyään kuin silloin, jostain ajureiden asenteluista sun muista puhumattakaan.
Taitaa se SSD-asema sen tehdä. Pitäisi vaan win98 emolta löytyä sata liitäntä.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
4 111
Onko kenenkään muun mielestä maailma muuttunut melko vähän viimeisen 10 vuoden aikana kuin sitä edeltävän 10 vuoden aikana? Esimerkiksi musiikki, elokuvat, muoti, autot, tietokoneet?

Esimerkkejä:

Minulla on 10 vuotta vanha kakkostietokone, joka on nettisurffailuun ihan riittävä. Mutta jos vuonna 2008 olisin yrittänyt käyttää vuoden 1998 tietokonetta, se olisi ollut toivottoman hidas.

Minulla on muutamia noin 10 vuotta vanhoja takkeja ja farkkuja, jotka ovat melko hyvin tämän päivän muodin mukaisia. Mutta jos olisin pitänyt vuoden 1998 vaatteita vuonna 2008, olisin näyttänyt huvittavalta.

Vuoden 2008 autot näyttävät huomattavasti modernimmilta kuin vuoden 1998 autot, mutta vuosien 2008-2018 välillä ulkonäkö on muuttunut paljon vähemmän.

Elokuvien erikoistehosteet näyttävät melkein yhtä hyviltä vuoden 2008 elokuvissa kuin vuoden 2018 elokuvissa, mutta vuoden 1998 elokuvien erikoistehosteet ovat heikkoja verrattuna vuoteen 2008.

En osaisi tunnistaa, onko jokin minulle ennestään tuntematon musiikkikappale vuodelta 2008 vai 2018. Sen sijaan osaisin melko varmasti sanoa, onko jokin kappale vuodelta 1998 vai 2008.

Rakennukset vuodelta 2008 näyttävät jokseenkin samoilta kuin vuodelta 2018, mutta vuonna 1998 rakennetun erottaa kyllä.

Urheiluvarusteet (jääkiekkomailat, sukset, jne) olivat melko samanlaisia 10 vuotta sitten, mutta vuonna 1998 ne olivat hyvin erilaisia (esim. jääkiekkomailat puuta).
Tämä on ihan totta ja jotenkin lohdullista ajatella että ei se viimeinen vuosikymmen ihan niin haipakkaa ole joka alalla mennyt kuin voisi kuvitella. Tyyntä myrskyn edellä?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 020
Taitaa se SSD-asema sen tehdä. Pitäisi vaan win98 emolta löytyä sata liitäntä.
Ei tainnut ”susikasi” tai edes se korjattu 98SE koskaan saada tukea 64-bittisille kovalevyjen osoitetauluille, riittävän vanha 80 gigan mekaaninen kovalevy lienee se modernein esine mitä noille kannattaa yrittää syöttää (tai muutenkaan SSD:n ”eheyttämiseen” ynnä muuta vastaavaa). Tuo siis tuli vielä XP:ole päivityksenä, ja ei-SP asennusmedia ei pysty asentumaan noille 120+ gigan asemille... (Lisöksi toki myöhempien aikojen kovalevyissä lienee 64-bittinen osoitetaulu kapasiteetista riippumatta. Tai jotain ongelmia kuulin joskus joillain olleen kun yrittivät laittaa uutta 80 gigan asemaa vanhaan koneeseen – eikä sekään toiminut...)

Lisäksi toki pitää olla joku moderni ”lankku”, joka ei tee sitä käynnistyksenaikaista muistin testausta (joka taisi sekin ottaa kymmenkunta sekuntia). Oi aikoja, oi tapoja. Missä kohtaa BIOS-standardia ruvettiinkaan niillä ”fast boot” -valinnoilla rikkomaan? 200X?
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 034
Itse tekniikan raaka kehitys on hidastunut. Sen sovellusten kehitys on päässyt omanlaiseensa vauhtiin, jota voi pitää tai olla pitämättä hyvänä juttuna. Oikein valituilla mittareilla maailma vuonna 2008 oli vielä melkein sama kuin 1998, kun taas nyt on kaikki toisin.

Kommunikaation tapa ja käytöskulttuuri ei paljon muuttunut 98-08. Soitettiin, tekstattiin tai muilla palveluilla viestiteltiin. Internet oli lähes koko tuon ajanjakson arkipäiväinen asia, vaikka suuri osa ihmisistä ei kovin paljon sitä itsenäisesti ja välittömästi mihinkään hyödyntänyt, siten että toiminta olisi poikennut vanhan tekniikan käytöstä. Varhaiskeski-ikäisen porukan tapa tehdä "päivityksiä" ja "jakaa" erilaisille "seinille" jokainen vauvan paskominen oli vasta uusi trendi, joka ei muodostanut käytöstapojen runkoa koko ikäryhmälle. Teinit toki jo tällä ensimmäisellä käsiteltävällä kymmenvuotiskaudella poseerasivat erilaisissa somepalveluissa, jotka kävivät parikin kehitysvaihetta läpi ennen niitä palveluita, jotka nykyisin ovat suosiossa. Ei se persekuvien lähettely silti korvannut suurta osaa normaalista kommunikaatiosta kuten nykyään, eikä tapahtunut tilassa ja hetkessä, lähinnä kai laiterajoitusten takia.

Nyt on ihan normaalia, että seurueessa joku tai peräti useimmat viestivät muualle oman päätteensä kautta ignoraten seuransa täysin. Tällaisesta oli 2008 ja varsinkin 1998 ainakin aikuisten ihmisten tapana ensin varovasti huomauttaa ja toiminnan jatkuessa reagoida siihen siten kuin tahalliseen vittuiluun reagoidaan. Käytöstapojen muutos.

Nyt on tapana pitää ihmisiin yhteyttä pinnallisesti somen kautta ja eristää itsensä muista kuin samanmielisistä tai muuten satunnaisin perustein valikoituvista yksilöistä. Somea käyttämättömät yksilöt myös suljetaan ulos, tai eihän heitä oikeastaan ole olemassa alunperinkään. Vuorovaikutuksen muutos.

Myös käsitys maailmasta muodostuu, joillekin hyvin nuoresta iästä alkaen, lähes yksin niiden mielipiteen mukaan, joilla on kaikilla sama mielipide. Kuplailmiö.

Tähän kaikkeen vähän liittyen peruspukeutuminen varmaan jatkossa muuttuu yhä vähemmän. Kuten musiikissa sun muussa, myös vaatetuksessa viimeistään nyt se mainstreamtyyli kausivivahteineen pakotetaan perinteisten ja somen mainostuuttien kautta. Tyyli on teollisesti suunniteltu halpakrääsän kysynnän ylläpitämiseksi. 1998 vielä melkoinen osa ihmisistä ei tajunnut tätä ja pukeutui ties mihin halpakaupan tuulipukuihin. Silloin heille naurettiin vähemmän kuin nyt.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 991
Elokuvien erikoistehosteissa on menty myös takapakkia. Oikeat lavasteet ja ihmiset näyttää vaan niin paljon paremmalta kuin joku tietokoneanimaatio.
T2 vuodelta -92(?) On tehosteiden puolesta komeampi kuin yksikään marvel-tranformer-hobitti.

Walking dead vs perinteisemmät zombieleffat....... Twd jakson teko maksaa tehosteiden takia enemmän kuin vanhat elokuvat. Vanhoissa elokuvissa on panostettu lavasteisiin ja maskeerauksiin, ja ennen kaikkea käsikirjoitukseen.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 946
Kyllä on totta, että 1998-2008 oli tekninen kehitys nopeampaa kuin 2008-2018, mutta 1988-1998 oli varmasti vielä nopeampaa...

Miettikääpä mitä tapahtui 1988-1998? Internet/WWW tapahtui, kännykkävallankumous tapahtui, PC-vallankumous tapahtui kodeissa (ja 3D-vallankumous peleissä), autojen turvallisuus parani dramaattisesti ilmatyynyjen ja korin hallitumman rutistumisen myötä.. Pankkiasiointi sähköistyi vähintäänkin pankkikorttien myötä, mutta monilla oli jo nettipankkikin käytössä, kuten mulla. Mitäs vielä, musiikissakin koneet tulivat "näkyvämmin" (kuuluvammin?) esiin ja videon osalta keksittiin DVD. Ruokakulttuuri muuttui paljon, kun pikaruokapaikkoja alkoi tulla joka paikkaan ja kaupat kasvoivat hypermarketeiksi. Lääketieteessä otettiin käyttöön esimerkiksi MRI-magneettikuvauslaitteet.

Tässä vertailussa se mitä tapahtui 1998-2008 saati 2008-2018 on ollut loppujen lopuksi aika pientä ja säälittävää. ;) Etenkin tietysti viimeisen kymmenen vuoden osalta.

Isoin juttu viimeisten kymmenen vuoden aikana on ollut tietysti älypuhelinten vallankumous, mutta mulla oli kyllä Nokian älypuhelin käytössä jo 2007, joten omasta näkökulmastani tämä on ollut enemmänkin evoluutiota kuin revoluutiota...

PC-koneiden osalta kehitys on ollut suorastaan säälittävää, mutta ei ole ollut tavallaan tarvetta enempään kehitykseen...

Ja se on totta, että vanhempana aika kuluu nopeammin, mutta se ei mitenkään kumoa tätä mitä juuri sanoin, eli kyllä aiemmin kehitys kehittyi suhteessa nopeammin kuin nyt. Ainakin näkyviltä osin.

Mutta entä sitten 1978-1988? Jaa-a. Komsii komsaa... Silloinhan koko mikrotietokonevallankumous tapahtui, että ainakin sikäli.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
270
Ei tainnut ”susikasi” tai edes se korjattu 98SE koskaan saada tukea 64-bittisille kovalevyjen osoitetauluille, riittävän vanha 80 gigan mekaaninen kovalevy lienee se modernein esine mitä noille kannattaa yrittää syöttää (tai muutenkaan SSD:n ”eheyttämiseen” ynnä muuta vastaavaa).
Noihin aikoihin 4GB:n Quantum Bigfoot oli valtava (fyysisesti ja tallennnustilaltaan).
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
1 165
Jos katsotaan yhteiskuntaa yleisesti, niin tuskin on koskaan ennen maailmanhistoriassa kymmenessä vuodessa tapahtunut suurempaa muutosta mitä viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut. Ihmisten asioiminen siirtyi nettiin lähes silmänräpäyksessä mobiilisnäppäilyn vuoksi, kun edellisen kymmenen vuoden aikana kaikki eivät omistaneet edes tietokonetta ja elämä kulki hyvin pitkin samoja latuja. Se miten oma elämä on muuttunut riippuu omista valinnoista. Näin tietotekniikka-aiheisella foorumilla useimmilla tulivat tietokoneet kuvioihin jo hyvissä ajoin ennen tätä ja siellä kehitys oli yhtä vauhdikasta jo menneinä vuosikymmeninä, mutta eivät ne tavallisten ihmisten elämää vielä hirveästi mullistaneet.

Tietyt asiat kyllä näyttävät ulkoisesti hyvin samalta mitä kymmenen vuotta sitten, kuten autot ja elokuvat. Elokuvat lähinnä siksi koska tekninen taso oli jo alkujaan niin korkea, mutta laadukas 3D tuli kuvioihin alle kymmenen vuotta sitten, joten silläkin rintamalla on tapahtunut kehitystä.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
76
Heh, ja me "lainattiin" sieltä täältä kieppi koaksiaalikaapelia, 4kpl 3com:in 3c509-verkkokortteja ja BNC-T-liittimet + terminaattorit, jotta saatiin kaverin opiskelijakämpällä 4 koneen verkossa sama aikaiseksi.
Hah, tehtiin tää sama vielä toiseen potenssiin. Kaivettiin kaapelit maahan talosta toiseen.
Taivas varjele kun oli hyvät myllyt Duke Nukemissa, C&C:ssä ja Warcrafrissa!

Oli muuten aikaa, kun tehtiin itse MP3:sia cd-levyiltä. Siinä oli 180mhz pena kovilla!
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 020
Noihin aikoihin 4GB:n Quantum Bigfoot oli valtava (fyysisesti ja tallennnustilaltaan).
Fyysisesti joo, mutta siinä normaalissa (siis mekaanisille levyille, 3.5") koossa sai tuossa kohtaa jo ainakin 6 GB levyjä (ja se pykälää vaille kaupan nopein 200 MHz Pentium MMX oli sairaan nopea ainakin sen vuoden tai kaksi... kunnes oltiinkin jo gigahertsiluokassa ja oikeaa 3d-kiihdytystä rupesi olemaan peleissä.

Oli muuten aikaa, kun tehtiin itse MP3:sia cd-levyiltä. Siinä oli 180mhz pena kovilla!
Oli muuten CD:n kapasiteetti hämmentävä, kun sinne meni se 720 MB dataa, oli alkuaikojen polttava asema (irroitettavalla levykelkalla, ja jolla joka toinen levy onnistui sen tunnin mittaisen polton päätteeksi), ja kovalevy oli vielä alle 10 GB.

Todella paljon tapahtui tuossa suhteessa parissa vuodessa siinä vuosituhannen vaihteessa, kunnes pöytäkoneista tuli oikeasti salonkikelpoisia joka kodin kuluttajalaitteita.

Mutta sitten myöhempiin aikoihin: kuka olisi vielä 2008 uskonut tätäkään foorumiviestiä kännykällä vapaaehtoisesti kirjoittavansa. Tai, halvan kuluttajakannettavan akun kestävän sen puoli vuorokautta nettiselausta (kannattavat oli vielä enemmän siirrettäviä koneita siinä kymmenisen vuotta sitten – nyt ne on ihan täysiverisiä pöytäkoneen korvaavia laitteita joissa on oikeasti järkevä akkukesto). Eli, on sitä myös 2008 jälkeen tultu eteenpäin paljon (eri tietotekniikan osa-alueella, toki, siksi varmaan tämäkin ketju tänne ilmestyi). Netin videoista puhumattakaan. Eipä pahemmin ollut hyvälaatuista nettivideota vuonna 2008, puhumattakaan että sitä olisi puhelimella katseltu..
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 946
Jos katsotaan yhteiskuntaa yleisesti, niin tuskin on koskaan ennen maailmanhistoriassa kymmenessä vuodessa tapahtunut suurempaa muutosta mitä viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut. Ihmisten asioiminen siirtyi nettiin lähes silmänräpäyksessä mobiilisnäppäilyn vuoksi, kun edellisen kymmenen vuoden aikana kaikki eivät omistaneet edes tietokonetta ja elämä kulki hyvin pitkin samoja latuja.
Jos tosiaan ajatellaan ihan koko ihmiskuntaa, niin saatat olla oikeassa, ja tuleva vuosikymmen 2018-2028 saattaa olla tässä suhteessa vielä mullistavampi kuin mikään kulunut vuosikymmen!

Kuitenkin suomalaisittain ajateltuna suurimmat mullistukset tapahtui jo aiemmin. Ja mielestäni se aiemmin oli etenkin 1990-luku, jolloin PC:t tulivat koteihin, kännykät ihmisten käsiin ja Internet valtavirtaan. Kaikki mitä sen jälkeen on tapahtunut on ollut vain näiden asioiden evoluutiota...
 

E_Mustakari

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
692
Juuri näin. Ja hyötyohjelmapuolelta jollain Word 6:lla saa kirjoitettua aivan samanlaisen eepoksen kuin O365:lla, sama excelöinnessä ym.

Mutta sovelluskehitystyökaluissa on tapahtunut paljon kehitystä, ainakin jos vertaa VS6:ta, jolla urani aloitin, nykyiseen Visual Studioon. Frameworkit nousee pystyyn kirjaimellisesti nappia painamalla :love:
Ja just siitä syystä nykyiset softat ovat vähän yleistäen aivan täyttä paskaa. Tuhatkertainen resurssien kulutus todelliseen tarpeeseen nähden on ihan tavallista nykyisin.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
1 415
Kaikki on suhteellista paitsi aatelisarvo. 200MHz Pentium, 64MB muistia ja joku RIVA TNT riittivät aivan hyvin Win98:lle ja sen aikaisille peleille. Käyttökokemus oli ihan samaa luokkaa kuin nykypäivän 4GHz:n koneella ja Win10:llä.
No nyt kyllä aika kultaa muistot. :D Se rutinan määrä mitä kiintolevyt pitivät tuohon aikaan kun kärsivät hätää Wintoosan kanssa. Buuttausajat olivat kans aikamoisia, puhumattakaan mistään moniajosta mitä nykyvehkeillä tehdään. Siihen aikaa valittiin selasitko nettia vai kuuntelitko musiikkia. Myöskin joka ikinen laite jonka liitit siihen, vaati special ajurit valmiina. Nykyään suurinosa ajureista tulee automaattisesti kun lyöt palikkaa kiinni.

Oikeastaan isoin asia mikä on kehittynyt 2008-2018 on mobiililaitteet ja some. Muut asiat ovat pysyneet aikalailla samoissa.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 946
No nyt kyllä aika kultaa muistot. :D Se rutinan määrä mitä kiintolevyt pitivät tuohon aikaan kun kärsivät hätää Wintoosan kanssa. Buuttausajat olivat kans aikamoisia, puhumattakaan mistään moniajosta mitä nykyvehkeillä tehdään. Siihen aikaa valittiin selasitko nettia vai kuuntelitko musiikkia. Myöskin joka ikinen laite jonka liitit siihen, vaati special ajurit valmiina. Nykyään suurinosa ajureista tulee automaattisesti kun lyöt palikkaa kiinni.
Mun mielestä buuttausajat olivat "pahimmillaan" joskus tämän vuosituhannen puolella, ehkä ihan Vista- tai Win7 -aikoina, ennen kuin SSD:t olivat vielä yleisiä. Muistelen, että mulla kesti Windows 7:n buuttaus pahimmillaan viisi(5) minuuttia käyttökuntoon!

Buuttausajat eivät ole parantuneet mitenkään lineaarisesti ajan kuluessa, päinvastoin kaikkein parhaimmat buuttausajat oli 1980-luvulla 8-bittisten tietokoneiden kanssa, ja miksei 16-bittisen Atari ST:n voi laskea samaan kategoriaan (siinä oli käyttöjärjestelmä ROM:ssa). :)

Pentium 200 MHz -aikakaudella musiikin kuunteleminen ei kuluttanut lainkaan tietokoneen resursseja, koska tietokoneen CD-asema hoiti sen homman lähes itsenäisesti... Tuohon aikaan ei vielä MP3:ia juuri kuunneltu, jos siis puhutaan noin 1990-luvun puolivälistä. Myöskään MOD tai MIDI -musiikki ei juurikaan syönyt resursseja.
 
Liittynyt
09.10.2018
Viestejä
2 339
Mielenkiintoinen fakta:
Omalla työpaikalla oli vielä vuonna 2013 käytössä Win XP. Eli 11 vuotta vanha käyttis.

Vastaa sitä, että vuonna 2009 olisi ollut Win 98 käytössä. Hupaisaa :lol:
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 946
Käyttökokemus oli samaa luokkaa, koska paremmasta ei ollut tietoa. :D
SSD-levyt mullisti buuttausajat ja PC:n käyttökokemuksen. Sitä ennen kaikki oli samaa paskaa eri paketeissa ja Windows-versiosta riippumatta. Win 9x -saattoi olla jopa vikkelämpi käytössä kuin myöhemmät versiot, koska koneet eivät olleet niin bloated kaikkea ylimääräistä tauhkaa ja taustaohjelmia, ja toisaalta mekaaniset kiintolevyt eivät kehittyneet sen jälkeen kovin dramaattisesti nopeudessa, etenkään hakuajan osalta.
 
Liittynyt
29.08.2018
Viestejä
1 192
Jos katsotaan yhteiskuntaa yleisesti, niin tuskin on koskaan ennen maailmanhistoriassa kymmenessä vuodessa tapahtunut suurempaa muutosta mitä viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut. Ihmisten asioiminen siirtyi nettiin lähes silmänräpäyksessä mobiilisnäppäilyn vuoksi, kun edellisen kymmenen vuoden aikana kaikki eivät omistaneet edes tietokonetta ja elämä kulki hyvin pitkin samoja latuja. Se miten oma elämä on muuttunut riippuu omista valinnoista. Näin tietotekniikka-aiheisella foorumilla useimmilla tulivat tietokoneet kuvioihin jo hyvissä ajoin ennen tätä ja siellä kehitys oli yhtä vauhdikasta jo menneinä vuosikymmeninä, mutta eivät ne tavallisten ihmisten elämää vielä hirveästi mullistaneet.
About näin olisin itsekin kirjoittanut mutta nyt ei tarvitse.

Lisätään tähän se ikävä kehitys, että kasvava osa tiedosta on kyllä verkossa, mutta eri rajapintojen takana. Jo 10 vuotta sitten netistä löytyi "kaikki", nyt rasittava määrä jopa olennaista tietoa on syötetty vain Facebookiin tai Instagramiin tms. mikä uskoakseni haittaa merkittävästi hyvinvoinnin kasvua sen ohella että rakennetaan keinotekoisia muureja häiritsemään tavallista kuluttajaa.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
5 604
Nii ja autot ei mee yhtää lujempaa ku 30-luvullakaan, nii eipä sitä siis olla kehitytty mihinkää.

Kehityshän tuntuu helposti junnaavan paikallaan jos miettii asioita lähinnä siltä kantilta, että mikä meneee nopeampaa ja paremmin kuin ennen. Todellinen kehitys on sitä, että jokin asia lakkaa olemasta edes relevantti ja jokin täysin uusi asia nousee pinnalle.

Melko monelle nykynuorelle fyysinen tietokone alkaa olla jo jossain määrin epärelevantti rakkine, ja kaiken tekevät mielummin mobiilisti. Joku meikäläinen 30v älähtää heti, että eihän nyt puhelimella voi kaikkea mums mums, mutta homma nyt vaan on menossa siihen suuntaan. Ala-astetta opettava kaveri sano, että osalle nykyisistä ala-asteikäisistä tietokoneen käyttö on vaikeaa, vaikka mobiilihommat sujuu käden/sormen käänteessä.

En jotenki olis tämmöstäkään kehityssuuntaa osannut ajatella 10v sitten. Toki ajattelin silloin, että joo tietokoneet ehkä pienenee, mutta ne edelleen kiinnitettäisiin näyttöihin/telkkuihin yms.

Kulttuurillisestikkin on tapahtunut merkittäviä muutoksia. 1998-2008 nuorten idoleita oli urheilijat, laulajat, näyttelijät. Nykyään näiden lisäksi ne on ne random heebot youtubessa. 10v sitte olisin pitänyt ihan absurdina, että joku 10v lapsi haluaisi jonku nettivideoita tekevän 18v kakaran nimimerkillä varustetun T-paidan.

Ja jos nyt tosissaan mietitään jotain buuttausaikaa, nii enkait minä buuttaile esim. puhelinta juuri koskaa. Tietokonekkin käynnistyy enteristä muutamassa sekunnissa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 020
Mielenkiintoinen fakta:
Omalla työpaikalla oli vielä vuonna 2013 käytössä Win XP. Eli 11 vuotta vanha käyttis.

Vastaa sitä, että vuonna 2009 olisi ollut Win 98 käytössä. Hupaisaa :lol:
Jep. (Ja moni isompi sulautettu laite käyttää edelleen Windows XPe:tä... vaikka senkin tuotetuki on päättynyt.)

Tietotekniikasta tuli arkipäivää. Heitänkin ennustukseni: vuonna 2050 voinee hyvin olla käytössä tietoteknisiä laitteita, jotka on rakennettu 2018... riittävän nopea, riittävän energiatehokas, ja kun se softa ei vaan toimi uudemmalla koneella, ja kukaan ei enää ymmärrä miten se oikeasti toimii...

Käyttökokemus oli samaa luokkaa, koska paremmasta ei ollut tietoa. :D
Osin joo, osin ei. On myös asioita, jotka olivat yksinkertaisesti paremmin ennen (koska vertailu ei ole omenoita omenoihin...). Koneet oli tehty kestämään ihan erilailla. Oma ensimmäinen isompi muistitikku (siis yli satamegainen) oli mekaanisesti melko mielenkiintoinen tapaus, kun sen (täysin toimivana) päätin lopulta poistaa käytöstä ja tehdä sille ruumiinavauksen (samalla meni muutama modernimpi tikku myös silppuriin...).

Tuo noin vuodelta 2005, tai jostain sieltä ajalta, oleva tikku omasi kaksi erillistä runkorakennetta: metallinen prässätty (ja sormisaumattu) runko, jonka alle ja päälle oli vielä valettu kovamuovinen runko. Metallirungon sisällä itse muistipiirin päällä oli pala ”kapton”-teippiä suojaamassa kaikkein pyhintä runkokontaktilta.

Vuosikymmentä uudemmat tikut olivat piirilevy laitettuna kaksiosaisen (liimatun) muovirunkon väliin.

Ei ihme, että tuo vanha tikku oli kestänyt kaiken (väärin-) käytön mitä sille olin keksinyt tehdä. Pelkästään sen tuhoaminen ennen SER-koriin laittoa vaati vähintään kymmenkertaisen määrän voimankäyttöä... ja isommat pihdit.

Sama päti riittävän vanhoihin kannettaviin. Se erillinen metalliranka siellä sisällä olisi varmaan edelleen paras rakenneratkaisu jos se ei olisi niin kallis tehdä.

SSD-levyt mullisti buuttausajat ja PC:n käyttökokemuksen. Sitä ennen kaikki oli samaa paskaa eri paketeissa ja Windows-versiosta riippumatta. Win 9x -saattoi olla jopa vikkelämpi käytössä kuin myöhemmät versiot, koska koneet eivät olleet niin bloated kaikkea ylimääräistä tauhkaa ja taustaohjelmia, ja toisaalta mekaaniset kiintolevyt eivät kehittyneet sen jälkeen kovin dramaattisesti nopeudessa, etenkään hakuajan osalta.
Hakuaika nyt on oleellisesti noin yksi kierros levykiekon pyörähdystä. Joka toki on yhtä pitkä kaikille 7200 RPM asemille. Nopeus toki noilla nykyisillä mekaanisilla levyillä on moninkertainen. Kymmenkertainen nopeus lienee lähempänä totuutta kuin kaksikertainen nopeus.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 946
Melko monelle nykynuorelle fyysinen tietokone alkaa olla jo jossain määrin epärelevantti rakkine, ja kaiken tekevät mielummin mobiilisti. Joku meikäläinen 30v älähtää heti, että eihän nyt puhelimella voi kaikkea mums mums, mutta homma nyt vaan on menossa siihen suuntaan. Ala-astetta opettava kaveri sano, että osalle nykyisistä ala-asteikäisistä tietokoneen käyttö on vaikeaa, vaikka mobiilihommat sujuu käden/sormen käänteessä.

En jotenki olis tämmöstäkään kehityssuuntaa osannut ajatella 10v sitten. Toki ajattelin silloin, että joo tietokoneet ehkä pienenee, mutta ne edelleen kiinnitettäisiin näyttöihin/telkkuihin yms.
Työpaikoilta tietokoneet ei silti ole mihinkään katoamassa näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa, joten kyllä niiden käytön opettelu on ihan yhtä relevanttia nyt kuin 30 vuotta sitten konsanaan... :)

Sitä paitsi jos niitä tube-videoitakin aikoo vakavissaan tehdä, niin ei sekään millään kännykällä oikein onnistu vielä. Siis jälkituotanto. Itse kuvaus voi kyllä onnistua. Jossei vakavissaan tee vaan räpeltää huvin ja harrasteen vuoksi, niin sitten onnistuu pelkällä kännykälläkin.

Hakuaika nyt on oleellisesti noin yksi kierros levykiekon pyörähdystä. Joka toki on yhtä pitkä kaikille 7200 RPM asemille. Nopeus toki noilla nykyisillä mekaanisilla levyillä on moninkertainen. Kymmenkertainen nopeus lienee lähempänä totuutta kuin kaksikertainen nopeus.
Niin, hakuajassa ja kierrosnopeuksissa ei ole tapahtunut suurta kehitystä suhteessa siihen, mikä olisi ollut tarve 90-luvulta tälle vuosituhannelle tultaessa. Tästä syystä Win 9x oli mielestäni nopeampi käyttää kuin myöhemmät Windowsit.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 284
Mielenkiintoinen fakta:
Omalla työpaikalla oli vielä vuonna 2013 käytössä Win XP. Eli 11 vuotta vanha käyttis.

Vastaa sitä, että vuonna 2009 olisi ollut Win 98 käytössä. Hupaisaa :lol:
Itsellä tullut useamassakin paikassa XP edelleen vastaan. Tosin onneksi yleensä ollut koneita joita ei yhdistetä verkkoon vaan jotain muuta tarkoitusta varten.

Mutta ketjuun: Viimeisessä 10 vuodessa mobiililaitteiden kehitys on ollut aivan älytöntä ja tapahtunut "huomaamatta". Nyt on ihan tavallinen ajatus että 10 vuoden PCn tasoista vehjettä vastaava laite maksaa pari sataa ja sujahtaa taskun pohjalle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 020
Ja Y2k38 -ongelma pistää niistä suurimman osan polvilleen 12 vuotta aikaisemmin. Mutta onneksi oli/on/tulee olemaan John Titor.
Valitsin tuoksi aloitukseksi ihan tahallaan nykyhetken. Olisin voinut valita myös hieman ajassa taaksepäin, ja tuota ongelmaa ei silti olisi. 64-bittinen ”time_t” ei vielä ihan pieneen hetkeen tule pyörähtämään ympäri.

2Y38-bugi tulee poistamaan useimmat 32-bittiset järjestelmät käytöstä, tai vähintään vaatimaan kello-konversiorajapinnan sen koneen ja muun maailman väliin. Joten osa noistakin tullee elämään vielä 2040-luvulle. Kunhan se 32-bittinen kone on riittävän kallis (tai ohjaa riittävän kallista mekaanista laitetta) niin tuollainen kustom-kikkare, joka vaikka valehtetelee ajan sen kuusikymmentäkahdeksan vuotta sivuun kullekin TCP/IP paketille (ja korjaa myös karkauspäivät yms. jotka eivät muuten menisi oikein) ilmestynee markkinoille vielä ennen vuotta 2038.
 
Liittynyt
09.10.2018
Viestejä
2 339
Leffojen tietokonetehosteista löytyy itse asiassa mukavia poikkeuksia menneiltä vuosilta. Esimerkiksi vuoden 1993 klassikko Jurassic Park, jonka CGI oli paremman näköistä kuin monessa tämän päivän leffassa.

Dino on tässä tietenkin täysin CGI, mutta moniko tiesi että niin on myös auto? Uskomattoman hienon näköistä jälkeä sen ajan tietokonekapasiteetilla :)

 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 946
Leffoissakin tosiaan merkittävin tekninen kehitys tapahtui oikeastaan 1990-luvulla. Sen jälkeen on tullut täysdigitaalista kuvauskalustoa ja projektoritekniikkaa, mutta lopputuloksesta sitä ei katsoja välttämättä sillä tavalla huomaa, toisin kuin CGI-tehosteiden vaikutuksen.
 

valurauta

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
3 528
Kyllä on totta, että 1998-2008 oli tekninen kehitys nopeampaa kuin 2008-2018, mutta 1988-1998 oli varmasti vielä nopeampaa...

Miettikääpä mitä tapahtui 1988-1998? Internet/WWW tapahtui, kännykkävallankumous tapahtui, PC-vallankumous tapahtui kodeissa (ja 3D-vallankumous peleissä), autojen turvallisuus parani dramaattisesti ilmatyynyjen ja korin hallitumman rutistumisen myötä.. Pankkiasiointi sähköistyi vähintäänkin pankkikorttien myötä, mutta monilla oli jo nettipankkikin käytössä, kuten mulla. Mitäs vielä, musiikissakin koneet tulivat "näkyvämmin" (kuuluvammin?) esiin ja videon osalta keksittiin DVD. Ruokakulttuuri muuttui paljon, kun pikaruokapaikkoja alkoi tulla joka paikkaan ja kaupat kasvoivat hypermarketeiksi. Lääketieteessä otettiin käyttöön esimerkiksi MRI-magneettikuvauslaitteet.

Tässä vertailussa se mitä tapahtui 1998-2008 saati 2008-2018 on ollut loppujen lopuksi aika pientä ja säälittävää. ;) Etenkin tietysti viimeisen kymmenen vuoden osalta.
Samaa mieltä, että 88-98 oli huomattavasti radikaalimman kehityksen aikaa kuin seuraavat vuosikymmenet. Kasarihan oli kotimikrojen kulta-aikaa alkaen jostain VIC-20:sta ja -88 alkoi siirtymä PC-laitteisiin varsinkin hyötykäytössä olla pitkällä. 1988 koti-PC oli klooni 8-MHz "turbo"-8088-prosessorilla, 640kB muistilla, kahdella 360 kB lerppuasemalla ja 1-värisellä Hercules-näytöllä. Jos oli sikana rahaa, saattoi ostaa AT-kloonin 286-prosessorilla, 1 MB muistilla ja 20 MB-kovalevyllä. Pitäisikin joskus kaivaa esiin BYTE-lehdet noilta ajoilta... kyllä bitit lentäisivät :comp:

Muistanko väärin, että Nokialla oli jo 80-luvun lopulla tarjolla _litteä_ LCD-näyttö, toki yksivärisenä? Oli aikanaan yleinen mm. pankkien asiakaspalvelussa.

90-luvun lopulla odoteltiin jo kieli pitkällä ensimmäisiä 1 GHz-prosessoreita. Ei taida monikaan odottaa, että 2028 kaupasta haettaisiin THz-prosessoreita?:think:
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 946
Muistanko väärin, että Nokialla oli jo 80-luvun lopulla tarjolla _litteä_ LCD-näyttö, toki yksivärisenä? Oli aikanaan yleinen mm. pankkien asiakaspalvelussa.
Olihan LCD-näytöt jo varsin yleisiä läppäreissä, ja taisipa ensimmäiset litteät värinäytötkin nähdä päivänvalon jo 1980-luvun lopussa.

Isommista näytöistä en tiedä, mutta miksei niitäkin olisi saattanut olla jo olemassa kun kerran pienempiäkin oli.
 

valurauta

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
3 528
Olihan LCD-näytöt jo varsin yleisiä läppäreissä, ja taisipa ensimmäiset litteät värinäytötkin nähdä päivänvalon jo 1980-luvun lopussa.

Isommista näytöistä en tiedä, mutta miksei niitäkin olisi saattanut olla jo olemassa kun kerran pienempiäkin oli.
Läppärit eivät ainakaan mitään mainstreamia olleet 80-luvulla. Melkeinpä olisin sitä mieltä, että silloisissa raahattavissa ei ollut yleensä LCD-näyttöjä vaan esim. oransseja 1-värisiä plasmanäyttöjä. Varmaan joku poikkeus vahvistaa säännön. :)
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 946
Läppärit eivät ainakaan mitään mainstreamia olleet 80-luvulla. Melkeinpä olisin sitä mieltä, että silloisissa raahattavissa ei ollut yleensä LCD-näyttöjä vaan esim. oransseja 1-värisiä plasmanäyttöjä. Varmaan joku poikkeus vahvistaa säännön. :)
Läppärit oli "mainstreamia" business-piireissä, mutta ei tietenkään tavisten keskuudessa. Nehän maksoi ihan v*tusti.

Tuolloin käytettiin monia erilaisia näyttötekniikoita, mutta käsittääkseni LCD alkoi olla voitolla vuosikymmenen vaihdetta lähestyttäessä.

Väri-TFT -näyttö keksittiin ilmeisesti jo vuonna 1986. En osaa äkkiseltään sanoa, mikä läppäri sitä ensimmäisenä käytti, mutta se oli 1980-luvulla kuitenkin.

Tässä Computer Chroniclesin läppäreitä koskeva jakso vuodelta 1989, värinäyttöjä löytyy jo ja aivan uskomaton laite on toi kohdasta 5.40 eteenpäin esiintyvä Poqet PC, joka oli paljon aikaansa edellä ja siinä on jopa "SSD"! Siis vuonna 1989...

 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 361
Viestejä
4 158 387
Jäsenet
70 411
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom