Myöskin Soneran edustaja kävi puhumassa 3G:stä/UMTS:stä. Esitin sille kysymyksen, että tuleeko 3G:n myötä myös pakettihinnoiteltuja liittymätyyppejä eikä datasta tarvitsisi siis maksaa suoraan megatavujen mukaan kuten ennen, eikä siltä ihan vakuuttavaa vastausta saanut mutta vähän lupaili kuitenkin.. Tämä siis joskus vuosituhannen vaihteessa.
Jossain vaiheessa ehkä noin 2004 muistaakseni DNA tarjosi kuluttajille flat rate -pakettidataa, mutta tuote katosi kokonaan markkinoilta. Yritysliittymissä oli saatavilla jonkinlaisilla ehdoilla.
Yleiseksi käytännöksi pakettidatan kuukausihinta kuluttajaliittymissä tuli noin vuoden 2006 alusta, jolloin tartuin tähän "uuteen" tuotteeseen. Elisan dataominaisuus liittymään ilman quotaa ja 128 kbps nopeuskatolla maksoi 19,90 kuukaudessa. Nimellisesti liittymillä oli "vertaisverkkojen" käyttö kielletty. Liittymän lisäpalvelusopimus tehtiin oikein paperilla edustusliikkeessä kuin olisi eletty 80-lukua. Laskutuskin toimi vähän miten sattuu ja tulihan sieltä moneen kertaan muutaman tonnin laskuja reklamoitaviksi megatavuhinnoilla(melkein kympin per mega). Kuukausihinta laski hyvin pian puoleen tuolla nopeudella ja inhimillisemmäksi paremmillakin nopeusluokilla. Itse käytin tätä matalinta nopeutta melko pitkään, koska tekniikkana oli yleensä käytännössä EDGE. Silloin aluksi melkein joka kylässä ja noin vuotta myöhemminkin UMTSin kattavuus oli surkea. Päätelaitteena meni Nokian perustason puhelin. Joskus reilut pari vuotta myöhemmin 2008 kuluessa olin irtisanonut moisen paketin ja muistan tilanneeni puhelimitse silloiseen Soneran liittymääni lisäpalveluksi vastaavan tunti- tai vuorokausitasolla veloitettavan palvelun tai kenties eri vaiheissa molemmat. Rajaton data per alkava tunti taisi olla 0,99 ja alkava vrk 2,99. Kuukausi olisi ollut kai jotain alle kahden kympin. Nopeusluokka kaiketi noin 2M. Päätelaitteena edelleen Nokian puhelin, tällä kertaa UMTS-kykyinen.
USB-tökkelit olivat aluksi keskimäärin perseestä. Alkaen 2007 joka mummokoneeseen myytiin määräaikaisen liittymän mukana Huawei 3G-tökkeli ja ainakin pikkukaupunkien verkot kyykkäsivät. Ei päästy siihen 1M downstreamiin, joka oli yleisimmän perusliittymän nopeusraja. Hinta oli muistaakseni taas noin 19,90/kk.
2009 oltiinkin jo uudessa maailmassa, vaikka lääppimispuhelimet eivät olleet lähelläkään mainstreamia eivätkä ne tekniikkaa oikeasti hyödyntäviä nörttejä edes kiinnostaneet. Netbook integroidulla modeemilla ja ihan omalla dataliittymällä oli jotain hyvin hienoa budjettirautaa tien päällä käyttävälle. Mielestäni siinä kohtaa kehitys otti ison harppauksen ja laajalti hidastui tähän päivään saakka. Sen ajan "älypuhelimilla" ei vielä tehnyt juuri mitään, mutta halvalla läppärillä teki jo melkein sen mitä nykyäänkin. Tavallaan se oli jopa kivempaa. Linux-distrot olivat yhtäkkiä sillä tasolla, että netbookki toimi suoraan mediasta asentaen eikä modeemin toimintakaan vaatinut kuin operaattorin valintaa listasta. Vasta uusi Spyware-Windows on samalla käytettävyyden tasolla. Yleiset linuxdistrot taas ovat moneen kertaan "uudistuneet käyttäjien ehdoilla" paskaksi joten harrastaa saa entistä enemmän jos kaipaa jotain kivaa.
Vanhojen muistelua vääristää aina se, että poliisivaltio ei ollut aivan yhtä mielisairaissa sfääreissä. Mielikuvat tulevat sitä kautta ja aika kultaa muistoja.
Jos jokin ei ole muuttunut mihinkään, on se se, että linuxin työpöytäkäyttö tuntuu edelleen vähän samalta kuin hinkkaisi kulliaan juustoraastimeen.
Se oli jännää että videopuhelua maalailtiin joskus uudeksi hienoksi jutuksi, vaikka tämähän menee kauas edelliselle kymmenvuotiskaudelle. Lopulta kun noin se kymmenisen vuotta sitten uusi aika toi mahdollisuuden kohtalaisesti monien ulottuville, ei se oikeastaan kiinnostanut ketään. Vain friikit soittavat videopuheluita muuten kuin satunnaisesti. Sen sijaan narsistisia videopätkiä julkaistavaksi kuvataan paljon siinä toivossa että jotain kiinnostaisi. Samoin tekniikasta aiemmin pihalla pysytelleen ovat keksineet käytännössä irkkaamisen korvikkeeksi SMS:lle, vaikka ääniviestitkin ovat tärkeässä osassa siinä sivussa. Perinteinen äänipuhelu on ja pysyy, vaikka tekniikka taustalla muuttuu. Lienee ainoa matkaviestimen feature joka ei koskaan kuole tai edes merkittävästi muuta muotoaan.
Tulipas typerä olo kirjoittaa ja lähettää tällaista. Tuohan tapahtui eilen.