Jos elektronisessa laitteessa tapahtuu elektronien liikkeen käytöksessä muutoksia ajan kuluessa, kyseessä on virhe, paskuus, huonous, puute jne. Hyvän laitteen tapa käsitellä signaalia ei muutu lämpötilan tai ikääntymisen takia. Hyvässä laitteessa ei ole sisäänajon tarvetta. Vain huonoissa laitteissa sisäänajo muuttaa käytöstä. Ennemminkin voisi puhua korvan sisäänajosta.. Kuulo kun saattaa aistia tuntemuksia väsyneenä erilailla kun esim. pirteänä.. tai jos päätä särkee ja migreeniä pukkaa tai muuten vaan vituttaa niin varmaan aistii erilailla.
Huippulaitteissä käytetään esim. vastuksia, joiden toleranssi on 0,001% tai vastaavaa, ja kyseisille vastuksille taataan myös hyvä lämpötilariippumattomuus käyttölämpötila-alueellaan, eli laitteen lämpeäminen huonelämpötilasta normaalilämpötilaansa muuttaa vastusarvoa olemattoman vähän. Kyseisille vastuksille myös taataan ikääntymisen aiheuttama muuttumattomuus...
Taitanee tuo High End tarkoittaa Korkeaa Huijausta, eli käytetään paskalaatuisia osia, luodaan merkkimystiikkaa ja lisätään laitteen hintalappuun 3 nollaa lisää suhteessa siihen kuluneisiin komponentteihin. Sittenpä se rakkine tosiaan muuttaa ääntä milloin lämpötilan mukaan, milloin kosteuden, milloin pikku-ukkojen tai menninkäisten. Kaikista suurin muutos kuitenkin syntyy uskovaisen pään sisällä, kun hän kuvittelee olemattomia.
HIHI uskovaisuuteen taipuva toki myy kesämökkinsä ja ostaa uuden paremman liittimen vasemman kanavan signaalijohtoon, sitten hän myy autonsa, jotta saa oikeaan kanavaan samanlaisen liittimen. Ja puff: orkesteri laajeni, sellon vuosikerta parani, viulistin soittimen häntäjouhet muuttuivat myötäkarvaan sukiviksi, orkesterin johtajan rintataskun nenäliina ihan selvästi muuttui valkoisesta purppuraiseksi ja yleisön seassa olleen mummon kukkahatun kukat vaihtuivat tulppaaneista ruusuiksi. Vain vaihtamalla liittimet paremmiksi! Mitä kaikkea seuraakaan kun kaapelin toisessa päässä olevat liittimet myös parannetaan, jahka myydään oma ja anopin asunto... Akustiikkaan ei tule panostaa tippaakaan sillähän ei toki ole mitään vaikutusta, eikä etenkään huonekorjaimella..
ja mitä itse kaiuttimien ja subwoofereiden sisäänajoon tulee niin antaa Genelecin edustajan vastata:
On kyllä totta, että elementin T/S- arvot muokkautuvat hieman ensimmäisten käyttötuntien aikana, mutta ei elementti tarvitse mitään varsinaista sisäänajoa. Jos ripustukset antavat kuultavaa säröä tai hajoavat ilman varovaista sisäänajoa, suosittelen vaihtamaan elementtiä. Elementti sisäänajautuu kyllä ihan normaalin käytön aikana. Huomattavasti vaarallisempaa on syöttää puhekelaan korkea-amplitudista siniaaltoa useiden tuntien/päivien ajan...
Eli käsittääkseni muuttuneet T/S -arvot voivat EHKÄ joissain tapauksissa tuoda jotain eroa, jopa korvinkuultavaa. Omilla subeillani en tätä koskaan ole kuullut. (ehkäpä siitä syystä että ovat mallia DIY ja viritetty aina alle kuulorajan,ripustus mallia butyyli)
Tuokin ehkä-kuultava-ero johtuu mm. elementin ripustuksista, niitä kun sattuu olemaan homogeenisesta aineesta tehty ulkoripustus joka muuttaa olemustaan vain vähän. Butyyli on yhtä joustava uutena ja käytettynä, simppelisti sanottuna. Eli tuskin muuttuu ollenkaan
Kerrosrakenteinen ulkoripustus muuttaa olemustaan runsaasti. Tällaisia ovat vaahtoreunukset, joissa on maali päällä (esim. punainen, Cerwin-Vega!), ja kangasripustukset, joissa on jokin tiivistepinnoitus päällä (lateksi, silikoni, butyyli, kontaktiliima, kynsilakka/hiuslakka hätäpaikkauksissa). Ja jos materiaali kerää vuosien varrella ilmasta epäpuhtauksia tai kosteutta, tai alkaa hapettua, jäykkyydelle voi käydä miten vain. Kangistuminenkin on mahdollista (aine kovettuu, haurastuu ja lopulta rikkoutuu), samoin löystyminen.