Miten olet varautunut poikkeusoloihin

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja STech
  • Aloitettu Aloitettu
Jossain määrin ymmärrän ns. täyttävän ruoan hamstraamisen juuri nyt mutta hämmästyin aika paljon kun näin reilusti tyhjää suolakurkku- ja punajuurisäilykkeiden kohdalla :)
 
Omassa varautumisessa lähinnä miettinyt, että pitäskö aggregaatti ostaa. Tiedän, että sellanen menee jo aika himmeälle tasolle varautumisen suhteen varsinkin kun asun alueella missä tarvitsisi about mennä 110 linja pimeäksi. Tollasta pitempiaikasta katkoa ei nyt tule kuin jos ryssät tulloo rajan yli.
Kuten sanot, kevytkin varavoima ihan vaan varautumisen takia on kyllä järeä toimi, ellei sitten asu metsässä ilmajohtojen päässä tontilla, jolla sähkönjakelun häiriöt ovat yleisiä.

Sähköverkon kaatuminen edes kehittyneen infran maassa kuten Suomessa ei välttämättä ole niin kaukaa haettua kuin äkkiä luulisi. Tästähän on ihan julkisestikin keskusteltu. Uhkakuva on hyvin todellinen myös ilman sotilaallista hyökkäystä tai edes mitään ryssän hybridioperaatiota(vaikka viimeistään tällaisen onnettomuuden sattuessa se suunniteltu hybridioperaatio melko varmasti opportunistisesti toteutetaan). Silkka vahinko tai luonnonilmiö tahi materiaalivika voisi aiheuttaa paikallisen katastrofisen vian, joka huonolla tuurilla kertautuisi ja tuhoaisi runkoverkon osia pakottaen ajamaan koko paskan alas ellei se kaadu ihan spontaanisti. Se voi käydä hyvin rumasti niin, että samalla käy paljon palovahinkoa ja tapaturmia, häke tukkoon ja pelastuspalvelut jumissa jo ilman mitään sähköverkon tilanteen korjaamiseksi tehtäviä raivaustoimiakin.

Sitten kun homma on kerran kussut oikein kunnolla valtakunnallisesti, niin sähkön palauttaminen onkin melkoisen varaosamäärän takana, ja niitä varaosia ei ole valmiiksi olemassa. Koko pitkä projekti myös mahdollisesti tehdään ilman normaalia viestintäinfraa. Siviiliurakoitsijat eivät siis viestittele whatsappilla vaan korkeintaan radiopuhelimin, tai aivan päättömällä tuurilla minimaalinen mobiiliverkko sallii äänipuhelut. Viranomaisilla toki on omia vikasietoisempia väyliään ja satelliittipuhelimia on kenellä on, mutta aika minimissä ovat viestiyhteydet useimpien toimijoiden osalta ellei mobiiliverkko pelaa.

Tähän vielä lisäksi mahdolliset voimalaonnettomuudet verkon kaatumisen seurauksena. Enkä edes vielä edellisellä tarkoita ydinvoimahätätilannetta.

Toki laajaan sähköverkkokatastrofiin varautuminen on eri juttu kuin vain katkokseen varautuminen ja vaatisi erona tähän ainakin suuremman polttoainevaraston.
Muuten en oikein keksi mitä muka pitäisi tehdä. Jonkun aseen hommaaminen on vielä utopistisempaa imho.
Minä olen sen verran maalainen, että minusta aseen omistaminen, aseen käyttötaito ja aseen kotona pitäminen on muutenkin normaali minimitaso ja osa aikuisen ihmisen varautumista joka tapauksessa. Varavoima on selvästi järeämpää varautumista kuin ase. Mutta tämä on taas, kuten sinäkin sanoit, imho.

Jos joku elokuvissa aseita nähnyt juuri nyt viruspaniikin aktivoimana etsii käsiinsä pimeää mutkaa, se on minustakin lähinnä huolestuttavaa.
Aletaan sitten olemaan jo jossain twd skenaariossa jos tollasta meinaa tarvitsevansa.
Sellaisiakin on maailmassa toteutunut. Osa meistä ei ole tehnyt jo ennalta sitä päätöstä, että luovuttaa tilanteen mennessä "twd skenaarion" tasolle. Aika moni niin ajatelleista ja uhonneistakin tilanteen todella perkelöityessä kuitenkin jatkaisi elämää.
Vesuri ja kirves löytyy niin eiköhän noilla saa sisätiloissa puolensa pidettyä paremmin jos joku yrittää tunkeutua kuin yrittää kaivella jotain lutkua ja sihtailla silmään.
Eikös tällä samalla logiikalla tuollainen ajatus aseellisen väkivallan käyttämisestä ole sekin aika utopistinen tavalliselle ihmiselle? Minusta ainakin jo ilman asekammoa. Siihen on helvetin korkea kynnys syvässä rauhassa varttuneella varautuneellakin ihmisellä, vaikka toki se useimmilta valmistautuneilta pakon edessä onnistuu. Henkinen hinta sillä aina onnistuessaankin on, usein rankka sellainen.

Muutenkin jos ajatellaan sellaista "twd-skenaariota" jossa kulkutautia ja ryöstelijöitä välttelevä selviytyjä puolustautuu jollain, niin luulisi aika paljon mieluummin sanotun selviytyjän käyttävän ihan oikeaa ampuma-asetta kuin jotain vesuria. Tai sen ampuma-aseen puuttuessa mahdollisuuksien mukaan ennen vesuria jotain pidemmälle yltävää asetta.

Suomessa oli edellisellä vuosisadalla kaksi eeppistä sotaa, jotka olivat vähintään alkavia "twd-skenaarioita", ja hyvin moni varmasti koki ne pitkälle edenneiksi twd-skenaarioiksi. Kumpikaan ei silloin tällöin kuulluista väheksyvistä nimityksistä huolimatta ollut pelkkä vallankumousyritys tai vähäinen rajakahakka vaan aika historiallisen rajuja yksittäistapauksia vallankumousyrityksen tai rajakahakan asteikolla. Silti niistäkin selvittiin ja toiminta jatkui - ei aina yksilötasolla selvitty mutta kollektiivisesti maailma jatkoi radallaan.
Muuten on aina ollut parin kolmen talven edestä polttopuita, talon saa kokonana lämpimäksi puilla ja puuhella + leivinuuni löytyy, sapuskaa pakkasessa ja kaapeissa 1-2kk edestä ilman mitään ihmeempää varautumista. Kaupassakin tulee käytyä normaalisti 1-2vk välein niin naurattaa nämä suositellut 3 päivän hätävarat :D.
Tuon tason varautumistahan pidetään tuulipukujen kesken usein vähintään paranoidin skitsofrenian merkkinä. Jos Suomessa tehdään formaattisarja siitä amerikan survivalistishowsta kopioituna, tuolla saa jo korkeat pisteet siinäkin. :lol:
Mihin asettuu raja varautumisen ja hamstraamisen välillä? Onko esimerkiksi kuukauden omavaraisuuden ylläpitäminen (sapuska, lääkkeet, paskapaperi) järkevää varautumista vai idioottimaista hamstraamista? Ja varmaan elämäntilanne vaikuttaa myös, eli esimerkiksi lapsiperheessä täytyy varautuneisuustason olla selkeästi korkeampi kuin yksineläjällä tai lapsettomalla pariskunnalla.
Varautumisessa ei ole mitään määrällistä rajaa, jossa se muuttuisi hamstraamiseksi; ero on kvalitatiivinen. Varautuminen on proaktiivista, hamstraaminen on reaktiivista. Varautuminen on rakentavaa toimintaa, hamstraaminen on vaistonvaraista käyttäytymistä. Toisesta näkökulmasta hamstraaminen vaikuttaa tavaran saatavuuteen, laajamittainenkaan varautuminen ei vaikuta. Tai keksiäkseni heti joku typerä vertaus; ei alkoholismiakaan määritellä sen mukaan, että pitäisi juoda vähintään joku määrä päivässä tai vuodessa, eikä sunnuntaikännejä voi vetää keskiviikkona.

Jos jollain on riittävästi varastotilaa ja haluaa säilyttää aina vaikkapa vuoden normaalitarpeiksi hyvin säilyviä elintarvikkeita(oletetaan että tällöin varasto riittäisi ilman pilaantuvien tuotteiden täydennystä 6kk) ja vessapaperia, ei se ole hamstraamista. Se voi olla aivan järkevää varautumista, vaikka ehkä useimpien varautuneidenkin kansalaisten mielestä ylimitoitettua. Tyhmäksi homma menee vasta, jos ne tuotteet eivät kierrä käyttöön vaan mätänevät vaivihkaa hyllyyn ja/tai toiminta vie liikaa asuinneliöitä normaalilta elämiseltä tai tulee muuten suhteettoman kalliiksi.

Jos taas osti viime viikolla kolme paalia vessapaperia ja kärryllisen purkkiruokaa, oli se hamstraamista. Varautuneella on aina ne kolme paalia vessapaperia ennen kuin suunnittelee ostavansa lisää, ja säilykkeitä tai vastaavaa säilyvää muonaa kaapissa se suunnilleen ostoskärryllinen. Varautunut ei lähde ennakoitavan kysyntähuipun aikaan ostamaan sellaista määrää, eikä se hänen varastotiloihinsa edes mahtuisi, koska ne pidetään aina sen verran täynnä.

Jossain määrin ymmärrän ns. täyttävän ruoan hamstraamisen juuri nyt mutta hämmästyin aika paljon kun näin reilusti tyhjää suolakurkku- ja punajuurisäilykkeiden kohdalla :)
Ihmisillä on varsin puutteellinen ymmärrys ravinnosta. Osittain sen takia nykyään on niin paljon läskejä. Samasta syystä myös mm. karppausilmiö ymmärrettiin väärin: kun joku ehdotti syötäväksi niin, että enin osa energiasta tulee hiilihydraatin sijaan rasvasta, trenditietoiset alkoivat low-carbin nimellä syödä broileria, raejuustoa sun muuta lähes täysin rasvatonta bodariruokaa kaurapuuron kanssa. :D Tämä on tietysti ihan ok jos tykkää ja luultavasti tietyissä rajoissa terveellistä, mutta mainitsen sen esimerkkinä ravinnon merkityksen salatiedonomaisesta luonteesta.

Hamstraajat ovat nyt ottaneet tietenkin jotain hyvin säilyvää ajattelematta sitä, että purkin sisältö on käytännössä vettä ja suolaa. Tietysti jos varautuu ydinbunkkeriin sulkeutumiseen sen tarkemmin miettimättä, voi olla houkutteleva ajatus pakata mukaan nötkötin lisäksi suolakurkkua ja tölkkipunajuurta, onhan kasviravinto kuulemma terveellistä. Typerää se silti on. Ravinnerikasta kasviravintoa saa kompaktimmassakin muodossa, vieläpä sellaista joka säilyy ilman lasiruukkua ja ämpärillistä juomakelvotonta vettä kääreenä.
 
Viimeksi muokattu:
Jos se persus on pesty, niin ei pyyhkeen pitäisi olla yhtään sen paskaisempi kuin normaalin suihkupyyhkeenkään. Ja pesukoneessa sen voi tarvittaessa pestä normaalisti.

Eipä silti, minä en välttämättä haluaisi pitää vessan seinällä roikkumassa mitään erillisiä persepyyhkeitä. :D
Kuulun myös korkeaa hygieniaa normaalioloissa noudattavien luokkaan, eli käyttämäni vessapaperi ei ole ruskeaa. Sanotaan nyt kuitenkin, että uloste ei ole täysin vesiliukoista ja perseessä on monilla lisäksi karvoja. Se pyyhe ei säily perseen kuivauksesta ihan melkeinkään puhtaana, ellei siis hanuria ole pesty saippualla hangaten vaan painehuuhdeltu bideekahvalla. Siksipä minäkään en oikein mielelläni käytä mitään persepyyhkeitä.

Poikkeusoloihin varautumisen ideana on myös nimensä mukaisesti varautua normaalioloista poikkeavaan. Pitää siis olettaa, että vettä ei tule tai se on mahdollisesti sillä tavalla saastunutta, ettei sillä pestä persettäkään.

Tästä on haittaa vain yksilölle itselleen, hamstraamisesta on haittaa muille. Se on se olennaisin ero. Jos joku ei ole varautunut ja tästä aiheutuu haittaa pelkästään niiden hamstraajien takia, niin vika on ensisijassa hamstraajissa, ei varautumattomassa.
Hamstraaja on yhtä paljon varautumaton, kuten tuossa seuraavaksi sanotkin. Varautumattomuudesta on aina haittaa myös muille. Se lisää muiden taakkaa ja aiheuttaa kriisin edetessä yhteiskunnan epävakautumista. Molemmista on siis haittaa muille.
Ihmettelen vähän tätä ajatusta, että se ensin kauppaan ehtinyt, hyllyt tyhjentävä yksilö olisi tässä jotenkin paremmin varautunut kuin se toinen yksilö, joka tulee kauppaan muutamaa tuntia myöhemmin. Molemmat ovat myöhässä, toisen myöhässäolo vain koitui toisen harmiksi.
Juu, molemmat olivat täysin varautumattomia ellei sitten kyseessä ollut silkka ahneus.
 
Missä ne poikkeusolot on?Ei näy.
Huoleton letkauttelu tähän aiheeseen liittyen, se ei koskaan lopu. Mikäs siinä jos siitä saa turvaa. Niin saa vessapaperin hamstraamisestakin. Varautuminen ja suunnittelu on paljon tylsempää, siihen turtuu eikä sillä lopulta pääse muiden yläpuolelle.

Ketjun aiheena on poikkeusoloihin varautuminen, ei poikkeustilan arviointi.

Vastaan kuitenkin kysymykseen. Poikkeusolot ovat virallisen tiedotuksen mukaan hyvin lähellä juuri nyt. Poikkeustilalain(tarkemmin ottaen valmiuslain, ei puolustustilalain) käyttöönottoa valmistellaan juuri nyt ja se otetaan hyvin mahdollisesti käyttöön huomenna ja erittäin todennäköisesti ensi viikolla.

TL;DR: huomisen lehdessä.
 
Iltiksen jonkin aikaa sitten julkaistun pääkirjoituksen mukaan hallituksen 5 pääpuoluetta ovat valmiina valmiuslain käyttöönottoon. Veikkaan, että huomenna vasara kopsahtaa.
 
Ei tarvitse erityisesti varautua mitenkään. Jos ruoka sattuisi loppumaan niin aseita löytyy kaapista sen verran että metsästä saa lihaa pöytään.
 
Jokohan nuo polttoaineet on pohjan saavuttanut vai kannattaako vielä odotella? Löpö näytti lähiasemalla olevan 85c/l. Täytynee löpöä hommata kaikki kannut täyteen, niin sillä ajelee hätätilassa autollakin.
Vähän pienemmässä hätätilassa sitä ajelisi mieluummin dieselillä, jos dieselauto olisi pihassa. Täysverotettu dieselöljykin on nyt edullista. Voi vielä laskea, kyllähän polttoaineiden hinta laski ainakin eilisestä. Tuskin myyjät niin ääliöitä ovat etteivät tajua sunnuntain olevan sunnuntai, eiköhän siellä tiedetä että huomennakin myydään huonosti maanantaiksi.

Bensaakin kannattaa nyt ostaa varalle ellei sitä vielä ole ja bensa-autoilee tai muuten kuluttaa bensaa. Se ei edes haittaa ketään kuten muu reaktiivinen hamstraus vaan päinvastoin; kysyntä ei ole nyt normaalia korkeampi vaan tavallista vähäisempi, mikä on haitallista.

MPÖ ei ole yleensä ottaen asemilla erityisen edullista. Kotiin toimitettuna on, kunhan pystyy tilaamaan eli on öljylämmityssäiliö tai farmisäiliö tai riittävän iso määrä hyväksyttyjä pyttyjä, johon suostutaan kuormaa purkamaan. Farmisäiliöön saa myös ilman ylitäytönestintä ja camlockia. Lähinnä riittää, että se on kuiva ja pystyssä.

MPÖ:täkin voi tilata siltä varalta että sitä tarvittaisiin poikkeustilassa moottoripolttoaineeksi, vaikka tarkoitus on polttaa se. Vaikka talvilaatua sisäsäiliöön. Ideaali ratkaisu viimeisen sentin päälle se ei ole, mutta siinä on moottoripolttoainetta varsin vaikuttava määrä. Saattaa muuten kasvaa kellaritankkiin vähemmän levää muutenkin sillä oletuksella, että biokomponentin osuus on vähäisempi. Verrattaessa halvinta kesälöpöä ja talvi-mpöötä tämä oletus on erittäin turvallinen.

Lämmitysöljy ei välttämättä toimi nykyään hyvin edes vanhoissa dieselmoottoreissa. Erästä ja sattumasta riippuen sekin saattaa toki olla MPÖ:tä kokonaan tai osittain, ja MPÖ on identtistä dieselin kanssa. Toisaalta pieni määrä lämmitysöljyä seassa ei estä käyttöä moottoripolttoaineena, kunhan se on normaalia lämmitysöljyä eikä jostain luolassa mustuneesta halpiserästä peräisin.
 
Viimeksi muokattu:
Kuten sanot, kevytkin varavoima ihan vaan varautumisen takia on kyllä järeä toimi, ellei sitten asu metsässä ilmajohtojen päässä tontilla, jolla sähkönjakelun häiriöt ovat yleisiä.

Sähköverkon kaatuminen edes kehittyneen infran maassa kuten Suomessa ei välttämättä ole niin kaukaa haettua kuin äkkiä luulisi. Tästähän on ihan julkisestikin keskusteltu. Uhkakuva on hyvin todellinen myös ilman sotilaallista hyökkäystä tai edes mitään ryssän hybridioperaatiota(vaikka viimeistään tällaisen onnettomuuden sattuessa se suunniteltu hybridioperaatio melko varmasti opportunistisesti toteutetaan). Silkka vahinko tai luonnonilmiö tahi materiaalivika voisi aiheuttaa paikallisen katastrofisen vian, joka huonolla tuurilla kertautuisi ja tuhoaisi runkoverkon osia pakottaen ajamaan koko paskan alas ellei se kaadu ihan spontaanisti. Se voi käydä hyvin rumasti niin, että samalla käy paljon palovahinkoa ja tapaturmia, häke tukkoon ja pelastuspalvelut jumissa jo ilman mitään sähköverkon tilanteen korjaamiseksi tehtäviä raivaustoimiakin.

Sitten kun homma on kerran kussut oikein kunnolla valtakunnallisesti, niin sähkön palauttaminen onkin melkoisen varaosamäärän takana, ja niitä varaosia ei ole valmiiksi olemassa. Koko pitkä projekti myös mahdollisesti tehdään ilman normaalia viestintäinfraa. Siviiliurakoitsijat eivät siis viestittele whatsappilla vaan korkeintaan radiopuhelimin, tai aivan päättömällä tuurilla minimaalinen mobiiliverkko sallii äänipuhelut. Viranomaisilla toki on omia vikasietoisempia väyliään ja satelliittipuhelimia on kenellä on, mutta aika minimissä ovat viestiyhteydet useimpien toimijoiden osalta ellei mobiiliverkko pelaa.

Tähän vielä lisäksi mahdolliset voimalaonnettomuudet verkon kaatumisen seurauksena. Enkä edes vielä edellisellä tarkoita ydinvoimahätätilannetta.

Toki laajaan sähköverkkokatastrofiin varautuminen on eri juttu kuin vain katkokseen varautuminen ja vaatisi erona tähän ainakin suuremman polttoainevaraston.

Tätä asiaa työnpuolesta keskustellut sähkölaitoksen kanssa hiljattain. Max. skenaario mitä keksittiin oli, että 24-48h sähköt pois sekin vaati jo useampaa vikaa. Tyyliin tukkirekka suistuu ja kaataa sen 110 linjan maahan ja toisesta suunnasta ei saada syystä X syötettyä. Siinäkin otettiin vähän vapautuksia kun saisi olla aika hyvin tähdätty törmäys jos sittenkään onnistuu kun nuo tolpat ks. paikassa ihan tien vieressä ole. Lähistöllä on Fingridin varavoimalaitoskin jos olisi jotain isompia ongelmia syöttävässä päässä, en tosin tiedä miten tuota priorisoidaan kun se nyt mitään olkiluotoa korvaa... Kuitenkin pitkä sähkökatko täällä vaatisi juuri jotain ryssä skenaariota. Toki jos tästä saadaan kunnon globaali paniikki niin mikäs siinä olisi Putinin ottaa taas pala jostian kun muilla mailla on omat murheensa. Jos sähkökatkot ja ryssät kiinnostaa niin kannattaa lukea Vareksen jäätyvä helvetti.

Noin muuten laajoista sähkökatkoista. Suurin ongelma omasta mielestä yhteiskunnallisesti laajassa sähkökatkossa on tukiasemat. Niistä loppuu akut ja jos jossain on genu niin loppuu löpö. Kyllä siinä on vitsit vähissä kun ei pääse nettiin enää edes kännykällä. Oikeasti ongelma tuossa tilanteessa on tiedottaminen, kun yhteydet on kaput.

Genua todennäköisemmin hommaan muutaman aurinkopaneelin vaikka se talvella paljon lämmitä...

Minä olen sen verran maalainen, että minusta aseen omistaminen, aseen käyttötaito ja aseen kotona pitäminen on muutenkin normaali minimitaso ja osa aikuisen ihmisen varautumista joka tapauksessa. Varavoima on selvästi järeämpää varautumista kuin ase. Mutta tämä on taas, kuten sinäkin sanoit, imho.

Jos joku elokuvissa aseita nähnyt juuri nyt viruspaniikin aktivoimana etsii käsiinsä pimeää mutkaa, se on minustakin lähinnä huolestuttavaa.

Sellaisiakin on maailmassa toteutunut. Osa meistä ei ole tehnyt jo ennalta sitä päätöstä, että luovuttaa tilanteen mennessä "twd skenaarion" tasolle. Aika moni niin ajatelleista ja uhonneistakin tilanteen todella perkelöityessä kuitenkin jatkaisi elämää.

Eikös tällä samalla logiikalla tuollainen ajatus aseellisen väkivallan käyttämisestä ole sekin aika utopistinen tavalliselle ihmiselle? Minusta ainakin jo ilman asekammoa. Siihen on helvetin korkea kynnys syvässä rauhassa varttuneella varautuneellakin ihmisellä, vaikka toki se useimmilta valmistautuneilta pakon edessä onnistuu. Henkinen hinta sillä aina onnistuessaankin on, usein rankka sellainen.

Muutenkin jos ajatellaan sellaista "twd-skenaariota" jossa kulkutautia ja ryöstelijöitä välttelevä selviytyjä puolustautuu jollain, niin luulisi aika paljon mieluummin sanotun selviytyjän käyttävän ihan oikeaa ampuma-asetta kuin jotain vesuria. Tai sen ampuma-aseen puuttuessa mahdollisuuksien mukaan ennen vesuria jotain pidemmälle yltävää asetta.

Suomessa oli edellisellä vuosisadalla kaksi eeppistä sotaa, jotka olivat vähintään alkavia "twd-skenaarioita", ja hyvin moni varmasti koki ne pitkälle edenneiksi twd-skenaarioiksi. Kumpikaan ei silloin tällöin kuulluista väheksyvistä nimityksistä huolimatta ollut pelkkä vallankumousyritys tai vähäinen rajakahakka vaan aika historiallisen rajuja yksittäistapauksia vallankumousyrityksen tai rajakahakan asteikolla. Silti niistäkin selvittiin ja toiminta jatkui - ei aina yksilötasolla selvitty mutta kollektiivisesti maailma jatkoi radallaan.

Ajattelen tätä asiaa portaittain. Mitä syytä on turvautua aseisiin jos sähköt toimii. Tällöin 99% varmuudella yhteiskunta toimii myös. Se, että päästään tilanteeseen jossa tarvitaan ampuma-asetta läheisten ja oman kodin turvaamiseen on niin monta steppiä tuosta eteenpäin vielä, että imho ollaan siinä twd-skenaariossa. Niin paljon saa mennä pieleen, että ollaan tossa pointissa siinä ehtii sitten matkan varrella tehdä jotain asian eteen jos siltä tuntuu. Enkä mä nyt tiedä onko uhkatilanteessa puolustautuminen utopistista? Eikös se taida olla ihan alkukantaisia kantavia voimia puolustautua. Ehkä enemmän vaatii se, että kävisi toisten päälle, mutta eiköhän ihmiset siihenkin opi uudestaan kun tarpeeksi pitkään kovat ajat. Se, että sossumassit leikataan ei sitä vielä aiheuta vaikka joku nimimerkki murossa sitä aina jaksokin huudella.

Tuskin tulee koskaan tuntumaan niin ampuma-ase harrastuksen aloittaminen varatumisen takia on omalla kohdalla hullua. Joku lutku/jousipyssy himassa puolustamiseen on taas sitten pelleilyä ja sisätiloissa vesuri tai kirves tekee enemmän tuhoa kuin yrittää noilla saada lamaannuttavaa osumaa.

Metsästys on tietenkin oma hupinsa niille ketä sitä harrastaa, mutta en nyt lähre siihen kun en harrasta. Oma näkökulma oli aseen kanssa puolustautuminen, mikä nyt ei tunnu lähimainkaan asialta minkä eteen pitäisi tehdä yhtään mitään.


Tuon tason varautumistahan pidetään tuulipukujen kesken usein vähintään paranoidin skitsofrenian merkkinä. Jos Suomessa tehdään formaattisarja siitä amerikan survivalistishowsta kopioituna, tuolla saa jo korkeat pisteet siinäkin. :lol:

Varmaan joo. Tota safkaa on aina ollut kaapeissa enkä ole miettinyt sitä minään. Joku kolmepäivää olis aikuisen ihan hyvä olla vaan omien läskien varassa :D. Tää idea, että 3 päivän safkat on joku kotivara kuulostaa omaan korvaan aika himmeeltä. Mutta, ilmeisesti ei tosiaan ole normaalia pitää viikkoa tai useampaa varten ruokaa. Vaikka mulla on kaikki kolme isoa tossa parin kilsan päässä niin käyn vaan 1-2vk välein. Ellei oo unohtunut jotain tai nyt erityisesti tartte. Oon huomannut, että huomattavasti halvemmaksi tulee mitä vähemmän käy kaupassa. Samoten hävikki on hävinnyt lähes kokonaan. Ennenku kävi useammin meni tavaraa vanhaksi huomattavan paljon. Nyt tulee syötyöä ne mitä ostaakin.

Varautumisessa ei ole mitään määrällistä rajaa, jossa se muuttuisi hamstraamiseksi; ero on kvalitatiivinen. Varautuminen on proaktiivista, hamstraaminen on reaktiivista. Varautuminen on rakentavaa toimintaa, hamstraaminen on vaistonvaraista käyttäytymistä. Toisesta näkökulmasta hamstraaminen vaikuttaa tavaran saatavuuteen, laajamittainenkaan varautuminen ei vaikuta. Tai keksiäkseni heti joku typerä vertaus; ei alkoholismiakaan määritellä sen mukaan, että pitäisi juoda vähintään joku määrä päivässä tai vuodessa, eikä sunnuntaikännejä voi vetää keskiviikkona.

Jos jollain on riittävästi varastotilaa ja haluaa säilyttää aina vaikkapa vuoden normaalitarpeiksi hyvin säilyviä elintarvikkeita(oletetaan että tällöin varasto riittäisi ilman pilaantuvien tuotteiden täydennystä 6kk) ja vessapaperia, ei se ole hamstraamista. Se voi olla aivan järkevää varautumista, vaikka ehkä useimpien varautuneidenkin kansalaisten mielestä ylimitoitettua. Tyhmäksi homma menee vasta, jos ne tuotteet eivät kierrä käyttöön vaan mätänevät vaivihkaa hyllyyn ja/tai toiminta vie liikaa asuinneliöitä normaalilta elämiseltä tai tulee muuten suhteettoman kalliiksi.

Jos taas osti viime viikolla kolme paalia vessapaperia ja kärryllisen purkkiruokaa, oli se hamstraamista. Varautuneella on aina ne kolme paalia vessapaperia ennen kuin suunnittelee ostavansa lisää, ja säilykkeitä tai vastaavaa säilyvää muonaa kaapissa se suunnilleen ostoskärryllinen. Varautunut ei lähde ennakoitavan kysyntähuipun aikaan ostamaan sellaista määrää, eikä se hänen varastotiloihinsa edes mahtuisi, koska ne pidetään aina sen verran täynnä.


Ihmisillä on varsin puutteellinen ymmärrys ravinnosta. Osittain sen takia nykyään on niin paljon läskejä. Samasta syystä myös mm. karppausilmiö ymmärrettiin väärin: kun joku ehdotti syötäväksi niin, että enin osa energiasta tulee hiilihydraatin sijaan rasvasta, trenditietoiset alkoivat low-carbin nimellä syödä broileria, raejuustoa sun muuta lähes täysin rasvatonta bodariruokaa kaurapuuron kanssa. :D Tämä on tietysti ihan ok jos tykkää ja luultavasti tietyissä rajoissa terveellistä, mutta mainitsen sen esimerkkinä ravinnon merkityksen salatiedonomaisesta luonteesta.

Hamstraajat ovat nyt ottaneet tietenkin jotain hyvin säilyvää ajattelematta sitä, että purkin sisältö on käytännössä vettä ja suolaa. Tietysti jos varautuu ydinbunkkeriin sulkeutumiseen sen tarkemmin miettimättä, voi olla houkutteleva ajatus pakata mukaan nötkötin lisäksi suolakurkkua ja tölkkipunajuurta, onhan kasviravinto kuulemma terveellistä. Typerää se silti on. Ravinnerikasta kasviravintoa saa kompaktimmassakin muodossa, vieläpä sellaista joka säilyy ilman lasiruukkua ja ämpärillistä juomakelvotonta vettä kääreenä.

Työkaveri oli kaupassa tollon kun oli hamsteri päivät menossa viime viikolla. Sano naureskelleensa sitä wc-paperin hordaamista, mutta totesi perään että otti sitten itsekkin pari paketti XD. Repesin siinä kohtaa...

Oma pointti on juuri tuo sama, että sitä kamaa voi olla vähän enempi pysyvästi ja kierto päällä. Turha ostaa jotain mikä vanhenee tai mitä ei käytä varastoon. Sama juttu sen aseen kanssa. Harrasta metsästystä ja sulla pyssy ok. Hommaat sellasen jotain sitä varten kun zombit nousee maasta on ei ok...


Hyvää pohdintaa kyllä aiheesta. Selvästi olet tätä miettinyt :).
 
Normaali on melko merkityksetön käsite varautumismielessä. Kukaan päästään terve ei käytä vessapaperia loppuun ennen kuin menee ostamaan lisää. Keskiverto yksilö saattaa niin tehdäkin. Kuka tässä yhtälössä on normaali? Tavallinen fiksu ihminen vai tavallinen aivokääpiö?

Aika typerä oletus, tyypillinen niille jotka luulee tietävänsä enemmän kuin tietävät ja että kaikki in mustavalkoista :D Melko keskivertoa olettaa niin toimivien olevan keskivertoja, olettaisi keskiverto

Multa loppuu usein paperi koska ei kiinnosta vittuakaan noin mitätön ongelma, loppuu jos loppuu ja sitten pärjää käsisuihkulla + vaikka sukalla jos ei pyyhkeeseen halua kuivata.

Pelkkä hajamielinen luonne riittää että voi unohtua ostaa, jos ei ole kontrollifriikki jonka maailma romahtaa mikäli papru loppuu.

Jos paperin osto ajoissa korreloisi suoraan pelkkään älyyn eikä muihin persoonallisuuspiirteisiin, ois siinä halpa pällitesti :)

T. Useamman lääkärin testaamana aina top 10-15% lahjakkuus/älykkyystesteissä
 
Metsästys on tietenkin oma hupinsa niille ketä sitä harrastaa, mutta en nyt lähre siihen kun en harrasta. Oma näkökulma oli aseen kanssa puolustautuminen, mikä nyt ei tunnu lähimainkaan asialta minkä eteen pitäisi tehdä yhtään mitään.

Itse en harrasta metsästystä, ehkäpä siksi, että olen vasta vastikään maalaistunut. Mutta kyllä itsekin olen vähän sitä mieltä, että aseidenkäsittelytaito kuuluu ikään kuin yleissivistykseen (maalla), ihan jo pelkästään metsästyksen vuoksi. Ei skenaarion tartte olla mikään total shtf, riittää että vähän ruokatoimitukset yskii, niin kiva täydentää ruokapöytää metsästämällä ja kalastamalla (ja onhan se kiva vaikkei yskisikään).

Tilasin itse just ilmakon, pitää kokeilla vähän omilla tiluksilla ampua pilkkaa (kun jäi tuo intti välistä eikä sitäkään kautta ole kokemusta), että onnistuisiko ko. homman aloitus minulta vielä näin vanhemmalla iälläkin. Jos onnistuu, niin sitten harkita metsästäjäntutkinnon suorittamista jne.
 
Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miten ns. varautujat ovat varautuneet valmiuslain työvelvollisuuteen?
 
Lämmitysöljy ei välttämättä toimi nykyään hyvin edes vanhoissa dieselmoottoreissa. Erästä ja sattumasta riippuen sekin saattaa toki olla MPÖ:tä kokonaan tai osittain, ja MPÖ on identtistä dieselin kanssa. Toisaalta pieni määrä lämmitysöljyä seassa ei estä käyttöä moottoripolttoaineena, kunhan se on normaalia lämmitysöljyä eikä jostain luolassa mustuneesta halpiserästä peräisin.

Käsittääkseni erillistä lämmitysöljyä ei enää ole. Tai näin ainakin joskus yli 10v sitten uutisoitiin. Sehän aiheutti aikoinaan traktoreissa lukuisia ruiskupumppuvikoja, kun kaikki ei tajunnut, että lämmitysöljyssä ei ole parafiinia seassa riittävästi kunnolliseen voiteluun.
 
Itse kyllä yllätyin tästä hamstraamisbuumista, että kuinka paljon tyhmiä ihmisiä täällä suomessa on. En itse keksinyt edes syytä tälle hamstraukselle, koska koronaviruksesta se ei ainakaan voinut johtua.
Kai se on aika inhimillinen ominaisuus, yleismaailmallinen ihmisten paniikkireaktio. Itselläkin tuli hamstrausvimma vaikka pidänkin perusfiksuna itseäni, mutta ostelin pikkuhiljaa viime viikkojen ja kuukausien aikana tarvikkeita kun alkoi näyttää varmalta, että paska tulee osumaan tuulettimeen. Enemmän pohdin tätä talouden kaaosta, eikö ihmisillä ja yrityksillä ole nykyään yhtään puskuria rahastoissa, että selvittäisiin pari kuukautta poikkeusoloissa?
 
Aika typerä oletus, tyypillinen niille jotka luulee tietävänsä enemmän kuin tietävät ja että kaikki in mustavalkoista :D Melko keskivertoa olettaa niin toimivien olevan keskivertoja, olettaisi keskiverto

Multa loppuu usein paperi koska ei kiinnosta vittuakaan noin mitätön ongelma, loppuu jos loppuu ja sitten pärjää käsisuihkulla + vaikka sukalla jos ei pyyhkeeseen halua kuivata.

Pelkkä hajamielinen luonne riittää että voi unohtua ostaa, jos ei ole kontrollifriikki jonka maailma romahtaa mikäli papru loppuu.

Jos paperin osto ajoissa korreloisi suoraan pelkkään älyyn eikä muihin persoonallisuuspiirteisiin, ois siinä halpa pällitesti :)

T. Useamman lääkärin testaamana aina top 10-15% lahjakkuus/älykkyystesteissä
Niin mikä se typerä oletus oli? On vähän puolijauhoista käyttää varastonsa tyhjäksi ennen kuin yrittää hankkia lisää mitä tahansa. Jos on näin tapana tehdä, ei siitä pidä minulle närkästyä vaikka asiasta huomautankin. Vessapaperin loppuminen ei toki ole vakavimmasta päästä mutta tämäntapaisen vatuloinnin pitäminen normina kyllä kertoo jonkinasteisesta elämänhallintaongelmasta.

Varautumisen perusta on hyvä terveydentila niin henkisesti kuin ruumiillisesti, vakaa talous, tasapainoiset ihmiset ympärillä, kämppä järjestyksessä jne. Tämäkin siis liittyy aiheeseen. Jotta voi pärjätä poikkeusoloissa, pitää tulla toimeen normaalioloissa. Yleensä pakan ollessa täysi ja muumien kanootissa näkee myös, että henkilöllä on myös puhtaat vaatteet yllä, saattaapa olla niinkin särmä että pesee ja huollattaa autonsakin, tai ainakin muistaa tankata ettei jää tien päälle polttoaineen ehtyessä.

Itsehän tunnustan että mm. huollan hampaitani huonommin kuin pitäisi. Lohkeamat ja irronneet paikat kannattaisi hoitaa mieluummin heti eikä kuukauden päästä - siinähän voi vaikka mennä maa poikkeustilaan ja homma jääkin puolen vuoden päähän.
 
Käsittääkseni erillistä lämmitysöljyä ei enää ole. Tai näin ainakin joskus yli 10v sitten uutisoitiin. Sehän aiheutti aikoinaan traktoreissa lukuisia ruiskupumppuvikoja, kun kaikki ei tajunnut, että lämmitysöljyssä ei ole parafiinia seassa riittävästi kunnolliseen voiteluun.
Kyllä on myös laatuja, jotka eivät moottorikäyttöön kelpaa. Ainakin silloin noin 10 vuotta sitten myytiin sellaista pahan näköistä jämäöljyäkin jollaim vihreyteen viittaavalla nimellä. Tai Shellillä juuri nyt myynnissä lämmitysöljyä, joka käy myös moottoreihin ja toista, jossa ei mainita moottorikäytöstä sanallakaan.

Toisaalta useissa "lämmitysöljyissä" on EN590 eli täyttää dieselmoottorikäytön vaatimukset. Teboil kertoo, että kaikki sen myymät kevyet polttoöljyt ovat tällaisia.

Tietysti näillä kelpaavillakin voi olla minimin ylittäviä keskinäisiä eroja. Onhan liikennedieselöljyilläkin.

Joskus kauan sitten huonon öljyn toimintaa (vanhanaikaisissa) moottoreissa paransi suuri tai ylipäänsä merkittävä rikkipitoisuus, eli öljy voiteli jollain tavalla myös riippumatta mitä lisäaineita sattuu olemaan ja kuinka parafiinista taikka "kuivaa" se oli. Nykyään on kaikki likipitäen rikitöntä eivätkä vehkeet kestäisi rikkiä, joten se ei pelasta yhtään ja ollaan lisäaineistuksen ja perusöljyn tarkkaan määritetyn laadun varassa.
 
Viimeksi muokattu:
Onko joku käynyt katsomassa mikä on päivän tilanne kaupoissa? Onko tullut täydennyksiä ruokaa, onko ruuhkaa?
 
Onko joku käynyt katsomassa mikä on päivän tilanne kaupoissa? Onko tullut täydennyksiä ruokaa, onko ruuhkaa?

Hetki sitten tulin kaupasta, nuudeli olivat lähes loppu lukuunottamatta "kananmakuisia" joita oli vielä reilusti ja lihahylly ammotti tyhjyyttä. Muutoin oli reilusti tavaraa. Hymyilytti ulko-oven vieressä ollut käsidesi-pullo ja kertakäyttö hansikkaat, joita ei ainakaan omaan silmään kaupan puolella sattunut silmään kuin henkilökunnalla.

Pitääkin huomenna mennä hieman aikaisemmin, jotta lihahyllyssäkin olisi vielä tavaraa.
 
Itse kyllä yllätyin tästä hamstraamisbuumista, että kuinka paljon tyhmiä ihmisiä täällä suomessa on. En itse keksinyt edes syytä tälle hamstraukselle, koska koronaviruksesta se ei ainakaan voinut johtua.

Itsekin yllätyin. Koskaan en ole hamstrannut mitään, vaan käynyt kaupassa parin päivän tarpeen mukaan. Voihan tässä autolla suhailla kaupasta toiseen etsimässä sitä ja tätä. Ihan kaikilta ei sama onnistu, kuten vanhukset joille voi tulla tulla koko viikon ostokset kerralla, siis kotona asuvat. Nythän se ei onnistu mitenkään kun kaikki on loppu.
Jonkinlainen ostorajoutus voisi olla ihan paikallaan ettei hysteerikot vedä kärrykaupalla pakastinta täyteen. No onneksi harvemmalla on isoa arkkupakastinta, kuten jo aiemmin joku mainitsi. VMP
 
Oma pointti on juuri tuo sama, että sitä kamaa voi olla vähän enempi pysyvästi ja kierto päällä. Turha ostaa jotain mikä vanhenee tai mitä ei käytä varastoon. Sama juttu sen aseen kanssa. Harrasta metsästystä ja sulla pyssy ok. Hommaat sellasen jotain sitä varten kun zombit nousee maasta on ei ok...
Jep, juuri noin tarvikevarautuminen perusteissaan menee. Ihan normaalin järjen laajennos ja parhaimmillaan myös rahallinen säästö vs. uusavuttomampi minimivarasto.

Aseen hyötytarpeeksi(itse omistan aseita jo ihan aatteellisistakin syistä enkä edusta ihan vähälukuista joukkoa edes Suomessa) voi laskea senkin, että harjoittelee edes minimimäärän. Ei siis pelkästään tai edes ensisijaisesti ampumataitoa, vaan myös sujuvaa käsittelyä ja erityisesti turvallista rutiinia. Virkistystoiminnasta ja harrastuksestahan silloin on teknisesti ottaen kyse ja etenkin viranomaisen silmissä. Ei nykyään mikään luvanhakuperuste, mutta laillinen käyttökohde olemassa olevalle. Uusimiskriteerit sitten erikseen.

Toki esitän asian usein aluksi vähän jyrkästi tarkoituksellakin. Ei jokaisen tarvitse osata ampua, mutta ihan vahva valinta opeteltavaksi se on, vaatien tällöin myös minimaalisen määrän tarvikkeita. Eihän jokainen osaa esimerkiksi ajaa autoa, moottoripyörää tai traktoriakaan. Minä en ole ainakaan viiteen vuoteen käynyt uimassa eikä lähtötasokaan ole kuin auttava. Moni osoittaisi tämän vakavaksi puutteeksi kuten minä osoitan jonkun aseettomuuden.
 
Meillä mamma sanoi pari-kolme viikkoa sitten että pitäiskö sitä jotain ylimääräistä ruokaa ostaa kotiin, sanoin että siitä vaan ja et siä nyt varmaan miu lupia siihen tarvitse. Luulisin että normaali syönnillä meillä nyt on kuivaruokia ja säilykkeitä ehkä viikon tarpeiksi :cautious: Laihduttamalla varmaan kolmeksi viikkoa. Vettä saa tuosta järvestä keittämällä.

Jos ihan zombie-apocalypse iskisi niin anoppila on kyllä niin maalla kuin keskisessä Suomessa voi olla. Siellä on sitten pyssyjä ja agregaattia jne...

edit. Onnekseni naiseni osti semmoisia ruokia mitä syödään normaalistikkin ni eiköhän tuo varasto tuosta vuoden mittaan hiivu.
 
Sitä en tajua miksi niitä pönttöpapereita ja käsidesejä pitää hamstrata siihen malliin, että niitä ei muille riitä.
Itse kävin lähikaupassa ja muuta tuntui riittähän paitsi jauhettuja lihatuotteita, joten ostin jäljelle jääneet naudanjauhelihat (400g).
 
Sitä en tajua miksi niitä pönttöpapereita ja käsidesejä pitää hamstrata siihen malliin, että niitä ei muille riitä.
Itse kävin lähikaupassa ja muuta tuntui riittähän paitsi jauhettuja lihatuotteita, joten ostin jäljelle jääneet naudanjauhelihat (400g).
Jotkut psykologit ja psykiatrit tuota selitti sillä että ne saavat ihmisen tuntemaan olonsa turvalliseksi, he (nämä hamstraajat) ikäänkuin hakevat turvaa tutuista tuotteista jotta saavat nukuttua tänä ikävänä aikana.
 
En ole varautunut mitenkään sillä en usko maailmanlopun koittavan ihan vielä. Enkä kyllä ajatellut varautua kummemmin vaikka maailmanloppu tulisikin. Huomenna tarvinnee käydä kaupassa, leipä on loppu pakastimesta ja varmaan kauramaitoa voisi ostaa lisää kun nykyinen purkki on puolillaan. Ja jotain leivänpäällisiä vois ostaa, ei tainnut enää juustossa olla juuri mitään jäljellä. Paskapaperia ei ehkä vielä tarvii, tais olla vielä 5 rullaa jäljellä. Kahden hengen talous + lemmikkikoiria, asutaan kaupungin keskustassa.
 
Varauduin lähtemällä matkalle maaliskuun alussa. Kattellaan pääseekö Vietnamista huhtikuun loppupuolella takaisin. Myös terveydenhoidossa toimiva eukko lainasi riittävän määrän naamamaskeja, jotka näyttävät olevan täällä semipakollisia (käytämme vaan jos viranomainen pampulla avittaa). +30°C lämpö ja 0,40€ bisse auttavat selviytymistä. Siivooja hoitaa paskapaperin niin se ei kai lopu ja kapakat ruokkimisen.
 
En ole mitään varastoa kasannut kotiin. Jos nyt kävisi niin että paskapaperi sattuisi normaalin käytön johdosta loppumaan ja sitä ei kaupasta saisi, niin eiköhän sitä jälkimarkkinoilta löydy. Laittaa vaan ostetaan -palstalle viestin niin tuskin menee kauaa kun kymmenen henkeä on tarjoamassa omasta varastostaan.

Jotenkin näen jo mielessäni tilanteen, jossa epidemian ohi mentyä torit, huutonetit ja naamakirjan myyntipalstat on täynnä käsidesiä, käsisaippuaa, kasvosuojia, kertakäyttöhanskoja ym. rekvisiittaa.
 
En ole varautunut mitenkään. En vaikka tajusin kyseen olevan jostain hyvin vakavasta jo heti kun luin THL:n vähättelevät lausunnot ja kuinka suomalaiset ovat turvassa jne. Edes turmiollisen pieni alkoholivero ei ole saanut minua juomaan itteäni kipeäksi vieläkään. Sähköröökiin hankin makunestettä juuri outbreakin puhjettua, mutta varmaan ilman virustakin olisi lähi viikkoina tullut tarve käydä ostoksilla.
 
Itse en ainakaan hamstraamaan rupea, jo ihan vain kanssaihmisten vuoksi. Siisti homma kun dorkat ostavat kaupat tyhjiksi ja vanhukset eivät saa päivittäistarpeitaan.
Vanhustenhan se kannattaakin tässä tilanteessa käydä kaupassa päivittäin. Itse ainakin noudatan ohjeita ja vältän turhaa liikkumista esim. kaupoissa, joista sen viheliäisen viruksen saa varmaan helpoiten.

Parhaiten tämä onnistuu sillä, että suunnittelee ruoat ja tekee kerralla sen parin viikon ostokset, niin ei tarvitse päivittäin ravata.
 
Tuo kolmen päivän suositus on naurettava. Kyllä usemmaksi viikoksi pitää jotain syömistä löytyä, ja paskapaperia kannattaa aina olla kuukausien tarpeiksi kaapissa.
Sanoppa tämä jollekin pariskunnalle joka asuu pienessä keskustan yksiössä? Kyllä sellaisilla taitaa olla että se 6rl vessapaperipaketti on näppärin..

Itse käyn kaupassa normaalisti "liian usein" eli aina silloin kun sattuu huvittamaan. Viikolla tulee käytyä ehtimisen ja jaksamisen perustella ehkä 1-2krt/vko ja sit lisäksi yleensä aina perjantaisin ja lauantaisin, yhteensä 3-4krt/vko. Nyt olen ajatellut että jos 1-2krt vkossa pyrkisin käymään.. mutta toki pakasteessa ja kaapeissa on ruokaa niin että sillä helposti pari viikkoa selviää. Ja vessapaperiakin on itsellä kyllä ihan reilusti. Kyllä kotona pitäisi olla silleen ruokaa että tuo 2vkoa menee jotenkin. Suurimmaksi ongelmaksi kokisin itse veden puutteen ja siihen en ole normaalisti varautunut oikein mitenkään. Ehkä nyt sitten pitäisi.
 
Sanoppa tämä jollekin pariskunnalle joka asuu pienessä keskustan yksiössä? Kyllä sellaisilla taitaa olla että se 6rl vessapaperipaketti on näppärin..

Itse käyn kaupassa normaalisti "liian usein" eli aina silloin kun sattuu huvittamaan. Viikolla tulee käytyä ehtimisen ja jaksamisen perustella ehkä 1-2krt/vko ja sit lisäksi yleensä aina perjantaisin ja lauantaisin, yhteensä 3-4krt/vko. Nyt olen ajatellut että jos 1-2krt vkossa pyrkisin käymään.. mutta toki pakasteessa ja kaapeissa on ruokaa niin että sillä helposti pari viikkoa selviää. Ja vessapaperiakin on itsellä kyllä ihan reilusti. Kyllä kotona pitäisi olla silleen ruokaa että tuo 2vkoa menee jotenkin. Suurimmaksi ongelmaksi kokisin itse veden puutteen ja siihen en ole normaalisti varautunut oikein mitenkään. Ehkä nyt sitten pitäisi.

Ei se paskapaperi niin paljon tiöaa vie, etteikö sinne toistakin pakettia mahtuisi.
 
Vessapaperia kuukausien tarpeiksi :srofl:

3 lapsen perheessä paperia kuluu sitä tahtia, että sauna pitäisi pyhittää pelkästään vessapaperin varastointiin.
 
Meillä ei liikoja olla hamstrattu mitään. Tällä viikolla tein kyllä kahdet ostokset normaalin yhden sijaan, niin, että perusruokaa löytyy pariksiviikoksi. Pari pakettia jauhoja ja muutama pussi makarooneja ylimääräisenä.
Lihaakin on pakkasessa ja jääkaapissa nyt riittävästi vaikka kolmeksikin viikoksi. Kuusi henkinen perhe niin tuota ruokaa tietysti sitten kuluukin hieman eri malliin.

Sähkön katkeamiseen ei olla varauduttu ja vesikin tulee kaupungin verkosta. Tontilta tosin löytyy kaivo jossa pienellä käsittelyllä vettä loputtomiin. Talossa myös iso leivinuuni ja takka ja puita liiteri täynnä ja pihasta kaatamalla saa lisää useammaksi vuodeksi joten ei kylmäkään pääse tulemaan. Järviä lähellä ja peuroja tienoolla reilusti, joten lihaakin saa tarvittaessa helposti. Piha täynnä marjapensaita ja hedelmäpuita joten niistä saa sitten sitä hiilaripitoisempaa ravintoa kesällä. Vois hakea vielä säkin siemenperunoita niin olis sitten niitäkin omasta takaa. Perunoita on tullut aikaisemminkin kasvatettua mutta nyt ei ole muutamaan vuoteen jaksanut vaivautua.

Eiköhän tässä pärjätä vaikka paska osuisi isomminkin tuulettimeen.
 
Vanhustenhan se kannattaakin tässä tilanteessa käydä kaupassa päivittäin. Itse ainakin noudatan ohjeita ja vältän turhaa liikkumista esim. kaupoissa, joista sen viheliäisen viruksen saa varmaan helpoiten.

Parhaiten tämä onnistuu sillä, että suunnittelee ruoat ja tekee kerralla sen parin viikon ostokset, niin ei tarvitse päivittäin ravata.
Mites sitten kävi tällä sun logiikalla? Vanhukset joutu ravata useita kauppoja läpi että sai edes parin päivän ruuat ja tarvikkeet.
 
Ei näköjään kannata tulla sinne tappeleen viimesistä paskapaperirullista ja makarooni- ja jauhopaketeista. Täällä nuudelia piisaa.
04BCFD5C-92F1-4F25-88F4-A29128B35BDD.png
 
Näppärin on se 24rullaa tai isompi määrä. Terveisiä 36 neliön keskusta yksiöstä.
Nimenomaan, ostaa esim. 40 rullan säkin niin ei tarvitse pariskunnankaan käydä montakaan kertaa vuodessa ostamassa. Säkistä löytyy usein 5 kpl 8 rullan paketteja, työntää neljä niistä vaikka sängyn tai sohvan alle jos ei muualle sovi. Normaalisti häkkivarastoon mutta näin poikkeusaikana ne varmaan katoaisi nopeasti sieltä :D
 
Kyllä tässä vielä on pärjätty, vaikka kaupassa käydessä joutuu miettimään menun uusiksi välillä. WC paperiakin on nykyään hyvin saatavilla. Mutta:


Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Juha Jolkkonen vaatii, että alkoholin myynti pitäisi nyt poikkeusoloissa lopettaa kokonaan.

Ja

Erityisesti pitäisi hänen mukaansa ajatella lapsia ja nuoria.

Siis ei jumalauta, Grönlannissahan tuo meni jo läpi. Ei ole suomella varaa ajaa panimoteollisuutta alas tässä tilanteessa ja itseä ei napostele ajatusta olla kuivin suin :mad: :nb::oops::thumbsdown::shifty::rage::zoom::grumpy:
 
Ruokaa ja varusteita on sen verran, että jos täysi anarkia alkaisi, niin pääsisi vaikka kävellen sadan kilometrin päähän mökille keskelle metsää. Oma talo lämpiää sähköllä/öljyllä, joten jos sähköt menee, niin kämppä kylmenee. Lisäksi talo on kaupunkialueella, niin en oloani tuntisi kovin turvalliseksi. Mökillä voisikin olla vuosia. Vesi tulee kaivosta ja polttopuita ja säilykkeitä riittää. Tuolla on maakellari ja pressun alla monta kuutiota sahanpurua lumen säilömistä varten. Lisäksi löytyy kivääri.
 
Kyllä tässä vielä on pärjätty, vaikka kaupassa käydessä joutuu miettimään menun uusiksi välillä. WC paperiakin on nykyään hyvin saatavilla. Mutta:




Siis ei jumalauta, Grönlannissahan tuo meni jo läpi. Ei ole suomella varaa ajaa panimoteollisuutta alas tässä tilanteessa ja itseä ei napostele ajatusta olla kuivin suin :mad: :nb::oops::thumbsdown::shifty::rage::zoom::grumpy:

Ai piru ku otti pumpusta kun luki ton IS:n otsikon :nb:
 
Ai piru ku otti pumpusta kun luki ton IS:n otsikon :nb:

No kyllä joo. IL sisältää samansisältöisen uutisen, missä tuo Grönland mainittu.

Topikin sisältöön liittyen en ole mitään hamstrannut, nyt kun kaupoistakin löytyy kohtuudella edes jotain ja uskon että jatkossakin, mutta sitten tuollainen avautuminen joltain sote johtalta.

Eiköhän huomiseen mennessä joku arkadianmäen dorka ala tuota ehdottelemaan tosissaan.
Olisi ihan kiva tietää mitä perustuslaki sanoo kieltolaista...
 
Nyt rupesi kylmäämään senverran että kävin hamstraamassa muutaman litran vodkaa, joitain punaviinejä ja muutaman laatikon olutta.
 
No kyllä joo. IL sisältää samansisältöisen uutisen, missä tuo Grönland mainittu.

Topikin sisältöön liittyen en ole mitään hamstrannut, nyt kun kaupoistakin löytyy kohtuudella edes jotain ja uskon että jatkossakin, mutta sitten tuollainen avautuminen joltain sote johtalta.

Eiköhän huomiseen mennessä joku arkadianmäen dorka ala tuota ehdottelemaan tosissaan.
Olisi ihan kiva tietää mitä perustuslaki sanoo kieltolaista...

Ei kai se perustuslaki mitään sano kun aiemminkin kieltolaki on ollut voimassa.

On melko surullista, että ihmisoikeuksia voi Suomessa rajoittaa melkein miten vain, mutta jos viinan juontiin puututaan, nousee kauhea mekkala. Kertoo jotain ko. henkilöiden alkoholisairauden ja riippuvuuden tasosta.
 
Siis ei jumalauta, Grönlannissahan tuo meni jo läpi.
Erilaisilla etnisesti juopoilla alueilla, etenkin erikoisalueilla pohjoisessa, jopa rasistisesti perustellut kieltolait ovat tämän tästä esiintyvää normaalia perinnettä.

Ei kai se perustuslaki mitään sano kun aiemminkin kieltolaki on ollut voimassa.
Meillä ei ole ollut samaa perustuslakia kieltolain tai edes keppanakiellon aikana.

On melko surullista, että ihmisoikeuksia voi Suomessa rajoittaa melkein miten vain, mutta jos viinan juontiin puututaan, nousee kauhea mekkala. Kertoo jotain ko. henkilöiden alkoholisairauden ja riippuvuuden tasosta.
On toki hyvin surullista, että Suomessa muuten loukataan perusoikeuksia ihan normaalitilassakin. Ei vaan mitenkään vastaa tähän logiikkaan. Koko ajanhan meillä on lähes drakoninen alkoholipolitiikka ja muu päihdepolitiikka voimassa, ja siitä ei mekkaloida tarpeeksi. Sairasta on, että ihmiset hyväksyvät melkein mitä tahansa, kunhan sitä nyt muutaman tunnin viikossa jostain monopoliliikkeestä saa kamalaan hintaan. Ehkä tämän jälkeen olisi aika vaatia riippuvuutta aiheuttavien aineiden verotuksen ja rajoitusten kielto perustuslakiin.
 
Vessapaperia kuukausien tarpeiksi :srofl:

3 lapsen perheessä paperia kuluu sitä tahtia, että sauna pitäisi pyhittää pelkästään vessapaperin varastointiin.
Jöö. Ja sitä paskapaperia edes tarvitse jos pillupuhelin käytössä, niin kuin melkein jokaisessa suomalaisessa kodissa.
Sehän tästä paskiopaperin ja muiden juttujen hamstraamisesta tekeekin:srofl:.
Ihan kuin ryssä olisi hyökännyt Suomeen.
 
Tänään postipoika toi 48 litraa erilaisia oluita joten ihan sama vaikka pistävät alkon huomenna kiinni.

Vuosikerta 2019 trappisti voi olla muutenkin ainutkertainen laatuaan. Oon yrittänyt noita hamstraa paikallisesta Alkosta. Tarttes hommaa SPAS-12 noiden turvaksi vielä.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 231
Viestejä
4 505 679
Jäsenet
74 340
Uusin jäsen
spacevector

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom