Itse olen siirtynyt valmistelu- ja hamstrausvaiheesta poikkeustilan toteuttamiseen viruspandemian vuoksi. Henkilökohtaisen valmiuteni olen nostanut tasolle "keskitason eristys".
Täällä ollaan jotakuinkin samassa tilanteessa, ehkä vähän lievemmin toimenpitein. Ollaan nyt tasolla 3/5, ja ensi viikolla nähdään, aletaanko sosiaalista etäytymistä suorittaa enemmänkin. Nykyiselle tasolle siirryttiin reilu viikko sitten. Toimenpiteet ovat jotakuinkin:
- Lopetettiin tarpeeton julkisissa tiloissa käynti (elokuvat, ravintolat, ostoskeskukset yms).
- Rajoitettiin ruokakaupassa käynti enintään kahteen kertaan viikossa, hiljaiseen aikaan (ei tosin poikkea normaalista juurikaan). Toki katsotaan tarkemmin, mihin siellä koskee yms.
- Tehostettiin käsihygieniaa ja siivousta, käytännössä siis pestään käsiä normaalia tarkemmin ja hiukan tehokkaampi viikkosiivous tavallisin pesuainein edelleen, eli eipä juuri poikkea normaalista.
- Vältetään julkisten liikennevälineiden käyttöä.
Seuraavaksi tullee harkintaan työmaaruokalan käytön lopettaminen, ja omien eväiden syönti. Toisena sitten julkisten liikennevälineiden käytön lopettaminen kokonaan, varmaan jo huomisesta alkaen.
Kaupassa en ole käynyt kolmeen päivään ja pyrin minimoimaan kaikki sosiaaliset tapaamiset. En nyt muutenkaan kauhean vilkasta sosiaalista elämää toisaalta vietä. Tuoreruokatarvikkeita riittänee vielä n. viikoksi, jonka jälkeen kurkut, tomaatit ja sensellaiset on syöty. Näitä en erityisemmin hamstrannutkaan, koska pilaantuvat. Tässä tulee siis ensimmäinen ruoan laadun selkeä lasku. Kaloreita pitäisi olla laskelmien mukaan varastossa n. kuukaudeksi ja suurinpiirtein tasapainoisia aterioita uskon saavani tehtyä jakamalla proteiinin, hiilarit ja kuidut sekä rasvan järkevästi ateriakohtaisesti (eli ei tarvitse tehdä riisiä sokerilla ainakaan heti). Ensin pyritään syömään pakastinta ja jääkaappia tyhjäksi koska ei talvikaan suo luonnonpakastintaan ulos. Noin kahden ja puolen viikon jälkeen ruokaosasto alkanee siirtyä säilykepitoiseksi ja silloin erotellaan tosissaan jyvät akanoista, että iskeekö houkutus lähteä grillille.. Yritän pitää rytmin sellaisena, että aamupala on hiilaripainotteinen joko puurolla ja marjoilla tai sitten leivällä (leipään+leipätarvikkeisiin säännöstely iskee pahiten). Yksi lämmin hieman hiilaripainotteisempi "luksus"ateria ja sitten toinen proteiinipainotteisempi tankkaus, esimerkiksi palautusjuomien muodossa sekä minimaalinen iltapala (leivän puute vaikuttaa tähän ikävästi). Herkkuja ja viinaa on varastossa jonkin verran, mutta enemmänkin voisi olla.
Varsin hyvä kysymys, että missä kohden kannattaa siirtyä kotivaran käyttöön kokonaisuudessaan. Mielestäni ei vielä, etenkään jos kotivaraa ei sitten ole ainakin puoleksi vuodeksi. Kotivaralla voi kuitenkin paikata kauppojen puutteita, ja toisaalta venyttää kaupassa käynnin väliä. Suunnitelmissa on lopettaa kaupassa käynti vain siinä tilanteessa, jossa määrätään karanteeniin/eristykseen, tai sen tarve on muuten ilmeinen. Kaupassa ei toki käytetä enää palvelukassoja, ja vähän katsotaan ettei osteta ihan kaikkein käpälöidyimpiä tuotteita. Oma kori otettanee käyttöön kohta, sekään tuskin on ylimitoitettua, ovat noi kaupan korit sen verran paskaisia kuitenkin.
Vettä on varastossa ehkä 20 litraa tai enemmän, riippuen siitä tuleeko vedenhuollon mahdollisesta romahduksesta ennakkotietoja.
Veden tulon katkeamiseen en tässä tapauksessa usko, siitä ei ole tainnut olla raportteja mistään.
Tekemisosastolle tulee varmaan jossain vaiheessa tylsää, kun ei kirjoja ole hamstrattuna ja koneella olokin alkaa 8 tunnin jälkeen tökkiä vaikka mitä tekisi. Jonkinlaista lainaus/kirjastotoimintaa täytynee alkaa harrastaa lähituttujen kanssa. Yhden kävelylenkin pyrin tekemään metsässä joka päivä, noin tunnin mittaisen että pysyy kunto yllä ja järjissään ja samalla se toimii tiedusteluretkenä lähiympäristön tilanteeseen.
Noita kävelyretkiä ympäristöön tulee tehtyä itsekin nyt enemmän kuin normaalisti, ovat muutenkin varsin kivaa tekemistä kun seurailee ihmisiä samalla. Radion kuuntelu on myös lisääntynyt, sekä kaupallisten että PMR/CB/RHA68/radioamatöörit. Ihan vaan, että on vähän paremmin ajan tasalla siitä, mitä ympäristössä tapahtuu. Eli käytännössä ihan normaalia radioharrastamista tämäkin. E-kirjat ovat myös varsin kiva homma, kannattaa tutustua esimerkiksi
Ellibsiin, jos oman alueen kirjastot sitä tukevat. Lueskelee vaikkapa tabletilta sitten.
Vessapaperia on viitisentoista rullaa.
Paljon asioita tulee koko ajan mieleen, että olisinpa muistanut tätäkin ostaa.. Mutta kun ei niin ei. Selviytymisen tärkein runko on kuitenkin osoittanut toimivansa toistaiseksi hyvin ja hengissä pysytään.
Samat täällä, hyvin pärjätään. Emäntä leipoo innoissaan ja itse öyhötän netissä.
Olin tänään hankkimassa melko normaaleja viikonloppuostoksia, kun edessä oleva vanhempi pariskunta ilmoitti kassalle, että kärryssä on vielä 19 kappaletta 2 kg vehnäjauhopakettia. Eli ostivat 40 kiloa vehnäjauhoja!
En millään usko, että kaikkia jauhoja saa kulutettua jauhopussin viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Tai ainakin pitää olla melkoinen kotileipuri. Heillä ei ollut hihnalla jauhojen lisäksi hiivaa, maitoja tai kananmunia mitenkään hamstrattavaksi, joten en osaa edes ajatella, miten saadaan 40 kg vehnäjauhoja kulumaan.
Tämä on kyllä jotain käsittämätöntä. On sitä jauhoja hankittu tännekin, muutama kilo erilaisia yhteensä. Mutta sitä vasten on sitten sopiva määrä hiivaa, kananmunia, maitoa/maitojauhetta yms, että saadaan jotain tehtyäkin. Tosin tämä leivontajuttujen hankinta ei mitä suurimmilta osin ole tehty koronan takia, vaan ollut tapana jo vuosia.